Mecze Wisły na Ludowym

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Mecze Wisły na Ludowym

Postprzez August 2009-07-13, 4:06 pm

Jest porozumienie, będzie współpraca
Autor: (mawa) / sportowezaglebie.pl

Zagłębie Sosnowiec oraz Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji ustaliły warunki podnajmu Stadionu Ludowego krakowskiej Wiśle do rozgrywania meczów eliminacji Ligi Mistrzów.

W sprawie ligowych pojedynków do porozumienia sosnowieckiego klubu z MOSiR-em doszło już wcześniej. Natomiast strony długo nie mogły znaleźć kompromisu w sprawie kwoty za podnajem obiektu na mecze eliminacji Ligi Mistrzów, jednak już wszystko zostało dopięte na ostatni guzik, a sama finalizacja nastąpiła w piątek. - Obie strony są zadowolone i liczą na dalszą dobrą współpracę - cieszy się dyrektor Zagłębia, Jerzy Lula.

Kwota za jaką Wisła podnajmuje Stadion Ludowy od klubu obwiana została tajemnicą (Zagłębie za te spotkania MOSiR-owi płaci 8 tys. zł za Puchar Ligi i Puchar Polski, niemal 10 tys zł. za spotkania ligowe i 15 tys. zł za spotkania eliminacji Ligi Mistrzów). Co najważniejsze przedstawiciele klubu i sosnowieckiego MOSiR-u są zadowoleni z umowy. - Będziemy wspierać merytorycznie klub we wszystkich niezbędnych sprawach - zapowiada dyrektor MOSiR-u, Zbigniew Drążkiewicz. - Mam nadzieję, że krakowianie będą jak najlepiej reprezentowali Polskę na arenie międzynarodowej - dodaje. Trener Wisły, Maciej Skorża, przyznał, iż zarówno murawa, jak i szatnie są bardzo dobrze przygotowane, co jest dla nich najważniejsze.

Pieniądze za wynajmem „Ludowego” nie są jedynymi, na jakie Zagłębie liczy w najbliższym czasie. Jeszcze w tym tygodniu Zagłębie złoży w Urzędzie Miejskim niezbędne dokumenty, aby wystartować w przetargu, którego stawką jest 350 tys. zł za promocję miasta poprzez sport (w tym konkretnym przypadku - poprzez piłkę nożną). Jeżeli wszystko pójdzie pomyślnie, kwota ta niebawem zasili konto sosnowieckiego klubu.
posting.php?mode=reply&f=1&t=7349
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez rafka72 2009-07-13, 10:48 pm

Witam.
Jestem kibicem nie kibolem mojej kochanej WISEŁKI ,tak czytam jak co niektórzy piszą nożownicy z Krakowa sam nie mam pojęcia czemu (bo raz zdarzył sie przypadek że jakiś idiota wywinoł taki numer)Z mojej wiedzy wiem że taki przypadek z użyciem noża zdarzył sie w Warszawie,Radomiu,Łodzi i przed meczem Polski w chorzowie gościa ze Szczecina i co??,połowa polski to nożownicy ?.W Krakowie jak pisał ktoś jest wiele osób szanujących wasz klub!!.
Odnosnie meczu mojej WISEŁKI na LUDOWYM to myśle że waszemu klubowi raczej wyjdzie na dobre finansowo no i jesli Wisla ma tam grac lige i puchary to bez kosmetyki STADIONU LUDOWEGO sie nie obejdzie(wymogi licencyjne).Wstydzicie sie własnego stadionu zobaczcie jakie stadiony mają ŁKS,RUCH,GÓRNIK,POLONIA W,CRACOVIA,POLONIA B,PIAST,według mojej opini nie ma sie czego wstydzic.Byłem na LUDOWYM parenascie razy więc nie pisze tego bezpodstawnie.
Panowie i panie WISŁA chcąc grac na Hutniku była skłonna i tu wymienie:założenie podgrzewanej murawy,przeniesienie z Reymonta słupów oświetleniowych,montaż kołowrotków przy wejściu,montaż 5000 krzesełek tylko że znalazł sie jakis PACAN który oswiadczył że Maszty oswietleniowe są za wysokie i nie pasują do krajobrazu HUTY SĘDZIMIRA:)
Więc tak mi coś muwi że LUDOWY na tym skorzysta:)
Pozdrowienia z KRAKOWA
rafka72

Postprzez misza85 2009-07-13, 10:58 pm

rafka72 -> Miśku.. maszty to miały iść z Cracovii, nie od nas. I nie była skłonna płacić za montaże tego wszytskiego, lecz oddać za darmo, koszty założenia miało pokryć miasto.

Sorry za offtop.
misza85

Postprzez August 2009-07-14, 7:58 am

Połowa lat 70., pucułowaty chłopak ze Sławkowa przechadza się szkolnym korytarzem Technikum Kolejowego w Sosnowcu. Młodszy o dwa lata kolega zarzuca grzywkę i mija go bez słowa. Ten pierwszy to Bogusław Cupiał - dziś jeden z najbogatszych Polaków i właściciel Wisły Kraków, drugi to Krzysztof Tochel - przyszły piłkarz i trener Zagłębia.
Mistrz Polski rozpoczyna w środę walkę o Ligę Mistrzów. Tym razem droga do elitarnych rozgrywek wiedzie przez Stadion Ludowy. Sosnowieccy kibice przyglądają się temu pomysłowi z rezerwą. W trakcie rundy wiosennej wywieszali na stadionowym płocie białe płótna z napisem: "Nie chcemy Wisły w Sosnowcu". Obawy ma też policja, która wydała tylko warunkową zgodę na organizację spotkania.

Zbigniew Drążkiewicz, dyrektor sosnowieckiego MOSiR-u, stawia sprawę jasno. - Ten mecz będzie jak test. Jeżeli kibice nie zdadzą egzaminu, to organizacja kolejnych spotkań stanie pod znakiem zapytania - mówi. Przypomnijmy, że Wisła, której stadion jest remontowany, ma też rozgrywać w Sosnowcu mecze ligowe.

- A ja wierzę, że Ludowy będzie dla Wisły szczęśliwym miejscem i po latach przerwy znowu doczekamy się polskiej drużyny w Lidze Mistrzów. Kraków leży bliżej Sosnowca, niż się wielu kibicom wydaje - uśmiecha się Leszek Baczyński, kierownik Ludowego.

Miasta łączy Bogusław Cupiał. Właściciel krakowskiego klubu wychowywał się w pobliskim Sławkowie, ale pierwsze interesy robił już w Sosnowcu. W latach 80. prowadził w mieście nad Brynicą sklepy z farbami i ubraniami. Gdy w 1998 roku Cupiał zainwestował olbrzymie pieniądze w Wisłę, działacze Zagłębia aż zgrzytali zębami. - Pewnie, że przeszło nam przez myśl, że mógł sponsorować Zagłębie. Wspominał o tym szczególnie Krzysiek Tochel, który uczył się z Cupiałem w tym samym technikum. Mówił, że nieraz mijali się na korytarzu. Niestety, bliskimi kolegami nigdy nie byli - wspomina Baczyński.

Losy klubów splatają także piłkarze, m.in Jacek Bobrowicz, Zbigniew Gręda, a przede wszystkim Tomasz Kulawik i Ryszard Czerwiec. - Przebijałem się do dorosłej piłki na Stadionie Ludowym. Liczę, że teraz na tym samym obiekcie do Ligi Mistrzów przebije się Wisła. To dla mnie szczęśliwe miejsce - mówi Czerwiec, dziś skaut krakowskiego klubu.

Z Wisłą jest też wciąż związany Kulawik, który odpowiada za wyniki drużyny Młodej Ekstraklasy. - Gdy w 1999 roku Tomek i Rysiek wywalczyli z Wisłą mistrzostwo Polski, to do Krakowa zaraz pojechała delegacja Zagłębia. Zrobiliśmy sobie wtedy zdjęcie ze smokiem wawelskim - uśmiecha się Baczyński.

Wiśle w Sosnowcu na pewno będzie też kibicował prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, który wychował na sosnowieckiej Pogoni, a maturę zdał w Liceum im. Stanisława Staszica przy placu Zillingera. To dzięki przychylności Majchrowskiego jeden jedyny raz w historii Krakowa hejnał mariacki zastąpił... hejnał Sosnowca, a działo się to 6 czerwca 2004 roku. Na taki pomysł - z okazji Dni Sosnowca - wpadł Andrzej Równicki, wtedy naczelnik Wydziału Kultury, Sportu i Rekreacji Urzędu Miejskiego w Sosnowcu. - Hejnał rozbrzmiewał przed półtorej minuty. Pogoda była tamtego dnia podła, ale przeżycie i tak niezwykłe - uśmiecha się Równicki.

O dobrej współpracy obu klubów na każdym kroku przypomina też trener Zagłębia Piotr Pierścionek, który co chwilę testuje młodych graczy Wisły. - Wystarczy jeden telefon do Tomka Kulawika - zdradza szkoleniowiec.

Wisła i Levadia Tallin - pierwsza przeszkoda na drodze krakowskiego klubu do fazy grupowej LM - pojawią się na Ludowym już dzisiaj. Estończycy będą trenować w porze meczu (godz. 20.30), krakowianie wcześniej.

- Po piątkowym sparingu z Zagłębiem wiemy, że szatnie i zaplecze na Ludowym są pierwsza klasa. Gdy jeszcze na trybunach pojawią się kibice, to poczujemy się prawie jak w Krakowie - uśmiecha się Czerwiec. - Jak na 50-latka to jeszcze całkiem dziarski staruszek z tego Ludowego. Ponaciągamy zmarszczki i będziemy cieszyć się z meczów w Lidze Mistrzów - żartuje Baczyński.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... bliza.html
August

Postprzez August 2009-07-14, 8:16 am

Przed chwilą podano informację, że mecz Wisły z Levadią będzie transmitowany w Polsacie Sport. Transmisja od 19:30.
August

Postprzez pavlo1307 2009-07-14, 10:46 am

August napisał(a):Przed chwilą podano informację, że mecz Wisły z Levadią będzie transmitowany w Polsacie Sport. Transmisja od 19:30.

wie ktoś może czy będzie możliwość zakupienia biletów przed meczem i zobaczenia jak sobie radzi Wisła ??? jestem z Będzina żeby nie było i nie jestem fanem Wisły :P
pavlo1307

Postprzez August 2009-07-14, 10:55 am

pavlo1307 napisał(a):wie ktoś może czy będzie możliwość zakupienia biletów przed meczem i zobaczenia jak sobie radzi Wisła ?? jestem z Będzina żeby nie było i nie jestem fanem Wisły :P

O ile mi wiadomo to bilety są do zakupienia tylko w Krakowie.
August

Postprzez barthez 2009-07-14, 10:58 am

pavlo1307 napisał(a):
August napisał(a):Przed chwilą podano informację, że mecz Wisły z Levadią będzie transmitowany w Polsacie Sport. Transmisja od 19:30.

wie ktoś może czy będzie możliwość zakupienia biletów przed meczem i zobaczenia jak sobie radzi Wisła ??? jestem z Będzina żeby nie było i nie jestem fanem Wisły :P

Jako sobie radzi Wisła możesz zobaczyć na Polsat Sport. Na żywo: Zagłębie, Legia, Olimpia, BKS - mało?
Zaraz posypią się pytania gdzie można kupić szalik Wisły, kubek z herbem albo koszulkę. Oczywiście żaden nie jest kibicem Wisły :twisted:
To po grzyba chcecie iść na mecz?! Ja rozumiem gdyby grali z Barcą i ktoś by chciał pooglądać na żywo Messiego i resztę...
barthez

Postprzez davidian 2009-07-14, 11:06 am

Bilety nie są sprzedawane w Sosnowcu i bardzo dobrze, jeżeli chcesz oglądać Wisłę na żywo to po bilet do Krakowa i wspólny wyjazd pociągiem.
davidian

Postprzez LucasUSA 2009-07-14, 11:33 am

Od tej pory pytania o bilety beda nagradzane i kasowane - za lenistwo (czytac stare posty) i z zasady.
LucasUSA

Postprzez Smazu 2009-07-14, 12:28 pm

Interia.pl napisał(a): Nie powinno być problemów - mówią przedstawiciele władz Sosnowca, które mimo negatywnej opinii policji udostępniły krakowskiej Wiśle swój Stadion Ludowy. Krakowianie zagrają tam w środę mecz eliminacji do fazy grupowej Ligi Mistrzów z Levadią Tallin.

Ponieważ w Krakowie przy Reymonta trwa budowa trybun, Wisła szuka stadionów, gdzie będzie mogła występować w roli gospodarza. Choć chciano np. wykorzystać Stadion Śląski, uniemożliwiły to zaplanowane już tam inne imprezy (m.in. koncert grupy U2) i zbliżająca się budowa zadaszenia tego obiektu. Wstępnie odmówiono też Wiśle w Lubinie i Kielcach.

W najbliższym sezonie Ekstraklasy Wisła prawdopodobnie zagra więc u siebie na Stadionie Ludowym w Sosnowcu. Wciąż nie wiadomo, gdzie mogłyby się odbyć mecze fazy grupowej LM, na co sosnowiecki obiekt jest za mały i zbyt przestarzały. Na razie w Sosnowcu odbędzie się jednak mecz eliminacyjny z tallińską Levadią.
czytaj dalej

Odbędzie się - mimo negatywnej opinii miejscowej policji. Stadion, na którym na co dzień gra Zagłębie Sosnowiec, nie spełnia standardów dla spotkań podwyższonego ryzyka. Jak podkreśla Hanna Michta z sosnowieckiej policji, problemem są przede wszystkim zabezpieczenia - przejścia i bramki, a także niewystarczający monitoring.

- Monitoring na Stadionie Ludowym nie do końca spełnia wymagania pozwalające np. na identyfikację poszczególnych osób - m.in. przy bramkach wejściowych. Brakuje też np. parkingów mogących pomieścić samochody lub autobusy kibiców drużyn przyjezdnych - powiedziała policjantka.

Dlatego niedawny sparing Zagłębia i Wisły w Sosnowcu miał odbyć się bez udziału publiczności. Pod naporem kibiców organizatorzy otworzyli jednak bramy i mecz - bez incydentów - obejrzało kilkaset osób. Miejscowi kibice nie są też nastawieni do krakowskich specjalnie przychylnie - wiosną wywieszali transparent z hasłem: "Nie chcemy Wisły w Sosnowcu".

- Wszystkie te czynniki złożyły się na negatywną opinię policji - wskazała Michta. Jak jednak argumentuje Grzegorz Dąbrowski - rzecznik władz miasta, którego prezydent wyraził zgodę na mecz na Ludowym - ocena była negatywna, ponieważ organizator nie dopełnił właściwie formalności, zgłaszając policji planowane spotkania na Ludowym zbiorczo.

- Sprawy formalne będą regulowane. My natomiast nie możemy dopuścić do sytuacji, by pucharowy mecz miał odbyć się przy pustych trybunach - powiedział Dąbrowski. Zaznaczył, że krakowski klub zobowiązał się zapewnić odpowiedni poziom ochrony w obrębie stadionu, w związku z czym nie powinno być problemów z zachowaniem osób oglądających to spotkanie.

- Możemy tylko zaapelować do krakowskich kibiców, by w gościnnym Sosnowcu zachowali się godnie - dodał Dąbrowski. Władze Zagłębia, które wkrótce powinny rozwiązać problem monitoringu, chwalą sobie współpracę z działaczami Wisły, lecz również przyznają, że jej spotkanie z Levadią będzie dla kibiców testem przed ligą.

Na mecz Wisły w Sosnowcu sprzedano w Krakowie około dwa tysiące biletów. Z Tallina spodziewana jest stuosobowa grupa kibiców.

http://sport.interia.pl/raport/wisla-li ... le,1338511
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-07-14, 3:58 pm

Mecz Wisły Kraków z Ludowego - transmituje równiez TV 4 - godz 20.30 i oczywiscie jak
podaje Kolega Polsat Sport o 20.30.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez August 2009-07-14, 5:06 pm

Mieszkasz w Zagłębiu? Chcesz zobaczyć, jak Wisła walczy na Ludowym o Ligę Mistrzów? Jedź do Krakowa, kup bilet i przyjedź do Sosnowca pociągiem. W ostateczności zostaje transmisja w Polsacie Sport i TV4.
Na Stadionie Ludowym trwa odliczanie przed środowym spotkaniem (godz. 20.30). We wtorkowe przedpołudnie obiekt wizytował przedstawiciel UEFA. - Wszystko idzie zgodnie z planem. Stadion jest gotowy do organizacji meczu z Levadią Tallin - uspokaja Adrian Ochalik, rzecznik prasowy Wisły, która gra na Ludowym z powodu remontu własnego obiektu.

Mecz to wielkie wyzwanie zarówno dla Zagłębia jak i dla miejscowej policji. Jerzy Lula, dyrektor klubu kilka dni temu irytował się, gdy pytaliśmy, czy Zagłębie podoła organizacji takiego meczu. We wtorek mówił: - Jest nas garstka. Agnieszka poprowadzi sekretariat, Jarek Jąder będzie opiekował się drużynami, Jarosław Mędżyk pomoże w sprawach bezpieczeństwa.

W tym czasie za plecami Luli za jego plecami i tak uwijały się dziesiątki osób. Głównie byli to pracownicy Wisły i sosnowieckiego MOSiR-u. - Do pracy zostało oddelegowanych około 20 osób. Ludzie odpowiedzialni za pracę biura prasowego będą tutaj spali - mówi Ochalik.

Krakowscy piłkarze rozpoczęli trening na głównej płycie Ludowego o godzinie 11. Za ich plecami stały już banery reklamowe mistrza Polski, sosnowieckie poszły na razie w odstawkę.

Patryk Małecki to jeden z nielicznych piłkarzy Wisły, który na Ludowym czuje się jak u siebie. Gdy Zagłębie grało w ekstraklasie, trafił do Sosnowca na pół roku. - Mam nadzieję, że ten stadion będzie sprzyjał Wiśle tak samo jak mnie. Pewnie, że wolelibyśmy grać u siebie. W Krakowie ciężko nas ograć. Wierzę jednak, że Sosnowiec też może być naszą twierdzą - mówi piłkarz.

W holu Ludowego kręciło się kilku łowców autografów. To była dla nich jedna z nielicznych szans, by zobaczyć na żywo piłkarzy z Krakowa. Biletu na mecz już nie kupią! Wisła poinformowała, że w otwartej sprzedaży będzie 3,5 tysiące wejściówek, które można kupić tylko w Krakowie. Ich cena to 40 złotych, z czego 20 zł stanowią koszty przejazdu pociągiem.

Wielu sosnowieckich kibiców jest zawiedzionych tym, że nie dostaną szansy by zobaczyć na własnym stadionie mecz eliminacji Ligi Mistrzów. - Kibice przychodzą i dopytują się, czy są bilety na Wisłę. Ale szału nie ma. To jednak nie gra Zagłębie - mówi Dariusz Kisiel, który w sklepie kibica sprzedaje bilety na mecze zespołu z Sosnowca.

- O tym, że bilety będzie można kupować tylko w Krakowie wiadomo od dawna. Kierowaliśmy się względami bezpieczeństwa -wyjaśnia Ochalik. - Nie dało się nic ugrać. Tak naprawdę to Wisła ma problem. Myślę, że zainteresowanie jej kolejnymi meczami może być większe niż możliwości Ludowego - mówi Lula.

Działacze twierdzą, że za pomysłem, by nie sprzedawać biletów w Sosnowcu, stoi też policja. - Nic bardziej mylnego. Policja nie zajmuje się dystrybucją biletów. Już po raz drugi ktoś chce się schować za plecami policjantów. Podobnie było z piątkowym sparingiem Zagłębia z Wisłą. Powtarzam, że policja nie miała nic przeciwko temu by tamten mecz odbył się przy otwartych trybunach - podkreśla Hanna Michta, oficer prasowy sosnowieckiej policji. Ochalik nie wyklucza, że podczas kolejnych spotkań Wisły na Ludowym bilety jednak trafią do stadionowych kas.

Kibice Wisły mają przyjechać do Sosnowca dwoma pociągami, które po drodze zatrzymają się m.in. w Zabierzowie, Krzeszowicach i Jaworznie. Składy powinny dotrzeć do Sosnowca około godziny 17. Potem kolumna kibiców przemaszeruje na stadion. - Utrudnienia w ruchu są nieuniknione. Policja zrobi jednak wszystko, by mieszkańcy Sosnowca czuli się bezpiecznie. To będzie kolosalny wysiłek - zapowiada Michta.

- Zależy nam, żeby po środowym meczu mówiło się tylko o sporcie. Związaliśmy się z Sosnowcem na cały sezon, ale Liga Mistrzów będzie ważnym testem. Wierzę, że kibice go zdadzą - podkreśla Ochalik.

Piłkarze z Tallina też trenowali we wtorek na Ludowym. Na mecz w Sosnowcu nie akredytował się żaden estoński dziennikarz. Spotkaniem nie interesują się też kibice Levadii. Trudno się dziwić, skoro derbowy mecz estońskiej ekstraklasy pomiędzy Levadią, a Florą Tallin obejrzało ostatnio 400 osób.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... nowca.html
August

Postprzez August 2009-07-14, 5:45 pm

W Sosnowcu szykuje się wesele
Po 31 latach europejska piłka wraca na stadion Zagłębia Sosnowiec. - Jesteśmy gotowi na Ligę Mistrzów, zapowiada się niezłe święto - cieszy się Leszek Baczyński, dyrektor obiektu
W latach 70. mecze europejskich pucharów w Sosnowcu były normą, a ostatnim zagranicznym rywalem Zagłębia był w 1978 r. austriacki Svarovski Wacker Innsbruck, który wyeliminował sosnowiczan w pierwszej rundzie Pucharu Zdobywców Pucharów.

Teraz europejska piłka wraca na Stadion Ligowy dzięki Wiśle. To właśnie na tym obiekcie mistrzowie Polski rozegrają mecze drugiej i ew. trzeciej rundy eliminacji LM, a także spotkania ligowe przez najbliższy rok (w tym czasie przy Reymonta będzie prowadzony remont).

Stadion drugoligowca próbę generalną przeszedł kilka dni temu podczas sparingu mistrzów Polski z Zagłębiem. - Z nikim nie rozmawiałem o wrażeniach, ale czytałem, że trener Skorża był zadowolony z murawy - uśmiecha się Baczyński.

Na stadionie cały czas trwają jednak prace nad nawierzchnią, by dziś wieczorem była w jak najlepszym stanie. W poniedziałek przeprowadzano także kosmetyczne poprawki. - Prace szły pełną parą, bo taki mecz jest jak przyjęcie weselne - zawsze jest coś do zrobienia. Ale dla nas to bułka z masłem - zapewnia Baczyński.

Do siedziby Zagłębia od kilku dni dzwonią kibice z Sosnowca z pytaniami o możliwość zakupu biletów. Obejdą się jednak smakiem, bo wejściówki można było kupić tylko do wczoraj w Krakowie. Do sprzedaży trafiło ok. 3,5 tys. biletów (wejściówka wraz z przejazdem pociągiem kosztowała 40 zł).

Zawiedzeni kibice będą jednak mogli obejrzeć spotkanie w telewizji. Jeszcze w poniedziałek wydawało się to bardzo mało prawdopodobne, bo żadna stacja nie wykupiła praw do transmisji i Wisła chciała przekazać je nawet telewizji internetowej.

Mistrzowie Polski doszli jednak niemal w ostatniej chwili do porozumienia z Polsatem i dzisiejsze spotkanie będzie można obejrzeć w Polsacie Sport i TV4. Jeśli krakowianie awansują do trzeciej rundy, to mecze będzie transmitował otwarty Polsat, który wykupił też spotkania grupowe LM.
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35800, ... esele.html
August

Postprzez emdżej 2009-07-14, 6:58 pm

Gdzie leży ten "Stadion Ligowy"? :lol:
emdżej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna