Sosnowiecka opozycja planuje złożyć na najbliższej sesji Rady Miejskiej wniosek o odwołanie zastępcy prezydenta miasta Agnieszki Czechowskiej - Kopeć. Jak twierdzą jej przedstawiciele, ma on dać do myślenia prezydentowi Kazimierzowi Górskiemu. Czarę goryczy przelała kwestia braku dofinansowania dla drużyn seniorskich, występujących w niższych klasach rozgrywkowych. Zdaniem przedstawicieli opozycji to nie jedyny czynnik przemawiający na niekorzyść pani prezydent. Według nich kuleją oba resorty, za które odpowiada, czyli zarówno sport, jak i oświata z kulturą.
Pomysłodawcą wystąpienia z wnioskiem jest szef klubu „Niezależnych" Maciej Adamiec. Taką konieczność podkreślał już na ostatnim, połączonym posiedzeniu komisji budżetowej oraz komisji kultury i sportu. Była to konsekwencja awantury o brak dofinansowania dla klubów sportowych niższych klas rozgrywkowych, choć jak przekonują dziś przedstawiciele opozycji nie tylko. - Oba resorty, za które odpowiada prezydent Agnieszka Czechowska - Kopeć zwyczajnie kuleją. Mimo że jest teoretycznie spoza układu politycznego, nie sprawdza się. Można nawet zaryzykować powiedzenie, że porusza się w obrębie sportu i oświaty jak przysłowiowy słoń w składzie porcelany - uważa radny „Niezależnych" Paweł Wojtusiak.
Z jego informacji wynika, że wniosek najprawdopodobniej zostanie złożony na najbliższej sesji Rady Miejskiej. - Aby był to wniosek radnych, wystarczą trzy podpisy. Z tego co wiem klub Prawa i Sprawiedliwości podziela nasze zdanie, więc nie widzę przeszkód aby złożyć wspólny wniosek - dodaje Wojtusiak.
Tomasz Mędrzak z klubu radnych PiS na razie unika jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy wraz z kolegami poprze wniosek „Niezależnych". - Za wcześnie na takie deklaracje, zwłaszcza, że wniosek jeszcze nie powstał. Nie wykluczam, że gdy do tego dojdzie poprzemy „Niezależnych", ale wszelkie tego typu decyzje musimy przedyskutować - stwierdza. Nie zaprzecza jednak, iż w jego odczuciu istnieją pewne przesłanki za tym, aby wniosek proponowany przez ugrupowanie Macieja Adamca skierować na ręce prezydenta. - W pani prezydent zwyczajnie nie widzę woli walki o dziedziny, którymi się zajmuje. Wiadomo, że kiedy przychodzi do cięć w budżecie, najłatwiej jest obciąć wydatki na kulturę i sport. W tegorocznym budżecie oszczędności w tych dziedzinach są bardzo mocno widoczne. Nie wiem, czy to ze strony pani prezydent brak zapału, ale niedobrze, że nie broni sosnowieckiej kultury i sportu - podkreśla Tomasz Mędrzak.
Radni sosnowieckiego SLD mówią krótko: - Rada Miejska nie ma żadnych kompetencji odnośnie powoływania i odwoływania zastępców prezydenta. To jest przywilej, który należy wyłącznie do prezydenta miasta. Wniosek należy traktować zatem jako polityczny - uważa Wojciech Nitwinko i dodaje: - Nie mam żadnych merytorycznych zastrzeżeń do pani prezydent. Dziedziny, którymi kieruje budzą niezadowolenie określonych grup społecznych, ale wszystko i tak zawsze kończy się na budżecie.
Przedstawiciele opozycji doskonale zdają sobie sprawę z ograniczonych możliwości w zakresie odwołania prezydent Agnieszki Czechowskiej - Kopeć. Twierdzą jednak, że ich wniosek ma dać do myślenia prezydentowi Kazimierzowi Górskiemu.
- Wniosek jest aktem politycznym. W moim odczuciu skazanym z góry na porażkę. Ale opozycja musi sięgać po takie środki, aby w jakikolwiek sposób dać do zrozumienia prezydentowi i opinii społeczeństwa, że obserwuje sytuację i reaguje tam, gdzie jest to konieczne. Nie sądzę jednak, aby prezydent Górski poczynił zmiany personalne z powodu wniosku opozycji - uważa Tomasz Mędrzak.
Agnieszka Czechowska - Kopeć, zastępca prezydenta Sosnowca mówi spokojnie: - Zarówno radni, jak i wszyscy mieszkańcy Sosnowca mają prawo do ocen i zgłaszania wniosków. Ja te oceny szanuję, natomiast decyzja w takich przypadkach, jak odwołanie mnie z funkcji, należy wyłącznie do prezydenta miasta - podkreśla i dodaje: - Jestem urzędniczką, która wykonuje swoją pracę zgodnie z przepisami. Decyzja o braku dofinansowania nie jest wyłącznie moją, tylko całego kolegium kierownictwa. Jeśli radni chcą dofinansować konkretne dziedziny, to niech wskażą źródła finansowania.
http://esosnowiec.pl/index.php?dane=tyg ... 2016&num=1