Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez August 2010-12-29, 7:45 pm

Jak połączyć GKS Tychy z Zagłębiem Sosnowiec?
Wojciech Todur

W Tychach i Sosnowcu często powtarzają, że duszą się w drugiej lidze, ale kluby z tych miast ugrzęzły tam na dobre. W ostatnich latach Zagłębie co najwyżej zapracowało na tytuł mistrza transferowych niewypałów, a GKS zasłynął z najgorszego stadionu w regionie.
W Tychach i Sosnowcu często powtarzają, że duszą się w drugiej lidze, ale kluby z tych miast ugrzęzły tam na dobre. W ostatnich latach Zagłębie co najwyżej zapracowało na tytuł mistrza transferowych niewypałów, a GKS zasłynął z najgorszego stadionu w regionie.

Sosnowiec i Tychy sportowo sporo łączy. Wizytówkami miast są tam piłkarskie drugoligowe kluby z ambicjami gry w ekstraklasie oraz hokejowe drużyny, które przed każdym sezonem aspirują do medali.

GKS, tak jak Zagłębie, stawiał klubowe fundamenty na węglu. Nawet pierwszy prezes obu klubów był ten sam - partyjny dygnitarz Franciszek Wszołek. Sukcesy też podobne - w obu miastach szczycą się piłkarskim wicemistrzostwem Polski.

Po tym jak zawodowy sport przestały dotować huty i kopalnie GKS i Zagłębie wróciły do ekstraklasy tylko na chwilę, ale nie dzięki porywającej grze i zwycięstwom. Tyszanie dzięki fuzji z Sokołem Pniewy (zakończonej bankructwem), a Zagłębie dzięki korupcyjnej degradacji Arki Gdynia (potem podzieliło jej los).

Stadiony w Sosnowcu i Tychach też są podobne - to relikty przeszłości. Ludowy - dzięki kolejnym remontom - jeszcze jakoś się broni, ale już tyski obiekt przy ul. Edukacji to skansen, który według Komisji Licencyjnej PZPN jest najgorszym obiektem w naszym regionie spośród klubów, które rywalizują na szczeblu centralnym.

Kluby różnią się organizacją, ale to także wkrótce się zmieni. Zagłębie jest spółką akcyjną z udziałem miasta, a prezydent Tychów już zapowiada podobne rozwiązanie.

Taki sam będzie też cel obu klubów na rundę wiosenną. GKS i Zagłębie chcą awansu do pierwszej ligi. Sosnowiczanie tracą dziś do premiowanego miejsca siedem punktów, a GKS tylko trzy. A przecież przed sezonem tyski zespół był przez niektórych typowany do spadku.

Zagłębie już powinno grać na zapleczu ekstraklasy, gdyby nie to, że od wielu sezonów jest wielkim transferowym błędem. Teraz - po wystawieniu na listę transferową aż jedenastu graczy - działacze znowu budują zespół na nowo. Trenerowi Leszkowi Ojrzyńskiemu trudno się dziwić - jesienią przejął słaby zespół bez charakteru. Irytujące jest jednak to, że podobny scenariusz jest przerabiany co pół roku. Kto jeszcze pamięta zaciąg z Gawina Królewska Wola, który pojawił się na Ludowym razem z trenerem Januszem Kudybą? Czy ktoś tęskni za Słowakiem Pavolem Hustavą, który sprawiał wrażenie człowieka, któremu bieganie i jednoczesne "czytanie" gry sprawia ból? Takie kadrowe pomyłki można mnożyć.

GKS Tychy, pewnie trochę z biedy, postawił na stabilizację. Tak jak kilka lat temu można wziąć do ręki skład tyskiej drużyny i mieć pewność, że znajdzie się w nim nazwiska Krzysztofa Bizackiego, Mariusza Masternaka, Łukasza Kopczyka, Krystiana Odrobińskiego czy Michała Kojdeckiego. Teraz w Tychach też nikt nie mówi o wymianie połowy składu.

Szkoda, że nie da się połączyć finansowych możliwości Zagłębia z transferową wstrzemięźliwością GKS-u, bo wtedy awans byłby pewny.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... wiec_.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2010-12-29, 11:22 pm

JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez PawełK 2010-12-30, 12:26 pm

patrios91 napisał(a):-> http://www.zaglebiesc.com/

Dzięki Patrios za link :-)
PawełK
pyszałek

Postprzez Adam1906 2011-01-06, 11:17 am

Chcę awansu z Zagłębiem

Jesienią wszechstronny pomocnik był jedną z czołowych postaci sosnowieckiej drużyny. A pomyśleć, że latem był blisko odejścia z klubu... Rozmawiamy z Vladimirem Bednarem, Słowakiem, który od kilku sezonów, z krótką przerwą na występy w Widzewie Łódź, broni barw piłkarskiego Zagłębia.

Przed rozpoczęciem bieżącego sezonu ówczesny trener Zagłębia, Marek Chojnacki nie widział dla Pana miejsca w składzie, głośno mówiło się o odejściu Vladimira Bednara z klubu. Miał Pan jednak ważny kontrakt i ostatecznie został w Sosnowcu. Już na początku sezonu udowodnił jak ważnym jest ogniwem II-ligowca. Z perspektywy czasu trudno sobie obecnie wyobrazić skład sosnowiczan bez pańskiej osoby. To była bardzo udana runda w Pana wykonaniu, czego niestety nie można powiedzieć o drużynie aspirującej do gry na zapleczu ekstraklasy.

Trenera Chojnackiego nie ma już w klubie więc nie będę się odnosił do tego co było. Szkoleniowiec nie widział mnie na początku w składzie, ale dość szybko udowodniłem, że mylił co do mojej osoby. Grało mi się jesienią naprawdę nieźle, ale niedosyt pozostał gdyż na pewno Zagłębie nie zajmuje w tabeli miejsca, które by nas satysfakcjonowało. Straciliśmy zbyt wiele punktów, zajmujemy dopiero dziewiąte miejsce w tabeli. Na pewno kilkupunktową stratę jesteśmy w stanie odrobić wiosną, ale nie mogą się nam przytrafiać wpadki, takie jak te z jesieni. Już w zeszłym sezonie pogrzebaliśmy w głupi sposób szanse na awans. Mam nadzieję, że tym razem tak nie będzie.

Drugi rok z rzędu występuje Pan w II lidze. Pańskie ambicje sięgają chyba znacznie wyżej. Grał Pan przecież w polskie ekstraklasie, oprócz Zagłębia bronił barw Widzewa Łódź, któremu także pomógł awansować do najwyższej klasy rozgrywkowej. Domyślam się, że w przypadku gdy Zagłębie nie wywalczy awansu poszuka sobie nowego pracodawcy.

Zobaczymy jak to się wszystko potoczy. Przed nami zimowy okres przygotowawczy, podczas którego chcemy szlifować formę przed wiosną. Nie ukrywam, że chciałbym znaleźć się z klubem w wyższej lidze. Bardzo liczyliśmy na to w ubiegłym sezonie. Na razie nie wybiegam w przyszłość. Chcę godnie wypełnić mój obecny kontrakt z klubem.

To pański drugi pobyt w klubie z Sosnowca. Wcześniej grał Pan w Zagłębiu od początku 2006 roku do lata 2008. Wówczas udało się awansować do ekstraklasy, ale sezon później w związku z aferą korupcyjną spadliście dwie klasy niżej. Teraz znów walczy Pan o awans z Zagłębiem, w którym jako obcokrajowiec rozegrał już prawie 100 ligowych spotkań. Większym dorobkiem może pochwalić się jedynie Bośniak Dzenan Hosić.

Klub z Sosnowca dwukrotnie podał mi pomocną dłoń. Najpierw w 2006 roku gdy po wielu miesiącach przerwy spowodowanej kontuzji zaufał mi Krzysztof Tochel, ówczesny trener sosnowiczan, a następnie latem 2009 roku gdy po roku gry w Widzewie znów miałem problemy zdrowotne. Czuję się w Sosnowcu bardzo dobrze, zżyłem się z tym klubem, tutaj debiutowałem w polskiej ekstraklasie. Chciałbym ponownie pomóc w awansie do wyższej ligi. Mam nadzieję, że mi się to uda.

Drugim polskim miastem, do którego ma Pan sentyment, jest zapewne Łódź. Tam nie tylko zaczynał Pan przygodę z polskim futbolem, ale także poznał miłość życia, a obecną żonę.

To prawda, w Łodzi poznałem Kasię, moją żonę, z którą mam dwójkę dzieci. Od kilku lat tworzymy szczęśliwą rodzinę. Widzew był pierwszym klubem w waszym kraju, do którego trafiłem. W sezonie 2004/2005 debiutowałem w tej drużynie i do momentu kontuzji, której doznałem w kwietniu 2005 roku byłem podstawowym zawodnikiem łódzkiego klubu. Potem przyszła kontuzja, zerwałem więzadła i nastąpiła przerwa w grze. Po raz drugi trafiłem do Widzewa po spadku Zagłębia z ekstraklasy. Drugi pobyt w Łodzi nie był tak dobry pod względem sportowym. Wprawdzie drużyna wywalczyła awans do ekstraklasy, ale ja byłem raczej graczem drugiego planu. Mimo wszystko mam do tego klubu i miasta spory sentyment, zresztą jestem tutaj często bo mieszka tutaj rodzina żony. Związałem się z Polską i zapewne zamieszkam tutaj na stałe. Polska to mój drugi dom.

Przed nami nowy, 2011 rok. Czego należy życzyć Vladimirowi Bednarowi, tak w życiu osobistym jak i zawodowym?

Na pewno wywalczenia awansu do I ligi z Zagłębiem. Oczywiście aby omijały mnie kontuzje i urazy, a co do życia rodzinnego to oczywiście zdrowia dla całej mojej rodziny.

Rozmawiał: Krzysztof Polaczkiewicz

http://www.esosnowiec.pl/index.php?dane ... 4793&num=1
Adam1906

Postprzez August 2011-01-07, 8:38 am

Temat taksówek powraca. I zapewne jeszcze długo tak będzie:

Sosnowiecki klub zadrwił z kierowców? 07.01.2011

Na stadion klubową taksówką. Taką możliwość wiosną dało kibicom Zagłębie Sosnowiec. Dziś na drogach stolicy Zagłębia nie zobaczymy ani jednego takiego wozu. Godny pozazdroszczenia pomysł na zarobki i reklamę spalił na panewce. Szkoda tylko, ze klub zapomniał o kierowcach, których wysłał na kursy. Mimo obietnic, nikogo nie zatrudnił, nikomu nie zwrócił też pieniędzy włożonych w wyrobienie licencji.

Niecodzienny pomysł narodził się pod koniec zeszłego roku. Ówczesny prezes klubu Paweł Hytry szumnie ogłosił, że Zagłębie Sosnowiec będzie woziło kibiców i wszystkich chętnych swoimi taksówkami. Nie tylko na mecze!

Klub kupił kilka używanych samochodów, zatrudnił kierowców. I klubowa korporacja taksówkowa miała zacząć działać od stycznia tego roku. Ale zdarzył się poślizg. Pierwsza taksówka z barwami klubu wyjechała dopiero pod koniec marca. -Nie przeczuwaliśmy wówczas, że jak szybko zdobyliśmy pracę, tak szybko ją stracimy - mówi Robert Kozłowski z Będzina, kierowca pierwszej taksówki Zagłębia Sosnowiec.

Problemy zaczęły się już przy kwietniowych wypłatach. Klub wynagradzać miał kierowców kwotą 2 tysięcy złotych. -Ale zarabialiśmy dokładnie 1005 zł. Jakby tego było mało, pensje przychodziły po terminie. Spóźnienia były nawet czternastodniowe! Bank nie poczeka na spłatę kredytu, zagroziliśmy, że pieniądze będziemy sobie odbierać z utargów, inaczej nie byłoby z czego żyć - wspomina Kozłowski.

Tymczasem na stronie klubu pojawiły się ogłoszenia o drugim naborze kierowców. Spółka miała w planach zakup nowych samochodów, dlatego potrzebni byli „doświadczeni i amatorzy". Zachętą był gwarantowany zwrot kosztów kursu i egzaminu. Ogłoszenie wpadło w oko Piotrowi Turskiemu z Będzina. -Z zamiłowania jestem historykiem, uwielbiam mapy, znam się na topografii miast Zagłębia, dlatego postanowiłem złożyć CV - mówi.

Telefon z decyzją o przyjęciu odebrał szybciej niż się tego spodziewał. - Byli zainteresowani, bo jeden z kierowców zrezygnował z pracy - wspomina będzinianin. Warunek był tylko jeden: jak najszybsze wyrobienie licencji.

Turski zrobił ją we wskazanym przez klub centrum szkoleniowym w Dąbrowie Górniczej. Opłaty za kurs (550 zł) dokonał w biurze zarządu klubu. Do tego doszły jeszcze inne należności m.in.: za zaświadczenia zdrowotne i o niekaralności. Łącznie prawie tysiąc złotych. -Nie wahałem się, choć byłem wówczas bez pracy. W końcu spółka obiecywała zwrot kosztów! - pokazuje rachunki mężczyzna.

Licencję wyrobił migiem. Egzamin z topografii miasta zdał z jedną z najlepszych lokat. Z jego wynikiem zgłosił się do siedziby Zagłębia Sosnowiec. Ale pracy nie dostał. - Proszę czekać - powiedziano mu na Kresowej.

Biuro odwiedzał później wielokrotnie. Powtarzało się: „proszę czekać". Zaniepokojony spotkał się z prezesem Hytrym. -Obiecał, że podpiszemy umowę, jak wróci z urlopu. Gdy wrócił, klubem rządził już nowy prezes - denerwuje się Turski, który na bezrobociu spędził kilka miesięcy. - Zostałem oszukany! I to nie przez firmę kogucik, ale największy w Zagłębiu klub piłkarski - rozkłada ręce.

Pieniądze stracił też inny kandydat na kierowcę klubu - Jarosław Łazarski z Sosnowca. Według pana Jarosława takich osób jest jednak więcej. Prawdopodobnie aż sześćdziesiąt.

- Niektóre podpisały nawet z klubem umowy przedwstępne, ale gwarantowanego zwrotu kosztów za wyrobienie licencji i tak nikt nie widział. Czujemy się nabici w butelkę - przyznaje.

Z prośbą o wyjaśnienia zadzwoniliśmy do prezesa Hytrego, pomysłodawcy przedsięwzięcia. - Nie jestem już prezesem, nie będę się tłumaczył, nie mam już nic do powiedzenia. Niech się tłumaczy nowy prezes - rzucił do słuchawki.

Co na to Marek Adamczyk, od jesieni prezes Zagłębia Sosnowiec? - Pomysł z uruchomieniem korporacji zwyczajnie w świecie nie wypalił - tłumaczy. Gdzie klub popełnił błąd? - Projekt korporacji taksówkarskiej został opracowany bez biznesplanu, a nawet najprostszych wyliczeń. Mój poprzednik kupił 16 nowych volkswagenów. Nikt tak nie robi, przyjmuje się kierowców na własnej działalności i z własnymi samochodami, inaczej inwestycja utonie w długach. Dopuścił do tego poprzedni zarząd, ja staram się to teraz odkręcić - nie ukrywa Adamczyk.

Dziś po ulicach Sosnowca nie jeździ już ani jedna taksówka w biało-zielono-czerwonych barwach. Projekt został zamknięty. -Chcemy odzyskać pieniądze! - deklarują kierowcy, dlatego sprawą zajął się sosnowiecki magistrat. Miasto od czerwca ma 49 proc. udziałów w Zagłębiu. - Analiza kosztów przedsięwzięcia przerosła klub. Czekamy na wyjaśnienia oraz decyzję naszej kancelarii adwokackiej. Zdajemy sobie sprawę jak mogą czuć się teraz ludzie. W czasie gdy klub dogadywał z nimi szczegóły zatrudnienia, nie mieliśmy jeszcze nic do gadania. Nie wiem czy będziemy w stanie pomóc poszkodowanym, ale na pewno sprawą się zajmiemy - zapewnia Rafał Łysy z biura prasowego magistratu w Sosnowcu.
http://www.esosnowiec.pl/index.php?dane ... 4802&num=1
August

Postprzez django 2011-01-07, 10:21 am

August napisał(a):Z prośbą o wyjaśnienia zadzwoniliśmy do prezesa Hytrego, pomysłodawcy przedsięwzięcia. - Nie jestem już prezesem, nie będę się tłumaczył, nie mam już nic do powiedzenia. Niech się tłumaczy nowy prezes - rzucił do słuchawki.

Hytry to się powinien tłumaczyć, ale nie dziennikarzom, tylko przed sądem.
django

Postprzez August 2011-01-07, 11:39 am

django napisał(a):Hytry to się powinien tłumaczyć, ale nie dziennikarzom, tylko przed sądem.

Pozew o działanie na szkodę spółki powinien wyjść od Adamczyka ale jakoś wątpię żeby to zrobiono skoro nawet nie opublikowano bilansu otwarcia.
August

Postprzez django 2011-01-07, 11:48 am

Kto wie, czy nie doszło do jakiegoś dilu między Szatanem, a miastem, że w zamian za oddanie klubu nie będą ruszane stare sprawy. To by tłumaczyło brak bilansu, zostawienie w RN Sławczyka i bezczelność Hytrego.
django

Postprzez August 2011-01-07, 11:54 am

Można z dużym pradopodobieństwem stwierdzić, że Szatan odpowiednio zabezpieczył się przy pozbywaniu akcji. Kto normalnie zgadza się na pozostawienie na stanowisku Przewodniczącego rady człowieka poprzedniego własciciela ? Oczywiście nikt nie przejmuje się tym, że przez poprzedniego Prezesa a właściwie kompletnego gnoja, bo tak należałoby go nazwać, cierpi imię klubu. A przy okazji zwykli kibice.
August

Postprzez django 2011-01-07, 12:08 pm

Na miejscu tych niedoszłych taksówkarzy nie liczyłbym na magistrat, tylko składał pozew zbiorowy przeciwko Spółce. 60 oszukanych x 1000 zł = 60 000 zł + koszty sądowe. Jakby klub musiał zapłacić te pieniądze, a mimo to Adamczyk nie wytoczył sprawy Hytremu o działanie na szkodę Spółki,żeby je odzyskać, to przynajmniej mielibyśmy jasność co jest grane.
django

Postprzez August 2011-01-07, 12:14 pm

Zobaczysz, po cichu zawrą jakąś ugodę. Tyle że kolejny smród wokół klubu pozostanie.
August

Postprzez django 2011-01-07, 12:43 pm

Ja bym uważał na ciche ugody z Górskim, bo za pół roku będzie lament, że najpierw oszukało ich Zagłębie, a później Miasto.
django

Postprzez patrios91 2011-01-07, 5:20 pm

To ,ze Hytry jest swinia to chyba wszyscy wiemy...tylko teraz co z tym zrobi Adamczyk? Hytry do prokuratury...bo innego wyjscia nie widze.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Sonda 2011-01-07, 7:46 pm

Adamczyk nie zrobi z tym nic i to zarówno w sprawie oszukanych ludzi jak i pasibrzucha. Zresztą wypowiadał się już, że ludzie Ci nie powinni żądać zwrotu kosztów bo podwyższyli swe kwalifikacje i poradzą sobie teraz lepiej na rynku pracy. Wszystkim którzy mają podpisane umowy przedwstępne polecam wizytę u Pani Adrianny Peć Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta. Ciekaw jestem jak się zachowa?( Kazik to jej szef)
Sonda

Postprzez adamos_6 2011-01-08, 8:46 pm

patrios91 napisał(a):To ,ze Hytry jest swinia to chyba wszyscy wiemy...tylko teraz co z tym zrobi Adamczyk? Hytry do prokuratury...bo innego wyjscia nie widze.

zawiadomienie o przestępstwie do prokuratury może złożyć każdy, niekoniecznie musi to być klub, choć tak byłoby najlepiej
adamos_6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna