Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez pyla 2011-11-25, 9:42 pm

swiezy52 napisał(a):
patrios91 napisał(a):
pyla napisał(a):Miałem nie pisać ale szlag mnie trafia, może odpowiesz Flex dlaczego został zablokowany dział KIBICE ZAGŁĘBIA to już przestaje być śmieszne - zakładka zlikwidowana dział o kibicach również o co tu chodzi ?

Jak zauwazyles...admini tej strony i tego forum sa stronniczym gownem i maja w*jebane w jakakolwiek moralnosc.

a ja mialem nie reagowac na takie epitety... zainteresowalem sie wczorajszym postem uzytkownika Pyla przejrzalem panel moderacji i niestety ku mojemu zdziwieniu nie znalazlem jakiejkolwiek interwencji kogokolwiek w temat wyzej opisany.dlatego chcialbym wiecej informacji na ten temat moze to mnie na cos naprowadzi!
a ciebie patrios nawet nie bede ostrzegal bo nie ma sensu uwazasz ze jestesmy stronniczy twoja sprawa uwazasz ze jestem gownem tez twoja sprawa oczywiscie masz do tego prawo do wyrazania swojej opinii... powodzenia

Interwencja była / flex/ chciałem dowiedzieć się dlaczego post zostal wrzucony do kosza i po wyslaniu mojego posta wyskoczyła wiadomość że temat CZAS NA STOWARZYSZENIE KIBICÓW jest zablokowany. Ja osobiście do Swieżego 52 nic nie mam bo temat zablokował Fleks.To by bylo tyle Pozdrawiam
pyla

Postprzez Blajpios 2011-11-25, 11:51 pm

Najpierw co do głosów mówiących, że niedobrze jest, jeżeli taki zasłużony portal, wraz z forum traci szacunek przez np. nadmiernie emocjonalne postawy, nieprzejrzystość, nieszlachetność, stronniczość idącą za daleko, np depcząco wcześniej sugerowaną otwartość itp. Myślę - miałem nadzieję - że przez to, co pisałem rozwijając temat, wyraźnie dam znać, że też zauważam w postawie "oficjeli portalu i forum" rzeczy niepokojące, niekonsewkencję,nadmierną stronniczość czy inne tego rodzaju psujące dorobek elementy. Tyle, że spokojnie o tym dyskutować można chyba dopiero kiedy "przeskoczy się" świat absurdu, jakimi jest żądanie, by ktoś opluwany przeze mnie utrzymywał za swoje pieniądze te moje "plucia" a ja w zamian jeszcze będę się obnosił, jak to jestem obrażony. Natomiast co innego przedstawianie racji, wykazywanie, że fauluje ktoś np. z nadmierną stronniczością. Ogólnie rzecz biorąc - z jednej i drugiej storny - trzeba oddać zasługi takimi, jakie są, oprzeć się na obiektywiźmie i to wobec obu stron - i dopiero na tym fundamencie można zbudować konstruktywną dyskusję. Niemniej, OK! - zgoda, że są ludzie bardziej emocjonalni i się zapędzą czasem w takie wyrażanie prawdy. Wszakże, żeby mogła zacząć się dyskusja - powtórzę: trzeba, by wszystkie strony dopuściły, że właśnie w czymś się mylą i w czymś to druga strona właśnie ma rację. No i z pewnych rzeczy, które idą za daleko, koniecznie trzeba byłoby się wycofać, jakkolwiek też pożądane jest nie katować wypominaniem, że ten drugi zagalopował się straszliwie.
Jednym słowem - najlepsza, to teraz na czas zimowy byłaby chyba wręcz amnestia, nie tylko rozejm. Czy się uda? Nie wiem - ale wydaje się to konieczne do tego, by faktycznie zacząć się mogła jakaś refleksja, szukanie porozumienia. Z tym, że to będzie też niemożliwe - dopóki wciąż, nawet zachowując ów "rozejm z amnestią": strony powtarzać sobie będą coś w rodzaju poglądu, jaki teraz zobrazuję. "O, to ja mam rację, więc to najlepszy dowód, że druga strona jest zbrodnicza - a w takim razie, cokolwiek mówi ta druga strona jest głupie i obraźliwe, domagające się pomsty i zwyzywania. Stąd: jakiekolwiek moje inwektywy są nie tyle słuszne, co po prostu prawdą i logicznymi argumentami - a nawet chłodne rozumowania drugiej strony są oblegą, przemocą, głupotą". Niestety, mam wrażenie, że po obu stronach takie postawy są jednak w niektórych wypadkach wyraźne - a to znaczyć może tylko jedno: ni stąd ni zowąd między Zagłębiakami wyrosła barykada, póki co nafaszerowana petardami, ale już niedługo tym farszem może być napalm.
Tak więc - zdecydowanie lepiej byłoby, by choćby co pisali Kol.Kol. August i Gruby Perez jednak zaostało podjęte. Lepiej byłoby budować, niż niszczyć się nawzajem. Żadna z tych grup nie odniesie znaczącego zwycięstwa, jeżeli pójdzie się na udry - a każda może przynieść wtedy tylko zniszczenie.
Nakreśle to też w odniesieniu do owych Zagłębi, które trochę poruszyły niektórych. Ujmę to tak. Co naprawdę jest tu daną podstawową? Mamy do czynienia ze stuletnią tradycją, już 105letnią. Albo jeszcze inaczej - Jest tradycja przeszło stuletniego klubu. Ta tradycja zresztą była niejednoznacza, rozczłonkowywana i dobrze wiadomo, że z tego powodu w kraju niejednokrotnie kontestowana - a faktycznie obrona tego faktu wymaga zabiegów, dowodów posiłkujących się analizą historycznych faktów będących okolicznościami. Naprawdę chodzi o to, by zniszczyć? Nie wydaje się zaś - że uda się ją obronić na drodze zawłaszczania. Z którejkolwiek strony. Kiedyś szerzej to ujmowałem: wydaje się, że obie strony trochę jakby próbowały zawłaszczyć. Ci co są za Ludowym - łudzą się, że za nimi stoi stuletnia tradycja, podczas gdy wykluczają "Zagórskich" - i łudzą się "Zagórscy", że samo wpisanie 1906 wystarczy. Ci z Ludowego łudzą się, bo jak chcą tak odcinać od swojej tradycji innych - to muszą zauważyć, że jako "jedyni właściciele tradycji": mogą jedynie do 1962 roku się odwołać. Jeżeli chcą się trzymać tradycji stuletniej, to nie mogą sobie orzec na podstawie swojego orzeczenia, że oni są cacy i jedyni z tradycji stulegtniej - a drudzy be i absolutnie do stulecianie mają prawa. Podobnie - i Zagórscy. Stąd - zacząłem używać określe, "z Ludowego", "z Kresowej", "Zagłębie 1906". Dla drugich zacząłem używać - Zagórscy, czasem nawet 1906: dopóki nie widać, że chcą "wykasować mocą swojego widzimisię" tych drugich z tradycji. Gdyby chcieli - trzeba by przypomnieć, że wykluczając, to mogą sobie wpisać tylko 2011.
Używam tak - dla zobrazowania, dla obudzenia, "kopnięcia" wreszcid do myślenia. Wzmagając te spory: tylko się prowadzi do rozbicia całej stuletniej tradycji. Ja nie jestem wielkim entuzjastą Zagłębia 1962, jeżeli patrzeć z perspektywy stuletniej; niestety bowiem, długielata klub należał do najbardziej opanowanych przez komunistyczną partię niesławnej pamięci PRLu, co w Zagłębiu powinno natychmiast powodować odruch wymiotny, ponieważ region na swój sposób gorzej został potraktowany wtedy niż Śląsk! Śląsk był "dręczony" z racji swej tożsamości, ale nikt nie wmawiał że białe jest czarne czy czerwone. Tymczasem to robiono z Zagłębiem. Jak dalece to jest straszne w skutkach - widać do dzisiaj, tak co do regionu, jak i klubu, teraz na świeżo są dowody z hokejem. Dowodem jak dalece sfaulowano Zagłębie jest i to, że tak tu urobiono ludzi, iż przez korupcję i cały system postpeerelowski napluto kibicom w twarz - a tymczasem oni dalej stoją murem za tymi, co ich popluli i nawet przepraszam nie powiedzieli. Niemniej - nie da się nie zauważyć, że w tych stu latach to jednak i sukcesy największe i po prostu jakoś ten klub istniał. I tu nic nie pomoże, czy się komuś podoba czy nie podoba, czy się podoba fakt - czy też nazywanie tego Zagłębiem 1962. Oby to tylko w końcu dotarło do ludzi. Jeżeli chce się mówić o ciągłości przeszło stuletniej nie można wykluczyć żadnego z tych środowisk w tym momencie. Może z czasem się to jakoś wykrystalizuje inaczej. Teraz jednak - bardziej chodzi o podtrzymanie spójności, jedności - a nie walkę między "1962" a "Zagórskimi" - i to o jedyność posiadania tradycji. Parcie natomiast dalej na tę walkę - wynik na koniec może wręcz nawet taki: "miałeś złoty róg - ostał ci się ino sznur".
Wybaczcie - ale najbardziej, to przypomina to sytuację obecną w PiSie i PiSie bis. Oraz Klubach Gazety Polskiej. Sakowicz w swoim wstępniaku pisał coś takiego: "nie wciągajmy Klubów Gazety Polskiej" w te walki, niech to będzie środowisko dla całej tej prawicy patriotycznej, dla której środowiskiem było dotąd. I dobrze byłoby, gdyby Stowarzyszenie pomogło właśnie taką postawę zachować środowisku Zagłębia. Obawa natomaist jest,że zostanie "znokautowane" przez którąś z frakcji - albo wessane przez jednych, czyli de facto "wypchnięte" przez starszych, jak to było niedawno i z PiSem. Tylko co to da kibicom Zagłąbia, że się śmiertelnie poróżnią?
Blajpios

Postprzez django 2011-11-26, 12:42 am

pyla napisał(a):Interwencja była / flex/ chciałem dowiedzieć się dlaczego post zostal wrzucony do kosza i po wyslaniu mojego posta wyskoczyła wiadomość że temat CZAS NA STOWARZYSZENIE KIBICÓW jest zablokowany. Ja osobiście do Swieżego 52 nic nie mam bo temat zablokował Fleks.To by bylo tyle Pozdrawiam

Popatrz - wywołałeś dyskusję, w której ludzie są wyzywani od gówien, a wystarczyło spojrzeć na forum, że ORYGINALNY temat o Stowarzyszeniu przez ten cały czas był odblokowany

Brynic napisał(a):Ostatnio bylismy na czacie i rozmawialismy z paroma kolegami tutaj z forum o tym czy kibice powinni pomoc klubowi w scoutingu. Najprostrzym bylo zalozyc taki temat i dyskutowac o wolnych zawodnikach. Temat po 4 postach zostal zamkniety przez Ciebie.

Tylko, że Twoi koledzy z czatu jakoś tam z Tobą nie dyskutowali. Nawet sam ze sobą nie dyskutowałeś, tylko waliłeś posty, jeden pod drugim skopiowane z 90minut. Pomijając już to, że jest wątek "Kogo kupić, kogo sprzedać", to teraz ten Twój temat, wyglądałby tak, że byłoby 20 postów jednego autora. Bardzo dobrze, że temat został zamknięty. I nie rób z siebie forumowego męczennika, bo jesteś zwykłym prowokatorem, przez którego osoby, których argumenty merytorycznie można zbić jednym postem, zyskują preteksty do swoich działań.
django

Postprzez Brynic 2011-11-26, 9:55 am

do swiezy52,
strasznie sie ciesze ze laskawie moderujesz to forum...
Wystarczy ci? By miec lepsze samopoczucie? Czy moze jeszcze jakis slodki komplement dodac?
Jezeli wystarczy to gratuluje i narka

do django
Temat "scouting" zalozylem po to by byl osobnym tematem i nie mieszal sie z postami starymi pare lat w temacie "Kogo kupic kogo sprzedac". Zalozylem go z mysla o przerwie zimowej 11/12.
Wstawilem pare artykulow z 90minut, bo tam najlatwiej znalezc kto aktualnie jest w poszukiwaniu klubu. Dyskusja sie nie rozwinela bo temat nie isnial nawet 24 godziny gdy swiezy52 go skasowal. W czasie istnienia tego tematu na cale forum weszlo moze 20 osob, to chociazbys tam wstawil zdjecie supermodelki to tez bys nie mial zadnej dyskusji. Ale fajnie ze tematu nie ma, bo zawsze najlepiej uwalic kazda inicjatywe w zalazku nie? Bo jeszcze mogloby cos z tego wyjsc. Zakladanie tematu scouting to "zwykle prowokatorstwo"?
Nie mam wiecej pytan kolego django
Brynic

Postprzez August 2011-11-26, 10:14 am

Blajpios napisał(a):Ci co są za Ludowym - łudzą się, że za nimi stoi stuletnia tradycja, podczas gdy wykluczają "Zagórskich" - i łudzą się "Zagórscy", że samo wpisanie 1906 wystarczy.

Myślę, ze nie do końca sprawiedliwie traktujesz osoby, dla których klub grający na Kresowej jest po prostu Zagłębiem. Tym bardzie, że:
primo: nikt, łącznie z SKZS nie odnosił sie do daty 1962 natomiast w drugim przypadku 1906 w nazwie zaistaniało;
secundo: rok 1962 jest bodajże związany z (kolejną) zmianą nazwy klubu poczynioną przez komunistycznych genseków częściowo związaną ze zmianą patronatu. Dzisiaj powiedzielibyśmy o zmianach włascicielskich. a sprowadzało sie to do tego, że zamiast huty to kasę zaczeły dawać kopalnie. To - zachowując określone proporcje - uznać za historyczną datę rok 2010 bo wtedy Szatan swoje akcje sprzedał. Dlatego 1962 r. to data dla mnie o tyle historyczna bo wtedy klub chyba pierwszy raz Puchar Polski zdobył. Ale nie nazwałbym z tego powodu zwolenników z Kresowej per "1962".
Niemniej jednak żywię cały cza nadzieję, ze dla przysżłosci Zagłebia, Wszyscy będziemy po prostu Kibicami Zagłębia Sosnowiec. Żadnymi 1906, 1962, "zagórskimi" itd.
dlatego też naprawde bardzo proszę kolegów takich jak Brynic o chwilę zadumy. Czy aby te wojownicze zapędy i udowadnianie komus naokoło do czegokolwiek prowadzi.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2011-11-26, 10:29 am

August napisał(a):secundo: rok 1962 jest bodajże związany z (kolejną) zmianą nazwy klubu poczynioną przez komunistycznych genseków częściowo związaną ze zmianą patronatu. Dzisiaj powiedzielibyśmy o zmianach włascicielskich. a sprowadzało sie to do tego, że zamiast huty to kasę zaczeły dawać kopalnie.

Kto wymyślił nazwę Zagłębie?

- To się stało w gabinecie Gierka. On chodził wokół stołu, a kilku jego najbliższych współpracowników - w tym i ja - rzucało na przemian propozycje. Na początku miał to być Klub Sportowy Sosnowiec. Gierek chciał jednak, żeby nazwa nawiązywała do górnictwa. Przez chwilę wydawało się więc, że stanie na Górniku. Gierek stwierdził jednak, że nie chce małpować Zabrza. Wtedy zaproponowałem: "Załóżmy Górniczy Klub Sportowy Zagłębie. Kopalnie mamy w całym regionie, niech klub też będzie wizytówką regionu". Gierkowi bardzo spodobał się ten pomysł. I tak już zostało.

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1ennL2I7p

Brynic napisał(a):do django
Temat "scouting" zalozylem po to by byl osobnym tematem i nie mieszal sie z postami starymi pare lat w temacie "Kogo kupic kogo sprzedac". Zalozylem go z mysla o przerwie zimowej 11/12.
Zakladanie tematu scouting to "zwykle prowokatorstwo"?
Nie mam wiecej pytan kolego django

Jakoś przez kilka lat istnienia forum nikomu nie przeszkadzało mieszanie się starych postów z nowymi. I nie, zakładanie tematu scouting nie jest prowokatorstwem, tylko robieniem burdelu na forum. Prowokatorstwem jest Twoja działalność w innych tematach.
django

Postprzez Brynic 2011-11-26, 10:59 am

Moze i nie przeszkadzalo mieszanie sie postow starych z nowymi, co nie wyklucza wyprubowania czegos nowego. Co w tym takiego zlego co?
Mnie np. tez sie nie podoba ze ty w temacie "Przyszlosc Zaglebia" zamiast pisac o klubie, swoje posty kierujesz do mnie czy do August´a byle zeby komus napluc w twarz.
Podoba ci sie to? Podnieca cie to? To idz sobie strzepac i jak ci przejdzie to pisz na temat. A jak ci nie przejdzie to zaloz sobie nowy temat "Opluwamy Brynica" i tam sobie na mnie pisz co chcesz, a nie tutaj.
Brynic

Postprzez August 2011-11-26, 11:07 am

django napisał(a):Kto wymyślił nazwę Zagłębie?

- To się stało w gabinecie Gierka.

To pewnie ze wspomnień Wszołka. Jakby nie było najlepszego Prezesa w historii Victorii/TS-u/Unii/RKS-u/RKU/Stali?Zagłębia/MOSiR-u czy czego tam jeszcze. I mimo sukcesów tych ludzi chyba dowód,że nazwanie przez Blajiposa ludzi wiernych 3-ligowemu Zagłębiu per "1962" nie był najszczęśliwszy.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Adam1906 2011-11-26, 11:38 am

TadPogon napisał(a):Kol. Flex - Ja nazywam sie Tadeusz Wisniewski na Forum jestem od 2004 r. po wprowadzeniu nowej strony nie moglem sie zalogowac jako ze nie pamietałem info ktore wowczas wpisalem.
Czy moge kontynuowac tamte info i czy moge prosic o pomoc jesli tak - nie chce tracic
stazu na Forum.
Obecnie jestem zalogowany na Forum jednak wole kontynuacje od 2004
Serdecznie dziekuje
Tadeusz

Blajpios napisał(a):(...) PS. Na koniec zostawiłem, by nie zniknęło w całości. Mam nadzieję, że nie piszą o tym na Forum Admini, ale w trybie wiadomości prywatnej już odpowiedzieli Kol. Tadeuszowi Wiśniewskiemu? Bo byłoby naprawdę bardzo, bardzo przykrym, delikatnie ujmując, gdyby ten głos, prośba jednego z bardziej zasłużonych, najstarszych użytkowników, który może trochę czasem coś z tą współczesną techniką mieć na bakier, ale przecież jest jednym z najbardziej cenionych: utknął bez odpowiedzi i właściwej reakcji pośród tych wszystkich wzajemnych połajanek.
Pozdrawiam - oczywiście wszystkie strony. Jak by nie było, dzięki temu wpisowi ;-) mniej zwaśnione, bo pewnie po jednej i po drugiej stronie solidarnie będzie "buczenie na Blajpiosa, co też wypisuje" ;-) :-)

No właśnie, odpowiedział już ktoś w tej sprawie koledze Tadeuszowi ? ...
Adam1906

Postprzez django 2011-11-26, 3:55 pm

August napisał(a):

To pewnie ze wspomnień Wszołka. Jakby nie było najlepszego Prezesa w historii Victorii/TS-u/Unii/RKS-u/RKU/Stali?Zagłębia/MOSiR-u czy czego tam jeszcze. I mimo sukcesów tych ludzi chyba dowód,że nazwanie przez Blajiposa ludzi wiernych 3-ligowemu Zagłębiu per "1962" nie był najszczęśliwszy.

Myślę, że kolega Blapios powinien sobie przeczytać "Z dziejów kultury fizycznej w Zagłębiu Dąbrowskim", gdzie prof. Ponczek jednoznacznie udowodnił, że Zagłębie (trzecioligowe) ma prawo nawiązywać do tradycji 1906 roku. Skąd się Blajpiosowi wziął ten 1962 rok, skoro nawet w szeroko rozpowszechnionej wersji, za początek klubu przyjmowany jest rok 1918? Wystarczy minimum dobrej woli, żeby zrozumieć to, co mówi w swoich wspomnieniach Wszołek. W 1962 roku nie powstał żaden nowy klub, tylko została zmieniona nazwa starego. Rozumieją to wszyscy, w całej Polsce, z wyjątkiem jednej osoby - Blajpiosa. To właśnie trzecioligowe Zagłębie jest w prostej linii kontynuatorem tradycji Stali i poprzedników. I nie zmienią tego żadne cyferki dodawane do nazw nowo powstających klubów.
django

Postprzez pyla 2011-11-26, 9:36 pm

Django nie chce zanudzać ale powiedz mi który to temat o kibicach jest orginalny i jest odblokowany ?
pyla

Postprzez POLAK1906 2011-11-27, 11:03 am

Ludowiec napisał(a):. ZS to nie jakas wiejska druzyna-berbelucha typu Szczakowianka Jaworzno albo Warta Zawiercie. .

:kiepsko: :kiepsko:
POLAK1906

Postprzez tiktak 2011-11-27, 11:55 am

Blajpios napisał(a):Tylko co to da kibicom Zagłąbia,

O kogo chodzi?
tiktak

Postprzez django 2011-11-27, 3:44 pm

pyla napisał(a):Django nie chce zanudzać ale powiedz mi który to temat o kibicach jest orginalny i jest odblokowany ?

-> viewtopic.php?f=1&t=7366&p=268559#p268559
django

Postprzez saster 2011-11-28, 9:41 pm

django napisał(a):
August napisał(a):

Myślę, że kolega Blapios powinien sobie przeczytać "Z dziejów kultury fizycznej w Zagłębiu Dąbrowskim", gdzie prof. Ponczek jednoznacznie udowodnił, że Zagłębie (trzecioligowe) ma prawo nawiązywać do tradycji 1906 roku. Skąd się Blajpiosowi wziął ten 1962 rok, skoro nawet w szeroko rozpowszechnionej wersji, za początek klubu przyjmowany jest rok 1918? Wystarczy minimum dobrej woli, żeby zrozumieć to, co mówi w swoich wspomnieniach Wszołek. W 1962 roku nie powstał żaden nowy klub, tylko została zmieniona nazwa starego. Rozumieją to wszyscy, w całej Polsce, z wyjątkiem jednej osoby - Blajpiosa. To właśnie trzecioligowe Zagłębie jest w prostej linii kontynuatorem tradycji Stali i poprzedników. I nie zmienią tego żadne cyferki dodawane do nazw nowo powstających klubów.

Blajpios, jak przystało na osobę stanu duchownego, cechuje sie prawdziwie chrześcijańską nienawiścią do komunistów. Co to bedzie, jak pryncypał go wyśle na misje do Rosji.
A żeby nie było OT, to napiszę tylko, że w UM toczą się rozmowy z potencjalnym sponsorem, który wziąłby na siebie też zarządzanie klubem. Na razie wszystko owiane tajemnicą, ale po nowym roku powinno się wyjaśnić.
saster

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna