Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez patrios91 2011-08-27, 3:24 pm

PawełK napisał(a):
patrios91 napisał(a):Jakie on swiadectwo wystawil? Po prostu mowi jak jest,a nie pierd*li,ze jest bogato,a na koncie 3 banki w plecy.

Ano takie, że gdyby na sosnowiec.info.pl nie wyszedł fakt o dramatycznym liście prezesa do miasta to każdy miałby przekłamanie z wyborczej, że jest wszystko okej.

O przejeciu 100% akcji mowi sie od poczatku prezesury Baczynskiego. Mecz w Tychach sie odbedzie takze sosnowiec.info podkoloryzowalo jakies tam informacje,ploty z drugiej reki.

tigers96 napisał(a):a czy kolega wie, że Adamczyka popierał cudotwórca Baczyńśki? :lol: Baczyński w klubie nie jest z własnej woli, jemu tylko kazali posprzątać długi, bo Adamczyku ;)

No..widze,ze kolega obeznany w temacie. Dlugi po Adamczyku....taaa. Wiesz,ze gdzies dzwonia,ale nie wiesz,w ktorym kosciele.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2011-08-27, 7:33 pm

sprechen napisał(a): takim razie ja proponuję aby ludzie dla których Zagłębie to naprawdę WIARA KTÓRA PRZETRWAŁA skrzyknijmy się i zbierzmy. Proponuję utworzyć Stowarzyszenie Kibiców Zagłębia, które będzie formalnie działało i wspierało klub, nie chcę aby wspomniane stowarzyszenie było bezkrytycznym obserwatorem działań Zarządu ale uczestnikiem życia klubu i pomocą dla niego. Od razu zastrzegam, nie mam żadnych aspiracji zasiadania w jakimkolwiek organie tego Stowarzyszenia. Mogę zadeklarować przygotowanie całej "papierologii" i poprowadzenie działań mających na celu jego rejestrację w KRS, i pomoc mojej skromnej osoby przy pracach Stowarzyszenia. Jeżeli wśród uczestników forum są osoby, którym ten pomysł odpowiada proszę o informację poprzez PW. Moim zdaniem kibice działający w Stowarzyszeniu będą partnerem do rozmowy na pewno lepszym niż pojedyńcze osoby fizyczne, i nacisk na Zarząd będzie większy.

Myslę, że mozna spróbować pomyśleć o tym. Z tymże nie w tej chwili. Po pierwsze i tak wszyscy będziemy skazani na to co w sprawie klubu postanowi sprawdzony gospodarz. Bo jesli postawi legę to możemy co najwyżej umówic sie na stypę. Po drugielepiej zaczekać na okres powyborczy z uwagi na mozliwość przyczepienia się na okres kampanii jakiegoś chętnego, który po wyborach temat oleje.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez dardawsz1 2011-08-27, 8:10 pm

August - z uwagi na czas potrzebny do rejestracji itd wydaje mi się że jest to odpowiedni czas.Ba, chyba najwyższy czas .
Gospodarz nie powinien w czasie sezonu i przed wyborami odpuścić.Coś tam pewnie dorzucą do klubowej kaski.

Z tego co wiem brakuje chyba jeszcze 2 czy 3 chętnych do Stowarzyszenia i można by ruszyć konkretnie z tematem.
Więc nie ma co zwlekać tylko dalej zgłaszać się do sprechena.

ps
ew. spadkiem do niższej ligi nie ma co się przejmować.W związku z planowaną reorganizacją ligi w sezonie 11/12 spadek w obecnym sezonie jest najlepszą rzeczą jaka może nam się przydarzyc.
dardawsz1

Postprzez August 2011-08-27, 8:17 pm

dardawsz1 napisał(a):z uwagi na czas potrzebny do rejestracji itd wydaje mi się że jest to odpowiedni czas.Ba, chyba najwyższy czas .

Jak sprawdzony gospodarz postawi krzyżyk to nie bedzie tematu
August

Postprzez Lars 2011-08-27, 10:48 pm

August napisał(a):
dardawsz1 napisał(a):z uwagi na czas potrzebny do rejestracji itd wydaje mi się że jest to odpowiedni czas.Ba, chyba najwyższy czas .

a z drugiej strony każdy czas jest dobry, a nawet jeśli Zagłębie upadnie to My i Stowarzyszenie pozostanie - a wtedy tym bardziej będzie potrzeba by istniało.
Zachęcam również kibicow z b-klasy do przyłączenia się do tej inicjatywy, bo "tak czy siak" i tak spotkamy się na Ludowym, miejmy nadzieje, że w jakiejś "normalnej" lidze, jak na tak duży region i tak wielkie zapotrzebowanie na sukcesy regionu w piłkę.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez dardawsz1 2011-08-28, 12:15 am

August napisał(a):

W trakcie sezonu tego nie zrobi a do końca jesieni pozostały 3 miechy to nie więcej jak 600-700 tys zł a ta kwota nie powala.

Nie możemy patrzeć z załozonymi rękami co się dzieje,jak napisał wyżej Lars nawet w przypadku upadku będzie łatwiej cokolwiek zrobić.Wiadomo przecież że nawet po ew. upadku klub powstanie ze zgliszcz.Bo nie myślisz chyba że po tym wszystkim co zrobili i jak to zrobili staniemy sie zagorzałymi fanami 1906.

A tak na marginesie Wiara Lecha w roku 2001 miała tylko 15 stu członków ząś pięć lat później dwustu a jak to teraz u nich wygląda to wiadomo wszystkim.
dardawsz1

Postprzez August 2011-08-28, 8:10 am

dardawsz1 napisał(a):Nie możemy patrzeć z załozonymi rękami co się dzieje,jak napisał wyżej Lars nawet w przypadku upadku będzie łatwiej cokolwiek zrobić.Wiadomo przecież że nawet po ew. upadku klub powstanie ze zgliszcz.Bo nie myślisz chyba że po tym wszystkim co zrobili i jak to zrobili staniemy sie zagorzałymi fanami 1906.

Macie rację. Wszak i tak niewiele ryzykujemy.
August

Postprzez alisamyyen 2011-08-28, 12:28 pm

spotkać się i porozmawiać warto.Sensowna dyskusja jak najbardziej wskazana.można by wstępnie ustalić jakąś datę i tego się trzymać.
alisamyyen

Postprzez August 2011-08-28, 5:26 pm

Fragment z Wyborczej:

(...)
Klub z Sosnowca ledwie zipie. Prezes Leszek Baczyński w rozmowie z "Gazetą" oceniając potencjał Zagłębia stwierdził, że "fabryka pracuje pełną parą". Po meczu z GKS-em okazało się, że w kasie fabryki zostało... dwadzieścia złotych!

Zagłębie może już uratować tylko miasto. Wiążące decyzje zapadną w przyszłym tygodniu.

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1WLEvBrhD
August

Postprzez dardawsz1 2011-08-29, 2:09 am

RUDI napisał(a):
Tadeusz Wisniewski napisał(a):Panowie dajcie spokój trenerowi - facet ambitny - no wczujcie sier choc troche w jego
role nie moze wygrac meczu u siebie z ekipami ktore powinny wracac bez punktow.
Piotr Stach bardzo chce osiagnąc wynik a pilkarze nie sa jeszcze zgrani brakuje Lachy
moze Wijas pomoze itd itp. Napewno bedzie lepiej z upływem czasu. Pan Piotr nie chce
spuscic Zagłebia do ligi nizej - AMBICJA.
Pozdrawiam Tadeusz

Dużo racji panie Tadeuszu ,ale z każdym meczem te same błędy ,byle jaka wrzutka to albo błąd obrony albo bramkarza,to czyjaś wina jest ,może za mało treningu w tym kierunku ,sparingi pokazują że bramek wpada co nie miara ,a na meczu nic z tego nie wychodzi,Koźmiński król strzelców sparingów i potem niemoc .Może mniej meczyków sparingowych a większy nacisk na te powtarzane błędy,i to raczej w gestii trenera aby tak przygotować zespół i jego odpowiedzialność .

Na pewno trener chce osiągnąc sukces.Ale własne ambicje na bok, klub na 1 miejscu.
Jednak w/g mnie trenerem nie powinien zostawać kolega z murawy, brak wtedy tego autorytetu i posłuchu w drużynie ,które powinien posiadać dobry trener.
Poza tym te sparingi.
Cóz dają sparingi z drużynami ,z którymi w 3 meczach strzelamy 30 bramek i tworzymy dodatkowo prawie setkę sytuacji strzeleckich ? Zawodnicy wpadają samozachwyt jacy to jesteśmy dobrzy a najbliższy mecz ligowy boleśnie to weryfikuje.
Przeciez to jasne że z tym potencjalem w prawie każdym meczu zdecydowana większośc pojedynków będzie toczyć sie pod naszą bramką.Obecnie prawie każdy wjazd na 25m pod naszą bramkę to zalążek gola.
Sparingi jak najbardziej tak ale z mocnymi drużynami kiedy to można będzie zgrać obronę w poczynaniach defensywnych a nie jak w dotychczasowych gierkach kontrolnych kiedy to nasi obrońcy generalnie spędzają cały mecz w okolicach połowy boiska.Jak to się ma potem do gry w lidze widać dokładnie.Zagubieni w destrukcji.

Poza tym PANIE TRENERZE wlasne ambicje trzeba odłozyc na bok kiedy to dobro klubu jest na 1 miejscu.
Teraz w zaistniałej sytuacji wyjątkowo wiele zależy od wyników sportowych.Jeśli ich nie będzie to choćbyśmy robili nie wiem co to nie ma szans zapełnić stadionu czy znaleźć dobrego sponsora.

PANIE TRENERZE czy przypadkiem nie czas pokazać że ma się jaja ?Czy przypadkiem to nie idealna okazja do zlożenia dymisji ?Furtki za sobą pan nie zamknie ,kiedy pan nabierze praktyki i umiejętności zawsze można wrócić.Sam pan mówil że ambicja to nie wszystko.Po co czekac na kolejne porażki ?

PANIE TRENERZE sam pan doskonale wie że nie możemy wymienić 11 stu zawodników i co wtedy trzeba zrobić.Miał pan 2 miesiące i jak widać nie potrafi pan z graczy wykrzesać nic więcej.Mówił pan że mają potencjał może więc dac szansę komuś innemu skoro pan już więcej z nich nie wyciągnie.

To co pan PANIE TRENERZE powiedział po meczu z Tychami wskazuje że ma pan juz dośc i na brak samokontroli.
Panie trenerze jest odpowiedni czas na odejście, zrób pan to !

Wiadomym jest że poprawy z pana udziałem nie będzie, po co czekać kolejne 3,4 porażki na pana odejście.
Z każdym meczem jest nas coraz mniej na trybunach, potrzebujemy pilnie sukcesów a tych pan niestety nie gwarantuje.

Panie BACZYŃSKI postawił pan na tańszego konia ale jak widać niestety okazał się szkapą.Musi zdać sobie pan sprawę ze dobrej drużyny nie zbudujemy bez odpowiedniego szkoleniowca.
Jak widać po spadającej frekwencji trener z dobrymi wynikami sam by siebie utrzymal z biletów.

Nie wiem, może znowu Dworczyk czy nawet Krzysiu Tochel, ale zróbcie coś do cholery bo czas(punty) uciekają ,z meczu na mecz gorsza gra a zostało nas na Kresowej juz tak niewielu.....
dardawsz1

Postprzez August 2011-08-29, 7:30 pm

Dwadzieścia złotych na klubowym koncie, kilkumilionowy dług, zagrożona licencja na grę w piłkarskiej drugiej lidze. Kto doprowadził Zagłębie Sosnowiec na skraj przepaści?
W Sosnowcu trwa nerwowe poszukiwanie rozwiązania i pieniędzy, które pomogą stanąć zadłużonemu klubowi na nogi. - Mam przeczucie, że jeszcze wszystko skończy się dobrze - uspokaja prezes Zagłębia, Leszek Baczyński, który liczy przede wszystkim na wsparcie miasta.

We wtorek Baczyński spotka się z radnymi podczas posiedzenia komisji budżetowej. Od przychylności radnych także zależy, czy miasto wesprze finansowo zadłużoną spółkę.

Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca deklaruje pomoc: - Ratowaliśmy Zagłębie z opresji nie raz i nie dwa i teraz też nie zostawimy go samemu sobie.

Plan zakłada przejęcie przez miasto klubowych akcji od Dariusza Kozielskiego i Grzegorza Książka (dysponują 51 procentami akcji). Sosnowiec stałby się wtedy jedynym właścicielem drużyny ze Stadionu Ludowego. Książek, były piłkarz Zagłębia, podkreśla, że dla niego liczy się tylko dobro klubu, a akcje odda "za złotówkę".

Nie oszczędzali na hotelach

Kto poprowadził Zagłębie na skraj bankructwa? Klub posypał się, gdy zabrakło pieniędzy sponsorującego zespół włoskiego koncernu Ergom. Zbiegło się to z kosztownym awansem do ekstraklasy i aferą korupcyjną, która skończyła się degradacją Zagłębia do drugiej ligi.

Poczynając od tego momentu do dziś klubem zarządzali Baczyński, Paweł Hytry i Marek Adamczyk.

- Na pewno nie czuję się grabarzem Zagłębia. Gdy ponad rok temu przejmowałem stery klubu było równie źle, co dzisiaj. Tylko że ja nie mówiłem o tym głośno, tylko robiłem swoje w porozumieniu z właścicielami klubu. Zapewniam, że za czasów mojej prezesury dług został zmniejszony. Miałem swój plan na wyprowadzenie Zagłębia na prostą, ale nie pozwolono mi kontynuować pracy - wyjaśnia Adamczyk.

Osoby, które współpracowały z Adamczykiem, podkreślają jednak, że ten podjął szereg złych decyzji. Mimo długu bezsensownie wzmacniał zespół. Żartowano, że nawet przed spotkaniem w Tychach zespół miał w planach wyjazd na przedmeczowe zgrupowanie.

- Liczyła się tylko walka o awans, więc temu podporządkowaliśmy ruchy transferowe. Zaznaczam jednak, że koszt utrzymania zespołu za mojej prezesury zmalał. Mieściliśmy się w ograniczonym budżecie nawet po zimowej rewolucji kadrowej - zapewnia działacz.

Może w takim razie to prezes Hytry i jego rządy położyły klub? Za jego czasów Zagłębie wystartowało z nieudanym - w konsekwencji - projektem korporacji taksówkarskiej, która miała utrzymywać piłkarzy. Nie potrafiło też - z pożytkiem dla wyników sportowych - wydawać pieniędzy, który zasiliły klub dzięki grze na Stadionie Ludowym Wisły i Cracovii.

- Też przejąłem klub z zadłużeniem. Powstało ono, gdy z utrzymywania drużyny wycofali się Włosi - zaznacza na początek Hytry.

- Z taksówkami rzeczywiście nie wyszło, ale zapewniam, że klub nie stracił na tym pomyśle wielkich sum. Pieniądze z Krakowa pomogły, ale skończyły się szybciej niż zakładaliśmy [krakowskie drużyny przed końcem umowy przeniosły się na stadion Hutnika - przyp. red.]. Na pewno nie żyliśmy ponad stan. Za czasów Krzysztofa Szatana [właściciela Zagłębia - przyp. red.] musiałem się rozliczać z każdej wydanej złotówki. Szacuję, że dług w momencie, gdy władzę przejmował Marek Adamczyk sięgał 800 tysięcy złotych. Do tej kwoty trzeba jeszcze doliczyć pożyczki - m.in. Krzysztofa Szatana [ponad milion złotych - przyp. red.]. Zadłużenie wobec piłkarzy sięgało trzech miesięcy. Wobec ZUS-u i Urzędu Skarbowego byliśmy czyści - wyjaśnia Hytry, który zapewnia, że nie miał takiego komfortu pracy, jak Adamczyk. - Za jego czasów wpływy do klubu sięgnęły, lekko licząc, trzech milionów złotych. To właśnie wtedy Zagłębie zaczęło żyć dzięki pieniądzom miasta, które, moim zdaniem, zostało akcjonariuszem klubu zbyt późno - dodaje.

Adamczyk zgadza się tylko z ostatnim zdaniem. Podkreśla, że zadłużenie było większe.

Jeżeli dług wynosi dziś około3,5 milionów złotych, to łatwo się zorientować, że działacze nie potrafią liczyć, albo nie wszystkie pożyczki nazywają długami.

- Wielokrotnie rzuca się kwotami, a nikt tak naprawdę nie doprecyzował, jakie są składowe zadłużenia. Które długi są wymagalne i trzeba je spłacić już teraz, a które będą problemem w przyszłości. W czerwcu dokładnie wyjaśniłem to radnym - mówi Adamczyk. Wymagalny dług miał wtedy sięgnąć 1,7 miliona złotych.

Brakuje na weterynarza

Baczyński nie atakuje poprzedników. W niedawnym liście do lokalnych samorządowców apelował tylko, by Adamczyk rozliczył dotacje, jakie otrzymał z miasta na szkolenie młodzieży. - Zrobiłbym to, ale w chwili, gdy przestałem być prezesem straciłem mandat do takich działań. Wszystkie dokumenty były jednak przecież do dyspozycji klubu - broni się Adamczyk. - To już nie jest problem. Rozliczyliśmy się sami. Zagłębie musi być wiarygodne - podkreśla Baczyński.

Niestety, efekt nierozważnych rządów jest taki, że walczące jeszcze o przetrwanie Zagłębie może stracić licencją na grę w drugiej lidze. - Zapewnialiśmy komisję licencyjną, że zaczniemy spłacać długi do końca września. Jak wiadomo nic takiego się nie stało - wyjaśnia Baczyński.

Krzysztof Smulski, przewodniczący komisji licencyjnej, rzeczywiście czeka na wyjaśnienia Zagłębia. - Licencji z dnia na dzień nie stracą. To proces, który na pewno oprze się o Wydział Dyscypliny - mówi Smulski.

Adamczyk podkreśla, że ciężaru utrzymania klubu nie unieśli również współwłaściciele. Na początku Szatan, a dziś Kozielski i Książek. Kozielski, który nie tak dawno chętnie dzielił się swoimi wizjami "wielkiego Zagłębia", od dwóch tygodni nie odbiera naszych telefonów.

- Czasy są takie, że bez pieniędzy miasta nie ma szans na przetrwanie, a potem rozwój. Proszę spojrzeć na Koronę Kielce. Stosunkowo nowy stadion, miejsce w ekstraklasie, brak długów - a i tak nie znalazł się nikt chętny na zakup akcji. Bez miasta tego klubu nie ma. Takie przykłady można mnożyć. Zagłębie potrzebuje jasnych deklaracji. Planu na lata. Jeżeli miasto może zainwestować w klub dwa miliony złotych na rok, to niech tak będzie. Wtedy wszystko można zaplanować pod proponowaną sumę. Powoli spłacać długi, budować zespół i za dwa, trzy lata znowu powalczyć o awans - kończy Adamczyk.

Baczyński: - Zagłębie jeszcze może być wielkie. Warto jednak pamiętać, że nawet rasowe psy zdychają, gdy nie ma pieniędzy na weterynarza.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1WRag6yjy
August

Postprzez gregor 2011-08-29, 9:03 pm

Naszego miasta nie stać na żatopienie kolejnego klubu ,kolejnej marki sportowej klubu który jest wizytówką naszego grodu . Tak położono Płomień Miowice Sosnowiec , Górnika Sosnowiec . Mniejsze kluby musiały sie ratować same np. Czarni Sosnowiec , AKS Niwka Sosnowiec zostawione same sobie . Nikt rozsądny nie da grosza jeśli finanse nie będą prowadzone przejrzyście , każda złotówka nie będzie rozliczona np. obóz szkoleniowy w miejscowości X baza noclegowa tle ,posiłki tyle , transport tyle ,wynajęcie bazy treningowej tyle ... itd Prezesi Hytry , Adamczyk nie są tu wg. mego bladego rozeznania rzetelni w prowadzeniu finansowym klubu .Wypowiedzi na temat prowadzenia finansów klubu dyskredytują w moich oczach obu panów. Średnio rozgarnięty gospodarz domu nie doprowadziłby do takiej rozrzutności Awans albo Śmierć .Baczyńskiego ubrano w te ciżemki , coś a' la " nie chcem a' le musze " Ma posprzątać stajnie . Zagłębie bylo w mojej ocenie skarbonką do wyjęcia kasy a to wykonywanioe jakiś tam robót budowlanych na obiekcie , a to czasomierz , a to płyta boiska , a to dreny , a to s6tare maszty , a to taksówki , a to cegła klinkierówka ...itd. Co do licencji to Krzysiek Smulski to nasz człowiek związany przed laty z Zagłębiem zatem Baczyński może z nim znależć wspólny mianownik . Miasto musi dać kasę na ZAGŁĘBIE żądając panowie radni pełnej kontroli finansowej nad wydatkami i przychodami w klubie ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC bo TAKIE ZAGŁEBIE JEST JEDNO.
POZDRO
SEMPER FIDELIS
gregor

Postprzez Schabu 2011-08-29, 9:06 pm

I znów wszystko pięknie ładnie,ale ktoś mi wytłumaczy jak to jest że sport w Sosnowcu umiera....
Ile lat znowu trzeba czekać aby Ludowy znów się zapełnił...
Zniszczono kosz,siatkówkę,piłkę ręczną,boks,niebawem padnie hokej...i piłka.
To jest nieprawdopodobne,duma Zagłębia Dąbrowskiego pada pod każdym względem.
Miasto które ma grubo ponad 200 tysięcy mieszkańców i cały czas w czarnej dupie.
Zaskakująca niemoc władz itd.
Rzesze kibiców którzy wychowali się na sosnowieckim sporcie :!:
Schabu

Postprzez Zibi33 2011-08-30, 8:56 am

Z powyższych wypowiedzi byłych prezesów wynika jak bardzo dbali o finanse klubu i oglądali każda złotówkę zanim ja wydali,a każdy kto interesuje się życiem klubu widział ze było inaczej. Pieniądze były trwonione na nieprzemyślane transfery i zbyt wysokie płace ,a wyjazd trzecioligowej drużyny na obóz przygotowawczy do Hiszpani to już były jaja jak berety.
Zibi33

Postprzez django 2011-08-30, 10:43 am

Górski mówi, że Miasto nie zostawi Zagłębia. Pytanie, co kryje się pod tymi słowami. Bo jeżeli Miasto po raz kolejny pożyczy klubowi pieniądze, powiększając zadłużenie, to intencje będą jasne - gra na wykończenie ZS. Teraz jeszcze się reanimuje na moment klub finansowym zastrzykiem, bo jednak wybory, no i Pseudozagłębie spotkało się zmniejszą niż oczekiwano przychylnością mediów i podzieliło środowisko kibiców. Ale za parę miesięcy sytuacja może się zmienić. Dług będzie większy, wyniki odstraszą garstkę ludzi, która jeszcze została na Ludowym, nie wiadomo co będzie z licencją. Z drugiej strony, Nowy Twór będzie podbijał beklasowe pastwiska, ściągając coraz więcej zajaranych tym małolatów, dla których Zagłębie to darcie mordy i machanie flagami. No i może się okazać, że problem rozwiąże się w ulubiony przez Kazika sposób, czyli rozwiąże się sam.
Jedyny sposób na uratowanie Zagłębia jest niestety taki, jak przedstawił Adamczyk. Miasto gwarantuje określoną sumę nie jednorazowo, ale na przykład przez dwa lata. To da możliwość perspektywicznego planowania budżetu, spłacania długów i powolnego wychodzenia na prostą, przy jak najbardziej realnym utrzymaniu na poziomie trzeciej ligi. Za tym powinny iść decyzje personalne. To o czym pisał August, czyli zatrudnienie z konkursu prawdziwego fachowca na stanowisko prezesa, przy jednoczesnym stałym monitorowaniu przez miasto sytuacji finansowej klubu i natychmiastowe reagowanie na ewentualne nieprawidłowości. Baczyński mógłby zostać w zarządzie, a nawet powinien, jako osoba mająca dobre kontakty w Mieście, natomiast za całość funkcjonowania klubu powinien odpowiadać menedżer z prawdziwego zdarzenia.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna