August napisał(a):patrios91 napisał(a):Ja nie wiem co ten Banasik testuje. Nikt nie gra na swoich nominalnych pozycjach
Czyli wygląda na to co robił wiosną. Czyli wszystko na zasadzie "dżudo jak się udo." Trochę się łudziłem, że jak Banasik dostał na tyle wolną ręke w kompletowaniu swojego drimtimu to może zacznie działać bardziej logicznie.Cóż, pozostaje poczekać na skompletowanie i zamknięcie kadry i ocenić pierwsze 4-5 kolejek.
Drogi Auguście. Spada nam z nieba kolejny piłkarz, który coś potrafi, ma zmysł do gry kombinacyjnej i jest lewonożny, co jest w dzisiejszym futbolu darem nielicznych. Normalny trener wykorzystałby to,że mamy dwóch ofensywnie grających lewonożnych obrońców. W jaki sposób? Podwieszając tego bardziej kreatywnego wyżej i ćwicząc wymienność pozycji na całej linii. Rywale sami by zgłupieli o co chodzi bo raz jeden, raz drugi grałby w ofensywie. Wystarczy tylko poćwiczyć schemat przejścia z defensywy do ofensywy i odwrotnie. A ten Nuno ma zmysł do gry kombinacyjnej. Próbował tego nawet na tej zasranej prawej obronie, gdzie się strasznie męczył. Problem w tym,że nie miał z kim grać bo nikt go nie rozumiał. Jak tak dalej pójdzie, cofnie się w rozwoju tak jak nasi pod wodzą Banasika.
Druga sprawa. Zatrudniliśmy podobno jednego z najlepszych DMF w lidze w postaci Banasiaka. Nie jest to typowy kreator. Nie ma szybkości. Za to ma siłę i potrafi przytrzymać piłkę,a co najważniejsze odebrać piłkę czy przeciąć podanie. Skoro gram na dwóch defensywnych pomocników,a mam naprawdę dobrego kreatora i człowieka od kluczowych podań w postaci Nowaka, ustawiam go wyżej, żeby grać na połowie przeciwnika i zwiększać szansę na gola. Co robi nasz Mourinho? Cofa Nowaka, ustawia Banasiaka wyżej. Strzela sobie w stopę oddając środek pola przeciwnikom. Efekt? Widzieliśmy jak to wyglądało. Brak chyba jednej wymiany podań przez cały mecz na tle dobrego przeciwnika,ale grającego naprawdę na "pół gwizdka".
Testowanie Mikity to już w ogóle szczyt głupoty. Właśnie straciliśmy szansę na przetestowanie kogoś naprawdę rokującego na 9tce. Żaden szanujący się klub nie zatrudni go na poziomie I ligi bo jest po prostu żenujący. No,ale nasz Mourninho pewnie zrobi z niego drugiego Lewandowskiego.
Podsumowując. W głupim sparingu nie powąchaliśmy piłki tylko dlatego,że nasz Mourinho sabotuję grę zabijając samym ustawieniem, nie mówiąc już o jakimkolwiek pomyśle na grę bo to u nas wyższy level. Powoli zaczyna mi być szkoda piłkarzy. Nie mogą cieszyć się grą co jest podstawą w osiągnięciu sukcesu. Dałem Banasikowi czystą kartę, tak w swojej głowie. Ale jak zobaczyłem co on robi....jakie gościu ma braki szkoleniowe.....mam go dosyć.
PS Banasiak może grać na lewym skrzydle,gdzie często to robił, co już w ogóle zwiększa pole manewru podczas meczu. Wzmocnić prawe skrzydło, napad i możemy coś zdziałać pod warunkiem, że nasz Mourinho zacznie myśleć.