przez Erazmus 2004-04-06, 9:53 pm
Sonda o szansach piłkarzy Śląska na awans do drugiej ligi
Opracował marw 05-04-2004, ostatnia aktualizacja 05-04-2004 19:37
Śląsk ma potencjał, gra ładną dla oka piłkę, jest poukładany, ale prześcignąć Zagłębie Sosnowiec będzie mu niezmiernie trudno. Pozostają baraże, gdzie wrocławianie też mają duże szanse. A więc może w przyszłym sezonie i Śląsk, i Zagłębie zagrają w drugiej lidze?
W trzech meczach rundy wiosennej Śląsk zdobył komplet punktów. Najpierw bez problemu ograł Włókniarz Kietrz, który uznawany był za jednego z głównych rywali wrocławian w walce o awans do drugiej ligi. Natomiast w ostatni weekend podopieczni Grzegorza Kowalskiego odnieśli zwycięstwo w Radzionkowie z Ruchem. Co prawda do zakończenia sezonu pozostało jeszcze 12 kolejek, ale już teraz chyba można śmiało wyrokować, że pierwsze miejsce zajmie Śląsk lub Zagłębie Sosnowiec. Trenerom znającym realia trzeciej ligi zadaliśmy trzy pytania:
1. Kto awansuje z pierwszego miejsca do drugiej ligi - Śląsk czy Zagłębie?
2. Czy o awansie zadecyduje tylko boisko?
3. Czy Śląsk ma szanse w barażach z zespołem drugiej ligi?
Wiesław Pisarski
trener Chrobrego Głogów
1. Śląsk awansuje. Dlaczego? Bo Śląsk w trzeciej lidze to nieporozumienie. Tak jak Chrobry w poprzednim sezonie w czwartej. W tej chwili liderem jest Zagłębie, ale wierzę, że Śląsk odrobi straty i na koniec sezonu będzie pierwszy.
2. Na to pytanie nie odpowiem. Odpowiedziałbym w innych okolicznościach. Proszę wybaczyć.
3. Nasza gruba trzeciej ligi jest naprawdę bardzo silna, poziom jest wysoki. I Śląsk, i Zagłębie Sosnowiec mają szanse w barażach. Bez znaczenia, na kogo trafią. Te drużyny nie powinny grać w trzeciej lidze. Wiem i pamiętam, co osiągnęły i zrobiły dla piłki nożnej. A co zrobiły takie Tłoki, czy inny tego typu zespół, oczywiście nic im nie ujmując i nikogo nie obrażając.
Marian Putyra
trener Polaru Wrocław
1. Myślę, że oba zespoły mają szanse. Na dzisiaj w lepszej sytuacji znajduje się Zagłębie, bo jest liderem i ma cztery punkty przewagi. Ale do końca sezonu jest jeszcze dużo meczów, nie jest przesądzone, kto zajmie pierwsze miejsce. Życzę tego Śląskowi. Myślę, że zespół jest dobrze poukładany i ma potencjał. Istotny będzie pojedynek w Sosnowcu. Jeżeli wygra Zagłębie, to chyba walka o pierwsze miejsce zostanie rozstrzygnięta. A jeżeli Śląsk, to sytuacja się zagmatwa, będzie tylko punkt straty do Zagłębia. Jednak nie uważam, że spotkanie w Sosnowcu zdecyduje w stu procentach. Walka trwa i będzie trwała. Nie podejmę się teraz wytypowania, kto będzie pierwszy.
2. To takie dywagacje. Nie chcę wnikać w to, co możliwe jest na boisku, a co przy zielonym stoliku. Nie wierzę w spiskową teorię dziejów. Jeżeli zespół jest silny, to nikt nie jest w stanie mu przeszkodzić.
3. Trzeba na to spojrzeć w inny sposób. Jeżeli zespół zajął drugie miejsce w lidze, to znaczy, że miał więcej sukcesów niż porażek. Jest na fali, silny psychicznie. Natomiast zespół z drugiej ligi albo wydostał się ze strefy spadkowej i wówczas też jest silny, na fali albo w ostatniej chwili spadł do tej strefy i wtedy może być przybity. Takie czynniki psychologiczne mogą się okazać bardzo istotne. Uważam, że niezależnie, z kim Śląsk zmierzyłby się w barażach, to ma szanse je wygrać. Trzeba walczyć i nie oglądać się na to, z kim się gra.
Bohumil Panik
trener Miedzi Legnica
1. Trudno w tej chwili powiedzieć. Walka będzie trwała do końca. Ze Śląskiem graliśmy sparing i nie można po takim meczu oceniać zespołu. Wystąpiło 20 zawodników, byli zmęczeni, po obozie. To zupełnie inna gra niż w lidze. Myślę, że Śląsk ma duże szanse, aby dojść Zagłębie i zająć pierwsze miejsce.
2. Wy, dziennikarze, więcej wiecie ode mnie, co się dzieje za kulisami. Nie chcę się na ten temat wypowiadać. Jestem optymistą i wierzę, że losy pierwszego miejsca rozstrzygną się na boisku.
3. Myślę, że tak. Baraże to coś innego niż liga. To są tylko dwa mecze. O tym, kto wygra, może zadecydować forma w danej chwili, szczęście, kontuzje, czyli czynniki zmienne. To nie jest liga, kiedy się gra kilkadziesiąt meczów. Uważam, że oba zespoły mają szanse po 50 procent.
Franciszek Krótki
trener Włókniarza Kietrz
1. Uważam, że Śląsk gra lepszą piłkę, ale z pierwszego miejsca awansuje Zagłębie Sosnowiec. Dlaczego? Zagłębie ma lepszy układ meczów i to będzie decydujące. Gra u siebie między innymi ze Śląskiem. I należy pamiętać, że ma cztery punkty przewagi. To może niewiele, ale nie wydaje mi się, aby sosnowiczanie dali się dogonić. Śląsk zagra w barażach.
2. Trzy kropki. Bez odpowiedzi.
3. Wydaje mi się, że Śląsk i Zagłębie mieliby szanse wywalczyć awans w barażach. I to nie zależnie od tego, na kogo trafią. Oba zespoły mają duży potencjał i dadzą sobie radę z drugoligowcem.