To całe zamieszanie ma w konsekwencji uzasadnić korzystną decyzje dla Lubina i Łodzi
a z drugiej strony bezwzględną walkę z patologiami czyli Zagłębiem S-c.
Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
LucasUSA napisał(a):Juz mamy pierwsze efekty afery - Dawid Skrzypek zegna sie z klubem - cos mi sie wydaje, ze to zamieszanie przyspieszylo jego decyzje...
- Zagłębie Sosnowiec najwyraźniej komuś nie leży i nie mogąc się nas pozbyć w czystej grze stosują więc tego typu nieczyste zagrywki. Moim zdaniem wszystkie działania skierowane są ku temu aby nasz klub był ostatnim ukaranym w tzw. „aferze korupcyjnej”. - skomentował na oficjalnej stronie klubu prezes Paweł Hytry doniesienia prasy na temat ustawienia wyniku meczu z ŁKS.
- Przypominam wszystkim, że 13 kwietnia odbędzie się zjazd PZPN, na którym ma zapaść ostateczna decyzja dotycząca abolicji. W jakiej sytuacji jest zatem Zagłębie? Niech każdy odpowie sobie sam na to pytanie. Pomimo tego, że w stosunku do naszego klubu nie zostały wystosowane żadne oskarżenia w związku z tym meczem, ziarno zostało zasiane i na zjazd jedziemy jako z góry straceni. Mnie się to w głowie nie mieści. O ile sama korupcja jest przestępstwem i zachowaniem amoralnym, to tego typu postępowanie mające na celu wyeliminowanie naszego klubu z jakiejkolwiek możliwości obrony jest nie do pomyślenia.
- Zarzutów żadnych jeszcze nie usłyszeliśmy, więc musimy poczekać na oficjalne pismo w tej sprawie z PZPN-u. Nie zostawię jednak tego tak. Ten klub to nie śmietnik, do którego każdy może wrzucić swe śmieci. Ten klub to 100-letnia tradycja i nikt sobie nazwą Zagłębie tyłka podcierał nie będzie. - powiedział prezes Zagłebia Sosnowiec.
http://sport.onet.pl/0,1248675,1719409,wiadomosc.htmlHistoria awansu Korony - działy się cuda
Przegląd Sportowy/MM /09:47
PAP/Piotr Polak
PAP
Zarzuty postawione Dariuszowi Wdowczykowi dotyczą sezonu 2003/04, kiedy ten prowadził Koronę Kielce w trzeciej lidze. Na jej meczach niemal co tydzień działy się rzeczy przedziwne. Kielczanie mieli w 30 spotkaniach aż jedenaście rzutów karnych.
Największą awanturą skończył się wyjazdowy mecz ze Stalą w Stalowej Woli. Korona wygrała 3:1. Sędzia Adam Szubielski z Łodzi wyrzucił z boiska dwóch zawodników gospodarzy, a kiedy w końcówce podyktował problematyczną "jedenastkę" dla kielczan, na murawę wbiegło kilkudziesięciu kibiców gospodarzy i na znak protestu położyło się w polu karnym. Schodzący z placu gry piłkarze Korony zostali obrzuceni butelkami, a obrażony Wdowczyk wyszedł z konferencji prasowej.
Nie mniej ciekawe było wiosenne spotkanie tych drużyn w Kielcach. Korona wygrała je 1:0 po wątpliwym rzucie karnym, podyktowanym w 82. minucie przez sędziego Krzysztofa Zelka z Inowrocławia. "Jedenastkę" wykonał kapitan Korony Arkadiusz B., a wściekli gracze gości zeszli z boiska i przez trzy minuty nie chcieli wznowić gry od środka. Dopiero po namowach swoich działaczy i trenera zdecydowali się kontynuować zawody.
http://ekstraklasa.wp.pl/wiadomosc.html ... 797293.426![]()
W czwartek późnym wieczorem Dariusz Wdowczyk odbył prawdopodobnie ostatnią oficjalną rozmowę z dziennikarzem "Przeglądu Sportowego". Miał skomentować sprawę zarzutów ciążących na innych pracownikach Korony, oraz drugim trenerze Wisły Kraków. O swoich Wdowczyk miał dowiedzieć się kilka godzin później.
- Korona nie kupowała ligowych punktów - mówił Wdowczyk - Praktycznie co tydzień oskarżano nas o jakieś zakulisowe działania, ale w tych podejrzeniach nie było ani ziarna prawdy. Zwykła zazdrość. Jeszcze raz podkreślam: w Koronie nie było korupcji.
- to mój znajomy, ale nie powiedziałbym, że dobry znajomy. Nawet nie pamiętam, w jakich okolicznościach się poznaliśmy - powiedział o znajomości z Andrzejem B. Wdowczyk.
W piątek zatrzymani kierownik drużyny Paweł W. oraz asystent trenera Arkadiusz B. przyznali się do zarzucanych im czynów.
http://zaglebie.sosnowiec.pl/forum/post ... t&p=207167Wolicki: wykonywałem tylko polecenia
Echo Dnia | 2008.03.29 13:40
Wykonywałem tylko polecenia zwierzchnika, choć czasem nie wychodziły one bezpośrednio od niego - powiedział Paweł Wolicki.
Jaki jest efekt rozmów z prezesem ?
Powiedziałem, że przed wrocławską prokuraturą przyznałem się do trzech zarzutów. Prezes poinformował mnie, że jestem urlopowany na miesiąc.
Jakie postawiono panu zarzuty korupcyjne?
Tego nie mogę powiedzieć. Obowiązuje mnie tajemnica. Proszę jednak zrozumieć, wykonywałem tylko polecenia zwierzchnika, choć czasem nie wychodziły one bezpośrednio od niego.
Więc zarząd wiedział, że walcząca o awans Korona gra nieczysto?
Absolutnie nie! Powiedziałem to nawet w prokuraturze, że moim zdaniem zarząd klubu nie miał pojęcia o tym, co się dzieje. Prezes Krzysztof Klicki to przecież największy wróg korupcji.
Pana bezpośrednim zwierzchnikiem był więc Dariusz Wdowczyk, ówczesny trener Kolportera Korony.
- Nie chcę tego komentować, ale przecież może pan to sprawdzić. I proszę mnie już o to nie pytać.
"Echo Dnia"
http://ekstraklasa.wp.pl/wiadomosc.html ... &kat=32282PAP | 2008.03.29 14:00
Zarzuty uczestniczenia we wręczaniu łapówek działaczom i sędziom piłkarskim w zamian za "ustawianie" wyników meczów Korony Kielce w sezonie 2003/2004, postawiła w sobotę wrocławska prokuratura obecnemu drugiemu trenerowi Wisły Kraków Andrzejowi B.
Zarzuty korupcyjne postawiono również zatrzymanemu w piątek trzecioligowemu sędziemu Mariuszowi P. z Radomia.
Jak poinformował w sobotę PAP prokurator Marek Kuczyński z wrocławskiego wydziału Prokuratury Krajowej, wobec Andrzeja B. zastosowano środek zapobiegawczy w postaci poręczenia majątkowego oraz zakaz wyjazdu za granicę. Po zakończeniu przesłuchania mężczyzna został zwolniony do domu.
Z kolei Mariuszowi P. prokuratura postawiła zarzut przyjmowania korzyści majątkowych w zamian za "ustawianie" wyników meczów piłkarskich.
Kuczyński dodał, że wobec sędziego również zastosowano środek zapobiegawczy w postaci poręczenia majątkowego oraz zakaz wyjazdu za granicę. On także został zwolniony do domu.
Potwierdził również, że jeszcze dziś zakończą się czynności prokuratorskie wobec zatrzymanego w piątek Dariusza Wdowczyka.
Zatrzymanie całej trójki, podobnie jak byłych już pracowników kieleckiego klubu Arkadiusza B., Pawła W. oraz pierwszoligowego sędziego Marcin W. z Warszawy, ma związek ze śledztwem w sprawie korupcyjnej działalności kieleckiego klubu w sezonie 2003/04, kiedy z sukcesem walczył on o awans do drugiej ligi.
Wątek Kolportera Korony jest jedną z części wielkiego śledztwa sprawie korupcji w polskiej piłce nożnej toczącego się od maja 2005 roku. Do tej pory prokuratura postawiła zarzuty ponad stu osobom: działaczom sportowym, sędziom, obserwatorom PZPN, w tym m.in. dwóm członkom zarządu PZPN Witowi Ż. i Kazimierzowi F.
W grudniu u. br. przed wrocławskim sądem rozpoczął się pierwszy proces w tej sprawie. Na ławie oskarżonych zasiadło 17 osób, w tym Ryszard F., ps. Fryzjer - domniemany organizator całego procederu, który po wpłaceniu kaucji wyszedł w piątek na wolność po ponad 20 miesiącach pobytu w areszcie.
http://ekstraklasa.wp.pl/wiadomosc.html ... &kat=37358Gazeta Wyborcza | 2008.03.29 13:32
Dwaj byli piłkarze Korony jako pierwsi zostali zatrzymani w sprawie afery korupcyjnej w tym klubie i to od nich zaczęły się kolejne zatrzymania - dowiedzieli się dziennikarze "Gazety Wyborczej". O nich prokuratura ani CBA nie mówią jednak ani słowa.
- To śledztwo jest prowadzone od pół roku i w jego toku CBA zatrzymało sześć osób. Zatrzymanie Dariusza W. kończy jeden z etapów tego śledztwa - mówił w piątek Paweł Frątczak, dyrektor gabinetu szefa CBA. Nieoficjalnie wiemy jednak, że w związku z tą sprawą zatrzymano już osiem osób. Danych dwóch, zatrzymanych jako pierwszych kilkanaście dni wcześniej, prokuratura nie chce jednak ujawniać. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się jednak, że chodzi o byłych piłkarzy Korony.
"Gazeta Wyborcza"
http://ekstraklasa.wp.pl/wiadomosc.html ... &kat=37358Na najbliższym posiedzeniu, w czwartek, 3 kwietnia, Wydział Dyscypliny Polskiego Związku Piłki Nożnej prawdopodobnie zajmie się sprawą Kolportera Korony Kielce.
- Nie ukrywam, że jestem zaskoczony ostatnimi zatrzymaniami, bowiem w materiałach, którymi wcześniej dysponowałem, nazwiska tych osób nie przewijały się. W poniedziałek wyślę pismo do wrocławskiej prokuratury o udostępnienie materiałów dotyczących Kolportera Korony Kielce - powiedział dziennikowi "Echo Dnia" Adam Gilarski, przewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPN.
- Po wydarzeniach ostatnich dni wszczęcie postępowania dyscyplinarnego przeciw temu klubowi jeszcze przed końcem sezonu jest bardzo prawdopodobne - stwierdziłw wypowiedzi dla "Rzeczpospolitej" zastępca przewodniczącego Wydziału Dyscypliny PZPN Robert Zawłocki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: bankier