przez hanson 2018-11-10, 10:24 pm
Napisałem elaborat ale oczywiście cały tekst musiał mi się skasować, także spróbuje w punktach skrócić co chciałem przekazać.
1. Zagłębie za Derbina i za Magiery grało ofensywną i ładną piłkę dla oka.
2. Zagłebie za Tych dwóch trenerów miało, dobry skład co przekładało się na wyniki, niestety zabrakło szczęścia, tudzież zaważyły inne czynniki poza sportowe, że nie awansowaliśmy, ale miało się odczucie że, Zagłębie na awans zasługuje.
3. Za trenera Dudka, Zagłębie miało gorszy skład niż za poprzedników, nie grało, nie prezentowało się, ani nawet na papierze nie zasługiwało na awans.
4. Awansowaliśmy dzięki niesamowitemu szczęściu, Zagłębie grało stylem na obronę Częstochowy to prawdziwy cud, że wpadało to 1-0 i udawało się to dowozić do końca. Zagłębie na boisku prezentowało się często znacznie gorzej niż przeciwnik z którym udawało się wygrać. I wyglądało to tak jak by cała liga grała pod nas. Myślę, że zanim Dudek do nas przyszedł... i zrobił niesamowitą szczęśliwą serie... mniejszym zaskoczeniem byłby spadek do 2 ligi niż awans do ekstraklapy.
5. Zagłębie awansowało ze składem( przynajmniej jeśli chodzi o obronę) za słabym jak na górną część tabeli pierwszej ligi a co dopiero na ekstraklasę.
6. Zagłębię dokonało kilku transferów, które realnie wzmocniło nasz skład np heinloth czy Pawłowski.
7. uważam że Polczaka, nie ma co winić aż tak za błędy które popełnił... oprócz pilnowania swojego zawodnika, musiał naprawiać błędy popełnione przez Jędrycha czy Cichockiego... myślę, ze gdyby obok miał partnerów na których, można polegać jego gra również wyglądała by dużo lepiej.
8. Zagłębie w stosunku do czasów pierwszych dwóch trenerów wymienionych wyżej, straciło swoją perłę - Martina Pribule - który robił różnice i był motorem napędowym Zagłębia i w moim odczuciu najlepszym zawodnikiem Zagłębia w ostatnim 10 leciu.
10. Gdyby przed sezonem odciąć ręce naszym obrońcą moglibyśmy być w połowie stawki.
11. Mimo ogromnego pecha, jaki mamy, złej sytuacji kadrowej, nieszczęścia osobliwego w postaci Jędrycha, Stanka, Cichockiego i Jaroszewskiego widzę światełko w tunelu
12. Zagłębie powinno zostawić:
Udovicić,Polczak,Wrzesiński, Mello, Milewski, Vokic, Sanogo, Pawłowski, Kokoszka, Mraz, Heinloth, Kudła - i to powinien być szkielet drużyny.
13. Nowaka i Pribule trzeba przeanalizować, Panowie mają już swoje lata są u schyłku kariery, natomiast oboje mają praktycznie najpoważniejsze kontuzje jakie mogą się przytrafić piłkarzowi( z pominięciem złamania nogi w kolanie czy złamania kręgosłupa.
14. Reszta won
15. Potrzebujemy 2 obrońców, Rozgrywającego pomocnika, i dwóch napastników - na gwałt którzy okażą się transferami równie trafionymi co Pawłowski czy Heinloth i to powinien być priorytet w najbliższym okienku transferowym.
16. Przy odrobinie szczęścia, ogromu pracy trenera i zawodników pojawi się światełko w tunelu, że się utrzymamy. Szkoda że poprzedni tekst się skasował bo pozwoliłem sobie na małą analizę poszczególnych zawodników no ale cóż...
17. Mam obawę, że jeśli się nie utrzymamy.. to zostaniemy z ręką w nocniku. Bo skład może tak znacząco się osłabić, że z rozpędu spadniemy do 2 ligi.