Budżet miasta kontra Stadion Ludowy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2003-10-31, 2:04 pm

Na początku jakieś 20 mln. rzeczywiście to bardzo mało biorąc pod uwagę jakie mamy bogate społeczeństwo - u nas mieszkają sami milionerzy nie ma biednych bezrobotnych i bezdomnych - istny raj. A pomyślałeś chociaż ile by kosztowało wybudowanie parkingów dróg doajzdowych, sektora dla gości, wyrównania terenu, budowy boisk treningowych, budynku klubowego, doprowadzenia mediów ( bo przecież chcemy mieć światło a przyłaczenie jest bardzo drogie ale zapomniałem elektrownia będzin zrobi to za darmo w końcu to spółka non profit ) i jak by się podliczyło to wyjdzie pewnie z kolejne 20 mln ale co to jest marne grosze zrobimy kweste w centrum i się pieniądze znajdą. Ludzie opamiętajcie się to nie czasy komuny że miasto da teren za darmo sponsorzy wybudują nam stadion też za darmo - wszystko to interes i każdy musi mieć z tego zysk. Materiały nie będą tańsze bo przecież nawet jak kupujesz stal od Huty to oni nie liczą kosztów transportu tylko kalkulują za ile mają sprzedać żeby im się to opłacało - no chyba że nam wszystko wybudują w czynie społecznym a stadion nazwiemy im. E. Gierka
Uwielbianyprzezwszystkich
Adventure Group

...

Postprzez Krawiec 2003-10-31, 2:39 pm

Biorąc pod uwage stan ekonomiczny Zagłebia, to nie powinno powstać to co zostało zrobione na ludowym, bo myśląc socjalnie tą kasę należało przeznaczyć choćby na szpitale miejskie. Udało się zrobić jedna stronę w krzesełkach bo akurat był koniec kadencji i Czarski chcial sie przypomnieć.

Ale ja mówię o czyms innym . O inwestycji w obiekt który da Zagłębiakom ( nie tylko Sosnowiczanom) wiarę w to, że mozna na tej ziemi wszystko osiągnąć , że to obszar wielkich mozliwości. Chodzi o symbol , który po latach zapaści przywróci nam dumę i wiarę oraz skupi uwage reszty kraju.

Gdybyś sapojrzał na historię i architekturę Zagłębia nie tylko okresu PRL a wcześniejszą to wiedziałbyś ,ze takie symbole to charakter tej ziemi. mówię o obiektach publicznych metropolitarnych budowanych w szczerych polach. W zasadzie poza Będzinem i Czeladzia , nasze miasta wyrosły ze
szczerych pól czyli wszystko było budowane na tzw zadupiu.

Dworzec Głowny PKP, Sosnowiec
Magistrat, Sosnowiec
Kościół w centrum DG

A jeśli chodzi o PRL

Wielki nieekonomiczny przemysł i osiedla mieszkaniowe ale na miarę dużych soc-metropolii , które przy całej niegospodarności dają dziś Zagłębiu olbrzymi potencjał rozwojowy.

W takiej przestrzeni się wychowalismy i teraz trzeba to kontynuowac żeby powrócic do polskiej pierwszej ligi nie tylko piłkarskiej.

Miejsc parkingowych koło Auchan i Leroya jest aż nadto. Dałem ci konkretne przykłady cen obiektów wybudowanych nie za Gierka i tzw komuny tylko w ostatnich latach . Więc jeśli chodzi o pieniądze publiczne to nie są to duże koszty. Wraz ze wszystkimi robotami myśle ze w 25 mln spokojnie mógłby się pierwszy etap zamknąć.

Co do komercyjności stadionu. Napisałem, że można wykorzystać przestyrzenie pod trybunami do działności handlowej tak jak na wielu stadionach europejskich.

Zarzuciłeś mi jakieś myślenie z poprzedniej epoki . Pokaż mi zatem przykłady znanych zachodnioeuropejskich stadionów zbudowanych przez prywatny biznes ? Niemal wszystkie te obiekty są publiczne i maja służyć lokalnym społecznosciom, a biznes wokół stadionów służy ich utrzymaniu. Niektóre regiony czy miasta traktują je jak własne wizytówki , które ściągają uwage inwestorów.
Krawiec

Re: ...

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2003-10-31, 4:56 pm

Krawiec napisał(a):Zarzuciłeś mi jakieś myślenie z poprzedniej epoki . Pokaż mi zatem przykłady znanych zachodnioeuropejskich stadionów zbudowanych przez prywatny biznes ? Niemal wszystkie te obiekty są publiczne i maja służyć lokalnym społecznosciom, a biznes wokół stadionów służy ich utrzymaniu. Niektóre regiony czy miasta traktują je jak własne wizytówki , które ściągają uwage inwestorów.

Człowieku przykłady tych stadionów to PSV, Schalke, Dortmund, Hamburg i to nie jest cała lista jeszt jeszcze Leverkusen ale co tu gadać każde miasto na zachodzie buduje stadiony bo ma na to kase. Obserwując polską rzeczywistość można zmienić stary tekst po co nam prz3edszkola i szkoly budujmy koscioly na budujmy stadiony. Ja mam w dupie że w jakimś tam Włocławku buduje się stadion albo na jkimś innym zdupiu co z piłką nożną nie ma nic wspólnego niech dalej powstają grocliny i amiki. Ja nikomu nie zazdroszczę ani nie chcę promować miasta i jakiś kolesi na stołkach których gówno klub interesuje a będą zasłu żeni dla miasta tym że nam stadion wybudują. Pomysł z nowym stadionem jest strasznie głupi i to tyle trzeba przebudować Ludowy i to na 100$ będzie tańsze.
Adventure Group

Postprzez bankier 2003-10-31, 6:13 pm

to będziemy gnić w piłkarskim trzecim świecie - a pierwsza liga bedzie we włocławku, wornkach, nowym dworze, łęcznej czy grodzisku! bo tam ktoś potrafi zrobić "coś" z "niczego". a my będziemy mieli naszą "dumę" i "tradycję" - tyle, że wszyscy będą mieli nas w dupie! :evil: i powolutku zapomną o takim mieścach jak Sosnowiec, Będzin, Czeladź czy Dąbrowa Górnicza!
bankier

Postprzez CharoN^ 2003-10-31, 8:15 pm

bankier napisał(a):to będziemy gnić w piłkarskim trzecim świecie - a pierwsza liga bedzie we włocławku, wornkach, nowym dworze, łęcznej czy grodzisku! bo tam ktoś potrafi zrobić "coś" z "niczego". a my będziemy mieli naszą "dumę" i "tradycję" - tyle, że wszyscy będą mieli nas w dupie! :evil: i powolutku zapomną o takim mieścach jak Sosnowiec, Będzin, Czeladź czy Dąbrowa Górnicza!

Mądry komentarz i z sensem bankier. Całkowicie się zgadzam co do każdego słowa. Kluby o miastach z paroma tysiącami ludzi potrafią grać w 1 lidze a nawet w pucharach, a nasze Zagłębie, z piękna i niesamowicie bogatą tradycją gnije na nizinach ... . Zarząd i pan Rudy muszą zająć się tą sprawą !:.:!:.:!
CharoN^
Zagłębiak

...

Postprzez Krawiec nz 2003-10-31, 8:58 pm

Ta cała twoja lista to zazwyczaj kluby typu amica i groclin w wersji zachodniej . tj : Bayer Leverkusen, PSV, NEC itp . Wyłamuja sie z tej listy Schalke i Dortmund ale one też miały stadiony komunalne . Cała reszta w Niemczech oraz Hiszpania, Włochy i Anglia gra na stadionach miejskich. Gdyby nie wsparcie kolesi na stołakach , kórzy na całym świecie od lat sypią kasa na stadiony piłkarskie, futbol miałby status hokeja na trawie. No chyba, że proponujesz remont stadionu Ludowego w czynie społecznym.

Mówisz, że nie chcesz żeby jacys kolesie na stołkach szczycili sie nowym stadionem. Zaapamiętaj to co ci teraz powiem , w 2006 bedzie tylko jeden beneficjent tej popularnosci, czyli obecny prezydent Sosnowca. W roku wyborczym jak z kapelusza wyciągnie kilka milionów na dokonczenie tzw "modernizacji" Ludowego - wszcy bedą happy, a Górski zaliczy drugą kadencję.

Po kilku latach okaże się, że zmodernizowany stadion to poziom trzeciego świata. Wtedy ktoś światły wpadnie na pomysł zbudowania nowego stadionu. A my kibice bedziemy czekać z założonymi rękami aż pojawi sie w Sosnowcu drugi Drzymała czy Cupiał . W 2010 r. doczekamy się lub nie doczekamy prywatnego stadionu gdzieś w Maczkach bo tam jedynie zostanie wolna powierzchnia.

Trza śledzić to co dzieje sie we Włocławku bo to dobry poligon doświadczalny. Tam przychodziło kiedys podobno po 20 tys. na mecze, więc sytuacja jest podobna. Duży głód piłki i chęć promocji miasta i regionu (Kujawy).

Teraz jest najlepszy moment żeby coś wskurać i zacząć robić, bo po pierwsze 100-lecie klubu, a po drugie ci na górze w Zagłębiu chca się bratać.
Krawiec nz

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2003-10-31, 9:39 pm

O tych stadionach to przesadziłeś otóż w Turynie chcą zbudować własny stadion a nie miejski, to sam w mediolanie. W Hiszpani stadiony realu czy barcy i wieliu innych klubów są ich własnością to samo jest zresztą w Anglii i nie są to kluby typu amica albo groclin to tyle w tym temacie. Jak nie wiesz to poszukaj sobie wiadomości na internecie a potem o tym pisz na forum .
Na 100 % mogę się założyć że miasto nie da nic na remont w 2006 przed wyborami bo kasa pójdzie na drogi i na infrastrukture bo tym się przyciąga sponsorów a nie stadionem.
Skoro piszesz że stadion to taki prestiż to co ma powiedzieć Legia ze swoją Łazienkowską, łódź kraków i nne miasta z piłką pierwszoligową.

Założe się także że we Włócławku też nic nie zbudują to samo w szczecinie i w kielcach bo jak korona nie awansuje to sponsor sie pewnie wycofa i beda nici ze stadionu.

My nie potrzebujemy nowego obiektu można zmodernizować stary i to będzie najlepsze wyjście z problemu . Wystarczy zbudować na początek jedną trybunę betonową i to tyle bo z grą naszych chłopaków to nawet jak awansujemy do 2 ligi w co wierze nie mamy szans zostać na dłużej a o awansie do ekstraklasy nie wspomnę.

Człowieku przebudź się i nie żyj marzeniami może za klika, kilkanaście lat coś się zmieni jak znajdziemy dobrego właściciela dla naszego klubu a nie Włochów których najwyraźniej nasz klub za bardzo nie interesuje bo taka jest niestety smutna prawda i nie ma się co oszukiwać.

Lepiej nie myśleć o budowie nowego stadionu ale zrobić klimat dla piłki w naszym mieście żeby więcej osób chodziło i się utożsamiało z klubem ( czy wygrywa czy nie ). I w taki to właśnie spsób powstał do góry Lech ale nie zaczynali oni od budowy stadionu - i tylko nie mówcie że stadion Lecha jest taki super i wogóle bo to nie prawda - taki sam dziad jak u nas tylko że ze światłem i krzesełkami które mądrze zamontowano ( znaczy się gęściej bo u nasd z tyum totalna kapa mogli wiecej krzesełek zrobić ).

Krawie ctrzeba było kiedyś pilnować żeby jakiś dziad nie sprzedał na złom słupów z oświetleniem to by było teraz lepiej.

powtarzam że myślenie o budowie nowego stadionu to utopia ( przynajmniej obecenie ). Nie ma na to kasy i nie będzie miasto musi jeszcze spłacać stare inwestycje i szykują się już nowe. Ja osobiście wole żeby miasto się rozwinęło - a logiczną konsekwencją tego ze bedzie lepiej będzie myślenie o nowym stadionie. Jesteś z DG to rzeczywiście nasze miasto cię za bardzo nie interesuje, a ja wolę żeby się tu lepiej żyło niż żeby był stadion na kilkjanaście tysięcy zadaszony i ze światłem a nie będzie kibiców których nie będzie stać płacić co 22 tygodnie za bilet jakieś 20 zl bo pewnie tyle by kosztował.
Stadion stadionem a klub musi awansować po co nam nowy stadion jak Zagłębie miałoby dalej grać w III lidze lepiej stworzyć silny zespół z silną podstawą ekonomiczną niż słaby klub z pięknym stadionem.

to tyle
Adventure Group

Postprzez Albion 2003-10-31, 10:38 pm

Sosnowiecka część AG napisał(a):Odpierdol sie od mojego nicka. Jak masz jakieś problemy poradnie zdrowia psychicznego czekają

Ja nie mam tego typu problemów ale ty chyba tak. Po co ta agresja?
Albion

...

Postprzez Krawiec 2003-10-31, 11:07 pm

A co ty człowieku masz do powiedzenia w sprawie stadionu lekkoatletycznego i tych 8 mln i ile bedzie wg ciebie kosztować dalsza modernizacja Ludowego ?
Krawiec

Re: ...

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2003-10-31, 11:39 pm

Krawiec nz napisał(a):A co ty człowieku masz do powiedzenia w sprawie stadionu lekkoatletycznego i tych 8 mln i ile bedzie wg ciebie kosztować dalsza modernizacja Ludowego ?

Modernizacja Ludowego pewnie będzie kosztować trochę mniej niż budowa kolejnego niepotrzebnego stadionu . Jak tak bardzo chcesz nowego to molestuj władze DG to może ci go tam wybudują a wtedy przeniesiemy klub do was nazwiemy Zagłebie DG i będzie ok ja tam bym jeździł na takie mecze. Stadion lekkoatletyczny o ile mnie pamięć nie myli miał być przebudowany już kilka lat temu ale się nie udało bo nie było kasy na dofinansowanie - widocznie teraz się znalazła. I tak uważam że to wyrzucanie pieniędzy w błoto. To fakt za 8 mln można mieć światło na stadionie i rozpocząc modernizację stadionu. Rozebrać trybunę przy budynku klubowym i rozpocząc budowę nowej betonowej. Ale konsekwencją tego byłoby pewnie to że w przyszłej rundzie nie dane by nam było zobaczyć na sektorze kibiców gości i znowu kapa bo by mniej ludzi przychodziło. A pomysł na budowę bieżni an Ludowym też jest chory bo nie jest to potrzebne chyba że chcemy mieć stadion jak zawisza - dalej z chujowym widokiem na murawę.

Niestety nie trzeba się burzyć tylko pomyśleć logicznie - tego miasta jeszcze długo nie będzie stać na budowę nowego stadionu a może nigdy - nadzieja w tym że znajdzie się sponsor albo dostaniemy dofinansowanie albo z UE albo z ministerstwa kultury i sportu.

i nie ma się co denerwować bo pewnie zrobienie projektu i przygotowanie dokumentacji do zrobienia nowego stadionu kosztowałoby z 1 mln. a roboty by się nie zaczeły. Poza tym miasto musi przeprowadzić w takim wypadku przetarg co znowu wydłuża czas na rozpoczęcie robót, później korupcja i takie tam sprawy i pewnie z 1/4 kasy poszłaby w błoto.
Adventure Group

...

Postprzez Krawiec 2003-11-01, 12:16 am

Powiedz mi AG, czy ty i Wojtek macie coś wspólnego ze sobą tzn znacie się blizej ? Bo mam jakieś wrażenie, że używacie bliźniaczych argumentów i coś w tym musi być głębszego ;-)

"Zbuduj sobie stadion w DG ", "Idź sobie na albę" - tan sam sposób pierdolenia nie na temat. W ogóle nie czaicie koledzy o co chodzi w idei integracji Zagłębia Dąbrowskiego i jakie to moze przynieśc korzyści - nie tylko na gruncie sportowym ale przede wszystkim ekonomicznym.

Żal mi was trochę bo nie jest wam dane wiedzieć, że tu i teraz można osiągnać wielki sukces ekonomiczny . Ja tego doświadczam codziennie .

Ps. Napisałeś , ze jestem z dg i nie zależy mi na bezrobociu w S-cu . Widzisz, ja urodziłęm się w Sosnowcu i do niedawna w nim mieszkałem , natomiast moja rodzina wywodzi się z Będzina , S-ca i DG, więc najwygodniej mi określić siebie jako Zagłębiaka, a na sercu leży mi dobro całego naszego subregionu.

Powim ci tak. Sosnowiec, Dąbrowa czy Bedzin w pojedynke to dziury. Jedynie wspólnie jako Zagłębie mogą wybić się na metropolitarność i osiągnac większe cele niz załatanie dziur.
Krawiec

Postprzez bankier 2003-11-01, 10:13 am

krawiec napisał:

Powim ci tak. Sosnowiec, Dąbrowa czy Bedzin w pojedynke to dziury. Jedynie wspólnie jako Zagłębie mogą wybić się na metropolitarność i osiągnac większe cele niz załatanie dziur.

i z tym zgadzam się w 100%!!! potencjał kazdego z tych miast jest wielki - ale wewnętrzna rywalizacja może go znacznie osłabić!

a wracając do stadionu - najwazniejsze jest aby coś zaczęło się dziac! i nie mam nic przeciwko sensownej przebudowie Ludowego (od strony budynku klubowego)!!! powstanie tam nowej trybuny byłoby pierwszym krokiem do stworzenia infrastruktury dla drużyny pierwszoligowej! czego sobie i wszystkim kibicom Zagłębia Sosnowiec życzę!
bankier

...

Postprzez Krawiec 2003-11-01, 11:50 am

Nie wyobrażam sobie żeby wyburzyli budynek klubowy po to by wybudować trybunę betonową . Nie wierze w to zeby nasz stadion stał się typowo piłkoarski skoro zaczęto "modernizowac" łuki.

Stanie sie tak , że wydając jakieś 14 mln (8 mln + koszty dokonczenia modernizacji Ludowego na dotychczasowej zasadzie) będziemy miec w przyszłości przestarzaly stadion pikarski i nowoczesny lekkoatletyczny, na którym raz do roku odbywac się będzie spartakiada mlodzieży.

Czy nie lepiej przeznaczyć te środki na rozpoczęcie czegoś nowoczesnego ?
Krawiec

Postprzez bankier 2003-11-01, 11:59 am

krawiec - nie przesadzaj! nikt nie bedzie burzył budynku klubowego! od linii bocznej boiska do murów budynku jest wystarczająco dużo miejsca aby zmieścić tam trybunę! a łuki Ludowego - to prowizorka! i tyle...
bankier

re

Postprzez Qba 2003-11-01, 2:22 pm

witam
tak sobie przeczytalem wszystko
hmm wiecie wg mnie to wszystko co piszecie jest utopijna wizja, ktora nigdy nie bedzie miala miejsca...
dlaczego? BO TO JEST POLSKA!!!!!
zaraz Krawiec powie,ze moja mentalnosc (jak i mentalnosc wiekszosci ludzi jest, jaka jest, i dzieki niej dalej bedziemy trwac w niemocy:)
hmm ale trzeba patrzec na sprawe realnie - nie ma i w najblizszej przyszlosci nie bedzie stadionu (takiego, o jakim mowicie)
zobaczcie - byly montowane krzeselka i co? nawet taka prosta robote spierdolili. przeciez to jest fuszera, prowizorka, tych krzeselek weszlo by tam duzo wiecej, ale za to teraz jest miejsce,zeby sobie nogi wyciagnac, bez pojecia!!!!!!
uwazam, ze jezeli juz mialby powstac nowy stadion to nikt z Was, posrednio, nie ma racji, poniewaz sa dwie opcje:
a) budujemy nowy stadion w innej lokalizacji
b) rownamy z ziema wszystko co wystaje ponad nia i budujemy nowy stadion na starych smieciach

tyle w tej kwestii
pozdro

PS. nie kloccie sie, robicie burze w szklance wody, a i tak to do niczego nie prowadzi, bo na forum mozna sobie dyskutowac, ale to jest i tak bicie grochem o sciane... po co dyskutowac? moze trzeba zaczac dzialac?
za chwile ktos mnie spierdoli, ze tak mowie, a i tak siedze z zalozonymi rekami, ale coz ja moge zrobic? uwazam, ze trzeba inicjatywa kibicowska zaczac dzialac!
Panowie w ilosci sila!!!!
Qba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna