2 liga zachodnia 2009/2010

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: 2 liga zachodnia 2009/2010

Postprzez django 2009-10-12, 9:00 am

uzielone napisał(a):Dlaczego w tabeli Zagłębie jest na 6 miejscu zamiast na 4? Mamy najlepszy bilans bramkowy:
Zagłębie 19:9
Czarni 23:14
Jarocin 26:18

W przypadku 3 drużyn o miejscu decyduje liczba zdobytych punktów w spotkaniach między nimi. I wtedy wygląda to tak:
Jarota - 4 (zw. z Zagłębiem, remis z Czarnymi)
Czarni - 1 (remis z Jarotą)
Zagłębie - 0 (przegrana z Jarotą)
django

Postprzez łoś 2009-10-12, 8:44 pm

Django tak się ustawia tabele ale na koniec rundy lub sezonu a w trakcie wg.bilansu bramkowego Udzielone ma racje, zresztą w jakiejś gazecie nie pamiętam tytułu ZAGŁĘBIE było na 4 miejscu. Chyba że nastąpiły zmiany w regulaminie o których nie wiem :-) Pozdrawiam
łoś

Postprzez django 2009-10-12, 9:18 pm

łoś napisał(a):Django tak się ustawia tabele ale na koniec rundy lub sezonu a w trakcie wg.bilansu bramkowego Udzielone ma racje, zresztą w jakiejś gazecie nie pamiętam tytułu ZAGŁĘBIE było na 4 miejscu. Chyba że nastąpiły zmiany w regulaminie o których nie wiem :-) Pozdrawiam

To w gazecie było źle. Jest tak jak napisałem. Zresztą nawet na zdrowy rozum - jaki sens miałoby ustalanie miejsc w trakcie sezonu w taki sposób, a na koniec sezonu w inny?
django

Postprzez łoś 2009-10-12, 11:40 pm

Nie chcę się rozpisywac ale jesteś w błędzie- a taki sens że na koniec sezonu jeżeli drużyny mają taką samą ilośc punktów robi sie dla nich dodatkową tabelke uwzględniając mecze między sobą i w ten sposób robi się tabele końcową, opisałem to w sposób uproszczony bo są jeszcze inne pkt. regulaminu.
łoś

Postprzez django 2009-10-13, 1:06 am

Masz tu regulamin. Przeczytaj sobie paragraf 16.

http://www.pzpn.pl/a/regulaminu_rozgrywek2ligi.pdf
django

Postprzez nexus7777 2009-10-13, 6:32 am

Panowie w niedziele będziemy na drugim miejscu więc po co się kłócić?
nexus7777

Postprzez August 2009-10-13, 6:52 am

nexus7777 napisał(a):Panowie w niedziele będziemy na drugim miejscu więc po co się kłócić?

Na drugie będzie raczej ciężko, zwłaszcza że Zawisza gra u siebie bodajże z Lechią. My po prostu wyrajmy mecz w Częstochowie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2009-10-13, 6:23 pm

Jakby nie patrząc jak u nas była demonstracja pod Urzędem to nasz Messie Le Prezidą osobiście wyszedł do kibiców pardon ! wyborców:

Kilkuset kibiców bydgoskiego klubu Zawisza manifestowało w centrum miasta

Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Gazeta
Manifestacja na Gdańskiej
więcej zdjęć
ZOBACZ TAKŻE
Relacja z manifestacji (13-10-09, 15:18) Ubrani na czarno, z niebiesko-czarnymi flagami i transparentami zebrali się tuż przed godz. 15 na pl. Wolności. Gapiom rozdawali ulotki.

Kibice napisali m.in.: "Sprzeciwiamy się arogancji i szantażowi władz miasta. Sprzeciwiamy się zatrudnianiu w spółce miejskiej WKS Zawisza Bydgoszcz SA niekompetentnej osoby na stanowisku prezesa, który swoją działalnością po 3 miesiącach doprowadził do starty prawie 400 tysięcy złotych. Jako bydgoszczanie, kibice tego klubu, a także podatnicy, których pieniądze przeznaczane są na WKS Zawisza nie możemy pozwolić na marnotrawienie publicznych funduszy. Po ratuszem złożymy petycję i umożliwimy wypowiedzenie się prezydentowi, jak buduje wielką piłkę na Zawiszy. Nie zgadzamy się na prywatny folwark i robienie z Zawiszy trampoliny do przyszłorocznej kampanii wyborczej do samorządu i na urząd prezydenta Bydgoszczy".

Kolumna przeszła Gdańską i Mostową na Stary Rynek. W tym czasie nie jeździły tramwaje, zdezorientowani bydgoszczanie byli poirytowani. Kibice poruszali się wolno w asyście policji. - Powoli panowie, powoli, jakbyśmy szli na pielgrzymkę - przypominał "wodzirej" z megafonem.

O 16 kolumna dotarła pod ratusz. "Grześkowiak, jest nas mało, wychodź śmiało!" - krzyczeli na całe gardła kibice. "Dombrowicz, likwiduj dziury, nie Zawiszę" - można było przeczytać na transparencie, "Spółka - Tak, Gliński - Nie" - głosiło kolejne hasło. "Dombrowicz, to nie jest prywatne miasto!" - krzyczeli ile sił w płucach.

Okrzyki niewiele dały - urzędnicy nie wyszli do kibiców. Ci weszli jednak do ratusza, zostawili petycję, która ma być przekazana prezydentowi.

Źródło: Gazeta Wyborcza Bydgoszcz
http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,355 ... _Nie_.html
August

Postprzez łoś 2009-10-13, 9:41 pm

Django masz racje SORY ale to co pisałem musiało kiedyś obowiązywac bo utkwilo mi to w głowie, mam już troche lat i nie wziołem pod uwage że regulaminy się zmieniają. Najważniejsze wygrac w niedziele i nie będziemy musieli zawracac sobie głowy regulaminami. Pozdrawiam
łoś

Postprzez Blajpios 2009-10-13, 10:30 pm

django napisał(a):
łoś napisał(a):Django tak się ustawia tabele ale na koniec rundy lub sezonu a w trakcie wg.bilansu bramkowego Udzielone ma racje, zresztą w jakiejś gazecie nie pamiętam tytułu ZAGŁĘBIE było na 4 miejscu. Chyba że nastąpiły zmiany w regulaminie o których nie wiem :-) Pozdrawiam

To w gazecie było źle. Jest tak jak napisałem. Zresztą nawet na zdrowy rozum - jaki sens miałoby ustalanie miejsc w trakcie sezonu w taki sposób, a na koniec sezonu w inny?

sens byłby taki, że wydaje się, iż bardziej obiektywne jest w trakcie sezonu podawanie bilansu bramkowego (bo coś trzeba wybrać). Mianowicie - bilans bramkowy, zwłaszcza po kilku kolejkach, daje jakiś obraz "przeciętnej" wartości drużyny, to znaczy na podsatwie większej ilości meczów. "Mała tabelka" przybliża się do większej obiektywności prawdopodobnie - dopiero pod koniec rundy. Prawdopodobnie, bo w gruncie rzeczy już po trzeciej kolejce może zdarzyć się tak, że 3 drużyny już zagrały ze sobą po dwa mecze - ale to baaaardzo rzadko. W dodatku, nawet wtedy wynik może nie być zbyt bliski obiektywizmu, bo może się zdarzyć, że jedna drużyna ma dwa mecze u siebie a inna dwa na wyjeździe... Często jednak jest tak, że nawet po półmetku może być tak, że np. jedna ma dwa mecze z pozostałymi a pozostałe tylko jeden z nią... W takim wypadku - jest to naprawdę mało obiektywne kryterium. Tak więc, moim zdaniem, to kolejna sytuacja, w której póki nie kombinowano "na modłę innych", to było lepiej (inny przykład - 3 punkty dopiero za zwycięstwo trzybramkowe). Wydaje się bowiem, że liczenie w trakcie rundy na podstawie bilansu bramkowego ma "w przybliżeniu", "w większej ilości wypadków" wartość bardziej obiektywną niż te tabelki. Z tym, że jeżeli chodzi o to obliczanie miejsca w ciągu sezonu w wypadku równej ilości punktów, to chyba można nie kruszyć przysłowiowych kopii, bo cóż to za znaczenie ma prócz samopoczucia? NIe wiem, nie studiowałem na tyle regulaminów - ale chyba nie ma sytuacji, że o czymś by to decydowało, bo przecież nie ma jakichś losowań pucharów itp, w których miejsce w tabeli w połowie rundy miałoby wpływ. No i faktycznie, regulamin jest obecnie taki.
Blajpios

Postprzez django 2009-10-13, 11:11 pm

Oczywiście masz rację z tym, że w trakcie sezonu kolejność nie ma znaczenia, natomiast ważne jest co innego. Załóżmy że myślimy o awansie. Liga jest wyrównana i może się zdarzyć tak, że po ostatniej kolejce Zagłębie będzie na drugim miejscu z taką samą liczbą punktów co np. Zawisza. I wtedy decyduje bilans bezpośrednich spotkań. Dlatego tak ważne są mecze z drużynami, które będą w czołówce tabeli (Zawisza, Górnik, Ruch). Więc warto mieć świadomość tego jak będzie ustalane miejsce w tabeli, bo jeśli celem jest awans, to trzeba szczególnie przyłożyć się do meczów z bezpośrednimi rywalami.
django

Postprzez Sir 2009-10-14, 4:03 pm

August napisał(a):Jakby nie patrząc jak u nas była demonstracja pod Urzędem to nasz Messie Le Prezidą osobiście wyszedł do kibiców pardon ! wyborców:

Źródło: Gazeta Wyborcza Bydgoszcz
http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,355 ... _Nie_.html

Z calym szacynkiem i powazaniem, ale w naszej manifestacji chodziło o brak stadionu ktory spelnialby wymogi licencyjne ekstraklasy. W Bydgoszczy chodzi zupelnie o co innego.

Czwartek 20 czerwiec....oj działo się
Sir

Postprzez Blajpios 2009-10-14, 5:19 pm

Oczywiście, że jest ważne, jak grają z czołówką. To powinni chyba wiedzieć - i to powinni wiedzieć, co stanowi w tych sprawach regulamin. Kierownik drużyny czy ktoś odpowiedni powinien przeanalizować regulamin bardzo szczegółowo, by nie być zaskoczonym - więc co dopiero sytuacja tak prozaiczna. Nie wyobrażam sobie, by zawodnicy od dawna o tych niuansach nie byli poinformowani i na bieżąco dopingowani.
Wpisywałem tylko dla odniesienia się do dyskusji, która powstała przy przypomnieniu przez jednego Kolegę dawniejszej wersji i obecnej; no i przy okazji napisałem, że moim zdaniem "trochę bardziej poglądowy", jeżeli chodzi o większość sytuacji - był wygląd tabeli na dawny sposób. Jakkolwiek, wszyscy się zgadzamy, że obecnie czy tak czy tak podawane te tabele nie są najważniejsze, choć i jakiś wydźwięk prestiżowy mają. Tyle, że jeden zdobyty punkt obecnie - szybko może to zmieniać. A z kolei na koniec, przy podliczaniu, to już też sposób będzie obiektywny - i oby za wczasu do tego "ustosunkowywali się grą" piłkarze odpowiednio... :-)
Blajpios

Postprzez August 2009-10-17, 4:05 pm

Jeśli wygramy, mamy szansę wskoczyć na 4 miejsce. Jest też szansa na zmniejszenie dystansu o 2 pkt do Radzionkowa .
August

Postprzez Landryn 2009-10-17, 7:37 pm

Pierw to trzeba wygrać , a nie zawsze się udaję .
Landryn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna