prezes Zagłębia Marcin Jaroszewski

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: prezes Zagłębia Marcin Jaroszewski

Postprzez lesław1 2015-03-25, 11:35 pm

Blajpios- a co miałem pisać o decyzji wywalenia Smyły po jednym meczu- dla mnie decyzja głupia,aczkolwiek może ją obronić pozycja Zagłębia na koniec sezonu.

Anakin ale jesteś śmieszny, jak ktoś uważa inaczej niż ty to już jest be i fe. Jeśli Slawek z Chicago Cię nie przekonuje swoim wpisem to mi na prawdę Ciebie żal. i zdecyduj się o kim myślisz pisząc kibice Zagłębia, bo ja miałem na myśli grupy kibicowskie szeroko pojęte, a ty chyba każdego z osobna rozpatrujesz, a przypomnę Ci, że nie znalazł się jeszcze taki co by każdemu dogodził. gówno mnie obchodzi co ty widziałeś 20 lat temu na stadionie, ja ci porównuje obecne czasy a nie prehistorię .fakty są takie, że za Baczyńskiego nie było, a za Jaroszewskiego jest- masz problemy z rozumowaniem?
aha jeszcze jedno jak Cię nie stać na koszulkę Zagłębia to mogłeś się uczyć i a nie chlać piwska, które Ci zniszczyło umysł. Bo teraz miałbyś kasę na koszulkę, a piwo na stadionie smakowałoby jak piwo a nie jak woda.
lesław1

Postprzez Anakin 2015-03-26, 8:14 am

lesław1 napisał(a):Anakin ale jesteś śmieszny, jak ktoś uważa inaczej niż ty to już jest be i fe. Jeśli Slawek z Chicago Cię nie przekonuje swoim wpisem to mi na prawdę Ciebie żal. i zdecyduj się o kim myślisz pisząc kibice Zagłębia, bo ja miałem na myśli grupy kibicowskie szeroko pojęte, a ty chyba każdego z osobna rozpatrujesz, a przypomnę Ci, że nie znalazł się jeszcze taki co by każdemu dogodził. gówno mnie obchodzi co ty widziałeś 20 lat temu na stadionie, ja ci porównuje obecne czasy a nie prehistorię .fakty są takie, że za Baczyńskiego nie było, a za Jaroszewskiego jest- masz problemy z rozumowaniem?

Oj lesiu, sympatio moja aż się czuje że ci adrenalina skacze. Może i jestem śmieszny ale co ja poradzę ze masz mentalność iście północnokoreańską. To tam właśnie ten kto nie z Wodzem ten „be”. Ja wcale nie uważam że ten kto sądzi inaczej niż ja jest „be”. Po prostu, uważam że obwinianie kibiców za marną frekwencję zamiast starać się ich przyciągać jest jedna z najgorszych rzeczy. Świetnie to ujął Django pisząc: „Dzisiaj mecz jest produktem, który trzeba umieć sprzedać klientowi”. A tego klienta – kibica moim zdaniem trzeba właśnie rozpatrywać a nie wszystkich wrzucać do jednego wora. Obecnie już nawet w Polsce profesjonalnie działający klub inaczej konstruuje ofertę dla ultrasów, inaczej dla rodzin z dziećmi, inaczej dla chłopaków ze swoimi laskami, a jeszcze inaczej dla emerytów. Każdy z nich jest pełnoprawnym kibicem choć z innymi oczekiwaniami, inna siłą nabywczą pieniądza itd... Oczywiście w przypadku Zagłębia są mocne ograniczenia związane z infrastrukturą, ale spróbować można. Przykładowo, jeden ze znajomych przypomniał mi jakiś czas temu że za czasów Hytrego co by nie powiedzieć o całokształcie prezesury to był wydzielony sektor rodzinny z biletami rodzinnymi gdzie po meczu podchodzili piłkarze i przybijali piątki z dziećmi. Jeden z forumowiczów przy okazji Świąt wytknął że klub znowu nie zorganizował kompletnie nic dla kibiców i ich dzieci na Gwiazdkę wskazując przy tym na równie 3-ligowy Raków który zorganizował po raz któryś ponoć fantastyczną imprezę dla ogółu. Jeśli były organizowane ostatnimi czasy jakieś akcje marketingowe to tylko przez grupy kibicowskie a nie przez klub który jeśli już ograniczał się tylko do swojej Akademii. To są przykłady które wałkuje może któryś raz ale moim zdaniem dobrze obrazują klubowe nieróbstwo.
lesław1 napisał(a):aha jeszcze jedno jak Cię nie stać na koszulkę Zagłębia to mogłeś się uczyć i a nie chlać piwska, które Ci zniszczyło umysł. Bo teraz miałbyś kasę na koszulkę, a piwo na stadionie smakowałoby jak piwo a nie jak woda.

Rozumiem, że powyższe to również klubowe rozumowanie i element oryginalnej „strategii marketingowej” w stosunku do kibiców i slogan reklamowy ? Przy tej mentalności doskonale się nadaje. Mogę zrozumieć ze ceny detaliczne koszulek w szczególności dżokejki są narzucone przez producenta ale nie mogę zrozumieć że Prezes nie mógł czy nie chciał wynegocjować niższych cen. Przynajmniej póki gramy w 3 lidze. Bo to nie kwestia mojego wykształcenia czy nadużywania alkoholu co i jedno i drugie ani nie jest prawdą ani nie ma nic do rzeczy, tylko zwykłej ekonomii. Ceny jak na 3-ligowy klub zwłaszcza co się tyczy dżokejki są moim zdaniem po prostu wygórowane. I na marginesie, nie obrażaj tych którzy niekoniecznie musieli kończyć studia bo wcale nie oznacza że to nie wartościowi ludzie.
I na koniec drogi lesiu. Sam nie jestem święty i zdarza mi się użyć słownictwa uznawanego za niecenzuralne ale jak bronisz swojego stanowiska to zacznij wreszcie przedstawiać bardziej konkretne argumenty niż: „ile razy jeszcze będziesz pierdolić jedno i to samo?”, „gówno mnie obchodzi”, „to mogłeś się uczyć i a nie chlać piwska”.
Pozdrawiam serdecznie
Anakin

Postprzez lesław1 2015-03-26, 2:27 pm

Anakin napisał(a):
lesław1 napisał(a):Anakin ale jesteś śmieszny, jak ktoś uważa inaczej niż ty to już jest be i fe. Jeśli Slawek z Chicago Cię nie przekonuje swoim wpisem to mi na prawdę Ciebie żal. i zdecyduj się o kim myślisz pisząc kibice Zagłębia, bo ja miałem na myśli grupy kibicowskie szeroko pojęte, a ty chyba każdego z osobna rozpatrujesz, a przypomnę Ci, że nie znalazł się jeszcze taki co by każdemu dogodził. gówno mnie obchodzi co ty widziałeś 20 lat temu na stadionie, ja ci porównuje obecne czasy a nie prehistorię .fakty są takie, że za Baczyńskiego nie było, a za Jaroszewskiego jest- masz problemy z rozumowaniem?

