EKSTRAKLASA - sezon 2018/2019

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: EKSTRAKLASA - sezon 2018/2019

Postprzez Adam1906 2019-04-30, 7:57 pm

W grupie spadkowej wiadomo już na pewno, że utrzymały się KORONA i WISŁA. Kolejnym zespołem pewnym utrzymania może zostać w najbliższej kolejce Górnik. Z aktualnej sytuacji w tabeli wynika, że Górnik (40 pkt.) i Miedź (36 pkt.) utrzymają się bez względu na wyniki innych drużyn, jeśli zakończą sezon z dorobkiem 42 pkt. lub więcej. Wynika to z faktu, że Zagłębie Sosnowiec nie przekroczy już bariery 40 pkt., a w trójce drużyn Wisła Płock (36 pkt.), Arka (35 pkt.) i Śląsk (32 pkt.) każda z każdą zagra jeszcze po jednym meczu, a zatem przynajmniej jeden z tych zespołów zakończy sezon z dorobkiem 42 pkt. lub niższym. Miedź miała więcej punktów po 30 kolejkach od każdego z wymienionej trójki, zaś Górnik miał więcej "oczek" niż Wisła Płock i Arka, a tyle samo co Śląsk, ale lepszy bilans meczów bezpośrednich.

W przypadku Wisły Płock, Arki i Śląska dorobkiem gwarantującym pewne utrzymanie bez względu na wyniki spotkań innych drużyn jest 43 pkt., co dla Śląska w praktyce oznacza konieczność wygrania wszystkich spotkań, bowiem nie może on już zakończyć sezonu z 43 pkt.

GÓRNIK zapewni sobie utrzymanie w lidze w najbliższej kolejce, jeśli:

- wygra
LUB
- zremisuje, a Śląsk przegra
LUB
- zremisuje, Śląsk zremisuje, a Arka przegra

ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC spadnie do Fortuna I ligi w najbliższej kolejce, jeśli:

- przegra, a Miedź i Arka nie przegrają

Ryzyko spadku do Fortuna I ligi

Zagłębie Sosnowiec - 98,2%
Śląsk - 59,9%
Miedź - 19,0%
Arka - 12,4%
Wisła Płock - 10,4%
Górnik - 0,1%

http://www.90minut.pl/news/295/news2956 ... -ligi.html

Amen... :twisted:
Adam1906

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2019-04-30, 7:59 pm

Kol. Xenon - serdeczne dzięki za przesłanie tej info na nasze Forum. Ja powtórzyłem
na piechotę bo chciałem aby ten materiał znalazł się na Forum za wszelka cenę.
W moim odczuciu ten materiał nie dotyczy tylko jednego meczu w Gdańsku
tam znajduje się stwierdzenie " W Extraklasie była seria dziwnych rzutów karnych
i po nich prezes przyjechał na szkolenie i w obecności sędziów i przewodniczącego
kolegium sędziów powiedział NIE NALEZY GWIZDAC TACH KARNYCH."
Po przeczytaniu tej myśli pytam - ile karnych podyktowali sędziowie w Extra na
niekorzyść naszego Zagłębia przede przyjazdem pana Bonka ?
Na ile punktów przełożyły się podyktowane karne ? Martwi mnie stwierdzenie w
mediach " nie należy dyskutować - cisza spokój - ja akurat mam inne zdanie w
tej kwestii ponieważ jestem Kibicem i każda taka pomyłka bardzo mi przeszkadza.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez xenon 2019-04-30, 8:05 pm

Panie Tadeuszu, wszystko jest ok, tylko jak Zagłębie protestowało wobec decyzji sędziowskich o wszystko obijało się o mur, a jak wyszedł KUCIAK i powiedział prawdę w oczy co o tym mysli to nagle zostaje ukarany dużą grzywną. Czy to strach przed mocnymi w lidze czy lekceważenie pionków przez PZPN?
xenon

Postprzez xenon 2019-04-30, 8:53 pm

moje życie z klubem zaczęło się od Bałtyku wygranym meczem 1:0 chyba w sezonie 80/81. miałem dziurkowaną wejściówkę z kopalni Klimontów.Na ten passport wchodziło ze mną kilku kolegów
xenon

Postprzez jackie57 2019-04-30, 8:57 pm

xenon napisał(a):moje życie z klubem zaczęło się od Bałtyku wygranym meczem 1:0 chyba w sezonie 80/81. miałem dziurkowaną wejściówkę z kopalni Klimontów.Na ten passport wchodziło ze mną kilku kolegów
Tzw. legitymacja członka wspierającego.
jackie57

Postprzez gothblack 2019-04-30, 8:59 pm

xenon napisał(a):Panie Tadeuszu, wszystko jest ok, tylko jak Zagłębie protestowało wobec decyzji sędziowskich o wszystko obijało się o mur, a jak wyszedł KUCIAK i powiedział prawdę w oczy co o tym mysli to nagle zostaje ukarany dużą grzywną. Czy to strach przed mocnymi w lidze czy lekceważenie pionków przez PZPN?

Nie porównuj naszych żali do Kuciaka. On stwierdził dobitnie, że sędzia ich okradł.....za takie pierdolamento w normalnych krajach piłkarskich np. hiszpanii, anglii czy w niemczech minimum pół roku zawieszenia, a może nawet jakaś sprawa karna, a tu dostał 10.000 .....phi tyle to on pewnie w dwa tygodnie zarabia, więc proszę Was uważąm właśnie wprost przeciwnie, że kara jest niska aby już nie zaogniać sprawy, a Legii to współczuje bo nawet jak kogoś z ich zespołu do końca sezonu połamią w polu karnym przeciwnika to o karnym mogą zapomnieć i odwrotnie w ich polu karnym :)
gothblack

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2019-05-01, 12:12 pm

Odnosnie Kuciaka - media PODAJĄ - iż bramkarz sam poprosił o ukaranie i sam
podał kwotę 10.000 .- zł jako kara.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez xenon 2019-05-01, 12:41 pm

Ktoś cię okrada, a ty masz milczeć bo jak nie to będzie surowa kara.Odpalasz race na swoim stadionie dostajesz zakaz wyjazdów i mandat pieniężny, a firma, która w kontroluje wszystkich przy wejściu jest bez winy.Ciekawe jak Boniek Tomaszewskiego potraktuje za dzisiejszy wywiad?Zresztą sprawa Wisły pokazała jak są traktowane kluby.
xenon

Postprzez Blajpios 2019-05-01, 2:57 pm

xenon napisał(a):Ktoś cię okrada, a ty masz milczeć bo jak nie to będzie surowa kara.Odpalasz race na swoim stadionie dostajesz zakaz wyjazdów i mandat pieniężny, a firma, która w kontroluje wszystkich przy wejściu jest bez winy.Ciekawe jak Boniek Tomaszewskiego potraktuje za dzisiejszy wywiad?Zresztą sprawa Wisły pokazała jak są traktowane kluby.
Ale czy to znaczy, że skoro niesprawni są w swych powinnościach ci, którzy powinni pilnować i łapać chuliganów i/lub przestępców - to znaczy, że np. ci, co podpalają są niewinni a nawet skrzywdzeni?
Tak zresztą dla jasności - chuligani, czyli ci, co w du**e, delikatnie ujmując, mają prawo - i przestępcy, czyli ci, którzy np. niszczą wyposażenie stadionu, kto wie, czy nie zaliczyć do nich nawet tych, co cynicznie liczą na to, że nie będą płacić a wymuszają koszty na ochronę i na zapłacenie kar — otóż, oni to raczej nie podpadają pod zdanie "Odpalasz race na swoim stadionie dostajesz zakaz wyjazdów i mandat pieniężny(...)". Innymi słowy - nie są krzywdzeni, tylko raczej oni krzywdzą.
Owszem, po części stadion (jeżeli są mieszkańcami Miasta) w jakiejś maleńkiej części można uznać za ich współwłasność. Jednak już od "zakazów" zaczynają się "małe wykopki".
Faktycznie, można założyć, że i ich jakoś dosięga ten zakaz - choć szkodzi głównie Klubowi, który niby "tak kochają", jako że pozbawiony zostaje drużyna dopingu, pieniędzy, które muszą iść na zapłatę kary, no i Klub cierpi prestiżowo u większości społeczeństwa (poza tymi, rzecz jasna, którzy "się jarają" takim "wyczynem" na cudzy koszt); natomiast dla nich samych zdaje się to być tylko podpucha do dalszej zabawy i demonstracji, jakie mają poszanowanie dla prawa, bo gdzieś tam się dostaną na trybuny gospodarzy. Niemniej, po części, jakieś faktycznie konsekwencje i oni ponoszą swoich poczynań, jakkolwiek większość konsekwencji "dzielni gieroje" przerzucają na innych.
No a - kara pieniężna, jak już napisałem, to nie jest tak, że ta chuliganeria/niszczyciele łamacze prawa płacą, bo płacą jako podatnicy maleńką część, tylko okradają współmieszkańców (jeżeli są z Sosnowca), wymuszając na nich zapłacenie kary, w ostatecznym rozrachunku, póki klub jest Miasta. No, tak to z boku wygląda.
Taką tu furorę parę dni temu robił cytat filmowy "Pan płaci, Pani płaci, ooo, i Pani płaci". Cóż. Jest on i w tym kontekście trafny, nieprawdaż?
Blajpios

Postprzez zag23 2019-05-03, 5:00 pm

Własnie teraz zaczyna sie mecz Wisla Plock - Arka Gdynia...Akra nie może tego wygrac ani zremisować jesli chcemy miec przedłuzona nadzieje jesli chodzi o utrzymanie...no to czekamy na wynik
zag23

Postprzez August 2019-05-03, 5:37 pm

zag23 napisał(a):Własnie teraz zaczyna sie mecz Wisla Plock - Arka Gdynia...Akra nie może tego wygrac ani zremisować jesli chcemy miec przedłuzona nadzieje jesli chodzi o utrzymanie...no to czekamy na wynik

Kto chce się naiwnie łudzić ten niech się dalej łudzi. Podobno nawet Prezes już od dawna się nie ludzi.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez zag23 2019-05-03, 5:51 pm

August napisał(a):
zag23 napisał(a):Własnie teraz zaczyna sie mecz Wisla Plock - Arka Gdynia...Akra nie może tego wygrac ani zremisować jesli chcemy miec przedłuzona nadzieje jesli chodzi o utrzymanie...no to czekamy na wynik

Kto chce się naiwnie łudzić ten niech się dalej łudzi. Podobno nawet Prezes już od dawna się nie ludzi.

przy takim podejsciu to moze grajmy do końca sezonu mlodzieżą skoro mamy ogladac beznadziejnego Cichockiego, Totha i Polczaka przez których stracilismy tyle bramek że ciezko bedzie to pobic przez wiele lat w Ekstraklasie. Ja bym ogrywał mlodzież jesli stracimy matemetyczne szanse przynajmniej to zaprocentuje w 1 lidze.

Poki co jest nudnawy mecz Plock-Arka, malo strzałow jest 0:0 do przerwy

skonczylo sie 1:1
Ostatnio edytowano 2019-05-03, 6:53 pm przez zag23, łącznie edytowano 1 raz
zag23

Postprzez slawekchicago 2019-05-03, 6:41 pm

Arka przegrywa .Czyli przy 2 wygranych zostanie punkt straty , ale czy jest sens wierzyc
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez NHK12 2019-05-03, 6:44 pm

My mozemy wierzyć. Tylko czy wykonawcy biegajacy po boisku i rzadzacy wierzą? Chyba nie.
NHK12

Postprzez krysteksc 2019-05-03, 6:47 pm

Serce kibica zawsze w takiej sytuacji podpowie, że to się może stać. Niestety rozum i znajomość naszych realiów bardzo w to wątpi. 4 mecze 12 punktów tylko to nas uratuje.
krysteksc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna