PUCHAR POLSKI 2015/16 - NASZA DROGA DO PÓŁFINAŁU

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: 1/2 PP: LECH Poznań - ZAGŁĘBIE Sosnowiec

Postprzez slawekchicago 2016-03-10, 4:30 am

Tomcjo napisał(a): a jak sie trafi awans badz finał bede wniebowzięty .

A jak sie trafi final to My musimy trafic do tego samego samolotu :!: :!: :!: :!: :!: :) :) :lol:
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez Anakin 2016-03-10, 7:56 am

Tomcjo napisał(a): Będziemy sie cieszyć jak cos ugramy ale jak sie nie uda to nie ma powodów do płaczu

Oczywiście, że nie będzie. Ale dobrze by było grać o jakąkolwiek stawkę do końca sezonu. Natomiast – podkreślam – przejście takiego Lecha i wejście do finału PP czyli osiągnięcie spektakularnego sukcesu jakiego nie było od blisko 40 lat. A przydałoby się bo coraz mniej na świecie kibiców, którzy pamiętają tego typu sukcesu, a większość obecnie nie pamięta nawet regularnych występów w najwyższej klasie rozgrywkowej bo te skończyły się tak naprawdę bodaj w 1986r. a ostatni w miarę dobry sezon zanotowaliśmy chyba w sezonie 1984/1985 czyli 30 lat temu !
Anakin

Postprzez davidian 2016-03-10, 9:43 am

Ciśnie się na usta jak nie teraz to kiedy? Czekam z niecierpliwością na wynik tego starcia, z obozu rywala napływają dla nas dobre wieści bo Linnety prawdopodobnie wypada z kadry.

Najważniejsze w Poznaniu remis bramkowy/lub na zero z tyłu a potem na Ludowym niesieni fanatycznym dopingiem wygrana po karnych :D tak to sobie wyobrażam i 02.05.2016 święto w Warszawie :brawo:
davidian

Postprzez Anakin 2016-03-10, 9:49 am

Będziemy jak FC Basel :twisted:
Anakin

Postprzez Skunk 2016-03-10, 10:20 am

I kolejna kluczowa kontuzja w Lechu. Tym razem Linetty. Parę dni temu Pawłowski i Nicki Bille.

Po rundzie jesiennej odeszli Barry Douglas, Formella, Gostomski, Hämäläinen ,Holman ,Thomalla .

Większość w/w to kluczowi gracze Lecha. Po losowaniu PP w grudniu byłem pewien obaw co do awansu, gdyż mieli niezłą pakę na jesień. Z każdym dniem obawy malały.

Myślę, że mamy większą szansę wygrać z nimi (awansować), niż z Arką.
Skunk

Postprzez Adam1906 2016-03-12, 10:38 am

Jesteśmy świeżo po ligowym meczu na szczycie z Arką Gdynia, więc teraz możemy już skupić się na spotkaniu półfinałowym Pucharu Polski z Lechem Poznań. Nie ma co ściemniać, to Pyry są faworytem tego meczu, w końcu gramy z drużyną z Ekstraklasy, aktualnym Mistrzem Polski itp. itd. Ale, że jesteśmy fanatykami Zagłębia Sosnowiec, we wtorek jedziemy do Pyrlandii po swoje, czyli wynik który da nam dobrą pozycję wyjściową przed rewanżem na Stadionie Ludowym. Nie jesteśmy bez szans, bo i Lech to nie ta sama drużyna co w zeszłym sezonie, i Zagłębie to nie zespół który da sobie w kaszę dmuchać! 8)

Poniżej znajdują się statystyki spotkań pomiędzy Zagłębiem Sosnowiec a Lechem Poznań w historii rozgrywek I oraz II ligi (obecnej Ekstraklasy i I ligi):
Obrazek
Pomimo, iż jest to temat stricte piłkarski, nie możemy zapomnieć, że we wtorek, poza piłkarzami, na stadionie Lecha Poznań meldujemy się również i My jako 12 zawodnik Zagłębia Sosnowiec :!: :!: :!:

Poniżej apel organizatorów wyjazdu:
"Z powodu dużego zainteresowania wyjazdem zmieniona została godzina zbiórki na wyjazd na mecz z Lechem do Poznania. Zbieramy się na godzinę 9:20 przy hali DORJAN w Sosnowcu Zagórzu. Zmiana ma na celu wydłużenie zapasu czasu, który z racji dużej frekwencji będzie po prostu potrzebny!"

Przypominamy, że w dalszym ciągu trwają zapisy. Koszt biletu i przejazdu wynosi 120 złotych. Zapisy w:
- Sklepie Sportowe Zagłębie SHOP w Sosnowcu
- siłowni SuperGYM w Dąbrowie Górniczej
- u kibiców reprezentujących dzielnice Zagłębiowskich miast

Obrazek
Adam1906

Re: PÓŁFINAŁ PP: Lech Poznań - ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC

Postprzez comitam 2016-03-13, 9:47 am

Zagłębie praktycznie gra nie tylko o PP ale tez o start chyba po 38 latach w Europejskich Pucharach, a to tylko najstarsi kibice pamiętają, więc walczymy do końca tak jak z żydami z Krakowa
comitam

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2016-03-13, 11:02 am

No cóż Wtorek już blisko - Zastanowiłem się w trakcie meczu w Gdyni jak
na Trybunach kamery pokazały Jasia Urbana - pomyślałem sobie jak może
się czuć człowiek podglądający Klub w którym zaczęła się kariera Jana
Urbana - w moim odczuciu facet powinien się czuć co najmniej dziwnie.
Lech wygrał mecz ligowy w Chorzowie - ale podobno tam były problemy
z Panem Sędziom. Nie nasz ból głowy.
Nasze Zagłębie we wtorek musi zagrać o niebo lepiej od tego meczu w Gdyni
sprawa najważniejsza trzeba jakieś bramki w Poznaniu strzelić jeśli myślimy
o Stadionie Narodowym. Na pewno nie jesteśmy faworytem w meczu w Poznaniu
ale rozgrywki Pucharowe mają swoje prawa i tego będę się trzymał.
Jeszcze jedno w Poznaniu trzeba Araka odblokować - dając do składu Jakuba Wilka
mam na myśli dobra grę głową Kuby Araka a podania Wilka to pierwsza klasa.
Pozdrawiam
TADEUSZ
Tadeusz Wisniewski

Postprzez fan78 2016-03-13, 4:21 pm

Ja chcialbym zobaczyc od pierwszej minuty Fidziukiewicza i Wilka. Mielismy jeden dzien wiecej odpoczynku od Lecha wiec ze swiezoscia nie powinnno byc problemow. Bramkowy remis biore w ciemno.
fan78

Postprzez gregor 2016-03-13, 8:52 pm

Martwi mnie trochę to rozciecie powyżej kolana Fidziego ,obawa typu czy emu nie będzie ta cięta rana przeszkadzać w grze , gojące bedzie sciagać ranę . Fidzi wg. mnie jest ekspesyjniejszy od Kuby .
gregor

Postprzez fan78 2016-03-13, 11:28 pm

Nawet gdyby brac pod uwage suche statystyki ligowe to Fidziu ma 9 bramek a Arak 6. Poza tym Fidziu jest waleczny i umie cos wypracowac. Arakowi przydaloby sie posadzenie na lawce, moze by go to zmotywowalo do wiekszej walki jak Milika.
fan78

Postprzez Anakin 2016-03-14, 7:43 am

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Zastanowiłem się w trakcie meczu w Gdyni jak

Nie sadzę. Fakt, Urban spędził w Sosnowcu 4 sezony ale sukcesy odnosił już w Zabrzu. I jeśli już przy wspomnieniach kariery piłkarskiej, przede wszystkim akcentował wielokrotnie okres gry w Górniku. Poza tym grywał już przeciw Zagłębiu jako piłkarz i trener. Dlatego nie sądzę aby to była dla niego nadzwyczajna sytuacja. Lechowi wyszedł mecz w Chorzowie. Dlatego mam nadzieję, że we wtorek wyjdą przeciw nam pewni siebie. Zbyt pewni siebie…
Anakin

Postprzez Blajpios 2016-03-14, 8:23 am

Anakin napisał(a):
Tadeusz Wisniewski napisał(a):Zastanowiłem się w trakcie meczu w Gdyni jak

Nie sadzę. Fakt, Urban spędził w Sosnowcu 4 sezony ale sukcesy odnosił już w Zabrzu. I jeśli już przy wspomnieniach kariery piłkarskiej, przede wszystkim akcentował wielokrotnie okres gry w Górniku. Poza tym grywał już przeciw Zagłębiu jako piłkarz i trener. Dlatego nie sądzę aby to była dla niego nadzwyczajna sytuacja. Lechowi wyszedł mecz w Chorzowie. Dlatego mam nadzieję, że we wtorek wyjdą przeciw nam pewni siebie. Zbyt pewni siebie…

Sądzę podobnie. jak Kol, Anakin, Co więcej. jakoś mi tak po głowie chodzi wspomnienie sprzed lat, choć nie jest to teza, której by należało "bronić do ostatniej kropli krwi", jeżeli w wiarygodnej sytuacji np. J. Urban zaprzeczy, lub ktoś podobnie zaangażowany, to oni pamiętać raczej będą - niemniej, jak przez mgłę tak pamiętam, że Jan Urban przed ostatnim w Zagłębiu sezonem już chciał odejść do Górnika, ze względu na dalszy rozwój a Zagłębie jakoś nie mogło podskoczyć wyżej; został wszakże, mówiąc coś w rodzaju, że owszem, "jeżeli przez ten sezon się uda rzeczywiście zawiązać zespół walczący o najwyższe cele, międzynarodową piłkę, to rozważy dalsze zostanie, jak nie, to po tym sezonie definitywnie odchodzi". Poza tym - gdy przegrał z Legią (to był jedyny zwycięski mecz w tamtym sezonie?) jako trener, jakby prawie był zadowolony, na pewno mu nie przeszkadzało; w ogóle już nie raz wypowiadał się pozytywnie o wspomnieniach z Sosnowca i gry tutaj. Oczywiście, jest po prostu ogólnie pogodnym i życzliwym człowiekiem, więc tak będzie się odzywał, bo czemu nie. Oczywiście, w poważnej perspektywie patrząc: grał już przeciw Zagłębiu, pokazywał nieraz profesjonalizm w wielu płaszczyznach, w skład czego wchodzi i lojalność wobec klubu, w którym pracuje. Nie będzie miał z tym kłopotu, by zawalczyć, by wygrać z Zagłębiem z całym zaangażowaniem. Co do zaś sentymentalnego odbioru, bo raczej o nim chyba pisał Kol. Tadeusz Wiśniewski, to też jest tak, jak Kol. Anakin napisał, skoro parę razy grał przeciw Zagłębiu, poradzi sobie i tym razem, choć sądzę trochę jak właśnie "nasz, Forumowy, Pan Tadeusz", pełen polskiego romantyzmu (mam nadzieję, że Kol. Tadeusz Wiśniewski się nie obrazi). Ufam, że jakoś J. Urbanowi pozytywne się sentymenty trochę odezwą. Oczywiście - z Górnikiem osiągnął więcej, niemniej i jakiś start pozytywny w Zagłębiu zaliczył, pamiętajmy. To trochę tak, jak A. Milik, biorąc aktualny stan jego kariery, życzę mu, by jeszcze większej: to z pewnością wie, że w piłkę międzynarodową, reprezentacyjną ruszył w Ajaksie, niemniej chyba ma i jakiś sentyment dla Rozwoju (któremu chyba też możemy być życzliwsi, czy inaczej, który chyba dla Zagłębia może być takim antidotum na Gieksę). Czy jeszcze inaczej - ten sentyment J. Urbana w Zagłębiu może być podobny jak R. Lewandowskiego właśnie dla Lecha Poznań. Tu natomiast obawiam się mocno "naszej zagłębiowskiej wstydliwej przypadłości" - czyli postawy: "no, jak on na 100% albo raczej na 150 %, (bo odszedł przecież od nas, więc musi nadrobić) nie pokaże że Zagłębie i tylko Zagłębie - to niech sczeźnie". Pomimo więc, że pokazuje znaki sympatii - naburmuszymy się. Tymczasem - to czy on ma więcej do wygrania czy Zagłębie na takiej nie tylko sympatii, ale na "przechwyceniu go jakoś" do naszego składu sław? Zresztą - z Górnikiem też jakoś i tak nie wyszedł poza życzliwe odniesienia. Jest natomiast z Jaworzna - i też to radością byłoby dla tych fanów Zagłębia, którzy od strony Jaworzna i Chrzanowa w tej zagłębiowskiej rodzinie podchodzą pod Kraków. Zwiększenie tych relacji, gdzie Ludowy, Zagłębie to jakby "piłkarski rodzinny dom" - może i dla niego być satysfakcjonujące, może być satysfakcjonujące dla niego i to, że właśnie chłopakom od Jaworzna daje jakieś emocjonalne odniesienie - a czy Zagłębiu naprawdę nic nie da, że jakaś postać ociupinkę już na międzynarodowej arenie zauważalna faktycznie będzie się czuć jak u siebie tutaj? Dużo jest innych takich postaci w Zagłębiu? Nie ma tu mowy nic o płaszczeniu się niegodnym honoru Zagłębia - ale jednak jest i to, że jest okazja mądrego rozwoju "Zagłębiowskiego Serducha".
Blajpios

Postprzez Anakin 2016-03-14, 8:50 am

Urban nie ma chyba powodów aby źle wspominać okres gry w Zagłębiu gdzie wszak stał się niekwestionowanym liderem, zaczął dostawać pierwsze powołania do reprezentacji, słowem Sosnowiec zapewnił mu wstęp do kariery. W każdym razie nigdy o czymś takim nie słyszałem. Natomiast z całą pewnością dobrze nie może wspominać ostatniego chyba swojego pobytu na Ludowym gdy prowadzona przez niego Legia przegrała sensacyjnie 1-2. Poza tym ciekawostką może być fakt, że Urban miał nie iść do Zabrza a do Lecha właśnie. Ponoć Zagłębie było dogadane z Poznaniem gdy do gry włączył się wpływowy wówczas Prezes Górnika i po linii politycznej przeforsował transfer do Zabrza. Wspominał mi niedawno jeden ze starych forumowiczów, jak chyba Gałeczka wspominał, że poznaniacy mieli ogromne pretensje do Zagłębia. Akcentując to, że Pan Janek pochodzi z Jaworzna, nasuwa mi się myśl, ze chyba on i po nim jeszcze tylko Ryszard Czerwiec zagrali w pierwszej reprezentacji jako zawodnicy Zagłębia, a obaj pochodzą z tego samego miasta.
Anakin

Postprzez August 2016-03-14, 9:19 am

Obiło mi się o uszy że swego czasu Hytry kontaktował się z Urbanem ale nie było sentymentów dla 3 ligi. A odnośnie obecnej ekipy Lecha wydaje mi się że po awansie do ówczesnej Oranżady testowalismy Trałkę ale na testach się skończyło
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna