I ligowa WIOSNA 2017 - WALKA O EKSTRAKLASĘ

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: I ligowa WIOSNA 2017 - WALKA O EKSTRAKLASĘ

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2017-05-05, 9:07 pm

Ale Górnik jedzie bez zatrzymanki - 5 stacja
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Tomcjo 2017-05-05, 9:18 pm

6-1! Derbin ma :lol: wejście smoka
Tomcjo

Postprzez paw25 2017-05-05, 9:50 pm

Szacunek za półfinał ...Ale trener Derbin wiecznie na fantazji nie będzie punktowal.Jak dla mnie nie posiada on odpowiedniego warsztatu żeby osiągnąć coś w trenerze.

.
paw25

Postprzez GrubyPerez 2017-05-05, 9:53 pm

August napisał(a):
GrubyPerez napisał(a):

odkąd pamiętam, gotowi nie byliśmy...

a Zagłębiowski dryl próbować forsujemy. To co u nas jest nie w porządku?

Takie przyczyny odnoszące się nie tylko do piłkarskiego Zagłębia świetnie ujął i wyłożył mi "live" Szef wrocławskiego fanklubu Zagłębia Sosnowiec. Mam nadzieję, że przełoży je również na forum.

czyli jednak byłeś ? :P
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez Blajpios 2017-05-05, 10:19 pm

No, cóż. Wygląda na to, że A. Derbin nie stracił smutnego "wspólczesnego zagłębiowskiego genu". Przejawił go np. wyjazd na rozdmuchanych ambicjach z przekonaniem, że te marzenia to fakty: po czym stało się "nadzianie się" na realistyczny zimny prysznic. Piłkarze Zagłębia mieli taką sytuację w Nowym Sączu - a były trener tychże piłkarzy połyka pigułkę w Zabrzu jeszcze gorzej bo na 6-1. Cóż, najsmutniejsza byłaby opcja, że A. Derbin poszedł - z potrzeby jakiejś choćby podtrzymania nazwiska - na układ, "współpracy z kontrolowanym nie-awansem". To, niestety, jest możliwe, bo cała wiosna wyglądała u nich jak na zaciągniętym ręcznym, niemniej trener Gruszka już nie mógł być piorunochronem, trzeba było pokazać kibicom, że jednak się walczy. Ocuywiście, to hipoteza - możliwa, tak jak i opcja przeciwna, że naprawdę im zależy na awansie, stąd sięgnęli po desperackie rozwiązanie va bank a i na takie pełne ryzyko zdecydował sIę też A. Derbin. Czy ktoś z nas jest w stanie rozwikłać tę zagwozdkę? Sądzę, że za mało mamy informacji.
Podobnie- co do Górnika. Wydaje się, że zaczęło się skuteczne budowanie młodego zespołu na awans w przyszłym roku. Mobą być groźni.
I tak - z wszystkimi drużynami. Cóż tu pisać po raz kolejny? Że trzeba by wiedzieć, kto naprawdę chce awansować a kto gra pod publiczkę, by kibice mogli się łudzić a przynajmniej emocjonować, jakkolwiek klub zdecydował że absolutnie awans nie wchodzi w grę? Być może ktoś jeszcze w czołówce gra pół na pół? No i przede wszystkim - w której grupie jest Zagłębie!? A kto to wie, prócz "Prezesa, który prawdę Ci powie"?
No i cóż pisać jeszcze, skoro Koledzy chcecie po prostu się emocjonować i wierzyć, że Wasze rozwiązywania zagadek ile w której rundzie trzeba ugrać dla jakiegoś magicznego awansu — ma jakiś udział w grze? Czy może warto napisać jeszcze raz - że z elementów koniecznych do gry na poziomie ekstraklasowych, takich jak uporządkowane relacje właścicielskie, organizacja Klubu, zespół piłkarzy, organizacja dopingu i kibiców, stadion (wraz z bazą treningową): to tylko reanimowany staruszek Ludowy jest na poziomie, który można pokazać w Ekstraklasie?
A tak przy okazji - ponieważ jest to w kontekście a ja też ostatnio spotkałem się z Kol. Augustem live (a co, a pochwalę się, że ja też się spotkałem i spotkała mnie ta radość i to wyróżnienie!) — to niezależnie od tego, jakie rozumienie odnośnych spraw może być przedstawione przez Szefa Fanklubu Zagłębia we Wrocławiu, z którym jak to wnioskuję też się spotkał Kol. August: to dodam, że do tych kontekstów braków Zagłębia co do walki o awans w tym roku - trzeba brać pod uwarunkowania jeszcze szersze, jakie nam towarzyszą w Zagłębiu. Z jednej strony, jak najbardziej słusznie, można "na usprawiedliwienie" napisać, że to konsekwencje skutecznej destrukcji czasów PRLu, który potrafił z tak śmiałego, nowatorskiego, "kompradorskiego" regionu, jakim stało się Zagłębie na przełomie XIX i XX wieku — uczynić region powolny zarządcom. Z drugiej strony - to bardzo smutne, tym bardziej, że przejawia się w sprawach w ogóle życiowych, ogólnego podejścia do przedsiębiorczości, w duchu postkomunistycznej bezwolności. Wystarczy tu, ogólnie rzecz biorąc, pomyśleć o dość anemicznej obronie tożsamości Zagłębia, w sposób, który jak się wydaje, jednak nie broni skutecznie przed zgórnośląszczeniem. Albo jeszcze inaczej popatrzmy. Ekscytujemy się bodaj 4. próbą wystartowania radia Zagłębia, niepewną co do sukcesu. Nie chcemy jednak zajmować się brakiem sił do życia zagłębiowskiego portalu sportowego, no bo po cóż nam on? Mamy przecież sprawdzone serwisy Sportu czy Gazety w Katowicach, nieważne że nie tylko nie polskie, ale niezagłębiowskie - ale przecież one nam powiedzą, w co mamy wierzyć, że jest. Ludzie! Może pora raczej zobaczyć - że kilkakrotnie mniejsze ośrodki miewają już swoje telewizje??? Bardziej ekscytować się tym, że tych telewizji nie ma - a nie tym, że raczkuje i umiera radio. Radio, to znaczy redakcja Polskiego Radia - to w Sosnowcu było państwowe w czasach, gdy to był naprawdę rarytas.
Powyższe wymiary są skorelowane. Nie zaskakuje, jaki jest Klub - jeżeli taki jest "ogólny" układ, pod pewnym względem porównywalny do niegdysisejszych sytuacji wiosek, w których zlikwidowano PGR albo miasteczek, w których zlikwidowano jedyną fabrykę. W Ekstraklasie doskonale widać różnicę między zespołami zbudowanymi na rzutkiej przedsiębiorczości ludzi działających na własnej odpowiedzialności - a zespołami, których "przedsiębiorczość" polega na wyskubaniu zabezpieczenia z miasta.
Tak więc, po raz n-ty przyznam, że dla mnie bardziej ekscytującą byłaby walka o rozwój całości Klubu, aniżeli o samo to, żeby awansować, "cokolwiek się dzieje z Klubem", "koniecznie zaraz natychmiast", nawet jeżeli jako Klub w przyszłym sezonie względem Legii, Lecha czy Lechii zaprezentujemy się jak dziś Chojniczanka wobec Górnika na boisku. Jeszcze zaś groźniejsze byłoby, gdyby ten awans "na hurra" w praktyce znaczył, że realny stanie się jednoroczny pobyt w Ekstraklasie w bardzo kiepskiej formie. Dla Zagłębia, które osatnimi laty nie ma "dobrej prasy" w Polsce, taki jednoroczny pobyt połączony wręcz z kompromitacją, mógłby odbijać się długo czkawką, mógłby mocno i na długo odbić się na tej marce Zagłębia zbyt kosztownie negatywnie.
Blajpios

Postprzez slawekchicago 2017-05-05, 10:29 pm

Kuzwa uwierzcie ze mamy O CO GRAC ;-( 8) :brawo: 8)
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez Blajpios 2017-05-05, 10:47 pm

slawekchicago napisał(a):Kuzwa uwierzcie ze mamy O CO GRAC ;-( 8) :brawo: 8)

Kto? Kolega? Rozumiem, faktycznie obstawiając zakłady u buka - można coś wygrać. Czy też myśli Kolega - o wejściu na boisko, w amatorskiej jakiejś drużynie? OK! - też możliwe.
Jeżeli zaś chodzi o drużynę grającą w drugiej klasie rozgrywkowej piłki nożnej w Polsce - to zależy od tego, co zdecydowała "góra Zagłębia". Jeżeli zadecydowali "grę o awans pozorowaną, tak by koniecznie nie awansować, tylko poprzez podtrzymywanie do końca miraży ochronić się przed zlinczowaniem przez kibiców: to niestety, proszę Kolegi, gdy tylko Kolega tak się daje wypuszczać, to tylko dostarcza potwierdzenia "górze Zagłębia", że "warto było grać pozorami". Dopiero jeżeli faktycznie "góra też chce wywalczyć awans": to wtedy zgoda, tak jak to pisze Kolega, "mamy O CO GRAĆ", czyli układ jest taki, że wciąż po prostu trzeba walczyć.
Blajpios

Postprzez August 2017-05-05, 11:16 pm

GrubyPerez napisał(a):czyli jednak byłeś :P

Tak. Szef fanklubu robi świetną kawę "a la Bajpios". Szczerze polecam.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tomcjo 2017-05-06, 8:36 am

Skoro temat o Derbinie to krótka piłka . Ma gen fantazji i hurraoptymizmu . To cenne ale w systemie brytyjskim gdzie trener to tylko wykonawca poleceń Managera . W Polsce sprawdziłby sie w duecie z doświadczonym kolegom . Doświadczenie i entuzjazm to dobry duet .
Tomcjo

Postprzez slawekchicago 2017-05-06, 10:18 am

Gdybym tak sie mylil w wynikach do konca sezonu w meczach naszych rywali to sam bym sobie bil :brawo: :brawo: :brawo: . Remis Miedzi z ta sama Wisla ,ktora My rozlozylismy na lopatki ( wynik wiekszy byl jak najbardziej do zrobienia ) , zwyciestwo kURNIKA i jego rozmiary tez sprawily usmiech podejrzewam nie tylko u mnie (szkoda Artura) no i wygrana tyskich , dawalem remis ale naprawde zwyciestwo gospodarzy mnie cieszy ,pamietajac o Naszej ostatniej kolejce . Dzisiaj kolejne mecze no i MY !!!!!!

SOBOTA

15:00 Stal Mielec - Podbeskidzie ; naprawde fajnie sie ogladalo Stal dwa tygodnie temu , fajny futbol jednak zbyt duza pewnosc siebie i gieksa zremisowala .Potem przyszla porazka ze Zniczem wiec nalezy sie zastanawiac co sie stalo . U siebie Stal gra jednak inaczeji na to licze dzisiaj .Podbeskidzie ,druzyna w zaden sposob mnie nie przekonowuje a mimo to czai sie gdzies za peletonem slimakow. Dobry mecz na wodzie tydzien temu i napewno do Mielca jada po 3 pkt . Licze na fajny meczyk przy piwku i na....TYP X bo przy zwyciestwie gosci sytuacja za Naszymi plecami zrobi sie ciut niebezpieczna

17:00 MKS Kluczbork - Chrobry Glogow ; Juz chyba nawet w samym Kluczborku dawno przestali wierzyc w utrzymanie ale w czystej matematyce brak 3 pkt w dniu dzisiejszy spowoduje ze MKS bedzie mogl powalczyc tylko w barazach . Przyjezdza jednak Chrobry , ktory niezle ostatnio punktuje i rowniez dzisiaj zgarnie pelna pule TYP2

17:00 Pogon Siedlce - gks ; moglbym napisac ze jesli mecz bedzie trwal max 95 minut to bedzie dobrze bo goscie nie beda mogli strzelic w 98 .Wszystko wskazuje ze powinno byc zwyciestwo gosci , ale Pogon jest grozna u siebie tylko jakos brakuje szczescia,oby tym razem go nie zabraklo .Obym sie pomylil jak wczoraj bo daje TYP:2

18:00 Sandecja Nowy Sacz - Stomil Olsztyn :jakos dziwnie wyglada ta sandecja na pierwszym miejscu, ale tak jest jak sie zlapalo serie .Wygrywali tylko u siebie ale przyszly dwie wyjazdowe wygrane w Suwalkach i Chojnicach i jest efekt. Dzisiaj wyczuwam potkniecie jesli Stomil zagra tak jak potrafi ( Sosnowiec , Katowice,Bielsko).jesli tak sie stanie to zacznie sie ze Sandecja nie chce awansowac a wedlug mnie to raczej wszystko wroci do normy TYPX choc bylaby to naprawde niespodzianka

18:00 Bytovia Bytow - ZAGLEBIE SOSNOWIEC ; na piaszczystym boisku przyjdzie Naszym pilkarzom udowodnic ze chcemy grac o awans , aw przypadku wygranej odskakujemy Miedzi na 5pkt Chojnicom na 3pkt i napewno nie wyprzedzi Nas gieksa.Zaczynamy maly tour po Polsce , gdzie celem minimum druzyny chcacej awansowac to 7 pkt , czyli bez porazki . zacznijmy od zwyciestwa i spokojnie czekajmy wtedy do piatku do meczu O ZYCIE dla Miedzi .w bytowie nie gra Nam sie jednak dobrze ale po raz pierwszy Bytovia gra naprawde zle , oby tylko sie na Nas nie .....tfu tfu TYP2

19:00 Olimpia Grudziadz - Wigry Suwalki ; "banda z Grudziadza" jak to nazwal ich trener potknela sie w Bytowie wiec beda chcieli zmazac plame , wlasnie jesli tylko beda chcieli . Przyjezdzaja do nich jednak pilkarze Wigier wiec tak latwo nie bedzie Remis raczej nie ucieszy nikogo a 3pkt gosci sprawia ze to w nich patrzac na kalendarz nalezy sie upatrywac kandydata do awansu . Olimpia zreszta rowniez ale to w Suwalkach bardziej chyba chca niz w grudziadzu moga TYPX najbardziej prawdo podobny
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez fan78 2017-05-06, 11:03 am

Moim zdaniem awans Sandecja i Miedz
fan78

Postprzez August 2017-05-06, 11:32 am

Bardzo "ęteligentny" wywiad z Banasikiem przed meczem z Bytovią. Pytanie: myśli trener, że Bytovia będzie zdeterminowana żeby na własnym boisku wygrać ? Odpowiedź: myślę, że tak. :lol:
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez mason 2017-05-06, 6:55 pm

August napisał(a):Bardzo "ęteligentny" wywiad z Banasikiem przed meczem z Bytovią. Pytanie: myśli trener, że Bytovia będzie zdeterminowana żeby na własnym boisku wygrać ? Odpowiedź: myślę, że tak. :lol:

I to jest poziom tego "trenera".
Drugi Smyła nam się trafił :czerwona:
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2017-05-06, 7:52 pm

Wy tu jakieś dziwne GADU GADU a tu Grudziadz - Suwałki 0-0
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Blajpios 2017-05-06, 8:25 pm

mason napisał(a):
August napisał(a):Bardzo "ęteligentny" wywiad z Banasikiem przed meczem z Bytovią. Pytanie: myśli trener, że Bytovia będzie zdeterminowana żeby na własnym boisku wygrać ? Odpowiedź: myślę, że tak. :lol:

I to jest poziom tego "trenera".
Drugi Smyła nam się trafił :czerwona:

Mam prośbę. Może Kolega się pofatygować i napisać nam, cóż głupiego było w tej odpowiedzi, czy jakąś nieprawdę powiedział, wypowiedział się nieszczerze, kłamliwie?
Dalej — a co było konieczne, by umieścił trener w tej wypowiedzi, by łaskawie uznać, że to już jest wypowiedź poziomu "niesmyłowego", więcej, co jeszcze - by uznać, że to wypowiedź trenera na którego bezmyślnie nie wiesza się wszystkich możliwych negatywów?
Potem zaś - proszę łaskawie się zastanowić, czy naprawdę od tej "hipotycznej wzorcowej odpowiedzi" dużo gorsza była prosta odpowiedź "myślę, że tak", skoro tak to pytanie zostało zadane?
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna