Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez August 2008-11-05, 9:41 am

Ten klub ma jednych z najlepszych Kibiców w Polsce. Ale niestety nie można tego samego powiedzieć o działaczach. Piłka nożna to w dzisiejszych czasach cały biznes. Mnie jako kibicowi klubu marzy się, że nie tylko pójdę na meczu, kupując wcześniej w SK szalik czy smycz, ale też że będę mógł kupić sobie piwo klubowe czy nawet klubowego kondoma, używać korzystać z klubowej sieci komórkowej iść z żoną i dziećmi na obiad do klubowej knajpy, w tejże spotkać się z kumplami, jednocześnie zasilając klubową kasę. A kiedyś może i być pochowanym na klubowym cemntarzy wśród swoich - kibców Zagłębia. Może na dzień dzisiejszy marka klubu nie ma takiej rangi jak Lecha czy Wisy, ale do diaska jest chyba jeszcze coś warta. Zamiast tego słyszę biadolenie o braku pieniędzy, strony internetowej a jeśli chcę sie dowiedzieć co słychać w samym klubie to muszę cierpliwie poczekać jak chłopaki- kibice -wolontariusze coś nakręcą (Wielki Szacunek za Tę Robotę) albo któreś z mediów łaskawie przekaże jakąś informację.
Reasumując w moim odczuciu na dzień dzisiejszy uważam, że klub w postaci jego działaczy i pracowników ma mnie jako kibica głęboko w dupie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2008-11-05, 10:08 am

Padają tu nazwy dwóch ośrodków medialnych mających pewne podobieństwa między sobą. Jednocześnie jednak - i duże różnice. Chodzi mi tu o Radio Eska Śląsk i i Telewizję Silesia. Patrząc z boku - nie jest więc to z mej strony jednoznaczne twierdzenie, bo za mało wiem w tych sprawach - można by nawet rozważać tezę o "wrogim przejęciu". W jakimś sensie bowiem zagłębiowskie radio zostało zamienione przez ogólnopolskiego potentata (prekursora postawy Państwa Polskiego czy też podmiot dobrze "zwąchujący trendy"?) - w śląską stację. Pamiętam internetowe strony, gdzie już Radio Rezonans, po nawiązaniu współpracy, gdy jeszcze nazwa Rezonans istniała - było prezentowane jako "oddział śląski", "Eska Śląsk" czy coś takiego. Z drugiej strony mamy telewizję, która powstaje w dużej mierze z zaangażowania ludzi mieszkających na terenie Zagłębia lub wręcz mających jakąś "świadomość bycia z Zagłębia", "Zagłębiaków" (znów mało wiedzy) - którzy tworzą telewizję śląską, dla Śląska czy wyraźnie zaznaczając profil śląski (bez wnikania w dalsze narodościowe odniesienia, raczej z nastawieniem na "Aglomerację Śląską", choć i z perspektywą obecnie, przynajmniej zdaniem mediów, sprzedaży Niemcom tej telewizji dla Aglomeracji). Z tych racji dokonują pewnego rozszerzenia propozycji, po początkowym odcięciu się od pewnego rodzaju regionalizmów, gdy wyraźnie odrzucali mówienie o Zagłębiu - obecnie wyraźnie wpuszczają takie akcenty. W tym sensie idą więc zdecydowanie drogą inną niż "Eska". Jednocześnie jednak, jak mi się wydaje, nie ma co się łudzić - tu są podobne - żadna z tych stacji nie będzie zabiegać o zagłębiowskość. Jakkolwiek - nie przesądzam, że nie warto próbować wprowadzać i na te anteny spraw Zagłębia, pilnując jedynie kontekstów i sposobów prezentacji; przy czym pomocne będzie pamiętać, że summa summarum, uczciwsza jak dotąd była postawa TVS, co zresztą widać we współpracy.
Blajpios

Postprzez MartinZS 2008-11-05, 10:36 am

delete
Ostatnio edytowano 2013-06-04, 6:54 pm przez MartinZS, łącznie edytowano 1 raz
MartinZS

Postprzez flex 2008-11-05, 12:54 pm

August, może trochę pojechałeś z tą siecią komórkową i cmentarzem, ale jest w tej twojej rozpaczy trochę prawdy. Ale podejrzewam, że jak zawsze rozchodzi się o kasę. Z tymi działaczami też trochę przesadziłeś bo przynajmniej ja o takich nie słyszałem. Być może Wy słyszeliście o jakimś działaczu Zagłębia ale dla mnie to YETI.
Spójrz na sprawę realnie, jeśli nie ma kasy na stronę Zagłębia, na wypłatę podstawowych świadczeń o których coraz częściej piszą media to gdzie tu myśleć o sieci komórkowej, piwie klubowym, knajpie itp.
Smutne to jest ale przy obecnych sponsorach (Szatan, miasto oraz inne mniejsze lub większe firmy) daleko nie zajdziemy.
Wzajemne oskarżanie się też niczemu nie służy, trzeba żyć kolejnym meczem i wierzyć, że przyjdą lepsze czasy i Zagłębie wróci do ekstraklasy ;-)
flex
Administrator

Postprzez August 2008-11-05, 1:42 pm

flex napisał(a):August, może trochę pojechałeś z tą siecią komórkową i cmentarzem, ale jest w tej twojej rozpaczy trochę prawdy. Ale podejrzewam, że jak zawsze rozchodzi się o kasę. Z tymi działaczami też trochę przesadziłeś bo przynajmniej ja o takich nie słyszałem. Być może Wy słyszeliście o jakimś działaczu Zagłębia ale dla mnie to YETI.

Spójrz na sprawę realnie, jeśli nie ma kasy na stronę Zagłębia, na wypłatę podstawowych świadczeń o których coraz częściej piszą media to gdzie tu myśleć o sieci komórkowej, piwie klubowym, knajpie itp.
Smutne to jest ale przy obecnych sponsorach (Szatan, miasto oraz inne mniejsze lub większe firmy) daleko nie zajdziemy.
Wzajemne oskarżanie się też niczemu nie służy, trzeba żyć kolejnym meczem i wierzyć, że przyjdą lepsze czasy i Zagłębie wróci do ekstraklasy ;-)

Może i pojechałem, choć myślę, że projekt typu Zagłębie-Mobile to może być melodia wcale niedalekiej przyszłości. Kibice będą mogli w ten sposób współfinansować działalność klubu, a w zamian otrzymywać SMS-y z najświeższymi informacjami o tym, co dzieje się w klubie. To też może być zacieśnienie więzi i budowanie przyjacielskich relacji na linii klub-kibice.
A co do sytuacji w klubie. Ja akurat nie bardzo wiem jaka jest sytuacja bo.... brakuje informacji na ten temat. A specjalnie z klubu nikogo nie znam. Jak rozmowy z potencjalnymi sponsorami ? Mam wrażenie , że nie ma żadnych rozmów. A co do działań to właśnie kibice pokazują, że oprócz kasy liczą się chęci i pomysł. Poza tym przez kilka lat była włoska kasa w klubie i też nic sie nie działo. Ja nikogo nie oskarżam i oskarżać nie zamierzam, ale uczciwie co mi na sercu leży też chciałem wyartykuować.
August

Postprzez Bartos 2008-11-05, 2:44 pm

wszystko zaczyna się od błędnego myślenia

działacze klubowi traktują działania Marketingowe jako koszty!!

dla nich większa ilość plakatów, banerów czy bilboardów to koszt - czyli kasa, którą muszą wydać
dla nich strona internetowa to koszt i to stały - który co m-c muszą ponosić
dla nich pamiątki klubowe (koszulki, szaliki itp...) to koszt bo trzeba je najpierw zamówić i od razu zapłacić.

Chyba nikt z nich nie pojmuje tego, że te wszystkie działania zwracają się z nawiązką.
Klub byłby w dużo lepszej sytuacji finansowej bo pieniądze leżą na murawie, na trybunach, przed stadionem, na mieście ... tylko nikt nie umie ich podnieść.

I niestety to się nie zmieni dopóki nie zmienią się ludzie w klubie!
Bo skoro działacze od półtora roku nie potrafili się tym zająć to ja nie widzę żadnych szans aby nagle zrozumieli swoje błędy i zmienili podejście.
Bartos

Postprzez flex 2008-11-05, 3:01 pm

Bartos racja, jednak żeby się zmienili najpierw musi się zmienić chyba ten kto wydaje kasę na ten klub.
Bo albo gość świadomie przymyka oczy na niektóre sprawy i udaje, że nie widzi, albo ma takie pojęcie o zarządzaniu, że ten stan rzeczy jest dla niego zadowalający ... albo ma wszystko w dupie i patrzy jakby się tu wykręcić z tego interesu.

Przykład idzie z góry.
Bo dla mnie logiczne jest, że jak się inwestuje niemałą kasę na firmę to trzeba tak sobie dobrać pracowników aby firma przynosiła zyski (w przypadku polskiej piłki czyt. mniejsze straty).
flex
Administrator

Postprzez emdżej 2008-11-05, 4:13 pm

No tak. Mówimy, że media określają nasze miasto Śląskiem. Co w takim razie myśleć o tym? Obrazek
emdżej

Postprzez jls 2008-11-05, 6:18 pm

Nie każdy uczęszczał do odpowiednich, dla ich miejsca zamieszkania szkół.
Jest to zwyczajne draństwo.
Piękny przykład dla młodzieży.
jls

Postprzez mayday77 2008-11-05, 6:33 pm

emdżej napisał(a):No tak. Mówimy, że media określają nasze miasto Śląskiem. Co w takim razie myśleć o tym? Obrazek

Co się dzieję w "Państwie"Zagłębiowskim???
Jak domniemam rodowity Zagłębiak pisze takie brednie to dzieje się co raz gorzej.
Jeżeli trzeba tłuc do głowy nawet naszym krajanom,to co mają myśleć(odnośnie regionu Zagłębia Dąbrowskiego)ludzie z innych regionów Polski???
mayday77

Postprzez jls 2008-11-05, 6:40 pm

Nie można się gorączkować, większość ludzi tu mieszkających to napływowi wyrobnicy, którzy nie znają tak geografi, topografi oraz histori regionu w którym mieszkają.
Nie ma kto ich tego uczyć.
jls

Postprzez HrabiaZąbek 2008-11-05, 8:35 pm

Trafione w sedno problemu. Raz nie ma kto uczyć o Zagłębiu Dąbrowskim, dwa to problem z programem nauczania który historię regionu traktuje po macoszemu. Ale z drugiej strony nawet gdyby program ujmował historię regionu to mam obawy co do tego że skupiałby on swoja uwagę ... o zgrozo do problematyki związanej z historią ...Śląska.
Bo tak naprawdę jedną większą alternatywą dla propagowania tożsamości Zagłębia Dąbrowskiego jest klub Zagłębie Sosnowiec i jego otoczka kibickowska. Szkoda tylko że przedstawiciele klubu Zagłębia (piłka i hokej) nie są zbytnio zainteresowani żadną formą autopromocji Zagłębia Dąbrowskiego i tym samym klubu Zagłębia Sosnowiec.

Ale jak ktoś już napisał do takich rzeczy potrzeba ludzi świeżych, odważnych wchodzić w nowe, świeże pomysły. Potrzeba specjalistów a nie ludzi którzy biernie będą się przyglądać temu co się dzieje wokół klubu i mocno trzymających się "stołków".
HrabiaZąbek

Postprzez Jaro;00 2008-11-05, 9:38 pm

Ludzie: 1.temat: Marketing w klubie nie istnieje! My jako kibice musimy się za to sami zabrać! Nie ma co liczyć na szatana i i jego przydupasów! Już jakiś czas zastanawim się sam jak można by to było zacząć. OD DZIAŁACZY różnimy się tym: ŻE MY DLA NASZEGO KLUBU JESTEŚMY W STANIE POŚWIĘCIĆ SWÓJ CZAS I PINIĄDZE MAJĄC SATSFAKCJĘ Z DOBRZE WYKONANEJ PRACY(patrz m. z Tychami) I ROBIMY TO ZA DARMO! A PSEUDO DZIAŁACZE BIORĄ ZA TO OGROMNĄ KASĘ... A KLUB... I NAS KIBICÓW W DUPIE MAJĄ! Powiem więcej JAK SIĘ SAMI NIE ZABIRZEMY ZA SZUKANIE SPONSORA .... TO ZA CHWILĘ SIĘ OKAŻE, ŻE W PRZERWIE ZIMOWEJ TRZEBA SPRZEDAĆ KILKU WART.GRACZY ŻEBY szatan i te barany MIAŁY ZA CO ŻYĆ! A NAJWŻNIEJSZY DLA NAS KIBICÓW AWANS BĘDZIEMY MUSIELI ODŁOZYĆ NA PARĘ SEZONÓW... ale z takim zarządem... SKANDAL! Jest tyle firm w ZAG.DĄBR. ale to trzeba chcieć coś zrobić dla tego klubu! 2.temat: "silesia" to jest coś co mnie strasznie wkur... Ten osioł górski pcha się z naszym miastem do SRAlesii, po co?! zamiast wszyscy prezydenci ZAG. miast spotkać sie i pogadać o wspólnym silnym regionie ZAG.DĄBR. to oni w dupie to mają! wszyscy politycy to złodzieje, a nasi ślascy politycy(patrz) górski.... to totalna porażka! Odnoszę wrażenie, że nie ma u nas regionie, ani w klubie ludzi którzy faktycznie chcieliby dla nas miszkańców i KIBICÓW "coś" zrobić, jest to bardzo przykre... ale jak przyjdą wybory i walka o koryto... to zobaczycie... :-(
Jaro;00

Postprzez turku 2008-11-05, 11:33 pm

Ja się chciałbym spytać o jedną dość interesującą sprawę.
Skoro właścicielem TV SILESIA jest sosnowiczanin to chyba po części zależy mu tez na sprawach ZAGŁĘBIA jako regionu i pewnie też i klubu.

Stąd moje zapytanie odnoście meczy emitowanych w telewizji.
Sporo osób ma TV SILESIA a z braku chęci lub zniechęcenia poprzednimi latami przestało chodzić na mecze Zagłębia.
Teraz szeroko w TV SILESIA jest reklamowana transmisja meczu gieksy na żywo. Jest to I liga więc o prawa do transmisji jest znacznie trudniej niz do transmisji II ligi.

Czemu więc mecze Zagłębia nie mogły być transmitowane przez TV Silesia oglądalnośc zapewne by była, zwiększył by sie dochód z reklam. I nie mowcie że wtedy spadłyby dochody z biletów. Bo ci co by chciali przyjsc to by przyszli a nawet jesli byłoby nas mniej to dochody z reklam by to wyrównały.

Możanbyłoby pieknie zareklamować w ten sposób nasz klub szczególnie na takich meczach jak z pogonią czy ostatnim z GKS.

Więc pytam czy jest szansa ujrzeć ZAGŁĘBIE grające LIVE w TV SILESIA?
turku

Postprzez August 2008-11-06, 8:47 am

turku napisał(a):Ja się chciałbym spytać o jedną dość interesującą sprawę.
Skoro właścicielem TV SILESIA jest sosnowiczanin to chyba po części zależy mu tez na sprawach ZAGŁĘBIA jako regionu i pewnie też i klubu.

Stąd moje zapytanie odnoście meczy emitowanych w telewizji.
Sporo osób ma TV SILESIA a z braku chęci lub zniechęcenia poprzednimi latami przestało chodzić na mecze Zagłębia.
Teraz szeroko w TV SILESIA jest reklamowana transmisja meczu gieksy na żywo. Jest to I liga więc o prawa do transmisji jest znacznie trudniej niz do transmisji II ligi.

Czemu więc mecze Zagłębia nie mogły być transmitowane przez TV Silesia oglądalnośc zapewne by była, zwiększył by sie dochód z reklam. I nie mowcie że wtedy spadłyby dochody z biletów. Bo ci co by chciali przyjsc to by przyszli a nawet jesli byłoby nas mniej to dochody z reklam by to wyrównały.

Możanbyłoby pieknie zareklamować w ten sposób nasz klub szczególnie na takich meczach jak z pogonią czy ostatnim z GKS.

Więc pytam czy jest szansa ujrzeć ZAGŁĘBIE grające LIVE w TV SILESIA?

TV Silesia to jest biznes, więc żadne sentymenty tu z pewnością nie grają żadnej roli. Poza tym nie wiadomo, czy facet w ogóle interesuje się futbolem a jeśli tak to kibicuje akurat Zagłębiu. Przypominam, że śp Marian Dziurowicz też był sosnowiczaninem rodem z Pogoni.
Ale to nie oznacza, że to ludzie z klubu nie powinni się zakręcić wokół tematu. Jakie są "działania" wszyscy widzą.
Tylko nie bądźmy zaskoczeni, jak za kilka lat w Dąbrowie, Będzinie czy Czeladzi będą działać prężne fan-cluby Gieksy czy innego śląskiego klubu.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna