2 liga zachodnia 2009/2010

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: 2 liga zachodnia 2009/2010

Postprzez Adam1906 2010-03-29, 2:35 pm

No faktycznie. Coś mi to w Bydgoszczy powoli przypomina walkę kibiców Legii ze swoim Zarządem...
Adam1906

Postprzez Smazu 2010-03-29, 2:46 pm

swiezy52 napisał(a):
kiboll napisał(a):20zł sporo

to jest sporo?
heh dzisiaj jadac autem, w radiu uslyszalem jakie byly ceny biletow na mecz Lecha z Legią...
90 i 100 (albo 110) zeta... to jest dla mnie sporo... a i tak zeszly jak buleczki ponoc...
<post tak do porownania>

To jest 3 liga a nie Ekstraklasa ;-)
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez patrios91 2010-03-29, 3:16 pm

swiezy52 napisał(a):to jest sporo?
heh dzisiaj jadac autem, w radiu uslyszalem jakie byly ceny biletow na mecz Lecha z Legią...
90 i 100 (albo 110) zeta... to jest dla mnie sporo... a i tak zeszly jak buleczki ponoc...
<post tak do porownania>

Ja czekam na takie czasy w Zaglebiu,gdy bilety po takiej cenie rozejda sie jak swiezze buleczki. Narzekamy na brak trybun za bramkami....dajmy solidny mocny powod by je wybudowac,zapelniajac Ludowy co do jednego miejsca,na kazdym meczu.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Dobromir01 2010-03-29, 5:31 pm

Ja powiem tak.
Zagłebie wpływów z biletow na Pogoni miało około 72000 zł
plus 55tys od PZPNu to tez wcale nie mało jak na taka drużynę.
Nie wiem ile z tego sie rozeszło na premie, ale mam nadzieje ze prezesunio cos zostawil z tego w kasie klubowej.
Nie wiem jak jest w ekstraklasie ale wydaje mi się ze bilety po 100zł to "lekka" przesada.
Poziom naszej Ekstraklasy to nie Liga Niemiecka czy Hiszpańska.
Stadiony też są na innym poziomie.
Zarobki są w tych krajach zupełnie inne.
Jeżeli przyrównać ze 1 euro zarobiony tam jest równy 1 złotówce zarobionej w Polsce to najtanszy bilet na Barsę można juz kupić za 19 euro na mecz w lidze Hiszpańskiej.
W zależności od miejsca cena i kategorii meczu cena moze osiagnać wartość 162euro.
Wiec niech każdy sam sobie oceni.
Ci co zakupili bilety na Lech -Legia po 110zł widocznie sadzą ze warto.
Ja uważam ze nie warto.
link do strony z biletami Barsy:
http://www.fcbarcelona.com/web/english/ ... entrCompra
Dobromir01

Postprzez SPB 2010-03-29, 8:49 pm

SPB

Postprzez August 2010-03-29, 9:35 pm

Na miejscu Szatana wykorzystałbym sytuację i "podkupił" bym im Burlikowskiego.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2010-03-29, 9:39 pm

Drogi Dobromirze..dla dzialaczy bilety to biznes. Im wyzszy popyt tym wieksza cena....ale to tylko na mecz z Legia. Premii nie bedzie...nie ma kasy na premie,a kazdy przyslowiowy grosz splaca dlugi. Pilkarze to rozumia...chyba. Premia to raczej za awans do I ligi i polfinaly PP. Ja marze o czasach gdy na mecz z Legia bedzie trzeba zaplacic 100we..po prostu marze.
patrios91

Postprzez August 2010-03-30, 12:19 pm

W wojnie grill klubowy kontra kibicowski obstaję za tym ostatnim ;-) . Na poważnie jestem ciekaw czy klubowe zawirowania przełożą się na grajków Zawiszy:

Z prezesem bydgoskiego WKS Zawisza Michałem Glińskim kłócą się teraz już nie tylko kibice. Nie może się z nim dogadać także jego zastępca Piotr Burlikowski. Wybuchła jeszcze trzecia wojna - poszło o grilla

Piotr Burlikowski z niepokojem myśli o przyszłości ZawiszyPiłkarze Zawiszy dopiero zaczęli swe mecze, których stawką jest awans do I ligi, a już w pierwszym spotkaniu w Bydgoszczy rozgorzała na nowo pierwsza wojna w spółce WKS Zawisza SA. Od niemal roku toczą ją kibice, żądający dymisji prezesa Michała Glińskiego. W sobotę około tysiąca z nich przeszło wzdłuż korony stadionu wykrzykując hasła przeciwko prezesowi klubu.

Druga wojna zaczęła się całkiem niespodziewanie po meczu z Unią Janikowo. Wiceprezes WKS Zawisza Piotr Burlikowski ogłosił, że nie zgadza się z wieloma decyzjami Glińskiego, zagroził dymisją. O co chodzi - nie chce na razie mówić. - Poprosiłem o zwołanie rady nadzorczej, żeby o tym powiedzieć i rozmawiać o funkcjonowaniu spółki. Do tego czasu nie będę niczego komentował publicznie - powiedział "Gazecie" Burlikowski, który w WKS Zawisza odpowiada za sprawy sportowe. Jest architektem tej drużyny, ściągnął zimą kilku zawodników z ekstraklasy. Był dyrektorem sportowym w Koronie Kielce i Arce Gdynia. W ubiegłym roku został zastępcą Glińskiego, którego nominował ratusz. Wczoraj Burlikowski poprosił o urlop. W piątek zostanie zwołana rada nadzorcza, która zajmie się tym sporem. Będzie także debatować nad wnioskiem Marcina Jałochy (członka RN z ramienia SP Zawisza) o ocenę stanu finansów spółki.

Dlaczego wiceprezes Burlikowski nie chce z panem dalej współpracować? - pytamy szefa WKS Zawisza.

- Nie wiem, o co mu chodzi. Konferencja prasowa po meczu to nie miejsce dla przedstawiania swoich pretensji. Od tego jest zarząd czy rada nadzorcza - odpowiada Gliński odpowiadający za finanse. Jego zadaniem było ściągnięcie sponsorów do klubu, a działa on tylko dzięki miejskim pieniądzom. W tym roku ratusz przekazał 1,3 mln zł. Szansą na znalezienie sponsorów jest ciągle Zbigniew Boniek, który chce wykupić akcje Zawiszy od miasta. Negocjacje się przedłużają. Zastępca prezydenta Bydgoszczy Maciej Grześkowiak poinformował nas wczoraj, że prawdopodobnie w ciągu kilku tygodni sprawa zostanie załatwiona.

Spór w Zawiszy zaogniła jeszcze trzecia wojna, która wybuchła w sobotę. Poszło o stoisko z grillem. Zaczął klub, który nakazał ochroniarzom zlikwidować grilla i stanowisko z pamiątkami prowadzone na stadionie przez kibiców. Na czas tej akcji zamknięto bramy, przed którymi stało ponad 2 tysiące ludzi. Była także niestety chuligańska reakcja - grupa kibiców zdemolowała wystawionego na stadionie oficjalnego, klubowego grilla. Wczoraj WKS Zawisza poinformował, że przekazał nagranie z monitoringu policji, która ma ustalić sprawców. Powyższe akty wandalizmu (...) zmuszają do podjęcia zdecydowanych działań w celu zapewnienia kulturalnego dopingu i spokojnego oglądania meczu. (...) Już od najbliższego spotkania z Ruchem Radzionków liczba pracowników ochrony ulegnie zwiększeniu. Szczególnie restrykcyjnie egzekwowane będzie pozostawanie kibiców na swoich miejscach w trakcie widowiska" - czytamy w komunikacie spółki.

- Wygląda na to, że komuś zależy na zaognieniu sytuacji. Apeluję do kibiców, żeby nie dali się sprowokować i na kolejnym meczu zachowali spokój. Będę podczas rady nadzorczej oczekiwał odpowiedzi, dlaczego zamknięto bramy stadionu przed spotkaniem z Unią Janikowo. To mogło doprowadzić do tragedii. Niestety odnoszę wrażenie, że na dalekim miejscu znalazła się piłka nożna i sportowy awans zespołu - mówi Marcin Jałocha, członek rady nadzorczej spółki z ramienia Stowarzyszenia Piłkarskiego.

A losy awansu będą właśnie w dużej mierze zależeć od najbliższego meczu Zawiszy w Bydgoszczy z liderem II ligi, Ruchem Radzionków. Wczoraj klub ogłosił także, że podnosi ceny biletów na ten pojedynek (normalne na trybunę A i B po 20 zł, VIP-owski - 30 zł). Musi bowiem zwiększyć ochronę.

Źródło: Gazeta Wyborcza Bydgoszcz
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... wiszy.html
August

Postprzez Sir 2010-03-30, 1:33 pm

" był DYREKTOREM SPORTOWYM w ARCE I KORONIE"....czy nie nasuwa to Wam jakiś refleksji czemu już tam nie pracuje?? Ciekawe w jakich latach tam pracowal....
Sir

Postprzez patrios91 2010-03-30, 1:55 pm

Wielkie kontrowersje wokół meczu "Cidrów". Kompała nie zagrał fair?
13:17, 2010-03-30
Źródło: SportSlaski.pl / redboxtv.pl

- Czułem do nich sympatię, ale w tej chwili życzę im jak najgorzej - przeklął Ruchu Radzionków Krzysztof Knychała, trener Nielby Wągrowiec, która przegrała z "Cidrami" w kontrowersyjnych okolicznościach.

Stara, niepisana piłkarska zasada mówi, że kiedy rywal leży na boisku, piłkę należy wybić na aut. Piłkarze z Radzionkowa tak nie postąpili, dzięki czemu wygrali. Wzbudziło to wiele kontrowersji, bo akcja działa się już w doliczonym czasie gry.

Gola na wagę trzech punktów zdobył Adam Kompała, do którego pretensje po meczu miał szkoleniowiec gospodarzy. - Mój zawodnik leżał, wijąc się z bólu. Ma ranę na 10 czy 15 centymetrów. A Kompała wrzeszczy na zespół, żeby nie wybijać piłki, tylko wykończyć akcję - irytował się Knychała przed kamerami telewizji Red Box.

- Zawodnik Nielby wszedł wślizgiem w Piotrka Gierczaka i to on faulował. A że mu się nie udało, to leżał - odpowiada kapitan Ruchu. - Myśmy grali dalej, na całym świecie się tak gra - skwitował Kompała.

Zobacz niezwykle kontrowersyjną sytuację z meczu Ruch - Nielba (1-0) -> http://redboxtv.pl/index.php?id=1003

- Nie mamy takich możliwości jak Ruch Radzionków, który trenuje codziennie po dwa razy. Tam grają piłkarze zawodowi, u mnie połowa zespołu pracuje po 8 godzin. Mają wszelkie możliwości być nad nami górą. Miałem do nich sympatię, ale w tej chwili życzę im jak najgorzej - rzucił wściekły szkoleniowiec Nielby.
-> http://sportslaski.pl/Wielkie-kontrower ... ,info.html

Podobnie Zawisza zapewnila z nami sobie punkcik...Nam sedziowie co chwile zabieraja punkty,gdyby nie oni to Radzionkow gonil by Zaglebie w tabeli. PZPN ladna "wioche" odpier...tylko za co ?
patrios91

Postprzez django 2010-03-30, 3:43 pm

patrios91 napisał(a):Podobnie Zawisza zapewnila z nami sobie punkcik...Nam sedziowie co chwile zabieraja punkty,gdyby nie oni to Radzionkow gonil by Zaglebie w tabeli. PZPN ladna "wioche" odpier...tylko za co ?
az

Nie ma co porównywać tych sytuacji. W Bydgoszczy raz, że Zawisza oddał nam piłkę. A dwa, że bramka nie padła bezpośrednio z tej akcji, tylko ze dwie minuty później po rzucie wolnym.
Nie ma się co czepiać akcji Radzionkowa. Ten zawodnik Nielby co leżał ewidentnie faulował piłkarza Ruchu. Kompała dobrze powiedział. W 92 minucie żadna drużyna na świecie, która chce wygrać nie będzie przerywać w takiej sytuacji gry, tym bardziej, że można było mieć uzasadnione podejrzenia, że piłkarz Nielby symuluje żeby ukraść trochę czasu.

Sir napisał(a):" był DYREKTOREM SPORTOWYM w ARCE I KORONIE"....czy nie nasuwa to Wam jakiś refleksji czemu już tam nie pracuje?? Ciekawe w jakich latach tam pracowal....

Korona ma zarzuty za sezon 2003/2004. Burlikowski został tam prezesem w 2005. Zarzuty dla Arki sięgają sezonu 2004/2005, a Burlkowskiego zrobili tam dyrektorem sportowym dopiero w 2007. O ile za czasów Korony był uważany za jednego z najlepszych menedżerów w ekstraklasie, to w Arce go zwolnili bo transfery robił takie sobie, ale akurat w Gdyni nie mają szczęścia do piłkarzy, obojętnie kto by akurat za to nie odpowiadał.
django

Postprzez patrios91 2010-03-31, 1:00 pm

31 marca 2010, 13:52:38 - MichalMKS
Prezes Zawiszy odejdzie w czerwcu z klubu

Michał Gliński na środowej konferencji prasowej poinformował, że z końcem czerwca opuści zajmowane przez siebie stanowisko prezesa WKS Zawisza Bydgoszcz S.A.

- Jeśli właściciel bądź rada nadzorcza uznają, że trzeba mnie zwolnić wcześniej, to też zejdę ze sceny - dodał Gliński.

Jego dymisji kibice domagają się od początku obecnego sezonu II ligi piłkarskiej. W spółce przede wszystkim krucho jest z finansami. Żeby nie środki z budżetu miasta, drużyna nie dokończyłaby rozgrywek.

źródło: Express Bydgoski
-> http://www.90minut.pl/news/119/news1197 ... klubu.html

Odszedl...nie wieze. Panie Hytry...moze tez pan ma odrobine godnosci....co ?
patrios91

Postprzez August 2010-03-31, 1:07 pm

patrios91 napisał(a):Odszedl...nie wieze. Panie Hytry...moze tez pan ma odrobine godnosci....co

Chciałbyś. Nie ma tak łatwo. Hytry jest większym cwaniakiem niż ten cały Gliński, który ma już przeciw sobie wszystko co żyje i oddycha w Bydgoszczy. A zwłaszcza kibiców i pismaków. A jak jesteś w temacie to wiesz zapewne jak nasz Prezes to rozgrywa.

Mając nadzieję, że nie będę podejrzewany o faworyzowanie Zawiszy, artykuł o sytuacji, a raczej cyrku u naszego rywala. Jak pisałem wcześniej, jestem ciekaw czy te zawirowania mogą się odbić na formie grajków:

Dotarliśmy do raportu finansowego WKS Zawisza Bydgoszcz SA. Piłkarska spółka przynosi straty!
DARIUSZ KNOPIK

W Zawiszy wpływy od sponsorów nie wystarczają nawet na pensję prezesa Michała Glińskiego, który wydaje głównie pieniądze podatników.

Dotarliśmy do najnowszego raportu finansowego spółki. Pokazuje on, że prezes nie radzi sobie zupełnie z pozyskiwaniem pieniędzy od sponsorów. Nie realizuje budżetu.

Ponad milion złotych straty
Na początek kilka liczb. Prezes Zawiszy założył, że pozyska około 1,5 mln zł. Przez 9 miesięcy Michałowi Glińskiemu udało się zdobyć od sponsorów niewiele; zaledwie pięć procent. Innymi słowy, szef nie zarobił nawet na swoją pensję (podobno wynosi 12 tys. zł brutto miesięcznie).

Spółka na koniec 2009 r. przyniosła stratę znacznie przekraczającą milion złotych. Co to oznacza? Ma szczęście, że jest spółką miejską, bo inaczej nie zostałaby zasilona ponad milionem złotych (1,343 mln zł) przez ratusz i stowarzyszenie. Nie mogłaby funkcjonować. Dodatkowo otrzymała 100 tysięcy zł z funduszu promocji miasta.

Drugie ostrzeżenie
To już drugi raport finansowy spółki powołanej w czerwcu ubiegłego roku. Pierwszy powstał po trzech miesiącach jej działalności. I choć jego autor Marcin Jałocha, wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej i reprezentant Stowarzyszenia Piłkarskiego Zawisza, już wtedy zalecał m.in. intensywniejsze poszukiwanie sponsorów - na udziałowcach nie zrobiło to wrażenia. Przede wszystkim nie przejął się główny akcjonariusz - bydgoski Urząd Miasta.

Z drugim raportem powinno być inaczej.
Strata wynika z zestawienia przychodów i kosztów. Klub miał być finansowany z trzech źródeł: kapitału założycielskiego miasta i Stowarzyszenia Piłkarskiego Zawisza, sponsorów oraz wpływów z biletów. Te ostatnie są również zdecydowanie mniejsze, niż zakładano.

Złamany statut
Statut spółki zakazuje jakichkolwiek zmian dotyczących nazwy, siedziby, awansu sportowego, czy też wycofania zespołu, bez zgody walnego zebrania. W opinii stowarzyszenia Zawisza prezes Gliński złamał statut. W sierpniu wycofał z rozgrywek jeden z zespołów młodzieżowych.
Swoją decyzję tłumaczył zdekompletowaniem drużyny i karaniem walkowerami. Z nikim jej jednak nie konsultował. Gdy sprawa wyszła na jaw, prezes dopiero wówczas zwrócił się do akcjonariuszy o zgodę. Odmówili mu.

Czy wobec faktów przedstawionych przez "Pomorską“ prezes Michał Gliński powinien cieszyć się nadal zaufaniem akcjonariuszy?
- Do czasu posiedzenia Rady Nadzorczej nie będę wypowiadał się na temat spółki - powiedział wczoraj "Pomorskiej“ Marcin Jałocha, autor raportu.

Dziś poznaliśmy stanowisko prezesa Zawiszy (przedstawimy niebawem), który zwołał konferencję prasową. Główny akcjonariusz - miasto nadal milczy.

Mimo zakazu rzecznik prasowej opublikujemy część konferencji prasowej w formie wideo.
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /204959032
August

Postprzez patrios91 2010-03-31, 1:39 pm

Nie boj sie...jak tak dalej pojdzie to o Zaglebiu w krotce ujrzymy taki sam artykul...choc i tak dziwie sie,ze juz go nie ma i ze "wszystko" odbylo sie w tak cichym stopniu. Oczy sie otworza gdy bedzie za pozno,a ci co przeczuwali co sie swieci beda mogli tylko ze smutkiem powiedziec slynne "a nie mowilem". Cala nadzieja w naszym kochanym miescie.
patrios91

Postprzez mario1 2010-03-31, 1:54 pm

No to jak sie Buniek dowie to moze ogon podkulic to u niego charakterystyczne jak zaczynaja sie schody to Zibi umywa raczki (JAK BY CO ALBO CO TO TO NIE JA)
mario1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna