Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez Blajpios 2008-11-06, 10:33 am

August napisał(a):
turku napisał(a):Ja się chciałbym spytać o jedną dość interesującą sprawę.
Skoro właścicielem TV SILESIA jest sosnowiczanin to chyba po części zależy mu tez na sprawach ZAGŁĘBIA jako regionu i pewnie też i klubu.

Stąd moje zapytanie odnoście meczy emitowanych w telewizji.
(...)
Więc pytam czy jest szansa ujrzeć ZAGŁĘBIE grające LIVE w TV SILESIA?

TV Silesia to jest biznes, więc żadne sentymenty tu z pewnością nie grają żadnej roli. Poza tym nie wiadomo, czy facet w ogóle interesuje się futbolem a jeśli tak to kibicuje akurat Zagłębiu. Przypominam, że śp Marian Dziurowicz też był sosnowiczaninem rodem z Pogoni.
Ale to nie oznacza, że to ludzie z klubu nie powinni się zakręcić wokół tematu. Jakie są "działania" wszyscy widzą.
Tylko nie bądźmy zaskoczeni, jak za kilka lat w Dąbrowie, Będzinie czy Czeladzi będą działać prężne fan-cluby Gieksy czy innego śląskiego klubu.

Tak jak pisałem w poprzednim moim wpisie - oczywiście, że popieram odpowiednie starania o medialną obecność - gdyby było coś takiego, jak marketing klubu. W dodatku jeszcze prowadzony z założeniem, że klub chce nawiązać do historii jednego z najstarszych polskich klubów i mieszczącego się także w następnym stuleciu w czołówce klubów. Takiego - tak zakrojonego - obecnie na pewno nie ma. Taki marketing też powinien uwzględniać "rozpoznanie partnera", łącznie i z tym, gdzie jest siedziba itd. Tyle, że - pozostaje faktem, iż TVS z początku wręcz chciała się w przekazie odcinać od "zagłębiowski", bo nie tak budowała sobie "biznesplan" i "image". Później wszakże trochę zmodyfikowali, choć nie należy łudzić się za dużo. Zresztą, podobne "korzenie pochodzenia" ma i "Eska Śląsk". Nawet siedzibę do dzisiaj ma w Sosnowcu. Tyle że pewnie nawet wyglądając w tej siedzibie za okno przekonani są, że znajdują potwierdzenie "bycia na Śląsku". Jakkolwiek - czyniąc sensowne starania o medialne istnienie, trzeba opierać się na konkretach a nie własnych umiłowaniach jedynie.
Blajpios

Postprzez turku 2008-11-06, 10:47 am

co nie zmienia faktu że skoro nasze mecze są szeroko komentowane w dziale sport TV SILESIA to także znalazłyby sie 2 godziny w ramówce które pozwoliłyby pokazać mecz ZAGŁĘBIA na żywo. Nie mówię już o tym meczu z pogonią ale bardzo dobrą okazją która niestety jest juz za nami było spotkanie z tychami. SILESIA mogła to pokazać od strony meczu klubu śląskeigowojny zagłębiowsko -śląsiekiej a i tak to my bysmy wyszli na plus dzięki fantastycznej frakwencji, oprawie i dobremu wynikowi.
turku

Postprzez kaka1x 2008-11-06, 3:55 pm

Tak jak kolega turku napisał że powinny znaleźć się 2 godziny na pokazanie meczu Zagłębia.
Mogę jedynie dodać że 2/3 ramówki telewizji TVS to muzyka śląsko-biesiadna!Od 24 00 do 6 00 jeżeli się nie mylę nie mają co pokazywać więc mogliby pokazać retransmisje meczu Zagłębia!Mecze naszego klubu nie musiałyby być "na żywo".
Klub nie musiałby bać się w takiej sytuacji o to że spadły by dochody z biletów.Wszyscy kibice poszli by na mecz a później mogliby w spokoju obejrzeć sobie mecz w telewizji!Szczególnie kibice zajęci dopingiem którzy często dużo sytuacji nie widzą bo dopingują i organizują oprawę!
Również kibice nie chodzący na mecze i utrzymujących od dłuższego czasu kontaktu z klubem bo na przykład muszą pracować byliby zadowoleni!
TVS jest już dostępna prawie w całej Polsce choć jest telewizją województwa śląskiego.
Moglibyśmy popularyzować klub przez telewizję.Każdy miałby dostęp do meczu Zagłębia i jeśli nie w Polsce to w województwie śląskim moglibyśmy zabiegać o kibiców!

Z Zagłębia w TVS byłyby same korzyści dlatego mam nadzieje że klub tak tego nie zostawi i chociaż spróbuje zabiegać o mecze w TVS!
kaka1x

Postprzez August 2008-11-07, 11:21 pm

Jak widzę, to TVS jest jednym z niewielu mediów, które poświęciły nieco miejsca pojedynkowi z Pogonią.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez turku 2008-11-08, 10:20 pm

Chciałem meczy Zagłebia w TV SILESIA. Teraz to możemy chyba o tym zapomnieć. Gratuluję "kibicom"
turku

Postprzez kaka1x 2008-11-08, 10:47 pm

To co się dzisiaj wydarzyło na Ludowym jest wielkim skandalem i niezależnie od wyniku ustalenia że zamieszki rozpętała Pogoń na pewno nam to nie pomoże i Zagłębia bardzo straci na swoim wizerunku!!!

Ja osobiście chodzę regularnie nie opuszczając żadnego meczy na Ludowym od meczu z Wisłą w ekstraklasie.Chodziłem na wszystkie mecze na Ludowym od meczu z Wisłą i nigdy czegoś takiego nie widziałem!
Przez te kilkadziesiąt meczy na które regularnie chodzę nie widziałem czegoś podobnego!
Zawsze kibice Zagłębia Sosnowiec kojarzyli mi się z potrafiącymi się zachować i kulturalnie dopingując kibicami.Sądziłem że jesteśmy jednymi z najlepszych kibiców w Polsce którzy w tak trudnych latach Zagłębia zajmowali się promocją meczy na mieście i w pewnym sensie marketingiem!Nie widziałem żadnej poważnej sprzeczki z policją.Po prostu wzór do naśladowania!

A teraz przez kilku skurwysynów ta opinia upadnie i wszyscy w Polsce będą myśleć jakimi to my jesteśmy okrutnymi kibicami!Cała praca ultrasów i kibiców którzy pracowali na wizerunek klubu po prostu upadła!

Mam nadzieje że zarząd podejmie odpowiednie kroki i nie mam tu na myśli zamykania stadionu dla publiczności tylko na sprawdzanie w jakiś sposób wszystkich kibiców!
kaka1x

Postprzez OLiver 2008-11-09, 9:38 am

Prawda jest taka ,ze klub troche zawalil ! Dlaczego policja dopiero po pewnym czasie weszla na stadion?Co to za agencja ochrony-to jakies patalachy,zeby odrzucali race w strone kibicow (pogoni).My tez sie ni popisalismy.Bedzie na bank zamkniety stadion ,ja daje tak na 5 meczy i 50000tys kary.Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem tego co jest na legii,czyli identyfikatorow!!
OLiver

Postprzez Przemek26 2008-11-09, 5:28 pm

OLiver napisał(a):Prawda jest taka ,ze klub troche zawalil ! Dlaczego policja dopiero po pewnym czasie weszla na stadion?Co to za agencja ochrony-to jakies patalachy,zeby odrzucali race w strone kibicow (pogoni).My tez sie ni popisalismy.Bedzie na bank zamkniety stadion ,ja daje tak na 5 meczy i 50000tys kary.Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem tego co jest na legii,czyli identyfikatorow!!

Jakie k***a 5 meczy. Gieksa ma na 4 mecze zamknięty stadion a tam mecz przerwano. U nas mecz dokończono.
Przemek26

Postprzez PaprykarZ19 2008-11-09, 5:59 pm

Niczego pewnym być nie można.
Niestety w PZPN pleców raczej nie mamy...
PaprykarZ19

Postprzez OLiver 2008-11-09, 6:06 pm

Dokladnie,nas jak zawsze przedstawia w zlym swietle i dowala nam taka kare ze szkoda gadac.....
OLiver

Postprzez zbych12 2008-11-09, 8:16 pm

Trzeba gadać z Miastem przez Stowarzyszenie Kibiców jeśli takie jest...? można np za zgodą Miasta pomalować kilka tramwai czy autobusów w barwy i emblematy klubowe. Przecież docierają do odległych dzielnic. Ponadto trzeba nadać formę prawną i zarejestrować jakieś stowarzyszenie kibiców lub coś w tym rodzaju. Opłacać jakieś małe składki i najlepiej mieć na telefonie prawnika obsługującego organizację w razie kłopotów np z policją, bo inaczej będą robili co chcą, a często działają wbrew prawu !Jednak się nie boją, bo wiedzą, że nikt za kibicami się nie wstawi. Czasem policja działa w okolicach stadionu jak by miała do czynienia z ludźmi wyjętymi spod prawa. Poza tym jeśli chodzi o marketing to np.dystrybucja biletów w barach, sklepach i gdzie tylko sie da... za mało jest punktów zakupu biletów i trzeba je widocznie oznakować.
zbych12

Postprzez zbych12 2008-11-09, 8:28 pm

Tylko w zorganizowanej formie prawnej mozna coś zrobić i okazuje się, że jest to skuteczna ochrona..patrz Legia po meczu z Polonią
zbych12

Postprzez flex 2008-11-09, 10:20 pm

Przemek26 napisał(a):
OLiver napisał(a):Prawda jest taka ,ze klub troche zawalil ! Dlaczego policja dopiero po pewnym czasie weszla na stadion?Co to za agencja ochrony-to jakies patalachy,zeby odrzucali race w strone kibicow (pogoni).My tez sie ni popisalismy.Bedzie na bank zamkniety stadion ,ja daje tak na 5 meczy i 50000tys kary.Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem tego co jest na legii,czyli identyfikatorow!!

Jakie k***a 5 meczy. Gieksa ma na 4 mecze zamknięty stadion a tam mecz przerwano. U nas mecz dokończono.

Tylko, że na Bukowej sędzia dostał serpentyną a u nas trwała regularna bitwa na raze, że aż policja wjechała z armatką wodną, Jeśli uważasz, że u nas był lajcik to życzę Ci abyś się nie przeliczył.
flex
Administrator

Postprzez emdżej 2008-11-09, 10:23 pm

Ale na Bukowej po przerwaniu meczu też się sporo działo. Jednak ja myślę, że Ludowy trochę poświeci teraz pustkami.
emdżej

Postprzez Przemek26 2008-11-10, 12:12 pm

flex napisał(a):
Przemek26 napisał(a):

Tylko, że na Bukowej sędzia dostał serpentyną a u nas trwała regularna bitwa na raze, że aż policja wjechała z armatką wodną, Jeśli uważasz, że u nas był lajcik to życzę Ci abyś się nie przeliczył.

Mecz został dokończony ? Tak. N ameczu nikt nie ucierpiał ? Tak. Ila lat było spokoju ? Kilka.
A gieksa nie pierwszy incydet w ostanim roku.Ale jest jedno ale, My jesesmy Zagłębie Sosnowiec i trzeba nas UJEBAĆ
Przemek26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna