Sparingi

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Sparingi

Postprzez django 2015-03-04, 11:15 am

Łączenie trenowania z pracą wuefisty nie jest na tym poziomie rozgrywek niczym nadzwyczajnym. Wielu trenerów postępuje w ten sposób, a jest to związane z tym, że kluby drugoligowe w większości są biedne i trenerzy muszą dorabiać, żeby mieć jakieś rozsądne pieniądze. Nie musi się to odbywać kosztem poziomu sportowego drużyny, czego przykładem są Błękitni Stargard, gdzie trener Kapuściński też jest wuefistą, a w tabeli są wyżej od nas, w dodatku dzisiaj grają ćwierćfinał Pucharu Polski z Cracovią.
Pewnie gdybyśmy byli pod względem sportowym na poziomie Błękitnych, to nikt by się Mirka nie czepiał o jego wuefowanie. Natomiast w sytuacji w jakiej jesteśmy, trzeba sobie zadać pytanie, czy kiepskie prowadzenie drużyny nie jest związane z tym, że Smyła za mało czasu poświęca Zagłębiu. Bardzo wzruszające i szlachetne są ojcowskie wypowiedzi prezesa o tym, jak troszczy się o przyszłość Mirka, tylko że Jaroszewski powinien się zastanowić, czy woli ojcować Smyle, czy prowadzić klub. No bo zakładając, że Mirek te dwadzieścia godzin tygodniowo więcej poświęcałby na pracę w klubie, to pewnie dałoby się odchudzić sztab trenerski o przynajmniej jedną osobę, co wiązałoby się ze zmniejszeniem kosztów funkcjonowania spółki. Na szczęście tata Marcin i syn Mirek mają jeszcze wujka Arka, który z radością im wszystko sfinansuje. A że nie ze swoich, to już mniejszy szczegół.
django

Postprzez Anakin 2015-03-04, 12:22 pm

django napisał(a):Łączenie trenowania z pracą wuefisty nie jest na tym poziomie rozgrywek niczym nadzwyczajnym.

Mamy klub z ponad 200-tys. miasta, ponoć reprezentującego cały region z kilkumilionowym budżetem. Oczywiście jeśli mamy się równać do klubów z mniejszych miast i miasteczek to ok. Ale jeśli chcemy doszlusować choćby do poziomu takiego GKS Katowice to chyba marnie to wygląda. Poza tym nie sadzę aby prezes GLS-u dorabiał jako nauczyciel wf.
Anakin

Postprzez django 2015-03-04, 4:30 pm

Ja też był wolał, żeby w klubie było profesjonalnie, ale jest jak jest. Tymczasem wuefista ze Stargardu z drużyną złożoną z piekarzy, przedstawicieli handlowych i strażników więziennych pyknął Cracovię 2:0. Co pokazuje, że liczy się przede wszystkim ambicja, atmosfera i rozsądne budowanie drużyny. A u nas tata z synem za dużą kasę od wujka udają profesjonalizm z opłakanymi póki co skutkami.
django

Postprzez Anakin 2015-03-04, 5:01 pm

Tylko że ta amatorka to nazbyt kosztowna zabawa. Za 3 mln z podatków mieszkańców rocznie można by zrobić wiele bardziej pożytecznych rzeczy.
Anakin

Postprzez werty2 2015-03-04, 7:08 pm

Anakin napisał(a):
django napisał(a): Ale jeśli chcemy doszlusować choćby do poziomu takiego GKS Katowice to chyba marnie to wygląda. Poza tym nie sadzę aby prezes GLS-u dorabiał jako nauczyciel wf.

Prezesem klubu z Bukowej jest prawnik, nie wuefista...

"Doszlusowanie" do poziomu Katowic wymagało by mocnych zmian, zbudowania struktury zatrudnienia w klubie. Tam mają dział marketingu (skuteczny), dział komunikacji (na poziomie) i inne "niepotrzebne" departamenty...
Różnice widać "gołym okiem"

https://www.facebook.com/GKS.Katowice
http://www.gkskatowice.eu/index
https://www.youtube.com/user/GKSGieKSaKatowice

vs

http://zaglebie.eu/
https://www.facebook.com/ZaglebieSA
https://www.youtube.com/channel/UCK1zoU6QsnU7V2iomIv4yHA
werty2

Postprzez Blajpios 2015-03-05, 12:10 am

django napisał(a):Łączenie trenowania z pracą wuefisty nie jest na tym poziomie rozgrywek niczym nadzwyczajnym. Wielu trenerów postępuje w ten sposób, a jest to związane z tym, że kluby drugoligowe w większości są biedne i trenerzy muszą dorabiać, żeby mieć jakieś rozsądne pieniądze. Nie musi się to odbywać kosztem poziomu sportowego drużyny, czego przykładem są Błękitni Stargard, gdzie trener Kapuściński też jest wuefistą, a w tabeli są wyżej od nas, w dodatku dzisiaj grają ćwierćfinał Pucharu Polski z Cracovią.
Pewnie gdybyśmy byli pod względem sportowym na poziomie Błękitnych, to nikt by się Mirka nie czepiał o jego wuefowanie. Natomiast w sytuacji w jakiej jesteśmy, trzeba sobie zadać pytanie, czy kiepskie prowadzenie drużyny nie jest związane z tym, że Smyła za mało czasu poświęca Zagłębiu. Bardzo wzruszające i szlachetne są ojcowskie wypowiedzi prezesa o tym, jak troszczy się o przyszłość Mirka, tylko że Jaroszewski powinien się zastanowić, czy woli ojcować Smyle, czy prowadzić klub. No bo zakładając, że Mirek te dwadzieścia godzin tygodniowo więcej poświęcałby na pracę w klubie, to pewnie dałoby się odchudzić sztab trenerski o przynajmniej jedną osobę, co wiązałoby się ze zmniejszeniem kosztów funkcjonowania spółki. Na szczęście tata Marcin i syn Mirek mają jeszcze wujka Arka, który z radością im wszystko sfinansuje. A że nie ze swoich, to już mniejszy szczegół.

Właśnie dlatego pisałem, że ciężar zastrzeżeń, jakie zgłaszają kibice - jest raczej w tym, że to zaangażowanie nie jest na miarę klubu walczącego o rozwój, o dobicie do krajowej czołówki. Co więcej - te zastrzeżenia łączą się też z protestem przeciw zakłamaniu, zafałszowaniu, jakim jest prezentowanie, że oto Klub daje wszystko w dobrym gatunku, że drużyna doskonali grę, że nawet trenera mamy Pro. Przy czym - okazuje się, że ten trener jednak zachowuje się jak niepewny swojego profesjonalizmu, bo woli zabezpieczenie w pracy wuefisty, że klub finansowany z publicznych pieniędzy niekoniecznie za priorytet ma szacunek do pieniędzy i tych, którzy go dali, podatników, itd itp. Z tych racji - należałoby wyciągnąć do porównań nie tyle wszystkich trenerów łączących trenerkę z nauczaniem wuefu - co tych z licencją Pro, ilu jest wśród nich łączących trenerkę z wuefowaniem. I jak napisałem - nawet nie to, że znajdą się i ilu się znajdzie. Pewnie się znajdą nawet Pro-trenerzy oprócz M. Smyły, którzy łączą te prace. Napisałem wszakże, że - wszędzie tam, to nie będą kluby z ambicjami rozwoju, raczej - co najwyżej status quo. Opowiadanie, że jest inaczej, że "wszyscy w klubie zabijają się na rzecz awansu, na przykład, i w ogóle rozwoju" - nie wygląda zbyt wiarygodnie w takim wypadku. Ten styl - jak i to, co pokazują przeciwnicy, sposoby rozegrania i wyniki sparingów (bo przy tym temacie dyskutujemy) - pokazują, że również w Zagłębiu o to chodzi. Dlatego boli, gdy mimo wszystko starają się władze Klubu rozpowszechniać - "rozlesławiać trzy po trzy albo raz po razie" - wersję przeciwną, która nie wygląda, jak napisałem, zbyt wiarygodnie.
Blajpios

Postprzez jondek 2015-03-11, 12:50 pm

Dzisiaj sparing z LZS Piotrówka o 17.30. Pójdę zobaczyć czy banda Jaroszewskiego robi już różnicę w grze naszych piłkarzy.I zapomnieć o zerze z tyłu,napierniczać na 5 z przodu :lol: ;-) :niezle:
jondek

Postprzez GrubyPerez 2015-03-11, 3:05 pm

jondek napisał(a):Dzisiaj sparing z LZS Piotrówka o 17.30. Pójdę zobaczyć czy banda Jaroszewskiego robi już różnicę w grze naszych piłkarzy.I zapomnieć o zerze z tyłu,napierniczać na 5 z przodu :lol: ;-) :niezle:

a daj znać konieczni potem jak to wyglądało , bo nie wszyscy niestety mogą zobaczyć na własne oczy :( . LZS Piotrówka - mocna drużyna .
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez LucasUSA 2015-03-11, 3:15 pm

GrubyPerez napisał(a):
jondek napisał(a):Dzisiaj sparing z LZS Piotrówka o 17.30. Pójdę zobaczyć czy banda Jaroszewskiego robi już różnicę w grze naszych piłkarzy.I zapomnieć o zerze z tyłu,napierniczać na 5 z przodu :lol: ;-) :niezle:

a daj znać konieczni potem jak to wyglądało , bo nie wszyscy niestety mogą zobaczyć na własne oczy :( . LZS Piotrówka - mocna drużyna .

Zwlaszcza Prezes - chyba, ze mu "zyczliwi" doniosa :lol:
LucasUSA

Postprzez novack 2015-03-11, 8:28 pm

Czy ktoś wie co dzieje się z Musiolikiem? To już drugi mecz w którym nie ma go nawet na ławce. Grał już Mizgała :)
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Tomcjo 2015-03-11, 9:36 pm

5-1 z Piotrowka . Takego wyniku Smyla nie mial ale po golach widac podworkowy poziom . No i gol strzelony jajkiem przez drewnianego obronce . Jajko sezonu :lol:
Tomcjo

Postprzez pyla 2015-03-11, 10:22 pm

Tomcjo - może napisz coś wiecej o tym sparingu :-)
pyla

Postprzez GrubyPerez 2015-03-12, 8:13 am

Tomciowi to raczej trudno będzie bo raczej go nie widział :) . Ale jondek miał być.
Ostatnio edytowano 2015-03-12, 5:05 pm przez GrubyPerez, łącznie edytowano 1 raz
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez jondek 2015-03-12, 10:12 am

Byłem.Przenikliwe zimno i deszcz.Ale wydaje mi się,że był to najlepszy sparing na jakim byłem.Prezes nawet zawitał na 30 minut,pewnie już był po lekcjach.Z tego co słyszałem,a stałem koło naszej ławki rezerwowych,to Stanek skończy z zerem z tyłu i możemy zobaczyć w sobotę całkiem inny futbool.LZS-y wyglądały jak drużyna Kamerunu i przez to dwa razy mocno zaiskrzyło.Poszło o to,że jeden z naszych zawodników(chyba Tumicz),wyraził się o zawodniku LZS-u, per "czarny".Stanek nastawia zawodników na ofensywny styl z dużą ilością strzałów.Cyt."w ostatnim meczu nie było strzałów i tak to wyglądało".Dla mnie bezcenne było to,że nie musiałem już oglądać "gęby" byłego "szkoleniowca". :-) Może być teraz tylko lepiej,bo potencjał jest a Smyły nie ma.
jondek

Postprzez Anakin 2015-03-12, 10:40 am

jondek napisał(a):Z tego co słyszałem,a stałem koło naszej ławki rezerwowych,to Stanek skończy z zerem z tyłu i możemy zobaczyć w sobotę całkiem inny futbool.

I oby z dobrym skutkiem. Trzeba za to trzymać kciuki w sobotę. Szkoda że mamy tylko jednego pełnowartościowego napastnika. Chyba że Tumicz będzie miał znowu jakiś przebłyski. Oby go miał.
Anakin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna