Korupcja w Polskiej piłce

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Korupcja w Polskiej piłce

Postprzez zaglebie76 2009-05-29, 12:47 pm

Właśnie czegoś takiego się obawiałem ,jak wybuchła afera o umoczeniu Zagłębia - że zostaniemy po prostu jednym z nielicznych kozłów ofiarnych.
Ta decyzja PZPN ,to po prostu kolejny skandal :kiepsko: .
zaglebie76

Postprzez greno37 2009-05-29, 1:05 pm

Myślę że kluby ,które zostały już ukarane powinny się zjednoczyć w tej jednej sprawie. Może ta inicjatywa rozpier...i to je...e zbiegowisko debili i przestępców
greno37

Postprzez August 2009-05-29, 1:13 pm

zaglebie76 napisał(a):Właśnie czegoś takiego się obawiałem ,jak wybuchła afera o umoczeniu Zagłębia - że zostaniemy po prostu jednym z nielicznych kozłów ofiarnych.
Ta decyzja PZPN ,to po prostu kolejny skandal :kiepsko: .

Nie ma co wylewać żali nad tym co było i minęło. To już się niewróci. Z drugiej strony jakby klub był cokolwiek dobrze rządzony to teraz świętowalibyśmy już awans do 2 ligi.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez José 2009-06-02, 10:30 pm

Do ciekawego incydentu doszło w jednej z poddębickich miejscowości na meczu LKS Zasów Mokre - LKS Bobrowa. Kibice prawdopodobnie podejrzewając, że sędzia jest skorumpowany postanowili wymierzyć mu karę. Oto film z tego wydarzenia:

http://www.youtube.com/watch?v=ijnrjRCv0zs

źródło: http://www.reportergazeta.pl
José

Postprzez kret75 2009-06-08, 7:07 am

Co wspólnego ma nasza piłka z piłką? Niewiele.
http://www.weszlo.com/news/2579

Jak powiedział aktualny prezes Widzewa Łódź, Andrzej Grajewski nie ma nic wspólnego z Widzewem Łódź (w domyśle - nigdy nie miał, bo Widzew to nie ten Widzew, tylko inny). To bardzo typowe dla naszego futbolu. Postanowiliśmy zamieścił mały przewodnik po naszej piłce, żebyście w tym wszystkim się nie pogubili.

Obecny Widzew Łódź nie ma nic wspólnego z poprzednim Widzewem Łódź, który z kolei nie ma nic wspólnego z czterema poprzednimi Widzewami Łódź. Z tego względu nie wiadomo, do którego Widzewa można przyporządkować Andrzeja Grajewskiego, więc dla wygody nie przyporządkowuje się go do żadnego (formalnie, oczywiście). Sam Grajewski oczywiście nie ma też nic wspólnego z Lechem Poznań, bo przecież Lech sprzed lat nie ma nic wspólnego z Lechem obecnym.

Lech Poznań nie ma nic wspólnego z poprzednim Lechem Poznań, a poprzedni Lech Poznań nie ma nic wspólnego z jeszcze poprzednim Lechem Poznań. Nie ma też nic wspólnego z Amiką Wronki, którą zakładał "Fryzjer". Wszyscy najważniejsi ludzie Lecha - którzy wcześniej pracowali we Wronkach - też z "Fryzjerem" nie mają nic wspólnego i nigdy go tak naprawdę nie widzieli, a jak już widzieli, to się odwracali (a jak się nie odwracali, to patrzyli z niesmakiem).

Polonia Warszawa nie ma nic wspólnego z Polonią Warszawa sprzed dwóch lat. Polonia Warszawa sprzed dwóch lat nie ma nic wspólnego z Polonią Warszawa z czasów Jana Ranieckiego, a Polonia Warszawa z czasów Jana Ranieckiego nie ma nic wspólnego z Polonią z czasów Janusza Romanowskiego. No i Polonia Romanowskiego nie ma nic wspólnego z jeszcze poprzednią Polonią. Oczywiście żadna z tych Polonii absolutnie nie ma też nic wspólnego z Groclinem.

Zbigniew Boniek nie ma nic wspólnego z Widzewem Grajewskiego, a także z obecnym Widzewem. Nie ma też nic wspólnego z korupcją w Widzewie, bo przecież była ona tylko indywidualnym odjazdem Wojciecha Szymańskiego - z którym już w ogóle nikt w Polsce nie ma nic wspólnego.

Górnik Łęczna nie ma nic wspólnego z poprzednim Górnikiem Łęczna, a GKS Katowice - z poprzednim GKS-em Katowice. Także obecna Odra Wodzisław nie ma nic wspólnego z poprzednią Odrą i nie ma zamiaru płacić jej długów (a formalnie Ireneusz Serwotka z obecnej Odry nie ma nic wspólnego z dawnym Serwotką, który podpisywał dokumenty). Dodajmy, że oczywiście obecna Jagiellonia nie ma nic wspólnego z BKS Jagiellonia. Kiedy więc dawna Jagiellonia chce coś od dawnego Widzewa, mamy do czynienia z prawdziwym paradoksem, bo kłócą się kluby, których nie ma i które z niczym i nikim nie mają nic wspólnego. Aha, Pogoń nie ma nic wspólnego z Pogonią Ptaka, a Pogoń Ptaka z Pogonią Bekdasa.

Patrząc personalnie - Jerzy Engel nie ma nic wspólnego z Jerzym Engelem juniorem, a także z Michałem Listkiewiczem. Z kolei Michał Listkiewicz nie ma nic wspólnego z Dariuszem Wdowczykiem, a Dariusz Wdowczyk absolutnie nie ma nic wspólnego z Krzysztofem Klickim. Oczywiście Wdowczyk nie ma też nic wspólnego z Walterem. Boniek nie ma z nikim nic wspólnego - ani z Listkiewiczem, ani z Piechniczkiem, ani tym bardziej z Januszem Wójckiem. Janusz Wójcik nie ma nic wspólnego z Andrzejem Strejlauem, a Andrzej Strejlau z Witem Żelazko. Wit Żelazko nie ma nic wspólnego z Eugeniuszem Kolatorem, a Eugeniusz Kolator - ze Zdzisławem Kręciną.

Generalnie - przed każdym sezonem dobrze byłoby ogłaszać, że zbieżność nazw, nazwisk, miast, stadionów i herbów jest przypadkowa i niezamierzona. Cała nasza piłka nie ma nic wspólnego z prawdziwą piłką.
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez August 2009-06-10, 8:45 am

Jaja jak berety:

Sąd Najwyższy uchylił wyrok w sprawie cofnięcia degradacji Widzewa Łódź i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia przez Trybunał Arbitrażowy przy Polskim Komitecie Olimpijskim.

Natomiast skargi kasacyjne Korony Kielce i Zagłębia Lubin zostały oddalone.

http://www.90minut.pl/news/94/news94385 ... ywana.html
August

Postprzez LucasUSA 2009-06-10, 12:33 pm

Tutaj pelniejsze wyjasnienie sytuacji - rzeczywiscie jaja jak berety :)

http://www.sport.pl/pilka/1,95642,67076 ... lone_.html

Sąd Najwyższy w Warszawie oddalił w środę skargi kasacyjne Kolportera Korony Kielce i Zagłębia Lubin od orzeczeń wydanych przez Trybunał Arbitrażowy ds. Sportu przy PKOl, dotyczących ich udziału w piłkarskiej aferze korupcyjnej. Z kolei skarga PZPN dotycząca Widzewa Łódź została uznana. Sąd Najwyższy uchylił orzeczenie Trybunału Arbitrażowego i skierował sprawę do ponownego rozpatrzenia, co oznacza, że aktualnie obowiązująca jest decyzja PZPN sprzed roku o degradacji Widzewa. Oznaczałoby to, że z I ligi awansuje Korona, a Podbeskidzie powalczy w barażu

Sąd Najwyższy stwierdził, że po dokładnym zbadaniu zarzuty w skargach kasacyjnych dotyczących Korony i Zagłębia nie były uzasadnione, orzeczenie Trybunału zostało wydane zgodnie z prawem, nie zostały naruszone przepisy o przedawnieniu.

23 lipca 2008 r. Trybunał Arbitrażowy ds. Sportu przy PKOl uchylił decyzję PZPN o degradacji Widzewa o jedną klasę rozgrywkową za korupcję w okresie od 21 sierpnia 2004 r. do 11 maja 2005 roku, uznając, że doszło do przedawnienia i umorzył postępowanie.

Według Trybunału, czyny korupcyjne uległy przedawnieniu po dwóch latach, czyli wiosną 2007 roku. Dzięki tej decyzji Widzew, który spadł z ekstraklasy w sportowym trybie, w sezonie 2008/2009 rozgrywki rozpoczął w 1., a nie w 2. lidze i niedawno zapewnił sobie awans do ekstraklasy.

Był to jedyny przypadek, gdy Trybunał uznał, że czyny korupcyjne przedawniły się. Rozpatrując wcześniejsze sprawy m.in. Arki Gdynia i Górnika Łęczna oraz późniejsze Zagłębia Lubin i Kolportera Korony Kielce Trybunał stwierdził, że korupcja nie ulega przedawnieniu.

Na orzeczenie Trybunału skargę kasacyjną złożył Polski Związek Piłki Nożnej wychodząc z założenia, że pomimo wielu zmian w przepisach w latach 2003-2007 zarzuty przekupstwa w sporcie nie ulegają przedawnieniu."
LucasUSA

Postprzez mamut17 2009-06-10, 1:40 pm

WIDZEW MOŻE WYLECIEĆ Z EKSTRAKLASY!

Na początku kwietnia 2008 roku Trybunał Piłkarski Polskiego Związku Piłki Nożnej podtrzymał decyzję Wydziału Dyscypliny PZPN o degradacji Widzewa Łódź.

23 lipca 2008 r. Trybunał Arbitrażowy ds. Sportu przy PKOl uchylił decyzję PZPN o degradacji Widzewa o jedną klasę rozgrywkową za korupcję w okresie od 21 sierpnia 2004 do 11 maja 2005 roku i umorzył postępowanie. Według Trybunału czyny korupcyjne uległy przedawnieniu po dwóch latach, czyli wiosną 2007 roku.

Czy Widzew powinien uniknąć kary degradacji?
Nie, bo korupcja nie ulega przedawnieniu
Powinien zagrać w ekstraklasie, bo wywalczył awans na boisku
Powinien zostać ukarany finansowo

W środę Sąd Najwyższy uznał skargę kasacyjną PZPN dotyczącą Widzewa za zasadną i skierował sprawę do ponownego rozpatrzenia.

- W tej sytuacji - moim zdaniem - obowiązuje decyzja o degradacji łódzkiego klubu i nawet ponowne rozpatrywanie sprawy przez Trybunał Arbitrażowy nie wstrzymuje wykonania kary. Prawdopodobnie w najbliższy piątek zbierze się Komisja ds. Nagłych PZPN, która zajmie się aktualną sytuacją po orzeczeniu Sądu Najwyższego - uważa Krzysztof Malinowski.

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/ekstraklasa/news/widzew-zdegradowany,1321353
Kazdy musi kiedys odpokutowac za swe czyny ;-)
mamut17

Postprzez No_Alibi88 2009-06-15, 4:23 pm

Zgadza się. Ja cały czas mówiłem, że tą karę trzeba odbębnić i będzie spokój. Wejdź na jakieś forum widzewskie i zobacz, że tam nie ma lamentu z tego powodu. Jest wkurwinie bo być musi ale i z pobytu w I lidze kolesie potrafią wyciągnąć pozytywy(ciekawe wyjazdy, walka o awans a nie o bezpieczne miejsce w środku tabeli).
Zupełnie odwrotnie niż te białe szmaty bez honoru. Oni wiedzą, że bez kasy z C+ znikają mapy piłkarskiej Polski. I mi to odpowiada i z tego się cieszę.
W dupie mam derby i ten śmieszny klubik który nie potrafi nic zrobić tylko jak ten Rumun na ulicy do wszystkich"daj, daj, daj".

Jak my poprzednio spadaliśmy to najbardziej on się cieszyli. Zamiast jakoś pomóc to jeszcze nam dokładali. To są tacy "kibice", że oni bardziej cieszą się z naszych niepowodzeń niż z własnych sukcesów.

Ale jak zaczęło być ciepło to i na nasze fora wchodzą i proszą o poparcie. I żałosna akcja na forum Wisły Kraków. Skomlenie o poparcie bo na degradacji ŁKS-u zyskuje Cracovia. I oni cały czas pierdolą jacy to są honorowi.
No_Alibi88

Postprzez PawełK 2009-06-15, 4:36 pm

No_Alibi88 napisał(a):Zgadza się. Ja cały czas mówiłem, że tą karę trzeba odbębnić i będzie spokój. Wejdź na jakieś forum widzewskie i zobacz, że tam nie ma lamentu z tego powodu. Jest wkurwinie bo być musi ale i z pobytu w I lidze kolesie potrafią wyciągnąć pozytywy(ciekawe wyjazdy, walka o awans a nie o bezpieczne miejsce w środku tabeli).
Zupełnie odwrotnie niż te białe szmaty bez honoru. Oni wiedzą, że bez kasy z C+ znikają mapy piłkarskiej Polski. I mi to odpowiada i z tego się cieszę.
W dupie mam derby i ten śmieszny klubik który nie potrafi nic zrobić tylko jak ten Rumun na ulicy do wszystkich"daj, daj, daj".

Jak my poprzednio spadaliśmy to najbardziej on się cieszyli. Zamiast jakoś pomóc to jeszcze nam dokładali. To są tacy "kibice", że oni bardziej cieszą się z naszych niepowodzeń niż z własnych sukcesów.

Ale jak zaczęło być ciepło to i na nasze fora wchodzą i proszą o poparcie. I żałosna akcja na forum Wisły Kraków. Skomlenie o poparcie bo na degradacji ŁKS-u zyskuje Cracovia. I oni cały czas pierdolą jacy to są honorowi.

Ty zapewne jako mieszkaniec Chorzowa (Twoje IP jasno mówi skąd jesteś) dosyć często odwiedzasz widzewskie fora...
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2009-06-15, 7:22 pm

No_Alibi88 napisał(a):Spam durnymi postami.
Przerośnięte ego i patologiczny mesjanizm.

Jestem pod wrażeniem inteligencji, erudycji i w ogóle horyzontalnym podejściem do problemu.
August

Postprzez Mathof 2009-06-17, 8:22 am

Korupcja to wymysł masońskich mediów takich jak TVN, Radio Zet i potwierdzanie tezy aby to w polskim futbolu miały miejsce korupcjogenne działania, sa nie prawdziwe.
Trzeba nadmienić ze PZPN jako organ nadzorczy nigdy nie byl a ni nie jest kompetentny do rozstrzygania problemów w klubach jakie zaistniały po wybuchu afery korupcyjnej.

Tyle w temacie
Mathof

Postprzez jls 2009-06-18, 2:34 pm

Ciekawe spostrzeżenia na temat korupcji w Zagłębiu Sosnowiec wyjawia redaktor Szczepłek
w dzisiejszej Rzeczpopspolitej [ ciekowe, którzy to byli ] :
Także metoda „na kibica” uniemożliwia podejrzanym czy oskarżonym sędziom skuteczną obronę. Kluby prosiły zaufanych kibiców o pośrednictwo w przekupieniu sędziów. Tak było m.in. w Sosnowcu (tamtejsze Zagłębie zostało zdegradowane za korupcję). Podejście do arbitra ułatwiał fakt, że w szatni sędziowskiej nie było toalety. Sędziowie korzystali z tych samych WC, co kibice. Zdarzało się więc, że kibic podchodził do sędziego ze słowami: Dzień dobry, mamy dla pana sędziego różę. To niewinne zdanie wcale nie świadczyło o gościnności. „Róża” w terminologii korupcyjnej oznaczała 1000 złotych. Wiązanka pięciu róż to już 5 tysięcy. Jedni sędziowie brali, inni nie.
Jak sędzia, który znalazł się w takiej sytuacji i nie uległ pokusie, ma odpowiedzieć prokuratorowi na pytanie: Czy spotkał się pan z propozycją korupcyjną? Konfrontacja z kibicem jest niemożliwa, bo choć takie praktyki są znane nie tylko w Sosnowcu, jeszcze żaden kibic w związku z aferą korupcyjną zatrzymany nie został.
Reszta w Rzeczpospolitej.
http://www.rp.pl/artykul/9210,321423_Mi ... zani_.html
jls

Postprzez August 2009-06-18, 3:57 pm

jls napisał(a):Ciekawe spostrzeżenia na temat korupcji w Zagłębiu Sosnowiec wyjawia redaktor Szczepłek
w dzisiejszej Rzeczpopspolitej [ ciekowe, którzy to byli ] :
Także metoda „na kibica” uniemożliwia podejrzanym czy oskarżonym sędziom skuteczną obronę. Kluby prosiły zaufanych kibiców o pośrednictwo w przekupieniu sędziów. Tak było m.in. w Sosnowcu (tamtejsze Zagłębie zostało zdegradowane za korupcję). Podejście do arbitra ułatwiał fakt, że w szatni sędziowskiej nie było toalety. Sędziowie korzystali z tych samych WC, co kibice. Zdarzało się więc, że kibic podchodził do sędziego ze słowami: Dzień dobry, mamy dla pana sędziego różę. To niewinne zdanie wcale nie świadczyło o gościnności. „Róża” w terminologii korupcyjnej oznaczała 1000 złotych. Wiązanka pięciu róż to już 5 tysięcy. Jedni sędziowie brali, inni nie.
Jak sędzia, który znalazł się w takiej sytuacji i nie uległ pokusie, ma odpowiedzieć prokuratorowi na pytanie: Czy spotkał się pan z propozycją korupcyjną? Konfrontacja z kibicem jest niemożliwa, bo choć takie praktyki są znane nie tylko w Sosnowcu, jeszcze żaden kibic w związku z aferą korupcyjną zatrzymany nie został.
Reszta w Rzeczpospolitej.
http://www.rp.pl/artykul/9210,321423_Mi ... zani_.html

O stosowaniu "róż" w Sosnowcu słyszałem. Natomiast pierwszy raz spotykam się z tym, żeby u nas w korupcji brali udział "kibice". Jest to POTĘZNE oskarżenie rzcuające cień na środowisko kibiców w Sosnowcu. Chociaż Pan Redaktor nie wyjaśnia niestety wzaden sposób kto mógł być owym "kibicem". Mogł to równie być jakis pociotek Rudego.
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-06-18, 4:49 pm

Szanowny Auguscie ten Pan to wyjatkowy redaktor sportowy - a w stosunku do Zagłebia to
ten Pan od lat wielu nie odpuszcza - wyjatkowo negatywnie nastawiony człowiek do naszego
Klubu mozna zrobic porownanie takie jak Pan Kutz do Zagłebiaków.
Nie dziwi mnie ten Pan - moja pamięć mi podpowiada ze to jest Pan z tamtej strony rzeki.
Nie nalezy sie tym przejmowac - ja juz dawno przestałem interesowac sie korupcją.
Lepiej sie czuje - bo akurat dzisiaj media podaja iz Widzew i Zagłebie Lubin otrzymały z
PZPN licencje na gre w OE w sezonie 2009/2010 - bez komentarza - a co na to Pan redaktor
powie jestem ciekaw.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna