krzysiu napisał(a):Powiem tu coś co usłyszałem gdzieś przypadkiem i całkowicie się z tym zgadzam.
Jakim prawem klub może żądać kasy za zgodę na pokazywanie meczy lub ich fragmentów skoro nie jest właścicielem tych praw. O ile się nie mylę to właścicielem praw jest CANAL+, który widocznie dał zgodę TVP Katowice skoro chcieli pokazywać. Jeśli nie mam racji to mnie poprawcie.
Takim prawem krzysiu, że Canal+ dał wolna reke w wyborze stacji telewizyjnych klubom 2 ligi. Nasuwa się tu tylko jedno pytanie: czy to oznacza działanie przez te kluby na zasadach sublicencji (możliwości zarobkowe), czy chodzi o nieodpłatne pokazywanie w TV? Jest to ważne z tego tytułu, że w drugim przypadku klub nie miał prawa żądać korzyści finansowej w tej sprawie. Jeśli jednak pokazywanie meczów w TV może sie odbywać na zasadach sublicencji, wtedy to pobieranie opłaty za mozliwość transmisji meczu Zagłebia jest jak najbardziej na miejscu. Przecież TVP 3 ma z tego też zyski!!! Moim zdanie dyskusja w tym temacie zbiega sie do jednego - jeśli ktos ma ochotę zobaczyć mecz Zagłebia - niech pofatyguje sie na stadion, a nie przed telewizory na TVP3!