Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez SO_1906 2010-01-15, 7:09 pm

patrios91 napisał(a):
Wiara_ZS napisał(a):No i gdzie oni się pchają ? Bez stadionu,bez kibiców,zobaczymy na wiosnę czy te transfery dały skutek,ale nazwiska nie grają ;-)

Piszesz tak jak wiekszosc napinaczy. Kazdy kiedys zaczyna....a ze to dlugi poczatek to juz nie nasza sprawa :) :)

I na dodatek tak, jakbyśmy my mieli stadion pokroju chociażby Ruchu Chorzów...
SO_1906

Postprzez patrios91 2010-01-15, 7:41 pm

SO_1906 napisał(a):I na dodatek tak, jakbyśmy my mieli stadion pokroju chociażby Ruchu Chorzów...

Nie no mamy jakas tam licencje na rozgrywanie meczy Ligi Mistrzow do fazy grupowej wiec nie jest zle. Radzionkow nie powstal w 2000 roku tylko w 1919. Mieli duzo czasu na wybudowanie,wyremontowanie obiektu. Mnie tylko zastanawia fakt czy w razie ich awansu dostana licencje na gre w I lidze. 1100 siedzen,brak podgrzewanej i"porzadnej"murawy,a takze oswietlenia. Nie wiem jakie sa wymogi na 1 lige,ale wydaje mi sie ze podniesli standardy potrzebne do uzyskania linencji. Natomiast wkurza mnie gadanie "Gdzie wy sie pchacie do I ligi z takim stadionem". Nie gra stadion tylko druzyna.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Adam1906 2010-01-16, 9:14 pm

Ruch Radzionków - Myszków 2-2. Ensar Arifović nie będzie grał w Ruchu.

20:45, 2010-01-16.

Autor: Stanisław Hajda.
- Na kilka rzeczy mogłem sobie dziś odpowiedzieć - mówił po sparingu z MKS-em Myszków Rafał Górak, trener Ruchu. I podziękował za grę Ensarowi Arifoviciowi. Napastnik oblał test...

http://www.sportslaski.pl/Radzionkow-My ... ,info.html

Nazwiska nie grają. Oby nie było tego samego z Piotrem Rockim...
Adam1906

Postprzez peterrabit3 2010-01-16, 9:30 pm

do transferu Rockiego jeszcze daleko.....oby jak najdalej.....
peterrabit3

Postprzez dziejus 2010-01-16, 10:35 pm

A Arifovic co to niby za wielkie nazwisko?? Jezeli Rocki podejdzie powaznie i ambicjonalnie do sprawy to na pewno pomoze nam w awansie.Miedzy innymi dlatego ze jest walczak,zadziora i potrafi poderwac druzyne.Pytanie czy bedzie chcial tego.
dziejus

Postprzez KalF92 2010-01-16, 10:44 pm

dziejus napisał(a):A Arifovic co to niby za wielkie nazwisko?? Jezeli Rocki podejdzie powaznie i ambicjonalnie do sprawy to na pewno pomoze nam w awansie.Miedzy innymi dlatego ze jest walczak,zadziora i potrafi poderwac druzyne.Pytanie czy bedzie chcial tego.
Właściwie to racja, nie spojrzałem na to z tej perspektywy. Rocky jest przydatny, ale na pewno nie tak jak typowy snajper-dlatego przede wszystkim ktoś taki a potem dopiero ewentualnie Rocki.
KalF92

Postprzez dziejus 2010-01-16, 10:57 pm

Dlatego Gryboś i Rocki w pakiecie.Jak mnie juz stac na konia to i na bat.I Miasto jako przyszly udzialowiec mogloby juz troche pomoc w transferach.
dziejus

Postprzez Blajpios 2010-01-17, 2:20 am

patrios91 napisał(a):Stary przeczytaj to co napisales a pozniej sie zastanow.. :) Porownanie Katalonii do Zaglebia nie jest tu na miejscu w jakimkolwiek sensie. Chwalic zarzad tylko dlatego ze po latach ruszyl tylki jest nie na miejscu. Pan,ktory zle sie wypowiadal o Zaglebiu raczej nie mial na celu pokazania "gorzkiej prawdy" tylko upokorzenia,wzburzenia ludzi,kibicow,ktorzy to czytaja. Kierowala sie nim nienawisc spotykana wsrod kiboli,a nie chec pokazania prawdy. Mozna by dyskutowac "co autor mial na mysli" ale nie ma najmniejszego sensu. Jest w tym jednak troche prawdy...ale tylko troche.
PS. Twoj post mozna by napisac w kilku zdaniach bardziej dla mniej kumatych zrozumiale ;-) ...nie pisz takich dlugich postow bo wiekszosc tego nie czyta. W tych czasach liczy sie tresc..a nie dlugosc;-)

Co do faktu, że mój wpis ostatni był szczególnie trudny do czytania - oczywiście nie ma żadnej dyskusji... I dziękuję jak zawsze tym, którzy chcą się pozmagać, nawet jeżeli nie został do końca wypracowany wpis. Może warto co prawda wobec niego ewent. wziąć pod uwagę, że było już "dobrze po północy", gdy pisałem - a z drugiej strony wiedziałem, że następną okazję do napisania będę mieć co najmniej za tydzień. Biorąc więc pod uwagę rytm wydarzeń i forum: temat poruszany, choć bardzo istotny, po tygodniu jest już "przysypany" zupełnie innymi, nowymi tematami prasowymi. Toteż - ważny temat należało spróbować skierować od razu na inne tory, niż niechybnie zanosiło się, że Koledzy zechcą go potraktować. Jakkolwiek, faktycznie wyszedł jeden z wpisów naprawdę wymagających od Kolegów cierpliwości, jako że nie był dobrze napisany - ani pora przychylna, ani czasu na poprawę - i tu nie ma dyskusji.
Toteż, jednym słowem, nawiązując do niego: można byłoby więc go "podsumować", że treści przeze mnie poruszone, dało się napisać lepiej.
Ale - nie ma co w kółko powtarzać mitów, że pewne rzeczy da się napisać krócej.
Są rzeczy, które muszą być szerzej zanalizowane, by dojść do faktów, prawdy, znaczenia - a nie medialnej propagandy. Trzymanie się rytmu wiadomości telewizyjnych (maksimum 10 sekund na opis kolejnego obrazka, nieważne ile da się z sensem opisać) - to doprowadza do tego, do czego wiadomości telewizyjne: do wyobrażenia, że się wie, co się dzieje. Niektóre rzeczy krócej - to wychodzą spoty reklamowe, rzeczywistość nie liczy się w nich tak, jak to, co chce się "wmówić".
Wracając do naszego tematu: przy takim "jak najkrócej", to wychodzą takie rewelacje, na które ja odpowiadałem - gdy toś tu wyciągnął porównanie z Barceloną, byle tylko, jak się wydaje, "odciągnąć wątek dyskusji od niebezpieczeństwa". Niebezpieczeństwem było zaś, że ktoś inny wcześniej chciał odwołać się do realizmu, a nie do ślepiej "wiary miłosnej" w to, że Zagłębie jest wielkie i doskonałe już w każdym wymiarze a Kibice są doskonali i absolutnie nie wolno wytykać im, że np. nie nadążają w rozwoju za rozwojem władz klubu!
Krytykować - wolno wszystkich dookoła. Krytykować wolno - władze Klubu. Władze Klubu rozwijają się jakoś - to jeżeli nie jest to ich winą, to co najwyżej robią coś, co powinni. Ale Kibice rozwijać się - a, to absolutnie nie wolno wchodzić na te tematy! Nie można pisać, że może powinni się rozwijać, choćby paralelnie czy adekwatnie do postępu w klubie. Temat realizmu przywołany przy wpisie o red. Jaroszyńskim: rzecz jasna absolutnie nie do przyjęcia dla niektórych. Jakkolwiek padła tu prośba o wklejenie tego tekstu - jednak rzecz jasna nie było to do przeprowadzenia na forum, nie do pomyślenia było przedstawienie faktycznego tekstu Jaroszyńskiego. Niemniej, obrzucaniu go "zaocznie" poniżającymi epitetami - jak najbardziej to nie przeszkadzało...
Ktoś poruszył w ramach "kierunku na realizm", że wciąż jest problemem, iż brak jest rozwoju kibiców w kierunku Stowarzyszenia - absolutnie trzeba odciągnąć od tematu, bo przecież nic nie można oczekiwać, że się jeszcze będą Kibice rozwijać, jako że są doskonali, nieprawdaż?
Jednym słowem - jednak robię psikusa... Znów wraca temat - przyszłości Zagłębia; rozwoju - skoro już się rozwijają pewne rzeczy w Klubie. To może warto wziąć przykład i z tych gorszych klubów, Lecha, Legii, Górnika, Wisły, GKSu, Lechii, Arki, Pogoni, Sandecji, czy innych - i jednak pomyśleć o pójściu krok dalej?
Blajpios

Postprzez patrios91 2010-01-17, 2:30 am

dziejus napisał(a):Dlatego Gryboś i Rocki w pakiecie.Jak mnie juz stac na konia to i na bat.I Miasto jako przyszly udzialowiec mogloby juz troche pomoc w transferach.

Skoro Rocki i Grybos razem to kogo typujecie do odejscia ? Mysliwy jak widac zostaje...a wiec ?

Blajpos wystarczylo napisac,ze niektorych rzeczy nie da sie napisac krotko i tresciwie. Co do starego tematu,powiem tak:Zeby zroumiec sens postu Jaroszynskiego trzeba spojrzec na niego obiektywnie. Ja i wiekszosc kibicow nie potrafi tak na to spojrzec...bo widzi inny cel niniejszego artykulu tego pana niz ty. Kociec :)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez MrCricket 2010-01-17, 11:13 am

dziejus napisał(a):Jezeli Rocki podejdzie powaznie i ambicjonalnie do sprawy to na pewno pomoze nam w awansie.Miedzy innymi dlatego ze jest walczak,zadziora i potrafi poderwac druzyne.Pytanie czy bedzie chcial tego.

Inne pytanie czy mu zdrowie pozwoli ? Tyle lat grał na wysokim szczeblu, a to walczak i wiek też robi swoje...
MrCricket

Postprzez KalF92 2010-01-17, 11:18 am

MrCricket, zadał bardzo dobre pytanie, jednak wydaje mi się ze Rocky jest w stanie zagrać przynajmniej jeszcze jeden sezon na wysokim poziomie, o ile kontuzje nie będą mu doskwierać.
KalF92

Postprzez Blajpios 2010-01-17, 12:21 pm

patrios91 napisał(a):(...)Blajpos wystarczylo napisac,ze niektorych rzeczy nie da sie napisac krotko i tresciwie. Co do starego tematu,powiem tak:Zeby zroumiec sens postu Jaroszynskiego trzeba spojrzec na niego obiektywnie. Ja i wiekszosc kibicow nie potrafi tak na to spojrzec...bo widzi inny cel niniejszego artykulu tego pana niz ty. Kociec :)

Otóż, wystarczy może napisać "ze niektorych rzeczy nie da sie napisac krotko i tresciwie" - tylko wtedy, gdy nie chce się napisać, że problemem jest "widzenie innych celów tamtego artykułu tego pana", za które chce się "skazać", ale nie chce się przeprowadzić dowodu. Zbędne rzeczywiście było przypominanie, że tekstu się nie zna, ale oskarża autora: ale zbędne było tylko wtedy, gdy po prostu chciało się ukryć, że wyrok jest wydany "zaocznie i pozamerytorycznie" -przynajmniej tak to wychodzi z wypowiedzi Kolegi. I nie zmieni tych faktów wpieranie, że można było krócej... bo to tak, jak pisałem wyżej, o propagandzie.
Nie znam Jaroszyńskiego osobiście, nie znam tekstów, więc nie rozstrzygam. Może macie dużo racji w tych ocenach oprócz tego, co słusznie z kolei zauważa Jaroszyński a przed czym z racji emocjonalnego związku z Zagłębiem - bronicie się. Ale na razie, to wygląda to zupełnie inaczej: racje Wasze wychodzą na niepewne, bo są nieudokumentowane; nawet więc należy nie wykluczać, że są to plotki, zniesławienia lub nawet może oszczerstwa. Niestety.
Aha. Można było krócej: Na racje Jaroszyńskiego odpowiadacie ucieczką od nich i oszczerstwami. Prawda, że lepiej - bo krócej?
Ale ja tak pisać raczej nie będę, zwłaszcza gdy w grę wchodzi ocena ludzkich zachowań; i to - tę ostrożność przed pochopnym osądzeniem stosować też będę nie tylko w jedną stronę, "dla szwagrów od kapeli".
No i jeszcze jedna zaleta proponowanego przez Kolegę "skrótu z wyrzuceniem niepotrzebnych elementów". Znowu ucieka się zgrabnie od kwestii rozwoju. Nieważne, że była podawana, jako istotna dla wypowiedzi. Zaiste, maestria godna tvnu czy innych tuzów wdzięku przy przewekslowywaniu informacji na kierunki miłe, nieważne czy prawdziwe.
Przepraszam, że tak się "przyrzepiłem" akurat wpisu Kolegi. Może się bowiem wydawać, że zamiast radości, że ktoś szuka porozumienia, pomyśli nad tym, co napisane, podejmuje dialog - to ja walę cepem na oślep i zabijam dyskusję i dialog... Proszę mi wierzyć, jest odwrotnie. Życzliwość - doceniam i jestem wdzięczny. Cieszę się, że ktoś chce podejmować jakoś merytoryczną dyskusję - i chciałbym godnie na to odpowiedzieć; to dowód dla mnie właśnie docenienia, że też podjąłem dyskusję, choć z czasem jest "różnie". Szczególnie też chciałbym podkreślić, okazać uznanie - wobec wykazanego jednak dystansu wobec własnych kibicowskich emocji, co jest naprawdę sztuką wysokich lotów (fragment ładnie przypominający aluzją, że trudno od kibiców wymagać wyłączenia emocji, zwłaszcza wobec obiektu kibicowania). Też więc i dodam - sprawę Jaroszyńskiego w tym momencie kończę, nie ma co w kółko wracać do niej.
Jednocześnie jednak - wracam do tej kwestii "przemilczeń pożądanych w lepszych, bo krótkich wersjach". Mimo wszystko, dla wyżej wspomnianej szczerze przeze mnie radości ze wzajemnego zrozumienia, dla dialogu, szacunku: czasem nawet i jakiś istotny temat można więc przemilczeć lub przemilczeć trzeba. Ale czasem - mimo wszystko, mimo że utrudnia się przez to sprawianie wrażenia szacunku, jednak trzeba taki temat podnosić. :-) Co więc z tym rozwojem stopni cywilizacji kibicowskiej? Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez Adam1906 2010-01-17, 1:24 pm

Stal wciąż rozmawia.
2010-01-16 16:22:00 Paweł Marzec.

Kolejne zaproszenie na testy w Zagłębiu Sosnowiec dostał Ireneusz Gryboś, ale teraz, aby się na nie udać musi dostać zgodę od Stali. - Decyzji jeszcze nie podjęliśmy. Irek miałby tam pojechać w poniedziałek i zostać aż do soboty, kiedy Zagłębie rozegra sparing. Myślę, że jutro, albo właśnie w poniedziałek określimy się w tej sprawie - powiedział prezes Jacek Szczepaniak. - My, jako trenerzy chcielibyśmy już wiedzieć na czym stoimy i iloma napastnikami będziemy dysponować. Taka niepewność nie jest nam na rękę - stwierdził natomiast Jacek Hus. Na testach w Polonii Bytom wciąż przebywa Wojciech Reiman i również nie wiadomo, czy pozostanie w Stali. Zgodę na treningi ma do końca tygodnia.

http://sportowetempo.pl/pn_podkarpacie/ ... z_rozmawia

Czyli Irek chce, ale Stal jak zwykle będzie mu rzucać kłody pod nogi... Oby wyrazili zgodę i Gryboś trafił w poniedziałek do Sosnowca :)
Adam1906

Postprzez Wiara_ZS 2010-01-17, 2:22 pm

Irek musi być nasz ;-) ,Stal nie powinna mu robić przeszkody,to jest jego decyzja i widać jak bardzo chcę grać dla naszego ZAGŁĘBIA!Miejmy nadzieję że puszczą go do nas,stanie się naszym zawodnikiem :niezle:
Wiara_ZS

Postprzez Adam1906 2010-01-17, 3:13 pm

Wiara_ZS napisał(a):Irek musi być nasz ;-) ,Stal nie powinna mu robić przeszkody,to jest jego decyzja i widać jak bardzo chcę grać dla naszego ZAGŁĘBIA!Miejmy nadzieję że puszczą go do nas,stanie się naszym zawodnikiem :niezle:

Oby Ziomek. Bo z tego co widać, jak pracodawca zabroni mu wyjazdu na testy, chłopak nic nie zrobi. W końcu ma ważny kontrakt ze Stalą Rzeszów...
Adam1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna