Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Blajpios 2008-09-16, 3:03 pm

LucasUSA napisał(a):
emdżej napisał(a):
YOOSHKY napisał(a):
emdżej napisał(a):Ciekawe co na to zarząd Ponidzia. Powinni chyba jakieś konsekwencje z tego wyciągnąć. Rezygnować z posady po dwóch tygodniach to nawet w przypadku ciekawszej oferty nie jest zagraniem fair.

Cóż mogą zrobić? Raczej nic. Miał w kontrakcie ze może opuścić klub w przypadku gdy dostanie ofertę z wyższej ligi....

Jeśli miał taki zapis w kontrakcie co zupełnie inna sprawa. Wtedy działacze mogą mieć pretensje tylko do siebie.

I byc moze dlatego w naszym klubie nie wybrano Mandrysza.

Co właśnie mnie zaciekawiło - gdy nie wybrano, o ile jest tak jak podano, z tej racji: to pozytyw. Świadczyłoby jednak i o jakimś cenieniu marki, co ważne, zwłaszcza gdy jest postrzegana jako podupadła. Także jest to ważne - bo świadczyłoby o poważnach jednak jakichś zamiarach. Warte przypomnienia, ze względu na różne oskarżenia i podejrzenia, jak to całkowicie do luftu klub, właściciel, chęć tylko "ukradzenia" dobra itp. Dodatkowo jednak teraz jeszcze to wszystko ciekawi - jak wobec Pogoni postąpił Mandrysz. Czy ma ten zapis? Co jeszcze nie do końca rozstrzyga - bo mimo wszystko, choć do Zagłębia zwykle pozytywnie się odnosił, z Pogonią związki miał dłuższe i głębsze. Poza tym - może nie żądał takiego zapisu, albo zadwolił się propozycją pomimo braku - bo dostał większą kasę. Może w końcu - jednak się zgodzili? Jak to ktoś napisał - coraz więcej "smaczków" meczu z Pogonią...
Blajpios

Postprzez YOOSHKY 2008-09-16, 3:13 pm

90minut.pl napisał(a):[center][...][/center]
- Otrzymałem propozycję zostania asystentem Henryka Kasperczaka w Górniku Zabrze, z której trudno byłoby nie skorzystać. Zresztą w umowie z Ponidziem Nidą miałem zapis o możliwości rezygnacji, w przypadku oferty z wyższej ligi - tłumaczy Kowalik.
[center][...][/center]
http://90minut.pl:5555/news.php?id=778747
YOOSHKY

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2008-09-16, 3:13 pm

Temat przejscia Mandrysza do Zagłebia rozmywa sie bo juz w tej kwestii
zabrałem głos - Klauzula o ktorej mowa nie miala miejsca wogóle -gdzie
Pogoń Szczecin w wyzszej lidze - śmiech na sali. Gdyby Zagłebie podpisalo
Z Mandryszem Ktr to zablokowało by przejscie Mandrysza do Pogoni i tyle.
Sprawa Kowalika jest czysta, sprawa Szymanowskiego jest czysta i oczywiscie
trenera Kasperczaka jest czysta równiez.
Po prostu Pan Mandrysz nie postapił z nami fair. A tak nawiasem to niestety nasi
Włsciciele nie wiedzieli z kim maja do czynienia mam na mysli Pana Kowalika.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Blajpios 2008-09-16, 5:50 pm

Oczywiście, że można pytać, jaki jest sens rozwodzić się nad szczegółowymi kwestiami co do P. Mandrysza, bo oczywiście, że to szczegół. Niemniej - wątek odnoszący się do byłych piłkarzy, jest jak najbardziej miejscem właściwym do takich dyskusji, bez żadnego rozmywania; bardziej nawet - o Mandryszu, niż o Kowaliku. Natomiast przyznam, że nie do końca zrozumiałem intencje wpisu o Kowaliku, że właściciel "nie wiedział, z kim ma do czynienia". Czy chodziło o to, że wybitny, czy że niezbyt mu wychodzi a zwiódł działaczy Ponidzia? Owszem, ja również uważam, że jest "czysty" od strony uczciwości, bo była o tym mowa wcześniej, zgodzili się na taki wpis itd. Natomiast - czy to jest postęp, być asystentem trochę już zmniejszającej się gwiazdy trenerskiej Kasperczaka; hm - mam wątpliwości, to jednak wycofanie się z działalności na własne konto. Czy to też jednak jest dowód, że do takiej działalności na własne konto się nie nadawał? Też nie rozstrzygające, choć biorąc pod uwagę, że nie przebijał się w kolejnych, coraz mniejszych klubach, można podejrzewać, że jak kiedyś Ćmikiewiczowi, niekoniecznie brakowało mu przygotowania i myśli, tylko "zaciągnąć chłopaków" nie bardzo umiał...
Co do P. Mandrysza natomiast, to nie zgadzałbym się, że postąpił źle z Zagłębiem, chyba że jest coś, co publicznie nie jest wiadome. Owszem, Pogoń obecnie nie jest klubem wyższej ligii, więc wpis w kontrakcie nie miałby zastosowania - co nie zmienia faktu, że ciekawe byłoby wiedzieć, czy go tam zdobył, żądał w ogóle, czy nie; mówiłoby to coś o podejściu do klubu jednego i drugiego; tylko trzeba by jeszcze uwzględnić dalsze okoliczności, jak dłuższe związanie z Pogonią oraz jakie finansowe np. warunki umowy, długość trwania kontaktu itp. Niemniej, wszystko razem - stanowi ciekawą obserwację i nic tu do niej nie ma, że klauzula o przejściu do wyższej klasy nie miałaby względem Pogoni zastosowania, gdyby podpisał w Sosnowcu kontrakt. Natomiast nie bardzo rozumiem, czemu z tego wszystkiego miałaby wynikać konkluzja, że nie fair postąpił wobec Zagłębia. O ile pamiętam - zwykle zawsze pozytywnie odnosił się w przeszłości do klubu, w którym wszedł na pierwszoligowe boiska, czyli do Zagłębia. W tych zaś teraz negocjacjach - przecież nie podpisał jeszcze niczego, więc miał prawo, choćby z powodu braku takiej klauzuli nie zgodzić się na kontrakt i nawet, gdyby w Pogoni im się natomiast zgodził, że jej nie ma (czego nie wiem). Póki są negocjacje - to ma prawo kierować się swoją polityką - później zresztą też, tylko już w ramach kontraktu i jego ograniczeń. Dla mnie - nie przyjęcie kontratku z braku klauzuli, jak najbardziej się "mieści", bo przecież żadne wyjątkowo więzi z Zagłębiem nie istniały, by obligowały go do nie stawiania tego warunku. Tak więc - nie uważam, by postąpił tu szczególnie "nie fair", nawet jeżeli dla kibica Zagłębia jest to przykre; no, chyba, że jeszcze były jakieś zakulisowe rozgrywki, o których nie wiem.
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2008-09-16, 8:00 pm

Kol.Blajpios - dwie rzeczy - pierwsza trener Kowalik to profesjonalista z zasadami
vide Polonia Warszawa, natomiast nasi zrezygnowali bardzo lekka reką dobrego
trenera.
Pan Mandrysz - mleko sie rozlało - ja jestem tym dla ktorego zasady sa bardzo
wazne, pamietam kiedy własnie jako zawodnik Zagłebia i w barwach wychodzil
na Lazienkowskiej wraz z innymi kolegami z druzyny. Moja pamięc mi mowi, iz
z Zagłebia dostał powolanie do Rep.B - nie jestem na 100 % przekonany.
Zarzad naszego klubu dał temu Ex Zawodnikowi do zrozumienia iz chce z nim
kilka lat współpracowac, a przeciez mogł podpisac Umowe o Prace do Czerwca
i Wilk byłby syty i Owca cała.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez August 2008-09-16, 8:53 pm

Nie wiedziałem gdzie napisać, więc piszę tu. właśnie na tvp3 red. Jaroszewski podał, że w górniku Zabrze za przygotowanie fizyczne będzie odpowiadał dr Paweł Ryngier. A to znaczy, że kolejna osoba odeszła z naszego klubu. Czyżby to robota Kowalika ?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2008-09-16, 8:59 pm

Kol. Tadeusz Wisniewski! Jako człowiek na pewno J. Kowalik wzbudza wiele sympatii, również podejściem do pracy, zaangażowaniem. Jako trener? Należałem chyba do najdłużej go broniących tu na forum, pokazywałem, że z takimi papierami długo nie będzie szansy mieć Zagłębie, jak i liczyłem na "filozofię futbolu", jaką prezentował. Do dzisiaj też sądzę, że raczej przedwcześnie wtedy z nim się rozstano, choć... No, właśnie. W tej chwili oceniając, to, tak jak napisałem, jeżeli chodzi o klasę trenerską powstają jednak pytania, jako że nigdzie potem także "nie szarpnął" a pójście w asystenturę z powrotem raczej wskazuje, że być może i sam zaczyna uważać, że brak tego istotnego elementu trenerskiego, jakim jest "napędzenie" drużyny. Co nie zmienia faktu, że nadal go szanuję za wiele i lubię. W dużej mierze tu więc opinia nasza jest zbieżna, jedynie różnimy się w tym, że nie do końca w tej chwili pewne dla mnie wydają się być te stricte trenersko-wodzowskie umiejętności J. Kowalika.
Nie bardzo zaś rozumiem jakichś negatywnych emocji i obrażeń wobec P. Mandrysza - bo wciąż nie widzę jakichś faktów. Cóż to za łaski Zagłębie mu wyświadczyło, by natychmiast leciał szczęśliwy, że raczono dać znać, że parę lat może być związany (o ile tak w ogóle było - ja nie znam szczegółów negocjacji). Coś takiego mógł czuć wobec Pogoni, ale w Zagłębiu grał półtora sezonu przed trzydziestką i raczej z niego zrezygnowano, bo nagle "wylądował" w Rydułtowach na końcówkę sezonu, skąd dopiero na wiele lat poszedł do Pogoni. Nawet, gdyby jednak to tu grał przez wiele lat, to nie ma żadnych zobowiązań, że w takiej sytuacji musi się godzić na wszystko, co chcą w kontrakcie. Toteż - smutek jakiś może być wobec takiego jego postawienia sprawy względem Zagłębia - ale nie zaraz pretensje, że nie leci na gwizdnięcie z wielkimi wdzięcznościami. Propozycja - jak propozycja, przychylność wobec klubu zachował z tego, co wiem - i tyle. Nie znajduję tu żadnych powodów do obrażeń, co najwyżej do konstatacji, że nie ma nadzwyczajnych jakichś miłości. Rzecz jasna, powtórzę zastrzeżenie - o ile nie było jeszcze jakichś szczegółów w rozmowach, ale tego jak na razie nikt nie ujawniał. Tak więc - kończę z mej strony wyjaśniwszy stanowisko co do Mandrysza i raczej dalej odbieram, jak odbierałem. Póki nie będzie innych danych - nie będę wracać do tego tematu, pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez emdżej 2008-09-16, 11:08 pm

Jarosław Białek wszedł na boisko w 90. minucie wyjazdowego meczu St Patrick's Athletic z Herthą Berlin w pucharze UEFA
emdżej

Postprzez Raul75 2008-09-16, 11:39 pm

emdżej napisał(a):Jarosław Białek wszedł na boisko w 90. minucie wyjazdowego meczu St Patrick's Athletic z Herthą Berlin w pucharze UEFA

niedawno w III lidze a tu takie salony europy. Nawet na minutę a się liczy. niestety; porażka 0:2. Może w rewanżu trochę więcj minut.
Raul75

Postprzez Przemek26 2008-09-17, 6:22 am

August napisał(a):Nie wiedziałem gdzie napisać, więc piszę tu. właśnie na tvp3 red. Jaroszewski podał, że w górniku Zabrze za przygotowanie fizyczne będzie odpowiadał dr Paweł Ryngier. A to znaczy, że kolejna osoba odeszła z naszego klubu. Czyżby to robota Kowalika ?

Pierwszą część treningu poprowadził Paweł Ryngier, nowy trener przygotowania fizycznego, który wcześniej pracował w Zagłębiu Sosnowiec.

Za gazeta.pl
Przemek26

Postprzez fan78 2008-09-18, 2:34 am

Pewnie sie ani chwili nie zastanawial.Majac do wyboru miedzy klubem sponsorowanym przez miedzynarodowa korporacje finansowa a firma nomen-omen "kogucik":) jaka teraz jest Zaglebie to tak jakby wogole nie bylo wyboru.Powodzenia!
fan78

Postprzez STS_1906DG 2008-09-18, 7:39 pm

STS_1906DG

Postprzez Waluś 2008-09-18, 9:01 pm

Szymon Gąsiński uwolnił się od Zagłębia
tod2008-09-18, ostatnia aktualizacja 2008-09-18 20:24

Piłkarzowi pomógł Wydział Gier Polskiego Związku Piłki Nożnej
25-letni bramkarz trafił do Sosnowca trzy lata temu z Górnika Łęczyca. Wiosną tego roku dowiedział się jednak, że może sobie szukać nowego klubu - trafił do norweskiego Mo IL. Z powodu kontuzji szybko jednak wrócił do Polski.

- Działacze i trenerzy od początku dawali mi do zrozumienia, że nie mam co liczyć na grę. Zacząłem więc szukać klubu na własną ręką. Miałem kilka ofert, ale w końcu zdecydowałem się na Kolejarza Stróże. Wtedy jednak Zagłębie zaczęło dyktować warunki, które były nie do przyjęcia dla Kolejarza - opowiada Gąsiński.

- Na utarczkach minął okres transferowy i w końcu okazało się, że jestem piłkarzem Zagłębia, ale niezgłoszonym do rozgrywek! Poprosiłem o pomoc Wydział Gier i związek stanął po mojej stronie. Znowu jestem wolnym piłkarzem - cieszy się były bramkarz Zagłębia.

- Runda już trwa, ale mam nadzieję, że nie będzie dla mnie zupełnie stracona. Wystarczy mi kilka spotkań i wrócę do formy - kończy Gąsiński.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Ciekawe, kiedy Szymon miał tą formę, o której mówi. Ja tylko przypominam sobie 2 mecze z jego udziałem z różnych względów. 1 to było jeszcze w drugiej lidze mecz z Odrą Opole i bieg Szymka przez całe boisko,,,, no i drugi już w OE w Wodzisławiu przeciwko Widzewowi. Tyle pamiętam z tej formy.
Waluś
kumaty

Postprzez Darian 2008-09-18, 9:17 pm

Może dlatego że nie chodziłeś na wszystkie mecze... hłe hłe ;-)

Do tego można byłoby dodać mecz z KSZO gdzie Szymek wybronił kilka setek a mecz mógł się zakończyć wysoką porażką Zagłębia.
Darian

Postprzez Łuki19 2008-09-18, 10:01 pm

szczeze mowiac to Szymek by nam sie teraz sprzydal napewno jego umiejetnosci na ta 3 lige by wystarczyly
Łuki19
Obserwowany

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna