2 liga zachodnia 2009/2010

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: 2 liga zachodnia 2009/2010

Postprzez August 2010-03-21, 8:57 pm

PawełK napisał(a):
August napisał(a):Mam pytanie: kto decyduje o konkretnej godzinie rozegrania meczy w 2 lidze ?

Dzień (termin PZPN to sobota-niedziela) oraz godzinę spotkania ustala gospodarz meczu.

Pogratulować klubowemu ustalaczowi godziny. Niedziela, godz. 19.00 a ponieważ noc wcześniej przestawiamy godziny w praktyce będzie to godz. 20.00. Jakby ze względu na dzieci nie można było zagrać o 17.00
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez PawełK 2010-03-21, 9:04 pm

August napisał(a):
PawełK napisał(a):
August napisał(a):Mam pytanie: kto decyduje o konkretnej godzinie rozegrania meczy w 2 lidze ?

Dzień (termin PZPN to sobota-niedziela) oraz godzinę spotkania ustala gospodarz meczu.

Pogratulować klubowemu ustalaczowi godziny. Niedziela, godz. 19.00 a ponieważ noc wcześniej przestawiamy godziny w praktyce będzie to godz. 20.00. Jakby ze względu na dzieci nie można było zagrać o 17.00

W praktyce to będzie godzina 18:00 czasu zimowego ;-) na czas letni przestawiamy zegarki 28 marca 2010 do przodu z 2 na 3 w nocy...
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2010-03-21, 9:14 pm

PawełK napisał(a):W praktyce to będzie godzina 18:00 czasu zimowego na czas letni przestawiamy zegarki 28 marca 2010 do przodu z 2 na 3 w nocy...

Dobra, niech już będzie, że nie mam co robić tylko się czepiam.
August

Postprzez bolo73 2010-03-22, 11:56 am

Sprawa awansu jest otwarta i spekulacje typu: Zawisza i Ruch czy Zawisza i Zagłębie nie mają najmniejszego sensu.Każda z drużyn pogubi punkty tylko pytanie z kim i gdzie.Np. Zagłębie jeżeli ma zgubić punkty u siebie to ja wolę niech je zgubi z Bałtykiem czy Rakowem niż z Zawiszą.Bezpośrednie mecze trzeba wygrywać a jeżeli nie to osiągać taki wynik,który w przypadku równej ilości punktów zadecyduje o naszym wyższym miejscu w tabeli.Tutaj na początku rundy już zanotowaliśmy jedną porażkę. Nie chodzi tylko o porażkę 1:2 ale o fakt,że jeżeli na koniec sezonu będziemy mieli tyle samo punktów co "Cidry" to niestety ale to my znajdziemy się w czarnej dupie.Dlatego niezmiernie uradował mnie fakt,ze Zawisza wczoraj tylko zremisował i tym samym stracił 2 punkty.Będzie bardzo ciężko awansować i nie ma co się oglądać tylko trzeba wygrywać z każdym i wszędzie.1:0 ale trzeba wygrywać. Zawisza i Ruch w najbliższych 2 kolejkach raczej zgarną komplet a później. zagrają ze sobą.My najbliższe 3 mecze mamy piekielnie ciężkie i śmiem twierdzić.że one zadecydują o naszej przyszłości. Jeżeli udałoby się zdobyć w nich 7 pkt to byłoby cudownie i szansa na awans wielce prawdopodobna.Tak więc ponieważ mamy już Puchar z głowy to trener powinien wysłać do Szczecina drużynę rezerwową a pierwszy skład powinien spokojnie przygotowywać się do tych bardzo ważnych spotkań.
bolo73

Postprzez ola 2010-03-22, 9:48 pm

/
Ostatnio edytowano 2011-03-05, 1:27 pm przez ola, łącznie edytowano 1 raz
ola

Postprzez patrios91 2010-03-22, 11:09 pm

ola napisał(a):
bolo73 napisał(a):(...)Tak więc ponieważ mamy już Puchar z głowy to trener powinien wysłać do Szczecina drużynę rezerwową a pierwszy skład powinien spokojnie przygotowywać się do tych bardzo ważnych spotkań.

Może powinno się walczyć do samego końca bo zawsze ta szansa jest. Ale tak całkiem obiektywnie, większa szansa w lidzie niż w pucharze, więc racja, szkoda by było polegnąć (polec?) w niedziele przez jaką kontuzję w Szczecinie.

Mozna poledz bez kontuzji w Szczecinie,a dla mnie w tej chwili "podstawowa jedenastka" sie rozmyla do czasu powrotu do formy kluczowych pilkarzy. Pierscien uwaznie musi obserwowac rezerwy...Tomek Szatan w Radzionkowie zagral,krotko,ale niezle,Pajak pierwszy sklad za łuczywka,Pietrzi lewa obrona,Bedi prawa i gramy. Zmiennikow jest multum...wszytko zalezy od dojscia do formy kluczowych pilkarzy. Mam nadzieje,ze Arek rozwiazal problem z oddychaniem.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez django 2010-03-23, 12:13 am

Ja bym Bednara wystawił w ataku. Trzeba szukać jakichś nowych rozwiązań ofensywnych. Lilo powinien grać od początku, może to mu pomoże dojść do formy, chociaż wątpię bo jest kompletnie nie przygotowany do rundy.
django

Postprzez August 2010-03-23, 8:42 am

django napisał(a):Ja bym Bednara wystawił w ataku. Trzeba szukać jakichś nowych rozwiązań ofensywnych. Lilo powinien grać od początku, może to mu pomoże dojść do formy, chociaż wątpię bo jest kompletnie nie przygotowany do rundy.

Panie Hytry, jak Pan czytasz te posty i jesteś Pan myślący gość to popatrz Pan na tę krótką acz treściwą analizę skontaktuj się z autorem i zaproponuj współpracę z klubem.
August

Postprzez patrios91 2010-03-23, 10:44 am

django napisał(a):Ja bym Bednara wystawił w ataku. Trzeba szukać jakichś nowych rozwiązań ofensywnych. Lilo powinien grać od początku, może to mu pomoże dojść do formy, chociaż wątpię bo jest kompletnie nie przygotowany do rundy.

No tez to proponowalem i pisalem o sparingach Bednara w ataku. Gdyby chlopak czesciej gral na tej pozycji to moze by cos z tego wyszlo. W sparingach udawalo mu sie wyjsc na wolna pozycje...szukal tej wolnej pozycji lecz z wykonczeniem juz nie bylo tak rozowo.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Adam1906 2010-03-23, 11:05 am

Podróż na Śląsk : Zagłębie - Bałtyk
niedziela, 21 marca 2010 18:18 Zlom0

Inauguracja już za nami. Czekaliśmy długo, ale jak się okazało, było warto - w Gdyni przeżyliśmy emocjonujące spotkanie i obejrzeliśmy grad bramek. Mecz z Górnikiem to jednak już przeszłość, a przed nami 23. kolejka II ligi zachodniej. Zespół Bałtyku w tym tygodniu czeka długa podróż na południe kraju. Długa, bowiem biało-niebiescy wybiorą się do oddalonego o ponad 500 km Sosnowca, gdzie w niedzielę, 28 marca, czeka ich mecz z miejscowym Zagłębiem. Piłkarze obu drużyn zagrają na Stadionie Ludowym, gdzie w tym sezonie za sprawą Cracovii i Wisły wielokrotnie gościły mecze ekstraklasy. Początek spotkania o godzinie 19.00.

Tym razem na wymienionym stadionie kibice obejrzą jednak zmagania jedynie na poziomie II ligi, lecz nikt nie powinien być zawiedziony poziomem tego spotkania, bowiem gospodarze niedzielnego meczu to aktualny wicelider tabeli ze stratą 3 punktów do prowadzącego Ruchu Radzionków. Od początku sezonu Zagłębie to niekwestionowany kandydat do awansu. Trudno jednak się dziwić, gdyż za zespołem z Sosnowca stoi duży potencjał kibicowski oraz wieloletnia tradycja i sukcesy z przeszłości - klub, który istnieje już 104 lata, m.in 4-krotnie zdobywał Puchar Polski oraz tyle samo razy tytuł wicemistrza Polski. Oczywiście walka o awans do upragnionej I ligi nie byłaby możliwa bez odpowiednich zawodników, którzy już teraz mają zacząć odbudowywać silne Zagłębie z lat 60. i 70. - i tak mocny skład z poprzedniej rundy zimą jeszcze znacznie wzmocniono, szczególnie w linii pomocy. Do klubu udało się ściagnąć m.in. Dariusza Kłusa z Cracovii (114 meczów w ekstraklasie), czy też dwóch zawodników, którzy jesienią wyróżniali się w naszej lidze - mowa tutaj o Brazylijczyku Lilo, który był czołową postacią Zawiszy oraz o Radosławie Flejterskim ze Ślęzy. Ponadto do Zagłębia dołączył także młody bramkarz Hetmana Zamość, Mateusz Prus. Zespół opuścili zimą jedynie rezerwowi, którzy nie mieli pewnego miejsca w składzie, tak więc w najbliższym spotkaniu Sosnowiczanie będą teoretycznie mocniejsi personalnie, niż w sierpniu ubiegłego roku, kiedy to w 6. kolejce zawitali do Gdyni. W tamto ciepłe popołudnie biało-niebiescy po filmowej akcji pokonali faworyzowanych gości 1:0, co uznano za niemałą niespodziankę. Gola głową strzelił Kudyba po dośrodkowaniu Michała Drzymały. Spotkanie toczyło się we wspaniałej atmosferze i przy świetnym dopingu z naszej strony. Choć aktualnie mamy "nieco" inną pogodę niż wtedy, a i tym razem gramy daleko od własnego stadionu, ponownie są spore szanse na dobry rezultat. Trudno bowiem z góry skazać Bałtyk na porażkę, pamiętając o sobotnim spotkaniu z Górnikiem, w którym nasz zespół pokazał próbkę mocnego charakteru oraz naprawdę niemałych umiejętności. Na plus trzeba zaliczyć występy naszych debiutantów, którzy solidarnie strzelili po jednej bramce! Nic nie powinno przeszkodzić im w grze także podczas najbliższego spotkania, a być może debiut zaliczy również Michał Benkowski, który ostatnio leczył kontuzję jeszcze z okresu przygotowawczego.

Na korzyść Zagłębia przemawia jednak fakt, że gospodarze mają za sobą już 2 wiosenne kolejki. Podgrzewana murawa w Sosnowcu umożliwiła rozegranie meczu z Miedzią Legnica w ramach 21. tury spotkań, kiedy nasza gra w Grudziądzu została odwołana. Podczas gdy my dopiero rozpoczęliśmy rozgrywki, nasi rywale już nabrali tempa, najpierw gromiąc Miedź 3:0, a następnie minimalnie przegrywając z liderem z Radzionkowa 1:2. Ciężko jednak ocenić, czy są już w na tyle optymalnej formie, żeby pokonać wzmocniony i odmieniony Bałtyk.

Jak to zwykle bywa przy okazji meczów rozpoczynających rundę i toczonych w bardzo różnych warunkach, wszystko zweryfikuje boisko. Było dosyć czasu na wyciągnięcie odpowiednich wniosków i doświadczeń po jesieni - teraz powinniśmy dobrze radzić sobie także w meczach wyjazdowych. Limit błędów dla beniaminka został już wykorzystany, więc teraz czekamy na powtórkę z pierwszego spotkania z Zagłębiem. Trzy punkty z dalekiej podróży byłyby chyba najlepszym rozwiązaniem!

http://www.baltyk.gdynia.pl/baltyk/aktu ... batyk.html
Po meczu pucharowym z Pogonią w Szczecinie wracamy na Ludowy :brawo: Będzie ciężko, ale uważam że 3 pkt. zostaną w Sosnowcu 8) Mam jednak pytanie z innej beczki: jakie są Wasze opinie na temat kibiców Bałtyku Gdynia ? Osobiście mam kilku znajomych z biało-niebieskiej części Gdyni i powiem Wam szczerze, że ich podejście do Zagłębia Sosnowiec jest już od wielu, wielu lat więcej niż pozytywne :niezle:
Adam1906

Postprzez August 2010-03-23, 11:11 am

Adam1906 napisał(a):Podróż na Śląsk : Zagłębie - Bałtyk

Jak zwykle to samo. Jeszcze jakby najkrótsza droga z Gdyni do Sosnowca wiodła przez Śląsk.
August

Postprzez Adam1906 2010-03-23, 12:16 pm

August, to jak zwykle totalna niewiedza polskich dziennikarzy :redface: , bo kumaci kibice Kadłubów wiedzą, że Sosnowiec to nie Śląsk a Zagłębie Dąbrowskie :-)
Adam1906

Postprzez Blajpios 2010-03-23, 2:48 pm

Adam1906 napisał(a):August, to jak zwykle totalna niewiedza polskich dziennikarzy :redface: , bo kumaci kibice Kadłubów wiedzą, że Sosnowiec to nie Śląsk a Zagłębie Dąbrowskie :-)
Cóż, u dziennikarzy z północy, to zapewne niewiedza - i pewnie nie od razu należy rwać szaty z tego powodu; mając ochotę do potępiania ich w czambuł, dobrze jest sobie przypomnieć, że nawet w części Zagłębia najbardziej związanej z tą nazwą - pewnie nawet nie połowa powie zdecydowanie, że są Zagłębiakami. Czeka tu dużo jeszcze pracy.
Co jednak zrobi z faktem, który występuje np. w dzisiejszym Sporcie? W innym wątku (przegląd prasy bodaj) - Kol. August cytuje fragment artykułu W. Sowińskiego. Warto jednak sięgnąć okiem trochę na prawo od tego artykułu, gdzie jest artykulik podpisany W.S... Kto to może być? W każdym razie pisze ten człowiek w tytule 13 śląskich medali. Podtytuł - MP juniorów (z artykułu dowiadujemy się, że chodzi o szermierzy). Artykuł zaczyna się od zdania "Szabliski i szabliści TMS Sosnowiec zdominowali misrzostwa Polski juniorów we Wrocławiu, zdobywając aż 6 medali". Dalej następują opisy tych sukcesów. W połowie artykułu (ani razu w całym artykule nie pada słowo "Zagłębie", "zagłębiowski" itp") - autor już kończy omawianie zawodników tego klubu. Pisze dalej: "Na tym jednak nie sko,czyły się sukcesy szermierzy z regionu śląskiego". W następnym zdaniu przechodzi bowiem do sukcesów zawodnika z Katowic, Piotra Koniusza, syna "znanego przed laty szablisty Krzysztofa", który zapewne jest też od wieków z Katowic?. Kończy się zaś artykuł " W sumie reprezentanci woj. śląskiego zdobyli 13 medali, ale prawie połowa z nich przypadła sosnowiczanom".
Warto zająć się informacją regionalną wobec dziennikarzy z dalszych regionów, ale może bez za dużej agresji, pogardy, że nie uczyli się geografii. Zagłębiacy mają tendencję do takiego oburzania się, wydrwiwania, agresji wobec tych ludzi, która to agresja niewiele pomoże. Patrzą do internetu: "Śląsk. O co im więc chodzi? My nie znamy geografii? Przecież mamy potwierdzenie, Polska tak uznała (władze państwowe pod wodzą Ślązaka, który teraz mówi, że "trzeba spowodować, by ludzie zaczęli mówić, jesteśmy z Europy"). Tak więc - to nie my nie znamy geografii". Moim zdaniem - do tych ludzi z dalszych regionów uświadamianie sprawy regionalnej musi być skierowane z mniejszym oburzeniem, agresją, pokazywaniem, jak są niedouczeni. No i w ogóle - nie powinno być żołądkowaniem się i psioczeniem na nich we własnym, zagłębiowskim gronie. Pamiętam, jak swego czasu napisałem do Wolbromia w podobnej sprawie. Skutek był dość szybko, poprawili. Teraz przed paru bodaj dniami, czy więcej, przed ostatnim meczem z Pogonią - ktoś napisał do odpowiedzialnych za stronę ze Szczecina. Też był skutek.
Podobniet też - czyli nie ograniczając się do własnego, zagłębiowskiego grona - takie uświadamianie czy wyrażanie własnego zniesmaczenia, poczucia urażenia powinno być czynione wobec różnych takich panów "WS-ów", jak ten z dzisiejszego Sportu. Tyle, że podobieństwo jedynie odnosić ma się co do wyjścia poza własne zagłębiowskie grono, w którym się płacze - i co do tego, że nie ma to być głupia i tylko napastliwa agresja. Jednak - wobec nich, którzy na pewno już wiedzą, jaki jest układ, gdzie jest Śląsk, gdzie Zagłębie, akcja ma prawo być ostrzejsza, dotkliwsza. Swego czasu postulowałem - niech zagłębiowski kibic odetnie się od Sportu, niech przestanie kupować i warto napisać redakcji czemu tak. Ale czy Zagłębie jest na tyle silnym regionem, by kibic to zrobił? Pisałem wtedy - niech jakieś Stowarzyszenie Kibiców w Zagłębiu (pardon, zapomniałem, nie ma czegoś takiego) - napisze choćby do PSu, który z dawna powinien mieć dobre odniesienia do Zagłębia, że prosi się o zwiększenie kierowanego tu nakładu, jeżeli np zatrudnią dziennikarza, który będzie o sporcie w Zagłębiu pisał z zagłębiowskich pozycji. Jeszcze naturalniejsze - pisałem, gdy jeszcze było Tempo - byłoby zwrócenie się z tym do Tempa. Po czasie jedyny efekt, jaki można było zauważyć, to był jedynie chyba taki, że trochę odważniej ruszył w tym kierunku K. Polaczkiewicz - jakkolwiek rzecz jasna, nie twierdzę, że to tak było, że nagle go olśniło i ich w PS, bo przeczytali mój wpis... To jednak byłby właściwy kierunek. Dziś nie ma ani Tempa, ani już nawet sportowegozaglebia, które mogłoby być częścią Tempa... I tak - jest po prostu Śląsk zwycięski, śląskie medale, śląski Sosnowiec, tylko czasem nazwany Zagłębiem, dla uspokojenia naiwnych a burzliwych: "no, bo skoro raz na jakiś czas napisali Zagłębie, to jest OK!, kupujmy ten śląski Sport". No i rzecz jasna - "angażujmy się, angażujmy, przede wszystkim w dostrzeganie jedynie błędów Zagłębia".
Blajpios

Postprzez August 2010-03-23, 2:55 pm

Blajpios napisał(a):Dziś nie ma ani Tempa, ani już nawet sportowegozaglebia, które mogłoby być częścią Tempa...

Sportowego Zagłębia mi szkoda. Żal, że portal się nie utrzymał. Ale wierzę w jakąś reaktywację.
August

Postprzez Blajpios 2010-03-23, 3:09 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Dziś nie ma ani Tempa, ani już nawet sportowegozaglebia, które mogłoby być częścią Tempa...

Sportowego Zagłębia mi szkoda. Żal, że portal się nie utrzymał. Ale wierzę w jakąś reaktywację.

Ale czy współprzyczyną jego upadku nie była właśnie mała "zajadłość za swoim" kibica z Zagłębia, który wolał kupować śląski Sport i nie wesprzeć zagłębiowskiej produkcji, jaka na razie nie miała siły, by drukować? Czy współprzyczyną nie było i to, że nie skierowało Stowarzyszenie Kibiców Zagłębia jakiegoś listu do PS z propozycją, o której pisałem - albo do Sportu z informacją dla nich groźną, jeżeli pisze podmiot, który może gromadzić jakąś znaczącą ilość czytelników? Jeżeli bowiem ja sobie taki list napiszę - czy napisałbym ja, napisałby ktoś jeszcze - co zrobią w takiej gazecie, czy to tej, którą napomina się, że grają nie fair, czy to tej, której się proponuje pisanie z punktu widzenia Zagłębia? Czy zrobią coś więcej niż pośmieją się przy kawie? Jeżeli jednak napisze Stowarzyszenie, to może się uśmieją. Ale może nie tylko na tym się skończy.
A i Tempa mi szkoda. Raz, że jak je pamiętam, to najwięcej z trzech potentatów znaleźć tam można było czegoś z "filozofii sportu", z jakiejś epopei. Dwa - to naturalny matecznik Zagłębiowski, Małopolska. Dobrze jest, że są niezłe relacje z Warszawą. Należy oczywiście nie tylko dbać, ale i rozwijać je. Jednak oprócz tego szkoda, że Zagłębie - razem z Małopolską - w swej mentalności różnym okupantom, od rozbiorców po hitlerowców i sowietów pozwoliło na zrobienie wyłomu, na zaznaczenie przemocy okupacyjnej poprzez zlikwidowanie świadomości jakiejś źródłowej wpólnoty, korzeni z Małopolską. Tymczasem przynajmniej częściowe przypomnienie sobie tych korzeni jest jednym z elementów szans na nie poddanie się decyzji urzędowej Państwa Polskiego, które zadekretowało likwidację Zagłębia.
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników