Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez krysteksc 2016-04-01, 3:49 pm

Anakin napisał(a):Jak wynika z nieoficjalnych informacji uzyskanych przez dziennikarzy Gazety Bankowej, Zarząd Alior Bank przygotował nową koncepcję strategii marketingowej Banku, która obejmowałaby m.in. działania sponsoringowe Banku. Zarząd Banku nie podjął jeszcze ostatecznych decyzji w tym zakresie jednakże – jak wynika z posiadanych przez Gazetę Bankową informacji – rozważanych jest kilka opcji, w szczególności rozważane są możliwości podpisania umowy sponsorskiej z jednym z klubów piłkarskich. Początkowo wydawało się, że Alior Bank rozpocznie rozmowy w tym zakresie z jednym z klubów piłkarskiej Ekstraklasy (nieoficjalnie mówiło się o Ruchu Chorzów). Jednakże ostatnie doniesienia z Chorzowa dotyczące sytuacji finansowej klubu spowodowały, że Zarząd Banku odstąpił od tego zamiaru. W chwili obecnej rozważa się podjęcie rozmów z I-ligowym Zagłębiem Sosnowiec. Jak nas poinformowała Wiceprezes Zarządu Barbara Smalska, decyzji jeszcze nie podjęto. Ponadto , musi ona zyskać akceptację Rady Nadzorczej. Jak dodaje Wiceprezes Zarządu, wybór klubu z Sosnowca jest spowodowany tym, że jest to klub o określonej renomie i tradycji, z szansami na grę w najwyższej klasie rozgrywkowej jak również to, że wkrótce ma się rozpocząć budowa nowoczesnego obiektu, którego Alior Bank mógłby po ukończeniu zostać sponsorem tytularnym nowego stadionu. Planujemy strategię o charakterze długofalowym, wieloletnim. Mamy nadzieję, że taka współpraca byłaby z pożytkiem zarówno dla banku jak i dla klubu. Jeszcze nie są znane kwoty, jakimi byłby wspierany klub z Sosnowca. W chwili obecnej byłaby to kwota nie mniejsza niż 5 mln zł rocznie, a w przypadku awansu byłaby oczywiście ona wyższa - dodaje Smalska.

http://www.gb.pl/gbankowa-page-21.html

Gdyby tylko dziś nie był 1 Kwietnia :D
krysteksc

Postprzez slawekchicago 2016-04-01, 5:59 pm

bedac szczery :lol: po 10 15 sekundach wrocila rzeczywistosc ze to 1 Kwietnia , wiec udalo sie koledze mnie wkrecic :lol: :lol: :lol:
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez pyla 2016-04-01, 10:10 pm

Ja też uwierzyłem :-)
pyla

Postprzez Anakin 2016-04-04, 6:50 am

Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem. 1 kwietnia to taki dobry moment na pobudzenie wodzów fantazji
Anakin

Postprzez ojcieczawodnika 2016-04-05, 7:52 am

Gwarant sponsorem meczu GKS. Szkoda, że agencja pomimo tego,że od dłuższego czasu zabezpiecza mecze Naszego klubu nie wyszła z taką inicjatywą w stosunku do Zagłębia. Szkoda jest również, że Zagłębie nie promuje jakiejś firmy Zagłębiowskiej w tej materii, tylko nabuja kasę Ślązakom, którzy wydatkują ją na Śląskie kluby.
ojcieczawodnika

Postprzez bbartek 2016-04-28, 4:50 pm

Ponawiam propozycje podjecia rozmów z firmami producentami i dystrybutorami farb.
Konkurencja na runku jest olbrzymia więc myslę, że jest dobra atmosfera do rozpoczecia takich rozmów pod hasłem " Kolorowa Piłka".
Amaro , podobno Sosnowiczanin, reklamuje jendą z marek więc może Pan Prezydent zaprosi Amaro do odwiedzin Sosnowca i przy okazji dostanie kontakty do osób odpowiedzialnych za marketing w tej firmie.
Takie kontakty można znaleźć w internecie i wystarczy telefon..oczywiście gwarancji nie ma , ale nasza działalność marketingowa jest pasywna ( czekamy na partnera biznesowego) a nie proaktywna.
bbartek

Postprzez August 2016-04-28, 6:58 pm

Żaden Amaro zapewne nie będzie robił reklamy (chyba, że po stawkach rynkowych) klubowi tylko dlatego, że pochodzi z Sosnowca. Tak samo taki Ziaja nie wyłoży kasy na klub dlatego, że także pochodzi z Sosnowca chyba, że jego interes będzie miał z tego korzyści. Jeszcze Baczyński będąc Prezesem pisał listy miłosne do Karnowskiego, ówczesnego Prezesa Grupy PKP rodem z Sosnowca i mieniącego się kibicem naszego klubu. I jakoś bez efektu. Natomiast można by utworzyć coś w rodzaju Rady patronackiej czy jak zwał, ciała symbolicznego, w skład którego wchodziliby znani zagłębiacy i sosnowiczanie. Nie każdy zapewne się zgodzi ale można wpierw spróbować na początek znanymi kibicami Materną właśnie Karnowskim, może Cyganem, A nawet Gajosem czy choćby Simlatem lub też i Amaro itd... Jakieś symboliczne spotkania raz- dwa razy do roku (rocznica nadania praw miejskich , czy przed świętami) i zgoda na walnięcie składu takiej rady na oficjalnej. Nie zrobi wrażenia w kontekście rozmów sponsorskich hasło kto nas wspiera ?

A póki co niech Prezes wymyśli coś aby frekwencja była na przyzwoitym poziomie. Fajne było coś takiego co ktoś tu dał jakiś czas temu. Dotyczyło to chyba Lecha, akcja Gimnazjaliści za złotówkę. Efekt był zdaje się znakomity
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez pyla 2016-04-28, 8:42 pm

Marketing klubu a co z tym się wiąże frekwencja na meczach to przede wszystkim gra drużyny i wyniki a z tym mamy kłopoty. Na pewno nie jest to wina kibiców.
pyla

Postprzez August 2016-04-28, 9:33 pm

pyla napisał(a):Marketing klubu a co z tym się wiąże frekwencja na meczach to przede wszystkim gra drużyny i wyniki a z tym mamy kłopoty. Na pewno nie jest to wina kibiców.

Gra i wyniki dużo znaczą ale to i tak nie wszytko. Widać to było choćby u nas jesienią gdzie nie zadziałał do końca efekt ani dobrych wyników ani awansu po kilku latach. A Ludowy obecnie ma stosunkowo skromną pojemność i uważam, że przy niewielkim wysiłku i fajnych pomysłach na każdym meczu powinno było być 4-4,5 tys. ludzi. Tymczasem cały wysiłek marketingowy Jaroszewskiego to zrobienie dobrze Książkowi w postaci ubrania gościa w koszulke okolicznościową na meczu z Lechem aby paradował po koronie stadionu jako żywa maskotka (może dobrze bo już nie w koszulce PGE GKS B.)No, był jeszcze ostatnio pomysł z fanclubami spoza czwórmiasta za darmo na Sandecję. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale słyszałem o klapie frekwencyjnej z tym związanej, ale nie byłbym tym zdziwiony zważywszy na porę obiadową, ciepły rosołek i transmisję w hade on tiwi. W takim przypadku lepiej by było zachecić w jakis sposób osoby mieszkające bliżej. Nawet za czasów Hytrusa można było na przestarzałym Ludowym wykroić niewielki sektor rodzinny gdzie po meczu podchodzili piłkarze przybijając z dzieciakami piątki. Pomysł fajny, niezbyt kosztowny a ileż frajdy dla tych, którzy są ponoć naszą przyszłością. Dzisiaj mamy coś co sie nazywa Zagłębiacy promują lekcje w-f ale lekcje z Klamą i Krzykowskim wybaczcie i bez urazy dla zainteresowanych.....Ja 30 lat temu miałem lepszy w-f bo z Gorgoniem
PS. czekam z utęsknieniem na zakup czegokolwiek w klubowym sklepie kibica
August

Postprzez STACH PL 2016-04-28, 9:47 pm

Po dzisiejszym odcinku Kuchennych Rewolucji,widać jak nas spostrzegają :twisted:
Moja naga w Oberżwie nie postąpi :!:
STACH PL

Postprzez Tomcjo 2016-05-14, 7:39 am

Taki mało znany klub piłkarski z Niemiec a konkretnie z Bawarii prezentuje wraz ze sponsorem koszulki na nowy sezon . Ja tez sie na tym nie znam wiec od razu pomyślałem sobie ze pewien słynny klub z Sosnowca mógłby zrobic podobna akcje . No ale u ten nieznany nikomu klub bawarski ma sponsora i producenta koszulek . Zaraz zaraz . My tez mamy znanego producenta i nasz nie jest kojarzony z choroba roznoszona droga płciowa jak ten okropny adidas . Niestety ten klubik bedzie świętował mistrzostwo i na flecie zaprezentuje nowe koszulki . A my na ostatnim meczu sezonu na Ludowym nie możemy zrobic prezentacji . A jak prezes ogłosi ze rozdają 500 albo jeszcze gorzej 1000 koszulek to by nikt nie przyszedł na mecz bojąc sie ze wróci do domu ubrany w jakaś koszmarnie brzydka koszulkę . To sie nie da zrobic . I bardzo dobrze bo by sie kibicom w głowach poprzewracało . Nawet od 100 koszulek . Ani 50 . No moze jedna ale stara i Niwki .
Tomcjo

Postprzez bbartek 2016-05-14, 9:39 am

Informacja dla kol.Tomcjo:

Ta jedna koszulka byłam zarezerwowana dla Tomka Szatana jako " podziekowanie" za kilknaście lat gry w Zagłebiu.
Tak sie" buduje" tradycje i przywiÄ…zanie do barw ...
Trochę sie dziwię , że sposób pożegnania Tomka nie wywołał większej reakcji na Forum...
bbartek

Postprzez RUDI 2016-05-14, 10:13 am

bbartek napisał(a):Trochę sie dziwię , że sposób pożegnania Tomka nie wywołał większej reakcji na Forum...

A czy nasza "większa reakcja" coś by zmieniła w działaniach klubu ? na tym forum(bierze udział w dyskusjach) jest sporo kibiców już "wiekowych" ;-) wku...ć się na zespół ,zarządzanie klubem i na różnego
rodzaju działania marketingowe (których nie ma) może grozić zejściem z tego świata (nie wiem jak skończyło się zasłabnięcie kibica na otwartej podczas ostatniego meczu ,ale to chyba też efekt nerwówki jaka panuje wokół klubu?) lepiej już wypić Melisę i zagryźć bezsilnie wargi ,bo przecież widać że jesteśmy olewani .Ja raczej liczyłem na gest "kumatych" ,jakiś trans na płocie ?(podziękowania dla Araka było) .
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez August 2016-05-14, 12:53 pm

bbartek napisał(a):Trochę sie dziwię , że sposób pożegnania Tomka nie wywołał większej reakcji na Forum...

Reakcję wywołał. Ale cóż zrobić. Może jak słusznie wskazał Adam. Trzeba by Prezesowi w twarz wykrzyczeć. Tak to jest jak w klubie pracują ludzie zatrudnieni przede wszystkim dzięki układom a nie wartości merytorycznej. Dałbym sobie klejnoty rodzinne uciąć że jakbym zatrudnił Ciebie od kontaktów sponsorskich, Adama od marketingu, Django od szpiegowania rywali i jeszcze parę innych osób z naszego forum to jestem przekonany, że klub by hulał na innych poziomach niż teraz.
August

Postprzez August 2016-05-14, 11:31 pm

Wreszcie jest i wersja mobilna strony klubowej. Jak widzę, że na razie tylko na androida więc nie ocenię. Mam nadzieję, że na inne systemy, w tym IOS, też będzie można pobrać.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Zielony