Puchar Polski 2009/10

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Puchar Polski 2009/10

Postprzez gregor 2009-09-27, 11:43 am

pozdrowienia ze STAREJ ZAGORY dla Zagłębiowskiej WIARY , Zagłębie gra podobnie jak drużyny z niższych klas , czyli Zagłębie z kelnerami - luzik l dostajemy w dupę , a z drużynami klasowymi - walczy o życie - znaczy że z kelnerami gramy lekko , bo i tak ich skroimy , a z drużynami klasowymi walczymy o życie , czyżby brakowało naszym chłopcom charakteru .
pozdro .
gregor

Postprzez łoś 2009-09-27, 7:09 pm

August całkowicie się z Tobą zgadzam,ale wydaje mi się a nawet jestem pewny że nie wszystkim da to się wytłumaczyc. Niestety nieznajomośc historii tej naszej lokalnej daje o sobie znac a komuna dobrze sie temu przysłużyla. O Kutzu to nawet nie bede pisał. Pozdrawiam
łoś

Postprzez August 2009-09-27, 8:19 pm

łoś napisał(a):August całkowicie się z Tobą zgadzam,ale wydaje mi się a nawet jestem pewny że nie wszystkim da to się wytłumaczyc. Niestety nieznajomośc historii tej naszej lokalnej daje o sobie znac a komuna dobrze sie temu przysłużyla. O Kutzu to nawet nie bede pisał. Pozdrawiam

Ale próbować trzeba. Tym bardziej, że swietny w swoich tekstach na tego rodzaju tematy jest nie kto inny jak nasz kolega Blajpios.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2009-09-27, 10:49 pm

August napisał(a):Muszę przyznać, iż dzisiaj czytając i słysząc wszelkie pełne nienawiści z obu stron brednie nieprawdopodobnym jest fakt, że przed wojną środowiska powstańcze dążyły aby w uznaniu wielkich zasług Sosnowca, herb udekorować wstęgą powstańczą. Iż pwstawały wiersze na pisane przez ślązaków jak i zagłębiaków (K. Cierka) na cześć dokonań jednych i drugich. Swoją drogą pozujący na śląskich intelektualistów panowie Smolorz i Kutz jeszcze nigdy nie wspomnieli o ogromnej roli jaką spełniało Zagłębie z Sosnowcem na czele w czasie powstań śląskich.
Dzisiaj farsą jest to, że z jednej strony są matoły, które latają wszędzie z niemieckim "Oberschlesien" i podkreślają niemieckość arcypolskiego Ruchu z drugiej strony okrzyki "Polska bez Śląska" śpiewane prezez Zagłębiaków kompletnie nie rozumiejących że również nasi przodkowie przelali swą krew dla polskości tego regionu.
A najbardziej paranoiczne jest to, że dzisiaj wśród jednych i drugich nierzadko rej wiodą ci, których przodkowie nie mieli nic z tymi regionami wspólnego kiedy zagłębiacy czy to wpsomagali czy walczyli o polskość Śląska.
Chyba w obecnych czasach własnie na obiektach sportowych najbardziej widoczne jest zło, jakie poczyniła komuna. Zarówno dla jednej jak i dla drugiej strony.

trafnie napisane. Niby poparć i obron nie trzeba, bo dobry tekst i prawda - same się bronię, niemniej, gdyby jednak komuś trzeba było, to potwierdzam. Ręce czasem opadają, jak niektórzy myślą, że szczytem rozwoju jest zapomnienie i zagrzanie w nienawiści... Wszystkie rzeczy podane przez Kol.August - jak najbardziej słuszne. Jeszcze tylko dodam, że bolesne to również szczególnie wobec ludzi, których np spotyka się podejmując różne prace, gdy współpracując z radością się stwierdza solidność drugiej strony, porozumienie w pracy, uczciwość, satysfakcję ze wspólnie wypełnionego dzieła ze Ślązakami. To naprawdę potem boli - widzieć tych konkretnych ludzi jako tych, na których padają te bluzgi... Ale napiszę jeszcze - o pewnej ironii losu. Mianowicie, że bardzo często to nie jest kwestia tylko niedouczenia, że ludzie innych regionów mylą Ślązaków z Zagłębiakami. Nieraz spotkałem się ze zdziwieniem, gdy mówić o różnicach i z nie przyjmowaniem tego do wiadomości, choćby się dziesięć razy mówiło. Powód? - bo o co wam chodzi, co za różnice i to jakieś "drastyczne". Co najwyżej niuans, ale w gruncie rzeczy tej samej mentalności. Tak wielu Polaków z innych regionów postrzega rzeczywiście "różnice" między Zagłębiem a Śląskiem... Ale tego nie pisałem, by rozmyć, co Kol.August napisał, tylko przeciwnie, by wzmocnić. Niesety, bardzo to wszystko boli - jak i również bardzo boli zamykanie się w tej nienawiści, która odtrąca, odpycha, wręcz wypycha Ślązaków z Polski. To nie jest zgodne z prawdą - i nie jest w tradycji Zagłębia. Nie myślcie, że bronicie tradycji Zagłębia, gdy ją zabijacie. Tradycją był szacunek, wsparcie walk Śląska o powrót do Polski. To dopiero komuniści powywracali wszystko - jeszcze "doskonale" zakłamując świadomość Ślązaków, bo ich niechęć była skierowana na Zagłębie, jako "reprezentująch im Polskę". Był to majstersztyk, jakiego jeden z przejawów widzimy w tym "przekręceniu" tradycji Ruchu, arcypolskiego klubu. A Zagłębiacy w naiwności swojej to powtarzają. Kolejny dowód sprawności komunizmu. Ukradli miano Czerwonego Zagłębia regionowi, który w Republikach Zagłębiowskich domagał się wyswobodzenia z rosyjskiego zaboru! No i wmówili wielu Ślązakom, że to właśnie to nieprawdziwe Zagłębie jest winne wobec Śląska. Ale to nie znaczy, że należy dać się prowokować...
Blajpios

Postprzez Sarmat 2009-09-28, 12:32 am

"Kogoś trzeba nienawidzić by kogoś móc kochać" Szczerze...? Dobrze mi z tą nienawiścią do śląska!
Sarmat

Postprzez jls 2009-09-28, 3:02 pm

Nawiązując do wypowiedzi Augusta i Blajpiosa, zapraszam do odwiedzenia cmentarza przy ul. Aleja Mireckiego (kaplica cmentarnaz dedykacją dla bohaterów Śląska), a obok stoi willa Wożniaka siedziba Powstań Śląskich, gdzie mieścił się sztab powstania na czele z Korfantym.
Przepraszam za wtręt.
jls

Postprzez eMeR 2009-09-28, 3:28 pm

Sarmat napisał(a):"Kogoś trzeba nienawidzić by kogoś móc kochać" Szczerze...? Dobrze mi z tą nienawiścią do śląska!

w avatarze 'niszcz nazizm' a potem wyjeżdżasz z hasłami o nienawiści do Śląska - wyczuwam zakłamanie delikatne ;)
eMeR

Postprzez bulion 2009-09-28, 3:38 pm

Losowanie 1/8 finału Pucharu Polski 6 października

Polski Związek Piłki Nożnej poinformował, że losowanie par 1/8 finału Remes Pucharu Polski odbędzie się 6 października 2009 roku o godz. 19:00 w siedzibie TVP Sport.

Stacja TVP Sport przeprowadzi bezpośrednią transmisję telewizyjną

http://www.90minut.pl/news/104/news1041 ... rnika.html
bulion
Żółta kartka

Postprzez maniek-75-75 2009-09-28, 7:09 pm

Sarmat napisał(a):Pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie - Jak sam wcześniej wspomniałeś mecz był o 20:15 więc dzieci powinny być w domach , a nie siedzieć do 22:30 na stadionie. Poza tym Górnik to Górnik... bluzgi się należą za co tłumaczyć chyba nie trzeba. Wracając do dzieci to prędzej czy później i tak załapią kibiowski klimat

to jest kibicowski klimat?? a czy nie chciałbyś jednak ludowego wypełnionego po brzegi całymi rodzinami?? ja pamiętam że tak było ! sam chodziłem z rodzicami i dziadkiem na mecze i zawsze kibice swoje śpiewali ale bez przegięć.... nie wiem czy masz dzieci czy się jeszcze nie dorobiłeś ale współczuje jak mają załapać taki klimat.....mam nadzieje że też Cię nie uraziłem .pozdrawiam
maniek-75-75

Postprzez pawelpkibicpogoń 2009-09-29, 9:55 am

maniek-75-75 napisał(a):to jest kibicowski klimat?? a czy nie chciałbyś jednak ludowego wypełnionego po brzegi całymi rodzinami??

Jedzącymi popcorn, słonecznik, kiełbaski i popijającymi colę i czekającymi aż na sektor wejdzie pan z lodami. Chyba nie chcę takiego widowiska. Albo mecz albo piknik....wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam
pawelpkibicpogoń

Postprzez August 2009-09-29, 10:35 am

pawelpkibicpogoń napisał(a):Albo mecz albo piknik

Uważasz, że przychodzenie na mecz całymi rodzinami za naganne ?
August

Postprzez maniek-75-75 2009-09-29, 10:40 am

pawelpkibicpogoń napisał(a):
maniek-75-75 napisał(a):to jest kibicowski klimat?? a czy nie chciałbyś jednak ludowego wypełnionego po brzegi całymi rodzinami??

Jedzącymi popcorn, słonecznik, kiełbaski i popijającymi colę i czekającymi aż na sektor wejdzie pan z lodami. Chyba nie chcę takiego widowiska. Albo mecz albo piknik....wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam

a czy pan z lodami wchodzi na otwartą?? ciesze się że kryta już jaka taka jest i tam jest miejsce dla takich ludzi - którzy de facto chcą mecz oblookać/ jednak ja nie piszę o takich przypadkach , coraz więcej kobietek przychodzi na stadion i to z dziecmi i to jest fajne więc troszkę kultury w dopingu by trzeba było aby takich ludzi nie wystraszyć...to tylko moje zdanie....wolę pełny ludowy widzieć ....
maniek-75-75

Postprzez pawelpkibicpogoń 2009-09-29, 10:40 am

August napisał(a):Uważasz, że przychodzenie na mecz całymi rodzinami za naganne

Nie, ale też nie chciałbym wypełniać CAŁEGO stadionu rodzinnymi pikinikami.
pawelpkibicpogoń

Postprzez pawelpkibicpogoń 2009-09-29, 10:47 am

pawelpkibicpogoń napisał(a): troszkę kultury w dopingu by trzeba było

Zgodzisz się ze mną na pewno, że mecze z hanysami wywołują tzw dreszczyk emocji, więc chyba nie dziwi Cię, że gdy emocje udzielają się każdemu to w dopingu pojawiają się wulgaryzmy.
pawelpkibicpogoń

Postprzez August 2009-09-29, 10:51 am

pawelpkibicpogoń napisał(a):
August napisał(a):Uważasz, że przychodzenie na mecz całymi rodzinami za naganne

Nie, ale też nie chciałbym wypełniać CAŁEGO stadionu rodzinnymi pikinikami.

Nie popadaj ze skrajności w skrajność. Uważasz, że taki Ludowy byłyby w stanie wypełnić li tylko i wyłącznie rodziny z dziećmi ? Raczej nierealne
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna