Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Postprzez jls 2009-04-22, 12:11 pm

22 kwietnia 2009, 13:05:11 - elenril
Drzymont złamał kości śródstopia
Marcin Drzymont złamał kości śródstopia i nie wystąpi już w obecnym sezonie ligowym. Obrońca GKS-u Bełchatów doznał kontuzji pod koniec pierwszej połowy wczorajszego półfinałowego meczu Pucharu Ekstraklasy z Odrą Wodzisław Śląski.

Najprawdopodobniej w obecnej rundzie nie wystąpi także Mariusz Ujek, który naderwał przyczep więzadła strzałkowo-piszczelowego w stawie skokowym.

W lutym kontuzji doznał Łukasz Garguła, który zerwał więzadła w kolanie. Natomiast za sześć tygodni do treningów powróci Dariusz Pietrasiak, który przeszedł rekonstrukcję złamanego palca stopy.

źródło: własne / GKS Bełchatów
jls

Postprzez flex 2009-04-22, 2:40 pm

A to pech. Cytując Czesia
ojojojoj
.
flex
Administrator

Postprzez hellboyek 2009-04-24, 5:05 pm

Przemysław Oziębała dla 11.pl

Widzew Łódź walczy w tym sezonie o powrót do piłkarskiej elity. Piłkarze Pawła Janasa są na dobrej drodze do osiągnięcia celu, a mocnym ogniwem w zespole jest Przemysław Oziębała, któremu zadaliśmy kilka pytań.

Na dzisiejszym treningu ćwiczył Pan indywidualnie, jak zdrowie?
Już jest wszystko w porządku. Miałem problemy z kolanem, które obiłem sobie w ostatnim meczu, ale teraz już będzie dobrze. Lekkiego urazu doznałem w zderzeniu z jednym z zawodników. W jutrzejszym meczu i tak nie zagram, ze względu na cztery żółte kartki, które zebrałem do tej pory.

Kolejny rywal Widzewa Stal, lubi płatać "figle". Remis z Flotą, zwycięstwo z Zagłębiem Lubin, 3-0 z Koroną. Kolejny rywal łódzkiej drużyny ma patent na drużyny z wyższej półki?
Cóż zobaczymy, na pewno będziemy mądrzejsi po jutrzejszym meczu. Oczywiście przyjechaliśmy do Stalowej Woli nie po to, aby zostawić tu jakiekolwiek punkty. Na pewno chcemy wygrać, aby zbierać te punkty i trochę się odbić od Znicza, który będzie grał z Zagłębiem Lubin.

Jak ocenia Pan szanse awansu Widzewa do ekstraklasy?
Na pewno nasze szanse są bardzo duże. Z każda kolejką przybywa nam punktów, a meczy do końca jest co raz mniej. Myślę, że nie możemy stracić tak dobre okazji na powrót do ekstraklasy.

W I lidze drużyny z dołu tabeli w ogóle mają tendencję do zaskakiwania.
Zgadza się. Te drużyny mobilizują się, aby urwać punkty drużynom walczącym o awans do piłkarskiej elity. Kluby skupiają się na rywalizacji z nami, Zagłębiem czy Koroną. W ogóle ten sezon jest dziwny. W lidze gra dużo zespołów, które w sportowy sposób lub tez nie, spadły z ekstraklasy. Drużyny z dołu tabeli wielokrotnie mają nóż na gardle i mobilizują się, także obecność telewizji na meczach powoduje, że mają szansę się pokazać i w pewnym sensie wypromować.

Kto obok Widzewa zasługuje na awans do ekstraklasy?
Zdecydowanie Zagłębie Lubin. W swojej postawie to udowadniają, jednak nie da się tego tak prosto przewidzieć. W tym sezonie liga jest dość nieprzewidywalna.

http://www.11.pl/rytm_pilki/przemyslaw_ ... dla_11_pl/
hellboyek

Postprzez Schabu 2009-04-24, 10:01 pm

Ktokolwiek tu grał i ktokolwiek był trenerem kiedyś wróćcie panowie choćby na wózku inwalidzkim i tak będziecie lepsi niż ta banda o nazwie kapa....
Schabu

Postprzez August 2009-04-28, 8:44 am

Napastnik Tomasz Stolpa w naszym kraju występował w Zagłębiu Sosnowiec. Kilka lat temu piłkarz wyjechał za granicę. Od tego czasu futbolista występował w Norwegii, Belgii, Szwecji oraz Islandii. W styczniu bieżącego roku Stolpa postanowił spróbować swoich sił w azerskiej lidze. Były piłkarz Zagłębia Sosnowiec na początku roku przyjechał na testy do zespołu FK Qäbälä. Wywarł on dobre wrażenie na sztabie szkoleniowym. Nasz rodak zdecydował się na podpisanie rocznego kontraktu ze wspomnianym klubem. Stał się w ten sposób pierwszym Polakiem w azerskiej ekstraklasie.

Stolpa dotychczasowych występów w Azerbejdżanie nie może zaliczyć do udanych. Zagrał w czterech meczach, w których ani razu nie zdobył gola. Teraz na dodatek nabawił się kontuzji uda, a zabiegi miejscowych lekarzy nie przyniosły poprawy. Z tego powodu napastnik powrócił do Polski, żeby przejść rekonwalescencję.

- Uraz ten może być uznany za niegroźny, choć ostateczne rozwiązanie problemu wymaga zabiegu operacyjnego, po którym nastąpi krótka rehabilitacja, trwająca 7-10 dni. Teraz trudno powiedzieć, ile potrwa dochodzenie do pełni sił. Jednak sądzimy, iż Stolpa zagra pod koniec sezonu, kiedy czekają nas najważniejsze mecze - stwierdził Nail Kerimow z biura prasowego FK Qäbälä.
http://www.sportowefakty.pl/pilka/2009/ ... bejdzanie/
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2009-04-28, 2:51 pm

Dzisiaj (28 kwietnia) swoje urodziny obchodzi Marek Bęben. Wszystkiego Najlepszego.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez mariusz2109 2009-04-28, 7:27 pm

Krzysztof Myśliwy został ojcem
GRATULACJE
mariusz2109

Postprzez Waluś 2009-04-28, 8:04 pm

mariusz2109 napisał(a):Krzysztof Myśliwy został ojcem
GRATULACJE

Ale Myśliwy jest jeszcze naszym obecnym piłkarzem :)
Waluś
kumaty

Postprzez mario1 2009-04-28, 11:23 pm

Jako ze to potomek plci meskiej to potraktujmy to jako wpis do: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów oraz przyszlych gwiazd Zaglebia Sosnowiec gratki dla calej rodzinki :brawo: :brawo: :-)
mario1

Postprzez Minion 2009-04-29, 7:53 am

Nie ma tematu gratulacje dla Krzysia Myśliwego , wiec ten nadaje równie dobrze jak jakikolwiek inny. :)))
Tak więc: gratulacje! :)
Minion

Postprzez Blajpios 2009-04-29, 10:50 am

jakkolwiek - gratulacje!
Blajpios

Postprzez hellboyek 2009-04-29, 2:08 pm

Wywiad z nowy trenerem Miedz Legnica Januszem Kudybą:

Janusz Kudyba zaledwie przez dwa tygodnie odpoczywał od piłki nożnej. Po krótkiej przygodzie z Zagłębiem Sosnowiec, teraz ma z dołka wyciągnąć innego drugoligowca, drużynę Miedzi Legnica.
Niedługo był pan bezrobotny.
Takie jest życie trenera. Rozwiązałem kontrakt z Zagłębiem i działacze Miedzi Legnica się do mnie zgłosili z ofertą prowadzenia ich drużyny. Oczywiście, gdybym nie widział szans utrzymania, to nie podejmowałbym się tego zadania.

Jakie zmiany muszą zajść w drużynie, aby mogła się ona utrzymać?
Zespół jest przygotowany do sezonu bardzo dobrze motorycznie, w kilku spotkaniach po prostu zabrakło szczęścia. Istnieje tez duży problem z psychiką, trzeba tę drużynę poderwać bo na razie chłopcy wyglądają jak śnięte karpie. Zawodnicy dysponują dużymi umiejętnościami, muszą zacząć grac bardziej agresywnie i mieć bojowe nastawienie, gdyż cała II liga właśnie na tym się opiera i tak się gra.

W takim wypadku ilu punktów potrzeba, aby Legnica miała II ligę?
Nie bawię się w „punktomanię” bo na końcu takie liczenie zawsze bierze w łeb. Do końca rundy pozostało 7. kolejek i jest 21. punktów do zdobycia. Każda kolejna kolejka, każdy mecz jest dla ans bardzo ważny i może nas wyciągnąć z dołka.

Grał Pan już dwukrotnie z Rakowem i nie udało się zdobyć kompletu punktów. Teraz znowu debiut z Częstochowskim zespołem.
Raków to dobry zespół. Teraz mieli lekką zadyszkę, narzekają tez na kontuzję. Liczę na to, że zawodnicy Miedzi poradzą sobie z piłkarzami z Częstochowy i wreszcie się odblokują.

Tydzień później wraca Pan do Sosnowca. To chyba nie będzie sentymentalna podróż?
Na pewno nie, jednak teraz koncentruje się tylko na pojedynku z Rakowem Częstochowa. Dopiero po spotkaniu będę myślał o meczu z Zagłębiem. Jeśli uda nam się wygrać w Legnicy, to będziemy wyjątkowo bojowo nastawieni na Zagłębie. Co do Sosnowca, to mała zadra w sercu pozostała, jednak z miłą chęcią znowu odwiedzę Stadion Ludowy.

http://www.11.pl/rytm_pilki/janusz_kudy ... ete_karpie
hellboyek

Postprzez mariusz2109 2009-04-30, 7:48 am

PIŁKA NOŻNA Kudyba: Jest szansa, żebyśmy się uratowali
wczoraj

Rozmowa z Januszem Kudybą, nowym trenerem Miedzi.

Propozycja objęcia pierwszej drużyny Miedzi pojawiła się już przed meczem z Unią Janikowo?

Tak. Działacze chcieli, żebym pojechał do Janikowa obejrzeć mecz. Nie mogłem jednak, bo nie miałem wtedy jeszcze rozwiązanego kontraktu z Zagłębiem Sosnowiec.
............................................................................
Przygoda w Sosnowcu zakończyła się nadspodziewanie szybko. Co się wydarzyło w Zagłębiu?

Podpisałem umowę na 1,5 roku, bo miała to być praca długofalowa. Nastąpiła duża rotacja w składzie, bo odeszło sześciu zawodników z pokaźnym doświadczeniem, jak Berliński czy Bałecki. Były aspiracje do awansu, ale do drużyny doszło dużo młodych zawodników. Na nich można budować zespół, ale nie grać o najwyższe cele. Przyszło czterech piłkarzy z Królewskiej Woli i zrobił się mały szum w szatni.

Wiem, że wytworzyła się opozycja, bo nie jest przypadkiem, że w meczu w Policach stwarzamy 14 sytuacji i nie potrafimy zdobyć gola, a przeciwnik wychodzi raz z akcją i strzela bramkę. Defensywa się wtedy dziwnie zachowała. Potem były narzekania na taktykę, motorykę i przygotowanie drużyny do rundy wiosennej. Przyszedł nowy trener i nagle wszystko zaczęło działać. Mam rozwiązany kontrakt z Zagłębiem, ale klub ma jeszcze wobec mnie pewne zaległości finansowe. Zwolniono mnie po trzech miesiącach, z czego większość czasu pracowaliśmy w śniegu. Miałem być trenerem co najmniej przez jeden sezon, a zrezygnowano ze mnie już po pięciu kolejkach. To za krótki czas na ocenę.

Obserwował Pan drużynę Miedzi Legnica jako szkoleniowiec rywali. Jak Pan ocenia legnicki zespół?

Widzę w nim potencjał. Jest kilku dobrych zawodników, ale potrzebny jest też łut szczęścia i myślę, że ta drużyna może być wyżej w tabeli. Tym bardziej że na początku była dobra gra, ale coś się posypało po meczu ze Ślęzą Wrocław. Po treningu widzę już, że zespół nie jest źle przygotowany motorycznie. Jest szansa na to, żebyśmy się uratowali.

W jednym z wywiadów powiedział Pan: "Przyjście nowego szkoleniowca to zawsze dla zespołu świeży powiew". Możemy spodziewać się tego powiewu już w sobotę?

Mam taką nadzieję. Zazwyczaj to jest reguła, że w pierwszym meczu widać trochę inną drużynę. Zespół Rakowa to jest dobrze poukładany drugoligowiec, ale w Miedzi jest potencjał, który predysponuje drużynę w tym kierunku, żeby się utrzymać.

Preferuje Pan ofensywny styl gry. Dobiera Pan zawodników do taktyki, czy może taktykę do predyspozycji piłkarzy?

W Królewskiej Woli system 4-4-2 przyniósł efekt, ale tam przez trzy lata dobierałem sobie zawodników. Tutaj sytuacja jest trochę inna. W jednym meczu możliwe, że będziemy grać takim właśnie systemem, a kiedy trzeba będzie się bronić, to zastosujemy taktykę 4-5-1. W przypadku gonienia wyniku przejdziemy na 3-4-3. Będziemy ustawiać się w zależności od sytuacji w meczu.
http://wroclaw.naszemiasto.pl/sport/993278.html
mariusz2109

Postprzez mariusz2109 2009-04-30, 8:41 am

Ci, którzy pamiętają go z boiska zapewniają, że do dziś nie narodził się nikt, kto mógłby mu dorównać. - Myślę, że strzeliłem głową ponad połowę bramek w całej karierze! Gdy patrzę na stare zdjęcia to czasami sam się dziwię, jak taka pchła mogła się tak wysoko oderwać od ziemi - uśmiecha się 70-letni Józef Gałeczka.
Nie ma bardziej utytułowanego piłkarza i trenera w historii klubu z Sosnowca. Józef Gałeczka miał udział we wszystkich znaczących sukcesach Zagłębia. Trzy razy prowadził zespół do wicemistrzostwa Polski, cztery razy cieszył się ze zdobycia Pucharu Polski (dwa razy jako trener). Podnosił nad głową Puchar Interligi Amerykańskiej i odbierał trofeum za zdobycie tytułu króla strzelców. Na koniec wprowadził Zagłębie do ekstraklasy. Można go spotkać na każdym meczu Zagłębia. Po ostatnich spotkaniach minę ma smutną, nastrój fatalny. Znajomi mówią, że w tym sezonie nieraz ocierał łzę po przegranych w beznadziejnym stylu meczach.

Wojciech Todur: Zabrakło Panu dwóch goli, żeby dostać się do elitarnego Klubu 100, skupiającego piłkarzy, którzy zdobyli w ekstraklasie sto i więcej bramek. Żal?

Józef Gałeczka: - W cuglach mogłem te dwie bramki zdobyć. Pod koniec kariery nie strzelałem już karnych, a przecież mogłem. Zraziłem się po meczu Zagłębia w Chorzowie. Jedenastkę miał wtedy strzelać Ryszard Krawiarz. On jednak, chorzowianin, zwyczajnie się bał. - Józiu? Coś nie czuję się dziś pewnie. Może ty byś strzelił? - zagaił. Dlaczego nie? - pomyślałem i... walnąłem nad poprzeczką. No i wyleczyłem się z karnych. Grałem potem jeszcze ze cztery lata, więc te dwa gole z jedenastek bez trudu bym uzbierał.

Kibice pamiętają jednak Pana inną bramkę. Gazety opisywały, że pojawił się Pan w polu karnym Górnika Zabrze jak duch...

- ... a moja zielona koszulka zlała się z zieloną murawą (śmiech). Zabrzanie tłumaczyli się potem, że Jan Gomola mnie nie dojrzał, bo oświetlenie na Ludowym było za słabe. Ja zapamiętałem tę akcję inaczej. Gomola wypuścił sobie piłkę na 11. metr i zastanawiał się, komu ją podać. Stałem wtedy przed polem karnym. Ruszyłem, bo chciałem go postraszyć. On się zawahał, zamiast kopnąć piłkę chciał ją złapać. Wykorzystałem ten moment niepewności dziubnąłęm piłkę czubkiem buta. Gomola rzucił się na mnie jak zapaśnik. Złapał mnie za rękę i niemal powalił. Bramka była już jednak pusta, więc bez trudu trafiłem do siatki. Po sezonie pojechaliśmy z kolegami na borowinowe kąpiele do Lądku Zdroju. Okazało się, że tuż obok leży Włodek Lubański, który zaraz wrócił do historii z Gomolą. - Ty wiesz, że on do dzisiaj przeżywa tamtą bramkę? Już zapowiedział, że w kolejnym meczu sam cię obstawi. Nawet ruchu nie zrobisz! - śmiał się Włodek.
:brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:
mariusz2109

Postprzez emdżej 2009-05-01, 8:09 pm

Przemysław Oziębała strzelił dwa gole dla Widzewa w ważnym meczu z Podbeskidziem.
Patryk Małecki zdobył bramkę dla Wisły w meczu z Piastem, ratując krakusom remis.
emdżej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna