Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Blajpios 2016-12-27, 11:25 am

comitam napisał(a):100 tysiaków to duża sumka, a herb Zagłębia wzbudzi zainteresowanie kibiców i wpłacanie datków na ten szczytny cel.Gorzej jak w wersji ostatecznej znajdzie się herb Watykanu, a herb Zagłębia zostanie umieszczony na drzwiach urzędu miasta.Swoją drogą dyszkę zawsze mogę wpłacić, kosztem kolędy.

Hm. Nie wiem, jak na ten pomysł zareaguje proboszcz - ale proboszcz z Katedry, to pewnie pozytywnie (no, chyba że u kogoś trafi się, że to jest ;-) ten sam proboszcz). To jednak jest chyba pomysł!: jeżeli Kol. comitam jest ze Śródmieścia, z katedralnej parafii... warto może przy kolędzie o tym pogadać. W gruncie rzeczy nawet zasygnalizowanie, że "włączam do ofiary 10 zł. jeżeli jest możliwość poparcia drzwi ze znakiem". Cóż - takie podjęcie tematu oczywiście więc na terenie parafii katedralnej jak najbardziej warte rozważenia - ale i wszędzie na terenie diecezji podczas kolędy jest możliwe, bo przecież to też ogólnodiecezjalna sprawa, drzwi do Katedry. Zapewne i satysfakcja własna jest ważna, że się coś konstruktywnego w sprawach diecezjalnych powiedziało - i sygnał idący z różnych stron diecezji, że jest ten pomysł pozytywnie przzjmowany, jak najbardziej dobrze temu projektowi zrobi, jeżeli będą to głosy tak liczne i pozytywne, że kolędujący księża przekazywać będą je dalej. Natomiast, co do herbu Watykanu... Akurat on byłby jak najbardziej na miejscu, nie tylko dlatego, że wszędzie, gdzie jest kościół rzymskokatolicki, to herb Watykanu ma jakieś tam prawo obywatelstwa - ale jak najbardziej w Katedrze w Sosnowcu takie symbole są dodatkowo, bo jako tradycję warto podjąć to, co było u początków, gdy carat nie chciał godzić się na miasto - i nie chciał godzić się na kościół dla wiernych. Uciec się musieli przodkowie do fortelu, że jako wotum wdzięczności za ocalenie cara budują, stąd gubernator zwycajnie bał się nie zgodzić - ale za konieczność tego fortelu Sosowiczanie sobie odebrali od gubernatora cenę przełknięcia przez niego 1) arcypolskiego wystroju, by nie było wątpliwości, że nie tylko nie chodzi o chwałę caratu, ale wręcz na przekór caratowi chodzi o gnębioną Polskę i polski lud 2) arcykatolicki też wygląd (a nie prawosławny) gwarantuje m.in. figura św. Piotra w środku świątyni, taki "Mały Rzym" to był (i zarazem przedsmak, jak się okazało, katedralny) - bo to kopia przecież z Watykanu. Nie ma chyba w Polsce drugiej takiej świątyni, w której ta łączność tak wyraźnie i sugestywnie jest zaznaczona a i w Europie nie za dużo, choć w niektórych regionach bywają częstsze. Na skalę Polski i dużej części Europy - tylko Sosnowiec tak ma! Jednak, oczywiście, myślę podobnie, że nie byłoby dobre usunięcie tego herbu Zagłębia Sosnowiec, jako takiego.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2016-12-27, 11:36 am

Anakin napisał(a):Pomysł umieszczenia trójząba z pozoru wydaje się kontrowersyjny wszak jest to znak nie tylko o charakterze świeckim ale klubu sportowego. Tylże po wnikliwym przemyśleniu można z łatwością dojść do wniosku, ze jest w swej prostocie genialny. Jest to chyba najbardziej rozpoznawalny nie tylko w Polsce znak z naszego regionu mogący łączyć nie tylko katolików czy nawet chrześcijan ale po prostu wszystkich zagłębiaków w kraju i na świecie bez względu na przekonania religijne. Oczywiście na drzwiach mogą się znaleźć i inne symbole o charakterze i regionalnym i sakralnym jak np. figura Matki Boskiej Anielskiej czy też postać T. Kierocińskiej ale przecież pozostawienie jednego nie wyklucza drugiego. Słowem, postawienie na symbole o charakterze regionalnym na takim projecie jest pomysłem genialnym.

Dokładnie tak! O tym myślałem pisząc "a sam pomysł naprawdę ciekawy i to w wielu perspektywach" - to właśnie jest taka perspektywa. NIe chciałem już rozwijać, bo jeszcze by się wpis wydłużył. Cieszę się, że nie tylko ja tak myślę. Faktycznie, mnie też zdziwiło, że na razie nie ma tam Teresy Kierocińskiej wizerunku, ale w komentarzu jest chyba, że otwarta jest sprawa postaci do umieszczenia ich podobizn. Natomiast też tak myślę, że genialne jest wprowadzenie "zwykłego człowieka z Zagłębia" na przestrzeń tej bramy za pomocą zagłębiowskich symboli, bo przecież o to chodzi: przechodzi przez nie Lud Zagłębia. Nota bene, przy okazji na tym forum można też zauważyć - że ta promocja jest "dwustronna", na swój sposób propagowany, czy "nobilitowany" a przynajmniej jest ten znak Dumy Zagłębia rozpowszechniany nawet wśród ludzi nie zaangażowanych sportowo.
Blajpios

Postprzez comitam 2016-12-27, 12:04 pm

z tym naszym Zagłębiem ostatnio jest jak z kościołem, wszyscy wierzą tylko nikt nie praktykuje, więc trójząb w katedrze będzie wiernym przypominał, że o 17,45 trzeba odwiedzić świątynię Ludową.
comitam

Postprzez Anakin 2016-12-28, 9:42 am

Są duże szanse na to, że najlepszy napastnik „Niebieskich” wiosną nadal będzie grał przy Cichej. Legia prawdopodobnie zimą nie skróci jego wypożyczenia.
http://katowickisport.pl/pilka-nozna/lo ... 12452.html

A miałem nadzieję, że nasi "warsawfriends" przerzucą Niezgodę od chorzowskich zdechlaków do Sosnowca
Anakin

Postprzez Blajpios 2016-12-28, 9:52 am

Wywiad z T. Łuczywkiem - który zamieścił Kol. Adam1906 w wątku o wieściach od byłych piłkarzy i trenerów - wart przeczytania i potwierdza opinię o solidności i skromności tego pracowanika. Ucieszyłem się - i "niech Mu Legia lekką będzie" i niech wybierze opłymalnie, jak może spełniać swe życiowe zadania, gdzie i kiedy. Na pewno - czytając te wypowiedzi, człowiek tylko jeszcze chętniej mu kibicuje.
Natomiast nawet tam pozytywnie odmalowana relacja do Legii - nie mami mnie, by wierzyć za dużo, że J. Niezgoda będzie "przesunięty na sonowiecki odcinek". Ba! - i pewnie bym nie chciał, bo to by znaczyło już naprawdę wasalizację i ręczne sterowanie, dążenie do awansu na polecenie z centrali.
Wrócę jeszcze do wczoraj poruszanej kwestii drzwi do Katedry. Ktoś pisał o zastąpieniu herbu Zagłębia Sosnowiec. Przyznam, że w jednej opcji wahałbym się że może faktycznie lepiej zastąpić? Mianowicie - w wypadku, gdyby była mowa o umieszczeniu herbu Zagłębia jako regionu. W takim wypadku - kto wie, czy nie optowałbym na rzecz herbu Regionu? Trudny trochę orzech do zgryzienia. Region jako region, w całości, nie tylko w linii piłkarskiej, czy sportowej - ma jakieś pierwszeństwo. Z drugiej zaś strony - ale siła przebiacia tego herbu wciąż mała, jednak klubowy jest bardziej znany i utożsamiany w Polsce. Jak to w Polsce, co do tego regionalnego, to już pokłócenie było między regionalistami - "czy wersja Jaszczury czy Forum dla Zagłębia"? Tymczasem, jak na razie, nawet gdyby już była wersja wypertrkatowana między oboma - to nie jest znana szeroko w Polsce. Tak więc, w takim wypadku - to faktycznie trudny wybór.
Blajpios

Postprzez Tomcjo 2016-12-28, 9:55 am

Widzew Łódź sprzedał juz 5,5 tys karnetów w trzeciej lidze na nowo wybudowany stadion o pojemności ponad 18 tys . Widzew ma małe szanse na awans a mimo to frekwencja na meczach była spora . Grali na obcym stadionie SMSu a frekwencja dochodziła do dwuch tysięcy . To tak jak u nas . Ciekawe czy my na nowym stadionie sprzedamy 5 tys karnetów .

http://m.lodz.sport.pl/sport-lodz/1,117 ... l#SportImg
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2016-12-30, 10:43 pm

Tak wyglądają wyniki na drużyne roku 2016 w Sosnowcu
http://sosnowiec.naszemiasto.pl/plebisc ... ,t,id.html
Tomcjo

Postprzez Bizoniasty 2017-01-01, 6:57 pm

Tomcjo napisał(a):Tak wyglądają wyniki na drużyne roku 2016 w Sosnowcu
http://sosnowiec.naszemiasto.pl/plebisc ... ,t,id.html

No, liczba głosów nie powala
Bizoniasty

Postprzez Anakin 2017-01-03, 2:16 pm

Snajper Zagłębia Sosnowiec wraca do gry. "Chcę zapracować na Ekstraklasę" [ROZMOWA]

- Opuściłem jedną rundę, a ominęła mnie możliwość współpracy z aż czterema trenerami. Zagłębie pokazało w tym czasie charakter. Straciliśmy wiele punktów, ale zapewniam, że mniej doświadczony zespół pogubiłby się zupełnie - mówi Michał Fidziukiewicz, napastnik Zagłębia Sosnowiec.

Zagłębie wypatrzyło go w barwach Koninklijke Bocholter VV – trzecioligowca z Belgii. W tym zespole rozegrał 61 meczów, strzelając 34 bramki, a także odnotował 25 asyst. Malkontenci marudzili, że to tylko trzecia liga, ale Fidziukiewicz zaczął strzelać jak na zawołanie także w pierwszej lidze. W minionym sezonie zdobył dla Zagłębia 14 bramek (w lidze i Pucharze Polski) i zapracował na miano najlepszego strzelca drużyny. Kibice pokochali go za przebojowe rajdy i potężne uderzenia z dystansu.

Niestety przed rozpoczęciem tego sezonu okazało się, że Fidziukiewicz musi poddać się operacji stawu biodrowego. Zabieg się udał, a 26-letni zawodnik z Białegostoku jest coraz bliższy powrotu na boisko.

Wojciech Todur: Co porabia Michał Fidziukiewicz w środku zimy?

Michał Fidziukiewicz: – Walczy o to, żeby w dobrej formie wrócić wiosna na boisko.

Jakbyś nazwał ten etap „walki”?

– Na pewno nie jest to już żadne leczenie, czy rehabilitacja. To już żmudna, często siłowa praca, która ma na celu przede wszystkim wzmocnienie stawu, który był kilka miesięcy temu operowany.

Najwięcej czas poświęcam właśnie kontuzjowanemu biodru. Staram się je maksymalnie wzmocnić. Cyklicznie jeżdżę do Warszawy, gdzie pracuje mój fizjoterapeuta. Konsekwentnie realizuję plan naprawczy.

Dużo biegam, ćwiczę na siłowni. Wrócę silniejszy.

Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem to przerwa bez ligowej piłki sięgnie dziewięciu miesięcy. Dużo.

– Za dużo. Do tej pory miałem to szczęście, że poważne urazy mnie omijały. Przytrafiały się, jakieś mniejsze kontuzje, ale zazwyczaj po kilku tygodniach wracałem do gry. Zdawałem sobie jednak sprawę, że to kwestia czasu aż i mnie coś dopadnie. Aż takim szczęściarzem to ja nie jestem.

No i stało się. Dziewięć miesięcy bez ligowej adrenaliny to dużo. Szczęść miesięcy bez treningów również dało mi się we znaki. Czujesz się tak jakbyś z dnia na dzień stracił coś ważnego. Coś na czym ci naprawdę zależy. Ale są i dobre strony tej kontuzji i przerwy od piłki. Poznałem swój organizm. Specjaliści podpowiedzieli mi co dotąd robiłem źle. Pokazali, gdzie tkwią moje rezerwy. Tak więc nie jest to tak do końca stracony czas. Wrócę silniejszy.

Plan zakłada, że wrócisz do treningów z zespołem, ale w sparingach nie będziesz grał od razu. Dlaczego?

– Po konsultacji z lekarzami uznaliśmy wspólnie, że nie ma co się spieszyć. Dostałem zielone światło. Mogę dołączyć do zespołu, ale po takiej przerwie lepiej zrobić to na spokojnie. Na początku nie będę więc brał udziału w treningowych gierkach. W sparingach zacznę grać dopiero w lutym. Będzie więc jeszcze dość czasu, żeby przygotować się solidnie do ligowego grania. Można dużo pracować indywidualnie, ale nic nie zastąpi rywalizacji. Grania pod presją.

Dobre jest to, że od pierwszego treningu pod wodzą nowego trenera Dariusza Banasika będziesz już piłkarzem do pracy, a nie rekonwalescentem.

– Zależało mi na tym, żeby wrócić do pracy właśnie od pierwszego treningu przed rundą wiosenną. Gdy lekarze zdiagnozowali mój uraz, to naciskałem na to, żeby operacja odbyła się jak najszybciej. Nie chciałem tracić nawet dnia na czekanie. Fajnie, że będę mógł się przywitać z nowym trenerem, a potem przebrać się i wyjść na boisko. Czekam na tę chwilę, gdy znowu wejdę do szatni, ale nie jako gość, kolega, a pełnoprawny członek zespołu. Bardzo mi tego brakuje.

W czasie rundy jesiennej pewnie zastanawiałeś się, jak będzie wyglądał ten pierwszy trening i z którym trenerem się wtedy przywitasz...

– Opuściłem jedną rundę, a ominęła mnie możliwość współpracy z aż czterema trenerami. Nie grałem dla Jacka Magiery. Nie grałem dla Jarosława Araszkiewicza i Tomasza Łuczywka. Nie zagrałem też wreszcie dla Piotra Mandrysza. Szalona runda – szczególnie, gdy bierze się pod uwagę te wszystkie trenerskie roszady. Czterech trenerów w ciągu kilku miesięcy – tak częste zmiany musiały się odbić na dyspozycji drużyny.

Obserwowałem to z boku i jestem pod wrażeniem, że zespół tak dobrze ten czas przetrwał. Kibice mogą tego do końca nie rozumieć, ale każda zmiana trenerska pociąga za sobą szereg konsekwencji. Każdy trener ma inny pomysł na grę. Inne schematy. Stara się dotrzeć do drużyny na swój sposób.

Potrzeba czasu, żeby to zagrało. Zagłębie pokazało w tym czasie charakter. Straciliśmy wiele punktów, ale zapewniam, że mniej doświadczony zespół pogubiłby się zupełnie. My natomiast wciąż jesteśmy w ścisłej czołówce i liczymy się w walce o awans. Patrząc na realia ostatnich miesięcy zrobiliśmy jesienią dobry wynik.

Najlepszego strzelca minionego sezonu starał się zastąpić Vamara Sanogo. Zastanawiałeś się jak mogłaby wyglądać wasza współpraca na boisku?

– Pewnie, że tak. Vamara to bardzo dobry zawodnik. Silny, mocno trzyma się na nogach. Potrafi rozbijać defensywę rywala i jeszcze przy tym utrzymywać się przy piłce. Fajnie wiąże stoperów. Myślę, że taki styl grania sprawiałby, że miałbym więcej miejsca dla siebie. Żeby się rozpędzić, czy zakończyć akcję skutecznym strzałem. Nie mieliśmy dotąd okazji, żeby razem zagrać, więc pewnie potrzebowalibyśmy czasu, żeby poznać swoje przyzwyczajenia i mocne strony. Tyle, że Sanogo zaprezentował się jesienią na tyle dobrze, że teraz interesują się nim kluby z Ekstraklasy. Liczę, że z nami zostanie, a ja zapewniam, że podejmę rywalizację o miejsce w podstawowym składzie.

Cel na najbliższe miesiące może być tylko jeden – Ekstraklasa. Sam ligowy debiut masz już dawno za sobą. Jakieś wspomnienia?

– To był tylko epizod. Nie jestem sentymentalny.

Ale pierwszy mecz w Ekstraklasie w barwach Jagiellonii Białystok chyba pamiętasz. Miałeś wtedy raptem 17 lat.

– Pewnie, że pamiętam. Szybko to się wtedy potoczyło. Zagrałem dobry mecz w Młodej Ekstraklasie przeciwko Arce Gdynia. Strzeliłem wtedy gola. Trener Michał Probierz zaprosił mnie potem na treningi pierwszej drużyny, a już po tygodniu pracy zobaczyłem swoje nazwisko wśród tych, którzy zaczną w podstawowym składzie spotkanie z Lechem Poznań.

Młody gnojek wtedy byłem. Wyszedłem na boisko bez presji, ale nie był to udany występ. Tak mój, jak i Jagiellonii. Przegraliśmy 0:3. Potem dostałem jeszcze kilka razy szansę gry z najlepszymi, ale to jednak nie było to. To była inna Jagiellonia. Wtedy nie stawiano tak odważnie na młodych piłkarzy, na wychowanków. A szkoda, bo pewnie i klub, i ja na tym tylko byśmy skorzystali. Było, minęło. Tak jak już mówiłem sentymentalny nie jestem, więc przeszłością nie żyje.

Na Ekstraklasę trzeba po prostu zapracować, a ja chciałbym tego dokonać w koszulce Zagłębia.
http://sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowiec/ ... okSosnLink
Anakin

Postprzez Adam1906 2017-01-03, 6:36 pm

FABISIAK WCIĄŻ MYŚLI NAD PROPOZYCJĄ ZAGŁĘBIA

Obrazek

Piłkarze z Kresowej mają jeszcze niemal tydzień wolnego, a tymczasem już dzisiaj w Sosnowcu zamelduje się trener Dariusz Banasik. Pod jego wodzą trzecia obecnie drużyna tabeli przystąpi do rozgrywek rundy wiosennej.

Szkoleniowiec przygotowania do tej części sezonu rozpoczął już pod koniec starego roku. Bawił wówczas w siedzibie Zagłębia przez kilka dni, szkicując kadrowy pomysł na zespół wraz z dyrektorem sportowym klubu, Robertem Stankiem. Przy okazji znalazł mieszkanie. W nowym mieście nie będzie czuł się obco, bowiem właśnie tutaj od jakiegoś czasu mieszka jego brat.

Po fiasku pertraktacji ze Zbigniewem Małkowskim zdecydowano ostatecznie, że do drużyny nie dołączy tej zimy kolejny bramkarz. O miejsce między słupkami nadal rywalizować będą Jakub Szumski (jesienią cieszący się w zasadzie pozycją suwerena) i Wojciech Fabisiak. Numerem trzecim pozostanie Adrian Czaplak.

Jeszcze w listopadzie szefowie Zagłębia zaproponowali Fabisiakowi prolongatę wygasającego latem tego roku kontraktu. Nowa umowa obowiązywałaby przez dwa sezony i zawierałaby opcję jej przedłużenia o kolejny rok. Zawodnik do tej pory nie ustosunkował się do tej propozycji. Prawdopodobnie czeka na rozwój zdarzeń. Gdyby sosnowiczanie zaangażowali kolejnego golkipera, „Fabi” – z końcem tego miesiąca obchodzący 22. urodziny - prawdopodobnie szukałby możliwości regularnej gry w innym zespole. Przynajmniej czasowo. W obecnej sytuacji należy się spodziewać, że podpisze nowy kontrakt. Nie musi się spieszyć. Klub nie wywiera na nim presji czasowej.

http://katowickisport.pl/pilka-nozna/i- ... 12479.html
Adam1906

Postprzez dziejus 2017-01-04, 11:36 am

Nowy bramkarz już rozwiązywał swój kontrakt za granicą :lol: Takich krętów jak dyrektor i prezio,to tylko w polityce szukać :redface: Wszyscy wkoło trąbią o wzmocnieniach,tylko u nas jak zwykle "cichosza" :twisted: Przestaje mnie to już bawić :czerwona: Dla mnie.
dziejus

Postprzez robus1906 2017-01-04, 3:22 pm

Nie rozwiazal tylko jest w trakcie rozwiazania
robus1906

Postprzez Tomcjo 2017-01-10, 12:50 pm

http://m.sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowie ... talny.html
Niezwiązane ale ciekawe jaka droga pójdą władze miasta . Sosnowiec i Tychy maja zamiar 13.I ogłosić opuszczenie górnośląskiego związku metropolitarnego . Koszt tej zabawy 2 mln rocznie . Zyski zerowe . Jak nie rozszabruja tej kasy to co roku bedzie można cos pożytecznego zrobic w mieście .
Tomcjo

Postprzez Blajpios 2017-01-10, 1:32 pm

Tomcjo napisał(a):http://m.sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowiec/1,128179,21216911,sosnowiec-i-tychy-chca-opuscic-gornoslaski-zwiazek-metropolitalny.html
Niezwiązane ale ciekawe jaka droga pójdą władze miasta . Sosnowiec i Tychy maja zamiar 13.I ogłosić opuszczenie górnośląskiego związku metropolitarnego . Koszt tej zabawy 2 mln rocznie . Zyski zerowe . Jak nie rozszabruja tej kasy to co roku bedzie można cos pożytecznego zrobic w mieście .

No, czyżby jednak jakoś Zagłębie jeszcze nie umarło? W każdym razie - dzięki chociaż za to info.
Blajpios

Postprzez August 2017-01-10, 4:19 pm

Aferzysta ukarany przez PZPN najlepszym polskim piłkarzem?

Widząc listy wyróżnianych zawodników w danych ligach, na świecie czy dostającymi miejsce w drużynach roku, mamy wrażenie, że więcej niż forma czysto sportowa liczy się popularność danego piłkarza. Patrząc jednak na listę nominowanych, a w zasadzie jednego nominowanego do nagrody Najlepszego Polskiego Piłkarza 2016 zastanawiamy się, czym kierowali się zawodnicy głosujący na swoich kandydatów. Nam ciężko jest racjonalnie wytłumaczyć, skąd w najlepszej szóstce obecność… Sebastiana Dudka.

Nagroda, a w zasadzie plebiscyt o nazwie Najlepszy Polski Piłkarz przyznawana jest przez Polski Związek Piłkarzy, w tym roku już po raz 10. w historii. Dodatkowo po raz czwarty przyznawana jest nagroda dla piłkarki roku. Na najlepszych polskich zawodników głosują zawodnicy grający na co dzień w Lotto Ekstraklasie, I i II lidze. To oni wybrali finałową szóstkę i to z niej, już po raz szósty z rzędu, wyłoniono i przyznano statuetkę napastnikowi Bayernu Monachium Robertowi Lewandowskiemu.

Ich zdaniem najlepsza szóstka prezentowała się tak (kolejność alfabetyczna):

1. Jakub Błaszczykowski (AC Fiorentina/VfL Wolfsburg)
2. Sebastian Dudek (Zagłębie Sosnowiec)
3. Grzegorz Krychowiak (Sevilla/Paris Saint-Germain)
4. Robert Lewandowski (FC Bayern)
5. Michał Pazdan (Legia Warszawa)
6. Łukasz Piszczek (Borussia Dortmund)

Obecność naszej eksportowej piątki na pewno nie dziwi, wszak większość z nich rozegrała świetne sezony, a na letnim EURO urośli niemal do miana bohaterów. Niech najlepiej o zeszłorocznym poziomie naszych zawodników świadczy fakt, że do listy nie załapali się chociażby genialny w 2016 roku Kamil Glik czy Arkadiusz Milik. Tym niemniej nie dziwi zwycięstwo Roberta Lewandowskiego. Na liście znajdowało się jednak jedno nazwisko, które bardzo kłuło w oczy i jakoś tak ogólnie do niej nie pasowało.

Sebastian Dudek z Zagłębia Sosnowiec, które zajmuje trzecie miejsce w tabeli I ligi. Czym sobie ten 36-latek zasłużył na obecność w gronie najlepszych polskich piłkarzy 2016 roku? Czy naprawdę w I lidze marnuje nam się tak dobry zawodnik, według niektórych (patrząc na listę nominowanych) lepszy od facetów, stanowiących bardzo silne ogniwa swoich drużyn w Ligue 1, Serie A czy Bundesligi? Czy naprawdę w tym kraju nie ma lepszego zawodnika od tego, o którym było najgłośniej, kiedy śmiał krytykować publicznie swojego trenera za posadzenie go na ławce, przy okazji wyciągając brudy z szatni? Chyba że to tym zachowaniem przekonał do siebie niezdecydowanych do zagłosowania na niego. I warto dodać, że Sebastian znalazł się na liście najlepszych polskich piłkarzy, ale głosowania na najlepszego gracza I Ligi już nie wygrał.

Oczywiście nie chcemy ujmować Dudkowi wkładu w wyniki Zagłębia, ponieważ jest on dla klubu ważną postacią, ale to nie jest i nie będzie poziom zasługujący na obecność wśród najlepszych.

Mamy początek nowego roku, czyli czas wszelakich podsumowań, rankingów i właśnie plebiscytów. O ile w plebiscycie na polskiego Sportowca Roku drugie miejsce Roberta Lewandowskiego nikogo nie dziwi, o tyle skorzystamy z okazji, by wspomnieć tutaj o niesprawiedliwych naszym zdaniem wynikach międzynarodowych plebiscytów na Piłkarza Roku FIFA oraz wyścigu po Złotą Piłkę. Robert Lewandowski zajął w nich odpowiednio 12. oraz 16. miejsce. Nie uważacie, że nie został wystarczająco doceniony? Końcowy ranking na Piłkarza Roku FIFA wydaje się być w miarę sprawiedliwy – poza TOP3 Roberta wyprzedzili tacy zawodnicy jak Neymar, Luis Suarez, Gareth Bale, Riyad Mahrez, Gianluigi Buffon, Iniesta, Toni Kroos czy Alexis Sanchez. Na upartego możnaby się spierać o to, czy Lewy nie powinien się znaleźć jednak w TOP10, kosztem Mahreza, Buffona albo Sancheza. Bardziej rozczarowują jednak końcowe wyniki plebiscytu Złotej Piłki. Tam przed Polakiem znalazło się aż 15 innych zawodników, i również tutaj jesteśmy w stanie uznać wyższość TOP3 oraz Neymara czy Suareza, ale… górujący nad Lewandowskim Pepe, Vardy, Mahrez czy też bramkarze Buffon i Rui Patricio to chyba jakieś przegięcie. Przykro nam widzieć, że nawet gdy mamy w końcu napastnika z prawdziwego zdarzenia na międzynarodowym poziomie, w najlepszym piłkarskim wieku, to nie zostaje należycie doceniony na arenie międzynarodowej z powodu… no właśnie, czego? Chyba nie chodzi o popularność, bo przecież Mahrez czy Patricio nie są bardziej na świecie znani. Chyba problemem jest fakt, że część głosujących nie traktuje tego plebiscytu poważnie i oddają głosu z tzw. „dupy”.

Ale wróćmy do polskich rankingów najlepszych piłkarzy roku. Poniżej lista sześciu nominowanych polskich piłkarek, znów w kolejności alfabetycznej. Tutaj kontrowersji i dziwnych kandydatur już nie było, a wśród płci pięknej tytuł najlepszej zawodniczy obroniła bramkarka PSG Katarzyna Kiedrzynek.

1. Katarzyna Daleszczyk (Medyk POLOmarket Konin)
2. Nikol Kaletka (Czarni Sosnowiec)
3. Katarzyna Kiedrzynek (Paris Saint-Germain)
4. Monika Koziarska (AZS Wrocław)
5. Ewa Pajor (VfL Wolfsburg)
6. Aleksandra Sikora (Medyk POLOmarket Konin)
7. Agata Tarczyńska (Medyk POLOmarket Konin / VfL Wolfsburg)

Wracając do tytułowego bohatera, to nominację Dudka do szóstki najlepszych polskich zawodników 2016 roku należy uznać chyba za głos poparcia kolegów piłkarza z boiska. Jest to dość niepokojące zjawisko i jawny sygnał, że moda na zwalnianie trenerów przez piłkarzy jeszcze się nie skończyła…
http://ligabedzieciekawsza.pl/2017/01/1 ... pilkarzem/
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna