Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez tiktak 2011-03-06, 11:45 am

Z wypowiedzi kol.Blajpios wynika jak można powykręcać prosty trzyzdaniowy przekaz. Z wypowiedzi kol. tiktak wynika że brakuje medium, które będzie informować a nie dezinformować czy napuszczać jednych na drugich.
tiktak

Postprzez Blajpios 2011-03-06, 1:49 pm

tiktak napisał(a):Z wypowiedzi kol.Blajpios wynika jak można powykręcać prosty trzyzdaniowy przekaz. Z wypowiedzi kol. tiktak wynika że brakuje medium, które będzie informować a nie dezinformować czy napuszczać jednych na drugich.

gratuluję samopoczucia. Ale gdyby chodziło o prawdę a nie samopoczucie, jak to doskonale się rozszyfrowało i krótko ujęło, nieważne czy sensownie: to proponuję pomyśleć, a nie błysnąć skojarzeniami, które doprowadziły do zacytowanego tu przeze mnie wpisu Kolegi.
Blajpios

Postprzez tiktak 2011-03-06, 6:44 pm

A ja proponuję oduczyć się maniery pouczania. W kwestii chęci błyszczenia liczba moich wszystkich postów mówi wszystko (myślącym).
tiktak

Postprzez Blajpios 2011-03-06, 10:03 pm

tiktak napisał(a):A ja proponuję oduczyć się maniery pouczania. W kwestii chęci błyszczenia liczba moich wszystkich postów mówi wszystko (myślącym).

Rzeczywiście wszystko? Kto pomyśli, to może wyczytać: cóż, uczciwy chociaż chłopina, nie ma co do powiedzenia, to nie pisze. Już ten jeden możliwy wniosek pokazuje, że nie jest tak, jak pewnie chciałby Kol. tiktak - że da się jedynie wyczytać, że mądry chłop, mówi (pisze) nawet mniej, niż mógłby mądrego (co da się z cytowanych słów wyczytać faktycznie - ale nie tylko to). A można jeszcze: no, ciężko mu idzie z myśleniem, długo się zbiera, ale jak już wypali, to pouczenia moc na cały świat:
tiktak napisał(a):Z wypowiedzi kol.Blajpios wynika jak można powykręcać prosty trzyzdaniowy przekaz. Z wypowiedzi kol. tiktak wynika że brakuje medium, które będzie informować a nie dezinformować czy napuszczać jednych na drugich.

Całe szczęście, że się zmitygował i obiecuje, że wyzbędzie się maniery pouczania i następny raz nie będzie pouczał ani na temat wykręcań ani chwaląco się na temat mediów niby bezstronnie.
Chyba też już wszyscy wiedzieć będą, że należy ostrożnie z formułami chwytliwymi na temat "wszystko naświetlone tak, że błyszczę".
innymi słowy. Człowieku! Cóżeś się tak przyrzepił. To, że - wydawało mi się w ludzkiej dyskusji z człowiekiem, który podał swe zdanie - podane proporcje w mediach są po prostu faktami i trudno dyskutować: to nie powód do przytyków emocjonalnych. W każdym razie, naprawdę mnie to nie interesuje i proponuję przestać, póki jesteśmy na poziomie ot, zdarzył się ptyczek przez nieporozumienie (tak wolę potraktować efekt różnicy zdań. Szkoda tylko, że umyka przy tym ciekawy tekst P. Lisiewicza).
Chyba bowiem nie chcemy dojść do poziomu - tu wracam na właściwe tory, czyli przeglądu prasy - jakie zaprezentowała w "gazetowym" stylu Gazeta w Bydgoszczy:
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... wiszy.html
GazetaBydgoszcz napisał(a):Załamani bydgoscy piłkarze, wściekły bramkarz Andrzej Witan. Tak wyglądała sytuacja na boisku po ostatnim gwizdku sędziego. - Jesteśmy po prostu wkurzeni. Nie można popełniać takich błędów. Nie mogę w to uwierzyć - mówił zaraz po spotkaniu Łukasz Juszkiewicz. Niedzielne spotkanie rozpoczynał on jako pomocnik, ale już po 25 minutach został stoperem. Na tej pozycji zastąpić musiał Macieja Dąbrowskiego, który faulował szarżującego na bydgoską bramkę Patryka Stefańskiego i zobaczył czerwoną kartkę.
To wydarzenie zmieniło obraz gry. Do tego momentu gospodarze niepodzielne panowali na boisku. Swoją przewagę bardzo szybko udokumentowali. Już w 3. minucie w polu karnym faulowany był Patryk Klofik, a Wojciech Okińczyc nie miał problemu z wykorzystaniem rzutu karnego.
Jeszcze przed przerwą goście zdołali wyrównać.

Przypomina się dowcip o sile dziennikarstwa z gazetkami szkolnymi, w którym gazetka klasy przegrywającej z rywalami: pokazała to jako sukces zajęcia świetnego miejsca drugiego w przeciwieństwie do przedostatniego miejsca rywali (którzy de facto z nimi wygrali, zajmując miejsce pierwsze).
Taka właśnie jest relacja z dzisiejszego meczu w Gazecie Bydgoszcz. Mecz do wyrzucenia Zawiszaka to niby "niepodzielne panowanie" Zawiszy a obraz gry zmienił się dopiero po zejściu jej zawodnika i "Zagłębie zdołało wyrównać przed przerwą". Fakty: Zagłębie wyrównało już w 20 minucie a ponadto jeszcze przed zrzuceniem zawodnika gospodarzy, który zleciał z boiska bo faulował by uniknąć zagłębiowskiego sam na sam i prowadzenia Zagłębia. Późniejsza zaś wyrównana gra to nie był efekt przewagi liczbowej Zagłębia, bo po kilkunastu minutach, też jeszcze w pierwszej połowie spadł i zawodnik z Zagłębia.
Takie to media są.
PS. Obyśmy więc z Kol. tiktak nie doszli do takiego samego "autokibicowskiego patrzenia przez własny pryzmat". Dlatego też nie będę się już w tej kwestii wypowiadał, cokolwiek jeszcze tu padnie. Wróćmy lepiej do tematu przeglądu prasy, z artykułu P. Lisewicza lub choćby z tej tendencyjności relacji, jakkolwiek rozumie się, że kibicom obiektywizm trochę się zaciera.
Blajpios

Postprzez tiktak 2011-03-07, 8:05 pm

Ręce opadają ....
tiktak

Postprzez Minion 2011-03-08, 1:30 pm

Blajpios: nie czepiam się, ale popracuj nad przekazem. Piszesz duzo, masz własne koncepcje i przemyslenia, ale popełniasz pewną liczbę błędów w sposobie pisania co czyni przekaz bardzo męczacym. Leży interpunkcja, podwajasz zaprzeczenia, w jednym zdaniu złożonym zarówno oznajmiasz jak i pytasz, zwracasz sie do jednej osoby po czym oznajmiasz do wszystkich. Ja wiem, że to jest forum, które ma swoje prawa, ale pomimo faktu, że uwielbiam czytać i robię to namiętnie, Twoje teksty wywołują czasem u mnie ból zębów ;) Tym bardziej że masz dziennikarskie i literackie aspiracje i zapewne pisujesz gdzieś regularnie. Zadbaj o przejrzystosc, odchudź formę, postaw się w miejscu czytającego. To nie kółko literackich eksperymentów, tylko forum kibiców. Nie musisz tu nic udowadniać. Pozdrawiam, "nie bezbłędny również"
Minion
Minion

Postprzez Sonda 2011-03-08, 4:39 pm

Zapewne dlatego jak zaznacza kolega wyżej, niestety 90 % przekazu kolegi Blajpiosa jest niezrozumiała a ja uczciwie przyznaje że czytam pierwsze dwie linijki i wysiadam. Podziwiam Augusta i Django że mają silę na tak ciężką polemikę. Mam nadzieje że Blajpios nie obrazi się i nie weźmie tych słów za bardzo do siebie. Pozdrawiam.
Sonda

Postprzez Qcu20 2011-03-08, 7:30 pm

Ja generalnie nie czytam tekstów Blajposa bo to takie "masło maślane".
Ten sam przekaz można nadać normalnymi słowami, które wszyscy zrozumieją.
Poza tym długość postu powoduje to, że po prostu nie chce się tego czytać.
Qcu20

Postprzez janeker 2011-03-09, 1:03 pm

Szanowni Koledzy, czym Wy się podniecacie?
Polecam dzisiejszy artykuł w bydgoskim wydaniu G.W. o wizycie na naszym meczu z Zawiszą
delegacji Olimpii Grudziądz, w składzie której był również świeżo skazany za korupcję Mariusz Ł.
Robi się ciekawie - nie tylko na boisku.
Serdecznie pozdrawiam.
janeker

Postprzez Blajpios 2011-03-10, 11:04 pm

zmieniłem kolejność wpisu. Fragment, który pisałem najpierw, poruszony życzliwością skierowaną do mnie - jako prywatny przesuwam jednak na koniec, by wyeksponować to, co ogólniejsze. Czyli - najpierw odpowiedź w duchu tematu "przegląd prasy".
Wracając więc do biegu tematu "przegląd prasy", który to bieg po tych uwagach odniesionych do mnie podrzucił Kol. janeker - najpierw podam odnośniki, by łatwiej było śledzić.
Artykuł, jaki "przywołał" Kol. janeker, to zapewne to http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... okiem.html
Niemniej - warto może zwrócić też uwagę i na inny, w którym nazajutrz po meczu wspomina się Zagłębie - niestety znów z trenerską niechęcią, gdyż trener Murawski, jakby niepomny, że jednak ten świetny Zawisza nie zdołał więcej niż jedną bramkę i to z karnego strzelić, deprecjonuje grę Zagłębia, cytując trenera Ojrzyńskiego, że Zagłębie nie wiedziało przez kwadrans gdzie jest a w ogóle, to stanęli na swojej połowie i tylko liczyli na kontrataki, jak wszystkie (w domyśle: słabe) drużyny - teraz więc tylko trzeba te 15 minut świetnej gry wydłużyć do godziny.
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... kowac.html
Otóż, nawiązując do wypowiedzi, jaką dał Kol. janeker, jakkolwiek w kontekście również tego drugiego artykułu i ich autora - poszedłbym w dwóch kierunkach.
Po pierwsze - dość ostrożnie ekscytowałbym się wypowiedziami nadmuchującymi wątek korupcyjny podczs wizyty w Bygdoszczy "szpiegów z Olimpii" ale i w innych podobnych sytuacjach. Dlaczego?
a) bo nie ma dowodów, że dalej ten pan się tym trudni i ufam, że nie; b) w Zagłębiu - mamy Marcina L. i jeżeli tu dajemy szanse na rehabilitację, to nie można wykluczyć podobnych spraw i u innych, zwłaszcza że stan polskiej piłki jest taki, że uczestniczyli prawie wszyscy w korpucji i wobec braku skutecznej na nią ogólnopolskiej kontrakcji obecnie chcemy bronić się przed byciem kozłami ofiarnymi: toteż jedynie, gdyby dało się wykazać, że u kogoś jest różnica podejścia w porównaniu ze sprawą zagłębiowskiego Marcina L. - należałoby właśnie tę różnicę eksponować a nie sam fakt udziału kogoś z zarzutami; c) bo gra rolę właśnie ta kwestia ogólnopolskiego umoczenia w korupcji, które jest śmiesznie załatwiane - toteż jeżeli ze strony Zagłębia się by podnosiło zarzuty, to bardziej powinny one iść w kierunku ataku na niewspółmierne załatwianie, na to, że nikt z możnych ani tyle się nie przeciwstawiał, co Zagłębie i że nie podjęto kroków adekwatnych w skali kraju: moim zdaniem zaś niewłaściwe byłoby "czepianie się" podobnych Zagłębiu maluczkich, mających funkcjonować za "całe zło polskiej korupcji"; d) jeszcze w dodatku w kontekście Zawiszy: czy podnoszenie w rytm ich bębnów spraw korupcyjnych jest sensowne, skoro można pytać, czy aby nie próbują się załapać przez to swoje "oburzenie" na rolę "tych wielkich mocarzy polskiej piłki", co przerzucili ciężar korupcji na barki "maluczkich, wśród których jest i Zagłębie"?
Po drugie. Tu podnosiłbym w ogóle pytania co do samego pisania tego autora na temat Zawiszy. Wydaje się, że pisze to ten sam dziennikarz, począwszy od sprawozdania z meczu wielce dyskusyjnego - raz podpisany Waldemar Wojtkowiak, w innych wypadkach podpisuje się woj... Najbardziej mi podpadł w relacji bezpośrednio z meczu i tam udało mi się nawet mu trochę wykazać fuszerkę i obłudę, podobnie jak na forum tutaj wskazując przekłamania. Stąd - potem jako czytelniku już też z rezerwą podchodzi się do tego, co napisze: czy aby rzeczywiście dobrze przycytował trenera Murawskiego w następnym artykule? Czy aby rzetelnie też przedstawił sprawę "szpiegów z Grudziądza"? Niemniej - oczywiście - to jest temat dodatkowy, on nie starcza za samą dyskusję w sprawie wystąpienia w ekipie Olimpii na meczu Zagłębia w Bydgoszczy człowieka z przeszłością "korupcyjną" w polskiej piłce. Tyle, że pisząc w tych kwestiach, warto też mieć tego świadomość.

teraz więc odpowiedź w kwestiach "wpisów Blajpiosa"
Niestety, nie zdążyłem odpowiedzieć w poniedziałek. Mam nadzieję, że nie powodowało to u nikogo jakiegoś dyskomfortu. Teraz już to nie jest oczywiście taki temat "gorący", w zasadzie niektórzy z pewnością nie są zainteresowani jakimiś nawiązaniami do wypowiedzi skierowanych do mnie; chciałbym jednak podziękować tym, co okazali mi życzliwość - a także słów parę nawiązania dodać. Byłem wręcz ujęty zastrzeżeniami, że ktoś piszący nie chce, bym wziął sobie słowa krytyki do serca za bardzo (rozumiem to - ufam że słusznie: ktoś chciał, bym te słowa krytyki wziął sobie do serca na tyle, na ile trzeba). Drodzy Koledzy! Z racji, że zdaję sobie sprawę, przynajmniej w części, z mankamentów, na które zwracacie uwagę - tym bardziej nie obrażam się czy też słusznej krytyki nie mogę wziąć do serca "za bardzo", tylko muszę się z nią zgodzić. Podobnie - jak nie biorę z kolei do serca sobie za bardzo wypowiedzi tych, którzy na przykład deklarują, że "nie czytają Blajpiosa": ich ryzyko, że coś sensownego mogliby znaleźć a nie znajdą ale za to nie męczą się w gąszczu słów. Niemniej - ich prawo. Ja też deklaruję, że staram się omijać z kolei wpisy, gdzie tylko "ku...y, ch...e, wyp...ć, wszyscy jedziemy, och i ach". Z tych rzeczy, jeżeli coś boli, to wtedy dopiero, gdy jacyś inni jeszcze piszą "w manierze", że "dużo lepiej czytać różne ku..y, ch..e itp na forum niż te teksty Blajpiosa" - ale boli chyba też bardziej z racji Zagłębia, że takie biedne. Natomiast, tak naprawdę, jeżeli już mam napisać czym się przejmuję albo, że coś boli naprawdę, to są to najbardziej: sytuacje, gdy "puszczam" tekst, o którym wiem, że jest większy, trudniejszy, zakręcony - ale mam wybór albo w ogóle skasować albo wysłać; wtedy i zeźlony jestem, że ludzie, którzy akurat czytania trud ten chcą sobie zadać, będą męczyć się więcej niż normalnie. Zazwyczaj bowiem piszę w porach, gdy albo już bardzo trudno się zbiera myśli - albo jestem w podwójnym niedoczasie, gdyż wysyłając notkę na serwer, jestem już "po ostatnim dzwonku" przy innych zajęciach, w których muszę zdążyć. To nie z braku szacunku dla Was nie poświęcam tyle czasu redakcji tekstu, ile się to robi w wypadku typowych publikacji; to po prostu z niedoczasu, choć - jak zaznaczyłem - nieraz się nad tym zastanawiam i czuję dyskomfort (i był niejeden tekst, który po prostu wykasowałem).
Inna zresztą kwestia - czy aby w gruncie rzeczy z tego mojego punktu widzenia Zagłębia, z takiego "obowiązku emigranta" - wszystkiego już nie powiedziałem, co mógłbym? "Weźmy": "Zagłębie Wielkie", "budowanie Klubu choćby powolne ale Wielkiego", Stadionu wreszcie do wybudowania nowego tak, by ludie z regionu Zagłębia mieli najbliżej a nie ze Śląska, skoro sami nie wybudowali Śląskiego w Szopienicach - czyż te kwestie jeszcze trzeba powtarzać? Chyba już wbiły się w świadomość dość. W każdym razie - dzięki za uwagę. Raz jeszcze dzięki za życzliwość ogólną i życzliwe szczegółowe rady, z których może uda mi się jakoś skorzystać. No i przepraszam, że tyle jednak wyszło spraw personalnych moich w wątku o prasie.
Blajpios

Postprzez Darian 2011-03-10, 11:43 pm

Blajpios woow - jest już o niebo lepiej, tekst nie jest tak zbity i dokonałeś wyszczególnień oraz podzieliłeś tekst na akapity(toż to szok). :niezle:

Tylko tak trzymać ;-)
Darian

Postprzez janeker 2011-03-11, 11:15 pm

Kol. Blajpios, dziękuję za obszerny i merytoryczny głos "w sprawie". Protestuję jednak - ile sił - przeciwko
stawianiu znaku równości pomiędzy przywiezionym przez włodarzy Olimpii G. do Bydgoszczy ob. Mariuszem Ł
a naszym Marcinem Lachowskim (L). Przypomnę nieśmiało, że Jegomość z Grudziądza został skazany za przestępstwo
korupcyjne na podstawie - jak zakładam - licznych zarzutów. a mimo to kręci się nadal wokół właścicieli naszego
poważnego konkurenta w walce o awans. I to mi zaczyna śmierdzieć. Nasz Marcin, jak pamiętamy, złożył samokrytykę
w Prokuraturze wrocławskiej i na tym sprawa się zakończyła (?).
Czynienie takich porównań jest, moim zdaniem, wysoce niesprawiedliwe dla naszego Kapitana.
Serdecznie pozdrawiam.
janeker

Postprzez mario1 2011-03-12, 5:34 pm

janeker napisał(a):Kol. Blajpios, dziękuję za obszerny i merytoryczny głos "w sprawie". Protestuję jednak - ile sił - przeciwko
stawianiu znaku równości pomiędzy przywiezionym przez włodarzy Olimpii G. do Bydgoszczy ob. Mariuszem Ł
a naszym Marcinem Lachowskim (L). Przypomnę nieśmiało, że Jegomość z Grudziądza został skazany za przestępstwo
korupcyjne na podstawie - jak zakładam - licznych zarzutów. a mimo to kręci się nadal wokół właścicieli naszego
poważnego konkurenta w walce o awans. I to mi zaczyna śmierdzieć. Nasz Marcin, jak pamiętamy, złożył samokrytykę
Czynienie takich porównań jest, moim zdaniem, wysoce niesprawiedliwe dla naszego Kapitana.
Serdecznie pozdrawiam.

To fakt w panstwie prawa oskarżony a skazany to ogromna roznica
mario1

Postprzez Blajpios 2011-03-12, 10:39 pm

mario1 napisał(a):
janeker napisał(a):Kol. Blajpios, dziękuję za obszerny i merytoryczny głos "w sprawie". Protestuję jednak - ile sił - przeciwko
Serdecznie pozdrawiam.

To fakt w panstwie prawa oskarżony a skazany to ogromna roznica

Początkowo nie zamierzałem odpowiadać, bo ktoś wypowiedział się tak, ktoś inaczej, to jest forum. Jednak widzę - zaniechanie może doprowadzać do zamieszania, toteż piszę.
Starajmy się bowiem myśleć, bo inaczej to może być "wysoce niesprawiedliwe" dla tych, o których piszemy. Gdyby Kol. janeker napisał swoje zdanie o tym, że protestuje - bez cytowania mojej wypowiedzi, nawet bezpośrednio po moim wpisie: też pewnie nic bym nie pisał obecnie, nawet gdyby dopisywali się następni. Szkopuł w tym, że ja też protestuję - ile sił - przeciwstawianiu znaku równości między przypadkami Mariusza Ł. i Marcina L.
Z tym, że muszę dodać, iż powody, dla których można protestować przeciw stawianiu znaków równości w sprawach obu panów - są różnorodne! Choćby - sprawa zakończona i nie zakończona, z czego wynikać może nawet przestroga przed Marcinem L a nie przed Mariuszem Ł. ;-) skoro jeszcze ta sprawa nie jest zakończona! Ale rzecz jasna - opierając się na liczbie choćby zarzutów, jaka aktualnie jest podawana - zdecydowanie zauważa się różnice na niekorzyść Mariusza Ł.
Natomiast zauważcie łaskawie Koledzy, że nie należy stawiać znaku równości między postawieniem znaku równości a zauważeniem związków, odniesień, wydźwięków medialnych, właściwej polityki, zwłaszcza jeszcze na dodatek, gdy wypowiedź jest szerzej zakrojona a odniesienie do Marcina Lachowskiego jest tam aspektowe i w dodatku raczej dbające o jego imię, bo przy okazji chodzi też o to, by jego przypadku w "odporze" ktoś nie wyciągał. Skoro zaś jeden i drugi jakiś udział w sprawach korupcyjnych miał: to nie można twierdzić, że absolutnie nie da się widzieć związków między sprawami - a samo widzenie korelacji nie jest stawianiem znaku równości. No, "protestuję ile sił" i jak na to pozwala "państwo prawa", byście się nie ośmieszali, Koledzy, aczkolwiek nie stawiam tu znaków równości ;-)
Blajpios

Postprzez janeker 2011-03-12, 11:38 pm

Nie wchodzę w polemikę merytoryczną, bo widzę, że nie ma sensu. Same oczywiste oczywistości. Jeżeli kol. Blajpios uważa, że takimi elaboratami "prostuje" wywołane przeze mnie zamieszanie,to gratuluję dobrego samopoczucia.
Dziękuję przy okazji za radę abym myślał. Postaram się to robić w przyszłości.
Moja rada natomiast sprowadza się do apelu o uważne czytanie własnych (wcześniejszych ) tekstów
i znaczne ograniczenie ich objętości bo łatwo się pogubić( nie tylko czytającym).
Kończę swoją "działalność" w tym poście ale serdecznie pozdrawiam.
janeker

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna