Piotr Pierścionek i Jerzy Dworczyk - duet trenerski Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Piotr Pierścionek i Jerzy Dworczyk - duet trenerski Zagłębia

Postprzez django 2009-09-03, 10:57 pm

August napisał(a):Przed meczem była mowa , że po kontuzji Lachy juz nie ma śladu. A nie zauważyłem aby w czasie meczu coś mu się stało. Zmiana na 25 min. własciwie jedynego zawodnika, który był w stanie prowadzić grę było cokolwiek bardzo ryzykowne. Co było widać na boisku. Poza tym Tomek Szatan jest obecnie w takiej dyspozycji, że się kompletnie nie nadaje do gry w pierwszym zespole. Własciwie najlepiej dla niego było aby został wypożyczony gdzieś niżej do końca jesieni. Obecnie jego gra w pierwszym skłądzie jest ewidentnym osłabieniem drugiej linii no i rodzi niepotrzebne insynuacje, że zawdzięcza tylko tatusiowi. Genrealnie zresztą mam odczucie, że Pierścionek w meczu z Olimpią jakby się pogubił w tym sensie, że nie reagował na grę zespołu.

Z Szatanem się zgadzam. Może być trochę dziwne nie tylko wystawianie tego piłkarza, ale też uznanie z jakim o tym, w sumie bardzo przeciętnym zawodniku, Pierścionek się wyraża na każdym kroku. Natomiast nieuprawniona moim zdaniem jest opinia, że zdjęcie Lachy to próba udowodnienia czegoś. Lacha był zmieniany w meczu ze Ślęzą (58 min), Miedzią (57 min) i teraz z Olimpią. Te trzy mecze łączyło to, że przy zmianie Lachowskiego prowadziliśmy. Moim zdaniem jest to przemyślana taktyka Pierścionka, który daje odpocząć najbardziej wartościowemu ofensywnie, a przy tym nie do końca zdrowemu piłkarzowi. Pierścionek ewidentnie nastawia się przy tym na obronę wyniku, bo wpuszczani są piłkarze lepiej grający w defensywie, czyli Łuczywek (Miedź, Olimpia) i Szatan (może kontrowersyjna zmiana, ale Pierścionek widzi go jako defensywnego pomocnika).

Martwi mnie inna rzecz. Po ostatnim meczu zawodnik Olimpii Mariusz Pawlak powiedział, że gdzieś tak od 60 minuty Zagłębie zaczęło wyraźnie słabnąć fizycznie. Pierścionek i piłkarze przeczą temu, ale zastanawiam się czy coś nie jest na rzeczy. Zresztą przekonamy się o tym już niedługo.
django

Postprzez August 2009-09-04, 7:59 am

django napisał(a):Z Szatanem się zgadzam. Może być trochę dziwne nie tylko wystawianie tego piłkarza, ale też uznanie z jakim o tym, w sumie bardzo przeciętnym zawodniku, Pierścionek się wyraża na każdym kroku. Natomiast nieuprawniona moim zdaniem jest opinia, że zdjęcie Lachy to próba udowodnienia czegoś. Lacha był zmieniany w meczu ze Ślęzą (58 min), Miedzią (57 min) i teraz z Olimpią. Te trzy mecze łączyło to, że przy zmianie Lachowskiego prowadziliśmy. Moim zdaniem jest to przemyślana taktyka Pierścionka, który daje odpocząć najbardziej wartościowemu ofensywnie, a przy tym nie do końca zdrowemu piłkarzowi. Pierścionek ewidentnie nastawia się przy tym na obronę wyniku, bo wpuszczani są piłkarze lepiej grający w defensywie, czyli Łuczywek (Miedź, Olimpia) i Szatan (może kontrowersyjna zmiana, ale Pierścionek widzi go jako defensywnego pomocnika).

Martwi mnie inna rzecz. Po ostatnim meczu zawodnik Olimpii Mariusz Pawlak powiedział, że gdzieś tak od 60 minuty Zagłębie zaczęło wyraźnie słabnąć fizycznie. Pierścionek i piłkarze przeczą temu, ale zastanawiam się czy coś nie jest na rzeczy. Zresztą przekonamy się o tym już niedługo.

Ja akurat sprawy Lachy i Szatana nie wiązałem w żaden sposób. Sprawa wcześniejszego zdejmowania jest logiczna, ale mimo wszystko - patrząc na jeszcze gorszą grę zespołu po jego zdjęciu - dość ryzykowna. Tym razem się udało w następnym meczu może być gorzej. A jeśli nasi zaczynają słabnąć po 60 min. gry robi się całkiem niedobrze.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez bbartek 2009-09-05, 7:21 pm

Kolejna porażka na wyjeździe.
Trener jest tak dobry jak jego ostatni wynik ( klasyk trenerski..).
Dwie porażki, szczęśliwe zwycięstwo z Olimpią to czerwone światła dla Miasta ( jako przyszłego współwłaściciela Klubu )i Pana Szatana.
Dwa następne mecze gramy na Ludowym i to może zamazać stan rzeczywisty.
Doświadczenia z przeszłości z trenerem Pierścionkiem nie są najlepsze ( ok to był inny stan osobowy), ale z tymi zawodnikami to oczekiwałem zdecydowanie lepszej gry.
bbartek

Postprzez Dobromir01 2009-09-07, 12:25 am

Nie wiem jakie plany m klub na przyszłość ale wydaje mi się ze ten nasz "zarząd"( z byłym a zarazem obecnym prezesem) oraz "duet trenerski" powinien pomyśleć jednak o zorganizowaniu drużyny rezerw. W mojej ocenie w 1szym zespole chyba nie do końca zawodnicy mogą złapać optymalną formę.
Proszę tego nie traktować jak atak na władze klubu oraz na "duet trenerski" , lecz jedynie jako wyraz troski
Dobromir01

Postprzez August 2009-09-07, 7:51 am

Dobromir01 napisał(a):Nie wiem jakie plany m klub na przyszłość ale wydaje mi się ze ten nasz "zarząd"( z byłym a zarazem obecnym prezesem) oraz "duet trenerski" powinien pomyśleć jednak o zorganizowaniu drużyny rezerw

Pewnie żeby się przyała drużyna rezerw ale zapewne obecnie nas na nią nie stać.
August

Postprzez Dobromir01 2009-09-08, 8:47 am

Jeśli nas nie stać, to po co te gadki o awansie. Żeby grać w 1wszej lidze trzeba mieć szeroką kadrę i dawać możliwości ogrywania się zawodnikom z poza pierwszej 11-ki oraz tym co szukają rytmu meczowego po kontuzjach itd.
Dobromir01

Postprzez mayday77 2009-09-09, 3:37 pm

Nie przetopicie Pierścienia!

Jest młody i ambitny. Choć podjął się ciężkiej misji wprowadzenia Zagłębia do I ligi, wielu życzy mu źle. On jednak się nie poddaje i zrobi wszystko, żeby jego ukochany klub awansował.

To właśnie mowa o Piotrze Pierścionku. Choć nie jest przesądny, to przyznaje się, że szczęście na boisku przynosi mu… jedenaście medalionów! - Nie mam żadnych dziwnych zwyczajów, jak niektórzy - przekonuje Pierścionek. - Nie chodzę do wróżek czy czarownic. Jestem osobą wierzącą i to właśnie wiara w Boga mi pomaga. A oprócz tego, wierzę w… jedenaście „medalików” na boisku. To moi piłkarze są moimi „amuletami” na szczęście i jeśli wygrywamy, to tylko wspólnymi siłami.

Choć Zagłębie radzi sobie ostatnio ze zmiennym szczęściem, to widać, że po powrocie kilku doświadczonych zawodników, którzy wspierają młodszych, jest postęp i piłkarze z herbem Zagłębia na piersi nie dostają już piłkarskiego „oklepu” we wioskach. A przyczynia się do tego nie tylko atmosfera w szatni i na boisku, ale także poza nimi. – Staram się mieć z drużyną jak najlepsze stosunki – przekonuje młody szkoleniowiec. - Jesteśmy przyjaciółmi i choć wielu z nich jest w moim wieku, to wzajemnie okazujemy sobie szacunek. Poznajemy się z ich bliskimi, wyjeżdżamy razem na grilla żeby się lepiej poznać. Mówią mi, kiedy pokłócą się z dziewczyną, cieszą się gdy kupią sobie samochód. Jeśli ktoś z nas ma problem, staramy się go rozwiązać. Na pewne rzeczy nie mogę sobie jednak pozwolić. Gdyby któryś próbował się stawiać i robiłby „kwas” w drużynie, to od razu wypad. Poświęcę jednostkę dla zespołu, a nie odwrotnie. Pod tym względem jestem bezlitosny i oni doskonale o tym wiedzą.

Wyjazdowa wygrana z Miedzią Legnica (2:1) była dla trenera Pierścionka wyjątkowa. Zadedykował ją nieżyjącemu ojcu w rocznicę śmierci. – Niestety, tata nie mógł być na meczu, ale na pewno cieszyłby się z tej wygranej – mówi Pierścionek. - Nie chciałem tego nagłaśniać w mediach, ale to właśnie zmarłemu ojcu zadedykowałem to zwycięstwo. Kolejne wygrane spotkania będę dedykował naszym wspaniałym kibicom. Jeżdżą za nami po całej Polsce, krzyczą „Zagłębie!” nawet wtedy, gdy tracimy gola. Dla nich aż chce się wygrywać i zrobimy w każdym meczu wszystko, żeby przybliżyć się do awansu. Myślę, że odzyskaliśmy zaufanie naszych fanów i będziemy dalej ciężko pracować, żeby ich nie rozczarować.

Choć wydaje się, że wszystko zmierza w dobrym kierunku, młodemu i ambitnemu szkoleniowcowi wcale nie jest łatwo. – Niestety, żyjemy w Polsce. Nie brakuje tu podłych ludzi, którzy nie mogą znieść, że komuś coś wychodzi – irytuje się „Pierścień”. - Wiele osób w Sosnowcu boli, że młodemu szkoleniowcowi, który dopiero zaczyna swoją przygodę na ławce trenerskiej zaczyna się układać. Zagłębie jest dla mnie wszystkim i jestem dumny z tego, że mogę pracować dla tego klubu. W poprzednim sezonie odszedłem, bo nie mogłem znieść, że nie potrafię pomóc tej drużynie i przegrywa. Wstawili się za mną nawet ci piłkarze, którzy grzali u mnie ławę, ale odszedłem. Postanowiłem jednak wrócić. Niestety są i tacy, którzy chcą mnie zniszczyć. Ludzka zawiść nie zna granic. Wcześniej było tu wielu lepszych ode mnie trenerów. Ja się dopiero uczę, ale dla mnie Zagłębie jest wszystkim. Nie wyobrażam sobie, żebym mógł odstawić „fuszerę”, tak jak niektórzy szkoleniowcy w Polsce, którzy „odbębnią” swoje i zbierają się do domu.

Choć fascynacja Zagłębiem pozwala Piotrowi Pierścionkowi zapomnieć o problemach i wrogach, pracoholizm 31-letniego byłego piłkarza tego klubu musi znosić jego narzeczona. – Gadam o meczach bez przerwy, nawet w domu – śmieje się Pierścionek. – Narzeczona przypomina mi wtedy, że nie jestem już na boisku i żebym choć na chwilę oderwał się od pracy. Jednak stanowisko, które objąłem, to dla mnie nie tylko praca. Zrobię wszystko, żeby ten klub zaszedł jak najdalej, nawet kiedy inni będą „rzucać” mi kłody pod nogi i „opluwać”. Prowadzenie Zagłębia to dla mnie spełnienie marzeń.

Źródło:www.sportowezaglebie.pl
mayday77

Postprzez Bizoniasty 2009-09-09, 5:03 pm

Bardzo milo Panie Piotrze, ze jest pan zafascynowany pilka i Zaglębiem, ale gadaniem jeszcze nikt nic nie wygral. Takze mniej mowic o pilce a wiecej dzialac trenersko bo ewidentnie, powolutku zblizamy sie do srodka czarnej glebokiej dupy i zycze Panu i sobie, zebysmy tam nie dotarli jednak. A dlatego tak pisze bo srodek tabeli to nie jest to czego nasi kibice pragna i czego wymagaja. A sklad jest
Bizoniasty

Postprzez Blajpios 2009-09-09, 7:30 pm

Bizoniasty napisał(a):Bardzo milo Panie Piotrze, ze jest pan zafascynowany pilka i Zaglębiem, ale gadaniem jeszcze nikt nic nie wygral. Takze mniej mowic o pilce a wiecej dzialac trenersko bo ewidentnie, powolutku zblizamy sie do srodka czarnej glebokiej dupy i zycze Panu i sobie, zebysmy tam nie dotarli jednak. A dlatego tak pisze bo srodek tabeli to nie jest to czego nasi kibice pragna i czego wymagaja. A sklad jest

Ale Kolega to tak nie jak ci z drugiej grupy, o której mówi P. Pierścionek, mam nadzieję. Prawda? I nie przeszkadza Koledze, że trener nie chce odwalać fuszery. Cóż, pewnie niezły kontakt z zespołem niepokoi, ale czy słusznie?...
[
Kiedyś pisałem, nawet dość szeroko przeprowadziłem porówniania, dla przekazania myśli, że w gruncie rzeczy "wystarczające" byłoby - i jest to narzucające się - z sukcesem zrealizowanie przez P. Pierścionka kariery trenerskiej wg wzorca, jaki pokazał Guy Roux. Oczywiście, nie twierdzę, że to jest jedyne możliwe porównanie, że wszyscy muszę oniemieć na brzmienie takiego manifestu. Co nie zmienia faktu, że rzeczywiście nadal uważam, iż jak na zagłębiowską obecną miarę jest to i tak wzór niebotyczny a zrealizowanie go, nie tylko trudne, ale naprawdę byłoby wyczynem, gdyby się udało, właśnie niebotycznym. To wciąż - moim zdaniem - najlepszy wzór, niesłychanie wyśróbowany i z racji nie nadążania tymi śladami w całym Klubie, niestety, wciąż wyglądający purnonsensowo. Wszakże, z innej strony - zastanawiam się, co by było wśród zagłębiowskich kibiców, gdyby rzeczywiście dla Pierścionka wziąć jako wzór ten format rozwoju, jaki zaprezentował G. Roux, czy też format rozwoju charakteryzujący innego lepszej europejskiej klasy trenera, czy choćby nawet czołówkę z polskiej ligi, typu F. Smudy bądź O. Lenczyka? Ilu na stu Kibiców byłoby po prostu życzliwych, zadowolonych, gdyby po 20 latach pracy Pierścionkowi by się udało? Bo gotowych mu pomóc - to czy nie jedynie marzę, oczekując, by na 100 było 10 chętnych wesprzeć?... Czy aby jednak w tym naszym środowisku nie zdecydowanie więcej będzie, np. 70 na stu: takich, co z zadowolenia rozpromienią się, gdy Pierścionkowi się nie uda??? Nieważne, że przy tym i drużyna, klub traci. Ale jaka frajda? Proszę - nie wyszło!
Czy naprawdę jak na stołku stoi ktoś ze sznurem zaciśniętym na szyi i przywieszonym do sufitu, to u nas zawsze 4 razy więcej musi być chętnych do "pomagania" mu nie od tego końca, od którego wydawałoby się, że naprawdę jest jedyna droga pomocy? Musimy raczej wykopać stołeczek spod nóg niż odciąć sznur od głowy?
Blajpios

Postprzez Bizoniasty 2009-09-09, 8:33 pm

Trenera sie nie rozlicza za kontakt i atmosfere tylko za wyniki. Narazie jeszcze nic konkretnie powiedziec nie mozna bo wszystko moze sie zgrabnie odwrocic na nasza korzysc. Dlatego napisalem, ze tylko ostrzegam, ze pora sie brac do roboty bo coraz gorzej to wyglada. Aha i zeby nie bylo to ja trenera nie krytykuje bo poczatek byl przedni a przestoje sie kazdemu zdarzaja. Ale oby teraz wyciagnac wnioski z tego i grac swoje. A jak widac jest co wyciagac bo "drewno" nam sie panoszy po boisku
Bizoniasty

Postprzez Blajpios 2009-09-10, 12:06 am

Bizoniasty napisał(a):Trenera sie nie rozlicza za kontakt i atmosfere tylko za wyniki. Narazie jeszcze nic konkretnie powiedziec nie mozna bo wszystko moze sie zgrabnie odwrocic na nasza korzysc. Dlatego napisalem, ze tylko ostrzegam, ze pora sie brac do roboty bo coraz gorzej to wyglada. Aha i zeby nie bylo to ja trenera nie krytykuje bo poczatek byl przedni a przestoje sie kazdemu zdarzaja. Ale oby teraz wyciagnac wnioski z tego i grac swoje. A jak widac jest co wyciagac bo "drewno" nam sie panoszy po boisku

No, właśnie. Skoro był świetny początek, to może już ździebko pracowali? Oczywiście, że zgadzam się, że znów jest moment zwrotny, sytuacja trudna i trzeba pracować. Tyle - że nie można w związku z tym zaraz oblać pomyjami wszystkiego, co było dotychczas wynikiem pracy już dokonanej. Nie można nie zauważyć, że jednakjest wyraźna różnica między obecną postawą zespołu a zeszłoroczną... Przestrzec przed popadnięciem "w samouwielbienie", to jedno; tak samo pozytyw może być, jeżeli jest służąca mobilizacji przestroga przed błędami, zagrożenie na wypadek "opuszczenia się" zespołu. Gorzej, jeżeli stają się takie "przestrogi" demobilizacją, zaprzeczaniem temu, co było osiągnięciem i podobnymi zagraniami odbierającymi animusz... Niemniej, nie twierdzę, że wprost odebrałem wpis Kolegi tak jednoznacznie źle; widziałem w nim po prostu troskę. Oby jednak nie otworzyło to "drogi następnym", już jednoznacznie idącym w kierunku "wyżywania się".
Blajpios

Postprzez August 2009-09-10, 2:09 pm

Ciekawy jestem jak Pierścionek zareaguje na wywiad z Myśliwym na "sosnowiec.info.pl" , w którym ten nieco się - wg mnie - roztkliwia nad brakiem gry w I składzie.
August

Postprzez django 2009-09-11, 1:14 pm

Ja myślę, że Krzysiu nagrabił sobie tym wywiadem. Nie liczyłbym na to, że wyjdzie przeciwko Lechii. Zresztą obecnie nie zasługuje na miejsce w jedenastce.
django

Postprzez bari 2009-09-11, 4:38 pm

django napisał(a):Ja myślę, że Krzysiu nagrabił sobie tym wywiadem. Nie liczyłbym na to, że wyjdzie przeciwko Lechii. Zresztą obecnie nie zasługuje na miejsce w jedenastce.

A nie wydaje się wam, że chciał poprzez ten wywiad dać kibicom do zrozumienia, że ostatnie porażki i słaba gra spowodowana jest jakąś niezdrową atmosferą na lini trener-piłkarze? Z tego tak chyba wynika. Bo zespół gra dobrze wygrywa, a w następnym meczu wychodzi inna 11. Może to jest jakiś problem? Odbija się na formie piłkarzy, tylko nikt nie odważył się tego powiedzieć.
Krzychu powiedział wprost, nie lał wody jak inni, ujął to delikatnie. Ja nie widzę w tym nic złego, każdy ma swoje zdanie i tyle. Może dobrze się stało, że teraz to wyszło, bo przecież dopiero początek sezonu, którego nie można zaprzepaścić. Również uważam, że Pierścionek odstawi go teraz na bok. Wielka szkoda, bo Myśliwy w formie to połowa tego zespołu. Oby nie skończyło się to tak, że Pierścionek go tutaj sprowadzał i Pierścionek go stąd wyrzuci.
bari

Postprzez August 2009-09-11, 4:50 pm

Dla mnie Krzysiek z tym użalaniem się nad sobą zachowuje się jak cipka a nie chłop z jajami. Rozumiem, że może brakować mu grania bo nie mamy rezerw, ale to nie powód do płaczu. Zresztą to co gra nawet gdy wchodzi z ławki w tym sezonie nie zachwyca.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna