Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez IrasArgor 2010-12-31, 10:23 am

Czy Zagłębie planuje jakąś akcję związaną z WOŚP ? Może jakiś mecz pokazowy, licytacja czy cokolwiek. Klub powinien pamiętać o takich sprawach.
IrasArgor

Postprzez django 2010-12-31, 10:33 am

IrasArgor napisał(a):Czy Zagłębie planuje jakąś akcję związaną z WOŚP ? Może jakiś mecz pokazowy, licytacja czy cokolwiek. Klub powinien pamiętać o takich sprawach.

Jedynym celem charytatywnym (bo w końcu nic z tego nie mamy), na jaki Zagłębie będzie rozgrywać mecze jest wieczne prezydentowanie naszego wodza Kazimierza Górskiego.
django

Postprzez django 2011-01-05, 6:23 pm

Strzelali i licytowali

Dziś w Zespole Szkół Architektoniczno-Budowlanych w Sosnowcu obyła się impreza wspierająca Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy - „Młodzież Zagłębia gra dla WOŚP”. Wzięli w niej udział piłkarze Zagłębia Sosnowiec.
http://zaglebie.eu/strzelali-i-licytowali-_2_1258.html

Strzelali, licytowali, tylko nie poinformowali. Tzn. poinformowali, ale jak zwykle po fakcie. No i w obsadzie Stefański, Madej i tradycyjny uczestnik wszystkich "eventów" Strojek. Żaden z ważniejszych grajków jeszcze nie wytrzeźwiał po sylwestrze?
django

Postprzez August 2011-01-05, 7:04 pm

django napisał(a):Tzn. poinformowali, ale jak zwykle po fakcie

Bo to jest część wielkiej ofensywy marketingowej autorstwa Pana Prezesa Adamczyka. W jej myśl już na wiosnę kibice bedą informowani o miejscu, czasie i wyniku meczu z Grudziądzem już w kilka minut po zakończeniu spotkania.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2011-01-05, 8:09 pm

Dla porównania, tak robią WOŚP u sąsiadów zza rzeki:

W najbliższą niedzielę odbędzie się już dziewiętnasty Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Tym razem zbieramy pieniądze na sprzęt medyczny dla dzieci z chorobami nefrologicznymi i urologicznymi.
Przypomnijmy, że tegoroczny finał po raz pierwszy odbędzie się w Chorzowie! Jest to efekt starań Prezes Katarzyny Sobstyl i Ruchu Chorzów, który od dłuższego czasu współpracuje z WOŚP.
- Jak tylko dostaliśmy propozycję zorganizowania finału w Chorzowie od razu się zgodziliśmy. Od dawna zamierzaliśmy zorganizować imprezę na Śląsku – mówi szef WOŚP, Jerzy Owsiak.

Znany jest już dokładny harmonogram Finału, który przedstawiamy poniżej:

9.00 – 12.30
- ogólnopolski start XIX finału rozpocznie się o godz. 9:00 przed bramą Śląskiego Ogrodu Zoologicznego w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku. Finał poprowadzą: Dariusz Niebudek i Jacek Łapot
- wyjazd Jerzego Owsiaka z kopalni w Zabrzu
- przed bramą Śląskiego Ogrodu Zoologicznego nastąpi oficjalne powitanie Owsiaka
- bieg masowy pod hasłem „Policz się z cukrzycą” + Nording Walking – rozpoczęcie z udziałem Prezydentów 14 miast Metropolii Silesia i piłkarzy Ruchu Chorzów
- wielkie gotowanie – żur śląski z udziałem mistrza kuchni, Klaudiusza Sevkovicia
- występy artystyczne

13.00 – 15.00
– występy artystyczne śląskich wykonawców, wystąpią m.in.: Mirek Jędrowski, Duet Caro i Damian Holecki
- licytacje przedmiotów przekazanych na WOŚP

Koncerty
15.30 - 17.00 – Zespół DŻEM
17.00 - 18.30 - Zespół PECTUS
19.00 – 20.30 – Zespół FEEL

20.00: Światełko do nieba – w przerwie koncertu zespołu Feel
Imprezy towarzyszące:
- psie zaprzęgi
- bryczki (kulig)
- rzeźby lodowe
- licytacje przedmiotów
- postacie bajkowe
- mini wesołe miasteczko
- plener malarski dla dzieci
- stoiska gastronomiczne
- stoiska promocyjne
- mecz piłkarskich gwiazd: Reprezentacja oldbojów Śląska – Reprezentacja WOŚP (boczne boisko Stadionu Śląskiego)

Oczywiście wiadomo, że Ruch współpracuje z WOŚP, poza tym jest to finał ogólnopolski, więc o takim rozmachu jak u nich nie ma co marzyć. Ale można było zrobić coś takiego:
Miejsce akcji - hala na Żeromskiego. Impreza pod patronatem prezydenta Górskiego. Mecz między piłkarzami, a hokeistami Zagłębia (Strojek jedną połowę zagrałby z hokeistami, a drugą z piłkarzami). Licytacja koszulek i innych gadżetów przygotowanych przez reprezentantów obu dyscyplin. Mozna by też np. wylicytować udział w meczu. Później koncert zagłębiowskich zespołów muzycznych, popularnych w regionie (Horrorshow, Skankan, Konopians, Natural Mystic i jakiś hip-hop). Do tego oczywiście różne mniejsze wydarzenia plus dobry catering. Moim zdaniem gwarantowana pełna hala i zebrane niezłe pieniądze na szczytny cel. Do tego dobry PR dla wszystkich zainteresowanych: Kazika, Adamczyka i Bernata. Co ważne, przy niemal zerowych kosztach. Skoro Sobstylowa namówiła Owsiaka na taką akcję, to nie wierzę żeby Adamczyk nie namówił Górskiego gdyby chciał, odpowiednio oczywiście przedstawiając mu korzyści polityczno - wizerunkowe, jakie odniesie.
Ale przecież łatwiej jest wziąć koszulkę i szalik i podłączyć się pod akcję przeprowadzaną w jakiejś szkole na ruderze zwanej pieszczotliwie salą gimnastyczną, gdzie nasza futbolowa nadzieja Madej o mało nie został pozbawiony jąder przez panią nauczycielkę (polecam relację na oficjalnej). Całe szczęście, że się uchylił. Tylko mam nadzieję, że jednak wystawią go na listę transferową, bo co jak co, ale w lidze niektórzy kopią mocniej od nauczycielek z budowlanki i wolałbym mieć na stoperze kogoś, kto nie ucieka przed piłką.

Edycja, bo dopiero teraz wypatrzyłem. Kazik będzie zapewne razem z prezydentami miast metropolii Silesia i piłkarzami RUCHU CHORZÓW (sic!) paradował na nartach przed chorzowskim ZOO. Byłoby to śmieszne, gdyby nie było takie smutne.
django

Postprzez August 2011-01-05, 9:37 pm

Bardzo fajna propozycja Django. Ale myślę że to nie w Sosnowcu i nie z tymi ludźmi. Być moze przed wyborami zależałoby im na tego rodzaju akcji, ale nie teraz. Widać gołym okiem, że brak chęci do jakichkolwiek akcji. No, chyba że ktos za nich cos zorganizuje. Jak spotkanie z grajkmi w kanjpie w Dąbrowie.
Przed swiętami apelowałem fo oficjalnym forum o zorganizowanie spotkania mikołajkowego z dziećmi. No właśnie sprawa przyciągania dzieci. Nie wiem czy ktoś zdaje sobie sprawę, że póki co prawdopdobnie jesteśmy ostatnim pokoleniem tak mocno emocjonalnie związanym z Zagłębiem. W dobie dzisiejszej globalizacji, dostępu do mediów i oddziaływania marketingowego innych klubów z przykrością obserwuję, że pokolenie moch dzieci może nie być zainteresowane klubem. A wynika to z moich obserwacji oraz rozmów z dziećmi własnymi czy cudzymi. Właśnie przed świetami podczas pewnego spotkania w klasie mojego starszego syna. W trakcie rozmowy z chłopcami zwłaszcza na tematy piłkraskie zadałem pytanie o ulubiony polski klub oraz zainteresowanie meczami Zagłębia. Żaden , w tym - przyznaję uczciwie mój syn - nie wymienił Zagłębia. W tym dzieciaki, które trenują w Akademii otraz takie , które mają w rodzinie piłkarzy naszego klubu. Przykre, tym bardziej że ci, którzy mnie znają to wiedzą że na mecze ze swoim dzieckiem chodziłem nawet wtedy kiedy na kupę mówił papu. No, ale cóż może zaoferować dziś piłkarskie Zagłębie ? Oto jest pytanie. Jesli brak dzisiaj sukcesów to czym próbować to zastapic ? Ano chcoiażby takimi spotkaniami z grajkami, wręczeniem choćby najbardziej dupiatych gadżetów. No, ale po co Adamczyk miałby się trudzić takimi pierdołami...
August

Postprzez django 2011-01-05, 10:29 pm

Smutne, ale prawdziwe. I z każdym kolejnym sezonem w tej lidze szanse na to, że będzie lepiej maleją. Nie ma w klubie, ani wokół klubu ludzi, którzy myśleliby o przyszłości. Tu naprawdę nie trzeba wielkich pieniędzy, ani odkrywania Ameryki. Trzeba tylko chęci, gorzej że tych też nie ma.
django

Postprzez Adam1906 2011-01-06, 12:06 am

django napisał(a):(...) Kazik będzie zapewne razem z prezydentami miast metropolii Silesia i piłkarzami RUCHU CHORZÓW (sic!) paradował na nartach przed chorzowskim ZOO. Byłoby to śmieszne, gdyby nie było takie smutne.

Znając Kazika to powinien "paradować" w szaliku z napisem Silesia oraz "zaciągając" przy tym po śląsku... :redface: :lol:
Adam1906

Postprzez Landryn 2011-01-06, 1:11 am

Django pomysł naprawdę dobry . Realizacja jego jeszcze prostsza niż napisanie tego posta przez Ciebie . Dlaczego tego nie realizują , dlaczego czegoś takiego nie mamy ? . Bo nikomu z "wyższych" się nie chce .
Myślą że kibice cieszą się tym co widzimy i tym co jest . Przecież dzięki takim akcjom puszki na pieniądze same się napełniają , dzieci cieszą się że jest fajna zabawa . Można miło spędzić czas a przy tym pomóc potrzebującym.
Co do tradycji w naszym regionie . Sam jestem łebkiem (bo gdzie tam 19 lat na karku) i już pośród tego widać , że nie ma tej samej atmosfery co była kiedyś , jak to mi dziadek opowiadał. Nie ma "Zagłębia ponad wszystko! " tylko czasem przyjście na mecz i pokibicowanie . Ja sam nie jestem fanatykiem , ale na bieżąco sprawdzam co się dzieje z moim klubem , staram się chodzić na mecze , interesuje się akcjami związanymi klub-miasto.
Myślę że tak jak August powiedział że jego syn i kumple nie wymienili Zagłębia , to tak dalej będzie. Nie ma Zagłębie takiego odbicia oraz takiej rozpoznawalności , bo cicho jest o tym . Czasem nie mieście można było zobaczyć taksówkę Zagłębia i od razu przypomniał sobie jeden z drugim że jest mecz , czy może sprawdzę na stronie czy coś się nie dzieje - taksówki zlikwidowali to jest jeszcze gorzej .
Szczerze , nie mam pojęcia kto musiał by zasiąść w zarządzie by coś ruszyło , chodź jak dla mnie , to najlepszymi na to miejsce są dwaj panowie wyżej przeze mnie wymienieni (cytuje Django oraz August). ;-)
Landryn

Postprzez August 2011-01-06, 1:01 pm

Macie pomysł po zagłebiowsku na WOŚP:
Wczoraj wieczorem w Teatrze Zagłębia odbyła się licytacja na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Uczestniczył w niej Prezes naszego Klubu, Marek Adamczyk. Imprezę poprowadził rzecznik prasowy Zagłębia, Michał Wasik.
Na sali, oprócz przedstawicieli lokalnego biznesu i zaproszony gości, obecni byli Prezydenci trzech Zagłębiowskich miast: Sosnowca – Kazimierz Górski, Dąbrowy Górniczej – Zbigniew Podraza i Będzina - Łukasz Komoniewski. Licytacje były zacięte i przedmioty osiągały wysokie ceny. Często zwycięzcy płacili z nadwyżką, zaokrąglając kwoty.
Oprócz dzieł sztuki, wiecznych piór, czy np. repliki pierwszego telefonu, jaki zamontowano w gabinecie Prezydenta Dąbrowy Górniczej, było sporo akcentów sportowych. Piłki z autografami i koszulka Tauron MKS Dąbrowa Górnicza, koszulka Zagłębia, piłka z autografami Czarnych Sosnowiec i koszulka z autografami hokejowego Zagłębia Sosnowiec
http://www.zaglebie.eu/zaglebiowski-akc ... _1259.html

Krótko, pieprzone towarzystwo wzajemnej adoracji znowu zorbiło sobie imprezę tylko dla siebie. I oczywiście po cichu. Gratuluję uczestnictwa w tym czymś Panie Adamczyk.
August

Postprzez August 2011-01-06, 1:11 pm

Wracając jeszcze do niewątpliwie świetnego acz nierealnego - jak widać po środowej imprezie w Teatrze -pomysłu Django, ja proponowałem takie spotkanie mikołjakowe dla dzieci spotkanie w siedzibie klubu na salce. Trwałoby ze 30-40 minut. Z udziałem ze dwóch - trzech naszych grajków plus ktos z klubu. Plus jakiś drobniutki upominek (choćby po czekoladowym Mikołajku) wręczony dziecku przez piłkarza. Dodać do tego zwiedzanie szatni klubu, opowiedzieć coś o tym dzieciakom. No i możliwośc zrobienia sobie zdjęcia z piłkarzami. I choćby rodzic maiłby dac ze 5-10 zł za tego MIkołajka klubowi co by Adamczykowi na wypłatę starczyło. I co ? Zero reakcji klubu.
August

Postprzez August 2011-01-20, 7:36 pm

Fajna sprawa. U nas za to lepszy młody Bierut na plakacie:
"Kolejorz - Duma i tradycja" to drugi film promujący Lecha Poznań. Akcja marketingowa ma zachęcić kibiców do przyjścia na wiosenne mecze Kolejorza, a także skupia się na najmłodszych fanach poznańskiego klubu. "Bułgarska - Nie może tu Ciebie zabraknąć" - tak nazywał się pierwszy film promujący świeżo otwarty
w całości Stadion Miejski w Poznaniu oraz sam klub. Podobnie jak wtedy, nowy film jest w angielskiej
wersji językowej z polskimi napisami i trwa około minuty.

- W pierwszym filmie głównym punktem był stadion. Tym razem pokazujemy społeczność, w tym dzieci
, które od najmłodszych lat
zakochują się w swoim klubie. Film pokazuje przywiązanie klubu do kibiców i kibiców do klubu, a także budowanie relacji między nimi, a jak wiadomo, te wielkopolskie więzi należą do najlepszych w Polsce
- mówi Arkadiusz Kasprzak, wiceprezes Lecha Poznań.

http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... nan-wideo/
August

Postprzez PawełK 2011-01-20, 7:46 pm

August napisał(a):Fajna sprawa. U nas za to lepszy młody Bierut na plakacie:
"Kolejorz - Duma i tradycja" to drugi film promujący Lecha Poznań. Akcja marketingowa ma zachęcić kibiców do przyjścia na wiosenne mecze Kolejorza, a także skupia się na najmłodszych fanach poznańskiego klubu. "Bułgarska - Nie może tu Ciebie zabraknąć" - tak nazywał się pierwszy film promujący świeżo otwarty
w całości Stadion Miejski w Poznaniu oraz sam klub. Podobnie jak wtedy, nowy film jest w angielskiej
wersji językowej z polskimi napisami i trwa około minuty.

- W pierwszym filmie głównym punktem był stadion. Tym razem pokazujemy społeczność, w tym dzieci
, które od najmłodszych lat
zakochują się w swoim klubie. Film pokazuje przywiązanie klubu do kibiców i kibiców do klubu, a także budowanie relacji między nimi, a jak wiadomo, te wielkopolskie więzi należą do najlepszych w Polsce
- mówi Arkadiusz Kasprzak, wiceprezes Lecha Poznań.

http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... nan-wideo/

Słaby ten film... w porównaniu z: http://www.youtube.com/watch?v=AFRHBEyU ... r_embedded ;-)
Szacunek za pomysł!
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-01-20, 8:02 pm

PawełK napisał(a):Słaby ten film... w porównaniu z: http://www.youtube.com/watch?v=AFRHBEyU ... r_embedded

Genialne, nie ma o czym mówić. Ale chciałbym kiedyś zobaczyć film o Zagłębiu na poziomie tego o Kolejorzu. ech......
August

Postprzez jls 2011-01-27, 7:21 pm

August napisał(a):
PawełK napisał(a):Słaby ten film... w porównaniu z: http://www.youtube.com/watch?v=AFRHBEyU ... r_embedded

Genialne, nie ma o czym mówić. Ale chciałbym kiedyś zobaczyć film o Zagłębiu na poziomie tego o Kolejorzu. ech......

Gdzie nam do tego.
Przyjechali do mnie znajomi z Angli (kibice MU).
Zapytali czy mozna u nas nabyć większą ilość pamiatek Zagłębia. Nieopatrznie powiedziałem, że owszem jest sklep
klubu.
Wybraliśmy się na miasto o godz 11.00 i co? - Wielkie gówno.
Następnie byliśmy o godz. 14.00 - 16.00 - ani widu ani słychu.
Ja najadłem się wstydu, a znajomi pukali się w czoło i mówili, że klub który lekceważy kibica
w Angli nie ma prawa bytu.
Poszedłem do miasta na drugi dzień po wyjeżdzie znajomych i zastałem to samo.
Nie było nawet informacji na temat godzin otwarcia sklepu.
Tewn cały pan Kisiel robi bardzo złą opinię Zagłębiu.
Ten sklep należy zlikwidować, lub zatrudnić kogoś do prowadzenia na normalnych zasadach.
Ot i cały marketing Zagłębia.
jls

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna