Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Blajpios 2014-11-11, 7:57 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Przyszłość Naszego Zagłębia - jak że ważna kwestia dla tysięcy Kibiców
Ziemi Zagłębiowskiej. W ostatnich latach nie wiedzie się dobrze naszej
drużynie piłkarskiej a myślę ze jedna z negatywnych przyczyn jest
łączenie POLITYKI ze Sportem. Niepowodzenia naszego Klubu są bardzo
złożone począwszy od upadłości poprzez BAT do Właściciela z Włoch i
innych właścicieli do chwili obecnej.
Sięgnąłem pamięcią do pierwszych znaczących osiągnięć footballu
w Sosnowcu a mianowicie do Stali Sosnowiec i pierwszego Vice
Mistrza Polski. Zadałem sobie pytanie Dlaczego wówczas ludzie będący
w Klubie mogli dokonać tego wyczynu ? Po dziesięcioleciach widzę w
sposób bardzo klarowny i nie budzący wątpliwości CI LUDZIE WÓWCZAS
CHCIELI OSIĄGNĄC WYNIK SPORTOWY NIE ŁACZĄC WYNIKU Z FINANSAMI.
Ta drużyna nie była monolitem Zagłębiowskim tylko - był Jochemczyk
byli bracia Pocwowie itd. itp. Ale mieli trenera który ich prowadził do
sukcesu - Pan Włodzimierz Dudek. Podkreślam z cała mocą CI LUDZIE
CHCIELI osiągnąć wynik sportowy na poziomie Mistrza Polski.
Jest sprawą oczywista, iż ekipa działająca w chwili obecnej działa w innych
warunkach pod każdym względem lepszych. Dla obecnej ekipy rządzącej
jest ogromnym problemem AWANS z II ligi do I ligi przy cieplarnianych
warunkach robiąc porównanie do innych Klubów. O czym to świadczy ?
W moim odczuciu o braku profesjonalizmu, o braku chęci aby osiągnąć
wynik sportowy a stawiam sobie pytanie Czy jest możliwy wpływ z
zewnątrz NIE AWANSUJECIE ?
Nie mam zielonego pojęcia co może się wydarzyć z Zagłębiem piłkarskim
po wyborach samorządowych i zmianach przy Al. Zwycięzców.
Odpowiedzi jednoznacznej NIE MA może być lepiej może być gorzej.
Jedną kwestie widzę bardzo jasno iż bardzo dużo czasu zmarnowano
wiele okazji zaprzepaszczono w sposób frajerski aby nasze Zagłębie
grało minimum w I lidze. Czy rok 2014/2015 będzie tym rokiem , że
Zagłębie AWANSUJE - jestem bliżej odpowiedzi NIE. na taką odpowiedź
składa się sprawa osiąganych wyników przez drużynę, trenera pociągnięcia
wypowiedzi są nie profesjonalne a Prezes nie wypowiada się w sytuacji
kiedy jest nie oszukujmy się ZLE. Nie wiem co będzie w rundzie wiosennej
jest za wcześnie aby się wypowiadać. Przyszłość Zagłębia na najbliższy czas
jest mocno nie pewna - Kibice odeszli od Klubu i przyglądają się co się
pozytywnego wydarzy - pytanie a CZY wrócą na LUDOWY w ilości kilka
tysięcy ? Kibice oczekiwali iż w tym roku to Zagłębie będzie dominowało
w tej II lidze a Kibice będą mieli furę radochy i AWANS.
Pozdrawiam
Tadeusz

Tak, to prawda, że punktem odniesienia dla Zagłębia pozostaną lata największych sukcesów Zagłębia i to jest normalne. Ludzie tworzący Zagłębie muszą pamiętać, że nie można od tych odniesień uciec. Co prawda - chciałbym, by więcej jeszcze, by pamiętano jako punkt odnisienia czasy szczególnego rozwoju Zagłębia, walki o niepodległość, przygotowywanie wymarszu Legionów, co jest kontekstem dla powstawania Klubu w Sosnowcu, bo gdyby nie ten kontekst, to czy przerwano by działalność i wsadzono do więzienia założycieli? Chciałbym, by odnosząc się do historii, skoro już walczy się o datowanie na 1906 rok: pamiętać o wszechstronnych walorach ludzi tamtych czasów, łącznie ze sportowymi - tak jak o sportowych walorach ludzi dających sukces Zagłębiu w latach 60tych i trochę 70tych a w hokeju i koszykówce w latach 80tych. Zarazem trzeba pamiętać o złożoności historii, jak również o specyfice poszczególnych epok i o nie uproszczaniu związków przyczynowo-skutkowych; proste odtwarzanie personaliów z tamtych epok też nic nie da, choć zawsze podkreślam mądrość zachodnich klubów włączających w swe funkcjonowanie dawne gwiazdy. Niemniej, czy L.Baczyński, z całym szacunkiem, K. Tochel, Adamczykowie - to recepta na dzisiaj jako główne punkty napędowe? Co do łączenia polityki ze sportem problem będzie zawsze występował, natomiast rzecz w tym, jak to jest rozgrywane, gdyż i w obecnej Polsce znajdzie się trochę przykładów funkcjonowania takich połączeń pozytywnie - natomiast szkodliwość łączenia polityki ze sportem zaczęła się właśnie w tych najlepszych latach sukcesów w PRLu, gdzie przecież związki były nawet na poziomie poleceń partyjnych i to wtedy zaczęła się kariera korupcji jako części systemu rozgrywek, co przechodziło po kolei przez pokolenia. Chwała też ówczesnym sportowcowm, że potrafili zajmować się samym sukcesem sportowym, ale to przez system talonów, powołań do wojska, poleceń ministra oraz poczucie krzywdy u wybitnych zawodników, że działacze obławiają się zachodnimi nagrodami: dokonało się stopniowe i utrwalone przez dziesięciolecia wykolejenie systemu rozgrywek, gdyż już od juniorów doświadczano, że nie ma bezpośredniego przełożenia rozwoju sportowego na gratyfikacje i klasyfikacje. To przez to wieloletnie, wielodziesięcioletnie utrwalanie absurdów, postulowałem swego czasu, iż najlepszym rozwiązaniem byłoby powszechne przeproszenie za korupcję i rozwiązanie rozgrywek, które przez rok czy dwa toczyłyby się w regionach dla wyłonienia reprezentantów dla nowej ekstraklasy, drugiej ligi itp. W każdym razie - jeżeli rzeczywiście chce się mówić o znaczącym odbudowaniu potęgi Zagłębia, choćby przez parę lat nadal przechodząc w skromnych warunkach, lecz wreszcie organizując to przejście z głową, wg jakiejś strategii: to trzeba też dobrze wyważać proporcje dając należne miejsce dla sentymentów i to w wymiarze stuletnim, oraz pięćdziesięcoletnim (sukcesy największe), bo to wielki filar, nie wolno go zaniedbać. Niemniej - ten sentyment musi być dobrze wkomponowany w realizm widzenia sytuacji obecnej, obojętnie, czy ktoś szczególnie wielbi tylko dawne czasy, czy też nie. Widzieć należy wg realiów współczesnych i w sposób dostooswany do przyszłości.
Blajpios

Postprzez szajba555 2014-11-12, 2:42 pm

Ja właśnie zadaję sobie pytanie kto zastąpi nasze wydanie byłej pani kierownik drużyny Legii w męskiej osobie jaką jest pan prezes na Baczyńskiego wyzywaliście ktoś kiedyś tu pisał że chciał by naszego tavarisza na stanowisko prezesa ja w sprawach sportowych bym temu człowiekowi nie ufał :kiepsko: . Żałuję że nie mogę dołożyć swojej cegiełki do muru pod tytułem " Nowe Zagłębie Sosnowiec " ponieważ mieszkam w Dąbrowie i tu też panuje sojusz kurwicy deprymacyjnej :twisted: i też lepiej nie jest może przy Sosnowcu są to pierdoły ale tak samo drażliwe a największą są dworce PKP o które od niemal dziesiątek lat jest awantura a dokładniej ich remont a w Sosnowcu natomiast doszło kąpielisko na Sielcu do hali Żeromskiego i papryczki chilli która nadaje jaskrawego kolorytu jaką jest Stadion Ludowy ponoć tavarisz Górski wyremontował pływalnie na Żeromskiego teraz wziął się za Klimontów a te pływalnie nie stanowią pierwszorzędności w Sosnowieckim sporcie :kiepsko: Legia wskrzesza nie istniejące od lat sekcje jeżeli by to było remontowane pod sekcje waterpolo którą nasz tavarisz by chciał założyć a na takie coś nie ma pieniędzy . No co ale mi się marzy sekcja piłki ręcznej coś co mogło by jechać na najwyższych obrotach w najlepszym wypadku w przeciwieństwie do innych sekcji w stanie snu a najważniejsza jaką jest sekcja piłki nożnej ma szansę wybudzenie się z tego drugoligowego kiepskiego snu tylko nikomu nie chce się dać kopa w dupę Zagłębiu nie piszę o tym w stronę kibiców ale w stronę działaczy i władz miasta może i coś ten stary nadęty komuch Górski robi (te pływalnie ) ale pomimo usiłowania rozbicia Zagłębia w drobny mak i tak zasługuje na wydalenie z fotela prezydenckiego w ostatniej debacie powiedział że kocha sport a na myśli miał że jego celem jest zniszczenie jednego z najstarszych klubów sportowych w Polsce :twisted: żeby w Sosnowcu sport po destrukcji zaczynał od zera taki jest cel socjaldemokratycznej kliki autobusy które jeżdżą do Sosnowca zauważyłem że nie tylko autobus numer linii 55 ma reklamę tego moskiewskiego starego cwela ale i też autobus linii 260 na mnie jako fana Zagłębia działa ta reklama trochę jak przysłowiowa "płachta na byka" i cytuję hasło kampanii naszego kochanego pomiotem radzieckiego : "Kazimierz Górski prezydent który łączy" chyba byłych PZPR'owców, socjalistów oraz innych naiwnych lewaków i idoli nie lepszego Leszka Millera :twisted:
szajba555

Postprzez szajba555 2014-11-12, 3:58 pm

Też chcę wspomnieć że oprócz budowy nowego stadionu warto by było wybudować basen co ostatnio tavarisz Górski wyremontował i myślę że mogłaby powstać ta sekcja waterpolo,pływacka,skoków do wody i pływania synchronicznego jeśli los by nam pisał dobrze :) a jeśli mowa o stadionie to mi by się widział w kształcie Marakany na której mecze rozgrywa Crevena Zvezda lub coś z rodzimego podwórka podobizna stadionu Lechii Gdańsk ale ten pierwszy co niektórym fanatykom Zagłębia może się nie spodobać bo wiadomo Katowicki Spodek :kiepsko: ale taki w pułapie 18 tysięcy widzów w stylu Serbskiej Marakany by się zmieścił może i dla większości fanatyków jestem fanatykiem młodej gwardii ale chcę się czymś pochwalić a dotyczy to mojej żyłki architektonicznej nie wiem czy mogę przesłać swoje dwie wizje odnośnie stadionu Zagłębia ale takie coś trzeba przekazać w ręce prezydenta miasta i prezesa nie spodziewał bym się wygranej na wizję nowego stadionu ale może mi się zdążyć fart :) kiedyś mi się podobał stadion lecha Poznań pomimo braku sympatii do kolejorza ale spodziewam się że tyle publiki nie będzie przychodzić na Kresową ale żeby mieć kibiców po za granicami naszego województwa to trzeba wyników a co do historii to jakoś ją napisaną mamy nawet bardziej bogato od Korony Kielce chodzi mi o takie miasta jak : Chrzanów,Libiąż,Olkusz,Trzebinia,Jędrzejów,Staszów (chodźby byłyby w nich jednostki :) ) kibiców w naszym województwie myślę że można zdobyć w takich miastach jak Kłobuck czy Blachownia w tym pierwszym panuje Włókniarz ale i sympatyków piłki nożnej też chyba można tam znaleźć :) jeszcze do odzyskania mamy Sławków,Zawiercie,Porębę, Pilicę, Mierzęcice i Siewierz w latach dziewięćdziesiątych WiśniaBoyz (dzisiejsza Sekcja Piaski) nawrócili 98% Dąbrowy na Zagłębie ale Gówniana k***a Sportowa jeszcze w kilku osobach pozostała :twisted: a oprócz pojedynczych przypadków spotkałem się z takimi jak Korona Kielce, Wisła Kraków, Cracovia Kraków, Widzew Łódź, ŁKS Łódź a także lech poznań (ogólnie same szczyle polubili ten klub za przebłysk złotej ery w latach 2009-2011 (pierwszy kwartał) a znam takich gówniarzy :twisted: ) i nie wspomnę o ruchu Chorzów i Górniku Zabrze ten sam przypadek co z pyrami tylko przepadają za żabolami same stare dziadki tak to wygląda w moim mieście jakim jest Dębowy Gród a jeśli chcecie gadać na takie tematy to zapraszam na forum strony http://www.stadionowioprawcy.net a zarazem polecam :)
szajba555

Postprzez werty2 2014-11-14, 11:40 pm

szajba555 napisał(a):jeśli chcecie gadać na takie tematy to zapraszam na forum strony http://www.stadionowioprawcy.net a zarazem polecam :)

Ile ty masz lat?
werty2

Postprzez August 2014-11-15, 6:53 pm

bbartek napisał(a):Chętnie bym widział znowu BAT ale w innej konfiguracji) August-LB-KT ( Prezes-Dyr Sportowy-Trener)... ale jest to niemożliwe z wielu względów sportowych i poza sportowych.

Dziekuje za miłe słowa, także te kolegów wcześniej. Mile łechcą meska próżność. Niemniej trzeba podkreślić, że należy je traktować po prostu jako komplement i nic więcej. A koega Anakin niepotrzebnie sugeruje coś co nie ma miejsca. Zagłębiu dziś potrzeba po prostu fachowca, menedżera. tyle, że w warunkach gdzie klub jest spółka miejską, a w dodatku w Sosnowcu taki scenariusz wydaje sie science-fiction. A szkodabo uwazam, że nwet przy takich a nie innych mozliwościach finansowych szansa na znalezienie takowego est. Trzeba po prostu chcieć i potrafić.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2014-11-15, 7:11 pm

Szanowny KOL. August - jestem ciekaw opinii Kolegi Czy jest możliwe
aby na ławkę trenerska do Zagłębia wrócił KT ? A może jest tak mocno
uprzedzona opinia publiczna że NIE.
A w moim odczuciu to jest jeden z tych który pomógłby Zagłębiu.
Nie szukałbym daleko skoro można próbować - eksperyment z
Wdowcem w pogoni zdał egzamin.
Pozdrawiam
tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Lars 2014-11-15, 7:28 pm

KT od 9 lat jest poza zawodem co przede wszystkim go dyskwalifikuje.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez August 2014-11-15, 7:35 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Szanowny KOL. August - jestem ciekaw opinii Kolegi Czy jest możliwe
aby na ławkę trenerska do Zagłębia wrócił KT

Cóż, mój stosunek jest mocno na "nie". Zresztą mój stosunek do trenera stulecia miał szerszy kontekst , chocby z racji tego, że pamiętam, iż w 1986 r. bodajże jako pierwszy uciekł ze zdegradowanego Zagłebia do Mielca. Trzeba przyznac, ze czasie afery korupcyjnej w wywiadach prasowych starał sie bronić klub. Z drugiej strony słyszało się o prowizjach od wysokich pensji sprowadzanych zawodników. Na własne oczy nie widziałem ale sprawa budzi wątpliwości Faktem jest że za czasów włoskich facet oprócz Rudzielca mial wiele do powiedzenia w klubie. A przypominam ze czas Włochów to była własnie szansa na zbudowanie nowoczesnego klubu. Nowoczesnego klubu nie zbudowano za to w tym samym czasie trener odwalił wypasioną chałupę o którą zresztą pytano go w mediach. W związku z powyższym moja ocena brzmi : nie dla KT w Zagłębiu.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez bbartek 2014-11-30, 2:30 pm

Nie wiem gdzie, w jakim temacie na Forum, mam umieścić to pytanie :

Czy SKZS istnieje ? czy jest jakaś wypowiedź przedstawiciela SKZS na temat sytuacji w Klubie ?
bbartek

Postprzez jls 2014-11-30, 6:15 pm

Prawdopodobnie pozostał tylko skrót SKZS.
jls

Postprzez Lars 2014-11-30, 9:53 pm

Należy zapytać 'kumatych', to oni chcieli się bezdyskusyjnie zająć SKZS.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Blajpios 2014-11-30, 11:59 pm

Przepraszam, bo pozwolę sobie "pojechać po bandzie", na marginesie "spozatemacenia", jakkolwiek mam nadzieję, że zostanie dostrzeżone, iż wypowiadam się w ten sposób wyraźnie także i w odniesieniu do Klubu. Niemniej - przez pryzmat przyszłości w ogóle Regionu.
W wątku o wyborach w Sosnowcu, już zaznaczyłem, jak obrazuje się tsunami i trzęsienie ziemi, krzywda, jaką w Zagłębiu i w Sosnowcu stanowiła dyktatura i mentalność, potem już tylko mentalności, ale dyktatura sowieckich okupantów w wydaniu PRLu. Otóż. Kiedyś był Jan Kiepura, zrobił największą, międzynarodową karierę, jako pierwszoplanowy w skali planety śpiewak. W PRLu rzecz jasna tępiony. Po PRLu mamy - nawet tu na forum niektórzy się ekscytują - że panienka z Sosnowca zrobiła karierę, pojawiając się na rozkładówce Playboya. No, cóż, to początek dopiero. Tenże Jan Kiepura nie omieszkał, gdziekolwiek znalazł się na globie, powiedzieć o sobie jako o Chłopaku z Sosnowca - rozgłaszając chwałę i swego miasta, Zagłębia w ogóle. W PRLu już się zaczęło wyjeżdżanie i odżegnywanie potem, by nikt nie kojarzył z Sosnowcem, z Zagłębiem, przeciwnie, nosili się niejednkokrotnie jako wyraziści Ślązacy. Ot, choćby M. Szczepański, M. Dziurowicz, obecnie E. Bieńkowska, nie mówiąc już o wybitnym z wybitnych Ślązaku, Kazimierzu Górskim, szczęśliwym, gdy mógł trochę władcom polizać Metropolii Śląskiej przecież, nie Zagłębiowskiej, itd. Dumne MIasto potrafiło wydawać własne znaczki, twórców umiejących tworzyć prozę, że Sosnowiec jest jak Paryż, Londyn, Rzym; tu mieściła się - choć radiofonia miała lat ledwo "naście": Podredakcja, faktycznie, że Śląskiej Redakcji, jednak zważywszy wstępny moment rozwoju radiofoni: "nadająca" z Zagłębia ekipa radia publicznego! Teraz zaś - nie potrafiono utrzymać nawet radiostacji na gruncie przemian rozwojowych otrzymanej - i prędziutko poszła służyć jako radiostacja komercyjna dla regionu Śląsk. W całej Europie diecezja to awans regionu i zaszczyt a dumni Zagłębiacy budując niegdyś kościół znaczący (dziś Katedrę) potrafili zakpić z cara, wbrew carowi budując bardzo polski, małopolski, katolicki i z duchem narodu okaz sztuki. Dzisiaj - nawet placyku nie potrafią dostrzec, że warto nazwać Katedralnym, jak w każdym mieście dumnym z tego awansu a ratowanie tego jednego z nielicznych, jeżeli nie jedynego na skalę międzynarodową zabytku: wręcz rozwściecza wielu. To Jaworzno walczy swego czasu o ekonomiczną strefę Zagłębia - a Sosnowiec torpeduje, bo marzy załapać się na szczęście aglomeracji śląskiej - a niegdyś, jak wspomniałem, własne znaczki wydawano, Teatr we wsi stawiano, Republika własna o sprawy ludności i kraju nawet walczyła a gdyby nie wpadka przez szpiclów caratu, to stąd (z Wawelu!) wymarsz Legionów byłby dużo potężniejszym znakiem niż był: nie w skromnej liczbie a w skali kraju. Miasto i region były faktycznie zauważane, jako istotne dla rozwoju kraju, najnowocześniejsze, konkurujące z regionami niemieckimi - a dziś nawet ludzie po studiach nie mają wątpliwości, że nie ma jakiegoś Zagłębia, jest Śląsk; ludzie stąd zaś znajdują się i ochoczo niszczący ślady świadomości Zagłębia, nie umiejący przekuwać w zagłębiowską świadomość ani najbliższej historii ani jednostek organizacji społecznej, jak okręgi wyborcze, jak strefy ekonomiczne czy statystyczne czy choćby wspomnianą diecezję a Miasto Sosnowiec, jeżeli w skali kraju jest jakąś czołówką, to w biedzie, w wyludnianiu, w braku innowacyjności i bynajmniej nie podają jako znaczącego miejsca w Polsce tego miasta różne ośrodki czy portale, choć dostarczają wiadomości z takich znaczących ośrodków dla Polski jak Gorzów, Radom, Słups, Elgbląg, Starachowice.
Itd itp - ale na konkluzję jedno: niegdyś organizatorzy sportu potrafili nawet klub z Petergsburga wkręcić, byle stworzyć klub pomimo odmowy carskich urzędników a potem i kilka klubów mówiło o rozmachu i robotniczego i inteligenckiego sportu - a w PRLu, choć nie zapominam, że wtedy sukcesy były największe: Klub tak wciągnięto w okowy klientelizmu i sowieckiego zniewolenia, że do dzisiaj ledwo zipie w tych zależnościoach.
Przyszłość - to będzie, jak skutecznie zostanie odwrócona tragiczna tendencja i nadany zostanie kierunek rozwoju godny tych, co historię tego miasta budowali - i to począwszy od dalekich wieków, sięgając do korzeni Milowic, Zagórza, Niwki, Pogoni, ze szczególnym uwzględnieniem dynamiki rozwoju faktycznie znaczącego Miasta i Regionu zauważanych w Polsce.
Blajpios

Postprzez Anakin 2014-12-01, 7:54 am

jls napisał(a):Prawdopodobnie pozostał tylko skrót SKZS.

Jak pamiętam w SKZS Wiceprezesem został ten sam gość co miał hokej uzdrowić tylko zrejterował jak przyszło co do czego.
Anakin

Postprzez Anakin 2014-12-08, 11:38 am

August napisał(a):I żeby nie być gołosłownym, poniżej regulamin działania rady Nadzorczej w kontekście wyboru Prezesa, ocencie sami czy coś takiego miałoby sens:
Rada Spółki……ogłasza o wszczęciu postępowania kwalifikacyjnego na funkcję Prezesa Zarządu
& 1
1. Kandydaci przystępujący do postępowania kwalifikacyjnego powinni spełniać następujące warunki:
1.1. wykształcenie wyższe
1.2. co najmniej pięcioletni staż pracy
1.3. korzystać z pełni praw publicznych oraz posiadać pełną zdolność do czynności prawnych
1.4. nie podlegać ograniczeniom lub zakazom zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach handlowych określonym w przepisach prawa
1.5. posiadać wiedzę w zakresie:
a. działalności Spółki oraz sektorze, w którym działa
b. zagadnień związanych z zarządzaniem i kierowaniem zespołami pracowników
c. zasad funkcjonowania spółek handlowych, ze szczególnym uwzględnieniem spółek z udziałem Gminy
d. ograniczeń prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne
e. znajomość zasad nadzoru właścicielskiego, audytu i kontroli finansowej przedsiębiorstwa-spółki oraz zasad rachunkowości finansowej i zarządczej
1.6.doświadczenie niezbędne do wykonywania funkcji Prezesa Zarządu
& 2
2. Warunki zgłoszenia i ogólne zasady postępowania kwalifikacyjnego:

1. Kandydat przystępujący do postępowania składa zgłoszenie wraz z CV i oświadczeniami:
1.1.ukończeniu studiów wyższych
1.2.co najmniej pięcioletnim stażu pracy
1.3.korzystaniu z pełni praw publicznych
1.4.posiadaniu pełnej zdolności do czynności prawnych
1.5. nie podleganiu określonym w przepisach prawa ograniczeniom lub zakazom
zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach handlowych
2. Do zgłoszenia należy dołączyć w oryginałach lub odpisach dokumenty potwierdzające kwalifikacje kandydata. W toku postępowania kwalifikacyjnego kandydat może przedstawić Radzie Nadzorczej dodatkowe dokumenty.
3. Komplet dokumentów należy składać w zaklejonej kopercie z zaznaczeniem imienia, nazwiska i adresu zgłaszającego oraz z dopiskiem „zgłoszenie do postępowania kwalifikacyjnego na funkcję Prezesa
4. Zgłoszenie należy złożyć w siedzibie Spółki(Sekretariat)
I piętro do godziny dnia .................. roku. Zgłoszenia można dostarczyć osobiście, przez posłańca, pocztą ; na życzenie Sekretariat Spółki potwierdzi datę i godzinę odbioru zgłoszenia.
5. Otwarcie zgłoszeń nastąpi w dniu .............. roku
6. W dniu ............ . roku nastąpi sprawdzenie czy wszystkie zgłoszenia spełniają „warunki zgłoszenia”; zostanie sporządzona lista kandydatów zakwalifikowanych do drugiego etapu polegającego na przeprowadzeniu rozmów kwalifikacyjnych w zakresie działalności statutowejSpółki
7. Kandydaci powiadomieni o dopuszczeniu do drugiego etapu mogą odbierać informacje
o Spółce i informacje o postępowaniu kwalifikacyjnym (Regulamin Postępowania Kwalifikacyjnego) w siedzibie Spółki w dniach od .......... roku do godziny (w Sekretariacie) lub pod telefonem nr.
7.1.Spółka za pokwitowaniem i pisemnym oświadczeniem kandydata
o wykorzystaniu danych o Spółce tylko w celu „ postępowania kwalifikacyjnego” wyda kandydatowi - wg listy - następujące dokumenty:
- wg stanu na dzień 31.12. roku;
- bilans
- rachunek zysków i strat
- zmiany w kapitale własnym Spółki
- informację dodatkową
- opinię biegłego audytora
- wg stanu na dzień 30.06. roku;
- sprawozdanie o przychodach, kosztach i wyniku finansowym
- wyciąg z umowy Spółki dot. przedmiotu działalności
8. Kandydat na podstawie powyższych informacji przedstawi, w dniu rozmów kwalifikacyjnych, opracowanie obejmujące:
8.1. ocenę sytuacji ekonomiczno-finansowej wg stanu na dzień 31.12. r. i 30.06. r.
8.2. założenia naprawy sytuacji ekonomiczno-finansowej ze szczególnym uwzględnieniem
poprawy efektywności finansowej na działalności statutowej Spółki
8.3. wnioski

Opracowanie nie może przekraczać trzech stron maszynopisu; do opracowania kandydat dołącza zwrot otrzymanych dokumentów.

9 .Rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami dopuszczonymi do drugiego etapu będą
przeprowadzone w siedzibie Spółki w dniu ....... roku od godziny wg kolejności
zaproszenia. Rada Nadzorcza zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia dodatkowych
rozmów kwalifikacyjnych (trzeci etap), które odbędą się w tym samym miejscu w dniu
...... roku od godziny wg kolejności zaproszenia.
10 .Rozmowy kwalifikacyjne polegają na ocenie wiedzy kandydata w zakresie opisanym w § 1 Regulaminu Postępowania Kwalifikacyjnego (jak również działalności statutowej Spółki.).

10.1. w trakcie rozmowy z poszczególnymi kandydatami Przewodniczący Rady Nadzorczej zadaje kandydatowi trzy pytania z zakresu działalności statutowej Spółki. Dopuszcza się również formułę pisemnego pytania losowo wybranego przez kandydata spośród ogółu pytań.
10.2. ocenę odpowiedzi na poszczególne pytania dokonuje indywidualnie każdy
z członków Rady Nadzorczej w skali punktów od 1 do 5 za łączną serię udzielonych odpowiedzi. Punktacja zostanie umieszczona w sprawozdaniu rady nadzorczej z przeprowadzonego postępowania przy nazwisku poszczególnych kandydatów.
10.3. każdy z członków Rady Nadzorczej może zadać jedno uzupełniające pytanie
z obszaru treści opracowania przygotowanego przez kandydata zgodnie z pkt. 8 Regulaminu. Ocenę odpowiedzi dokonuje indywidualnie każdy z członków Rady Nadzorczej w skali punktów od 1 do 5 za łączną serię udzielonych odpowiedzi. Punktacja zostanie umieszczona w sprawozdaniu rady nadzorczej
z przeprowadzonego postępowania przy nazwisku poszczególnych kandydatów przy nazwisku poszczególnych kandydatów. Treść zadanego przez członka Rady Nadzorczej pytania zostanie umieszczona w sprawozdaniu rady nadzorczej
z przeprowadzonego postępowania.
10.4. Każdy z członków Rady Nadzorczej dokonuje końcowej oceny kandydata na podstawie:

-odpowiedzi na pytania z obszaru działalności statutowej Spółki.
-ocenie przedłożonych dokumentów potwierdzających kwalifikacje
-ocenie analizy sytuacji ekonomiczno-finansowej Spółki
-gotowości kandydata do objęcia obowiązków Członka Zarządu
-ocenie posiadanych predyspozycji i cech menedżersko-kierowniczych, wiedzy
teoretycznej i praktycznej, umiejętności dialogu i nawiązywania kontaktu,
umiejętności pracy w sytuacjach stresowych
10.5. Końcową ocenę dokonuje indywidualnie każdy z członków Rady Nadzorczej w skali punktów od 1 do 5. Dokonuje końcowego wpisu i pisemnie ustala własną listę kandydatów na funkcję Członka Zarządu Spółki. Lista kandydatów przedstawiona przez każdego
z członków Rady zostanie umieszczona w sprawozdaniu rady nadzorczej
z przeprowadzonego postępowania .

11.Członek Rady Nadzorczej każdemu kandydatowi na funkcję Członka Zarządu Spółki
może przydzielić maksymalnie 15 punktów .

12.Każdy z członków Rady Nadzorczej może zgłosić wniosek o przeprowadzenie trzeciego etapu postępowania kwalifikacyjnego wobec wyselekcjonowanych kandydatów. Warunkiem takiego wniosku jest uzyskanie przez co najmniej trzech kandydatów punktacji minimum 12 punktów w ocenie ogólnej. O wdrożeniu trzeciego etapu postępowania kwalifikacyjnego - na wniosek zgłoszony ustnie wraz z uzasadnieniem - decyduje Rada Nadzorcza w głosowaniu jawnym.

13.W przypadku wdrożenia trzeciego etapu , każdy z członków Rady Nadzorczej może zadać jedno pytanie z obszaru Regulaminu. Ocenę odpowiedzi dokonuje indywidualnie każdy
z członków Rady Nadzorczej w skali punktów od 1 do 5 za łączną serię udzielonych odpowiedzi. Treść zadanego pytania i punktację członek Rady Nadzorczej zapisuje na na piśmie. Końcową ocenę dokonuje indywidualnie każdy z członków Rady Nadzorczej
i ustala pisemnie własną listę kandydatów.

14 .Rada Nadzorcza sporządza ostateczną listę kandydatów wg sumy punktów uzyskanych u poszczególnych członków Rady Nadzorczej. Rada sporządza protokół
z przeprowadzonego postępowania kwalifikacyjnego.

15. Wyłonienie kandydata następuje w drodze podjętej uchwały Rady Nadzorczej zgodnie z
zasadami obowiązującymi w Regulaminie Rady Nadzorczej. Uchwała
wymaga uzasadnienia w formie oceny wszystkich kandydatów.

16. Rada Nadzorcza powiadamia wszystkich kandydatów o wynikach postępowania
kwalifikacyjnego.

17.W przypadku wyłonienia kandydata na funkcję Prezesa Zarządu, który nie wyraził zgody
na powołanie w skład zarządu, Rada składa ofertę kolejnemu najwyżej ocenionemu
kandydatowi. W sytuacji równej ilości punktów decyduje głosowanie. Rada może
również powtórzyć postępowanie kwalifikacyjne.

& 3

1. Zgłoszenia kandydatów nie spełniających warunków określonych w ogłoszeniu prasowym lub złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
2. O ile zgłaszający pisemnie nie zastrzeże zwrotu dokumentów nie podlegają one zwrotowi; dokumenty zostaną komisyjnie zniszczone w dniu ........ roku.
3. Rada Nadzorcza może w każdym czasie bez podania przyczyn zakończyć postępowanie kwalifikacyjne bez wyłonienia kandydatów. Rada Nadzorcza powiadomi kandydatów
o zakończeniu postępowania kwalifikacyjnego.

& 4

1.Rada Nadzorcza powiadamia Prezydenta Miasta Sosnowca oraz pozostałych akcjonariuszy o wynikach postępowania kwalifikacyjnego i dostarcza stosowne dokumenty (protokół , uchwały).

& 5

1. Obsługę jak również pokrycie wszystkich kosztów postępowania kwalifikacyjnego
zapewnia Spółka.

Ależ przez przypadek znalazłem cymesik. Sprzed 3,5 roku. Aż grzech że nikt nie skorzystał z czegoś takiego. Poza tym zadajcie sobie pytanie o jak dużych kompetencjach piszącego powyższe to świadczy ?
Anakin

Postprzez django 2014-12-08, 12:39 pm

Niestety, w strukturach klubu nigdy nie było miejsca dla osób z takim doświadczeniem i kompetencjami, jak August. U nas jedynym kryterium wyboru prezesa i członków RN jest odpowiedź na pytanie: czyim jesteś kolegą? Jeżeli nowym prezydent rzeczywiście będzie chciał zmian, to zacznie je właśnie na tych szczeblach. Niestety nie jestem w tym temacie optymistą. Taki urok miejskich spółek, że zawsze będą łupem politycznym. Jedyna nadzieja w tym, że kolegów nieudaczników zastąpią koledzy bardziej kompetentni.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna