Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Blajpios 2019-03-04, 10:51 pm

August napisał(a):Z innej beczki. OK. 3:25 Leśny znowu o programie pomocowym w Zagłębiu: https://youtu.be/JYVHs2PuiAU
Po takiej rekomendacji, to zajrzałem. Ponieważ tam tylko pół zdania, to jeszcze zmsiłem się do dalszego słuchania, bo może jeszcze wróci temat. Co prawda od połowy, to już tylko "kątem ucha" słuchałem, bo męczące.
Cóż. Jakoś tak cały czas, gdy patrzę na te wywiady z nim, czytam o wypowiedziach, nie niknie mi jakoś ten sygnalik "ostrożnie, oglądać z każdej strony". Cóż, w duchu nakreślonej kiedyś linii, jak bym ją widział: że zadbać o to, by Zagłębie w rękach nowego właściciela nie było błyskotką, chwilową zabawką, tylko weszło w zestaw "dóbr rodowych" - to gdyby się okazało pewne, że tak będzie, czyli naprawdę przejąłby się Zagłębiem jak swoim, które wnukom i prawnukom chce przekazać: to pewnie byłbym w miarę spokojny, umiałby dobrze ten biznes poprowadzić.
No, tak. Ale jak znam siebie - długo jeszcze takiej pewności nie nabiorę. Raczej - długo jeszcze będę oglądać, co każde słowo znaczyć może.
Nie, nie twierdzę, że wystraszył się kiboli Legii i dlatego zrejterował. Nie wykluczam tego - ale i nie wykluczam wielu innych powodów, dla których tak postąpił. Podobnie, jak nie wykluczam co najmniej kilku powodów, dl których teraz nagle zaczął wspominać Zagłębie - łącznie z nie wykluczaniem możliwości, że gębę sobie wyciera, by właśnie zatrzeć wobec kiboli Legii "przestępstwo" wparcia Wisły. Nie, nie jest dla mnie argumentem jednoznacznym całej tej konfiguracji aktualnej jego działań - na przykład tego, że zajął się managerką sportową i bywaniem w mediach - sprawa zawieszenia go w prawie wykonywania zawodu radcy prawnego (to by też mogło tłumaczyć, przynajmniej jako współprzyczyna, dlaczego włączył się w "akcję Wisła", robiąc wrażenie na wielu w różnych aspektach, że działa jako prawnik - niemniej nie jestem pewien, czy faktycznie orzeczenie Sądu Dyscyplinarnego uprawomocniło się). Samo jednak to wystąpienie w SE, u tego dziennikarza - to naprawdę trochę wyglądało jak spijanie sobie z dzióbków, jak wzajemne spełnienie obietnic mówienia tego, co przydatne partnerowi. W dodatku dla jasności przypomnę - tytułowany tutaj "Panem Mecenasem" "Pan Prezes": to raczej wg formuł austriackiej odbiera te hołdy, bo nie adwokat, tylko radca, być może zawieszony a także już dawno nie prezes Legii; również nie właściciel Legii (jak często tytułują, lecz już mi się nie chce sprawdzać, czy w tym wywiadzie też) - tylko mniejszościowy współwłaściciel (jeżeli nie trzymać się różnej maści wieści typu, że to tylko "przedstawiciele"). Otóż, to dodatkowy smaczek, że tak gładko łyka wszystkie nienależne mu tytuły (lub bardzo takie "z pogranicza", właśnie jak choćby maniera austriacka uczy, zachowując tytuły niegdysiejsze) - ale to też tylko jakiś aspekcik.
No tak, wszystko więc "aspekty", "poszlaki", "aspekciki", "hipotezy" itd itp, prawda. Tylko jakoś tak mimo wszystko, wciąż ta ostrożność gdzieś z tyłu głowy.
I to by było na tyle.
Blajpios

Postprzez August 2019-03-04, 10:56 pm

Blajpios napisał(a):nie wykluczaniem możliwości, że gębę sobie wyciera, by właśnie zatrzeć wobec kiboli Legii "przestępstwo" wparcia Wisły.

Też o tym pomyślałem bo wszak ostatnio przy każdemu pytaniu o Wisłę facet stwierdza, że to nie pierwszy raz bo „ja tam Panie to Zagłębie pchałem”. No ale on ma cały czas sporo swoich ludzi w klubie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2019-03-04, 11:20 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):nie wykluczaniem możliwości, że gębę sobie wyciera, by właśnie zatrzeć wobec kiboli Legii "przestępstwo" wparcia Wisły.

Też o tym pomyślałem bo wszak ostatnio przy każdemu pytaniu o Wisłę facet stwierdza, że to nie pierwszy raz bo „ja tam Panie to Zagłębie pchałem”. No ale on ma cały czas sporo swoich ludzi w klubie.
No i właśnie tego wszystkiego nie wiemy, co znaczy. Bo to - jednocześnie pytanie, czy aby nie nacisk na Zagłębie trzymając się "ćwierknięcia sylwestrowego", że teraz kolej na działania w Sosnowcu. Może być tak - że przy okazji gra trzy cele (ukłoniki wobec kiboli, naciski w Sosnowcu, sygnały do zarządu Ekstraklasy) - albo i z siedem takich celów? Ponieważ mając mało danych trudno rozszyfrować - to dla mnie jeden tylko wniosek: oglądać się na wszystkie strony, jeżeli chodzi o poważniejsze osądy a jeżeli chodzi o zwykły los kibica, korzystać ile wlezie, by sobie folklor pooglądać w takim właśnie wydaniu - ale nie dawać się podpuszczać na nadmierne ekscytacje.
Blajpios

Postprzez SCORPARO 2019-03-05, 9:40 pm

https://gol24.pl/obserwator-pzpn-przepr ... r/13938961

Ciekawe, czy jak nas spuszczą przy zielonym stoliku, to nasz "prezes" tez przyjmie przeprosiny na pismie i uzna sprawę za zamkniętą >>??

Wlaśnie pokazał że nie ma nawet "wydmuszek" ...
SCORPARO

Postprzez August 2019-03-05, 10:06 pm

Do teorii o spuszczaniu Zagłębia trzeba dodać próby odebrania Lechii szans na majstra. W meczu z Lubinem gdańszczanin karny należał się jak psu kość a sędzia nawet nie pierdnął do varu.
August

Postprzez Adam1906 2019-03-07, 4:33 pm

Snajper się nie mylił

Giorgi Gabedawa znajdzie się w meczowej kadrze Zagłębia Sosnowiec na sobotnie starcie z Cracovią. Uskrzydlić go ma właśnie otrzymane powołanie do reprezentacji Gruzji na spotkania eliminacji ME 2020.

Bez gola na polskiej ziemi, z czerwoną kartką na koncie i kontuzją mięśniową, która wykluczyła go z gry w dwóch ostatnich potyczkach. A jednak z powodem do radości. Giorgi Gabedawa otrzymał właśnie powołanie do reprezentacji Gruzji na eliminacyjne mecze ze Szwajcarią i Irlandią.

Słowacki selekcjoner, Vladimir Weiss, wie, że w Lotto Ekstraklasie 29-letni snajper jeszcze nie "eksplodował". Szef kadry nie zapomina jednak, że to król strzelców ligi gruzińskiej. Wie również, że chodzi o zawodnika, który w poprzednim miesiącu w 44 minuty ustrzelił hat-tricka w sparingowej potyczce z czeskim 1. SC Znojmo FK. W bojach o punkty? Na razie nikogo nie postraszył. Zaczął fatalnie -
został wyrzucony z boiska w trakcie wyjazdowej konfrontacji ze Śląskiem Wrocław. Potem zaliczył 81 minut w meczu z Arką Gdynia i... doznał kontuzji na treningu, krótko przed meczem z Górnikiem Zabrze. Bez kontaktu z kimkolwiek naciągnął mięsień dwugłowy.

Z medycznego punktu widzenia problem Gabedawy nie był poważny, ale skończyło się na 11 dniach pauzy. Opuścił w tym czasie dwa spotkania ligowe. Do zajęć z drużyną wrócił dopiero w ostatni wtorek. Znajdzie się w meczowej kadrze na sobotnią potyczkę z Cracovią. Wiadomo jednak, że jeśli zagra, to na pewno nie 90 minut.

Mimo że jest nominalnym napastnikiem, musi być gotów do gry na pozycji skrzydłowego z racji mocnej rywalizacji o miejsce w ataku. - W Gruzji grał często na boku pomocy i spisywał się bardzo dobrze - tłumaczy dyrektor sportowy Zagłębia, Robert Tomczyk. - Nie był jednak traktowany jako poważny kandydat do dorosłej kadry Gruzji. Otrzymał wprawdzie dwa powołania, ale tylko na spotkania towarzyskie. Wcześniej grał wyłącznie w młodzieżówce. Dlatego chciał przyjechać do Polski. Przeczuwał, że stąd będzie mu bliżej do drużyny narodowej. I nie mylił się. Staje przed nim szansa debiutu, w dodatku od razu w potyczkach o punkty.

http://sportdziennik.pl/snajper-sie-nie-mylil/
Adam1906

Postprzez patrios91 2019-03-08, 10:47 am

August napisał(a):Do teorii o spuszczaniu Zagłębia trzeba dodać próby odebrania Lechii szans na majstra. W meczu z Lubinem gdańszczanin karny należał się jak psu kość a sędzia nawet nie pierdnął do varu.

Spuścił to nas Jaroszewski Stanek i ten trzeci z PO. Spuścił raczej nasze, prywatne pieniądze.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez jondek 2019-03-08, 10:56 am

jondek

Postprzez August 2019-03-08, 1:50 pm

patrios91 napisał(a):Spuścił to nas Jaroszewski Stanek i ten trzeci z PO. Spuścił raczej nasze, prywatne pieniądze.

Jak możesz tak pisać. Przecież wszem i wobec wiadomo, że we Wszechświecie istnieje układ mający wyłącznie na celu jak najszybsze spuszczenie Zagłębia Sosnowiec w otchłań niższych lig. Wiadomo, że należą do niego Boniek z całym PZPN-em, Kolegium Sędziów, które w każdym samochodzie z VAR ma zaprogramowane wlepienie Zagłębiu karnego bądź ewentualne nieuznanie bramki, koszerni, masoni, hanysi, Kim Dzong Un i misie koala. Na szczęście nasz bohaterski "El Prezidą" dzielnie stara się odpierać wszelkie ataki w mediach społecznościowych.
August

Postprzez pete_zs 2019-03-08, 4:22 pm

http://sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowiec/ ... =183&c=110

Zagłębie Sosnowiec skorzysta z dobrych rad? Nie czas na lament
Wojciech Todur

- Nie ma drogi na skróty. Zawsze lepiej zainwestować czas i pieniądze w 20-latka niż ściągać kolejnego 30-latka. Poziom przez to na pewno się nie podniesie. To stagnacja - mówi Zbigniew Myga, dwukrotny zdobywca Pucharu Polski w barwach Zagłębia Sosnowiec.
Zagłębie Sosnowiec nie traci nadziei, że jeszcze obroni miejsce w ekstraklasie. Do tego potrzeba jednak zwycięstw. Przede wszystkim na wyjeździe, gdzie zespół ze Stadionu Ludowego nie wygrał w tym sezonie nawet raz.
Zbigniew Myga, znakomity przed laty piłkarz, który z Zagłębiem spadał i awansował do najwyższej klasy rozgrywkowej, uważa, że sposób na budowę silnej drużyny od zawsze jest taki sam.
– Dołączyłem do Zagłębia w 1958 roku. W tym samym sezonie spadliśmy z ligi. Nie było lamentu. W sporcie też czasem trzeba odbić się od dna. Szybko dokonała się zmiana pokoleniowa. Do drużyny dołączyło bodaj pięciu dwudziestolatków. To był zaczyn nowej drużyny, która po roku wróciła do pierwszej ligi i za mojej kadencji nigdy już potem nie byłą zagrożona spadkiem.

Inwestowanie w młodych ludzi to podstawa. Kiedyś o tych wychowanków było łatwiej. Młodzi chłopcy grali każdego dnia w piłkę na swoich podwórkach. Po pięć, sześć godzin dziennie. Potem przychodzili na nasze treningi i nie było widać wielkiej różnicy w wytrenowaniu. Byli gotowi do pracy. To byli ludzie, którzy wychowywali się na Zagłębiu. Wokół Stadionu Ludowego jest taki murek. Gdy za moich czasów był mecz, to ten murek był oblepiony na całej długości dzieciakami. Jak nie miały pieniędzy, to właśnie tam siedziały w czasie spotkań. Cieszyły się, gdy zespół wygrywał. Krzywda się nikomu nie działa – wspomina.

Romek, który posłuchał trenera

Myga nie ma wątpliwości, że dziś o wychowanków jest trudniej. Zdaniem byłego trenera wpływ na to mają również rodzice.
– Przede wszystkim dziecko trzeba na zajęcia zawieźć, a potem się podporządkować. O ile dla dzieci to jest zazwyczaj naturalne, to już rodzice mają czasami z tym problem. Trudno im wytłumaczyć, dlaczego ich syn akurat nie gra. Dlaczego nie na tej wymarzonej pozycji. Potem taki rodzic wraca z dzieckiem do domu i podważa autorytet trenera. Wątpi w sens pracy. A dziecko łatwo zniechęcić – uważa.
Dwukrotny zdobywca Pucharu Polski podaje przykład na to, że nawet mała trenerska wskazówka może wpłynąć na całą karierę piłkarza. – Po tym, jak rozstałem się z Zagłębiem Sosnowiec, to trafiłem do Szombierek Bytom. Spotkałem tam młodego chłopaka o imieniu Romek.
Roman Szewczyk MIROSŁAW NOWORYTA
Romek miał być właśnie odsunięty od pierwszej drużyny. Mieliśmy ćwiczenie, żeby podawać piłkę prawą nogą. On jednak uparcie przekładał sobie piłkę na nogę lewą. Podszedłem od niego, wziąłem na bok i mówię: „Romek. Przed tobą cała przyszłość. Masz świetne warunki. Możesz grać w lidze. Może nawet w reprezentacji Polski. Nigdy nie staraj się oszukiwać żadnego trenera. Pracuj nad sobą. Nad swoimi słabościami. To jedyna droga” – wspomina Myga.
Szombierki awansowały do ekstraklasy, a wspomniany Romek został nawet kapitanem drużyny. – Z czasem trafił do Śląska Wrocław i nasze drogi się rozeszły. Przyszły jednak lata, gdy pomagałem Henrykowi Apostelowi w prowadzeniu reprezentacji Polski. Pojechaliśmy na mecz do Izraela. Na zgrupowanie przyjechał też Romek. Bo to był Roman Szewczyk. Świetny obrońca. Podpora naszej kadry. Silny punkt drużyn we Francji, a potem w Austrii. Miał świetną prawą i lewą nogę. I tak jedno spotkanie. Słowa, które miały trafić do tego piłkarza, pomogły mu – moim zdaniem – pójść w dobrym kierunku. Szkolenie jest bardzo ważne. Najważniejsze. Jeżeli nie ma efektów, to znaczy, że jest źle. Nie ma drogi na skróty. Zawsze lepiej zainwestować czas i pieniądze w 20-latka niż ściągać kolejnego 30-latka. Poziom przez to na pewno się nie podniesie. To stagnacja – mówi dwukrotny wicemistrz Polski.

Zagłębie Sosnowiec szkoli według prawideł Legii Warszawa

Zagłębie od kilku lat szkoli młodzież według prawideł Legii Warszawa, z którą ma podpisaną umowę o współpracy. Efektów tego szkolenia na razie wielkich nie widać. W pierwszej drużynie brakuje utalentowanych juniorów. Podczas ostatniego meczu z Koroną Kielce Zagłębie z różnych powodów straciło kilku graczy. Na ławce rezerwowych usiadło tylko pięciu zawodników. Dziwiliśmy się temu, że w klubie nie ma dwóch utalentowanych juniorów, którzy mogliby uzupełnić kadrę.

Czytaj także:
Bez Ślązaków nie byłoby sukcesów Zagłębia Sosnowiec. "Już mamy dla ciebie taczki"
– Trzeba dawać szansę młodym. Byłoby dobrze, gdyby rok w rok do kadry pierwszej drużyny dołączało trzech juniorów, a przynajmniej jeden z nich wszedł z czasem do drużyny na dobre. To byłaby dobra droga do rozwoju klubu – mówi Myga, który dziwi się ponadto, dlaczego polskie kluby tak chętnie sięgają po szkoleniowców z zagranicy.
– Tylu mamy polskich trenerów. Pokończyli studia. Różne kursy. Mają doświadczenie. Jest jednak moda na szkoleniowców z zagranicy. I to raczej średniego formatu. Za każdym takim trenerem stoi menedżer, który zapewnia – „Ten jest najlepszy. Ten jest wspaniały”. Nie tędy droga – kończy Myga.
LEPSZY SEZON W EKSTRAKLASIE NIŻ SIEDEM w 2 LIDZE.
pete_zs

Postprzez Blajpios 2019-03-08, 7:19 pm

August napisał(a):
patrios91 napisał(a):Spuścił to nas Jaroszewski Stanek i ten trzeci z PO. Spuścił raczej nasze, prywatne pieniądze.

Jak możesz tak pisać. Przecież wszem i wobec wiadomo, że we Wszechświecie istnieje układ mający wyłącznie na celu jak najszybsze spuszczenie Zagłębia Sosnowiec w otchłań niższych lig. Wiadomo, że należą do niego Boniek z całym PZPN-em, Kolegium Sędziów, które w każdym samochodzie z VAR ma zaprogramowane wlepienie Zagłębiu karnego bądź ewentualne nieuznanie bramki, koszerni, masoni, hanysi, Kim Dzong Un i misie koala. Na szczęście nasz bohaterski "El Prezidą" dzielnie stara się odpierać wszelkie ataki w mediach społecznościowych.
Koledzy, a nie możecie tak trochę spokojniej i obiektywniej? W historii niejeden raz zakładana była "spółdzielnia" i spuściła niejeden zespół. Czy też może i temu zaprzeczycie w ferworze udowadniania, że jedynym złem we Wszechświecie, by trzymać się tej poetyki, jest to Centrum Zarządcze Zagłębia? Czy układ przeciw Zagłębiu jest, to trudno powiedzieć, tego nie jesteśmy tu w stanie stwierdzić. Jednak - czy nie wiecie, jak "prestiżowo" jest postrzegany obecnie Sosnowiec, czego jest synonimem, jakie dowcipy chodzą mieście czy całym regionie? Wolicie chować głowę w piasek i udawać, że tego nie ma, ponieważ trudno jest uwierzyć w zorganizowaną akcję Zb. Bońka przeciw Zagłębiu? W takiej aurze - znów w tej tu zastosowanej "poetyce", czyli przejaskrawiając - - jest pewne, że wszyscy w tej lidze robią wszystko, by tylko uratować Zagłębie a Zb. Boniek przed każdym meczem Zagłębia dzwoni do sędziów przestrzegając przed niesprawiedliwością? To tylko pewnie upił się ten kierownik sędziów świętokrzyskich i tylko dlatego, pomimo że był w Sosnowcu, być może, przynajmniej tak twierdzi, życzliwie przyjmowany, to napisał ostatnio co napisał? Oczywiste jest, że tu żadnego "przebicia" z ogólnej atmosfery nie było, prawda?
Dalej. Karne. Cóż. To nieprawda, P. Brożek nie oszukał sędziego przy karnym a tak opowiadał w wywiadzie to tylko po starej przyjaźni z P. Polczakiem, żeby mu smutno nie było - to przecież oczywiste, że taką filantropią się kierował P. Brożek, prawda? Z ostatnich meczów... Weźmy choćby sytuację z meczu w Zabrzu, co do którego A. Iwan ma odwagę wbrew modzie flekowania Zagłębia: powiedzieć, że "nie gwiżdże się" takich sytuacji jak przy anulowanym golu przeciw Górnikowi (a lejący kwasem na Zagłębie W. Kowalczyk nie zdecydował się zaprzeczyć). Wybaczcie, ale jakoś łatwiej mi się "dogadać" z A. Iwanem, jemu uwierzyć, jak i nawet W. Kowalczykowi w tej sytuacji, którzy mają za sobą jednak jakieś znaczące doświadczenie gry i pod swoim nazwiskiem się wypowiadają - aniżeli Waszym tchórzliwym z weszło.pl "kolegom po fachu w przywalaniu Zagłębiu", którzy nie mają odwagi się podpisać, tylko pod jakimiś hasłami "tabela niewydrukowana" się wypocają, udowadniając, co im pasuje. OK! Oczywiście, po pierwsze można powiedzieć, że to nieprawda i już. Po drugie - oczywiste jest, że np. ta uznana bramka - albo utrzymana kartka dla P. Brożka i brak karnego: to bynajmniej jeszcze nie jest już zakończenie meczu z takim wynikiem, zmieniona sytuacja to tylko stworzenie szansy, przeciwnicy, którym nie dano karnego, jaki im się marzy - mogą walczyć z większą energią i mecz może mieć różny jednak wynik. To oczywiste.
Ale. Gdyby jednak założyć, że możliwe, iż tak by zostało? Hm. Przepraszam. Oczywiście, nic by nie zmieniało, gdyby Wisła Kraków miała teraz nie 32 punkty a 30, Górnik nie 24 a 22 a Zagłębie 21 a nie 18. Tak, oczywiście, to żadna różnica.
Dla jasności. Proszę nie próbować obracać kota ogonem i zaczynać na przykład dyskutować, wmawiając mi, że ja głoszę, iż jest pewne, że jest jakiś układ przeciw Zagłębiu a w ogóle nie zauważam błędów Prezesa, kierowników sportowych, zewnętrznych czynników nadrzędnych. Po prostu nie odpowiem, bo już się zastanawiam, kiedy warto pisać, gdy wciąż wokół tego samego się pisze. Tym bardziej - takiej dyskusji nie podejmę. Nie napisałem, że jest pewne działanie układu przeciw Zagłębiu i że na pewno z 5 karnych było krzywdzących i to skutkiem zorganizowanej akcji przeciw Zagłębiu. Przeciwnie, wyraźnie napisałem na przykład, że nie ma szans w naszej pozycji tu na Forum rozstrzygnąć to z pewnością itd. Sprawdźcie też sobie, kiedy już zacząłem pisać o błędach popełnianych w Centrum Zarządzającym Zagłębiu i o konieczności wyraźnych zmian, jeżeli ma się mówić o rozwoju. - praktycznie od początku mojego tu pisanie, choć nie zaraz w pierwszych wpisach używałem określeń typu "Centrum Zarządzające", tylko np. że "ryba psuje się od głowy" itp.
Uważam też, że macie rację, iż główną przyczyną spadku, jeżeli do niego dojdzie - to najpierw z pretensjami właśnie do Centrum Zarządzającego trzeba się odnieść, czy też ich rolę rozważyć. Napiszę to jednak tak, że - to właśnie wciąż trwające tego typu błędy są taką główną przyczyną spadku albo są one współprzyczyną jedną z głównych, ale główniejszą niż jakieś ewent. "zewnętrzne przeciwności", choćby ze zwykłych błędów sędziów wynikające. Nie chcę tylko tracić realizmu w oglądzie sytuacji i ścigać się z weszło.pl w przywalaniu Zagłębiu dla lepszego wyniku przymuszając się do zamykania oczu nawet na oczywistości a co dopiero na jedynie możliwe niuanse. Dlatego też napisałem, że być może te błędy są jednak współprzyczyną jedną z głównych - bo nie jestem w stanie ocenić, na ile różnice w budżecie względem innych klubów mogą być przyczyną większą, jak również jaki wpływ mogą mieć obecne struktury, że to jest klub będący własnością Sosnowiczan ale zarząd jest przez ludzi mających mentalność i przekonanie, że to oni są właścicielami a nawet czasem tak wprost mówiący (nie jestem tego stopnia takiego przekonania ich i takiego działania ocenić, jakkolwiek co rusz widać takie działania, które hipotezę tę wydają się uwypuklać). Jednak - można też dodać, że błędy w centrum zarządzania, to nie tylko ewentualny spadek przygotowywały, ale również - dokładają się do narastania kpin z MIasta i Regionu w Polsce, dokładają się do "przywalania" Sosnowcowi i Zagłębiu. W każdym razie, przynajmniej tyle: przy ewentualnym spadku faktycznie nie wolno też dopuścić do zrzucenia odpowiedzialności na te "zewnętrzne czynniki niesprzyjające" a należy analizować najpierw właśnie działania te, które dzieją się w centrach decydujących dla Zagłębia Sosnowiec.
Tyle, że jak już nie raz pisałem... Takie wnioski - to dopiero, gdy będzie pewne, jaki jest wynik sezonu. Nawet nie, że spadek. Gdy będzie pewne, jaki już wynik, po prostu. Póki co - jeżeli podnosicie kwestię angażowania pieniędzy mieszkańców Sosnowca, Zagłębia, podatników: to właśnie dlatego, że te pieniądze "na gwałt" teraz zostały zaangażowane w ratowanie Ekstraklasy - i dlatego, że w grze jest też w jakimś stopniu ta opinia w Polsce o Sosnowcu i Zagłębiu PO PROSTU BARDZIEJ MOBILIZUJMY SIĘ NA WSPARCIU W TEJ WALCE A WSTRZYMAJMY SIĘ Z DOWALANIEM ZAGŁĘBIU.
Blajpios

Postprzez Adam1906 2019-03-08, 8:02 pm

Powiem szczerze, że potrzebne są streszczenia postów kolegi Blajpiosa :) Osobiście przeczytałem tylko ostatnie zdanie i zgadzam się z nim w 1906% ;-)
Adam1906

Postprzez patrios91 2019-03-09, 1:32 pm

August napisał(a):

Przepraszam. Jakoś z nerwów zapomniałem :lol: :)

Blajpios napisał(a):Koledzy, a nie możecie tak trochę spokojniej i obiektywniej?

Nie w sytuacji, kiedy moje podatki są wydawane na trzy zaciągi "pseudo-piłkarzy" w ciągu jednego sezonu, tylko dlatego, że za sterami siedzą dwie miernoty, których Ekstraklasa ewidentnie przerosła, i których klepie po plecach największa miernota Chęciński.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2019-03-09, 1:55 pm

patrios91 napisał(a):Przepraszam. Jakoś z nerwów zapomniałem

W ramach pokuty 4 dni na kolanach przed Urzędem Miejskim i 500 razy w zeszycie „Arek przebacz” ;-)
August

Postprzez Blajpios 2019-03-09, 2:41 pm

patrios91 napisał(a):(...)
Blajpios napisał(a):Koledzy, a nie możecie tak trochę spokojniej i obiektywniej?

Nie w sytuacji, kiedy moje podatki są wydawane na trzy zaciągi "pseudo-piłkarzy" w ciągu jednego sezonu, tylko dlatego, że za sterami siedzą dwie miernoty, których Ekstraklasa ewidentnie przerosła, i których klepie po plecach największa miernota Chęciński.
Cieszę się, że jednak dyskutujemy a nie nakręcamy się teraz wzajemnie w przejęciu własnymi wypowiedziami. I w duchu dyskusji dalej ciągnąc: proponuję się zastanowić, co w tej materii dają te płomienne filipiki na Forum, furie a może i wyzwiska? Wyzywanie - zawsze jest strzałem w stopę, bo ułatwia oponentowi obronę a i odwrócenie uwagi od jego błędów, nawet jeżeli faktycznie by były i faktycznie byłyby duże. Jeżeli umiejętnie to zrobi ten, którego się atakuje w ten sposób, to w niejednym wypadku wystarczy, że on po prostu spokojnie się uśmiechnie i powie: "no, popatrzcie, przecież widzicie, że furiat". Jak napisałem, nie w każdym wypadku, ale często tak to działa, że nie musi już żadnej merytorycznej dyskusji ten człowiek podejmować, nawet jeżeli błędy jego są katastrofalne. Bliskie tej sytuacji jest i po prostu "wyładowanie się" bojownika. Powyrzuca z siebie te pociski, powyrzuca - i co? Ano, w końcu wyjdzie z Forum do tego, czym się zająć musi, nie będzie miał ani sił ani ochoty ani potrzeby do niczego innego, ani czasu: już pokazał swoją potęgę i jest zadowolony. Na tej zasadzie PRL koncesjonował kabarety, niektórym pozwalano nawet dość ostro obśmiewać.
No i wracam do myśli z tymi podatkami - a chyba nie ma wątpliwości, że w tej dziedzinie, kto na przykład jest właścicielem Zagłębia, kto zatrudnia urzędników miejskich, Prezydenta itp trochę tu pomagałem ludziom odkrywać podstawowe fakty, myśleć w tych kwestiach - znów postawię pytanie: czy to osłabianie morale, rozbijanie w trudnej walce, pomiatanie różnymi elementami Zagłębia teraz: to na pewno jest troska o dobre wydawanie publicznych pieniędzy? W tej chwili - to akurat wydaje mi się, że przeciwnie, to jest dokładanie ręki do marnowania, zwiększanie szans na marnowanie tych pieniędzy, kolejny raz. Te pieniądze zostały już wydane. Czy jest sens tak je wydawać - pisałem gdzieś w grudniu, rozważając też i ten wariant, że można ściągnąć awaryjnie za dużą kasę - ale czy warto? Stawiałem pytanie, czy za publiczne pieniądze można (bo inna byłaby sytuacja, gdyby prywatny właściciel, czy też bogata spółka, zwłaszcza niepubliczna, fundacja w ramach celów statutowych tak czynili). Nie wykluczałem też, że i w ramach publicznych pieniędzy znajdą się takie racje - choćby z tego powodu, że Sosnowiec, który bywa pośmiewiskiem wielu, dostarczał właśnie kolejnego potwierdzającego im dowodu, że słusznie pogardzają i to może się już przekładać na realne straty Miasta i Mieszkańców. To był czas właściwy. Teraz jest walka o to, czy wydatek, skoro już powstał - da przynajmniej jakiś sensowne owoce. Czy więc naprawdę dowodem troski o publiczne pieniądze jest dopomaganie, przez osłabianie morale - do jeszcze większego zmarnowania tych pieniędzy? Mógłbym uwierzyć, że faktycznie trzeba wspomóc krach i utrudnić uratowanie - jedynie, gdyby jedyną drogą do możliwości podjęcia fundamentalnej dyskusji był krach. Nie mam wrażenie, delikatnie rzecz ujmując, by tak było. Przecież te właśnie zarzuty, te niewygodne pytania - można i postawić, nawet należy, wyraźnie to pisałem: także i w wypadku sukcesu tej misji ratunkowej. Zachęcam do uwierzenia we własną odwagę, że będzie się miało tę odwagę postawić rzeczone kwestie również w wypadku uratowania Ekstraklasy: właśnie dlatego, że jest się przekonanym o słuszności sprawy. Faktycznie bowiem, niezależnie od tego, czy tym razem lepiej były wydane pieniądze - istnieje kwestia, jakie podjęto decyzje przed sezonem i dlaczego takie, że doprowadziły do konieczności przepłacania w zakupach interwencyjnych w styczniu.
To dlatego konkludowałem zwykle takie wpisy, łącznie z wczorajszym, tak jak i teraz konkluduję. Póki co - choćby dlatego, że właśnie toczy się rozgrywka czy będzie dobry skutek ostatnio wydanych pieniędzy: obecnie zajmijmy się tylko budowaniem zespolenia Zagłębia ku zwycięstwu - z innymi rzeczami, także (a może zwłaszcza) merytorycznie uzasadnionymi ale teraz niekoniecznymi: wstrzymajmy się. Wstrzymajmy - to przecież nie znaczy: "zamiećmy pod dywan". No, chyba że jednak wolimy skorzystać z opcji "bezpiecznej", czyli teraz powyprzedzać wszystkich w kunszcie filipik - i potem wszyscy zrozumieją, że energii już nie ma więcej, ale wiadomo, że przecież gościu się gorączkował. Naprawdę nie sądzę, że dla rozwoju Zagłębia w kierunku dobrego rozwoju, teraz jest konieczne dokładanie ręki do poniżania Zagłębia, osłabiani jego siły walki i w końcu do spadku.
Pozdrawiam, rzecz jasna.
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna