Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez Anakin 2015-06-29, 2:00 pm

Ciekawe, że Zawisza testuje obcokrajowców z Piotrówki:

Zawisza Bydgoszcz przetestuje dwóch zawodników LZS-u Piotrówka - obrońcę z Zimbabwe Davida Chipalę i brazylijskiego napastnika Matheusa Siqueirę - poinformował na Twitterze dziennikarz Michał Zichlarz.

Chipala grał ostatnio w rodzimym CAPS United, a kontrakt z Piotrówką podpisał przed obecnym sezonem.
http://www.90minut.pl/news/252/news2526 ... karzy.html
Anakin

Postprzez Adam1906 2015-06-30, 6:26 pm

Zagłębie Sosnowiec. Maleją szanse na powrót Jakuba Araka

Jakub Arak po bardzo dobrym sezonie w Sosnowcu walczy o miejsce w składzie Legii Warszawa. W Zagłębiu obawiają się, że napastnik już nie wróci na Stadion Ludowy.

W Sosnowcu budują skład na pierwszą ligę, a ważnym elementem tej układanki był z pewnością Jakub Arak, który w minionym sezonie był najlepszym strzelcem zespołu. 20-latek strzelił dla drugoligowca 17 bramek i wydatnie pomógł mu w wywalczeniu awansu do pierwszej ligi.

Arak trafił na Stadion Ludowy dzięki umowie o współpracy Zagłębia z Legią Warszawa. W klubie w stolicy doceniono postępy piłkarza i zaproszono go na przedsezonowe zgrupowanie w Austrii.

Arak pokazuje się na tle ekstraklasowych graczy z bardzo dobrej strony. W sparingu ze Steauą Bukareszt potrzebował raptem sześciu minut, żeby strzelić bramkę. Zdobył ją uderzeniem głową, bo ten element gry to wielki atut zawodnika. - Rzeczywiście pod tym względem Kuba wyprzedza innych o kilka długości. Po prostu pewne talenty dostajemy razem z wyprawką i tak było w jego przypadku - mówi Marcin Jaroszewski, prezes Zagłębia.

- Na wypożyczeniu przede wszystkim skupiałem się na indywidualnym rozwoju - pracowałem m.in. nad przygotowaniem fizycznym i wykańczaniem akcji. Stałem się bardziej dojrzałym piłkarzem. Występowałem z wieloma doświadczonymi zawodnikami w drużynie, na której ciążyła duża presja awansu. Cel osiągnęliśmy, a ja dużo się nauczyłem - przyznaje napastnik, który zapowiada walkę do końca o miejsce w kadrze Legii.

- Przygotowujemy się do sezonu, ale nie ukrywam, że jednym okiem patrzę na to, co dzieje się w Legii. Arak poczyna sobie bardzo dobrze. Aż za dobrze - uśmiecha się Romuald Szukiełowicz, trener Zagłębia. - Żadne wiążące decyzje co do jego przyszłości jeszcze nie zapadły, ale musimy być przygotowani na to, że w Zagłębiu już nie zagra. To byłaby duża strata. Arak to nasza wymarzona "dziewiątka" - podkreśla trener.

W Sosnowcu szukają zawodników do linii ataku. O miejsce w kadrze pierwszoligowca walczy Słoweniec Milan Dajić. Z drużyną trenuje również Hiszpan Adria Romeu Forcadell, który przyjechał do Sosnowca razem z rodakiem, ofensywnym pomocnikiem Erizem Garcią Cabezasem.

- Chciałbym zdementować informacje, że testy Hiszpanów kosztują klub duże pieniądze. Piłkarze przyjechali do Polski na własny koszt. To przede wszystkim oni i ich menedżer ponoszą ryzyko. A że to młodzi chłopcy, którzy przy tym potrafią grać w piłkę, to postanowiliśmy dać im szansę. Z tego może coś być. Podobnie ma się sprawa z Dajiciem, który prezentuje się obiecująco - twierdzi trener.

Testowani gracze, wśród nich także obrońca Maciej Portasiński, mają zagrać w środowym sparingu z GKS-em Katowice. - To będzie dla nich ważny sprawdzian. Do końca tygodnia podejmiemy decyzje co do ich przyszłości - kończy Szukiełowicz.

http://m.sport.pl/sport/1,104952,182786 ... akuba.html

Niestety, powyższe informacje o Araku potwierdzają w Austrii:
Podczas poniedziałkowego treningu skutecznością błysnęli napastnicy - Nemanja Nikolić i Jakub Arak. Chociaż w czasie austriackiego zgrupowania napastnicy dają podstawy ku temu, by wierzyć, że to właśnie oni będą ciągnęli Legię do mistrzostwa, trener Berg po zajęciach przyznał, że oczekuje jeszcze jednego napastnika. Przyznał, że liczy na Nikolicia, Araka i Saganowskiego, ale jeszcze jeden snajper jest potrzebny.
Adam1906

Postprzez lesław1 2015-07-01, 12:17 pm

Portasiński nie zagrał więc odstrzelony ?
lesław1

Postprzez jondek 2015-07-01, 12:41 pm

na 90minut w transferach,też nieobecny.
jondek

Postprzez Adam1906 2015-07-01, 2:33 pm

Portasiński odstrzelony. Obydwaj Hiszpanie zrobili sobie wycieczkę do pięknej Polandii i trzeba im pokazać w którą stronę jedzie się na Pyrzowice, czyli też odstrzeleni i na całe szczęście byli tu za własne pieniądze. Co do Dajicia, trzeba się mu jeszcze przyjrzeć w sparingu z Wisłą Kraków, bo zadatki na dobrego piłkarza ma, ale nadal w 100% nie są go w klubie pewni. Nadal szukamy napastnika z zewnątrz, lub przyjdzie ktoś z Legii, ale na Kubę Araka bym nie liczył, bo tak się u nas wyrobił, że Berg jest nim podobno zachwycony.
Adam1906

Postprzez django 2015-07-01, 2:44 pm

Wracając do mojego pytania rozpoczynającego burzliwy wątek o testowanych amigos - nie szkoda było czasu? Jeżeli Arak odejdzie, na co wszystko wskazuje, jesteśmy bez porządnego napastnika. Bo po tym co widziałem w meczu z GKS-em nie sądzę, że takim okaże się Dajic. Gość nie oddał strzału, nawet nie miał sytuacji. Nie wygrywał pojedynków w powietrzu, nie imponuje też szybkością. Nie mam pojęcia, w jaki sposób tym meczem potwierdził Szukiełowiczowi, że ma predyspozycje.
django

Postprzez jondek 2015-07-01, 2:48 pm

Czyli jak co wiosny i jesieni.Skuteczny napadzior "na gwałt" 8) :!:
jondek

Postprzez Adam1906 2015-07-01, 3:45 pm

django napisał(a):Wracając do mojego pytania rozpoczynającego burzliwy wątek o testowanych amigos - nie szkoda było czasu?

Mam to samo odczucie co Ty. Wydaje mi się, że jest to spowodowane brakiem jakiegokolwiek scautingu w klubie (to samo zresztą dot. braku marketingu, ale to już nie ten temat). Każdy, nawet nie wiem jak słaby piłkarzyna, może sobie nagrać filmik z którego będzie wynikać, że mamy do czynienia z drugim Messim czy innym Ronaldo. A my wtedy cieszymy się jak głupi do sera, że złapaliśmy fajnego zawodnika...

django napisał(a):po tym co widziałem w meczu z GKS-em nie sądzę, że takim okaże się Dajic. Gość nie oddał strzału, nawet nie miał sytuacji. Nie wygrywał pojedynków w powietrzu, nie imponuje też szybkością. Nie mam pojęcia, w jaki sposób tym meczem potwierdził Szukiełowiczowi, że ma predyspozycje.

To już pytanie do Romualda. Mam jednak wrażenie, że tak samo mogłeś pytać Mirosława S. o Kursę, Zalewskiego, Kutarbę i inne jego wynalazki. Zobaczymy co Dajić pokaże z Wisłą Kraków. Fakt pozostaje jednak faktem - napastnik potrzebny na już!!!
Adam1906

Postprzez Adam1906 2015-07-01, 3:55 pm

Wracając do tematu napastnika. Arka testuje od dzisiaj Pawła Piceluka, który w minionym sezonie występował w trzecioligowym Finishparkiecie Drwęca Nowe Miasto Lubawskie. W barwach tego śmiesznego klubu w tej śmiesznej lidze Piceluk zagrał w 32 meczach i strzelił... 32 bramki.
Można? Można. Warunek? TRZEBA MIEĆ SCAUTING, TAK SAMO JAK TRZEBA MIEĆ MARKETING!
Adam1906

Postprzez django 2015-07-01, 4:08 pm

W przypadku piłkarza na pozycję napastnika nie trzeba nawet Bóg wie jakiego skautingu. Wchodzisz na 90minut.pl i widzisz, że gość strzelił 32 bramki. Zresztą nie jest anonimowy, bo sam go kojarzę z naszych drugoligowych wojaży. Zasięgasz opinii o grajku w środowisku i wiesz czy nie jest przypadkiem pijaczyną albo hazardzistą. Mało tego - jak interesujesz się gościem wcześniej, to możesz się wybrać na 1-2 mecze i zobaczyć go w akcji. Dlatego też pisałem, że lepiej szukać u nas niż w jakichś egzotycznych ligach, gdzie jedyne info o gościu to filmik z jutuba i opinia menedżera.
django

Postprzez Adam1906 2015-07-01, 4:13 pm

django napisał(a):W przypadku piłkarza na pozycję napastnika nie trzeba nawet Bóg wie jakiego skautingu. Wchodzisz na 90minut.pl i widzisz, że gość strzelił 32 bramki. Zresztą nie jest anonimowy, bo sam go kojarzę z naszych drugoligowych wojaży. Zasięgasz opinii o grajku w środowisku i wiesz czy nie jest przypadkiem pijaczyną albo hazardzistą. Mało tego - jak interesujesz się gościem wcześniej, to możesz się wybrać na 1-2 mecze i zobaczyć go w akcji. Dlatego też pisałem, że lepiej szukać u nas niż w jakichś egzotycznych ligach, gdzie jedyne info o gościu to filmik z jutuba i opinia menedżera.

Django, piszesz że nie trzeba scautingu, bo można "zasięgnąć opinii o zawodniku i wybrać się na mecz obejrzeć gostka". Moim zdaniem to jest właśnie robota dla scautów, których w klubie nie ma.
Skauting (ang. scouting – przeprowadzanie wywiadu/rekonesansu) – dziedzina z zakresu zarządzania sportem obejmująca obserwację rozgrywek i treningów drużyn z różnych klas rozgrywkowych z uwzględnieniem różnych kategorii obserwacji przez wyselekcjonowanych pracowników klubów sportowych lub innych organizacji zwanych skautami.

Do standardowych zadań z zakresu skautingu należy między innymi:

- Obserwacja meczów i treningów wybranych drużyn
- Obserwacja rozgrywek w wybranej klasie rozgrywkowej lub kategorii wiekowej
- Obserwacja umiejętności lub potencjału wybranego zawodnika podczas meczu lub treningu

Ps. Tak, jak nie ma u nas marketingowców ;-)
Ostatnio edytowano 2015-07-01, 4:21 pm przez Adam1906, łącznie edytowano 1 raz
Adam1906

Postprzez django 2015-07-01, 4:17 pm

Zgadzam się z Tobą, że skauting jak najbardziej jest potrzebny. Zwracam tylko uwagę, że skoro o napastniku świadczą bramki, to nawet jeśli tego skautingu nie ma, to można było zamiast dwóch amigos z jutuba, zaprosić dwóch gości, którzy nastrzelali dużo bramek w trzeciej lidze polskiej i prawdopodobieństwo trafienia kogoś dobrego będzie większe.
django

Postprzez Adam1906 2015-07-01, 4:29 pm

django napisał(a):Zgadzam się z Tobą, że skauting jak najbardziej jest potrzebny. Zwracam tylko uwagę, że skoro o napastniku świadczą bramki, to nawet jeśli tego skautingu nie ma, to można było zamiast dwóch amigos z jutuba, zaprosić dwóch gości, którzy nastrzelali dużo bramek w trzeciej lidze polskiej i prawdopodobieństwo trafienia kogoś dobrego będzie większe.

I tutaj masz w 100% rację. Dlatego dziwi mnie, że NIKT w klubie nie myśli w kwestii zatrudnienia zarówno jakiegoś fachmana od skautingu, jak i marketingu. I nie przyjmuję do wiadomości, że nie ma na to forsy. Bo w perspektywie czasu działania takie przyniosłyby zarówno większe możliwości wychwycenia młodych i zdolnych piłkarzy (robota skauta), jak i zdobycia o wiele większych pieniędzy od nowych sponsorów (robota marketingu). Żeby zarobić trzeba zainwestować. Czy w klubie tak ciężko to zrozumieć?
Adam1906

Postprzez django 2015-07-01, 4:40 pm

Stanek jest teraz dyrektorem sportowym więc to powinno należeć do jego obowiązków. Mam tylko nadzieję, że tego międzynarodowego towarzystwa nie zawdzięczamy jego dyrektorowaniu.
django

Postprzez Adam1906 2015-07-01, 4:55 pm

Niby tak. Stanek jest Pełnomocnikiem Zarządu do spraw sportowych i transferowych, ale zarazem trenerem bramkarzy, a sam wiesz, że jak się ma robić kilka rzeczy na raz to w konsekwencji żadnej nie robi się dobrze. Moim zdaniem w profesjonalnym klubie MUSI BYĆ osoba zajmująca się TYLKO I WYŁĄCZNIE skautingiem jak i osoba skupiająca się TYLKO I WYŁĄCZNIE na marketingu.

Aby zarobić trzeba najpierw zainwestować. I w Zagłębiu muszą wreszcie to zrozumieć. Bo inaczej będziemy mieli na testach opalonych Hiszpanów lub liczyć na to, że któryś z kibiców wygra z totka i da kasę na swój ukochany klub ;-)
Adam1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna