Piotr Mandrysz były trener Zagłebia!

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Piotr Mandrysz nowym trenerem Zagłebia!

Postprzez krysteksc 2016-11-29, 12:44 pm

Normalnie nie było u nas dawno i pewnie jeszcze przez jakiś czas nie będzie, dlaczego nie każdy sam sobie odpowie na to pytanie, ale ja uważam że Seba dobrze zrobił sorry ale to nie zawodnicy wymyślali grę bez napastnika z liderem prowadząc i grając 11 na 10, to nie zawodnicy z pomocników robili obrońców i nie zawodnicy rozwalili najlepszą lewą stronę ligi. Czy wyjdzie nam to na dobre pewnie przekonamy się dopiero wiosną, niezależnie kto zostanie trenerem to prezes na dzień dobry powinien mu przygotować wszystkie mecze Zagłębia z tego sezonu i niech sobie je nowy trener obejrzy, zobaczy co je naszymi atutami(gra skrzydłami, środek pola, ofensywny styl gry ) a co kulą u nogi(obrona, wykonywanie autów nie ważne w jakiej strefie na to nie ma pomysł żadnego zazwyczaj kończy się szybką stratą, stałe fragmenty gry w obronie ale i w ataku) mamy długi czas aby poprawić obronę, próbować w sparingach parę Budek Wiktorski. Wiosną jeśli nadal będziemy grać jednym napastnikiem to będziemy wiedzieć, że przy zmianie za napastnika wejdzie napastnik a nie figurant. Mamy podstawy ofensywne jeśli defensywa będzie taka jak w pierwszych bodajże 8 kolejkach to mamy szansę na taką wiosnę jak arka w zeszłym sezonie kluczowy będzie początek rudny gramy ze: stomilem, gejksą, sandecją mega ciężkie 3 pierwsze mecze, ale mogą nam całą rundę ustawić. Tak czy inaczej dużo pracy, a zima będzie wielką niewiadomą, ale wierzę że ktoś to w końcu ogarnie, a i jeszcze jedno jeśli my wypożyczamy swoich zawodników do niższych lig np. Tylec a za niego gra Bartczak to lepiej niech on wraca do Warszawy a my dajmy szansę naszym wychowankom gorsi od gości z Warszawy raczej nie będą.
krysteksc

Postprzez August 2016-11-29, 1:06 pm

MarcelZS napisał(a):Z mojej strony: Sebastian Dziekuję !!! że miałeś odwagę powiedzieć prawdę, bo ani Trener ani Prezes tego nie zrobili.

Jeszcze zrekompensuj mu tę dychę, którą rzekomo stracił.

krysteksc napisał(a):ale ja uważam że Seba dobrze zrobił sorry ale to nie zawodnicy wymyślali grę bez napastnika z liderem prowadząc i grając 11 na 10, to nie zawodnicy z pomocników robili obrońców i nie zawodnicy rozwalili najlepszą lewą stronę ligi. Czy wyjdzie nam to na dobre pewnie przekonamy się dopiero wiosną

|To grajki dobrze zrobiły czy dopiero wiosną okaże ?. Zdecydujesię.

Generalnie zasada jest prosta. Niezależnie od tego kto będzie trenerem, bedą spuszczać wszystkim lanie z cyganami i żabolami na czele a Dudek będzie notował hat-tricki, a Markowski będzie ostoją defensywy ie przeskoczenia i dzięki niemu będą tracić jedną brake na 10 meczy to kibice szybko zapomną o sprawie A Seba z Krzychem beda wielbieni i chwaleni. |Jeśli wiosna będzie np. na takim poziomie co w tym roku, to wiadomo, ze mało kto będzie pałał do nich pozytywnym uczuciem. Inna sprawa, że pijarowo jesteśmy jak panienka spod s86 po kilku latach harówy
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez MarcelZS 2016-11-29, 1:21 pm

Powoli zaczynam nierozumieć co niektórych wpisów, pierw wszyscy Mandrysz Won, a teraz nagle że może nie potrzebnie, że zły Dudek itd... ???

Odpowiedzcie sobie na pytania:
1. Czy należało to zostawić jak było? Czyli lanie co weekend i wędrówka w dół tabeli?
2. Czym pozytywnym i jakimi wynikami Mandrysz was ujął?
3. Jaki miał pomysł na grę i wygrywanie?

To trzeba było przeciąć ... jak pisałem forma może słaba ... ale widać Prezes wiedział, nie powiedział i nic albo niewiele zrobił by przed polsatem nie prać brudów z szatni.

Stało się i trzeba myśleć co dalej... !!!
MarcelZS

Postprzez August 2016-11-29, 1:48 pm

MarcelZS napisał(a):Odpowiedzcie sobie na pytania:
1. Czy należało to zostawić jak było? Czyli lanie co weekend i wędrówka w dół tabeli?

ad.1 Nie należało. Prezes winie był ruszyć dupsko od razu gdy dowiedział się o tym, że coś jest nie tak
ad.2 Mnie osobiście tym, że po tym jak dwa razy zleciał z RKS i Ruchem z ligi wydawało mi się, że jest skończony. A jednak wrócił i co prawda nie jest wybitnym trenerem od Majstra ale solidną marką potrafił sobie wyrobić.
3. Pracował gość 1,5 miesiąca. FAKT, zleciał z pierwszego na trzecie. Można sobie teraz dywagować ile w tym było nieznajomosci drużyny i wejścia w trenerkę w debilnym momencie, błędy taktyczne, ch.jowy charakter,, celowa utrata punktów przez zespół. Ja jako kibic mam i pretensje do Mandrysza za to, że nie wyciągał wniosków i popełniał błędy ale i czuję sie oszukany przez grajków,, którzy moim zdaniem zrobili sporo aby spuścić zespół z właściwych torów. Poza tym uważam, że nie wiemy wszystkiego aby do końca wszystko i wszystkich oceniać. Powtarzam po raz kolejny. Uczciwy kibic powinien patrzeć na tego typu sprawy z punktu widzenia interesów swojego klubu a nie interesu Dudka, Prezes"stolycy". Poszło przy tym w świat, ze jesteśmy jako klub zawieszką na trampku Leśnodorskiego. Drugi trener miał mieć kwalifikacje od licencji warunkowej ale szybko okazało się, że na papierze jest trenerskim analfabetą i trza mu znaleźć uczuciowego partnera. I szybko znaleziono Jarka-flaszkę z dress-codem rodem z Mysiocipek lat80 ub. wieku a i tu uczucie nie przetrwało bo jednak zadecydowano się na Piotrka z Rybnikiem, z ktorym - wielu z nas widziało oczyma wyboraźni - jak za parę miesięcy zjedzie z naszym dream -teamem do "stolycy" i spowoduje, że z wrażenia Jackowi włosy zrobi się rude, a Bogusiowi po prostu odrosną. No, ale nie dane to nam bedzie zobaczyć no bo no bo. Nie wiem an ile Mandrysz ma chvjowy charakter i czemu Dudek z Łysym nie próbowali nawet postawić Piotrkowi w ramach obopólnej ze dwóch rumunek spod Kromołowa tylko polecieli do Prezesa naskarżyć w stylu jaki pamietam z przedszkola. A było tak: "plosę pani bo zrobił kupę". No, ale Prezes może musiał co podorabiać w Warszawie czy co bo nie wygląda aby zrobił cokolwiek. A dopiero wtedy gdy sprawa stała się głośna. Przy czym szybkośc komunikatu wskazuje, że sprawa rzeczywiście była przyklepana wcześniej.Z punktu widzenia kibica to Mandrysz niezależnie od jakiejkolwiek winy zachował się bardziej przyzwoicie bo powiedział - słusznie - , że przed kamerą takich rzeczy sie nie załatwia. A juz sposób nazywania Mandrysza w taki jaki określił w interwiu był naprawdę skandaliczny, prostacki i chamski,naprawdę, do kvrwy nędzy jest dość innych sposobów na to aby sprawę próbować załatwiać. Zresztą o chamskim zachowaniu Dudka po Chojnicach i to w obecności m.in. moich dzieci .też już pisałem
August

Postprzez turku 2016-11-29, 1:58 pm

Mandrysz ma rację. Grą do przodu wygrywa się mecze. A grą na zero z tyłu wygrywa się ligę. Niestety jego koncepcja słabo się sprawdziła w Zagłębiu. Nie graliśmy na zero z tyłu. Ale zaczęliśmy grać na zero do przodu. A nie jesteśmy Hiszpanią żeby grać z fałszywym napastnikiem.
turku

Postprzez Blajpios 2016-11-29, 2:04 pm

MarcelZS napisał(a):Powoli zaczynam nierozumieć co niektórych wpisów, pierw wszyscy Mandrysz Won, a teraz nagle że może nie potrzebnie, że zły Dudek itd... ???

Odpowiedzcie sobie na pytania:

To trzeba było przeciąć ... jak pisałem forma może słaba ... ale widać Prezes wiedział, nie powiedział i nic albo niewiele zrobił by przed polsatem nie prać brudów z szatni.

Stało się i trzeba myśleć co dalej... !!!

Może, Drogi Kolego, trochę spokojniej, więcej nauki biorąc jednak z historii - wielkie drużyny buduje się długo i na początku są i zawirowania i porażki, może G. Roux dla Kolegi to prehistoria, ale A. Fergusson, to już chyba więcej coś mówi? Oni zaś to bynajmniej nie jedyni, to typowe wręcz historie... Tak więc, domaganie się ocen po 6 meczach - i to rozstrzygających, dających podstawy do wyrzucenia trenera! Hm. Przy okazji - może warto też zajrzeć na przegląd prasy, dopiero co wrzuciłem wywiad z zagłębiowską sławą.
Dalej, hm. "Wszyscy won Mandrysz na początku". Otóż - nie pierwszy raz w życiu, zresztą - znów zdarzyło mi się popsuć komuś opinię "wszyscy". Ja od początku miałem wątpliwości i o tym pisałem. Nie tylko ja zresztą. Przy czym, powtarzam - nie znaczy to, że uważam, że żadnych błędów nie popełnił P. Mandrysz i/lub że na pewno nie było za co karać. Nawet zawieszenia nie wykluczam - choć raczej karanie publicznie, to niekoniecznie trener na równi z zawodnikami, ale dokładnie w przeciwną stronę, niż uczyniono. Zawodnicy, utrzymywani w dużej mierze z publicznych pieniędzy, prawie że wprost prawdopodobnie przyznają, że świadomie i celowo nie traktowali na poważnie zawodniczych obowiązków; dokonują być może też poprzez S. Dudka (być może działał tylko "pod siebie" i ewent. K. Markowskiego, ale raczej nie) niezwykłego ataku publicznie, gdy trener wzbrania się przez publicznym krytykowaniem zawodników, co już prędzej jest przyjęte. Tymczasem - ich omija kara, jedynym winnym ukaranym zostaje trener. Taka sytuacja - naprawdę każe się zastanowić.
Cóż, dokładniej, co do osądu działań P. Mandrysza w tych kilku meczach - przy czym twierdzi on, że także co do odsuwania zawodników był w porozumieniu z Prezesem i Prezes nie zaprzecza - istotnym w ocenie będzie wiedzieć, jak wyglądały umowy Prezesa z P. Mandryszem. Tego zaś pewnie się nie dowiemy dokładnie. Niemniej, są podstawy, by sądzić, że nie miał zadania być na I miejscu po jesieni - a wtedy można by oceniać ten aspekt pracy już po 6 meczach. Tymczasem, nawet chyba nie miał zadania awansu w tym sezonie (ale może chciał i dlatego się spieszył, by wiedzieć, kogo zwalniać). W każdym razie - ostrożnie więc z taką jednoznaczną oceną.
Jedno, fakt, zgadzam się jednoznacznie. Był najwyższy czas przerwać sytuację. Tylko warto było to zrobić inaczej i mądrzej - a już na pewno nie dopuszczając do poniżenia Zagłębia publicznie, przed publicznością ogólnopolską. Może mógł to mądrzej i powinien zrobić P. Mandrysz. Na pewno jednak - duże wątpliwości są co do S. Dudka w tej sytuacji. Być może jeszcze bardziej mógł i powinien mądrzej M. Jaroszewski - a jak już S. Dudek mleko rozlał, to na pewno powinien był wkroczyć Prezes: i chyba też to mógł i powinien mądrzej zrobić niż zrobił.
Blajpios

Postprzez August 2016-11-29, 2:28 pm

plota pozostaje plotą:
Jan Urban nie dla Sosnowca
Jan Urban po raz drugi tej jesieni wymieniany jest w gronie kandydatów do objęcia posady trenera Zagłębia Sosnowiec. Mówiło się też, że może trafić do Wisły Płock. – Nie ma na razie żadnego tematu – twierdzi były szkoleniowiec Lecha.

Jest takie korporacyjne powiedzonko: „zwalniają, to będą zatrudniać”. W stu procentach jest ono prawdziwe w wypadku trenerów. Wiadomo, jeśli jednego pogonią, to ktoś musi wskoczyć na jego miejsce. Zlikwidować tego stanowiska się nie da. Od kilku tygodni, gdy tylko robi się jakiś ruch na trenerskie karuzeli, zaraz pada nazwisko Jana Urbana. Nic dziwnego, to jeden z najbardziej doświadczonych trenerów, który jest bez pracy (pod koniec sierpnia rozstał się z Lechem Poznań). Przymierzany był do objęcia posady szkoleniowca Zagłębia Sosnowiec, gdy do Legii odszedł Jacek Magiera. Mówiło się, że możliwość zatrudnienia Urbana sondowano też w Płocku. Teraz, po zawieszeniu Piotra Mandrysza w Sosnowcu, znowu wrócił temat jego pracy w Zagłębiu. Skojarzenie wydaje się o tyle logiczne, że Urban z Zagłębiem był związany jako piłkarz. To był jego pierwszy klub z najwyższej klasy rozgrywkowej (przeszedł z Victorii Jaworzno). Ale sentymenty, to jedno, a możliwości klubu i chęć podjęcia pracy przez Urbana, to drugie.
– Spokojnie, na razie do końca grudnia nie mogę nigdzie pracować. A od stycznia? Nie ma na razie żadnego tematu – powiedział nam Urban.
http://futbolfejs.pl/i-liga/zaglebie-so ... -sosnowca/
Rzygam juz powoli tematem pt. Urban w Sosnowcu przy każdej okazji.
August

Postprzez maniek-75-75 2016-11-29, 3:37 pm

August napisał(a):Rzygam juz powoli tematem pt. Urban w Sosnowcu przy każdej okazji.

x2 . uważam że nie jest , przynajmniej ostatnimi czasy , odpowiedni człowiek na to miejsce w ZS .
maniek-75-75

Postprzez comitam 2016-11-29, 4:22 pm

ktoś tu nie rozumie, jak drużyna gra przeciw trenerowi to zdobyczy punktowej nie będzie i tak było za Mandrysza. Za mecz w Tychach piłkarze powinni z własnej kieszeni zapłacić za transport i bilety bo tam była totalna podkładka do tego trzeba doliczyć tych co w meczu gdy wynik był przesądzony zafundowali sobie kartki.Nikt konkretny nie przyjdzie bo od dawna w Sosnowcu trener to tylko słup z papierami.Urban ma wyjeb...e w Sosnowiec i prędzej zostanie cieciem w Górniku niż trenerem w Sosnowcu.
comitam

Postprzez robercik 2016-11-29, 4:39 pm

Kto normalny przyjdzie do tak nieprofesjonalnie prowadzonego klubu?
NIE dla bylejakości w zarządzaniu Zagłębiem
robercik

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2016-11-29, 4:49 pm

W klubie dzieje się niewiele - Prezes ma czas - uważam że Kibice
powinni wystosować petycję do Prezesa prosząc o spotkanie w celu
uzyskania info w tej sprawie - prosząc o wyjaśnienie zaistniałej
sytuacji z trenerem a może i Awansem.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez novack 2016-11-29, 4:56 pm

Były szkoleniowiec Podbeskidzia Bielsko-Biała i Górnika Zabrze odniósł się do decyzji Zagłębia Sosnowiec odsuwającej od prowadzenia pierwszej drużyny Piotra Mandrysza.

Leszek OJRZYŃSKI: - Patrząc na to wszystko z boku, trudno jest się do całej sytuacji ustosunkować. Takie słowa nie powinny jednak paść ze strony bardzo doświadczonego zawodnika, jakim jest Sebastian Dudek. To świadczy o tym, że w Zagłębiu mają problem i jeżeli chcą walczyć o awans do ekstraklasy, to powinni go jak najszybciej rozwiązać. Myślę, że przede wszystkim należy odnosić się do siebie z szacunkiem. Niepotrzebnie tego typu sytuacje wylewają się do mediów, to na pewno nie pomaga. Tak się jednak zdarza przede wszystkim w sytuacjach, kiedy jedna ze stron nie chce słuchać. Układ jest dość prosty. To trener jest szefem piłkarzy, a szefem trenera jest prezes, który z kolei odpowiada przed radą nadzorczą. Jeden problem potrafi spowodować, że kolejne będą się nawarstwiać. Sam w Górniku Zabrze miałem problem. Staraliśmy się go rozwiązać bez ingerencji z zewnątrz. Czy się udało? Nie, bo gdyby się udało, dokończyłbym to, co zacząłem. Jestem zdecydowanym zwolennikiem, aby wszystko wyjaśniać w szatni, a nie poza nią.
http://katowickisport.pl/pilka-nozna/i- ... 12479.html
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez django 2016-11-29, 4:56 pm

Urban ma opinię trenera, który się nie wpier... poza tym lubi "integrację", więc myślę, że Sebek mógłby mu dać szansę. Oczywiście na okres próbny.
django

Postprzez novack 2016-11-29, 5:04 pm

Dotarła do mnie nieoficjalna wiadomość o kwocie, jaką miał otrzymać Mandrysz za awans, i jest to suma która zdecydowanie ucina jakiekolwiek dywagacje, na temat braku chęci awansu ze strony Mandrysza. Do wyjaśnienia pozostaje zatem geneza konfliktu i jego bezpośrednia przyczyna, bo jeśli i zawodnicy maja zapewniona premię za awans i osobiście trener też, to o co poszło?
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez django 2016-11-29, 5:18 pm

Być może o to, że razem z Mandryszem skończyłby się ciepły kurwidołek, gdzie chłopaki rządzili i można było za fajną kasę przeczekać do emerytury. Wcale nie jestem przekonany, że Sebek z Krzychem doczekaliby premii za awans, gdyby Mandrysz pozostał na stołku.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna