TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez IQ 2004-07-14, 5:13 pm

:glupek:
Wiesz co WAB - dla mnie twoje wywody to jakiś komunistyczny bełkot. Zobacz sobie na górze swojego monitora na adres tej strony, a potem się głęboko zastanów co i gdzie piszesz. To nie jest strona Urzędu Miejskiego, to nie jest strona jakiejś fundacji TO JEST STRONA ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC. Wszyscy piszą żeby coś działać, a Ty jeden coś tworzysz o wrażliwości społecznej która nie pozwala wybudować (ew.zmodernizować) naszego stadionu. Zamiast napisać dlaczego Zagłębie i Sosnowiec zasługują na nowy stadion to TY piszesz coś o tym dlaczego tego stadionu ma nie być. Na tej stronie pisze się argumenty ZA stadionem a nie Przeciw !!!!. Idąc tokiem Twojego rozumowania (jeśli można to nazwać rozumowaniem) to najlepiej przetopić pomnik Kiepury, sprzedać uzyskane w ten sposób sztabki a pieniądze z ich sprzedaży przeznaczyć na biednych. Pomnik nie daje miejsc pracy nie ?? Zastanawiam się o co Ci chodzi - po co usiłujesz udowodnić że Górski robi co może, że kocha futbol ale inni mu nie pozwalają zrobić u nas "Arena auf Schalke", że najlepiej siedzieć cicho i nie prowokować "władzy" bo jak się Górski i reszta pogniewają to zabiorą zabawki i nie wyremontują Ludowego a przecież bardzo chcą, że okropny budżet jest jaki jest i nic się nie da zrobić. Na szczęście moim i nie tylko moim zdaniem nasze miasto i nasz klub zasługują na coś lepszego niż ruina wybudowana w latach 60 ubiegłego wieku. Na szczęście władze się zmieniają a Zagłębie doczeka się kiedyś ludzi którzy chcą coś zrobić i potrafią patrzeć daleko w przyszłość a nie tylko za okno.
IQ

Postprzez WAB 2004-07-14, 7:00 pm

Kolego wielce niesympatyczny IQ:
1. Nie staraj sie mnie obrazic- bo nie mozesz ( Kodeks Boziewicza)
2. Skoro potrafisz nazwac kogos Ubekiem i Komuchem- to raczej nie doczekam sie wyjasnienia moich zarzutów, ze jestes klamca i plotkarzem. Tego juz nie potrafisz.
3. Nie pisze tego wszystkiego do ciebie i tobie podobnych bo jak sam przyznales nie rozumiesz. Nie dziwie sie wcale. Orka na ugorze jest zajeciem tylez zajmujacym co niewdziecznym.
4. Merytorycznie z toba nie dyskutuje-na przyjemnosci trzeba sobie zasluzyc.
5. Nie pisz mi co moge robic na forum a czego nie, jak masz frustracje- idz do ubikacji. :renifer: Bo jako wielki demokrata, najchetniej dalbys mi czerwona kartke, za udowodnienie mialkosci twojego IQ. Przyjemnosci zostaw WOJTKOWI.
Zegnam ozieble-prosze nie pisac do mnie personalnie. Z góry dziekuje, chociaz nie sadze.
WAB

Postprzez Krawiec 2004-07-14, 7:41 pm

WAB napisał(a): Skoro Krawiec sie zaangazowal w promowanie projektu nowej trybuny, to moze by tak nie przeszkadzac. Gosc wie co robi, chocby na podstawie tego co powyzej napisal.

WAB , jak to się ma do tego co piszesz w następnych postach ??

Waldku nie wiem co w ciebie wstąpiło. Fabian przeciez nie pisał o rentowności na dłuższa metę ale o zatrudnieniu berobotnych przy budowie zamiast wypłacania im zasiłków . Doskonale wiesz, że wydatki na obiekty publiczne, a zwłaszcza na infrastrukturę sportową nie są nastawione na bezpośredni zysk pieniężny ale na sysk społeczny (samopoczucie mieszkanców, aktywizacja i integracja społeczności lokalnych, mniejsza przestępczość itd.), który przekłada się na zysk ekonomiczny np. wydajnosc pracy, mniejsze koszty pracodawców i państwa związane z zmniejszeniaem się występowania różnorakich chorób i patologii społecznych.

Mylisz się zarzucając mi liberalizm ekonomiczny bowiem ja nie kieruje się w całym tym zamieszaniu jakaś swoją wizją przyjemności ogladania meczu na nowej trybunie ale tym co napisałem wyżej oraz perspektywą rozwojową klubu , z którym jestem zwiazny już od 25 lat i który w moim przekonaniu dopiero odegra misję integracji Zagłębia Dąbrowskiego.

Ogólnie jestem trochę podcięty tymi argumentami o obiadku i piwku ale wierzę, że Twoją intencją jest przekonanie ludzi do fachowego (znajomosc ustaw i układów politycznych) podchodzenia do tego poważnego tematu.

Wierz mi (nadal) WAB , że gdybym nie zobaczył szansy przeforsowania tego o czym tu mowa, to ograniczyłbym sie do dobrej zabawy w PK i nie porywałbym się na to.

WAB reagujesz trochę nerwowo bo IQ ani nie nazwał cię UBkiem ani komuchem - troche to naciagnąłeś.

Stadion stadionem , a przecież jeśli nic nic wyjdzie z tej trybuny to świat sie nie zawali. Zagłębie to głównie WIARA czyli ludzie, kibice cały ten ruch , który się tak wspaniale rozwija. Prosze Was (IQ i WAB) przede wszystkim szanujmy się !

Szkoda, że temat został zagadany i jakos rozmyła się moja intencja aktywizacji wszyskich kibiców wokół celu jakim jest modernizacja przez duże "M".
Krawiec

Postprzez WAB 2004-07-14, 7:53 pm

W zaden sposób nie chcialem cie obrazic, przeciez mnie znasz. Obiadek to po prostu figura retoryczna. Chcialem tylko w miare umiejetnosci ( pewnie podlych), przedstawic inny punkt widzenia. Bo zostal stworzony syndrom oblezonej twierdzy-wszyscy przeciw kibicom i ich marzeniom. Tak nie jest, po prostu zbyt latwo feruje sie pewne sady, mogac kogos skrzywdzic. Choc dalej twierdze, ze w obecnej rzeczywistosci modernizacja by wystarczyla. Ale to moje osobiste zdanie, które ma nieco powietrza upuscic z tego nadmuchanego balonika. Co do naszego wspólnego znajomego, zadalem tylko dwa pytania, na które nie uzyskalem odpowiedzi. Pewnie nie zasluzylem. Ale daj kotu spokój - on ci da dwa. I niech tak zostanie. Reszta watpilwosci podczas ustawki w sobote. Pozdr
WAB

Re: ...

Postprzez fabian 2004-07-14, 7:54 pm

WAB napisał(a): I gdybym cie nie znal, to ten student natchnalby mnie przekonaniem, ze nawet renomowane uczelnie w Polsce produkuja magistrów -idiotów. Ale, ze w akurat twoim przypadku jest inaczej, pozwól na kilka zdan komentarza.

Dzięki :lol: ale to granie na emocjach nie spowoduje u mnie takiego toku przyczynowo-skutkowego: WAB mówi, że jestem inteligentny i WAB jest inteligentny => muszę myśleć tak jak on :D :lol:

WAB napisał(a): Twoje uwagi bylyby ze wszech miar sluszne, gdybysmy rozmawiali o inwestycji komercyjnej. A my rozmawiamy o inwestycji KOMUNALNEJ, której najbardziej charakterystyczna cecha jest to, ze generuje przez cale swoje zycie wieksze lub mniejsze koszty. W Polsce nie ma ani jednego stadionu, ani jednej hali sportowej, która osiagalaby rentownosc na poziomie brutto. O netto ani amortyzacji nawet nie wspominam.

Co więcej nie tylko w Polsce, ale i wiekszosci krajow europejskich obiekty sportowe nie sa dochodowe i co z tego? Pełnią one zupełnie inne funkcje niż zapewnianie dochodów do kasy miasta.

WAB napisał(a): Po drugie, aby twoje postulaty sie sprawdzily, musialbys wpisac do warunkow przetargu mozliwosc startowania tylko firm z Sosnowca ( dodatkowo posiadajaca rentownosc na pozomie netto, gdyz tylko wtedy miasto partycypowaloby w dochodach z CIT) i zatrudniajacych tylko ludzi z Sosnowca ( gdyz tylko wtedy miasto partycypowaloby w dochodach z PIT). A wiec musialbys zmienic ustawe o zamówieniach publicznych, która to zmiane na mocy skargi konstytucyjnej zaskarzylbym do Trybunalu Konstytucyjnego, jako ograniczajaca mozliwosc swobodnego prowadzenia dzialalnosci gospodarczej. Rozumiesz? Miasto w tym wzgledzie nic nie moze. A jako, ze jestes inteligentny, to dwie nazwy firm dla ciebie: DAB i BARMA. Kojarzysz?

No musisz dodać, że mogłyby startować także firmy spoza Polski, jako że najrozsądniej byłoby wesprzeć projekt funduszami europejskimi. Ale wiesz, nawet w zagranicznej frmie, nawet jeśli w pesymistycznym scenariuszu założymy, że będą to "obcy" robotnicy, muszą gdzieś mieszkać, muszą gdzieś się odżywiać, itp. Co do BARMY, firmy z Sosnowca, która realizowała centrum, to szczerze mówiąc nie śledzę jej dalszych losów, więc nie wiem do czego pijesz. Chciałbym też zaznaczyc, że rzeczony efekt mnożnikowy, w niewielkim stopniu zależy od dochodowości stadionu oraz podatków płaconych przez firmę wykonawcę, o czym zapewne wiesz. Chodzi o dodatkowe miejsca pracy i dochody ludności(nie miasta) wykreowane dzięki takiej inwestycji. Osobiście za Keynesizmem nie przepadam i twierdzę, że inwestycje prywatne są o niebo rentowniejsze, aczkolwiek własnie przez podnoszony przez Ciebie brak rentowności podmiotu dyskusji powoduje, że inwestycja powinna byc przeprowadzona przez miasto w imię korzyści ogólnych, o których dalej.

WAB napisał(a): I jeszcze jedno. Szanujmy sie na wzajem, bo klawiatura jest cierpliwa, a ludzie nie zawsze.

Nie rozumiem. W mojej wypowiedzi brak jest argumentów ad personam.

WAB napisał(a):I jeszcze slówko do kolegi Krawca. Moze i moje poglady sa z zamierzchlej przeszlosci, ale ostatnie pietnascie lat nie wypalilo mi na szczescie dziury w mózgu, a przypadkiem nie w tym miejscu, gdzie tak mocno oddzialywuje liberalizm ekonomiczny(w przeciwienstwie do spolecznego, ktory jest dla mnie pozywka dnia codziennego). wg. badan ISP, 15-20 % mieszkanców województwa slaskiego, z przyczyn ekonomicznych nie odzywia sie wlasciwie. Nie maja co do gara wlozyc inaczej mówiac. I gdybym byl Prezydentem lub innym gamoniem, to zawsze wolalbym dac im na zarcie, wegiel na zime, ubrania, czy stypendium naukowe dla dzieci, niz budowac nowa trybune.

Po pierwsze Twoje twierdzenie, że budowa stadionu odbiera jedzenie od ust biedakom jest totalną demagogią. Bo co niby powiedzieć o górce, hali szermierczej, stadionie lekkoatletycznym, remoncie centrum, kostce brukowej? Z Twojej wypowiedzi wynika, że w budżecie mamy dwie pozycje: stadion i żarcie dla ubogich, między którymi dokonuje się przesuniecia środków.

Po drugie, gdyby nasz Prezydent efektywnie alokował środki budżetowe i rzeczywiście każdą złotówkę obracał dwa razy, żeby zapewnić pomoc dla najbiedniejszych, to może bym się z Tobą zgodził. Z przyjemnością pociągnę ten temat, ale chyba juz prywatnie przy piwku.

Po trzecie, jednym ze sposobów wyciągnięcia społeczeństwa z marazmu i biedy jest edukacja przez sport. Jest o tyle skuteczniejsza, że uczy łowić zamiast dawać rybę, po drugie daje szansę w głównej mierze młodzieży. Piłka nożna jest sportem narodowym, daje szansę zarówno poprzez uczestnictwo w imprezie sportowej, oglądanie ludzi, którym się udało coś osiągnąć ciężką pracą, jak i bezpośrednie trenowanie. Silny klub przyciągnie jeszcze więcej młodych adeptów piłkarstwa z regionu. A silny klub, czyli klub w pierwszej lidze możliwy jest tylko z nowym stadionem.

WAB napisał(a):Dla mnie szczytem wyszystkiego jest spelnienie wymagan licencyjnych PZPN i niczego wiecej nie oczekuje. Ja moge ogladac mecze na stojaco, pod chmurka, bo tak cale zycie robilem i zadna krzywda dla mnie. Ty jak rozumiem wolisz miec nowa trybune, bo ladnie i wygodnie.

To tez jest totalna demagogia. Ludzie zaangażowani w ideę budowy nowej trybuny, nie chcą skórzanych foteli, rozsuwanego dachu i wszystkich trybun krytych. Chcą właśnie spełnienia wymogów licencyjnych tak, by za kilka lat nie trzeba było wszystkiego zaczynać od początku. Potrzebna jest trybuna kryta na minimum 1000 miejsc, szatnie dla piłkarzy, odpowiednio zabezpieczona trybuna gości, wyjścia ewakuacyjne, zabezpieczenia międzysektorowe, trybuna prasowa z prawdziwego zdarzenia, oświetlenie i w niedalekiej przyszłości podgrzewana murawa. Wylanie betonem sektora na łuku nie rozwiązuje żadnego z problemów o których piszę !

WAB napisał(a): Ja tez bym chcial, ale nie za cene paru co zdechna z glodu, albo pójda na ulice zamiast na studia. Rozumiem, ze zjadles dzisiaj dwudaniowy obiadek, teraz sobie surfujesz po internecie, a wieczorem skoczysz na piwko. Nie moge od ciebie wymagac, abys myslal o tych ludziach, bo przeciez liberalizm ekonomiczny nakazuje zaspokajac tylko swoje potrzeby, ale prosze uswiadom sobie, ze oni sa. Po prostu sa. I Marks, chociaz w wielu rzeczach sie mylil, to mial racje gdy napisal, ze byt ksztaltuje swiadomosc. Bardzo rzadko jest odwrotnie. Pozdrawiam

Rozumiem, że się zdenerwowałeś, ale stosujesz argumenty ad presonam, których sam nie lubisz. Ale oskarżanie Krawca o zaspokajanie swoich potrzeb i to w taki sposób jest moim zdaniem świnstwem. To właśnie dzięki takim jak on rodzi się w Polsce społeczeństwo obywatelskie, to dzięki takim jak on ludzie nieprzystosowani społecznie mogą liczyć na pomoc. I to pomoc o wiele skuteczniejszą od pseudopomocy państwowej czy miejskiej.
fabian

...

Postprzez Krawiec 2004-07-14, 8:16 pm

o, o, o, jeden klub łączy nas !!
Krawiec

Postprzez bankier 2004-07-14, 10:51 pm

dobra od czegoś trzeba zacząć - i mniemam, ze nie będzie to jakaś wielka akcja...

jednak Krawiec - jak piszesz - trzaba zaktywizować sympatyków Zagłebia aby wytworzyć "presję społeczną" na władze miejskie - mając w perspektywie planowanie przyszłorocznego budżetu miasta Sosnowca. I tu rodzi się moje pytanie - jak to zrobić?

moje pomysły są nader proste... jednak napiszę co mam na mysli:

1/ kiedyś już wspominałem o akcji "pocztówkowej" czyli każdy przychodzący na Ludowy dostaje "pocztókę-cegiełkę" którą następnie może wysłać do UM do odpowiedniego urzędnika (tutaj już nie wnikam na kogo należy wywrzeć presję)

2/ tradycyjne chyba już wywieszenie (cykliczne) transparentu (ów) na meczach - przypominających o problemie Stadionu Ludowego... a raczej nieprzystosowania tego obiektu do wymogów.... końca XX wieku!

3/ wynajęcie bilbordu (bilbordów) w widocznych miescach w Sosnowcu - z hasłem przypominającym o zaniedbaniu przec władze miejskie problemu Stadionu Ludowego.

4/ Zsynychronizowanie akcji z działaniami w mediach (prasa lokalna, radio, internet) - czyli przedstawienie szereszej rzeszy społeczeństwa o co kibicom Zagłebia chodzi. (o tym co się dzieje warto również poinformować np. PZPN, UKFIT czy Totalizator Sportowy... nie wspominając o agendach które moga słóżyć pomocą w pozyskaniu środków z UE)....

5/ Zainteresowanie problemem samych zawodników Zagłębia! wiem, ze jako pracownicy SSA Zagłebie Sosnowiec muszą wypełniać swoje obowiązki z należytą starannością... jednak gdyby tak opóźnić rozpoczęcie któregoś z meczy na początku drugoligowego sezonu - i odczytać apel kibiców do władz miejskich (a raczej decydentów) - w sprawie gruntownego remontu Ludowego... albo przekonac zawodników aby np. po strzelonej bramce pokazywali podkoszulek z tekstem "... chcemy stadionu w Sosnowcu chcemy stadionu..." Myślę, że zawodnikom Zagłebia również zależy na tym aby ich miejsce pracy zyskało nowocześnijszy wygląd...

Reasumując - rzuciłem tylko kilka propozycji, które narodziły mi się w głowie w czasie lektury tego co napisaliście w tym wątku przez ostatnich kilka dni! Nie powinno nas w tej sprawie nic dzielić - a jedno łączyć! Dość prowizorki - potrzebuujemy stadionu (a przynajmniej jego części) z prawdziwego zdarzenia! Abyśmy nie musieli się wstydzić obiektu na który będą przyjeżdzały drugoligowe (a w perspektywie pierszoligowe ekipy)!!!

to tyle....

8)
bankier

Postprzez bankier 2004-07-14, 10:55 pm

i zawsze na boisko może wtargnąć jakiś goły kibic (albo kibicka) z wymalowanymi na ciele hasłami odnośnie stadionu.... :mrgreen:

jak widac po finałowym meczu ME - szaleńców pokazuje się w mediach...

:wink:
bankier

Postprzez adek 2004-07-14, 11:00 pm

bankier napisał(a):i zawsze na boisko może wtargnąć jakiś goły kibic (albo kibicka) z wymalowanymi na ciele hasłami odnośnie stadionu.... :mrgreen:

Widze, ze dzisiejsze spotkanie przynioslo rezultaty, zabrako tylko kolegi Krawca.
adek

Postprzez twari 2004-07-14, 11:01 pm

bankier napisał(a):i zawsze na boisko może wtargnąć jakiś goły kibic (albo kibicka) z wymalowanymi na ciele hasłami odnośnie stadionu.... :mrgreen:

Jestem ZA! :) No a oczywiste jest ze wieksze zainteresowanie wsrod radnych wzbudzi jednak naga kibicka!! :) Tylko kto to moze byc.. hmm.. :roll: moze Asja? Ona tak aktywnie uczestniczy w zyciu Zaglebia na forum... :wink: :D
twari

Postprzez Asja 2004-07-15, 8:18 am

:glupek: Twari - to moze w dwójke... Bedzie wiecej powierzchni cielesnej na napis.... A moze caly stadion ?? :wink:

Zreszta wydaje mi sie, ze gdyby to mezczyzna biegal mozliwe byloby pojawienie sie na stadionie zwiekszonej ilosci kobiet, nie mowiac o paniach radnych... :wink:
Asja
Gwiazda

Postprzez YO 2004-07-15, 11:01 am

Asja napisał(a):Zreszta wydaje mi sie, ze gdyby to mezczyzna biegal mozliwe byloby pojawienie sie na stadionie zwiekszonej ilosci kobiet, nie mowiac o paniach radnych... :wink:

Ja tam myślę że o wiele bardziej zwiększyłaby się frekwencja gdyby to jednak była kobieta. No i szum w mediach też byłby nieporównywalnie większy, a wtedy może prędzej znalazłyby się jakieś dodatkowe pieniążki na stadion. No dziewczyny to która się poświęci? Może by tak zrobić jakąś próbę na sparingu z GKS?

:wink: :wink:
YO

Postprzez ARAS1906 2004-07-15, 11:13 am

Sorry ale jeżeli czytacie dokładnie posty to czasu na jakieś działanie jest coraz mniej!!!!!
Owszem miły przerywnik w temacie zawsze się przyda, ale czas działać konstruktywnie.
Pozdro!!!!!!
ARAS1906
Środula

Postprzez adek 2004-07-15, 12:50 pm

ARAS1906 napisał(a):Sorry ale jeżeli czytacie dokładnie posty to czasu na jakieś działanie jest coraz mniej!!!!!
Owszem miły przerywnik w temacie zawsze się przyda, ale czas działać konstruktywnie.
Pozdro!!!!!!

Slusznie, skupmy sie na konkretach, czasu jest jak na lekarstwo.
adek

...

Postprzez Krawiec 2004-07-15, 2:52 pm

Dzięki Bankier za cenne pomysły i przerywnik humorystyczny ale tak jak powiedział ARAS i Adek czasu coraz mniej. Ja mam opracowany acz otwarty plan działania i skład personalny tego lobby, o którym pisałem.

Jednym z elementów tego lobby są kibice czyli stowarzyszenie ale tez wszyscy , którzy odwiedzają to forum i stadion . Jak trafnie to określił Bankier chodzi o wytworzenie presji na samorządową twierdzę - jest to normalne i między innymi na tym polega idea aktywnej społeczności lokalnej.
Krawiec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna