Nowy stadion dla ZAGLĘBIA

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Nowy stadion dla ZAGLĘBIA

Postprzez comitam 2016-02-09, 4:34 pm

no to jak stadion to tylko imieniem Włodzimierza Mazura, żaden Gierek, Kiepura, ,Ciszewski, Materna, Cygan. Lodowisko Pięciokrotnych mistrzów Polski, a hala widowiskowa imieniem Guliwera hehe
comitam

Postprzez Tomcjo 2016-02-10, 10:59 am

A hala im Checinskiego :lol: a co niech ma
Tomcjo

Postprzez fan78 2016-02-10, 4:44 pm

Nowy Stadion Ludowy
fan78

Postprzez Adam1906 2016-02-11, 5:01 pm

fan78 napisał(a):Nowy Stadion Ludowy

New Folk Stadium 8)
Adam1906

Postprzez Blajpios 2016-02-11, 10:31 pm

Hm. Można by rzec - nareszcie? Trudno powiedzieć, jakkolwiek zaczyna wyglądać na to, że faktycznie ta idea wychodzi poza półki z wyborczą kiełbasą, zaczyna wyglądać na realizowalne plany - a nadto faktycznie zdołała się przebić moc idei lokalizacji lepszej niż ta, która oponentom najwygodniejsza (by nie napisać wprost "Ślązakom pod nosem). Może rzeczywiście dojdzie do realizacji? W każdym razie, to już chyba jest parę lat temu, jak pisałem "Stadion Ludu Zagłębia" lub "Stadion Ludzi Zagłębia" - jako nawiązanie a z ominięciem "nowomowy" w stylu "nowy". Zarazem otwierający na termin Zagłębia jako regionu, z pozycji "inkluzywnych", czyli zaproszenia do konsolidacji Zagłębia Wielkiego, od Sosnowca, po Jaworzno, Olkusz, Zawiercie - a nawet szerzej (tak na zasadzie "swobodnego odniesienia" - za tydzień jest rocznica strajku, który miał miejsce 84 lata temu, gdy strajkowali górnicy nie na terenach "Zagłębia Górnośląskiego", tylko po stronie Małopolski: w Zagłębiu Dąbrowskim i Chrzanowskim). Omijając zaś to "nowomodne" nazywanie niejednej rzeczy przez dodanie "nowy" - przy Stadionie Ludu Zagłębia (Ludzi Zagłębia): jednocześnie nawiązuje się do tego, co w historii warte, zarówno Klubu grającego na Stadionie Ludowym jak i w historii regionu. Obecnie, uznając wzrastający trend przywrócenia żywej, współczesnej polszczyźnie terminu "arena", jako miejsce rozgrywek: mogę myśleć i o "Arenie Zagłębia" (lub o Arenie Ludu Zagłębia) - jakkolwiek obawiam się, że nie uda się propagandowo przebić poza poziom małpowania Aren modnych bo związanych z czołowymi europejskimi zespołami. Niemniej, samo w sobie odwołanie do terenu zmagań z dawnych pokoleń - też miałoby walor.
Blajpios

Postprzez Tomcjo 2016-02-11, 10:53 pm

Skoro na Środuli i na górce to Wednesday's hill Park .
Tomcjo

Postprzez Anakin 2016-02-12, 7:27 am

Pomijając to, że na pomysły z nazwą stadionu jednak trochę za wcześnie to wydaje się aby to był po prostu Stadion Zagłębia Dąbrowskiego. Nie trza tu kobimować
Anakin

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2016-02-12, 12:20 pm

Może i za wcześnie ale jednak - myślę że Kol. Anakin jest bardzo blisko
Stadion Zagłębia Dąbrowskiego - nasz Klub to Zagłębie Sosnowiec ale
brakuje mi i brakowało do dzisiaj zwrotu Zagłębie Dąbrowskie ile razy
wjeżdżałem samochodem tyle razy brakowało mi info
Zagłębie Dąbrowskie WITA lub ŻEGNA w drodze powrotnej. Mam na myśli
ten ciągły brak u ludzi z głębi Polski gdzie to, Co to Zagłębie Dąbrowskie
nie raz i nie sto musiałem i w dalszym ciągu musze tłumaczyć, informować
Co to jest to Zagłębie Dąbrowskie i jaka różnica.
Nazwa STADION ZAGŁĘBIA DĄBROWSKIEGO - myślę ze załatwiłaby i aspekt
jak że ważny dla nas tej informacji gdzie to Zagłębie Dąbrowskie jest
uplasowane na Mapie Polski.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Blajpios 2016-02-12, 1:53 pm

Jak już nieraz pisałem, oczywiście, że sprawa pozostaje w gestii tych głównie, co na tej Ziemi zostali. Jakiekolwiek są czy były powody, że ktoś wyjechał, to jednak już raczej zewnętrznie doradza niż może wpływać. Mam świadomość tego i ja. Niemniej - że tak to ujmę: czy to napisać "Wednesday's hill Park" czy to New Folk Stadium czy w końcu Stadion Zagłębia Dąbrowskiego, Nowy Stadion Ludowy czy choćby Stadion Ludu Zagłębia - to tyle samo kombinowania, czyli praktycznie bez kombionowania to pisze. Jakkolwiek przy okazji może być zahaczony, do jakiej kategorii rzeczy sprawę nazwy stadionu zalicza. Czy przy sprawach życiowo ważnych powiemy, że nie ma co kombinować? Oczywiście, nie jest to sprawa życia i śmierci, niemniej skoro ludzie sami zaczęli o tym dyskutować, to znak, że dobrze wiedzą, iż cenną jest - choćby totemowa - funkcja mobilizacji wspólnej areny, stadionu, szranków. Nawet, jeżeli faktycznie "wczas" na podejmowanie sprawy nazwy od strony technicznej. Od strony emocji, cieszenia się wizją - oraz od strony dyskusji, by znów nie stanąć z koncepcją niedorobioną, gdy będzie już niedoczas dla decyzji.
Oczywiście przy tym, że najbardziej narzucające się - z pozytywnie godnych, dumnych nazw - jest "Stadion Zagłębia Sosnowiec", "Stadion Zagłębia dąbrowskiego". Niemniej - to jest właśnie czas dysksusji, urabiania mentalności, serc. No i - te pytania nie odnoszą się jedynie do kwestii ogólnospołecznych dla patriotów lokalnych. Postawa "inkluzywna", zapraszająca, by budować tworząc razem wzmacniający się region nawet tam, gdzie tożsamość słaba - czy postawa "ekskluzywna", inaczej wypychająca, odpychająca, przez co Zagłębie jako region utrudniło sobie już raz możliwości rozwoju z Jaworznem, prezentując postawę ekskluzywną, odpychającą - i dzisiaj w Jaworznie już są liczni, co, skoro z Krakowskiego wypchnięci, takoż z Zagłębia - odnajdują się na Śląsku, który akurat odpychający nie był. Te sprawy są działające i na kibiców po prostu. Stadion Zagłębia Dąbrowskiego, na pewno dumnie i godnie. Czy mniej godnie Stadion Ludu Zagłębia? A przy której nazwie łatwiej będzie wtedy przyjść na stadion nawet nie tylko z Jaworzna kibicowi, ale także z Olkusza czy Zawiercia, które niegdyś miały wyraźne konotacje z Zagłębiem Dąbrowskim ale obecnie już mocno zmalał odsetek ludzi tak się utożsamiających? To są na pewno nieważne dla Klubu nawet - nie tylko regionu - sprawy, czy kibic z tych obrzeżnych miejscowości będzie na stadion w Sosnowcu przyciągany?
PS. Natomiast podobnie jak Kol. Tadeusz Wisniewski mocno zawsze przeżywałem sprawę zaakcentowania w przestrzeni publicznej wkraczania bądź opuszczania terenu Zagłębia - jednak obecnie trzeba dodać, że w niektórych miejscach, co cieszy, zwłaszcza w kierunku Śląska takie "witaczo-żegnacze" są, co naprawdę cieszy i należne podziękowanie tym, którzy (najczęściej jako wolontariusze) w wystawienie tych tablic się zaangażowali.
Blajpios

Postprzez novack 2016-02-12, 3:48 pm

Park Arena ;)
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez zag23 2016-02-13, 1:33 am

Wystarczy prosta nazwa Arena Sosnowiec ogolnie to ja dopoki nie zobacze tam pierwszej łopaty to nie uwierze ze powstanie stadion no coz moze dlatego mam na imie Tomek. Projektow w ostatnich latach bylo troche a konkretow zero, wiadomo chodzi o pieniądze. Stadion jesli by powstal to około 2020 roku i jesli ZS awansuje do ekstraklasy to warto by bylo jeszcze w Ludowy troche wlozyc by spelnic wszystkie wymogi które kiedys byly wymienione dotyczace bezpieczenstwa i warunkow ogladania meczow
zag23

Postprzez comitam 2016-02-13, 2:06 am

w tych czasach to sponsor decyduje o nazwie i tego nikt nie zmieni bo ktos to musi później utrzymac
comitam

Postprzez Tomcjo 2016-02-20, 2:45 pm

Mam nadzieje ze wkrótce przed meczami na ludowym staną skarbonki do których kibice beda mogli wrzucać kasę na budowę stadionu . Takie skarbonki powinny tez stanąć w centrum miasta i centrach handlowych . Wiadomo ze z takiej zbiórki nie starczy ani na trybunę ani nawet na krzesełka . Ale kibice poczują ze to ich stadion ich sprawa ich wkład . To ważne żeby nie było ze jacyś radni dla jakichś kibiców budują jakiś stadion . Rysunki stadionu sa tak niewyraźne ze tylko można sie domyślać szczegółów . Prawdopodobnie bedzie otoczony listwami z drewna badz jakies tworzywo czy metal . Gdyby na każdej pojawiły sie wycięcia to całość powinna stworzyć jakiś wzór . I na projekt artystyczny powinno wystarczyć . Moze na jakies dodatkowe dekoracje . Generalnie idea nadania stadionowi specyficznego charakteru poprzez art i design powinni zrealizować właśnie kibice . Wszystkie drzwi mogą byc jak z castoramy czy liroy merlin . A można tez dać im inne klamki inaczej pomalować czy zrobic drobne przetłoczenia czy rzeźbienia i nadać im charakteru . I na taki projekt można zebrać kasę a przy okazji nagłośnienia znaleźć ludzi którzy zaproponują wykonanie po kosztach lub w atrakcyjnej cenie . Sa artyści i rzemieślnicy w regionie czy nawet Polsce którzy mogli by coś zrobic . Czy w drewnie , szkle , metalu . Np jakies dodatki z blachy miedzianej która pięknie utleni sie w odcieniach zieleni . Czerwień można poszukać w innych materiałach . Podobnie biel . Projektanci obwykonawca skupia sie na konstrukcji przepisach przepustowości i praktyczności obiektu . My możemy zadbać o to żeby to był nasz obiekt . Jak dom oddany pod klucz ktory trzeba teraz zasiedzieć dołożyć drobiazgów . Moze nawet położyć dywany . Sam nie wiem . Jest duzo czasu bo to dopiero bedzie realizowane tuż przed oddaniem obiektu ale projekt można robić wkrótce a pieniądze zbierać od zaraz . Zreszta sam chętnie cos wrzucę . To takie drobne za ktore kupujemy nadzieje ze ten stadion wreszcie powstanie .
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2016-02-20, 2:56 pm

No gdyby pieniędzy była straszna kupa to przed stadionem lub na w zależności od miejsca można by postawić rzeźbę a la Mitoraj . Jak ktoś kojarzy rynek krakowski i przewrócona duża głowę . Albo przynajmniej dwa lwy przed głównym wejściem . No trochę mnie ponosi ale tylko trochę .
Tomcjo

Postprzez mason 2016-02-20, 8:07 pm

Osobiście wolałbym przed wejściem pomnik Mazura i Gałeczki.
Coś jak jest przed OT w Manchesterze.
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna