Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez SO_1906 2011-01-27, 7:55 pm

jls napisał(a):
August napisał(a):
PawełK napisał(a):Słaby ten film... w porównaniu z: http://www.youtube.com/watch?v=AFRHBEyU ... r_embedded

Genialne, nie ma o czym mówić. Ale chciałbym kiedyś zobaczyć film o Zagłębiu na poziomie tego o Kolejorzu. ech......

Gdzie nam do tego.
Przyjechali do mnie znajomi z Angli (kibice MU).
Zapytali czy mozna u nas nabyć większą ilość pamiatek Zagłębia. Nieopatrznie powiedziałem, że owszem jest sklep
klubu.
Wybraliśmy się na miasto o godz 11.00 i co? - Wielkie gówno.
Następnie byliśmy o godz. 14.00 - 16.00 - ani widu ani słychu.
Ja najadłem się wstydu, a znajomi pukali się w czoło i mówili, że klub który lekceważy kibica
w Angli nie ma prawa bytu.
Poszedłem do miasta na drugi dzień po wyjeżdzie znajomych i zastałem to samo.
Nie było nawet informacji na temat godzin otwarcia sklepu.
Tewn cały pan Kisiel robi bardzo złą opinię Zagłębiu.
Ten sklep należy zlikwidować, lub zatrudnić kogoś do prowadzenia na normalnych zasadach.
Ot i cały marketing Zagłębia.

Zaraz ci sie odezwią wielcy kibice, jego koledze, że oni mają milion spraw na głowie i gdyby nie oni to nie wiadomo co... Tylko jak mają tyle zadań do zrealizowania, to powinni odpuścic tak podstawowe jak i również bardzo znaczące, a mianowicie zatrudnienie kogoś specjalnie do stania za ladą w sklepie kibica.
SO_1906

Postprzez Blajpios 2011-01-27, 8:50 pm

jls napisał(a):
August napisał(a):
PawełK napisał(a):Słaby ten film... w porównaniu z: http://www.youtube.com/watch?v=AFRHBEyU ... r_embedded

Genialne, nie ma o czym mówić. Ale chciałbym kiedyś zobaczyć film o Zagłębiu na poziomie tego o Kolejorzu. ech......

Gdzie nam do tego.
Przyjechali do mnie znajomi z Angli (kibice MU).
Zapytali czy mozna u nas nabyć większą ilość pamiatek Zagłębia. Nieopatrznie powiedziałem, że owszem jest sklep
klubu.
Wybraliśmy się na miasto o godz 11.00 i co? - Wielkie gówno.
Następnie byliśmy o godz. 14.00 - 16.00 - ani widu ani słychu.
Ja najadłem się wstydu, a znajomi pukali się w czoło i mówili, że klub który lekceważy kibica
w Angli nie ma prawa bytu.
Poszedłem do miasta na drugi dzień po wyjeżdzie znajomych i zastałem to samo.
Nie było nawet informacji na temat godzin otwarcia sklepu.
Tewn cały pan Kisiel robi bardzo złą opinię Zagłębiu.
Ten sklep należy zlikwidować, lub zatrudnić kogoś do prowadzenia na normalnych zasadach.
Ot i cały marketing Zagłębia.

Ale w Anglii - jak i paru innych krajach (generalnie, gdzie jest ordynacja większościowa) - to ta choroba jest dużo szersza. Taki poseł, który lekceważy wyborcę, taki minister, którego przyłapią na rzeczy wstydliwej itd - nie ma prawa życia. Z tymi posłami, to mnie szczególnie "rusza", bo to już dotyka podstaw systemu społecznego. Tam, gdzie obywatel jest w cenie, to na ogół ludzie rozumieją ordynację większościową. W takiej ordynacji - poseł nie pozwoli sobie na bycie z dala od wyborców, bo dużo szybciej mogą go odwołać, niż w proporcjonalnej. W Polsce i podobnych krajach - każdy poseł wie, że nie może sobie na to samo pozwolić - ale nie wobec wyborcy, choć mu wmawia, że jest ważny, bo przez wybory rządzi; poseł polski wie, że nie może sobie pozwolić na bycie daleko od upodobań lidera, bo jest właśnie wielomandatowa ordynacja i proporcjonalna (po II wojnie, USA, które dobrze rozumiały system władzy przez ordynację, mając większościową, dla większego zabezpieczenia co najwyżej stopniowego powrotu potęgi pokonanych - narzuciły zmianę zamierzeń co do systemu wyborczego w Niemczech, bodaj także w Japonii, doprowadzając, że nie większościowy a proporcjonalny powstał).
Nie, nie piszę tego ani dla wprowadzania tu polityki - ani dla podważania idei, że należy dążyć do postawienia wreszcie sprawy na nogach, między innymi sprawiając, by sklep z pamiątkami był sklepem dla ludzi, szczególnie fanów, a nie jak w PRLu. Tyle, że pokazuję, iż to bolączka szersza, bolączka zapyziałem popeerelowskiej mentalności, która wciąż jest mocno pozbawiona obywatelskiej dynamiki (co boli, bo dopóki komuniści nie wmówili, że są Czerwonym Zagłębiem, czyli do czasów II wojny, to Zagłębia miało liczne mankamenty, ale przedsiębiorczość na pewno ludzie wykazywali). Tak więc, uczciwie trzeba zobaczyć - to jest bolączka szersza, przedsiębiorczość przebija się powoli - i nawet w dziedzinach jeszcze ważniejszych niż sport. Co więcej, ludzie zdają się być nie tylko pogodzeni, ale przystosowani. Nieraz - i w różnych środowiskach - miałem nawet kłopot z tym, by ludzie cośkolwiek pogodzili się z faktem, że ktoś może uważać za skandaliczne takie układy ordynacji wyborczej, które doprowadzają do tego, że jak występuje poseł xy - to w telewizji nie napiszą, że to poseł z okręgu takiega a takiego, tylko że z partii takiej a takiej. A jest to przecież poseł niegdyś się przecież mizdrzący o to, by ludzie w jakimś momencie w jakiś cudowny sposób kartkę "na niego" wrzucili. Ale dobrze wie, że to "pic na wodę". W kraju, to wszyscy mają wiedzieć, że on jest przyboczny Tuska, Kaczyńskiego, Schetyny, Kowala, Napieralskiego itd. Jakkolwiek, skoro ludzie tego nie rozumieją, nie umieją się upomnieć, by ich reprezentował, to za chwilę przy wyborach znów pomizdrzą się i nabiją w butelkę wyborców. Wbrew pozorom - to są bardzo poważne sprawy i dalekie konsekwencje. Jeżeli bowiem zgadzamy się, że istotą jest reprezentowanie partii, to ich z kolei istotą jest niezgoda, to mają wpisane: muszą się różnić między sobą, muszą kłócić i obłudą jest potem utyskiwać na te ciągłe wojny, skoro system jest zbudowany na "dziel i rządź", na poróżnieniu, podziale na partie. Porozumienie wokół wspólnego interesu - z większym prawdopodobieństwem może być budowane na tym, że ludzie mieszkają na tym samym terenie, mają te same podstawowe potrzeby, więc się muszą dogadać. Oczywiście, to nie jest mechanizm "cudownie działający" zaraz w każdym momencie. Podobnie - jak nie jest "zero-jedynkowy". Przecież - przy podziale na partie, w ostatecznym rozrachunku są partie też reprezentantami z określonego terytorium, czyli określonych ludzi. W naturalniejszy jednak sposób to się dzieje, gdy ta reprezentacja wspólna, kogoś, który ma odpowiedzialność przed wszystkimi, zbudowana jest na naturalnie dostrzegających się społeczościach (dzielnica, wioska, miasto) a nie w abstrakcie ogólnokrajowym. Nie mówiąc już o tym, że to właśnie jest też mądrość płynąca z historii Polskiego Parlamentaryzmu, jednego z najstarszych na świecie: to byli określeni reprezentanci określonych ziem.
Tak więc - już konkluduję - żeby skutecznie domagać się zrozumienia np przez Klub tego czym jest marketing - wielce przydatne będą zmiany w mentalności wszystkich zainteresowanych, nie tylko kibiców, ale nawet mieszkańców nie-kibiców, niemniej dumnych, że są z Zagłębia. Nie wystarczy więc - tylko na Forum pisać. Hm. Może znowu coś tu dorzucić o Stowarzyszeniu Kibiców albo organizacjach Zagłębia jako regionu a nie wspomnienia historycznego? To takie naciski - zdecydowanie mają szansę przyspieszyć dochodzenie do rozumności działania u osobó odpowiedzialnych za marketing.
Blajpios

Postprzez August 2011-01-27, 9:10 pm

Tu nie ma co przytaczać większej filozofii. W tym przypadku nie chodzi o sprawę braku stowarzyszenia tylko o kwestię braku profesjonalengo podejścia do sprawy. Nawet 10 stowarzyszeń nie pomoże, jezeli sprawą marketingu nie zajmą się profesjonaliści.I chodzi mi tu zarówno o klub jak i właściciela znaku. Moim zdaniem, przy o wiele mądrzejszym prowadzeniu biznesu, facet powinien mieć już kilka sklepów na terenie Zagłębia a samemu o tej porze roku jechac na narty we włoskie Dolomity.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2011-01-27, 9:21 pm

Stowarzyszenie już niedługo będzie zarejestrowane. Co do Kisiela, to przy całym szacunku dla tego co zrobił dla Zagłębia, sprawa sklepu jest kompromitująca. Zgadzam się z Augustem. Przy całej nieudolności kolejnych zarządów i jego monopolu na herb, powinien trzepać grubą kasę na gadżetach. A nie potrafi ogarnąć jednego sklepiku.
django

Postprzez kaskader 2011-01-27, 9:43 pm

Bardzo fajny temat dotyczący marketingu klubu. W Chojnicach na przykład brakuje koszulek Chojniczanki. W sklepiku klubowym można składać zamówienia na koszulki.......bo zapasy się wyczerpały.... :redface:
http://www.mkschojniczanka.pl/?p=9220
Po napoju energetyzującym "Siła Tura", ostatnio wymyślili coś takiego)))))))
http://www.mkschojniczanka.pl/?p=9126
kaskader

Postprzez SO_1906 2011-01-27, 10:07 pm

kaskader napisał(a):Bardzo fajny temat dotyczący marketingu klubu. W Chojnicach na przykład brakuje koszulek Chojniczanki. W sklepiku klubowym można składać zamówienia na koszulki.......bo zapasy się wyczerpały.... :redface:
http://www.mkschojniczanka.pl/?p=9220
Po napoju energetyzującym "Siła Tura", ostatnio wymyślili coś takiego)))))))
http://www.mkschojniczanka.pl/?p=9126

Nasz sklep internetowy też świeci pustkami, ale jest jedna różnica- nic w nim nie było.... :lol:
SO_1906

Postprzez Blajpios 2011-01-27, 11:32 pm

django napisał(a):Stowarzyszenie już niedługo będzie zarejestrowane. Co do Kisiela, to przy całym szacunku dla tego co zrobił dla Zagłębia, sprawa sklepu jest kompromitująca. Zgadzam się z Augustem. Przy całej nieudolności kolejnych zarządów i jego monopolu na herb, powinien trzepać grubą kasę na gadżetach. A nie potrafi ogarnąć jednego sklepiku.

To jak się to ten django "zgadzam z Augustem", skoro przyznaje w tym samym wpisie, że jednak jakoś sprawa Stowarzyszenia też się ma do całości? To wiadomość - ta o rejestracji - z której się cieszę; i jest oczywiste, że również ma wpływ na wytwarzanie podejścia do marketingu, choćby właśnie siłą nacisku, zwiększeniem jej. Bardzo się cieszę, że się ta sprawa finalizuje - nie tylko w kontekście tego zwiększenia siły nacisku co do sklepu i co do marketingu w ogóle. Oczywiście, że nic do niej się nie przyłożyłem, tak samo jak na pewno uważałem, że sprawa funkcjonowania sklepu jest cacy oraz wykazywałem, że żadnego błędu w funkcjonowaniu sklepu nie było. Jak chcecie, to tak sobie dalej uważajcie i zgadzajcie się jak Wam się podoba.
Blajpios

Postprzez django 2011-01-28, 12:46 am

Blajpios napisał(a):
django napisał(a):Stowarzyszenie już niedługo będzie zarejestrowane. Co do Kisiela, to przy całym szacunku dla tego co zrobił dla Zagłębia, sprawa sklepu jest kompromitująca. Zgadzam się z Augustem. Przy całej nieudolności kolejnych zarządów i jego monopolu na herb, powinien trzepać grubą kasę na gadżetach. A nie potrafi ogarnąć jednego sklepiku.

To jak się to ten django "zgadzam z Augustem", skoro przyznaje w tym samym wpisie, że jednak jakoś sprawa Stowarzyszenia też się ma do całości? To wiadomość - ta o rejestracji - z której się cieszę; i jest oczywiste, że również ma wpływ na wytwarzanie podejścia do marketingu, choćby właśnie siłą nacisku, zwiększeniem jej. Bardzo się cieszę, że się ta sprawa finalizuje - nie tylko w kontekście tego zwiększenia siły nacisku co do sklepu i co do marketingu w ogóle. Oczywiście, że nic do niej się nie przyłożyłem, tak samo jak na pewno uważałem, że sprawa funkcjonowania sklepu jest cacy oraz wykazywałem, że żadnego błędu w funkcjonowaniu sklepu nie było. Jak chcecie, to tak sobie dalej uważajcie i zgadzajcie się jak Wam się podoba.

Eeee.... ale o co chodzi, bo nie kumam tego wpisu? Co ma stowarzyszenie do sklepu kibica? Do czego się przyłożyłeś/nie przyłozyleś? Do powstania stowarzyszenia? Jak sobie mamy uważać? Może wróć do esejów, bo im krócej piszesz, tym trudniej Cię zrozumieć.
django

Postprzez Blajpios 2011-01-28, 1:15 am

django napisał(a):
Blajpios napisał(a):

Eeee.... ale o co chodzi, bo nie kumam tego wpisu? Co ma stowarzyszenie do sklepu kibica? Do czego się przyłożyłeś/nie przyłozyleś? Do powstania stowarzyszenia? Jak sobie mamy uważać? Może wróć do esejów, bo im krócej piszesz, tym trudniej Cię zrozumieć.

;-) :-)
Blajpios

Postprzez August 2011-01-30, 9:16 am

django napisał(a):Stowarzyszenie już niedługo będzie zarejestrowane.

Wiadomośc cieszy. Mam nadzieję na możliwość powszechnego dostepu do tego stowarzyszenia. mam również nadzieję, iż jego twórcy uwzględnią to, że ludzie tego regionu nie są zamożni i wysokość składek będzie na przywzoitym poziomie. Chyba, że postrawi się na jego "elitarność". Z tymże tutaj może byc to o tyle niebezpieczne,że my nie jesteśmy Warszawą czy Krakowem.
August

Postprzez Sonda 2011-01-30, 7:32 pm

Życie tak mnie pokarało że pracuje z członkiem stowarzyszenia GKS Katowice. Próbowałem na wszystkie możliwe sposoby wybić mu miłość z tej pustej pały do tego klubu :czerwona: Nie udało to mi się bo jest niereformowalny. Wiem że u nich składka członkowska to 10zł na miesiąc a przy opłaceniu za cały rok 80 zeta. Jak u Nas będzie podobnie to zaraz się zapisze. Członkowie stowarzyszenia mają zniżki na karnety i jeżdżą na popijawy w góry, grają w turniejach i różnego rodzaju zawodach i tego mu zazdroszczę bo u Nas tego nie ma.
Sonda

Postprzez YOOSHKY 2011-01-30, 8:04 pm

August napisał(a):

Wiadomośc cieszy. Mam nadzieję na możliwość powszechnego dostepu do tego stowarzyszenia. mam również nadzieję, iż jego twórcy uwzględnią to, że ludzie tego regionu nie są zamożni i wysokość składek będzie na przywzoitym poziomie. Chyba, że postrawi się na jego "elitarność". Z tymże tutaj może byc to o tyle niebezpieczne,że my nie jesteśmy Warszawą czy Krakowem.

Dobrze by było jakby stowarzyszenie dostało kilka akcji...
YOOSHKY

Postprzez August 2011-01-30, 8:53 pm

YOOSHKY napisał(a):Dobrze by było jakby stowarzyszenie dostało kilka akcji...

Pomysł niezły, ale nawet jeśli byłaby wola dotychczasowych akcjonariuszy to lepiej byłoby aby nie tak od razu. Wpierw trzeba by było sobie na nie swoja działalnościa zasłużyć. Zwłaszcza, że wiadomo jak było z poprzednim..........
August

Postprzez Blajpios 2011-01-30, 11:35 pm

YOOSHKY napisał(a):
August napisał(a):

Dobrze by było jakby stowarzyszenie dostało kilka akcji...

Hm. Pomysł już zaistniał jakieś dwa lata temu a przynajmniej ponad rok, o ile dobrze pamiętam. Była też chyba wtedy mowa o miejscu w Radzie Nadzorczej czy czymś takim... Choć szczegółów nie pamiętam, tak z pamięci piszę. Jakkolwiek - tak samo i teraz jest to pomysł dobry, jakkolwiek nie wiem, czy np w GKS Katowice i jego Stowarzyszeniu, które ktoś tu przywoływał jako wzór wyraźnie przewyższający jak na razie Zagłębie: też jest taki udział. Nie piszę tego dla zdyskredytowania pomysłu - ten "czas jakiś temu", gdy zaistniał pomysł, jak przed chwilą napisałem: samemu przecież też popierałem, toteż i teraz popieram. Napisałem to jednak - dla pewnego rodzaju ostrożności, czy zwrócenia uwagi. Mianowicie, że takie pomysły muszą iść w parze z możliwościami po stronie Stowarzyszenia (to samo zresztą było mówione i wtedy - nawet nie tylko ja pisałem w tej sprawie). W każdym razie - jeżeli już Stowarzyszenie jest w stanie "z dużą rezerwą" pokonać poprzeczkę zorganizowania czegoś takiego, jak ktoś przytaczał z GKSu, to jak najbardziej niech Stowarzyszenie idzie w tym kierunku i odpowiedzialności np na poziomie akcji, o ile jest w stanie sfinansować, lub właściciele zdecydują się udostępnić. Jeżeli jednak sam ten poziom organizacji, który ktoś przywoływał na przykładzie Stowarzyszenia GKSu jest już "górą" możliwości, to niech sprawa idzie stopniowo. Niemniej - przede wszystkim, niech wreszcie to Stowarzyszenie powstanie. I szkoda, że trwało to tak długo, bo przecież ta idea tu pojawiała się nie od wczoraj - a z początku nawet spotykała się z "dużym ofukiwaniem" ze strony niektórych. To jednak w kocu dotarło, że jest potrzeba tego kroku, jeżeli Klub ma rzeczywiście stawać się z innej półki cywilizacyjnej - to łączy się również z uorganizowaniem odpowiednim społeczności kibicowskiej. Cieszę się więc że ta idea się rozwija - i oby szybko został zrobiony krok faktyczny, zaistnienia: nawet jeżeli na początku na tym pierwszym stopniu organizacji (choć z odpowiednim statutem, który powinien już zawierać ścieżki rozwoju w kierunku społeczności na wzór hiszpańskich czy brazylijskich stowarzyszeń "socios"). Z wypowiedzi django wynika, że ten pierwszy krok blisko - więc niech stanie się. Może też od razu dowiemy się, jak droga np. do tych akcji czy innego wpływu w jakiś sposób ze strony kibiców, choćby na zasadzie słyszalności ich głosu).
PS. Już tak sobie wyobrażam - jak będzie wyglądał temat (dział?) na Forum: "Stowarzyszenie Kibiców" :-)
Blajpios

Postprzez August 2011-01-31, 8:52 am

Blajpios napisał(a):Była też chyba wtedy mowa o miejscu w Radzie Nadzorczej czy czymś takim...

No własnie dobrze by było gdyby przedstawiciel takiego stowarzyszenia mógł zasiadać w Radzie Nadzorczej Spółki
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: achter