Pierwszy trening Zagłębia pod okiem Kudyby
Maciej Wasik
Dzisiaj po raz pierwszy trening piłkarzy Zagłębia poprowadził nowy szkoleniowiec, Janusz Kudyba. Jest to dziesiąty trener, który będzie pracował w Zagłębiu na przełomie ostatnich 30 miesięcy. Kudyba podpisał kontrakt z sosnowieckim klubem na 1,5 roku. Czy uda mu się wypełnić umowę, skoro średnio trenerzy pracują w klubie 3 miesiące?
- Nie bałem się niepokojących informacji na temat finansów klubu. Pewnie wystraszyłbym się, gdybym pracował dwa lata w tym zawodzie, jednak nie od dziś zajmuję się polską piłką i wiem jaka jest rzeczywistość - mówił trener Kudyba. Jak informowaliśmy już wcześniej, nowy szkoleniowiec preferuje ofensywny futbol. - Trzeba tworzyć widowisko, gramy dla kibiców, dlatego będę stawiał na ofensywę. Na pewno będę musiał wprowadzić równowagę między defensywą a atakiem. Teraz jest sytuacja, gdy najlepszy strzelec, Zagłębia Krzysztof Myśliwy ma 7 bramek, a para stoperów aż 9 trafień - dodał trener Zagłębia.
Trener Kudyba zapowiedział, iż widzi realne szanse, by powalczyć o awans. Za podstawę dobrego funkcjonowania zespołu uważa dobrą atmosferę w drużynie. - Dlatego też sprowadziłem zawodników, których znam, by budowali dobry klimat w szatni - kontynuuje szkoleniowiec.
W treningu uczestniczył już Pavol Hustava, napastnik, który zaledwie przed kilkoma godzinami podpisał 2,5-letnią umowę z Zagłębiem. - Jest to młody perspektywiczny piłkarz. Jest bardzo szybki i mam nadzieję, że będzie wzmocnieniem kadry - ocenił nowego piłkarza trener sosnowiczan, który chciał sprowadzić co najmniej jednego napastnika z Gawina Królewskiej Woli. - Liczyłem, iż może uda się zakontraktować Mateusza Piątkowskiego lub Arkadiusza Piecha. Niestety, pierwszy podpisał umowę z GKP Gorzów Wielkopolski, a drugi najprawdopodobniej jeszcze dziś zwiąże się z łódzkim Widzewem. Również upadł temat sprowadzenia Piotra Burskiego, który zerwał wiązadła krzyżowe - mówił trener Kudyba na dzisiejszej konferencji prasowej. Hustava był celem transferowym, jaki sobie postawił poprzedni szkoleniowiec Zagłębia, Miroslav Copjak. Nowy trener nie rozmawiał na temat drużyny z jego poprzednikiem. - Gdybym przejmował drużynę w trakcie rundy na pewno odbyłbym taką rozmowę. Mam 8 tygodni do przepracowania i tyle czasu wystarczy mi, aby poznać każdego z graczy. Zresztą radą mi służą kierownik Piotr Caliński i trener bramkarzy Grzegorz Kurdziel - dodał pierwszy trener Zagłębia.
Zagłębie toczy zaawansowane rozmowy z Adrianem Masarczykiem, 20-letnim bramkarzem, który w ostatniej rundzie występował w Gawinie. - Jest to bardzo dobry bramkarz, na pewno wprowadziłby zdrową rywalizację na tej pozycji. Maciej Gostomski jest niezwykle utalentowany, chciałem go sprowadzić do mojego poprzedniego klubu, jednak Zagłębie mnie uprzedziło. Legia w każdej chwili może go sprowadzić do Warszawy, dlatego tym bardziej potrzebne jest wzmocnienie na tej pozycji - ocenił sytuację trener Kudyba.
Dziś rozwiązany został kontrakt z Arturem Błażejewskim, a następny w kolejce jest Rafał Berliński. - Można to nazwać zmianą warty, odchodzą starsi zawodnicy, w ich miejsce szukamy młodych graczy. Zresztą ja lubię pracować z młodzieżą - mówił trener sosnowiczan. Możliwe, iż do Zagłębia Lubin trafią Arkadiusz Kłoda i Adrian Marek. - Arek dostał pozwolenie na testy medyczne, natomiast Adrian jest gotowy do gry - wyjaśnia dyrektor sportowy sosnowieckiego klubu, Jerzy Lula. Na pytanie, czy klub zarobi na piłkarzach milion złotych, odpowiedział: - Nie zaprzeczam, ani nie potwierdzam, zresztą kwota nigdy nie będzie wystarczająco satysfakcjonująca.
Działacze rozmawiają jeszcze z jednym zawodnikiem, który ma zastąpić Kłodę, jednak pozostaje tajemnicą, o kogo chodzi. Pewne jest jedynie, iż będzie to zawodnik z kartą na ręce.
Staraliśmy się również poznać dalsze losy Rafała Pietrzaka, którego nowy trener, na dzisiejszej konferencji bardzo chwalił. - Nie ukrywam, iż chcielibyśmy, by rozegrał rundę wiosenną w barwach Zagłębia, jednak poczekajmy na propozycję, jakie się pojawią - wyjaśnił dyrektor Lula.
http://www.sosnowiec.info.pl/sport/pilk ... ,1,4,13450