Oj lesiu, sympatio moja aż się czuje że ci adrenalina skacze. Może i jestem śmieszny ale co ja poradzę ze masz mentalność iście północnokoreańską. To tam właśnie ten kto nie z Wodzem ten „be”. Ja wcale nie uważam że ten kto sądzi inaczej niż ja jest „be”. Po prostu, uważam że obwinianie kibiców za marną frekwencję zamiast starać się ich przyciągać jest jedna z najgorszych rzeczy. Świetnie to ujął Django pisząc: „Dzisiaj mecz jest produktem, który trzeba umieć sprzedać klientowi”. A tego klienta – kibica moim zdaniem trzeba właśnie rozpatrywać a nie wszystkich wrzucać do jednego wora. Obecnie już nawet w Polsce profesjonalnie działający klub inaczej konstruuje ofertę dla ultrasów, inaczej dla rodzin z dziećmi, inaczej dla chłopaków ze swoimi laskami, a jeszcze inaczej dla emerytów. Każdy z nich jest pełnoprawnym kibicem choć z innymi oczekiwaniami, inna siłą nabywczą pieniądza itd... Oczywiście w przypadku Zagłębia są mocne ograniczenia związane z infrastrukturą, ale spróbować można. Przykładowo, jeden ze znajomych przypomniał mi jakiś czas temu że za czasów Hytrego co by nie powiedzieć o całokształcie prezesury to był wydzielony sektor rodzinny z biletami rodzinnymi gdzie po meczu podchodzili piłkarze i przybijali piątki z dziećmi. Jeden z forumowiczów przy okazji Świąt wytknął że klub znowu nie zorganizował kompletnie nic dla kibiców i ich dzieci na Gwiazdkę wskazując przy tym na równie 3-ligowy Raków który zorganizował po raz któryś ponoć fantastyczną imprezę dla ogółu. Jeśli były organizowane ostatnimi czasy jakieś akcje marketingowe to tylko przez grupy kibicowskie a nie przez klub który jeśli już ograniczał się tylko do swojej Akademii. To są przykłady które wałkuje może któryś raz ale moim zdaniem dobrze obrazują klubowe nieróbstwo.
lesław1 napisał(a):aha jeszcze jedno jak Cię nie stać na koszulkę Zagłębia to mogłeś się uczyć i a nie chlać piwska, które Ci zniszczyło umysł. Bo teraz miałbyś kasę na koszulkę, a piwo na stadionie smakowałoby jak piwo a nie jak woda.

Rozumiem, że powyższe to również klubowe rozumowanie i element oryginalnej „strategii marketingowej” w stosunku do kibiców i slogan reklamowy ? Przy tej mentalności doskonale się nadaje. Mogę zrozumieć ze ceny detaliczne koszulek w szczególności dżokejki są narzucone przez producenta ale nie mogę zrozumieć że Prezes nie mógł czy nie chciał wynegocjować niższych cen. Przynajmniej póki gramy w 3 lidze. Bo to nie kwestia mojego wykształcenia czy nadużywania alkoholu co i jedno i drugie ani nie jest prawdą ani nie ma nic do rzeczy, tylko zwykłej ekonomii. Ceny jak na 3-ligowy klub zwłaszcza co się tyczy dżokejki są moim zdaniem po prostu wygórowane. I na marginesie, nie obrażaj tych którzy niekoniecznie musieli kończyć studia bo wcale nie oznacza że to nie wartościowi ludzie.
I na koniec drogi lesiu. Sam nie jestem święty i zdarza mi się użyć słownictwa uznawanego za niecenzuralne ale jak bronisz swojego stanowiska to zacznij wreszcie przedstawiać bardziej konkretne argumenty niż: „ile razy jeszcze będziesz pierdolić jedno i to samo?”, „gówno mnie obchodzi”, „to mogłeś się uczyć i a nie chlać piwska”.
Pozdrawiam serdecznie

pierwszy raz spodobała mi się twoja odpowiedź, jakiś tam sens w końcu ma.
nie mówię, że to wina w 100% kibiców, ale mentalność robi swoje, bo o ile na mecz z Bytomiem przyszedł komplet, bo raz nadzieja a dwa rywal "ciekawy" tak na mecz z Głogowem już nie było raczej tego drugiego aspektu, a komplet był bo była wizja sukcesu...... Borusia Dortmund dostaje w dupę od każdego byli w strefie spadkowej, po tym jak 2 lata temu mieli mistrza kraju, a na stadion dalej przychodzi 80 tyś. widzów, więc mi nie wmówisz, że w Polsce są kibice sukcesu jak to napisał Sławek. Wydaje mi się, że gdyby to było takie łatwe jak akcje promocyjne na mecz z Hofenheim i przez nie przychodziłby komplet widzów na mecz z klubem ze wsi, to wiele klubów podejmowało by takie same lub podobne środki na własnym podwórku, bo skoro szkolenie można "zgapiać" od najlepszych czemu nie takie rzeczy? Legia jest mistrzem i liderem, czy na każdy mecz przychodzi komplet? a myślę, że marketing mają na wysokim poziomie, tylko nie argumentuj mi, że na łazienkowską przychodzi 16 tyś. na mecz bo to proporcjonalnie toco u nas 1600, a taki wynik, nie robi wrażenia u nas, a druga sprawa, że zdarza się dosyć często.
lesław1

Postprzez zag23 2015-03-26, 5:26 pm

Prezes powinien zadziałać w kwesti transmisji radiowej lub telewizyjnej w tvp 3 lub tv internetowej, to byloby z korzyscia dla kibiców którzy nie moga ogladac na zywo spotkań. Jaroszewski ma doświadczenie w tej kwesti, pracował w regionalnej trójce w dziale sportowym i zna sie na marketingu i promocji :) ...przynajmniej powinien. Ostatnio przypadkiem trafilem na skrót meczu ligi kobiecej Czarnych Sosnowiec robionych przez firme cf.sport z Krakowa yt i sie pozytywnie zdziwiłem. Porównujac do slaskie.tv lub ostatniej transmisji z Limanowej tv 28 to niebo a ziemia.

zobaczcie sami skrót Czarnych Sosnowiec, dla mnie moglaby byc taka transmisja spokojnie.

https://www.youtube.com/watch?v=2oClvgpUhs4
zag23

Postprzez ojcieczawodnika 2015-03-27, 6:42 am

Anakin napisał(a):
lesław1 napisał(a):

Bardziej myślę, że klub nie jest przygotowany na taki produkt. Ktoś kto siedzi w handlu wie, że cena często jest uzależniona od ilości. Ile klub mógł zamówić dżokejek 100-500. Bardziej liczę na te pierwszą liczbę. Jeżeli ma się w porywach do 4 tys kibiców to na co można liczyć w sprzedaży pamiątek. Co do ceny, jeżeli pieniądze ze sprzedaży zasilają kasę klubu, to uważam że koszulka jest warta swojej ceny. Nie chce tutaj chwalić Prezesa, ponieważ też uważam, że nie jest to osoba nadto operatywna, ale co by nie powiedzieć wykazał się odwagą we wprowadzeniu takiego produktu. Widziałem koszulkę Rakowa i powiem śmiało, że jeżeli chodzi o materiał to nasza bije ją o głowę i tamta wcale nie jest dużo tańsza. Prezes mógł jedynie pomyśleć o replice z jakiegoś tworzywa, z którego robią Ronaldo i Neymara na targu to pewnie cena była by zadowalająca. Tylko czy nam kibicom faktycznie zależy na ciągłym dziadostwie ?
ojcieczawodnika

Postprzez Tomcjo 2015-03-27, 1:57 pm

Trochę droga jest . Ale oficjalna Legii chyba 199 po przecenie choć jakość lepsza . Ale jak chcemy taniej lub mieć wpływ na jej wygląd to musimy zorganizować akcje koszulka dla kibica . I na nowy sezon zebrać grupę 3000 lub więcej kibiców którzy kupią koszulki za około 120 . Jeśli będzie awans to nie będzie problemu . Jak pójdziemy z Jaroszewskim do producenta to tez sie dogadamy . I wreszcie na trybunach wszyscy bedą w barwach . A co do drożyzny . Jak byłem bezrobotny przez dłuższy czas to z kasa było krucho ale karnet miałem zawsze . ( a w jokeyce zmieniłbym jedynie połowa czerwona a połowa zielona z białymi rękawami )
Tomcjo

Postprzez bbartek 2015-03-28, 7:32 am

A może zaproponować kto kupi koszulkę ma zniżkę na karnet lub na bilety?
Na każde sprzedanych 100 koszulek 2 są fee...(losowanie)
Myslę, że podobnych zachet można zaproponować więcej tylko ,że Klub powinien to realizować, ale ja nie widzę specjalnych działań MJ aby zwiększyć frekwencje..., a ta spada...
Podobała mi sie akcja zbiórki na schronisko dla zwierząt, ale to nie ma wpływu na ilość kibiców...
bbartek

Postprzez Anakin 2015-03-30, 11:03 am

lesław1 napisał(a):pierwszy raz spodobała mi się twoja odpowiedź, jakiś tam sens w końcu ma.
nie mówię, że to wina w 100% kibiców, ale mentalność robi swoje, bo o ile na mecz z Bytomiem przyszedł komplet, bo raz nadzieja a dwa rywal "ciekawy" tak na mecz z Głogowem już nie było raczej tego drugiego aspektu, a komplet był bo była wizja sukcesu...... Borusia Dortmund dostaje w dupę od każdego byli w strefie spadkowej, po tym jak 2 lata temu mieli mistrza kraju, a na stadion dalej przychodzi 80 tyś. widzów, więc mi nie wmówisz, że w Polsce są kibice sukcesu jak to napisał Sławek. Wydaje mi się, że gdyby to było takie łatwe jak akcje promocyjne na mecz z Hofenheim i przez nie przychodziłby komplet widzów na mecz z klubem ze wsi, to wiele klubów podejmowało by takie same lub podobne środki na własnym podwórku, bo skoro szkolenie można "zgapiać" od najlepszych czemu nie takie rzeczy? Legia jest mistrzem i liderem, czy na każdy mecz przychodzi komplet? a myślę, że marketing mają na wysokim poziomie, tylko nie argumentuj mi, że na łazienkowską przychodzi 16 tyś. na mecz bo to proporcjonalnie toco u nas 1600, a taki wynik, nie robi wrażenia u nas, a druga sprawa, że zdarza się dosyć często.

I vice versa. Chyba można podyskutować mając nawet skrajnie odmienne poglądy zamiast wypisywać cokolwiek o p... A chyba można a nawet w ogólnych kwestiach można się zgodzić. Mam na myśli określoną mentalność. Tylko może nie tyle kibiców co po prostu ludzka. Pamiętaj że jesteśmy po 40 latach komuny która zwłaszcza w naszym regionie odcisnęła swoje piętno na ludzkiej mentalności i będzie oddziaływać dalej jeszcze przez wiele lat. Popatrz jakie piętno odcisnęły na poszczególnych częściach kraju zabory mimo że od odzyskania niepodległości minie za chwile 100 lat. Zgodzę się też że przy każdym klubie są tzw. „kibice sukcesu”. Znajdą się tacy i w Sosnowcu i w Warszawie. Przenosząc jednak na chwilę obecną i aktualną sytuacje myślę ze to ie ten poziom i nie ten etap w historii klubu aby mówić o kibicach sukcesu. Myślę ze na meczu z Bytomiem pojawiło się przede wszystkim wielu z tych ludzi którzy w pewnym momencie mieli dość dziadostwa i 3-ligowego chłamu. Natomiast dobra seria w pewnym momencie i pojawienie się szans na awans przywróciło wielu ludziom po prostu nadzieję. Z kolei kibice sukcesu w Twoim pojęciu pojawia się wtedy gdy np. uda nam się pójść droga Zawiszy tj. szybki awans do ekstraklasy i jeszcze jakiś sukcesik na dokładkę. Z Dortmundem raczej bym się nie odważył porównywać. A jeżeli już to należałoby poddać dogłębnej analizie jakie czynniki na to wpłynęły i ile lat to zajęło. Myśle ze pod wieloma względami Polska jako kraj postkomunistyczny jest zapóźniona. Zresztą po 25 latach po upadku muru ton rozgrywkom w Niemczech jak nadawały tak nadają kluby dawnej RFN a te które przyłączono do Bundesligi (Rostock, Drezno) nawet na dłuższą metę nie były w stanie się w niej utrzymać i od lat Ossis nie mają w niej swojego reprezentanta. A i w przypadku klubów Europu Zachodniej nie ma reguły o czym świadczy niedawny bojkot kibiców AC Milan.
Masz swoje rację, ja mam swoje. Mimo wszystko twierdzę że przerzucasz wiele negatywnych rzeczy wyłącznie na kibiców i ich mentalność natomiast przemilczasz rolę działaczy, w szczególności prezesa.
Anakin

Postprzez Martinez7 2015-04-06, 7:15 pm

Dzisiaj problem frekwencji ma cała klubowa piłka w Polsce. Tutaj nie chodzi jedynie o marketing ale o poziom sportowy nieadekwatny do zarabianych pieniędzy, brak zaangażowania, nieudolne zarządzanie oraz wiele innych mniej bądź bardziej ważnych czynników. Wiem, że duża część osób w Warszawie jest zażenowana sytuacją z Bereszyńskim w szczególności jeżeli chodzi o bogatszych kibiców, właścicieli małego biznesu, kadr kierowniczych itd. Bundesliga jest ewenementem europejskim i właśnie z Niemiec powinniśmy brać przykład, ogromnie smuci mnie brak współpracy pomiędzy klubami z Polski i Niemiec mimo wielu piłkarzy jakich tam wyeksportowaliśmy.
Martinez7

Postprzez bbartek 2015-04-08, 12:48 pm

Po raz drugi ( pierwszy raz to była prezentacja Akademii Piłkarskiej na Ludowym i płyta stadionu pełna małych brzdąców w koszulkach Zagłębia..serce rosło...) gratulacje dla MJ za inicjatywe nazwania ronda im.Prezesa Uznańskiego.
Takich postaci mamy więcej, nie chce tutaj wymieniać aby kogoś nie pominąć, ale np. czy Klubu +Miasta nie stać na zrobienie krótkiego, niskonakładowego filmu ( fragmenty z Kronik Filmowych + montaż) pokazujacych Wielkie Zagłebie ?
To może być dobry materiał lekcji historii dla młodych kibiców Zagłebia jak również zachęta dla potencjalnych partnerów biznesowych .
bbartek

Postprzez Tomcjo 2015-05-29, 6:12 pm

Zagłębie jako jeden z trzech klubów II ligi dostało licencje bez zastrzeżeń . Czyli gratulacje dla prezesa bo przecież w przeszłości bywało ze była to licencja z nadzorem .
Tomcjo

Postprzez novack 2015-05-29, 6:27 pm

Tomcjo napisał(a):Zagłębie jako jeden z trzech klubów II ligi dostało licencje bez zastrzeżeń . Czyli gratulacje dla prezesa bo przecież w przeszłości bywało ze była to licencja z nadzorem .

Tyle tylko, że to licencja na 2 ligę, a my juz powinniśmy wiedzieć co z licencją na ligę pierwszą. Płock dostał licencję na ekstraklasę, mimo, że ich awans już raczej nie dotyczy.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Tomcjo 2015-05-29, 8:44 pm

To chyba zalezy od PZPN . A to ze nie mamy nadzoru finansowego od prezesa . I choc jestem wobec Niego krytyczny to za sukces nalaza mu sie gratulacje .
Tomcjo

Postprzez Blajpios 2015-05-31, 5:30 pm

Tomcjo napisał(a):To chyba zalezy od PZPN . A to ze nie mamy nadzoru finansowego od prezesa . I choc jestem wobec Niego krytyczny to za sukces nalaza mu sie gratulacje .

Zgadzam się całkowicie. Tak co do tego, że kolejność przyznawania licencji zależy od PZPNu (a w nim chyba od odwiecznego ziomala zagłębiowskiego K. Smulskiego) - i jeszcze na II klasę gry dla awansujących nie ogłoszono.
No i w całej rozciągłości - zgoda, co do Prezesa Jaroszewskiego, jakkolwiek albo gratulacje zasłużone - albo zasłużone z premią. Czyli - pytanie, czy gratulacje jak dla Prezesa nadzorującego proces, który po prostu się toczy, podwładni tę linię chyba realizowali już i za poprzednika (o ile pamiętam, cały czas "odbija się" różnica w interpretacji, jeżeli chodzi o ZUS, czy też o kontrakty reklamowe) - czy też Prezes jeszcze dodatkowo zaangażował się i osiągnął jakieś przyspieszenie porządkowania spraw. Wtedy - te gratulacje nawet ponadstandarodwe "zasłużone" się należą. Miło bowiem na pewno, że wreszcie po paru latach - licencja jest już bez nadzorów, bez więc "naciągania", bez "mierny na szynach". Również więc, chociem fan Prezesa nie jest - to szczerze gratuluję.
Blajpios

Postprzez Anakin 2015-06-01, 7:25 am

O ile pamiętam to restrukturyzację finansową klubu rozpoczął Prezes Baczyński sprzątając bajzel po Adamczyku dlatego o nim w tym kontekście nie można zapominać.
Anakin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna