ZAGLEBIE - WARTA Poznan 10.07.2020 20.10

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: ZAGLEBIE - WARTA Poznan 10.07.2020 20.10

Postprzez wojtaszko 2020-07-09, 11:50 am

Jutro mimo tego ze jestem wkurw...ze mam dosc tego co sie dzieje w tym klubie, to będę na estadio i mam nadzieje ze w końcu zobaczę Zagłębie walczące i 3 pkt zostaną u nas. Inaczej być nie może. Ale na ręce i tak bedziemy wam patrzeć dziady bo od koryta nie chcecie odejść. A co do stonka legendy to czekam i to bardzo ale mam nadzieje że mimo rewelacji ktore opisałem w watku przyszłośc Zagłębia to ten dziad nie wróci a Tomczyk i Jaroszewski odejda
wojtaszko

Postprzez novack 2020-07-09, 12:32 pm

Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez novack 2020-07-09, 12:43 pm

Jak to mówią, z g....wna bata nie ukręcisz, ale ja widzę taki skład od początku:
Stępniowski
Ryndak Łopata Hołota Beneta
Nawotka Babiarz Karbowy Seedorf
Pawłowski
Piasecki

Na zmiany zostają Rubio, Mular, Grzelak i Szwed, ewentualnie Radkowski.
A może Piasecki na lewe skrzydło, a Rubio z przodu? Piasecki w Miedzi biegał po skrzydle, co prawda z kiepskim skutkiem, ale takie rozwiązanie powoduje, że mamy na boisku jednocześnie Piaska i Rubio.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez wojtaszko 2020-07-09, 12:59 pm

novack napisał(a):Jak to mówią, z g....wna bata nie ukręcisz, ale ja widzę taki skład od początku:
Stępniowski
Ryndak Łopata Hołota Beneta
Nawotka Babiarz Karbowy Seedorf
Pawłowski
Piasecki

Na zmiany zostają Rubio, Mular, Grzelak i Szwed, ewentualnie Radkowski.
A może Piasecki na lewe skrzydło, a Rubio z przodu? Piasecki w Miedzi biegał po skrzydle, co prawda z kiepskim skutkiem, ale takie rozwiązanie powoduje, że mamy na boisku jednocześnie Piaska i Rubio.

Małecki zaczął trenować na początku tygodnia wiec moze zagra
wojtaszko

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2020-07-09, 4:05 pm

Szanowni Koledzy - nie jest inaczej a moje przywiązanie do miasta i Klubu bierze
się z miłości do tego miejsca gdzie się wychowałem i Klubu Stal Sosnowiec na mecze
chodziłem mając kilkanaście lat bez biletu tylko na " Pan mnie wezmie ze sobą " a
ludzie na bramce byli wyrozumiali. Takie jedno ze wspomnień to był mecz przy Al.
Mireckiego z Polonia Warszawa - wygraliśmy wówczas pięknie a po wielu wielu latach
pracując już w Warszawie do firmy zatrudniony został nie żyjący już Antoś Wołosz
a jak ustaliłem to była prawa obrona w Polonii z tego pamiętnego meczu.
Może dla tego moje spojrzenie na sporawy Drużyny, Klubu jest bardzo powiem
przyjacielskie - przecież jesteśmy Ziomalami - Zagłębiakami - na pewno wszyscy
wiecie co mam na myśli nie będę pisał KAWA ŁAWA. Szanujmy się.
Mając ten Klub - Drużynę w sercu przez tyle lat nie wyobrażam sobie aby nasze
Zagłebie spadło do II ligi - mam taką cicha nadzieję że do tego nie dopuszczą
zawodnicy/drużyna jak również Władze Klubu będą pilotowały te sprawę.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez achter 2020-07-09, 4:32 pm

August napisał(a):mam nadzieję też na wspólny kufel z Achterem

Dziękuję za wyróżnienie, trzymam za słowo
achter

Postprzez August 2020-07-09, 6:08 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Mając ten Klub - Drużynę w sercu przez tyle lat nie wyobrażam sobie aby nasze
Zagłebie spadło do II ligi

Panie Tadziu. Jeśli chodzi o spadek na 3 poziom rozgrywek to przeżylim 1993 rok (przy okazji upadek klubu), 1998 rok i 2008 rok. To i przeżyjemy 2020 rok. Choć rzecz jasna mam przekonanie, że do tego nie dojdzie. Cały czas powtarzam, ważne jest pytanie co dalej?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2020-07-09, 6:41 pm

Szanowny Kol. August - pytanie CO DALEJ - dwa skromne słowa a jak głęboki sens dla
nas - na FORUM mamy wypowiedzi ODDAC W PRYWATNE RECE - gdzie szukać tych
Abramowiczów - przecież to w skali MINI mamy przećwiczone. Nie wydaje mi się
miasto będzie zawsze finansowało Klub. Oglądam teraz te piekielną PREMIER LEAGUE
Everton - Southampton i diabli mnie biorą tam zawsze ten Football się kręci lepiej gorzej
i to jest zorganizowane. Czy u nas w Polsce są takie możliwości - gdzie nie przystawimy ucho
tam problemy finansowe. pytanie takie serio gdzie szukać SZEJKA który będzie finansował
ZAGLEBIE ? troszkę inaczej ciekaw jestem co to będzie z MOTOREM LUBLIN ?
Reasumując na teraz powinniśmy wspierać to co mamy - może w bliższej dalszej przyszłości
to się zmieni.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez August 2020-07-09, 9:33 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a): Nie wydaje mi się
miasto będzie zawsze finansowało Klub.

Ja w tym ciągłym ładowaniu miejskiej kasy z marnymi efektami widzę w przyszłości zagrożenie dla egzystencji klubu. Co więcej, już w Mieście słychać coraz większe niezadowolenie choćby z budowy ZPS-u przy jednoczesnym braku funduszy na inne cele. Jak już napisałem. Chęcińskie i jego układ nie będą wiecznie rządzić Miastem. Ktoś kiedyś wyliczy, że z politycznego punktu widzenia bardziej opłacalne będzie przykręcenie czy też zakręcenie kurka z pieniędzmi. A wtedy różnie może być. Tym bardziej, że finansowanie z miejskich (dużych) pieniędzy klubów jest samo w sobie patologią. Przykład z naszego podwórka. Jak napisałem kilka dni temu, 17 marca 2020 r. zapada (zapewne zgodnie z planem budżetowym) uchwała o podwyższeniu kapitału Zagłębia o 600 tys. zł. 19 marca br. na stronie Szpitala Miejskiego w Sosnowcu, którego właścicielem jest również Miasto Sosnowiec ukazuje się takich komunikat, w którym można przeczytać m.in:
(...)
Sosnowiecki Szpital Miejski, podobnie jak wiele innych szpitali, boryka się z niedoborem środków ochrony osobistej. Może to nieść poważne konsekwencje dla personelu medycznego, który narażając swoje zdrowie, opiekuje się chorymi. Nasz szpital przyjmuje, diagnozuje i leczy pacjentów nie wiedząc czy są nosicielami wirusa.
(...)
Wszystkie osoby, które chcą nam pomóc prosimy o kontakt:
(...)
Wsparcie finansowe można przekazywać na konto szpitala
(...)
Będziemy wdzięczni za wszelką okazaną pomoc i wsparcie!
Pełny tekst:
http://www.szpital.sosnowiec.pl/apel-o-pomoc/
Ja wiem, że bardzo upraszczam ale czy prosty obywatel Miasta nie może sobie zadać pytanie czy aby nie powinny być wpierw zaspokojone finansowo wszelkie potrzeby szpitala i tego typu rzeczy a dopiero gdy wystarczy, klubu ? I czy jest to normalne, że szpital miejski musi żebrać w określonej sytuacji o pieniądze podczas gdy w mniej więcej tym samym czasie właściciel jest w stanie przeznaczać środki finansowe na coś co nie należy do zadań zapewniających ochronę zdrowia mieszkańców w tak trudnym czasie ?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez novack 2020-07-10, 4:23 am

novack

Postprzez Adam1906 2020-07-10, 9:04 am

Żarty się skończyły, teraz zaczyna się walka o utrzymanie w I lidze. Na pierwszy ogień idzie walcząca jeszcze o bezpośredni awans do Ekstraklasy Warta Poznań.

Obrazek

Po trzydziestu kolejkach Zagłębie zajmuje 14. miejsce w tabeli, ale przy niekorzystnych wynikach we wcześniejszych piątkowych meczach, może zdarzyć się tak, że w momencie pierwszego gwizdka sędziego Mariusza Złotka sosnowiczanie znajdą się już "pod kreską". Stanie się tak, jeżeli w rozpoczynającym się o 16:00 meczu Odra Opole wygra z Wigrami Suwałki, a w spotkaniu, które zacznie się o 17:40, Sandecja Nowy Sącz pokona Stal Mielec. Wówczas zarówno Odra, jak i Sandecja, znajdą się w tabeli nad naszą drużyną, która spadnie na 16. miejsce i, żeby na trzy kolejki przed końcem sezonu nie znajdować się w strefie spadkowej, trzeba będzie w piątkowy wieczór dopisać do swojego dorobku komplet punktów.

TABELA I LIGI PO 30. KOLEJKACH:

Obrazek

ROZPISKA WSZYSTKICH MECZÓW 31. KOLEJKI LIGOWEJ:

Obrazek

Zarówno Zagłębie, jak i Warta, w ostatnich kolejkach nie spisują się zgodnie z oczekiwaniami. W trzech poprzednich meczach obie drużyny przegrały po dwa mecze u siebie (Zagłębie 1:3 z Odrą Opole i 0:2 z Chrobrym Głogów, a Warta po 1:2 z głogowianami i Puszczą Niepołomice) i zremisowały raz na wyjeździe (nasza drużyna 1:1 w Nowym Sączu, a poznaniacy 0:0 w Legnicy).

Słabsze serie miały swoje konsekwencje. Zagłębie, jak już wyżej napisaliśmy, zamiast liczyć na grę w barażach o awans do Ekstraklasy, coraz bardziej zaplątało się w walkę o utrzymanie, a Warta powoli musi się oswajać z tym, że nie zakończy sezonu po 34. kolejce, tylko będzie musiała rozegrać co najmniej jeden mecz barażowy. Szanse na zajęcie jednego z dwóch czołowych miejsc, a w konsekwencji bezpośredni awans, znacznie się oddaliły i teraz bardziej należy się skupić na obronie trzeciej pozycji, która gwarantowałaby rozegranie obu meczów barażowych u siebie.

Piątkowy mecz będzie dziewiątym spotkaniem Zagłębia z Wartą. Pięciokrotnie obie ekipy mierzyły się w walce o ligowe punkty, a trzy razy doszło między nimi do rywalizacji pucharowej. Zagłębie było górą w czterech spotkaniach (dwóch ligowych i dwóch pucharowych), drużyna z Poznania triumfowała trzy razy (tylko w meczach ligowych i za każdym razem 3:0), a jeden mecz zakończył się remisem (w Pucharze Polski w sezonie 1969/70). Sosnowiczanie wygrali ostatnie dwa mecze z Wartą - 3:2 jesienią 2019 w I lidze i 2:1 jesienią 2013 w II lidze zachodniej.

W sezonie 2019/2020 Warta Poznań zdobyła w wyjazdowych meczach więcej punktów niż Zagłębie na Stadionie Ludowym. Poznaniacy zdobyli na wyjazdach aż 25 punktów odnosząc siedem zwycięstw. Lepsze w lidze pod tym względem są tylko Stal Mielec i Puszcza Niepołomice. Bez choćby jednego punktu drużyna z Poznania wracała tylko z wyjazdów do Bielska-Białej, Mielca, Grudziądza i Opola. Warta jest jedną z dwóch drużyn w lidze, dla której wszystkie bramki w rozgrywkach zdobyli Polacy i jedynym zespołem, który korzystał z usług tylko jednego obcokrajowca (Ukraińca Serhija Napołowa).

Nadzieją dla Zagłębia może być... bramkarz Warty Poznań. Adrian Lis (jeden z czterech graczy, którzy w tym sezonie I ligi rozegrali do tej pory wszystkie mecze od pierwszej do ostatniej minuty), który w meczach przeciwko naszej drużynie wpuszcza średnio trzy bramki (cztery w spotkaniu Pucharu Polski w 2013, dwie w meczu ligowym w 2013 i trzy w meczu ligowym w 2019). Oby ta średnia nie pogorszyła się po dzisiejszym meczu.

Jeśli Zagłębie przełamie złą serię po trzech kolejnych meczach bez zwycięstwa oraz trzech meczach bez wygranej z rzędu na Stadionie Ludowym, to sytuacja w walce o utrzymanie nieco się poprawi, ale nadal niczego nie będziemy mogli być pewni przed trzema ostatnimi kolejkami...

ROZPISKA NASTĘPNEJ 32. KOLEJKI LIGOWEJ:

Obrazek
Adam1906

Postprzez wojtaszko 2020-07-10, 9:21 am

Mam tylko nadzieje że po meczu nie będzie potrzebna wizyta pod klubowym budynkiem .
Dobrze że Małecki zaczął trenowac i jest szansa ze zagra bo skrzydła kuleją bez niego. Bardzo brakuje skrzydeł Zarko Wrzesiński ale mimo to mam nadzieje że po końcowym gwizdku na stadionie odetchnę z ulgą.
wojtaszko

Postprzez slawekchicago 2020-07-10, 10:45 am

Napisze krotko
Chcielismy emocji to je MAMY , tylko zaden z Nas nie przypuszczal ze bedzie chodzilo o emocje zwiazane z pytaniem : Utrzymamy sie czy nie ?
Szykuje sie bardzo emocjonujacy weekend .
Po kolei ;
- zaczniemy w piatek od tego czy Zaglebie da rade sie podniesc
- w sobote ( przynajmniej ja ) bede zerkal czy Legia w koncu zdobedzie punkty/moze wystarczy punkt co da jej Mistrzostwo
- no i NIEDZIELA !!!!! Unikam polityki ( staram sie unikac ) na tym forum , ale to jest jeden z najwazniejszych dni ostatnich lat . Ja swoj glos oddalem ( tylko Perez ;-) juz chyba wie na kogo ) a innych tylko namawiam . IDZCIE !!!! . Pomijajac sympatie , KIBICUJE FREKWENCJI :brawo: :brawo: :brawo:
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez tork 2020-07-10, 11:14 am

August napisał(a):wreszcie mógłbym się umówić z Torkiem bo umawiamy się chyba ze 2 lata

Widocznie za blisko siebie mieszkamy. Ale w końcu trzeba będzie rozkręcić jakiegoś grilla i winyla ;-).

Co do dzisiejszego meczu meczu, to nie widzę Zagłębia w roli faworyta.
Poniżej porównanie statystyk, jeśli chodzi o bramki. Wybrałem dwa najciekawsze diagramy czyli statystyki straconych bramek w drugiej połowie. Wynika z nich, że po godzinie gry zespół praktycznie stoi w miejscu i pozwala nabijać statystyki rywalom. 60-75 min- 11 straconych, ostatni kwadrans- to samo. Warta odpowiednio 6 i 7 straconych. Inne parametry to też niezła lektura, jakbym czytał komunikat o stanie wód głównych rzek polski- stan niski- przybyło 1 ubyło 4. Nie trzeba być geniuszem, żeby się zorientować, że żadne hokus-pokus nie pomoże, bo po prosu nie ma kim grać. Jak można myśleć o o korzystnym wyniku, czy odwróceniu losów meczu, skoro motoryka i wydolność ostatnie pół godziny leżą pod butlą z tlenem.

https://www.tabelepilkarskie.com/druzyn ... statistics
https://www.tabelepilkarskie.com/druzyn ... sosnowiec/
tork

Postprzez T_misiek 2020-07-10, 11:27 am

Jeżeli Warta odpuści mecz to wymęczymy zwycięstwo 1-0 ale jeżeli Warta zagra na 100% to mecz skończy sie wynikiem minimum 0-3.
Druga sprawa. Przed naszym meczem zakończą się spotkania w Opolu i Nowym Sączu.
Jeżeli Odra i Sandecja wygrają te spotkania to nasi kopacze będą mieli pełne gacie.
T_misiek
Żółta kartka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna