PrzeglÄ…d prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: PrzeglÄ…d prasy

Postprzez django 2011-03-23, 9:34 pm

SO_1906 napisał(a): A jeśli chodzi o taki praktyczny wstęp, to takowy zastosowano na stronie Chojniczanki. Wchodze tam gdzie chce i strona zdecydowanie ciekawsza.

Nie wiem, czy ciekawsza. Moim zdaniem nie, również pod względem graficznym, ale to kwestia gustu. Natomiast jeżeli jesteśmy przy Chojniczance, to na duży plus relacje video na żywo z meczów. Widziałem fragment spotkania z Jarotą i wszystko fajnie śmigało. Szkoda, że u nas tego nie ma. Kiedyś YOOSHKY pisał, że trudno to zrealizować pod względem technicznym, ale skoro Chojniczanka może, to wydaje mi się, że warto by było wrócić do tematu...
django

Postprzez SO_1906 2011-03-23, 9:40 pm

django napisał(a):
SO_1906 napisał(a): A jeśli chodzi o taki praktyczny wstęp, to takowy zastosowano na stronie Chojniczanki. Wchodze tam gdzie chce i strona zdecydowanie ciekawsza.

Nie wiem, czy ciekawsza. Moim zdaniem nie, również pod względem graficznym, ale to kwestia gustu. Natomiast jeżeli jesteśmy przy Chojniczance, to na duży plus relacje video na żywo z meczów. Widziałem fragment spotkania z Jarotą i wszystko fajnie śmigało. Szkoda, że u nas tego nie ma. Kiedyś YOOSHKY pisał, że trudno to zrealizować pod względem technicznym, ale skoro Chojniczanka może, to wydaje mi się, że warto by było wrócić do tematu...

Też pamiętam ten pomysł z relacjami na żywo. A co do szaty graficznej to oczywiscie gust, nasza mi sie nie podoba bo niczym nie zwraca uwagi, znika w tłumie. Kto co woli ;-)
SO_1906

Postprzez YOOSHKY 2011-03-24, 8:39 am

django napisał(a):
SO_1906 napisał(a):Widziałem fragment spotkania z Jarotą i wszystko fajnie śmigało. Szkoda, że u nas tego nie ma. Kiedyś YOOSHKY pisał, że trudno to zrealizować pod względem technicznym, ale skoro Chojniczanka może, to wydaje mi się, że warto by było wrócić do tematu...

Jest do zrobienia, ale nie bez dodatkowych nakładów finansowych (obecnie nie są to jakieś wielkie pieniądze). A u nas każdą złotówkę ogląda się nie dwa a cztery razy z każdej strony. Z resztą teraz mamy większe problemy po przejściu do WS... Nie chce mi się o tym pisać... Cud że w ogóle radio działa.
Nie znam klubu który sam by obsługiwał tego typu transmisje, przeważnie publikowany przekaz pochodzi z innego projektu, od innego podmiotu który jest bezpośrednio zainteresowany i sam czerpie z tego korzyści - z Zawiszy "sygnał" produkuje iTV24, z Chojniczanki Chojnice.com
My moglibyśmy robić to sami jeśli znalazły by się na ten cel pewne środki finansowe bo mamy odpowiednie umiejętności, wiedzę techniczną i potencjał. Technologie są już ogólnie łatwo dostępne. Tylko co gdy awansujemy? ;)
YOOSHKY

Postprzez Landryn 2011-03-24, 8:49 am

Może trzeba by znaleźć tutaj w okręgu taki projekt/telewizje publiczną bądź internetową , która by poparła nas i sama wynosiła by korzyści pieniężne , byle by udostępnili kanał .
Wiadomo że nie jest tak łatwo znaleźć , ale gdyby zaproponować odpowiednią ugodę , zyski im zostawić , jedynie wymagać dobrej relacji , strony wytrzymującej >1000 osób online i co najważniejszej o dobrej prędkości to można wtedy szukać .; )

YOOSHKY - gdybyś potrzebował pomocy w edytowaniu/kasowaniu/pilnowaniu komentarzy na stronie , to chętnie zgłoszę się .
Landryn

Postprzez django 2011-03-24, 8:15 pm

Fragment artykułu z Weszło. Trudno się nie zgodzić. Zrobiły Zagłębiu reklamę orły Szatana:

Arka gra aktualnie najgorszą piłkę w ekstraklasie. Prawdopodobnie jest to też najgorsza, najnudniejsza, najbardziej drętwa piłka, jaką w ekstraklasie widziano od spadku Zagłębia Sosnowiec.
http://www.weszlo.com/news/6543
django

Postprzez P-Chojniczanka 2011-03-24, 9:00 pm

Witam

Jeżeli chodzi o live video z meczów Chojniczanki robione są przez autora strony chojniczanka.pl.
Technologia została opracowana od zera i na razie się sprawdza, a na pewno jest lepsza od konkurencyjnych.
Z powodu kosztów związanych z transmisją trzeba było szukać sponsorów i dlatego teraz zamiast na chojniczanka.pl transmisje idą na portalu chojnice.com.
Cel to popularyzacja klubu, nawet na przekór tym którzy widzą w tym zagrożenie.
Jeżeli osoby z redakcji waszej strony chcą pogadać to można to zrobić w Chojnicach.
Technologia, odpowiedni serwer i internet, sprzęt i sponsor transmisji - to jest potrzebne.

SÄ… i ograniczenia.
Serwer ma swoje wymagania, a oglądalność transmisji rośnie.
Ostatnie transmisje ze sparingu z Widzewem i ligowych z Bałtykiem i Jarotą powoli zbliżają się do maksymalnych możliwości jednego serwera.
Ale problemem powinno być zerowe zainteresowanie niż zbyt duże.

Zobaczymy czy ten limit nie padnie na transmisji Chojniczanka - Zagłębie. Kibiców to macie jednak bardzo dużo:)
P-Chojniczanka

Postprzez August 2011-03-24, 9:21 pm

P-Chojniczanka napisał(a):Zobaczymy czy ten limit nie padnie na transmisji Chojniczanka - Zagłębie. Kibiców to macie jednak bardzo dużo:)P-Chojniczanka

Prywatna wiadomość

W czasie meczu w Bydgoszczy zdaje się , ze u itv padło. Pytanie, czy jest od strony technicznej możliwość "współpracy" przy transmisji z serwerami 100% i naszej "oficjalnej". Oczywiście przy zgodzie wszystkich stron.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez P-Chojniczanka 2011-03-24, 9:48 pm

W szczegółach technicznych nie jestem, aż tak mocny, żeby odpowiadać na takie pytania. Musiałbym dopytać u autora.

A przyczyn padnięcia relacji może być bardzo wiele. Najlepiej wiedzą pewnie w itv. Drugą połowę Zawisza - Zagłębie dało się oglądać.

Relacja z Chojniczanki nie padła jeszcze z powodu zbyt dużej oglądalności, ale kiedyś to pewnie nastąpi.
P-Chojniczanka

Postprzez Blajpios 2011-03-24, 10:35 pm

django napisał(a):Fragment artykułu z Weszło. Trudno się nie zgodzić. Zrobiły Zagłębiu reklamę orły Szatana:

Arka gra aktualnie najgorszą piłkę w ekstraklasie. Prawdopodobnie jest to też najgorsza, najnudniejsza, najbardziej drętwa piłka, jaką w ekstraklasie widziano od spadku Zagłębia Sosnowiec.
http://www.weszlo.com/news/6543

Nie, no - myślałem, że już po sprzedaniu przez K. Szatana klubu - będzie można liczyć na trochę więcej uczciwości w ocenie, wyrażanej choćby jakimś rozważnym milczeniem. Oczywiście, można zostawić na boku fakt, iż trochę schizofreniczne są rozważania, czy człowiek, który ratował Klub przez przejęcie go, mógł wycofać się z tego awansu wywalczonego za czasów poprzedników i to skazując Zagłębie na grę niżej we frustracji a musząc wytrzymać reakcję kibiców szczęśliwych w większości z awansu po wielu latach. Nawet jednak zakładając, że to nie jest "lekko aberracyjna" koncepcja, iż K. Szatan spokojnie mógł "na swoje wejście" powiedzieć Kibicom, że rezygnuje z Ekstraklasy - wiemy, że ocena podjęcia tej gry w Ekstraklasie jest co najwyżej dyskusyjna. Ot, wystarczy przeczytać wywiad z P. Ryngierem dany teraz przy odejściu oficjalnej stronie - przecież jest on człowiekiem bardzo związanym z Zagłębiem i chya oddaje przeżycia wielu kibiców, raczej solidaryzujących się w słabości ze swoim klubem a nie wyśmiewających. Ja samemu, choć widzę sensowność głosów, że lepiej było nie grać w Ekstraklasie, jednak co najwyżej zawieszam sąd końcowy w tej kwestii, albo nawet skłaniam się do sentencji przeciwnej: jako że choćby to "zachłyśnięcie się młodych Ekstraklasą", chwilową przynależnością do szczytów polskiej piłki, może równoważyć negatywy, jakkolwiek sprawa jest dyskusyjna.
Natomiast w cytowanym tu głosie mamy jesczez co innego, co w wypowiedzi w dodatku człowieka myślącego - uważam za jeszcze bardziej groźne. Mianowicie - no, nie można zgodzić się na koncepcję, na linię propagandową, że w ostatnim dwudziestoleciu samo zło w tym Klubie, to był czas K. Szatana.
Owszem - niektórzy propagandziści polskiej piłki, jak również uczciwi dziennikarze, widzą Zagłębie w tamtym sezonie, czy jego grę w najwyższej klasie jako powód do pośmiewiska. Uczciwi dziennikarze - raczej rzadko jednak do tego wracają. Weszło - to dla mnie w dużej mierze propagandziści. Propagandziści w stylu tych, którzy już wtedy się wzięli za Zagłębie, jako za parawan zasłaniający grzechy korupcyjne większych tuzów polskiej piłki. W tej roli Zagłębie ustawiono - i konsekwentnie do dzisiaj się ten chwyt stosuje. Parę tygodni temu to chyba oni tak samo prowokowali do podśmiewywania się z Zagłębia (tylko wtedy tu na tym Forum tego raczej nie cytowano, bo podśmiechy odnosiły się do zatrudniania po korupcji i do M. Lachowskiego). Dlatego autorytet ich prześmichów, jak dla mnie, jest co najmniej ograniczony.
Natomiast - jeżeli my już chcemy patrzeć na to uczciwiej, to trzeba pamiętać:
*) nawet piłkarsko mizerniutka wartość tamtych piłkarzy jest w dużej mierze "zasługą" nie tyle K. Szatana, który klub ratował przejęciem - tylko "zbiegu okoliczności, że wtedy wybuchła afera" oraz poprzedników, którzy korupcją ustawiali Zagłębie do roli głupków polskiej piłki. Atmosfera ta musiała się odbijać na kontraktowaniu zawodników
*) zawirowania formalno-prawne i ucieczka z Klubu zamieszanych w korupcję, jak również wynikające stąd zawirowania wokół dopuszczenia do gry - też musiały się odbijać na kompletowaniu kadry, jako tej, która potem de facto okazała się słabą.
*) wspomniana już presja "na grę w Ekstraklasie" oraz zwykłe, ale najgłębsze, kibicowskie pragnienia naprawdę nie czynią K. Szatana winnym za to, że takie Zagłębie grało wtedy na najwyższym szczeblu.
*) wspomniana słabość Zagłębia z pewnością stanowiła "pochyłe drzewo", na którym można było się wyżywać spełniając "zaszczytną rolę" "oczerniaczy kozłów ofiarny dla ratowania pozostałych białych owiec" - niemniej naprawdę wtedy ta rozgrywka ustawiania Zagłębia jako chłopca do bicia przetoczyła się przez polską piłkę i komentarze do niejj. Przecież pamiętamy.
I dopiero w połączeniu z tymi punktami - można mówić o wypadkowej z błędami K. Szatana, że wtedy tak było - a w ostatnich dwudziestu latach były i błędy K. Szatana i w innych okresach inne błędy - w dodatku przestępcze - też były.
Nie można o tym zapomnieć, gdy chce się konfrontować sytuację "ogólnopolskich prześmichów parawaniarzy polskiej skorumpowanej piłki potentatów", często "dyżurnych pismaków".
Czy w takim razie należy do tej linii przezentowanych przez nich drwin jeszcze się przyłączać? Czy naprawdę zależy komuś na tym, by absolutnie i ani trochę nie były słabości Zagłębia zauważane w tym, że była korupcja, że są dziwne polityczne nadrzędne wyznaczniki powiązań z dziedzicami PRLu? Naprawdę, jedyne zło, to były "orły Szatana" - a "cicho sza" o piłkarzach, którzy korumpowali, "cicho sza" o innych z tamtego czasu, "cicho sza" o dalszym "klubie Kokosa" nawet wbrew K. Szatanowi za jego czasów: i w końcu - "cichosza" o rozgrywaniu dla politycznego poparcia spraw Klubu a to przez obietnicę stadionu a to przez jakąś dotację itd?
O co w tym wszystkim chodzi? I wobec ciągle takich dziwnych "gierek i zagrywek" - czy jest jakaś przyszłość po prostu normalna przed tym Klubem?
Blajpios

Postprzez django 2011-03-25, 12:16 am

Blajpios napisał(a):Nie, no - myślałem, że już po sprzedaniu przez K. Szatana klubu - będzie można liczyć na trochę więcej uczciwości w ocenie, wyrażanej choćby jakimś rozważnym milczeniem.

No już nie przesadzaj. Zacytowałem jako ciekawostkę fragment artykułu, z wymową którego trudno się nie zgodzić i z ironicznego "orły Szatana" zrobił się dla Ciebie powód do elaboratu. Tu już nawet nie chodzi o to czy zasadne było przystępowanie do rozgrywek ekstraklasy, chodzi o to jakie "orły" ten Szatan razem z Baczyńskim i Hytrym pozatrudniali. Zresztą niejedna strona była już na tym forum zapisana o (na szczęście) byłym właścicielu i nie chce mi się wałkować tematu od nowa.
django

Postprzez Blajpios 2011-03-25, 9:13 am

django napisał(a):
Blajpios napisał(a):Nie, no - myślałem, że już po sprzedaniu przez K. Szatana klubu - będzie można liczyć na trochę więcej uczciwości w ocenie, wyrażanej choćby jakimś rozważnym milczeniem.

No już nie przesadzaj. Zacytowałem jako ciekawostkę fragment artykułu, z wymową którego trudno się nie zgodzić i z ironicznego "orły Szatana" zrobił się dla Ciebie powód do elaboratu. Tu już nawet nie chodzi o to czy zasadne było przystępowanie do rozgrywek ekstraklasy, chodzi o to jakie "orły" ten Szatan razem z Baczyńskim i Hytrym pozatrudniali. Zresztą niejedna strona była już na tym forum zapisana o (na szczęście) byłym właścicielu i nie chce mi się wałkować tematu od nowa.

OK! Też mi się nie chce już tego wałkować. A co do tego, czy dobrze było czy nie, że grali w Ekstraklasie już kiedyś chyba dyskutowaliśmy i mam wrażenie, że jakoś tam sensownie braliśmy pod uwagę argumenty "za" i "przeciw". To wszystko jasne. Z dodatkiem może teraz tylko, że - przypomnę - także na zatrudnienie wtedy takich a nie innych "orłów" wpływ miała i atmosfera, jaka panowała wtedy. Nade wszystko jednak - chodzi mi o to, by być ostrożnym co do takich rewelacji, jakie robi weszło; przypomniałem choćby i tę sprzed paru dni. Po prostu - grają określoną kartą, na określonych czarnych rolach umieścili Zagłębie i nie byłoby dobrze, gdyby kibice Zagłębia, którzy choćby to Forum czytają, wpisali im się "w układankę". Django zapewne, jak już zdążyłem poznać, rozróżnia takie niuanse, więc sobie poradzi, ale ogólnie to raczej nie byłbym zadowolony, gdyby tak się "budował autorytet" weszło, którego - jak sądzę - nie skrzywdzi się opinią, że są "niezłymi rozgrywaczami". Przez to może i za ostro czy za dużo tam tego wczoraj napisałem, ale naprawdę, warto "przyglądać się ostrożnie" podobnym "tuzom dziennikarstwa" i ich rozgrywkom.
Blajpios

Postprzez PawełK 2011-03-25, 11:10 am

P-Chojniczanka napisał(a):W szczegółach technicznych nie jestem, aż tak mocny, żeby odpowiadać na takie pytania. Musiałbym dopytać u autora.

A przyczyn padnięcia relacji może być bardzo wiele. Najlepiej wiedzą pewnie w itv. Drugą połowę Zawisza - Zagłębie dało się oglądać.

Relacja z Chojniczanki nie padła jeszcze z powodu zbyt dużej oglądalności, ale kiedyś to pewnie nastąpi.

Odbierz PW!
PawełK
pyszałek

Postprzez django 2011-03-26, 12:16 am

Blajpios napisał(a):. Django zapewne, jak już zdążyłem poznać, rozróżnia takie niuanse, więc sobie poradzi, ale ogólnie to raczej nie byłbym zadowolony, gdyby tak się "budował autorytet" weszło, którego - jak sądzę - nie skrzywdzi się opinią, że są "niezłymi rozgrywaczami". Przez to może i za ostro czy za dużo tam tego wczoraj napisałem, ale naprawdę, warto "przyglądać się ostrożnie" podobnym "tuzom dziennikarstwa" i ich rozgrywkom.

Może i Weszło momentami za mocno "tabloidyzuje", ale przynajmniej nazywają rzecz po imieniu. Gówno zawinięte w papierek to nie jest czekolada. Wolę ich podejście od tego co pokazują C+, czy PS, które na siłę robią z tej polskiej kopaniny nie wiadomo jaką piłkę nożną.
django

Postprzez August 2011-03-26, 9:11 am

django napisał(a):Wolę ich podejście od tego co pokazują C+, czy PS, które na siłę robią z tej polskiej kopaniny nie wiadomo jaką piłkę nożną.

Jakbyś wydał na to badziewie te same pieniądze co C+ to też bys sie starał to "byleco" zapakować jak najlepiej. Tym bardziej, że obserwując wszelkie transmisje piłkarskie naszych polskich "tiwi stejszyns" to oni są najlepsi. Zresztą rozmwaiałem swego czasu z jednym "decydentem" z C+ (przypadkowo na wakacjach w Iławie) i z tego co gość mówił, to oni nie bardzo chcieli Zagłębia w ówczesnej OE.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez SO_1906 2011-03-26, 8:27 pm

August napisał(a):
django napisał(a):Wolę ich podejście od tego co pokazują C+, czy PS, które na siłę robią z tej polskiej kopaniny nie wiadomo jaką piłkę nożną.

Jakbyś wydał na to badziewie te same pieniądze co C+ to też bys sie starał to "byleco" zapakować jak najlepiej. Tym bardziej, że obserwując wszelkie transmisje piłkarskie naszych polskich "tiwi stejszyns" to oni są najlepsi. Zresztą rozmwaiałem swego czasu z jednym "decydentem" z C+ (przypadkowo na wakacjach w Iławie) i z tego co gość mówił, to oni nie bardzo chcieli Zagłębia w ówczesnej OE.

Z tego co zauwazyłem do tej pory, to chyba każdy nas tam nie chciał...
SO_1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników