Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez novack 2011-08-20, 11:40 am

O aktualnej "kondycji" Zagłębia świadczy też fakt, że na OFICJALNEJ stronie Klubu po czterech kolejkach obecnego sezonu w tabeli tam prezentowanej prowadzi... Olimpia Grudziądz. Żenada!!!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez czarodziej 2011-08-21, 6:37 am

novack napisał(a):O aktualnej "kondycji" Zagłębia świadczy też fakt, że na OFICJALNEJ stronie Klubu po czterech kolejkach obecnego sezonu w tabeli tam prezentowanej prowadzi... Olimpia Grudziądz. Żenada!!!

Ale ty głupoty opowiadasz. Co ma kondycja klubu do tabeli na stronie. Po prostu może stronę prowadzą nieudacznicy. A wiem że raczej tak jest na prawdę. Przecież to ta sama klika co sportowe zagłębie. Wcisneli się na rzeczników i niezłą kasę na Zagłębiu robili. Jak była kasa to byli wielcy Panowie, nie ma kasy to się nic nie robi. Przecież 1906 także był przez nich pomijany jak się da w informacjach na SZ. Dziwi mnie tylko że klub 1906 brnie w układy z tym gościem co ma sklep na zagórzu. Przecież to jedna klika.
czarodziej

Postprzez jackie57 2011-08-21, 6:27 pm

Coraz ciemniej. Czy klub ma jakiekolwiek możliwości dokonania zmian w składzie, bo na cuda z aktualnymi zawodnikami nie liczyłbym?
jackie57

Postprzez sprechen 2011-08-22, 1:37 pm

No to ja powiem "sprawdzam" (absolutnie nie jest to cytat z billbordu-zbieżność przypadkowa). Trwa na forum zagorzała dyskusja na temat przyszłości Zagłębia, na temat działania Zarządu i grup kibicowskich. W takim razie ja proponuję aby ludzie dla których Zagłębie to naprawdę WIARA KTÓRA PRZETRWAŁA skrzyknijmy się i zbierzmy. Proponuję utworzyć Stowarzyszenie Kibiców Zagłębia, które będzie formalnie działało i wspierało klub, nie chcę aby wspomniane stowarzyszenie było bezkrytycznym obserwatorem działań Zarządu ale uczestnikiem życia klubu i pomocą dla niego. Od razu zastrzegam, nie mam żadnych aspiracji zasiadania w jakimkolwiek organie tego Stowarzyszenia. Mogę zadeklarować przygotowanie całej "papierologii" i poprowadzenie działań mających na celu jego rejestrację w KRS, i pomoc mojej skromnej osoby przy pracach Stowarzyszenia. Jeżeli wśród uczestników forum są osoby, którym ten pomysł odpowiada proszę o informację poprzez PW. Moim zdaniem kibice działający w Stowarzyszeniu będą partnerem do rozmowy na pewno lepszym niż pojedyńcze osoby fizyczne, i nacisk na Zarząd będzie większy. Absolutnie nie jest moją intencją tworzenie jakiegokolwiek "nowego" Zagłębia - żeby była jasność, ani też jakiekolwiek działania zarobkowe.
sprechen

Postprzez greno 2011-08-22, 2:24 pm

Dobrze gość pisze!
greno

Postprzez KalF92 2011-08-22, 2:41 pm

sprechen napisał(a):No to ja powiem "sprawdzam" (absolutnie nie jest to cytat z billbordu-zbieżność przypadkowa). Trwa na forum zagorzała dyskusja na temat przyszłości Zagłębia, na temat działania Zarządu i grup kibicowskich. W takim razie ja proponuję aby ludzie dla których Zagłębie to naprawdę WIARA KTÓRA PRZETRWAŁA skrzyknijmy się i zbierzmy. Proponuję utworzyć Stowarzyszenie Kibiców Zagłębia, które będzie formalnie działało i wspierało klub, nie chcę aby wspomniane stowarzyszenie było bezkrytycznym obserwatorem działań Zarządu ale uczestnikiem życia klubu i pomocą dla niego. Od razu zastrzegam, nie mam żadnych aspiracji zasiadania w jakimkolwiek organie tego Stowarzyszenia. Mogę zadeklarować przygotowanie całej "papierologii" i poprowadzenie działań mających na celu jego rejestrację w KRS, i pomoc mojej skromnej osoby przy pracach Stowarzyszenia. Jeżeli wśród uczestników forum są osoby, którym ten pomysł odpowiada proszę o informację poprzez PW. Moim zdaniem kibice działający w Stowarzyszeniu będą partnerem do rozmowy na pewno lepszym niż pojedyńcze osoby fizyczne, i nacisk na Zarząd będzie większy. Absolutnie nie jest moją intencją tworzenie jakiegokolwiek "nowego" Zagłębia - żeby była jasność, ani też jakiekolwiek działania zarobkowe.

Zatem działajcie jestem niezmiernie ciekaw co z tego wyjdzie.
KalF92

Postprzez zaglebie76 2011-08-22, 2:49 pm

Jeżeli uda się założyć takie stowarzyszenie to już będzie duży przełom ,bo do tej pory osoby które były decyzyjne jakoś nie wykazywały wielkich chęci do jego założenia i wynajdowały mnóstwo wymówek żeby tego nie zrobić.
Dyskusja trwała latami i nie było widać efektów.
Mam nadzieję że teraz ,bez "hamulcowych" się uda.
zaglebie76

Postprzez novack 2011-08-22, 3:54 pm

Dni Zagłębia są policzone? ''Bzdura, fabryka pracuje''

O Zagłębiu mówiło się kiedyś, że oferuje pracę "na dwa palce" - pieniądze przeliczyć, zegarek nakręcić. Te czasy już się skończyły.

Leszek Baczyński to zdecydowanie prezes na trudne czasy. Gdy umówiliśmy się na rozmowę, myślałem, że spotkam przygnębionego człowieka, zasmuconego wizją upadku zasłużonego klubu. A tu zaskoczenie!

Wojciech Todur: Czy to prawda, że dni Zagłębia są policzone?

Leszek Baczyński: Bzdura! Fabryka Zagłębie działa pełną parą. Właśnie przejęliśmy cztery grupy trampkarzy z Akademii Piłki Nożnej Zagłębie. Mamy też juniorów - razem osiem drużyn. Szkolenie i ciągłość pracy na europejskim poziomie. Te grupy są jak pasy transmisyjne, którymi popłynie paliwo napędzające przyszłe sukcesy pierwszej drużyny.

Akademia Piłkarska to nietrafiony pomysł?

- Ze szkoleniem młodzieży jest jak z bigosem. Przepis niby jeden, a w każdym domu smakuje potem inaczej. Utarło się teraz, że każdy klub powinien mieć akademię. Mają je największe europejskie firmy, a gdy zaczyna się walka o punkty, to i tak sięgają po obcokrajowców, perełki z innych drużyn. Akademia nie jest lekarstwem na wszystkie bolączki.

Drugi raz objął pan stery Zagłębia w chwili, gdy klub ma olbrzymie problemy finansowe. Teraz jest trudniej?

- Zdecydowanie łatwiej. W 1995 r. reaktywowaliśmy klub na nowo w dwa lata po bankructwie. Dziewięć na dziesięć osób mówiło nam wtedy, że nic z tego nie wyjdzie. Nie mieliśmy nic. Miasto stało z boku, stadion i budynek klubowy były ruiną. Wtedy też zaczęliśmy od swoich chłopaków, od młodzieży. Było tak biednie, że dresy kupowaliśmy na kilogramy. Ale powoli, krok po kroku wspinaliśmy się wyżej, aż do pierwszej ligi.

Wtedy jednak nie było takich długów?

- Od długów zdecydowanie gorszy jest brak perspektyw. Za każdym długiem kryje się człowiek, a z człowiekiem można się już dogadać. Prawda? W 2000 r., gdy Zagłębie wróciło do drugiej ligi [dziś to liga pierwsza - przyp. red.], sytuacja była gorsza niż dzisiaj. Czy ktoś jeszcze pamięta, że po tamtym awansie z drużyną rozstał się trener Krzysztof Tochel, który wybrał ofertę KSZO? Wtedy złapałem już za wszystkie klamki i... znikąd pomocy.

W końcu jednak pojawili się Włosi.

- Pamiętam, że byli zdziwieni, że nie muszą za nic płacić. Włosi byli jak impuls. Inwestor, którego tak bardzo dzisiaj potrzebujemy. Proszę mi wierzyć, dzisiejsze Zagłębie w porównaniu z tym sprzed dekady jest zdecydowanie bardziej atrakcyjne dla sponsorów. Obiekty? Proszę, jak na tacy. Przecież nasz ośrodek jest gotowy do przyjęcia drużyn przed Euro 2012. Przychylność miasta? Jest udziałowcem spółki. Do tego wykształcona kadra trenerska. Dopływ młodzieży. Przychylność innych zagłębiowskich klubów. To są atuty, których przed laty nie mieliśmy. Takiej fabryki się na zamyka! Za dużo i za lekko zlikwidowano już w Sosnowcu.

Pan jednak za włoskimi czasami nie tęskni.

- Coś w tym jest. Lubię słuchać wielu osób, ale decyzję podejmuję sam. Za włoskich rządów czułem się trochę jak tygrys w klatce ( śmiech ).

Mówi pan, że dzisiejsze Zagłębie ma wiele atutów. Jednego jednak brakuje - entuzjazmu kibiców. Część wolała nawet założyć własny klub.

- Jedni chodzą do teatru, inni słuchają disco polo, a jeszcze inni wolą dopingować kibicowskie Zagłębie. Takie czasy. Każdy ma prawo do wyboru rozrywki.

Jaka kwota ratuje dziś Zagłębie?

- Półtora miliona złotych i mamy spokój. Szczególnie przy cięciach, jakich ostatnio dokonaliśmy. Koszt utrzymania klubu spadł o 50 procent.

Ratunkiem dla spółki ma być przejęcie 51 procent akcji, którymi dysponują Dariusz Kozielski i Grzegorz Książek, przez miasto.

- Gdyby miasto przejęło te akcje i w ten sposób dokapitalizowało klub, to byłby wymarzony scenariusz. Kozielskiego z Książkiem proszę jednak nie przekreślać. Zagłębie wciąż może liczyć na ich pieniądze, a co więcej, dzięki ich zaangażowaniu pojawią się kolejni sponsorzy. Liczę też na wsparcie byłego właściciela Krzysztofa Szatana.

Nieoficjalnie mówi się, że dług Zagłębia sięga trzech milionów złotych. Ma pan jakąś teorię, w jaki sposób powstał?

- Spotykam wiele osób, które mówią: „Leszek, jak wygram w totka, to masz u mnie milion”. Uśmiecham się, dziękuję, ale wydatków nie zwiększam, bo przecież wiem, że oni tej szóstki nigdy nie trafią. Moich poprzedników też ktoś klepał po plecach i mówił „będzie milion”. Ich błąd polegał na tym, że oni uwierzyli, że te pieniądze już mają. O Zagłębiu mówiło się kiedyś, że oferuje pracę „na dwa palce” - pieniądze przeliczyć, zegarek nakręcić. Te czasy już się skończyły.

Mówi pan, że Zagłębie to fabryka, która potrzebuje inwestora. A nie jest czasem tak, że znowu złapał pan już za wszystkie klamki, a znikąd pomocy?

- Tak było w latach 90. Teraz osoby, które są przychylne Zagłębiu, same zgłaszają się do klubu. Inna sprawa, że czasami wskazują drzwi, do których nie ma klamki. Wierzę, że jeszcze nie ma...

Trochę w tle zostawiliśmy drugoligowy zespół, a ten gra bardzo przeciętnie. Nie obawia się pan o wynik sportowy?

- Drużynie brakuje jakości. W czasach, gdy Zagłębie stało takimi piłkarzami jak: Witold „Giga” Majewski, Aleksander Dziurowicz, Czesław Uznański czy Andrzej Gaik, usłyszałem: „Jak się ma siedmiu, ośmiu prawdziwych zawodników, to resztę jedenastki mogą uzupełnić kołki z płotu”. My takich „siedmiu, ośmiu” jeszcze nie mamy. Ale spokojnie: wychowamy!

Rozmawiał Wojciech Todur, GW Katowice
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez dardawsz1 2011-08-22, 7:15 pm

sprechen napisał(a): W takim razie ja proponuję aby ludzie dla których Zagłębie to naprawdę WIARA KTÓRA PRZETRWAŁA skrzyknijmy się i zbierzmy.

Proponuję utworzyć Stowarzyszenie Kibiców Zagłębia, które będzie formalnie działało i wspierało klub, nie chcę aby wspomniane stowarzyszenie było bezkrytycznym obserwatorem działań Zarządu ale uczestnikiem życia klubu i pomocą dla niego. Od razu zastrzegam, nie mam żadnych aspiracji zasiadania w jakimkolwiek organie tego Stowarzyszenia. Mogę zadeklarować przygotowanie całej "papierologii" i poprowadzenie działań mających na celu jego rejestrację w KRS, i pomoc mojej skromnej osoby przy pracach Stowarzyszenia.

Jeżeli wśród uczestników forum są osoby, którym ten pomysł odpowiada proszę o informację poprzez PW.

Ja podpisuję się pod tym i już wysyłam Ci swój akces.

Apeluję do sympatyków Zagłębia Sosnowiec z Kresowej,tych którzy maja nasz klub w sercu o zgłaszanie się do sprechena w wiadomej sprawie.Zarówno wiekowych jak ja,którzy odwiedzają Ludowy od lat ...dziestu ale również młodzież bo to jest przyszłość naszego ukochanego jedynego Klubu.

Jednocześnie proszę sympatyków Zagłębia o nie karmienie zwolenników 1906 w temacie "zespól w B klasie".
Wasze wpisy i tak nic nie dadzą,klamka zapadła i tyle.Ich klub, ich temat ich problemy. Po co Wam usłyszeć że macie robić laskę Leszkowi B czy też że jesteście pajacami czy parówami.

Milczenie jest zlotem więc cisza na temat 1906 a zajmijmy się swoimi sprawami.
dardawsz1

Postprzez Obiektywny 2011-08-22, 9:30 pm

Niepokoi mnie fakt że Pan Leszek ciągle odnosi się do przeszłości, szanuje go ale jestem niemal pewien że nic nie wskóra w klubie. Jest mowa o cięciach wydatków, smutne jednak że prezes nie podał swoich zarobków które są nie dużo mniejsze od uposażenie pana Adamczyka.Kolejny człowiek z miasta , który bez pomocy z magistratu nic sam nie zdziała.
Obiektywny

Postprzez czarodziej 2011-08-23, 4:37 am

Też zauważyłem że Baczyński nie ma pomysłu na klub. Zaczyna wracać do tego co było jak był Prezesem kilka lat temu. Do współpracy bierze te same firmy, czyli robi z powrotem stare układy. Do tego stopnia zaczyna być to chamskie, że firma Vigo podebrała projekt strojów Legea z lat jak Baczyński był Prezesem. Klub rzeczywiście tonie w długach, a wierzyciele już nie chcą czekać. Dzisiaj są takie czasy, że długów się nie da zamieść pod dywan, tylko trzeba je spłacać. Kilka lat temu jak był Prezesem to marketing sie robił sam. Oni kupowali mecze a kibic nieświadomy chodził i oglądał niby widowiska. Dziś kibic ma to gdzieś. Możę warto było rozpisać konkurs na Prezesa społecznego. Myślę że kilka osób, dobrych menadżerów z chęcią potraktowało by taki rodzaj pracy jako możliwość wykazania się swoimi umiejętnościami.
czarodziej

Postprzez PawełK 2011-08-23, 8:19 am

Dramatyczny apel prezesa Baczyńskiego

Kamil Rawski / sosnowiec.info.pl
W dniu wczorajszym do Urzędu Miejskiego i Rady Miejskiej w Sosnowcu wpłynęło pismo, w którym prezes Zagłębia S.A. Leszek Baczyński informuje o bardzo trudnej sytuacji finansowej spółki i prosi o niezwłoczną pomoc ze strony miasta.

W chwili obecnej klub nie posiada żadnych środków finansowych. Tymczasem dla zapewnienia działalności spółki do końca bieżącego roku potrzebna jest kwota 1,5 mln zł. Prezes twierdzi, że z braku środków już najbliższy mecz (27 sierpnia) na Stadionie Ludowym może się nie odbyć. Ponadto, na 1 września wezwano do PZPN przedstawiciela spółki w związku z zadłużeniem wobec piłkarzy (100 tys. zł), co może się skończyć cofnięciem licencji na grę w II lidze.

Baczyński prosi o jak najszybsze dofinansowanie spółki oraz o ujęcie w w budżecie miasta na rok przyszły odpowiedniej kwoty na jej działalność. Prezes szacuje budżet klubu w 2012 r. na kwotę 4 mln zł. Brak szybkich decyzji spowoduje konieczność podjęcia uchwały o likwidacji spółki – uważa prezes Zagłębia S.A.

Przed tygodniem Baczyński skierował do zastępcy prezydenta miasta Agnieszki Czechowskiej – Kopeć sprawozdanie ze swojej działalności za okres 1.07 – 15.08.2011 r. W tym czasie miesięczny koszt utrzymania klubu uległ zmniejszeniu o 150 tys. zł i dziś wynosi 250 tys. zł. W ramach działań oszczędnościowych rozwiązano umowę o pracę z dyrektorem sportowym, kilkoma szkoleniowcami, firmą marketingową i kilkoma piłkarzami oraz zrezygnowano z obozu przygotowawczego do sezonu w Dzierżoniowie (koszt 50 tys. zł), podpisano w sposób korzystny dla spółki ugodę z piłkarzem Lilo. Złą sytuację finansową pogłębia bardzo słaba frekwencja na Stadionie Ludowym, która powoduje, że organizacja meczu oznacza stratę w wys. 15 tys. zł. Baczyński prosi też o przymuszenie Marka Adamczyka, byłego prezesa Zagłębia S.A., do rozliczenia dotacji miasta na szkolenie młodzieży.

Przewodniczący komisji budżetowej Karol Winiarski nie jest zaskoczony prośbą Leszka Baczyńskiego. - Dziwić może jedynie dramatyczny ton, w jakim prośba jest sformułowana. Od kilku miesięcy wiadomo bowiem, że na spłatę starych długów i na bieżące utrzymanie klubu potrzebne będą ogromne pieniądze. Wiadomo też było, że pół miliona przekazane spółce miesiąc temu, to kropla w morzu potrzeb i bez podjęcia strategicznych decyzji co do przyszłości klubu jest to skrajna nieodpowiedzialność. Jeżeli teraz okazałoby się, że budżetu miasta nie stać na zaspokojenie potrzeb spółki i konieczna będzie jej likwidacja, oznaczać to będzie utratę wszystkich do tej pory zainwestowanych przez miasto pieniędzy (w tym roku jest to już 1,5 mln zł). Oczywiście odpowiedzialność za to ponosi prezydent miasta i Rada Miejska - komentuje Winiarski.

Przewodniczący komisji kultury, sportu i rekreacji Tomasz Mędrzak uważa, że adresatem pisma prezesa Baczyńskiego powinien być w pierwszej kolejności prezydent Sosnowca. - Prezydent, jako przedstawiciel właściciela, powinien jasno określić swoje stanowisko. Nie ulega wątpliwości, że klub w przeszłości był prowadzony nad wyraz niegospodarnie i że podjęte kroki naprawcze są mocno spóźnione. Mam też wrażenie, że radnych traktuje się bardzo instrumentalnie. Często na komisjach nie możemy uzyskać od przedstawicieli UM konkretnych informacji o stanie finansów spółki. W efekcie dopiero teraz dowiadujemy się o braku rozliczenia dotacji na szkolenie młodzieży – konstatuje Mędrzak.

Komisja budżetowa Rady Miejskiej zbiera się 30 sierpnia, w przeddzień sesji Rady Miejskiej, która może podjąć uchwałę ws. dofinansowania klubu, o ile projekt nowelizacji budżetu zgłosi prezydent miasta.

źródło: http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,19876

Wczoraj fabryka pracowała pełną parą, dziś dramatyczne listy w Urzędzie... Pytanie kto kłamie i opowiada bajki? Prezes czy dziennikarze? A może ktoś myślał, że sprawa nie wyjdzie?
PawełK
pyszałek

Postprzez Zibi83 2011-08-23, 9:54 am

PawełK napisał(a):Złą sytuację finansową pogłębia bardzo słaba frekwencja na Stadionie Ludowym, która powoduje, że organizacja meczu oznacza stratę w wys. 15 tys. zł.

Brawo dla tych co krzyczeli "Wiara która przetrwała" czy "z Zagłębiem na dobre i na złe" a teraz latają na "mecze" Zagłębia 1906 a nie na Ludowy.
Zibi83

Postprzez Obiektywny 2011-08-23, 10:34 am

A moim zdaniem to wina tylko i wyłącznie prezesa, zamiast zamknąć trybunę otwartą to on sobie podnosi koszty.
Na krytą stała cena i każdy by tam się zmieścił. Kibice też zadłużyli klub?
Za czasów Adamczyka gdy kibice chodzili na Ludowy również były bardzo duże straty co mecz.
Zaraz kolega powyżej napiszę że wini kibiców za zadłużenie. Trochę obiektywizmu
Obiektywny

Postprzez novack 2011-08-23, 10:38 am

No to jak jest z tą "fabryką" panie Leszku?
novack

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna