Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez swiezy52 2010-02-01, 11:55 am

August napisał(a):
patrios91 napisał(a):Ja sie zaloze ze Pierscien juz dostaje szalu gdyz nie ma zamknietej kadry...tylko spokojnie wszystko znosi,zeby nie poleciec ze stanowiska.

Dodatkowo sprawa Grybosia (niezależnie od tego czy jest dobry czy nie) pokazała, że w kwestii transferów nie ma nic do powiedzenia. Wszak Pierścień na chłopa był zdecydowany. Teraz, jak donosi portal sportowezaglebie jest zdecydowany na Kowala. Co z tego będzie, zobaczymy.

Augusicie podaj linka do tego newsa... bo znalesc nie moge
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez Adam1906 2010-02-01, 11:59 am

swiezy52 napisał(a): Augusicie podaj linka do tego newsa... bo znalesc nie moge

(...) Przeciwko Cracovii po 45 minut wystąpili na boisku przymierzani do Zagłębia Marek Kowal i Esnar Arifović. Według naszych informacji ten pierwszy przekonał do siebie sztab szkoleniowy sosnowieckiej drużyny i teraz wszystko zależy od klubowych włodarzy. Sytuacja ma zostać wyjaśniona już na początku przyszłego tygodnia.

http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... i,1,4,2045
Adam1906

Postprzez mariusz76 2010-02-01, 12:03 pm

patrios91 napisał(a):Ja sie zaloze ze Pierscien juz dostaje szalu gdyz nie ma zamknietej kadry...tylko spokojnie wszystko znosi,zeby nie poleciec ze stanowiska.

Bo to jest taką marionetka, jak mu zagrają tak zatańczy!!!

patrios91 napisał(a):Hytry jak by byl taki porzadny to sam by odszedl,bo ewidentnie sobie nie radzi i tylko mydli oczy kibicom transferami typu Lilo.

A Hyrty już raz nam obiecał transfer niespodziankę.. i co z niespodzianki było? (każdy pamięta) i teraz będzie podobnie, lecz teraz maja dwóch darmowych grajków więc dla nie poznaki podpiszą z którymś z nich kontrakcik.. dla dobra sprawy.. (i czy to będzie Kowal cza Arifović to już nas nie tyczy tylko naszych prezesów a co za tym idzie to kasa za jaką chcą grać).
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez Lars 2010-02-01, 2:31 pm

DLACZEGO KIBICE ZAGŁEBIA po udanej rundzie jesiennej, w trakcie przygotowań do rundy wiosennej, w którym to czasie nabyliśmy już 2 nowych piłkarzy w których trener widzi wzmocnienie kadry, prawdopodobnie przed nabyciem 3 piłkarza - napastnika, o którego wszyscy się dopominali CIĄGLE DOPATRUJĄ SIĘ SPISKU I WYRAŻAJĄ SWOJE NIEZADOWOLENIE Z POSTAWY TRENERA I PREZESA?

takie nasze chore "Polactwo" jak pisał Ziemkiewicz...

niektórzy ludzie chodzący na Stadion Ludowy, zasiadający wśród Kibiców, w zeszłym sezonie nauczyli sie tylko krytykować, wyzywać i ubliżać innym... i tak im sie spodobało, że bardzo przyjemnym stało się anonimowo na Stadionie lub za pośrednictwem internetu ciągle narzekać i ubliżać.

przestańcie być kibicami bo wam nie wychodzi.

pzdr dla normalnych
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Sonda 2010-02-01, 2:48 pm

Lars napisał(a):DLACZEGO KIBICE ZAGŁEBIA po udanej rundzie jesiennej, w trakcie przygotowań do rundy wiosennej, w którym to czasie nabyliśmy już 2 nowych piłkarzy w których trener widzi wzmocnienie kadry, prawdopodobnie przed nabyciem 3 piłkarza - napastnika, o którego wszyscy się dopominali CIĄGLE DOPATRUJĄ SIĘ SPISKU I WYRAŻAJĄ SWOJE NIEZADOWOLENIE Z POSTAWY TRENERA I PREZESA?

Ano dlatego drogi Larsie że wiemy co wydarzyło się poprzednią wiosną i do awanu daleka droga. Natomiast jak już awansujemy to powinniśmy mieć taką kadre aby coś w tej lidze znaczyć a nie zamykać tabele. Zagłębie Dąbrowskie to duży region, klub ma tradycje i wielu sympatyków. Nie jesteśmy klubem pokroju Nielby z Wągrowca i to właśnie powinien wykorzystać nasz Prezes w pozyskiwaniu sponsorów i budowaniu silnego Zagłębia. Czy mu to wychodzi? Czy nie można zrobić więcej? Sam sobie odpowiedz.
Sonda

Postprzez mariusz76 2010-02-01, 3:00 pm

Lars napisał(a):przestańcie być kibicami bo wam nie wychodzi.

pzdr dla normalnych

heh :lol:

Podziwiam twój optymizm tylko że z niego nic nie wynika.... no chyba ze ci pasuje wieczna ciułaczka po drugich ligach .. ale po opisie na dole ..."I II III Liga - To Nie Ważne Dla Nas Jest" wszystko wyjaśnia... :lol:
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez Blajpios 2010-02-01, 6:22 pm

Sonda napisał(a):
Lars napisał(a):DLACZEGO KIBICE ZAGŁEBIA po udanej rundzie jesiennej, w trakcie przygotowań do rundy wiosennej, w którym to czasie nabyliśmy już 2 nowych piłkarzy w których trener widzi wzmocnienie kadry, prawdopodobnie przed nabyciem 3 piłkarza - napastnika, o którego wszyscy się dopominali CIĄGLE DOPATRUJĄ SIĘ SPISKU I WYRAŻAJĄ SWOJE NIEZADOWOLENIE Z POSTAWY TRENERA I PREZESA?

Ano dlatego drogi Larsie że wiemy co wydarzyło się poprzednią wiosną i do awanu daleka droga. Natomiast jak już awansujemy to powinniśmy mieć taką kadre aby coś w tej lidze znaczyć a nie zamykać tabele. Zagłębie Dąbrowskie to duży region, klub ma tradycje i wielu sympatyków. Nie jesteśmy klubem pokroju Nielby z Wągrowca i to właśnie powinien wykorzystać nasz Prezes w pozyskiwaniu sponsorów i budowaniu silnego Zagłębia. Czy mu to wychodzi? Czy nie można zrobić więcej? Sam sobie odpowiedz.

Rozumiem, że niniejszym Kolega deklaruje, że kasę, którą w tym sezonie płacą za wynajem Wisła i Cracovia, Kolega przekaże co roku przez najbliższe 3 lata ze swojej kieszeni? Może warto by się raczej zastanowić, czy zmniejszenie zapędów do kupowania w tej przerwie aby nie płynie z faktu, że realnym jest, iż ta kasa nie wpłynie nawet w najbliższej rundzie, jeżeli przeniosą się te 2 kluby do Krakowa? Coroczne wpływy takie, jak w tym roku pewnie gwarantują na parę lat szansę na bycie w czołówce tabeli w obecnej klasie rozgrywkowej, ale "piętro wyżej", to już będzie chyba środek tabeli... Tymczasem - prawdopodobnie nawet tej kasy w najbliższych latach nie będzie. Pardon, zapomniałem, Kol. Sonda i inni zadeklarowali niniejszym wpłaty w tej wysokości, więc można być spokojnymi. Zapomnieli tylko napisać, czy będą to czynić w dwóch ratach rocznie, w czterech, czy od razu całość? No i terminu płatności nie podali. Rozumiem, że Kibiców zwykle wszystkich jakoś marzenia i nadzieje ponoszą i od realizmu trochę odlatują. Niemniej, nawet takie odloty powinny mieć jakieś granice realizmu... To, że Kibice chcą, choć samo w sobie jest "bezcenne" - to jednak nie w każdej sytuacji zastąpi wpływy mniej bezcenne, ale jednak wyrażające się w sumie ważnej, jeżeli chodzi o funkcjonowanie Klubu... Wolę, jeżeli Klub jest ostrożny w szaleństwie zakupu czy nawet wolniej będzie awansował, ale rozwija się jego zaplecze młodzieżowe, gracze są zauważani, powstanie np szkółka bramkarska, później zespół rezerw - a pierwszy zespół przede wszystkim słynął będzie coraz dłużej, jako klub solidny, nie zalegający z płacami i z wywiązywaniem się z innych zobowiązań, grający uczciwie i nie posiadający długów, nie grożący znów rozwiązaniem... Po prostu - dla mnie to, by był to klub solidny, uczciwy, nie bankrutujący, nie korupcyjny, rozwojowy, rozszerzający bazę zwłaszcza wśród młodych - ważniejsze jest, niż rozdmuchana droga do bankructwa, fałszu, niesolidności, jak to już się zdarzyło, jak to jest dość częste w Polsce i jaką to drogą wciąż jeszcze idą niektóre kluby. Chwała Zagłębiu, jeżeli jednoznacznie przejdzie na inną drogę. Czy zagra w Ekstraklasie za 5 lat czy za 10, to już jest rzecz drugorzędna.
Co do zaś Polactwa - Kol. Lars, może to trochę z tego, może z innej beczki - tzn. z takiego trochę znerwicowanego sposobu leczenia kompleksów, upokorzeń, czy też po prostu wyrażania niepokojów i miłości, jak czyni wiele matek np. Zaraz "biadolenie, rozpacz, na pewno jest źle, na pewno przegrasz, nie umiesz, nie nadajesz się" itp. Oczywiście, wszystko to nie są najszczęśliwsze postawy - ale też i doceńmy owo zaangażowanie emocjonalne, szczere, prawdziwe; jakkolwiek oczywiście stwierdzenie tego faktu nie załatwia wszystkiego i na pewno nie oznacza pochwały utraty zdrowego rozsądku.
Blajpios

Postprzez django 2010-02-01, 6:56 pm

Ja bym tu odróżnił dwie rzeczy.
Pierwsza to rozwój klubu. Oficjalna strona internetowa na bardzo wysokim poziomie, pozyskanie sponsora, zmierzanie do przynajmniej częściowej samowystarczalnosci klubu (taksówki i ciekawe plany inwestycyjne), zalążki marketingu, poprawne stosunki z miastem i porozumienie w sprawie wejścia miasta do klubu. Tutaj widać, że ludzie w klubie czegoś się nauczyli i wreszcie ruszyło do przodu.
Natomiast druga sprawa to polityka transferowa i tutaj nie zmieniło się nic. Nadal brak przemyślanej strategii. Wydawanie kasy na pomocników, choć priorytetem jest napastnik. Sytuacja, w której osoba znająca się na tym najlepiej, czyli Pierścionek, ma najmniej do powiedzenia. Kierowanie się przy podpisywaniu kontraktów osobistymi ambicjami prezesa (Lilo) i sabotowanie negocjacji z piłkarzami, którzy prezesowi nie pasują (Gryboś). Chciałbym tylko przypomnieć jedną rzecz:
Właściciel sosnowieckiego klubu oświadczył za pośrednictwem serwisu internetowego, że:
- w przypadku podpisania umowy właściciel klubu ? Pan Krzysztof Szatan zobowiązuje się przeznaczyć wszystkie wpływy z wynajmu stadionu Cracovii na wzmocnienie naszej drużyny
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... owcu_.html

I jak się to ma do tego:

W tym okienku transferowym zakupiliśmy już dwóch piłkarzy. Zarówno za „Lilo”, jak i Radosława Flejterskiego musieliśmy zapłacić, dlatego nie możemy lekkomyślnie obciążać budżetu.
http://www.zaglebie.eu/komentarz-w-spra ... 2_281.html

To ile w takim razie kosztowali Lilo i Flejterski, skoro nie starcza już kasy na najważniejszy transfer, czyli napastnika? A może jednak z Grybosiem się dało, tylko zabrakło chęci?
django

Postprzez Blajpios 2010-02-01, 7:26 pm

ale to już jest ludzkie postawienie sprawy, tu można albo w całej rozciągłości zgodzić się z opinią, albo podjąć dyskusję - niemniej nie jest to pisanie w stylu "Pierścionek do d... sługus, lizodup, marny trenerzyna, trzymany tylko dlatego, że tani, ani nic nie umie ani nie ma ambicji - a Hytry to chytrus, nieudacznik, oszust, niemal (czy na pewno ludzie dodawali to słowo niemal?) złodziej, egoista, Zagłębie jest porąbane itd itp. Sądzę, że Kol. Lars to właśnie miał na myśli i na takie pisanie zareagował - i postanowiłem się dopisać, bo już ruszała kolejna "krucjata" do dania odporu temu rozsądnemu głosowi. Jakkolwiek więc uważam ostatnio, że nie ma sensu za dużo się tu rozpisywać, bo i tak ruszą od nowa harcownicy na tę samą nutę - to jednak od czasu do czasu, choćby właśnie "dla wsparcia takiego głosu Larsa" - nie zawadzi.
W rzeczonej sprawie ogólnej oceny, to moje zdanie może trochę inaczej bym sformułował, ale myślę że summa summarum podobnie. Mianowicie: cieszy postawienie na rozwój, w kierunku solidnego profesjonalnego klubu - jak np. sponsor i jakieś inicjatywy w kierunku dalszych, czy szerzej w kierunku samowystarczalności finansowej, oficjalna strona internetowa klubu, ciekawe pomysły marketingowe czy inwestycyjne. Oby - ta tendencja się ustaliła. Nie ma jeszcze pewności, ale są zwiastuny, że idzie w tym kierunku, więc im dłuższe będą potwierdzenia, tym bardziej będzie można powiedzieć, że nie tylko cieszą te zmiany, ale jest ten wymiar rozgrywany jak najbardziej przynajmniej dobrze.
Natomiast rzeczywiście najgorzej te zmiany wyglądają przy polityce transferowej. Co prawda - może transfery Flejterskiego i Lilo zwiastują coś w tym właśnie kierunku, że i w transferach, najtrudniejszej biznesowej działce coś drgnęło w kierunku pozytywnym - ale niestety znakiem w przeciwnym kierunku mogą być trwające perypetie przy pozostałych sprawach. Myślę tu np. o sytuacjach budzących zapytania, czy aby w negocjacjach z Grybosiem czy Rockim były nie tylko braki profesjonalizmu, ale wręcz nieuczciwość wobec tych ludzi. Tak więc, niestety obawiam się, w tej dziedzinie zmiany będzie trzeba ocenić na co najwyżej na jakiś dopuszczający, mierny, czy jak to zwał - albo wręcz na niedostateczny.
Hm. Co do zaś wypowiedzi K. Szatana... Od razu, jak tylko wtedy padały te słowa, nawet nie pamiętam, czy o tym nie pisałem - zadrżałem, czy znów go nie poniosły kibicowskie marzenia, czy nie dał pochopnego oświadczenia. Jakkolwiek, zaznaczam, wydaje mi się, że mówił o przeznaczeniu tych kwot po sezonie, przed następnym czy coś w tym stylu. Czyli - kiedy zrobią się bilanse ostateczne, ile zysku było z tej gry... Czyli - nie powiedział, jak mi się wydaje, że "teraz, w zimie" będą te zakupy... (chyba o tym pisałem też wtedy, nie pamiętam). Niemniej, jakkolwiek, dla mnie właśnie od razu było to niebezpiecznym oświadczeniem, "od kibica dla kibiców", niekoniecznie od realisty... Hm. No, ale czy to aby nie dowodzi tylko tego, że Właściciel jest naprawdę Kibicem tego klubu - rzecz, którą potrafi dostrzec nawet "kochający Zagłębie inaczej" red. Czado, tylko niekoniecznie Zagłębiowscy Kibice?
Blajpios

Postprzez August 2010-02-01, 7:31 pm

Zagłębie Sosnowiec rezygnuje z Ensara Arifovicia

Szansę na podpisanie kontraktu ma za to Marek Kowal.
Klub z Sosnowca chce zimą zakontraktować jeszcze jednego napastnika. W ostatnim sparingu szansę gry dostali Bośniak Ensar Arifović (ostatnio Górnik Zabrze) oraz Marek Kowal (Pogoń Szczecin). - Arifovicia odpuszczamy, a z Kowalem rozmawiamy. Zawodnik ma ważny kontrakt z Pogonią. Umową ma obowiązywać jeszcze pół roku, ale liczymy, że Kowal i jego menedżer znajdą sposób by piłkarz trafił do nas już teraz - mówi Paweł Hytry, prezes sosnowieckiego klubu.

Piłkarze z Sosnowca odliczają dni do zgrupowania w Hiszpanii. Początkowo wydawało się, że zespół pojedzie na obóz autokarem, ale ostatecznie znalazły się pieniądze na podróż samolotem. Zgrupowanie rozpocznie się w najbliższą sobotę.
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... vicia.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2010-02-01, 7:48 pm

Blajpios napisał(a):Hm. No, ale czy to aby nie dowodzi tylko tego, że Właściciel jest naprawdę Kibicem tego klubu - rzecz, którą potrafi dostrzec nawet "kochający Zagłębie inaczej" red. Czado, tylko niekoniecznie Zagłębiowscy Kibice?

Było mało czasu, bo zaczynała się ekstraklasa. Trzeba było podpisać umowę, a kibice byli przeciwko, to ugłaskało się ich kolejną obietnicą. Przypominam, że obiecano też wtedy, że Cracovia wymieni murawę, a teraz Zagłębie zamiast domagać się realizacji, próbuje wycofać się z tego rakiem. No chyba, że Cracovia tego nie obiecywała... ale to przecież niemożliwe, bo takie coś nijak się ma do ideału właściciela - kibica.

August napisał(a): - Arifovicia odpuszczamy, a z Kowalem rozmawiamy. Zawodnik ma ważny kontrakt z Pogonią. Umową ma obowiązywać jeszcze pół roku, ale liczymy, że Kowal i jego menedżer znajdą sposób by piłkarz trafił do nas już teraz - mówi Paweł Hytry, prezes sosnowieckiego klubu.

Kowal dostał od Pogoni wolną rękę w poszukiwaniu klubu, więc nie będzie miał problemów z rozwiązaniem kontraktu za porozumieniem stron. No chyba, że znowu ktoś nas czymś zaskoczy
django

Postprzez August 2010-02-01, 8:47 pm

django napisał(a):Kowal dostał od Pogoni wolną rękę w poszukiwaniu klubu, więc nie będzie miał problemów z rozwiązaniem kontraktu za porozumieniem stron. No chyba, że znowu ktoś nas czymś zaskoczy

Moje pytanie brzmi: czy Zarząd albo i sam właściciel akceptują tego zawodnika. Bo mam wrażenie, że
w przypadku Grybosia wyszło na jaw to, że zdanie Pierścionka w ogóle się nie liczy.
August

Postprzez dziejus 2010-02-01, 9:02 pm

Nie tylko w tym przypadku ale i w ogóle Pierscionek nie ma nic do powiedzenia w sprawie transfrów.Swoją drogą nie dziwie mu sie.Nie kazdy ma taki charakter jak ja. ;-) Szatan "cichosza" a prezes tego wszystkiego po prostu nie ogarnia.I nie jest to z mojej strony złosliwosc tylko"po owocach mnie poznasz".A tych nie widać.Lepiej gdyby sie zajął taksówkami a sprawy sportowe zostawił fachowcom.Chyba jednak nie lubie go :twisted:
dziejus

Postprzez django 2010-02-01, 9:12 pm

August napisał(a):Moje pytanie brzmi: czy Zarząd albo i sam właściciel akceptują tego zawodnika. Bo mam wrażenie, że
w przypadku Grybosia wyszło na jaw to, że zdanie Pierścionka w ogóle się nie liczy.

Teraz to już nie ma za bardzo czasu na poszukiwania, więc muszą akceptować. Kowala w sparingach nie widziałem, ale z rozmów wiem, że to napastnik w stylu Grybosia. Może coś z niego będzie, bo w Szczecinie niektórzy żałują, że tak szybko Mandrysz się go pozbył. Zobaczymy. Paradoksalnie zarząd nie widział w klubie piłkarza, który deklarował przywiązanie do Zagłębia, a widzi takiego, który po pamiętnym meczu z Pogonią śpiewał, że Zagłębie dostało chujem po gębie. No ale może jak podpisze kontrakt to zmieni zdanie i będzie śpiewał, że nie poda dłoni kurwie z Pogoni.
django

Postprzez August 2010-02-01, 9:18 pm

django napisał(a):Paradoksalnie zarząd nie widział w klubie piłkarza, który deklarował przywiązanie do Zagłębia, a widzi takiego, który po pamiętnym meczu z Pogonią śpiewał, że Zagłębie dostało chujem po gębie. No ale może już zmienił zdanie i teraz będzie śpiewał, że nie poda dłoni kurwie z Pogoni.

A to ciekawe. Albo nie słyszałem (nie czytałem) albo takie pierd....e uszło mojej uwadze. I Prezes widać też nie.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna