I liga sezon 2022/2023

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: I liga sezon 2022/2023

Postprzez wojtaszko 2023-04-19, 9:01 am

Tomcjo napisał(a):Nam nadzieje ze PZPN nie postawi weta bo to może być człowiek który popracuje dłużej niż trenerzy dotychczas

Popracuje max do końca sezonu pox iej ze względów formalnych nie bedzie to możliwe brak licencji UEFA pro.
wojtaszko

Postprzez jackie57 2023-04-19, 4:51 pm

Adam1906 napisał(a):
Marcin Malinowski poprowadzi Zagłębie w kolejnych meczach!
18 kwietnia 2023

Marcin Malinowski, który zastąpił na ławce trenerskiej Dariusza Dudka poprowadzi Zagłębie w kolejnych spotkaniach Fortuna 1. Ligi. Nasz klub wystąpił wcześniej do PZPN o warunkową licencję dla popularnego „Maliny” i została ona przyznana na okres do 30 kwietnia 2023 r.

Obrazek

Marcin Malinowski jest po rozmowach z Arkadiuszem Aleksandrem, prezesem Zagłębia i Piotrem Polczakiem, dyrektorem sportowym klubu, i szkoleniowiec wyraził chęć prowadzenia drużyny w kolejnych spotkaniach. Zagłębie zwróci się wkrótce do PZPN o przedłużenie zgody dla Malinowskiego na prowadzenie zespołu do końca sezonu 2022/23.

https://zaglebie.eu/wpisy/marcin-malino ... h-meczach/

Obrazek

To zdjęcie daje do myślenia. To zawodnicy ZS chcieli pozbycia się trenera Dudka, nawet kostem straconych punktów.
jackie57

Postprzez Tomcjo 2023-04-22, 3:52 pm

Skra 1-1 Odra . Wynik dobry , dobry dla zwycięzców dlatego musimy wygrać
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Adam1906 2023-04-22, 6:08 pm

Nowy trener Zagłębia Sosnowiec. Każdy mecz może być dla niego tym ostatnim

- Całe życie miałem miękkie serce. To może mi przeszkodzić. Będąc asystentem Darka Dudka, parę rzeczy jednak podpatrzyłem, on mi też coś podpowiedział, więc może będzie łatwiej. Na pewno jednak to coś innego oglądać podejmowanie decyzji personalnych w roli tego drugiego, a co innego samemu się z tym mierzyć. Bo tu trzeba kogoś zostawić w domu lub posadzić na ławie. Nie wszystkim będzie to w smak. Takie jest jednak życie – mówi nam nowy trener Zagłębia Sosnowiec Marcin Malinowski.

Dariusz Ostafiński: Jako piłkarz zasłynął pan po zdobyciu pięknej bramki takim powiedzeniem: „raz do roku, to i wąż pierdnie”. To 2:0 Zagłębia w pana debiucie, to było takie „pierdnięcie”, czy coś więcej?

Marcin Malinowski, trener Zagłębia Sosnowiec:
Przyznam, że rozbawił mnie pan tym pytaniem. Co to jest? Fajnie by było, jakby to był początek czegoś lepszego. Nie chcę jednak mówić o dobrym początku dla siebie. Moja osoba schodzi na dalszy plan. Ja życzę drużynie, żeby to 2:0 nie było jednorazowym wyskokiem, lecz żeby dało im kopa do kolejnych wygranych.

2:1 z GKS-em Katowice, teraz 2:0 z Ruchem. Zagłębie wiosną wygrywa tylko w derbach, czyli w meczach, o których się mówi, że nie trzeba na nie drużyny mobilizować. Może jest jakiś problem z motywacją w Zagłębiu?

Wierzę, że nie. Aczkolwiek sam się nad tym wszystkim zastanawiam. Ostatnio to nawet w większym gronie rozważaliśmy, skąd się to wzięło, że w meczach z sąsiadami potrafimy, a w innym mamy problemy. Dlatego ta moja wcześniejsza wypowiedź, żeby to nie był taki jednorazowy wyskok. Po GKS-ie Katowice byliśmy przekonani, że teraz to pójdzie we właściwym kierunku, że to był mecz na odbicie, a rzeczywistość okazała się inna. Zostaliśmy brutalnie zweryfikowani.

Zatem?

Twardo stąpam po ziemi i spokojnie podchodzę do tej wygranej z Ruchem. Nauczkę z poprzedniego zwycięstwa mam w pamięci. Tamta wygrana nas trochę uśpiła. Teraz nie możemy znowu dać się uśpić, żeby to nie był raz, ale żeby pójść za ciosem. A łatwo nie będzie, bo każdy kolejny mecz będzie dla nas trudniejszy.

A problem z motywacją, o który pytałem?

Śmialiśmy się, że my chyba lubimy grać przy pełnym stadionie. Na GKS-ie był komplet, teraz też. Oczywiście mówię to tak pół żartem, pół serio, ale to tak faktycznie może wyglądać, że tam, gdzie ta motywacja jest taka naturalna, to my zwyczajnie dobrze gramy. Z taką motywacją musimy jednak teraz grać z każdym. Musimy się wzbijać na wyżyny. Głowa musi nadążać za tym wszystkim, co dzieje się wokół nas. Walka o utrzymanie, to nie jest przyjemna sprawa. Wierzę jednak w ten zespół, bo on już nie raz udowodnił, że stać go na dobrą grę. W sporcie jest też coś takiego, jak suma szczęścia. Nam w tym sezonie los raczej zabierał. Liczę, że teraz odda i to do pewnego stopnia nam pomoże. Przede wszystkim jednak sami musimy sobie pomóc.

Pan mówił, że każdy mecz będzie teraz trudniejszy, ale przed wami Chojniczanka. Wyjazd, ale ta drużyna jest na dnie. To szansa dla Zagłębia.

Ja bym nie powiedział, że Chojniczanka jest pogrzebana i bez szans. Dla nich ten mecz z nami to jest takie spotkanie ostatniej szansy, albo jednej z ostatnich szans. To będzie cięższy mecz niż z Ruchem, który gra otwartą piłkę. Oglądałem ich ostatni mecz w Bielsku. Przegrali, ale to ciekawy zespół. Zrobili na mnie wrażenie. Postaram się teraz jak najwięcej tej mojej wiedzy przekazać zespołowi. Bo wygraliśmy 2:0 i fajnie, ale to już było. Teraz musimy to powtórzyć, bo w innym razie ta wygrana z Ruchem zostanie przekreślona. Wrócimy do miejsca, w którym byliśmy tydzień temu.

Pan tu walczy z trudną materią, a na Facebooku mignęło mi gdzieś zdjęcie zrelaksowanego trenera Dudka. Nie chciałby pan być w jego położeniu, zamiast zastanawiać się, jak to w tych Chojnicach będzie?

Ta moja decyzja nie wzięła się z powietrza. Wcześniej rozmawiałem z Darkiem na ten temat. Ja jestem człowiekiem lojalnym. To jest u mnie na pierwszym miejscu. Z Darkiem pracowałem w kilku klubach, do Zagłębia też on mnie wziął. Jak pojawiła się możliwość, żebym dokończył to, co wspólnie zaczęliśmy, to zapytałem, co on na to. Chciałem być fair. Kiedy doszliśmy do wniosku, że powinienem to wziąć, to kamień spadł mi z serca.

Wiecznie asystentem być nie można.

To nie była moja pierwsza myśl. Któraś z kolei. Na pierwszym miejscu była kwestia lojalności. To był priorytet. Jakby Darek inaczej ze mną rozmawiał, to może już by mnie nie było. A co do tej szansy, to na pewno też to trzeba tak rozpatrywać. To nie jest jednak tak, że ja tu błysnę, będę szefem pełną gębą i sam to wszystko ogarnę. Ja liczę na wsparcie tych ludzi, którzy są ze mną. Na zarząd, na sztab szkoleniowy i piłkarzy. Umówmy się, że bez drużyny trener jest niczym.

To prawda.

A co do tego wiecznego asystenta, to wszystko to spadło na mnie, jak grom z jasnego nieba. Teraz sam siebie muszę przekonać, że jestem gotowy do roli pierwszego trenera. Na tym drugim fotelu siedziałem i wiem, z czym to się je. Co innego jednak doradzać, a co innego samemu chwycić za ster i pociągać za sznurki. Za chwilę jednak się dowiemy, czy Malina jest gotowy, by samodzielnie pracować. Jak odpowiedź będzie twierdząca, to trzeba się będzie wziąć za siebie, bo ja nie mam jeszcze uprawnień na najwyższą klasę. Postaram się jednak swoją pracą i swoim doświadczeniem doprowadzić do takiej sytuacji, że te uprawnienia trzeba będzie zdobyć.

Mówił pan o doświadczeniu w roli tego drugiego. Czyli nie musiał pan dotąd nikomu mówić: ty dziś nie zagrasz.

I to nie są łatwe rzeczy. Powiedzieć komuś, że nie gra jest zdecydowanie najcięższą częścią tej roboty.

Pan ma twarde, czy miękkie serce?

Miękkie. Całe życie miałem miękkie serce. To może mi przeszkodzić. Będąc asystentem Darka, parę rzeczy jednak podpatrzyłem, on mi też coś podpowiedział, więc może będzie łatwiej. Na pewno jednak coś innego oglądać podejmowanie decyzji personalnych w roli tego drugiego, a co innego samemu się z tym mierzyć. Bo tu trzeba kogoś zostawić w domu lub posadzić na ławie. Nie wszystkim będzie to w smak. Takie jest jednak życie.

Jak pan nie będzie twardy i nie będzie podejmował decyzji, to inni zrobią to za pana. I nie muszę dodawać, kogo zmienią.

Do mnie też to trafia i jest zrozumiałe.

A wie pan, że nie był pierwszym wyborem? Gdzieś czytałem, że numerem jeden na liście życzeń był Tomasz Łuczywek?

To jest też zrozumiałe, bo ja jestem postacią anonimową. Na rynku piłkarskim mniej, choć ten czas tak leci, że już wielu zapomniało, że ja grałem. Natomiast nie dziwi mnie, że klub szukał innych rozwiązań. To normalne i nie robię z tego halo. Jakby się mecz z Ruchem inaczej potoczył, to pewnie byśmy nie rozmawiali. Może prywatnie, ale o Zagłębiu w czasie przeszłym.

Każdy mecz może być tym ostatnim.

Ja w każdym muszę udowodnić, że się nadaję. Postaram się nie zawieść tych ludzi, którzy dali mi szansę, którzy mi zaufali.

https://www.google.com/amp/s/www.polsat ... -ostatnim/
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2023-04-22, 6:41 pm

Ruch który wypadł dość słabo w Sosnowcu dziś mocno przycisnął Wisłę i wygrał . Skoro tak to i my możemy powalczyć o kolejne zwycięstwa . Oby Malinie udało się podtrzymywać drużynę w gazie do końca sezonu
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2023-04-22, 8:04 pm

Przeczytałem wywiad z trenerem - moja opinia jest taka ze chciałbym aby został
w Zagłebiu - zeby wypracował sobie Licencja PRO i pracował na własny rachunek
bo jest człowiekiem i ma szanse pracowac w takich Klubach jak Zagłębie.
Moje życzenia dla tego Pana sa na TAK
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Tomcjo 2023-04-23, 1:26 pm

Jestem pod wrażeniem pracy Banasika . W klubie poukładanym i z w miarę dobrym składem wyciągnął z Radomiaka ponad 100% . Co zresztą było powodem zwolnienia bo jak przyszedł kryzys to 70% uznano za porażkę . Tymczasem w klubach z bałaganem i słabą kadrą jak Zagłębie i Tychy to klęska . Po 0-3 z Odrą poprawia 0-3 ( jak na razie ) z Katowicami i jeśli my wygramy z Chojnicami to mamy kolejnego mocnego kandydata do spadku . Dlatego walczyć , walczyć , walczyć i wyrwać z gardła te trzy punkty rywalom .
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2023-04-24, 5:36 pm

Stali Rzeszów wystarczyło 30 minut na trzy bramki z Sandecja . Dwóch spadkowiczów już mamy . Obyśmy nie zostali trzecim
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Adam1906 2023-04-24, 5:37 pm

Po 30 minutach meczu w Rzeszowie bardzo podoba mi się ten wynik... ;-)

Obrazek
Adam1906

Postprzez jackie57 2023-04-24, 8:33 pm

Sandecja to mniej więcej nasz poziom.
jackie57

Postprzez GrubyPerez 2023-04-24, 10:59 pm

ten Palacz to miał widzę dzień konia - faul na karnego- żółtko-i samobój :)

u nas- oby się nie okazało że się zeSkrało :kiepsko:
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez Adam1906 2023-04-25, 10:10 am

AKTUALIZACJA NR 1

W ostatni weekend rozegrana została 28 kolejka I ligi. Z drużyn "zamieszanych" w walkę o utrzymanie swoją szansę na odskoczenie od miejsc spadkowych wykorzystał tylko Górnik Łęczna, który wygrał u siebie z Bruk-Betem Termaliką Nieciecza 2:1. W pozostałych spotkaniach zarówno Zagłębie Sosnowiec, jak i Resovia, Odra Opole, Skra Częstochowa i Chojniczanka swoje mecze solidarnie zremisowały, natomiast najgorzej z tego towarzystwa wypadły Sandecja Nowy Sącz i GKS Tychy, które odniosły zdecydowane porażki po 0:3. Sytuacja dwóch ostatnich klubów coraz bardziej robi się wręcz tragiczna, do "obsadzenia" pozostaje jeszcze trzecie spadkowe miejsce, a do końca sezonu 2022/2023 zostało sześć kolejek ligowych, w których teoretycznie można zdobyć jeszcze 18 pkt...

(W nawiasach, po nazwie każdej drużyny, znajduje się liczba punktów dzielących zespół od pierwszego miejsca spadkowego lub brakujących mu do pierwszego miejsca bezpiecznego)

TABELA I LIGI PO 28 KOLEJKACH:
Obrazek

12. GÓRNIK ŁĘCZNA (+6)

ŁĘCZNA - Bruk-Bet Termalica Nieciecza 2:1
GKS Tychy - ŁĘCZNA
ŁĘCZNA - Podbeskidzie Bielsko-Biała
Skra Częstochowa - ŁĘCZNA
ŁĘCZNA - Zagłębie Sosnowiec
Chrobry Głogów - ŁĘCZNA
ŁĘCZNA - Wisła Kraków

13. RESOVIA RZESZÓW (+4)

Puszcza Niepołomice - RESOVIA 0:0
RESOVIA - Stal Rzeszów
Ruch Chorzów - RESOVIA
RESOVIA - Chojniczanka Chojnice
ŁKS Łódź - RESOVIA
RESOVIA - Bruk-Bet Termalica Nieciecza
Podbeskidzie Bielsko-Biała - RESOVIA

11. GKS TYCHY (+3)

TYCHY - GKS Katowice 0:3
TYCHY - Górnik Łęczna
Skra Częstochowa - TYCHY
TYCHY - Chrobry Głogów
Puszcza Niepołomice - TYCHY
TYCHY - Stal Rzeszów
Ruch Chorzów - TYCHY

14. ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC (+3)

Chojniczanka Chojnice - ZAGŁĘBIE 0:0
ZAGŁĘBIE - ŁKS Łódź
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - ZAGŁĘBIE
ZAGŁĘBIE - Podbeskidzie Bielsko-Biała
Górnik Łęczna - ZAGŁĘBIE
Wisła Kraków - ZAGŁĘBIE
ZAGŁĘBIE - Sandecja Nowy Sącz

15. ODRA OPOLE (+2)

Skra Częstochowa - ODRA 1:1
ODRA - Chrobry Głogów
Puszcza Niepołomice - ODRA
ODRA - Stal Rzeszów
Ruch Chorzów - ODRA
ODRA - Chojniczanka Chojnice
ŁKS Łódź - ODRA

16. SKRA CZĘSTOCHOWA (-2)

SKRA - Odra Opole 1:1
GKS Katowice - SKRA
SKRA - GKS Tychy
SKRA - Górnik Łęczna
Chrobry Głogów - SKRA
SKRA - Puszcza Niepołomice
Stal Rzeszów - SKRA

17. SANDECJA NOWY SĄCZ (-7)

Stal Rzeszów - SANDECJA 3:0
SANDECJA - Ruch Chorzów
Chojniczanka Chojnice - SANDECJA
SANDECJA - ŁKS Łódź
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - SANDECJA
SANDECJA - Podbeskidzie Bielsko-Biała
Zagłębie Sosnowiec - SANDECJA

18. CHOJNICZANKA CHOJNICE (-8)

CHOJNICZANKA - Zagłębie Sosnowiec 0:0
Wisła Kraków - CHOJNICZANKA
CHOJNICZANKA - Sandecja Nowy Sącz
Resovia - CHOJNICZANKA
CHOJNICZANKA - Arka Gdynia
Odra Opole - CHOJNICZANKA
CHOJNICZANKA - GKS Katowice[/quote]
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2023-04-25, 10:50 am

Przypuszczam ze Zagłębie nie zdobędzie już żadnego punktu na wyjeździe . U siebie wygra ze zdegradowaną Sandecją i zremisujemy z Podbeskidziem . To raczej za mało żeby się utrzymać . ŁKS raczej pojedzie z nami jak z furą gnoju . Czy stać nas na zwycięstwo z Podbeskidziem ? Wątpię . Może jednak jakiś wyżebrany remis na wyjeździe i modły o to żeby Skra nie zagrała już do końca sezonu żadnego meczu jak z Arką . Generalnie znowu może nas uratować tylko słabość innych klubów a nie nasza dobra gra . Zagłębie jest na dnie
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez novack 2023-04-25, 11:31 am

Gdzieś czytałem, że w razie spadku, Lechia zaczyna od czwartej ligi, to może polecą tylko dwie drużyny, a Zagłębie z budżetem 12 milionów po raz kolejny spektakularnie się utrzyma.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Tomcjo 2023-04-25, 11:42 am

Pamietam ze Koronie Kielce też groziła 4 liga a pomogło miasto i szybko wrócili do ekstraklasy . Wszystko zależy czy Lechia ma długi , jak duże , czy da się umorzyć , czy klub przejmie miasto czy prywatny właściciel . Ci co kupili Tychy uznali ze nie warto się ładować w Lechię . A my nie liczmy ze pozostaniemy kosztem Gdańszczan bo się może okazać ze do rozgrywek przystąpią dając fikcyjne gwarancje bo licencja PZPN to tez niezła fikcja .
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna