Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez django 2010-06-30, 3:24 pm

Znaczy nie. Info stare jak świat, a kara była na 5 meczów.
django

Postprzez patrios91 2010-06-30, 3:50 pm

django napisał(a):Znaczy nie. Info stare jak świat, a kara była na 5 meczów.

Czemu widnieje data 29 czerwca? Stronka sie chyba cofnela w czasie.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez mariusz76 2010-06-30, 4:36 pm

Sorry jeśli takie stare bo aż z wczoraj no ale ty zawsze jesteś na bieżąco z wiadomościami lub masz cynk dużo wcześniej !!! A jeśli już cynk masz tak dużo wcześniej mogłeś wkleić !!! Sorrki wszech-wiedzący django... Zapomniałem że tylko ty i kilku innych wiecznie tu dyskutujecie.. Zostawiam wam wasze zabawki.. Nara.. :lol:
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez django 2010-06-30, 5:28 pm

mariusz76 napisał(a):

Sorry jeśli takie stare bo aż z wczoraj no ale ty zawsze jesteś na bieżąco z wiadomościami lub masz cynk dużo wcześniej !!! A jeśli już cynk masz tak dużo wcześniej mogłeś wkleić !!! Sorrki wszech-wiedzący django... Zapomniałem że tylko ty i kilku innych wiecznie tu dyskutujecie.. Zostawiam wam wasze zabawki.. Nara.. :lol:

(...)17.06.2010, Sosnowiec
Decyzja Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
KR / sosnowiec.info.pl
W załączeniu przedstawiamy decyzję Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji ws. odwołania Zagłębia S.A. od decyzji Wojewody Śląskiego, orzekającej o zakazie przeprowadzania przez Zagłębie S.A. meczów z udziałem publiczności.

Warszawa, 1 czerwca 2010 r.

Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji (...)

http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,17511

I co cwaniaczyno, dalej ci tak wesoło?
django

Postprzez August 2010-07-01, 7:25 am

Pierwsze interwiu z przyszłym Prezesem:
sportowezaglebie.pl - Został pan przedstawiony przez miasto, jako kandydat na prezesa Zagłębia, czyli zakładamy, iż jest gotowość podjęcia tego wyzwania?
Marek Adamczyk: - Przede wszystkim trzeba pamiętać, że na razie jestem tylko kandydatem na objęcie stanowiska prezesa Zagłębia. Dlatego nie chciałbym, by to było odbierane, że wszystko jest przesądzone. Kilka dni temu pojawiło się moje nazwisko, odbyłem pierwszą rozmowę z przedstawicielami gminy. Wczoraj doszło do nieoficjalnego, trójstronnego spotkania z wiceprezydentem Zbigniewem Jaskiernią i właścicielem Zagłębia, Krzysztofem Szatanem. Służyło ono poznaniu się oraz przedstawieniu wizji, jak to wszystko miałoby wyglądać i funkcjonować. Przedstawiłem moje pomysły współwłaścicielom, gdyż od dnia wczorajszego jest ich dwóch – pan Szatan i miasto. Teraz jest czas, by ustalić wszystkie szczegóły. Jeśli zostaną stworzone warunki do ciężkiej pracy, bo takiej właśnie się spodziewam, do tego rzetelnej i skutecznej, to jestem w stanie rzucić na szalę swoje doświadczenie zawodowe i życiowe, by podjąć się tego wyzwania.
We wcześniejszej rozmowie zaznaczał pan, iż byłoby to spełnienie marzeń. Chyba pomoże panu fakt, iż wychowywał się pan na Stadionie Ludowym?
- W Zagłębiu byłem praktycznie od trampkarza, dlatego jeśli zostałbym prezesem, byłoby to rzeczywiście dla mnie spełnienie marzeń. Gdy odchodziłem z tego klubu w 2003 roku, to nie ukrywam, że gdzieś tam w głowie miałem myśl, by wrócić. Zawsze, gdy tylko mogę sobie na to pozwolić, jestem na meczach Zagłębia. Jestem w ciągłym kontakcie z trenerami, zawodnikami i działaczami. W końcu w tym środowisku jest wielu moich byłych trenerów i kolegów z boiska. Bardzo mnie cieszy fakt, iż w Zagłębiu trenerami młodzieży są chłopaki z Zagłębia i to będziemy kontynuować. Wracając do pytania, to podkreślam - byłoby to spełnienie marzeń, ale czas pokaże, czy rezygnując z prawniczej kariery postąpiłem dobrze. Na pewno mogę zapewnić, że jeśli zostanę wybrany, to nie po to, by siedzieć na trybunie dla VIP-ów, chcę mieć wpływ na losy klubu.
Doświadczenie w prowadzeniu klubu już pan ma, gdyż w Pionierze Ujejsce był pan wiceprezesem. Nie ma pan jednak obaw przed pracą w II-ligowym klubie? Rynek piłkarski jest niezwykle agresywny?
- W Pionierze Ujejsce moja praca była formą zabawy. Była to funkcja społeczna, której się poświęciłem. Rzeczywiście rynek w wyższych ligach jest niezwykle agresywny, trzeba tutaj się odnaleźć, przepychać się łokciami. Zresztą jak na każdym innym rynku, Krzysztof Szatan świetnie zdaje sobie z tego sprawę. Jeśli nie podejmiemy się tego wyzwania, to zostaniemy z tyłu. Oczywiście nie można porównywać A klasy, z II ligą, ale jakieś tam doświadczenie zebrałem. Wszyscy jesteśmy zgodni - Zagłębie ma być potęgą, bo historia przemawia za tym klubem i ja zamierzam do tego dążyć. I to nie może być tylko klub, to musi być dobrze i sprawnie działające przedsiębiorstwo.
Przed laty pana tata, Andrzej, razem z Leszkiem Baczyńskim oraz Krzysztofem Tochelem odbudowywali Zagłębie po wielkim kryzysie. Historia zatacza koło?
- Niemalże tak, można powiedzieć, że historia zatoczyła koło. Nie ukrywam, że z porad i doświadczenia mojego ojca oraz Leszka Baczyńskiego na pewno będę korzystał, gdyż zrobili kawał dobrej roboty. Śmiem twierdzić, że warunki do pracy mieli zdecydowanie gorsze. Pewien schemat, który wprowadzili jednak się sprawdził. Budowali klub w oparciu mocnych fundamentów w postaci wychowanków. Młodzież zawsze była oddana temu klubowi, dlatego warto na nią stawiać. Nie mówię, że doświadczonych piłkarzy ma nie być, ale mają to być piłkarze, którzy podnoszą wartość drużyny.
Czy zapadły już jakieś decyzje, które będą wprowadzane w życie?
Nie chcę mówić jeszcze o decyzjach, gdyż jest na nie za wcześnie. W głowie mam jednak bardzo dużo pomysłów. Umowa o przejęciu akcji przez miasto została dopiero podpisana, więc w sprawach personalnych wiele może się zdarzyć.
http://www.sportowezaglebie.pl/publicys ... a,1,4,2678
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2010-07-01, 8:18 am

Mięciel i Jarzębowski w Radzionkowie

Nie za bardzo wiadomo skąd i od kiedy, ale w Ruchu Radzionków mają sporą kasę i... nie zawahają się jej użyć. Brzmi zaskakująco, ale nowymi piłkarzami Ruchu Radzionków będą Marcin Mięciel i Tomasz Jarzębowski.

Obaj piłkarze ustalili już warunki kontraktów i jeśli nagle z nieba nie spadną im lepsze propozycje, to podpiszą kontrakty. Może nawet już jutro.
http://www.weszlo.com/news/5167

Ja to bym chciał Barana na prezesa.
django

Postprzez August 2010-07-01, 8:33 am

To jest duży wstyd dla ponad 200-tysięcznego Sosnowca i całego Zagłębia, że w klubie, ktory miałby się mienić piłkarską wizytówką nie ma ani jednego fachowca z prawdziwego zdarzenia, a w 18-tysięcznym Radzionkowie jest.
August

Postprzez django 2010-07-01, 8:41 am

Namówienie takiego Mięciela do gry w I lidze, na rozpadającym się stadionie w małym miasteczku pod Bytomiem świadczy o tym, że gość naprawdę radzi sobie w tym czym się zajmuje. Co w takim razie można by zrobić w stolicy 500 tysięcznego regionu,gdzie są potencjalni mocni sponsorzy, w klubie z tradycjami i niezłą bazą, jeżeli tylko znaleźliby się odpowiedni ludzie?
django

Postprzez August 2010-07-01, 8:46 am

Teoretycznie potencjałem możemy bić na głowę Kielce, Bytom czy Gliwice. Ale to niestety tylko teoria. Praktyka wskazuje, że w chwili obecnej jesteśmy na poziomie gorszym od Wągrowaca.
August

Postprzez patrios91 2010-07-01, 10:32 am

August napisał(a):Teoretycznie potencjałem możemy bić na głowę Kielce, Bytom czy Gliwice. Ale to niestety tylko teoria. Praktyka wskazuje, że w chwili obecnej jesteśmy na poziomie gorszym od Wągrowaca.

W tym klubie coraz wiecej jest teorii niz praktyki,jak i chodzi o klub tak i o kibicow.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-07-02, 7:23 am

Podoba mi się postawa Chojnackiego. Jego optymizm , pomimo niepewności w klubie, a teraz postawa wobec Hosicia:

Piłkarze Zagłębia od 24 czerwca trenują na obiektach w Sosnowcu, jednak wśród nich zabrakło Dżenana Hosicia. Bośniak wrócił wczoraj do klubu, ale nie trenował z zespołem.

Hosić w czwartek pojawił się w Sosnowcu, jednak... nie otrzymał zgody na treningi z drużyną. Jak się okazuje, trener Marek Chojnacki nic nie wiedział o późniejszym powrocie piłkarza do klubu. - Dla mnie w drużynie najważniejsza jest komunikacja i przepływ informacji. Zbiórka piłkarzy była 24 czerwca, a Dżenan nie poinformował mnie o swoich planach - mówi szkoleniowiec Zagłębia i dodaje, że planowo nie wrócił także Vladimir Bednar, jednak Słowak poprosił wcześniej o zgodę.

Piłkarz jest zaskoczony tą decyzją. - Szczerze mówiąc nie wiem co powiedzieć, byłem na ślubie, a wiedział o tym prezes. Może rzeczywiście jest to mój błąd, gdyż nie zadzwoniłem do trenera. Dotychczas nigdy nie opuściłem żadnego treningu, mam z Zagłębiem ważny kontrakt i chcę go wypełnić. Powiedziałem sobie, że sosnowiecki klub będzie ostatnim, w jakim zagram w Polsce i tak zostanie - mówi Hosić. Sprawa ma się wyjaśnić w piątek.

Do Sosnowca przyjadą za to kolejni zawodnicy. - Nie będę ukrywał, że pozwoliłem piłkarzom, którzy byli przez nas testowani, wrócić do domu. Rozegrali po 60 minut w meczu z Cracovią, żebym mógł się im przyjrzeć. Może nie zawsze jest to miarodajne, ale tak to już musi wyglądać. Mówiąc szczerze nie powalili mnie na kolana, ale też nie zawalili tego testu. Zagłębie musi się rozwijać, więc potrzebujemy zawodników, którzy będą lepsi od obecnych - dodał.

W sobotę sosnowiczanie rozegrają sparing z beniaminkiem II ligi, Ruchem Zdzieszowice. Początek meczu o 11.
http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... m,1,4,2683

Wygląda na to, że "najlepszejszy" przyjaciel zawiódł Dżenana
August

Postprzez mariusz76 2010-07-02, 8:49 am

Z innej beczki.
Bardzo ciekawy artykuł. (dla django, wydaje mi się że jest świeże no ale jeśli stare to sorrki :lol: )

Komorowski i Kibice na widelcu

2010-07-01 13:59:20
Kibice z całej Polski są oburzeni. Na konwencji wspierającej Bronisława Komorowskiego premier Tusk nazwał spokojnych kibiców chuliganami i pochwalił skandaliczną policyjną akcję „Widelec”.

„Kiedy trzeba było poskromić po raz pierwszy, z użyciem policji, chuliganów na ulicach Warszawy – tę decyzję podjął, jak pamiętacie, Grzegorz Schetyna – co zrobił PiS i jego szef? Stanął w obronie chuliganów przeciwko policji” – mówił Tusk na sobotniej konwencji PO.

Po słowach premiera kandydat Komorowski bił brawo. - Gratuluję premierowi, jeśli prowokację policyjną wobec spokojnych kibiców nazywa poskromieniem chuliganów – mówi Krzysztof Markowicz, prezes Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców i poznańskiego stowarzyszenia Wiara Lecha.

Oburzenia nie kryje też dobrze znający sprawę ks. Jarosław Wąsowicz, salezjanin, organizator pielgrzymek kibiców na Jasną Górę, autor książki Biało-zielona Solidarność o kibicach Lechii Gdańsk, dla której sympatię deklaruje Tusk: - Mam nadzieję, że kibice dobrze zapamiętają sobie te słowa, bo to kolejny raz, kiedy dla celów wypowiedzi pod publikę robi się z porządnych ludzi bandytów.

Podobne odczucia ma „Pawełek” z kibicowskiej grupy Old Fashion Man Club, zajmującej się pielęgnowaniem pamięci o Powstaniu Warszawskim, której uczestnicy pomagają weteranom Powstania i dbają o ich groby. – Jeśli premier wie, co mówi, to po prostu w profesjonalny sposób po raz kolejny fałszuje rzeczywistość. Ale kłamstwo ma krótkie nogi.

Krytyka wypowiedzi na konwencji wspierającej Komorowskiego połączyła kibiców z całego kraju. Mariusz Jędrzejewski „Megafon”, jeden z liderów kibiców Arki Gdynia, stwierdza: - Bądźmy poważni. Wśród kibiców zdarzają się negatywne zjawiska, natomiast nikt nie uwierzy w 750 chuliganów atakujących policję jednym zardzewiałym widelcem. Jestem zwolennikiem tego, by prowadzić działalność wychowawczą wśród kibiców, ale wychowywanie spokojnych ludzi pałką praktykowane w totalitarnym systemie nic nie dało.

- Ten język coś trochę przypomina. Podobne działania przeciwko zwykłym obywatelom w PRL też nazywane były akcjami przeciwko chuliganom, bandytom i wichrzycielom – mówi Radomir Szaraniec ze Stowarzyszenia Kibiców „Tylko Cracovia”.

Przypomnijmy, że Tusk nawiązał do wydarzeń z 2008 r., kiedy to policja zaatakowała spokojnie idących na mecz kibiców Legii Warszawa. Zatrzymano aż 750 z nich, wielu było bitych, gazowanych, a na komisariatach kazano im się rozbierać. Powodem miał być fakt, że ktoś rzucił dymiącą racę.

Jak ustalili dziennikarze, policjanci nazywali pomiędzy sobą akcję „ostatecznym rozwiązaniem kwestii kibiców Legii”.

Przypomnijmy, że kibice ci są skłóceniu z właścicielem klubu – koncernem ITI Mariusza Waltera, dobrego znajomego Grzegorza Schetyny, ówczesnego wicepremiera i szefa MSWiA, czyli zwierzchnika policji.

ITI jest też właścicielem telewizji TVN, która przedstawiła natychmiast akcję policji jako sukces w walce z chuliganami. Na dowód, że zatrzymani to chuligani pokazała m. in. skonfiskowany im... widelec. Prawdopodobnie leżał on w trawie jako pozostałość po jakimś pikniku w miejscu, gdzie stłoczono kibiców.

Jak było naprawdę, napisały „Gazeta Polska” i Niezależna.pl, a za nimi kilka innych mediów. Dziennik „Polska The Times” dotarł do prokuratorów i policjantów, którzy przyznali, że opowiedzieli, jak naciskano na nich w sprawie ostrego traktowania kibiców.

Tymczasem sądy odmówiły zarówno zastosowania aresztu jak i dozoru wobec któregokolwiek z zatrzymanych. Jedynym zarzutem wobec niemal wszystkich było uczestnictwo w... nielegalnym zbiegowisku. - Przeciwko zwykłym kibicom użyto przepisu ze stanu wojennego, skompromitowanego i po 1989 roku martwego – mówi Wojciech Wiśniewski ze Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa. Ci, których namówiono do przyznania się do winy, otrzymali skazujące ich wyroki nakazowe.

„Nie wierzę w bajki TVN” – tak swój wpis na blogu zatytułował Wojciech Kowalczyk, były piłkarz Legii i reprezentacji Polski.

Były działacz PO nie odpuszcza krzywdy dzieci

Wśród zatrzymanych znalazło się wiele osób kompletnie nie pasujących do wizerunku chuligana. Jacek Smalcerz, były przewodniczący rady gminy Wilanów i były działacz Platformy Obywatelskiej, wynajął renomowaną warszawską kancelarię prawniczą, by dochodziła praw jego córki studentki i syna maturzysty. – Córkę policjanci trzymali najdłużej, bo nie podobało im się, że opowiada coś o prawach obywatelskich – mówił nam Smalcerz. Prokuraturze dostarczył jak najlepsze opinie o swoich dzieciach ze szkoły, uczelni i parafii. – Policjanci mieli zdziwione miny, gdy zobaczyli, jacy „bandyci” zgłaszają się do nich na dozór – wspominał Smalcerz.

Sprawą zajęło się Stowarzyszenie Wolnego Słowa. – Cała ta akcja przypominała mi najgorsze czasy stanu wojennego – komentował mecenas Wiesław Johann, były sędzia Trybunału Konstytucyjnego. – Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że wszystko było znacznie wcześniej zaplanowane i przygotowane. Odpowiedzialnością powinno się przede wszystkim obciążyć osobę, która podejmowała decyzje i wydawała rozkazy. To, co 2 września zrobiła policja, jest przestępstwem ściganym przez polskie prawo karne.

Poseł PO o bandytach w szalikach

„2 września policja przekroczyła prawo, ponieważ ograniczyła wolność kibiców” – mówił z kolei śp. marszałek Maciej Płażyński. Sprawą zajęły się też połączone sejmowe komisje. – Policja pokazała komisji zdjęcia, z których kompletnie nic nie wynikało, poza tym, że szła grupa młodych ludzi w policyjnej obstawie. Nie można z każdej zorganizowanej grupy fanów robić chuliganów i bandytów. Nie wyobrażam sobie, by na podstawie takiego materiału dowodowego jakikolwiek sąd w Polsce kogokolwiek skazał – mówił poseł PiS Andrzej Dera.

Tymczasem poseł Sławomir Neumann z PO, który także zasiada w komisji administracji i spraw wewnętrznych, inaczej ocenia sytuację. – Z tego, co przedstawił nam komendant policji, wynikało, że kibice atakowali policjantów – mówi Niezależnej.pl.

Mimo, że słyszał relacje na temat nadużyć policji, nie dziwi go wypowiedź Tuska w czasie sobotniej konwencji wspierającej Komorowskiego. – Taka krytyka zawsze pojawi się, gdy policja użyje pałek lub gazu. Uważam, że policjanci powinni mieć wsparcie państwa niezależnie, czy mają do czynienia z bandytami w szalikach czy jakimikolwiek innymi.

Smalcerz: PiS bronił praw obywatelskich

Prze jakiś czas wydawało się, że akcja „Widelec” skompromitowała się już wystarczająco. Wicepremier Schetyna też z czasem przestał afiszować się jako jej organizator i podjął dialog z kibicami. Tymczasem w czasie sobotniej konwencji nagle okazało się, że Platforma jest z niej dumna. Według niektórych naszych rozmówców jej sztabowcy mieli uznać, że przyda im się zaprezentowanie ich partii jako stanowczej.

- W wypowiedzi premiera Tuska interesująca jest informacja, że decyzję o akcji podjął wicepremier Schetyna. Dotychczas tłumaczono nam, że to komendant ze Śródmieścia - mówi Niezależnej.pl Jacek Smalcerz. Krytykuje on swoich dawnych partyjnych kolegów za polityczne wykorzystywania sprawy: - Jarosław Kaczyński i ludzie z PiS wystąpili w tym przypadku w obronie osób niesłusznie prześladowanych, w obronie praw obywatelskich, co jest godne poparcia ponad partyjnymi podziałami.

Piotr Lisiewicz

www.niezalezna.pl
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez PawełK 2010-07-02, 8:54 am

Już to było w dziale Kibice, w temacie Wybory 2010
PawełK
pyszałek

Postprzez django 2010-07-02, 9:49 am

Chłopak się znowu starał i znowu trafił kulą w płot :lol:

Piłkarz jest zaskoczony tą decyzją. - Szczerze mówiąc nie wiem co powiedzieć, byłem na ślubie, a wiedział o tym prezes. Może rzeczywiście jest to mój błąd, gdyż nie zadzwoniłem do trenera.

Wygląda na to, że prezes, skoro i tak leci niedługo ze stołka, to już teraz ma wszystko w dupie. Chociaż z drugiej strony Chojnacki sam niedawno się wypowiadał, że Hosić przed wyjazdem mówił mu, że już raczej nie wróci. Teraz z kolei chce wypełnić kontrakt. To jak to jest, Dżenan?
django

Postprzez August 2010-07-02, 11:33 am

W końcu Hsic i hytry to dwaj best friends w Zagłębiu. Widać, że jeden wart drugiego
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna