Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Darian 2007-07-20, 7:53 pm

Gdy ktoś z zewnątrz spojrzy na polski futbol to nasuną mu się znane słowa z pewnego filmu: JA TU WIDZĘ NIEZŁY BURDEL! :)

Niestety to co się dzieje w polskiej piłce nie wróży tej dyscyplinie niczego dobrego. Działania ministra Lipca okazały się połowiczne, na skutek nieszczęsne mediacji przez "s*******aj dziadu". I tak pozostał z jednej strony beton a z drugiej natomiast upolityczniony wydział dyscypliny alias ZZ (Z. Ziobro), mający na uwadze spektakularne sukcesy w błyskach fleszy.
Obyśmy ni pali ofiarą własnej głupoty i nie godzili się na dobrowolne poddanie się karze. Przykład Łecznej pokazuje że warto tak postąpić. Jeżeli bowiem skażą nas bez możliwości odwołania się od decyzji mogą za to bardzoo drogo zapłacić w przyszłości. Dlatego moja rada jest taka: NIE DAJMY SIĘ SKURWYSYNOM!
;)
Darian

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2007-07-20, 8:52 pm

Drogi Blajpiosie - sprawa Ruchu wg mojej oceny bedzie zalatwiona w poniedzialek
wiadomo juz iz w poniedzialek Komisja bedzie rozpatrywala wniosek Ruchu raz
jeszcze.
Co sie zas tyczy NAS uwazam iz nie ma madrych co jest lepsze poddac sie karze
czy NIE - reprezentuje poglad iz nalezy wyposazyc sie w dobrego prawnika i pojechac
do Warszawy do W.Dyscypl. i sprawe zalatwiac na miejscu - nie ma czasu decyzja musi
byc podjeta od reki na korzysc Zaglebia aby w sobote zagrac w Poznaniu, nie sadze ze
bedzie to latwa sprawa, ale proba jest konieczna.

Ja nie mieszam do tych spraw Ruchu - ale stalismy sie niejako nastepca Ruchu bo musi
ktos zrobic miejsce dla Wisly nie Krakowskiej.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez MarcelZS 2007-07-20, 8:57 pm

Powiedzcie mi jak mamy się podać karze jak nie wiadomo co jest w tych kwitach??? zmienili się ludzie i to nie oni handlowali meczami więc jak mogą iść na ugode nie znajac skali procederu???
MarcelZS

Postprzez mario999 2007-07-20, 9:00 pm

MarcelZS napisał(a):Powiedzcie mi jak mamy się podać karze jak nie wiadomo co jest w tych kwitach??? zmienili się ludzie i to nie oni handlowali meczami więc jak mogą iść na ugode nie znajac skali procederu???

calkowita racja. pzpn tylko na to liczy ze sami poddamy sie karze i beda mieli problem z glowy. to nie jest takie wszystko proste o czym swqiadczy przyklad lecznej. jezeli sami sie nie poddamy karze to napewno wystartujemy w oe.
mario999

Postprzez rauf 2007-07-20, 9:20 pm

Ale mam pytanie czy ktos z klubu dziala? aktywnie czy my tylko tak tu gledzimy ze trzeba to i to a wyjdzie na to ze udupia nas na cacy jak czegos nie zrobimy
rauf

rzeczywiście, trzeba rozwagi.

Postprzez Blajpios 2007-07-20, 9:53 pm

Dlatego rozpisywałem się np o sensownej strategii, o wykorzystaniu siły nacisku, by pisać masowo choćby do PZPN, że popiera się kary nawet na Zagłębie, o ile jest gwarancja, że jest to przejaw odmiany całego systemu - a za nieuczciwość w podejściu do reformy będzie powszechny protest. Tak samo - nie chodzi o Ruch sam w sobie, tylko w kontekście albo całości systemu, albo Zagłębia, jakkolwiek patrząc, ale w tych perspektywach itp. W każdym razie, wobec bardzo trudnej sytuacji - potrzeba konsolidacji, zrozumienia, zaufania i wsparcia zagłębiowskiego, zwłaszcza, że podjęcie się trudu przez obecne władze przywróciło możliwości, by był to zagłębiowski klub do końca (choć trzeba przyznać, że w porównaniu z innymi, co każą się nazywać jak właściciel - Włosi szanowali markę i dbali; niestety - trochę "za dużo"). Oczywiście - że to zakłada, iż klub będzie działał sensownie naprawdę, więcej nawet, niż o tym mamy informacji. Z drugiej jednak strony - ważna jest i ogólnozagłębiowska "wierna jedność".
Co do decyzji korupcyjnych - ufam, że linia klubu jest roztropna. To znaczy - zgoda, jeżeli są uczciwe przemiany; "nie ma głupich", jeżeli chcianoby wykorzystać naiwność - a jeżeli jest akcja zorganizowana, to niech to będzie widoczne. Już na forach pojawiają się głosy, że tak właśnie Zagłębie chcą wykorzystać - czyli do części opinii będzie się dało dotrzeć z tymi głosami. Nie wiem przy tym, czy jest możliwe przy procedurze "dobrowolnego poddania karze" - poznać dowody wcześniej, niestety. Z drugiej jednak strony - to wręcz byłoby potwierdzenie, że to ci sami są ludzie, gdyby się poddał klub karze bez zapoznania z dowodami: bo przecież ci ludzie nie wiedząc, co było wcześniej. Toteż - niestety, chyba nie pomniejszy się tą drogą, ale może to i lepiej? Mimo wszystko, może jednak będzie to znaczyć karę punktów, jako że naprawdę bardzo grubo szyte byłoby teraz "wezwanie" samego Zagłębia Sosnowiec (raz, że jest to maskowanie innego Zagłębia, dwa - że jakby tylko jednej drużyny materiały, jakby tylko 1 miejsce w I lidze było potrzebne). Można jednak mieć nadzieje, że skończy się na punktach - więc byłoby może nawet lepiej teraz. To dlatego, że podano, iż ten klub zamkniętą ma sprawę - czyli wskazuje to na niezbyt wiele meczów i na to, że "nie byli w stałym układzie". Pośrednio - kiedyś chyba p. Tomczak też mówił w tym duchu, że wg dowodów wyraźna różnica. Ponadto - oskarżeni z Zagłębia byli jednymi z pierwszych, co się przyznawali; ponadto - zgłosił się sam i zawodnik i trener (kto wie, mam nadzieję - że to właśnie była owa główna różnica co do koncepcji między Rudym a Tochelem, że ten ostatni jednak oponował, przynajmniej trochę.
Blajpios

Postprzez NHK12 2007-07-20, 9:55 pm

NHK12

Postprzez marcin___ 2007-07-20, 10:43 pm

to co mowil dzisiaj zawlocki to mi wygladalo jakby on nas blagal o przynanie sie do winy:D ja to iwdze tak my sie przyznamy oni nas wyjebia na zbity ryj do nas dolaczy polonia bytom, ruch jakos dostanie ta licencje po odwolaniu sie i zostanie wisla plock a jak leczna bardzo bedzie chciala grac w oe to ruch nie dostanie tej licencji i tym sposobem jedynym beniaminkiem bedzie jaga:D obym sie mylil;)
marcin___

Postprzez Kry's 2007-07-20, 11:14 pm

Uklady ,kombinację,ale uważam że i tak nie należy nam się ta OE,pamietam jak z ojcem chodziłem na I ligę, teraz ja chodzę synem....nie potrawię mu tego wytłumaczyć.......o co chodzi..:(
Kry's

Postprzez klara 2007-07-20, 11:19 pm

Wydział Dyscypliny PZPN-u w przyszłym tygodniu dostanie dokumenty z wrocławskiej prokuratury dotyczące korupcyjnej przeszłości Zagłębia Sosnowiec. - W czwartek zaprosimy klubowych działaczy do Warszawy na posiedzenie wydziału - informuje Robert Zawłocki, przewodniczący WD
O tym, że Zagłębie jest zagrożone karą za udział w aferze, wiadomo od wielu miesięcy. W związku z tą sprawą zostali zatrzymani i przesłuchani piłkarze Zagłębia, a także dyrektor klubu Wojciech R.

- Wrocławska prokuratura ma już komplet informacji dotyczących korupcyjnej przeszłości Zagłębia, stąd i nasze działania - informuje Zawłocki.

Wcześniej WD zapowiadał, że sprawa Zagłębia będzie rozpatrywana razem z innymi klubami, na których ciążą korupcyjne podejrzenia (chodziło m.in o Zagłębie Lubin, Pogoń Szczecin czy Cracovię). - Uzgodniliśmy z prokuraturą, że jednak będziemy się zajmować klubami po kolei - tłumaczy Zawłocki.

Już w piątek rozpoczynają się rozgrywki Orange Ekstraklasy. Czy jest szansa, że Zagłębie zostanie ukarane jeszcze przed pierwszym meczem (w sobotę ma grać z Lechem w Poznaniu)? - Tylko, jeżeli klub dobrowolnie podda się karze. W innym przypadku decyzja będzie nieprawomocna. Już zastanawiamy się wspólnie z wydziałem gier, jak rozwiązać ten problem. Nie wiem, co się stanie. Może warto pomyśleć o tym, by zawiesić Zagłębie? Jeżeli klub nie będzie chciał współpracować, decyzja może się uprawomocnić nawet po dwóch miesiącach. Jak pan widzi, nie kierujemy się interesem rozgrywek, tylko dobrem polskiej piłki - mówi Zawłocki.

Czy Zagłębiu grozi degradacja? - Nie przesądzałbym. Na razie sprawę znam tylko z relacji prokuratorów, dokumentów jeszcze nie widziałem. Chciałbym jeszcze raz zaapelować do działaczy Zagłębia, by dobrowolnie poddali klub karze. Jeżeli Zagłębie odetnie się od korupcyjnej przeszłości i ludzi, którzy ją firmowali, kara na pewno będzie łagodniejsza - podkreśla Zawłocki.

"Gazeta": - Działacze boją się jednak, że zaraz potem ich klub zostanie zdegradowany.

Zawłocki: - Dobrze im radzę - pamiętajcie o przypadku Podbeskidzia [klub sam poprosił o karę i zabrano mu tylko sześć punktów - przyp. red.].

- Potem jednak przewodniczący WD Michał Tomczak stwierdził, że potraktowaliście klub z Bielska-Białej zbyt łagodnie.

- Wiem, co mówię, i powtarzam to teraz, w lipcu, a nie później - kończy Zawłocki.

Działacze Zagłębia nie określają jasno, czy zechcą dobrowolnie poddać się karze. Z naszych informacji wynika jednak, że wczoraj wystosowali do PZPN-u pismo, w którym informują, że obecne władze klubu nie mają nic wspólnego z osobami, które kierowały Zagłębiem, gdy na klub padło podejrzenie korupcji. Przypominają też, że w klubie nie ma już osób, których podejrzewano o ten proceder. Działacze proszą, by mogli poznać treść stawianych im zarzutów, a co najważniejsze, że nie chcą uchylać się od odpowiedzialności za czyny, których nie popełni
klara

Postprzez rauf 2007-07-21, 1:03 am

klara napisał(a):Wydział Dyscypliny PZPN-u w przyszłym tygodniu dostanie dokumenty z wrocławskiej prokuratury dotyczące korupcyjnej przeszłości Zagłębia Sosnowiec. - W czwartek zaprosimy klubowych działaczy do Warszawy na posiedzenie wydziału - informuje Robert Zawłocki, przewodniczący WD
O tym, że Zagłębie jest zagrożone karą za udział w aferze, wiadomo od wielu miesięcy. W związku z tą sprawą zostali zatrzymani i przesłuchani piłkarze Zagłębia, a także dyrektor klubu Wojciech R.

- Wrocławska prokuratura ma już komplet informacji dotyczących korupcyjnej przeszłości Zagłębia, stąd i nasze działania - informuje Zawłocki.

Wcześniej WD zapowiadał, że sprawa Zagłębia będzie rozpatrywana razem z innymi klubami, na których ciążą korupcyjne podejrzenia (chodziło m.in o Zagłębie Lubin, Pogoń Szczecin czy Cracovię). - Uzgodniliśmy z prokuraturą, że jednak będziemy się zajmować klubami po kolei - tłumaczy Zawłocki.

Już w piątek rozpoczynają się rozgrywki Orange Ekstraklasy. Czy jest szansa, że Zagłębie zostanie ukarane jeszcze przed pierwszym meczem (w sobotę ma grać z Lechem w Poznaniu)? - Tylko, jeżeli klub dobrowolnie podda się karze. W innym przypadku decyzja będzie nieprawomocna. Już zastanawiamy się wspólnie z wydziałem gier, jak rozwiązać ten problem. Nie wiem, co się stanie. Może warto pomyśleć o tym, by zawiesić Zagłębie? Jeżeli klub nie będzie chciał współpracować, decyzja może się uprawomocnić nawet po dwóch miesiącach. Jak pan widzi, nie kierujemy się interesem rozgrywek, tylko dobrem polskiej piłki - mówi Zawłocki.

Czy Zagłębiu grozi degradacja? - Nie przesądzałbym. Na razie sprawę znam tylko z relacji prokuratorów, dokumentów jeszcze nie widziałem. Chciałbym jeszcze raz zaapelować do działaczy Zagłębia, by dobrowolnie poddali klub karze. Jeżeli Zagłębie odetnie się od korupcyjnej przeszłości i ludzi, którzy ją firmowali, kara na pewno będzie łagodniejsza - podkreśla Zawłocki.

"Gazeta": - Działacze boją się jednak, że zaraz potem ich klub zostanie zdegradowany.

Zawłocki: - Dobrze im radzę - pamiętajcie o przypadku Podbeskidzia [klub sam poprosił o karę i zabrano mu tylko sześć punktów - przyp. red.].

- Potem jednak przewodniczący WD Michał Tomczak stwierdził, że potraktowaliście klub z Bielska-Białej zbyt łagodnie.

- Wiem, co mówię, i powtarzam to teraz, w lipcu, a nie później - kończy Zawłocki.

Działacze Zagłębia nie określają jasno, czy zechcą dobrowolnie poddać się karze. Z naszych informacji wynika jednak, że wczoraj wystosowali do PZPN-u pismo, w którym informują, że obecne władze klubu nie mają nic wspólnego z osobami, które kierowały Zagłębiem, gdy na klub padło podejrzenie korupcji. Przypominają też, że w klubie nie ma już osób, których podejrzewano o ten proceder. Działacze proszą, by mogli poznać treść stawianych im zarzutów, a co najważniejsze, że nie chcą uchylać się od odpowiedzialności za czyny, których nie popełni

kiedy ukazal sie ten artykul?. moze bedzie dobrze tu dziad mowi tylko o - pkt jak sie przyznamy
rauf

Postprzez fan78 2007-07-21, 1:56 am

W przyszłym tygodniu Zagłębie Sosnowiec nie zostanie zdegradowane za korupcję tylko dlatego, by nie było jeszcze większego bałaganu. Ma zacząć sezon z minus 10 pkt i zapłacić wysoką grzywnę
ZOBACZ TAKŻE

* Rusko: Sprzedajemy coś, co jest niepoważne (21-07-07, 01:00)
* Zagłębiu Sosnowiec grozi surowa kara (20-07-07, 22:00)
* Umowa na montaż oświetlenia na Stadionie Ludowym podpisana (19-07-07, 22:00)

- W poniedziałek przekażemy Wydziałowi Dyscypliny dokumenty ze śledztwa dotyczącego Zagłębia. Podkreślam, że na razie będzie to tylko część materiałów dotycząca wątków, które zamykamy - mówi Krzysztof Schwartz, rzecznik wrocławskiej prokuratury apelacyjnej.

- W czwartek zdecydujemy, jak ukarać klub z Sosnowca i nadamy tej decyzji rygor natychmiastowej wykonalności, bo już następnego dnia startuje sezon - tłumaczy Michał Tomczak, przewodniczący Wydziału Dyscypliny.

Z naszych nieoficjalnych, ale bardzo wiarygodnych źródeł wiemy, że Zagłębie raczej na pewno nie zostanie zdegradowane do II ligi. Rozpocznie sezon najprawdopodobniej z dziesięcioma ujemnymi punktami i zapłaci dużą grzywnę. Ewentualna degradacja wprowadziłaby ogromne zamieszanie w terminarzu rozgrywek I i II ligi piłkarskiej. Obydwie ligi startują już za tydzień.

A co będzie, gdy w kolejnej partii materiałów prokuratury, które jesienią trafią do PZPN, znajdą się nowe zarzuty wobec drużyny z Sosnowca?

Na razie prokuratura zarzuca korupcję trzem piłkarzom Zagłębia i byłemu dyrektorowi sportowemu. Były piłkarz klubu z Sosnowca Wojciech Małocha oraz trener Krzysztof Tochel sami zgłosili się do prokuratorów i przyznali do winy. Wszystkie zarzuty dotyczą meczów z sezonu 2004/05.

Źródło: Gazeta Wyborcza
fan78

Postprzez LucasUSA 2007-07-21, 3:48 am

Jestem tak zdegustowany cala sytuacja, ze dochodze do przekonania, ze najlepszym rozwiazaniem byloby zawiesic cale rozgrywki na szczeblu centralnym (pierwsza i druga liga) do czasu KOMPLETNEGO zakonczenia sledztwa we Wroclawiu i po wszystkich ewentualnych odwolaniach. Chocby mialo by to trwac do jesieni czy nawet przez caly sezon!!! Skala korupcji jest tak niesamowita, ze trzeba radykalnych krokow. Poza tym powinni przedstawic wszelkie materialy sledzwa opinii publicznej.

Przeciez obecna sytuacja - przecieki wiadomosci z prokuratury, wybiorcze zajmowanie sie pojedynczymi klubami, a nie cala sprawa, decyzje zalezne od widzimisie WD (bo przeciez nie ma konkretnych regul jak karac) tworzy srodowisko o wiele bardziej korupcjogenne i niejasne, niz "stara i prosta" korupcja w stylu "z raczki do raczki".

Ale kto to ma zrobic? Kaczory, ktore walcza o przetrwanie? Tu trzeba woli rowniez politycznej, zeby wprowadzic jakies zmiany. Lipiec mial byc zbawicielem, a okazal sie koksiarzem i zlodziejem. Skonczy sie tak, ze udupia (jak wielu kolegow przewiduje) "maluczkich", w tym Zaglebie, a sprawie sie leb ukreci.
LucasUSA

Postprzez marcin___ 2007-07-21, 7:43 am

Mi sie wydaje ze te "przecieki" dzisiejsze ze nas nie zdegraduja sa robione tylko po to by bardziej nas utwierdzic w przekonaniu by sie przyznac i wspolpracowac a jak juz to zrobimy to lesne dziadki beda mialy tk ogromne pole do popisu ze i polonie warszawa do tej oe wcisna;)
marcin___

Postprzez Tom 2007-07-21, 8:08 am

Tom

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna