Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez Luis 2018-06-05, 7:08 pm

A Dudek ostatnio, w którymś z wywiadów ( chyba ktoś go nawet to wrzucił informował ) informował, iż JUŻ ZOSTAŁY POCZYNIONE RUCHY ODNOŚNIE WZMOCNIEŃ. i jak to wszystko zinterpretowac?
Luis

Postprzez Tomcjo 2018-06-05, 7:53 pm

Ze Dudkowi sie marzą transfery . Beda jak Jaroszewski zdobędzie kase a Stanek nie wymyśli jakichś wynalazków .
I jak tu byc optymista jak sie słyszy Stanka . Transfery w trakcie sezonu to ruch rozpaczy bo drużyna jest obijana niemiłosiernie . Na ogół chybiony i za duża kase . A gdzie czas na zgranie drużyny . Nie mowię o przypadkach bogatych klubów ktore czasem polują do ostatniej minuty okienka ale to sa pojedyncze strzały typu truskawka na torcie .
Zlosliwi i nie tylko typują Zagłębie do spadku . Jak na razie to sie osłabiamy
Tomcjo

Postprzez xenon 2018-06-05, 8:37 pm

Stanek wróci z Safari to przywiezie kilku obiecujących biegaczy.
xenon

Postprzez wilczy_jezdziec 2018-06-05, 8:43 pm

Mówienie o retuszach, kiedy w obronie grają takie beztalencia jak Cichocki czy Puchacz przy których nawet Najemski z Budkiem byli wirtuozami to, już chyba objawy jakiejś odmiany upośledzenia.

August napisał(a):- Pierwsze mecze nowego sezonu dadzą odpowiedź, czy w tym składzie osobowym dajemy radę. Okienko transferowe zamyka się z końcem sierpnia, więc ewentualnie będziemy mieli czas na niezbędne retusze - mówi Robert Stanek, dyrektor sportowy klubu.

A ja napiszę to co pisałem rok temu. Fakt, że sytuacja może jest teraz inna niż w 2017 i wszyscy mają wrażenie, że "współpraca" z Legią uległa rozprężeniu to cały czas trwa. Więc jakichkolwiek ruchów kadrowych spodziewałbym się dopiero po powrocie Legii z urlopów i zadecyduje jaki szrot przesłać nam na tę rundę. Później będzie dopasowywanie tego co nam brakuje z tego co zostało na rynku, czyli faktycznie mogą się przed startem sezonu nie wyrobić.

August napisał(a):A ponieważ w związku z awansem liczba wyznawców i przepraszaczy diametralnie wzrosła to już w ogóle może robić co chce.

Pocieszające jest to, że tych wyznawców Stankowi przybyło chyba najmniej, a może i w ogóle. Wyraźnie słyszałem nawet gwizdy w jego kierunku podczas fety na płycie boiska.

Tomcjo napisał(a):Zlosliwi i nie tylko typują Zagłębie do spadku

No a kogo mają typować? Zawsze beniaminek jest kandydatem numero uno zwłaszcza, że ostatnio spadła Sandeta więc stary układ się jeszcze bardziej zabetonował.

Jeszcze trochę i euforia z awansu w pare dni zamieni się w panikę. Generalnie to mam tylko obawy, żeby to nie był kolejny awans do którego potem wstyd będzie się po latach przyznać. Chociaż to samo uczucie towarzyszyło mi 3 lata temu przy awansie do 1 ligi.
wilczy_jezdziec

Postprzez Luis 2018-06-05, 10:46 pm

Okej, zalozmy, ze stanek chce poczekac z transferami do koncowki sierpnia. I co to ma na celu ? Zagraja 4 przyzwoite mecze to uzna, ze wzmocnien w ogole nie trzeba ? Najlepszy przyklad Sandecja. Bardzo uwaznie sledzilem ten zespol w Lotto. Staralem sie ogladac wiekszoc ich spotkan, bo dla mnie bylo troszke takim wyznacznikiem jak moze wygladac gra Zaglebia po ewentualnym wtedy awansie. No i co ? Do polowy wrzesnia grali bardzo przyzwoicie, powiedzialbym dobrze jak na beniaminka. Kryzys przyszedl chyba 18 wrzesnia i juz nie puscil ? I tak samo moze byc u nas. Moga dobrze ruszyc, potem kryzys i wowczas sa od razu potrzebni inni zawodnicy, rotacja. A co jak stanek uzna, ze wmocnien nie trzeba i przyjdzie kryzys ? Kto wtedy bd gral ? Jesli nasz dajrwktor serio tak uwaza, to ja tego nie skomentuje. Po cichu licze, ze to troche taka zaslona dymna przed rywalami. Nie gadamy z nikim, az tu nagle 3 solidne transfery, ale..... dajrektor moze sie okazac tak dumny ze swojego awansu, ze moze serio uznac ze tym skladen mozeny spokojnie grac. A jesli on chce robic wzmocnienia pod koniec okna to nastawnlmy sie na odszukiwanie nazwisk na transfermakrt, bo w PL wszyscy juz bd zaklepani.
Luis

Postprzez Adam1906 2018-06-06, 4:50 am

"Diabeł” chwali Zagłębie!

W loży honorowej Stadionu Ludowego pojawił się Andrzej Szarmach, którego do Sosnowca przywiózł były trener sosnowiczan i kadry piłkarek nożnych Jerzy Miedziński.

Obrazek

– Muszę pochwalić Zagłębie, ale nie za ten mecz, ale cały sezon. Długo, chyba 10 lat czekali na ten awans i w końcu się doczekali – mówi „Sportowi” popularny „Diabeł” .

– Ten awans nie był przypadkowy, chociaż mieszkam na stałe we Francji to śledzę polską piłkę i z zainteresowaniem przyglądałem się rozwojowi wypadków w Nice I lidze. Awans Zagłębia, jak i Miedzi nie był przypadkowy, obie drużyny zasłużyły na grę w ekstraklasie. Zagłębie, tak jak Górnik w zeszłym sezonie, miało serię 6 wygranych meczów z rzędu. Rekordu nie było, siódmego nie udało się wygrać, gdyż Tychy pokazały się z jak najlepszej strony. Chłopaki z Sosnowca zasłużyli jak najbardziej na ten awans, teraz mogą się bawić wspólnie z kibicami, celebrować swój sukces. To im się należy.

Szarmach, który przyjechał do Polski na krótki pobyt uważa, że Zagłębie musi się jednak wzmocnić, by w ekstraklasie mieć coś do powiedzenia.

– Z tego, co widziałem na boisku, to Zagłębie popełniło trochę błędów, które nie mogą zdarzać się w ekstraklasie. Tam trzeba prezentować zupełnie inną piłkę, mieć w składzie doświadczonych zawodników. Na pewno muszą się wzmocnić, kilka transferów będzie koniecznych. To nie jest tak, że pokonuje się kolejny szczebel, wchodzi do ekstraklasy i gra się w niej tym samym składem. Bez wzmocnień na pewno się nie obejdzie, ale o tym wiedzą z pewnością władze klubu
– dodaje na koniec 61-krotny reprezentant Polski, który zapewnia, że będzie teraz bardzo wnikliwie oglądał rosyjski mundial.

https://sportdziennik.pl/diabel-chwali-zaglebie/

Może Dajrektor przeczyta, co mu Szarmach radzi? :twisted:
Adam1906

Postprzez August 2018-06-06, 6:32 am

Stanek jest jaki jest mam o nim swoją, niezmienną opinię i uważam, że klub powinien mieć dużo lepszego człowieka na stanowisku Dyrektora Sportowego nie mówiąc już o bzdurnym fakcie łączenia kilku funkcji. No i niejeden raz było tak, że facet gadał jedno a okazywało się, że jest inaczej. Abstrahując od powyższego trzeba mieć świadomość, ze po awansie mając wyższe możliwości finansowe, w realiach ekstraklasy są one i tak mocno ograniczone w stosunku do większości o ile nie do wszystkich innych klubów ekstraklasy, a co za tym idzie zapewne będziemy mieli mniejsze szanse na pozyskanie grajka, którym będzie się interesował inny klub ekstraklasowy. Nie bez znaczenia w tym okienku będzie miał miejsce również fakt, że będziemy typowani jako jeden z głównych kandydatów do spadku co również prawdopodobnie będzie się przekładało na zainteresowanie ofertą klubu jako mniej perspektywicznego w kontekście gry na najwyższym szczeblu. Jeszcze inna sprawa to wypowiedzi wielu, zbyt wielu ekspertów, którzy uważają że Zagłębie aby skutecznie walczyć o swoje nie może grać stricte tym samym składem co w I lidze. Dlatego na razie spokojnie czekam na rozwój wypadków. Nie sądzę aby w klubie byli takimi głupcami aby czekać do sierpnia i zapewne słuchy o zainteresowaniu określonymi grajkami nie są pozbawione cienia prawdy. Tyle, że zakontraktować grajków, którzy szybko wkomponują się w obecny skład, zapewnią wzrost wartości zespołu i będą w zasięgu możliwości finansowych, myślę, że to wcale nie takie proste. Ale to też – jak zawsze uważam – szerokie pole do popisu dla Stanka. Mam też nadzieję, że w klubie po euforii nabiorą trochę pokory. Mam na myśli wypowiedzi Prezesa o grze o pierwszą ósemkę czy też gdzie ostatnio zasłyszaną wypowiedź radiową Dudka o tym, że uczyni Zagłębie jedna z czołowych klubów w Polsce. Chwalebne ale myślę, ze wszyscy będą szczęśliwi jeśli po pierwszym sezonie po prostu się utrzymamy. Bo wszystko co ponad to, byłoby meganiespodzianką. W każdym razie liczę na podejście z pokorą.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2018-06-06, 7:09 am

Generalnie trzeba sobie powiedzieć szczerze i otwarcie, kto nadaję się na grę w Ekstraklasie, a kto nie. Bez sentymentów i zbędnych wymówek. Ekstraklasa to poziom wyżej. Najsłabsze ogniwa muszą odejść. Głupi przykład - Lewicki. Po mega sezonie w barwach Zawiszy Bydgoszcz, jako król strzelców I ligi, odbił się od Ekstraklasy jak ping-pong już na poziomie czysto treningowym. Aktualnie jest w najlepszym wieku dla napastnika, więc to tylko przykład, ale jednak pokazujący różnice pomiędzy poziomami. Sezon wkrótce się zaczyna, dlatego wszelkie kluby Ekstraklasy już mocno działają na na rynku transferowym. Jest to pole do popisu dla Stanka. Jak teraz popracuję, tak będzie wyglądać siła kadry na najbliższe pół roku. Jaroszewski mówił o walce o pierwszą 8semkę, ja liczę na spokojne utrzymanie. Słaba zima w przypadku Ekstraklasy może słono kosztować na koniec sezonu. Trzeba o tym pamiętać.

Polityka transferowa? Prześledzić uważnie niższe ligi i wyciągnąć z nich najlepszych piłkarzy. Idźmy śladami Górnika. Sorry. Zapomniałem. U nas scouting zwie się YouTube, czyli wypali albo nie wypali. Oby celność była ponownie precyzyjna. ;-)

PS Andrzej Iwan ogarniający tę ligę od lat, jako jedynego zawodnika nadającego się do 11 sezonu I ligi 17/18, wybrał tylko i wyłącznie Dawida Kudłę. To też powinno dać do myślenia. ;-)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez novack 2018-06-06, 8:01 am

Najgorsze co można zrobić, to zakontraktować zawodników na których nas nie stać, następnie narobić długów w związku z wysokościami kontraktów, długów które ciągnąć się będą nawet po spadku , czyli pójść drogą m.in. Poloni Bytom. Trzeba dokładnie skalkulować budżet, policzyć ile zostanie z pieniędzy otrzymanych z ekstraklasy, po uwzględnieniu oczywistych podwyżek kontraktów zawodników którzy wywalczyli awans i grać będą w ekstraklasie. Tym co zostanie trzeba umiejętnie gospodarować, zakontraktować dwóch góra trzech konkretnych grajków, bo na więcej nie wystarczy, a Dudek niech wyciąnie ze wszystkich 120% ich możliwości (byle nie nazywał tego wyciskaniem cytryny jak inny Darek) i gramy!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez slawekchicago 2018-06-06, 10:36 am

Znow dyskusje prowadza te same osoby . Gdzie sa Ci co po sukcesie jechali po Nas , ze wyzywalismy dajrektora i prezesa . Zabierzcie glos teraz bo Nasze zdanie znacie . Tu potrzeba DYREKTORA SPORTOWEGO z dobrym podejsciem Manego
NA TERAZ I JUZ . Trener bramkarzy niech zostanie :lol: . Wzmocnienia koniexzne ale z glowa. Pozdrawiam tych co zamilkli
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez pete_zs 2018-06-06, 11:22 am

Najgorsze , co mógłby zrobić Stanek , to ulec podszeptom tych osób , która twierdzą ze jest potrzebna kolejna rewolucja w składzie. Popieram Novack, ze wzmocnienia 3-4 graczy tam gdzie jest najgorzej, lub mała konkurencja. Odnośnie Stanka to nie przekonują mnie argumenty Augusta typu Pikul czy Mozler, bo nikt nie ma 100 % skut. Zostawiłbym go na stanowisku dyrektora , a do dyskusji reszta funkcji. Tu teraz decydujące zdanie odnośnie sztabu powinien mieć Dudek
pete_zs

Postprzez bolo73 2018-06-06, 11:27 am

Ja powiem tak, że generalnie to jest dla mnie zagadka jak wystartujemy w tej ekstraklasie bo może być tak, że siłą rozpędu i niezmienionym składem osiągniemy lepsze rezultaty niż dokooptowaniem nawet 5 konkret (na papierze) zawodników. Wiadomo, że nazwiska nie grają. Z racji tego, że siedzę mocno w bukmacherce to obserwuję wiele lig tak tych topowych jak i niszowych. Z obserwacji wynika, że wiele razy klub skazywany na słabe wyniki (poodchodziło wielu zawodników z 1 składu zastąpionych przez młodzież i różne odpady) osiągał wyniki ponadprzeciętne. Nawet w nasze 1 lidze proszę zauważyć co było w Suwałkach rok temu kiedy ich rozkupiono i zaczynali wszystko od nowa nowymi chłopakami. Początek fatalny, ale ogarnęli temat i zagrali ponad oczekiwania. Chrobry dwa sezony temu podobna sytuacja. Z drugiej strony są kluby dokonujące niesamowitych zakupów nazwiska i wielka kasa) co nie ma jednak przełożenia na wynik sportowy. Osobiście stawiałbym na kolektyw, na siłę zespołu, nie na jednostki. Stawiałbym na młodzież o czym już pisałem wyżej. Ale tutaj oczywiście potrzeba wyczucia, potrzeba tego czegoś co pozwoli dokonać trafnej selekcji. U nas niestety nie ma człowieka pokroju Nawałki czy Bogusia Kaczmarka, którzy potrafili wyławiać młode talenty. Uważam, że powinno się także skoncentrować na znalezieniu takiej osoby bo to w dłuższej perspektywie byłaby taka perełka klubowa, człowiek przynoszący ogromne zyski. Na tą chwilę na pewno potrzebujemy typowego snajpera, kogoś w pomocy i obronie potrafiącego i uderzyć z dystansu jak i skutecznie przy stałych fragmentach zagrać głową. Kilku zawodników na pewno nie spełnia wymogów tego aby grać na tym poziomie. Życzę sztabowi szkoleniowemu mądrych i przemyślanych decyzji.
bolo73

Postprzez zag23 2018-06-06, 4:31 pm

Zaglebie powinno sie zainteresowac Formellą (22 lata) lewy atak lub Pawłowskim (31 lat) lewy atak. Każdy z nich jest za free i moga grac na prawym skrzydle i w srodku pomocy za napastnikiem jako ofensywny pomocnik. Gdyby ktos czytal z klubu to by bylo fajnie. Nie chce natomiast powtorki z rozgrywki że klub sie zadłuzy i spadnie z ekstraklasy wole juz ze spadniemy bez dlugow jak juz cos...choc licze ze sie jakims cudem utrzymamy pomimo że mamy ciezki terminarz na poczatek.

Marzy mi sie Polański który urodzil sie w Sosnowcu i konczy mu sie kontrakt w Hoffenheim...oczywiscie to taki zarcik bo nie stac nas ;)

Ciekawi zawodnicy którym koncza sie kontrakty to : Łukasz Gikiewicz (Al Faisaly - napastnik), Broź (Legia Warszawa - prawa obrona), Golla (NEC Nijmegen - srodek obrony), Obraniak (AJ Auxerre - ofensywny pomocnik), Kurto (Roda Kerkrade - bramkarz), Dariusz Dudka (Lech Poznań II), Cywka (Wisła Kraków - defensywny pomocnik)
Ostatnio edytowano 2018-06-06, 5:22 pm przez zag23, łącznie edytowano 1 raz
zag23

Postprzez pete_zs 2018-06-06, 4:55 pm

zag23 napisał(a):
motovideo napisał(a):Sezon ogórkowy rozpoczęty, a u nas w kwestii transferów i tak się nic nie dowiemy do samego rozpoczęcia ligi - zresztą jak co rundę.

liczę ze bedzie calkiem inaczej niz mówisz...mysle ze bedziemy szybko kontaktowac zawodnikow i to nie 3 jak mowil Jaroszewski..co myslicie o zatrudnieniu Mili, Kuświka, Kiełba, Brozka. Zgrane karty czy przydali by sie nam?

Kiełb prawie nic nie strzelał już od kilku lat, począwszy co najmniej od Śląska Wrocław.
LEPSZY SEZON W EKSTRAKLASIE NIŻ SIEDEM w 2 LIDZE.
pete_zs

Postprzez bolo73 2018-06-06, 9:27 pm

zag23 napisał(a): Nie chce natomiast powtorki z rozgrywki że klub sie zadłuzy i spadnie z ekstraklasy wole juz ze spadniemy bez dlugow jak juz cos...choc licze ze sie jakims cudem utrzymamy pomimo że mamy ciezki terminarz na poczatek.

Co do pierwszej części zdania to pełna zgoda. Natomiast co do ciężkiego terminarza to bez jaj. Mamy kapitalny terminarz, zwłaszcza początek.
bolo73

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna