Budżet miasta kontra Stadion Ludowy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Krawiec nz 2003-11-02, 3:58 pm

Sulpy, przeczytaj więcej postów na ten temat. Jak można wypowiadać się czytając dwa ostatnie posty. Stowarzyszenie lub fundacja powinno powstać bo nie ma w tym momencie ludzi , którym się po prostu chcę to zrobić. Cel stowarzyszenia/ fundacji , to kwota potrzebna na dodatkowe 5 tys. miejsc czyli ok. 10 mln zł.

Dla porównania przebudowa patelni 130 mln
Hala sportowa w DG 30 mln

Powtórzę, że biorąc pod uwage nasz kibicowski potencjał jest to zupełnie realne. Jeśli teraz za to się nie zabierzemy to tak jak pisałem będziemy się musieli zadowolic malizną rzuconą łaskawie przez władze miasta tuz wyborami.

Zróbmy teraz (do 2006 r) drugą kondygnację czyli kawałek czegoś ekstara.

Oczywiście podstawą są pieniądze z miejskie ( choćby 2 mln ) Wówczas resztę można uzyskać pisząc wnioski grantowe do :

- urzędu wojewódzkiego,
- ministerstwa,
- uefa,
- instytucji unii europejskiej
- prywatny biznes

i cholera wie jeszcze gdzie , w miarę pracy nad projektem wiedza się poszerza.

Damy radę :!: :!: :!: :?: :?: :?:
Krawiec nz

...

Postprzez Krawiec 2003-11-02, 4:20 pm

Przed chwilą wyczytałem na stronie Odry, że całkowity koszt remonu tej nowej wysokiej trybuny o pojemnosci 4,5 tys. widzów wyiósł 5,6 mln złotych. Czyli połowe mniej niz zakładałem .

"Nową trybunę południową wybudowano za 5,6 mln złotych (1/3 dało miasto, resztę UKFiT)"
Krawiec

Postprzez anonimek1906 2003-11-03, 12:28 am

Ja jestem ZA stworzeniem takiej grupy/organizacji. Przyszłego architekta juz macie:D..pozdro dla marzycieli....od marzen sie zaczyna!
anonimek1906

...

Postprzez Krawiec nz 2003-11-03, 7:20 am

anonimek1906 napisał(a):Ja jestem ZA stworzeniem takiej grupy/organizacji. Przyszłego architekta juz macie:D..pozdro dla marzycieli....od marzen sie zaczyna!

Bogu dzięki, że jesteś !
Krawiec nz

Budżet miasta

Postprzez zgredos 2003-11-03, 9:53 am

Krawiec masz fajne pomysły ale dalej nie wiem skąd weżmiesz kasę. Na UM nie ma co liczyć zobacz jakie jest w mieście bezrobocie, wytłumacz bezrobotnym że najpierw wybudujemy stadion. Piszesz o UEFA i UE zgoda ale kto miałby do tych instytucji wystąpić-kibice?
Ja też chciałbym oglądać Zagłębie w I lidze na pięknym stadionie ale byćmy realistami.
zgredos

Re: Budżet miasta

Postprzez WOJTEK 2003-11-03, 10:33 am

zgredos napisał(a):Krawiec masz fajne pomysły ale dalej nie wiem skąd weżmiesz kasę. Na UM nie ma co liczyć zobacz jakie jest w mieście bezrobocie, wytłumacz bezrobotnym że najpierw wybudujemy stadion. Piszesz o UEFA i UE zgoda ale kto miałby do tych instytucji wystąpić-kibice?
Ja też chciałbym oglądać Zagłębie w I lidze na pięknym stadionie ale byćmy realistami.
WŁAŚNIE.BO NA RAZIE JEST TYLKO WIZJONERSTWO I "SZKLANE DOMY".NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE :"KTO DA KASĘ ?".BO NIGDZIE NIE WIDAĆ ODPOWIEDZI...Z PARTYJNYM POZDROWIENIEM.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Krawiec 2003-11-03, 6:17 pm

zgredos napisał(a):Krawiec masz fajne pomysły ale dalej nie wiem skąd weżmiesz kasę. Na UM nie ma co liczyć zobacz jakie jest w mieście bezrobocie, wytłumacz bezrobotnym że najpierw wybudujemy stadion. Piszesz o UEFA i UE zgoda ale kto miałby do tych instytucji wystąpić-kibice?

Zgredos, chyba masz zle mniemanie na temat kibiców. Osobiście znam kilku ekonomistów, informatyków, prawników , Niektórzy po renomowanych uczelniach. Już mnie mdli podsuwanie przykładów ale popatrz na legię czy lecha - jak tam kibice przejęli inicjatywę . To co sie tam dzieje nie zrobiło sie przecież samo.

Wojtek, szklane domy to twoje pisanie o 20 -30 tysięcznej frekwencji, a nie próba organizacji stowarzyszenia . Gdzie ma te twoje 20-30 tys siedziec, na drzewach :lol: . Może mi odpowiesz gdzie widzisz tych ludzi ?
Krawiec

Postprzez WOJTEK 2003-11-03, 8:21 pm

Krawiec napisał(a):

Zgredos, chyba masz zle mniemanie na temat kibiców. Osobiście znam kilku ekonomistów, informatyków, prawników , Niektórzy po renomowanych uczelniach. Już mnie mdli podsuwanie przykładów ale popatrz na legię czy lecha - jak tam kibice przejęli inicjatywę . To co sie tam dzieje nie zrobiło sie przecież samo.

Wojtek, szklane domy to twoje pisanie o 20 -30 tysięcznej frekwencji, a nie próba organizacji stowarzyszenia . Gdzie ma te twoje 20-30 tys siedziec, na drzewach :lol: . Może mi odpowiesz gdzie widzisz tych ludzi ?
GDZIE JA PISAŁEM O 20-30 TYS ???
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Wally 2003-11-03, 8:37 pm

Wojtek teraz pisze nie w temacie,ale w sobote skonczyłem czytac rozdział "Szklane domy" w "Przedwiośniu" :D Ja nie wiem,co pisać w tym temacie :roll: Zaczął się remont krzesełek i potem miały być kolejne zmiany na naszym stadionie,a skończyło się na wybudowaniu nikomu niepotrzebnego sektora przy "kiełbaskach" :? A,co do przebudowy czy nawet budowy nowego stadionu nie ma co narazie liczyć,bo jestesmy po prostu biedni!! I nawet nasz ambitne plany nic tu nie pomogą...
Wally

Budżet miasta

Postprzez zgredos 2003-11-03, 9:29 pm

Moim zdaniem żeby coś ruszyło trzeba mieć poparcie Rady Miejskiej i dyrektora klubu. To oni mogą wystąpić o dofinansowanie remontu do UEFA, UE,lotto itd a nie kibice.
zgredos

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2003-11-04, 12:32 am

Krawiec a ja nie tylko się urodziłem w Sosnowcu ale moja rodzina mieszka tutaj od conajmniej czterech pokoleń więc nie mów mi że tak ci zależy na tym mieście.

CO do krzesełek które nam zamontowali na stadionie - panowie nie byłoby tych krzesełek gdyby w tym czasie geant nie budował swojego sklepu i nie odpalił kasy na remont.

Po co się martwić stadionem jak nasi kopacze mogą znowu sobiue zapieprzyć awans do II ligi a sądze że nowy obiekt na 3 ligę jest potrzebny jak cholera.

Krawiec przemyśl sobie jeszcze raz kwestie całych kosztów budowy stadionu powtarzam całych.

Chcesz założyć stowarzyszenie to przejdż się do sądu gdzie zobaczysz że taka rejestracja trwa kilka dobrych miesięcy.

Po pierwsze trzeba też spytać właściela klubu czy jest wogóle zainteresowany rozbudową stadionu - bo bez jego zgody żaden stadion nie powstanie a jeżeli już miasto sobie go wybuduje to to klub który będzie na nim grał nie będzie Zagłębiem bo prawa do nazwy firmy ma właściciel.

Powtarzam jeszcze raz jka będą pieniądze będzie stadion - region na 100 % nie wzbogaci się nawet o złotówkę jeśli zbudujemy nowy stadion - to nie stadiony a raczej dobra infrastruktura czyli np. drogi przyciągają inwestorów.

A i odpierdol się od Wojtka - bo to na 100000000000000000000% wierniejszy kibic Zagłębia niż ty.

Pisanie wniosków o dofinansowanie budowy nie jest takie proste bo po pierwsze trzeba mieć jakieś własne środki na inwestycje a po drugie nie dość że długo się czeka to nie ma pewności że się je otrzyma.
Ministerstwo edukacji i sprti odpada bo jak pamiętam to Ruch , GKS, KSG i wiele i\nnych klubów złożyło tam wnioski o dofinansowanie i za dużo kasy nie dostali lub wogóle.

I nie mów mi że się kłóce i napinam na internecie bo to ja myśle realistycznei w przeciwieństwie do ciebie. A jak potrzebujesz coś wyjaśnić to służe na wyjeździe do Głogowa chyba że cie wielki kibicu na nim nie będzie.
Uwielbianyprzezwszystkich
Adventure Group

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2003-11-04, 12:34 am

A i jeszcvze jedno jakbyś był takim wielkim kibicem to byś wiedział że takie stowarzyszenie kibiców już powstaje i że pewnie mogłoby otworzyć konto zbiórki na nowy stadion.
Uwielbianyprzezwszystkich
Adventure Group

Postprzez Gość 2003-11-04, 7:24 am

Sosnowiecka część AG napisał(a):Po pierwsze trzeba też spytać właściela klubu czy jest wogóle zainteresowany rozbudową stadionu - bo bez jego zgody żaden stadion nie powstanie a jeżeli już miasto sobie go wybuduje to to klub który będzie na nim grał nie będzie Zagłębiem bo prawa do nazwy firmy ma właściciel.

Po co pytać właściciela klubu? Przecież stadion nie jest własnością klubu tylko miasta.

Zresztą właściciel pewnie by się tylko ucieszył, gdyby nie musiał wykładać ani złotówki ze swojej kasy i Zagłębie mogłoby grać na nowym/rozbudowanym stadionie. Bo co innego miałby zrobić? Wkurzyć się na miasto, że wybudowało nowy stadion i przenieść się na stadion Czarnych albo Zewa Kazimierz (pozdro dla WOJTKA)?
Gość

Postprzez bankier 2003-11-04, 7:33 am

sosnowiecka część AG napisał:

... "A i odpierdol się od Wojtka - bo to na 100000000000000000000% wierniejszy kibic Zagłębia niż ty" ...

pomyliłeś się o jedno ZERO!

:D :D :D
bankier

Postprzez WOJTEK 2003-11-04, 8:18 am

bankier napisał(a):sosnowiecka część AG napisał:

... "A i odpierdol się od Wojtka - bo to na 100000000000000000000% wierniejszy kibic Zagłębia niż ty" ...

pomyliłeś się o jedno ZERO!

:D :D :D
ALE MACIE PROBLEMY...
WOJTEK
Adventure Group

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna