Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez mortimer 2007-08-02, 8:21 pm

Jedyne o czym marzę to świetna gra Zagłębią i udowodnienie tym wszystkim leśnym dziadom, że Zagłębie to super drużyna.
Jeżeli Zagłębie wywalczyłoby 2 lub 3 miejsce - spadłoby, ale gralibyśmy w pucharach.
To by na pewno poszło w świat.
Szkoda, że to są tylko marzenia, ale przecież one się spełniają...
mortimer

Postprzez czamar75 2007-08-02, 8:41 pm

Q.wa skoro karzą klub za piłkarzy niech ten p... pzpn ukarze siebie za swoich zawodników (czytaj sędziów)!!!
czamar75

Postprzez flex 2007-08-02, 8:51 pm

Na pierwszy rzut oka można by stwierdzić, że kara jest sprawiedliwa i większość osób postronnych nie związanych z Zagłębiem i nie znających dokładnie sprawy korupcji w naszym klubie powie "sprawiedliwości stało się za dość".
Ja jednak uważam, że gdy spojrzy się na sprawę nieco dokładniej to kara jest niesprawiedliwa i zbyt surowa.

Nowy zarząd Zagłębia zaprezentował wzorowy sposób na walkę z korupcją w swoim klubie.
Ze względu chociażby na to kara powinna być łagodniejsza niż w stosunku do innych klubów.
PZPN wraz ze swoim Wydziałem Dyscypliny mógłby się w tym względzie wiele nauczyć.

Paradoksem jest to, że nasz klub był osądzany i szantażowany przez WD pod egidą PZPN, podczas gdy PZPN jest sam stroną w sprawie i nie ma czystego sumienia.
Wygląda to tak, że przestępstwo wspólnie popełnili pracownicy PZPN (sędziowie) i pracownicy Zagłębia.
Karane za ten fakt jest tylko Zagłębie, które dodatkowo musi zapłacić PZPN 50tyś zł kary.

Paranoja !!!
flex
Administrator

nic, tylko nie drukować już plakatów na I ligę

Postprzez Blajpios 2007-08-02, 8:52 pm

Wszyscy chyba szukają sposobu ustosunkowania się do sytuacji. Przede wszystkim więc - proponowałbym trochę "oddechu", "luzu". Bo nie jest tak najgorzej. Zważywszy, że ze sportowego punktu widzenia przecież nie awansowali z II ligi w tym roku, to tym łatwiej to wszystko przyjąć. No i odpowiednią zbudować strategię. Klub będzie rozważał, czy odwoływać się, czy nie - jakie szanse, bo nie ma co sprowokować gorszej rzeczy. W gruncie rzeczy nie jest tak najgorzej, bo może być o co walczyć w tej lidze, mianowicie, by nie spaść poniżej tej ligi, na którą zasługiwali sportowo po tym roku. Jednocześnie - trzeba nadal właściwe podejście strategiczne zachować. Czyli - odpowiednia walka medialna. Na przykład - nie dopuszczać wciąż do wciąż powtarzanej opinii, że to klub tak działał. Klub winien jest braku nadzoru - o ile jest prawdą to, co w dokumentach ma być wg "przecieków", że zarząd by wyrzucił, gdyby wiedział.
Takich strategicznych punktów jest trochę więcej. Jak choćby domaganie się o to, by nie zaprzestano rozliczeń zbyt szybko, lecz by wszyscy, co w obecnym śledztwie prokuratury wyjdą jako poważniej "umoczeni" - nie zostali ominięci; by abolicja nie przyszła wcześniej, aż wszyscy zostaną objęci konsekwencjami a wobec pozostałych - by system korupcyjny rzeczywiście został napiętnowany, czyli by nie ustawiać sprawy tak, jakby poza tymi dotąd złapanymi "sprawy nie było, wszyscy byli czyści".
No i - optymistycznie patrzeć w przyszłość!
A może - zacząć na ten sezon drukować plakaty nie "mecz I ligi" tylko - "o utrzymanie się w II lidze"
Może - piłkarze z jednej strony mogliby mieć koszulki "nie korupcji" a z drugiej: "W. Tomczak! Będziesz uczciwy, jak wszyscy zostaną "podsumowani" równie uczciwie"?
Prawdę bowiem napisawszy, to takiej pewności najbardziej mi brakuje. Gdyby mieć pewność, że tak do końca potraktowani będą wszyscy, co ich śledztwo wykaże jako "poważnie" zaangażowanych - to taka kara byłaby do zaakceptowania. Zwłaszcza, gdyby zauważono publicznie, że była różnica, nie Klub (o ile to prawda) korumpował.
Ba - gdyby była pewność równego traktowania, można sobie przypomnieć, że i tak jeszcze daleko do uczciwego załatwienia sprawy. Przed wojną zaraz po pierwszej próbie przekupstwa z PZPNu poleciał klub w ogóle (bodaj Dąb Katowice) Kiedy jednak po wojnie - odpowiednio wcześnie się nie reagowało: to teraz jest bajzel trudny do opanowania. A najlepiej byłoby, jak wtedy reagować.
Skoro jednak to się ciągnie od czasów PRLu głębokiego - to trzeba stopniowo, z abolicjami. Ale - uczciwie. Trzeba tego się domagać, godząc się, że skoro i Zagłębie "umoczone", to kara być musi: ale nie kozioł ofiarny.
Blajpios

Postprzez gothblack 2007-08-02, 8:56 pm

Wymienionych jest tylko 12 skurwieli,więc kto jest tym 13???? Pomyłka czy przeoczenie,ja nie wiem,ale dziwie się ,że nie ma tu Marcinka naszego byłego super golkeepera.....,nie wiem jaka bedzie nasza przyszłość,ale będę wymagał jak większąść z nas ukarania tych skurczybyków.....natychmiast dożywotni zakaz gry w piłkę i do pierdla!!!! chociaż pewnie Marcin U. wypierdzieli za granicę i będzie grał w 3 lidze i w dupie wszystko miał......,a kiedyś był moim idolem ech k***a........to juz wolę żeby niczego nie było.....
gothblack

Postprzez klara 2007-08-02, 9:07 pm

Kowalik wierzy w naszych piłkarzy..

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/ora ... kow,954571
klara

Postprzez robson_77 2007-08-02, 9:09 pm

rossoneri napisał(a):
robson_77 napisał(a):Dobrze, że kara jest teraz, a nie przed sezonem. Bo gdybyśmy nie wystartowali teraz w OE to mogłoby się okazać, że będziemy czekać kolejne 15 lat na awans do OE.

Co do kary to sumie degradacja o jedną klasę jest w zasadzie uczciwą karą. Bo awansowaliśmy kosztem Arki Gdyni, która miała podobne zarzuty.Szkoda, że te punkty ujemne dostaliśmy, ale jakieś szanse na grę w drugiej lidze mamy. Jak będą dobrze grali to odrobią 4 punkty, a może da się jeszcze załatwić, żeby te 4 punkty nam darowali.

czlowieku idz sie leczyc ,wali mnie to OE, sztuczne i chwilowe, wlasnie lepiej byloby jakby nas ukarali tydzien temu, nie wiem czy warto zagrac jeden sezon w 1 lidze ,zeby sie potem stoczyc na dno, przemysl to sobie i co pierwsza runde gramy na wyjezdzie prawie cala, ile myslisz zdobedziemy pkt, nie grajac u siebie przed wlasna publicznoscia, bo nawet grajac w Wodzislawiu kibicow naszych bedzie gora 600 - 800, smiech na sali, a na Ludowy przyszloby 10000 i dla kogo Ci pilkarze maja grac

No cóż mamy odmienne zdania - równie dobrze Tobie też mogę zalecić leczenie się. Jak dobrze pójdzie to zagrają w październiku w Sosnowcu. A tak w ogóle w wariancie pesymistycznym to gdyby teraz PZPN nie wpuścił nas do OE to mogłoby się tak zdarzyć, że następny raz Zagłębie Sosnowiec awansuje do OE za 100 lat czyli w roku 2107. A do tego czasu to ani ja ani Ty nie dożyjemy, więc trzeba się cieszyć tym że już w tym roku gramy w OE. :-)
robson_77

Postprzez psv 2007-08-02, 9:15 pm

http://www.sport.pl/sport/1,78978,4360763.html
Trener gości Jerzy Kowalik wierzy, że kary nałożone na Zagłębie przez Wydział Dyscypliny nie zaważą na formie zespołu. - Na pewno stać nas na wygraną w Wodzisławiu - podkreśla. Dobra wiadomość jest taka, że do treningów wrócił już Arkadiusz Kłoda, który po ostatnim meczu narzekał na kontuzję. Za kartki wciąż pauzuje Jarosław Piątkowski. Trenerzy wciąż szukają bramkarza, który zastąpi Borysa Peskovicia. Z zespołem trenowali wczoraj Marcin Zarychta i Ukrainiec Eugen Kopyl. Dojechał też litewski bramkarz - 31-letni Pavel Leus (sześć lat temu grał w Orlenie Płock) oraz brazylijski pomocnik 22-letni Andreson Dourado Ribas (obaj ostatnio FC Wilno). - Brazylijczyk może być zarówno rozgrywającym, jak i defensywnym pomocnikiem. Już po pierwszym treningu widzę, że ma niezłe uderzenie - chwalił Kowalik. Ribas, a także jeden z testowanych bramkarzy mają zagrać w barwach Zagłębia w niedzielnym meczu Młodej Ekstraklasy. W tym spotkaniu po dłuższej przerwie spowodowanej kontuzją ścięgien Achillesa na boisko ma też wrócić Hadis Zubanović.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
psv

Postprzez Schabu 2007-08-02, 9:32 pm

Ja jestem ciekaw,jak wpłyną te decyzje na naszych piłkarzy??
Czy będą potrafili się w jaki kolwiek sposób zmotywować??
Wiedząc,że i tak polecimy i tak.
Tylko że od nich zależy do której ligi.
Schabu

Postprzez NHK12 2007-08-02, 9:54 pm

Witam , mam nadzieje ,że nasi nowi zawodnicy nie potraktują naszego Zagłebia jako instytucje która odprowadza składki ZUS i przykładem działaczy ,pilkarzy i wszystkich ludzi związanych z klubem pójdą śladem ARKI GDYNIA , Udowodnijmy ,( udowodnijcie , Wy piłkarze ,że zależy wam na NAS KIBICACH ,KIBICACH ,KTORZY BYLI Z WAMI "najemnikami " NA DOBRE I NA ZŁE ) . zróbmy na złość dziadom z PZPN i wszyscy razem WY najemnicy i MY KIBICE ,działecze , SPONORZY, zróbmy ,by NASZE ZAGŁEBIE NIE ZGINĘŁO.

pozdrawiam
NHK12

Postprzez jackal29 2007-08-02, 10:25 pm

pytanko mam. Kim jest Michał Nowak?
jackal29

Postprzez Stasiek Cięciur 2007-08-02, 10:32 pm

jackal29 napisał(a):pytanko mam. Kim jest Michał Nowak?

to taki młody trener,
on ma chyba też uprawnienia sędziowskie na niższe klasy
Stasiek Cięciur

Postprzez NHK12 2007-08-02, 10:36 pm

Jesze jedno w całej sprawie , mam nadzieje ,że miasto i Pan Gorski nie obsra sie na wszystkich i wszystko i udowodni ,że nie na darmo dostał poparcie społeczeństwa, i dalej bedzie realizował plany modernizacji sosnowieckiego estadio , a degradacja dziadostwa pod nazwą PZPN nie pokrzyżuje wszystkich planów ( i za dwa lata powrócimy do OE z Ładnym stadionem bez przeszkód licencyjnych- Panie Górski -bądź chłopem z jajami)
NHK12

Postprzez Piter24DG 2007-08-02, 10:38 pm

Z jednej strony jest żal po dzisiejszym werdykcie który najbardziej uderza w nas kibiców, ale z drugiej strony jako prawdziwy kibic Zagłebia bede jezdził na kazda lige, byle by tylko przestało wisiec nad nami widmo korupcji, Jak dla mnie mozemy zaczynac nawet od 4 ligi ale pod warunkiem ze juz wiecej sie to nie powtórzy. Mam tylko jedną nadzieje ze w pznie ( najbardziej skorumpowanej instytucji ) nie uchwalą "grubej kreski" i kazdy klub który brał udział w korupcji zostanie ukarany. I teraz chyba pozostaje nam o to tylko walczyć
Piter24DG

Postprzez jackal29 2007-08-02, 10:40 pm

jak gralem w trampkarzach 1988-1990 r. (w grupie razem ze Skrzypkiem i Łuczywkiem) to on był chyba naszym trenerem. Teraz jest trenerem Unii Strzemieszyce! Mieszka na Zagórzu. (jeśli o niego chodzi).
jackal29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna