Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez LucasUSA 2009-01-31, 12:35 pm

Blajpios napisał(a):Ale, już abstrahując od sprawy Nowaka - to też nie tylko problem piwa, to problem w ogóle korumpowania (psucia) przez polską skorumpowaną piłkę młodych ludzi wchodzących w ten świat.

Blajpios, trafiles w samo sedno.

Widze, ze Yooshky ma podobny poglad na sprawe jak ja. Piwkowac po meczu z kumplami to sobie mozna w A klasie. Jesli chlopak chce zrobic kariere, to musi niestety o piwku zapomniec i tyle. Pamietacie, ile kary zaplacil Boruc w Celticu za impreze na Ukrainie? Profesjonalny klub nie pozwala na takie oslabienie swojego wizerunku, to po pierwsze, a po drugi nie czarujmy sie, alkohol wplywa na forme i wydolnosc organizmu wyczynowego sportowca.
Ostatnio edytowano 2009-01-31, 12:42 pm przez LucasUSA, łącznie edytowano 1 raz
LucasUSA

Postprzez dziejus 2009-01-31, 12:40 pm

Cala sprawa z Arturem nie moze przyslonic faktu ze "do nadal" nie mamy napastnika z prawdziwego zdarzenia.Mowienie o przestawieniu gry Zaglebia na ofensywny przypomina przygotowanie desantu zlozonego z saperow.Wydaje mi sie ze o ile pozostale formacje wygladaja "jako tako" to napastnikow(skutecznych strzelcow)nie posiadamy.Z calym szacunkiem dla Mysliwego.
dziejus

Postprzez RADOSKU 2009-01-31, 2:28 pm

ktos tu pisze ze Adrian Marek oddaje cale serce na boisku dla zaglebia,i ze jak pije piwko to nic takiego. Totalna bzdura co do tego serca ten koles caly czas chce odejsc z zaglebia ostatnio do Crakovi tylko jest taki cieki ze go nigdzie niechca. a co do piwa to moze je pic jak bedzie gral dla wisly albo innych ped..lów a tak wogole to pic piwo a chlac piwo to sa dwie sprawy a on je chla. mam nadzieje ze nowy trener zaglebia zmieni to i koles bedzie siedzial na lawie albo niech oddadza go do jakiejs 6 ligi bo tam sie nadaje. Zaglebie jest wielkie i nie ma miejscadla takich FRAJERÓW!!1
RADOSKU

Postprzez ryku 2009-01-31, 3:28 pm

O ku..., widze ze dyskusja stala sie naprawde konkretna....
Picie piwa po pracy normalna rzecz! Ale zeby sobie fotke z browarem wrzucac na NK to juz jest żenada...
Bo co pochwalic sie chciał ,że mu mamusia pozwala, czy moze ,ze go stac 8) 8) 8)
ryku

Postprzez RADOSKU 2009-01-31, 3:32 pm

co do tego adriana marka,to pic piwo to jedno ale chodzic nawalonym to drugie. a tk wogole to jakie on serce daje dla zaglebia ten koles chce ciagle odejsc i szuka klubu ale ma problem bo nikt go nie che bo jest zbyt cieki. ostatnio chcial do Crakovi isc powiem jedno do tego goscia WYP>>>JERD... Zaglebie nie chce takich frajerow i cwaniakow> ZAGLEBIE bez MARKA!!!!!!!!!!!!
RADOSKU

Postprzez LucasUSA 2009-01-31, 5:24 pm

ryku napisał(a):O ku..., widze ze dyskusja stala sie naprawde konkretna....
Picie piwa po pracy normalna rzecz! Ale zeby sobie fotke z browarem wrzucac na NK to juz jest żenada...
Bo co pochwalic sie chciał ,że mu mamusia pozwala, czy moze ,ze go stac 8) 8) 8)

Sa rozne prace - "smiertelnikom" to nie powinno przeszkodzic, ale jezeli ktos jest (czy chce byc) zawodowym sportowcem z aspiracjami do najwyzszej klasy rozgrywkowej ( chyba , ze "rozrywkowej") to wybaczcie.
Ostatnio edytowano 2009-01-31, 5:28 pm przez LucasUSA, łącznie edytowano 1 raz
LucasUSA

Postprzez LucasUSA 2009-01-31, 5:26 pm

RADOSKU napisał(a):ostatnio chcial do Crakovi isc

A co to jest "Crakovi" ?? Masz jakies konkrety? Czy tak sobie rzucasz teksty na forum?
LucasUSA

Postprzez neti 2009-01-31, 6:41 pm

dziejus chcialem cie poprawic, mamy napastnika ale tylko jednego, przeciez Krzysiek Mysliwy strzelil dla nas 7 bramek a drugie tyle padlo po jego podaniach (czyt. asystach) a to jest polowa wszystkich bramek, wiec nie mozna mowic ze gramy bez napastnikow bo to troche nie fair. Brakuje nam po prostu napastnikow i tyle. Jeden na dluzsza mete nic sam nie zwojuje. Przydalby sie drugi taki. Ten Hustava to nieporozumienie. Skad ono go wzieli? No i znow widac ze potrzebny na gwalt srodkowy pomocnik.
neti

Postprzez emdżej 2009-01-31, 6:57 pm

To jest temat o transferach, czy o nałogach i prywatnym życiu piłkarzy?
emdżej

Postprzez dziejus 2009-01-31, 7:29 pm

Czyli w gruncie rzeczy doszlismy do tego samego wniosku.Brakuje nam jak sam napisales napastniKÓW.Bo przeciez sam Mysliwy nie da rady grac przez caly sezon na jednym i wysokim poziomie.Zdarzaja sie (odpukac)kontuzje,slabsze dni czy zwykly limit pecha do wykorzystania.SKUTECZNY napastnik i madry srodkowy pomocnik -i awans mamy w kieszeni.O dwunastym zawodniku -przez skromnosc nie wspomne!
dziejus

Postprzez Blajpios 2009-01-31, 9:27 pm

Jak to ktoś określił, "zrobiła się konkretna dyskusja". Chciałbym zaznaczyć, że niedobrze byłoby odbierać, jako związaną w całości: z Arturem Nowakiem;— bo 5 stron forum i zawodnikowi nie służyłoby... i wypaczałoby to trochę całość. Przypominam - pisane jest to w kontekście "kogo kupić, a kogo sprzedać" a nawet - dochodzimy tu w odniesieniach i do sprawy np. przyszłości Zagłębia, braku marketingu lub błędów - i do wymogów dla zawodowego piłkarza i w końcu do sprawy skorumpowanej, zepsutej polskiej piłki i wpływu tego skorumpowanego systemu na rozwój młodych. Muuultum spraw. Toteż - trudno napisać, że to wszystko z racji tego piłkarza. Co do niego - to po prostu chodziło mi o to, by niesprawiedliwie, nie zrzucać na te barki wszystkiego, co w wyżej wymienionych tematach tu wyrażamy, krytycznie, względnie by w tych ocenach do niego się odnoszących, nie było niesprawiedliwości zarzutów czy oskarżeń nie na miejscu, pokrywających np jakieś zagrywki marketingowe, np. przy transferze Hustavy. Nie jest szczególnie znaczącym, jak wypadły testy w Łaziskach, Kielcach czy jeszcze gdzie indziej wobec zatrudnienia w Sosnowcu, przynajmniej nie na tyle, by były te wyniki u "innych" wystarczające, by móc powiedzieć, że się nie sprawdził w Sosnowcu i dla Sosnowca: po 7 minutach gry i (być może) uprzednim napadzie słownym trenera ocierającym się o mobbing; zwłaszcza w zestawieniu, że przy tym sparingu też rekomendowany był Hustava i nie tak ważne, że sympatyczny skądinąd M. Čopjak zniknął z klubu, zanim transfer sfinalizowano... W tym znaczeniu też - ważne że ma ten młody człowiek takich przyjaciół, co zagrzewają go dalej do rozwoju, by nie patrzył na jakieś typowe korumpujące rozgrywki w polskiej piłce, tylko by dbał o rozwój. Przeciwwaga wobec dziwnej nagonki na młodego piłkarza, który chciałby grać w Zagłębiu, jaka to nagonka głosi, że nic nie prezentuje i do niczego się nie nadaje, choć sprawdzany był być może wszystkiego 7 minut i to w niekorzystnych okolicznościach - na pewno była potrzebna. Co nie znaczy, że musi to być przeciwwaga w rozumieniu zachęty do nieprofesjonalizmu, piwkowania itp - to z pewnością jest szkodliwe. Podobnie, jak obawiam się, czy akurat ten konkretnie menager, który zdaje się go reprezentować, akurat "na zdrowie" mu wyjdzie. Tyle, że tylu jest młodych piłkarzy w podobnej sytuacji a tak ich się nie "wałkuje". Wobec zaś możliwości, że jest robiona przykrywka dla zagrywek, które spowodowały, że "nie było opcji na przyjęcie go" - to naprawdę mogą wyglądać niesmacznie tutaj głoszone hasła zakładające po owych 7 minutach, że "do niczego", "już sprawdzony" itd.
Poruszyłem tu częściowo w dyskusji z Kol. django pewne wątki, toteż przy okazji napiszę, że coś bardzo wrażliwie na mój głos reagował, co ubawiło mnie nieco, zwłaszcza że zazwyczaj widzę sensowności w opiniach, które on pisze - i również w tym wątku krytyczny mój głos może w jakimś fragmencie się do niego odnosił, niemniej nie tylko z nim polemizowałem, przy czym akurat prócz polemiki są rzeczy, które w jego wypowiedzi akceptować można, lub wręcz trzeba, oprócz polemiki; gorzej "mam" z wypowiedziami niektórych innych. Niemniej, wracając do nurtu ogólnego, co do Nowaka, chodzi mi głównie o uczciwość podejścia, która czasem tu czy w "propagandzie klubowej" wydaje się "naruszona" - a bynajmniej nie twierdzę, że na pewno jest wybitnym piłkarzem już do końca uformowanym. Na pewno jednak - co do wszystkich wyrażonych wyżej spraw, co do pytań o marketingo, o politykę kadrową, o zabezpieczanie przed wypaczeniami młodych (np. Adriana Marka, któremu wyzwiska tu nie pomogą): po prostu są to szersze sprawy, niż kwestia Adriana Nowaka i na pewno raczej w tej szerszej perspektywie powinny być rozważane...
Na moje wyczucie jednak, wracając już do głównego tematu w tym wątku, może mógłby, może nawet powinien dostać drugą szansę A. Nowak, niemniej całego tego szumu tyle nie powinno być. Całościowo jednak, co do polityki klubu w tej materii, mogę ją chyba zrozumieć. Wydaje mi się, że są prowadzone z kilkoma wyżej notowanymi, bardziej rozwiniętymi piłkarzami, którzy negocjują z zespołami wyższych klas. Po prostu - trzeba czekać. Ktoś z nich w końcu odpadnie no i jeżeli "nie wyjdzie mu" ekstraklasa, to pod koniec okienka, to łatwiej znajdzie drogę do Zagłębia. Ktoś, kto miał realne szanse na ekstraklasę, to w III lidze, w Zagłębiu, może być tym szukanym znaczącym liderem napadu. Pomimo ryzyka, że "zagra jak w poczekalni" taki "zdobyczny" - jednak wydaje się to niegłupia koncepcja. Z tym, że jednocześnie - nie należy chyba zaniedbywać poszukiwania młodszych, perspektywicznych, którzy np. wydobyci z Zagłębiaka, pogonieni do pracy, nie popadną w poziom czwartoligowo-piwnobudkowy a jednocześnie mogą, rozwinąwszy się, przyczynić się też do pójścia w górę Zagłębia.
Blajpios

Postprzez parex 2009-01-31, 9:54 pm

Zagłębiu nadal brakuje napastnika, który wykańczałby akcje, a także je stwarzał. Uważam także, że mimo wszystko dobrym pomysłem byłby ściągnięcie z powrotem Marcina Lachowskiego czy Daniela Treścińskiego. Zostali wyrzuceni z Zagłębia z powodu zamieszania z aferą korupcyjną. Jednak wielu piłkarzy, którzy byli zamieszani w ten proceder, nadal gra w swoich klubach. Dlaczego Zagłębie ma być jedynym uczciwym klubem? Albo niech reszta klubów wyrzuci tych zawodników, albo upodobnijmy się do nich i ściągnijmy piłkarzy nawet zamieszanych, ale dobrych, bo tak patrzą inne kluby. Uwazam, ze dobrym pomysłem byłoby także ściągnięcie Bartosza Iwana z upadającego GKSu Katowice ;-)
parex

Postprzez gala85 2009-01-31, 10:40 pm

parex napisał(a):Zagłębiu nadal brakuje napastnika, który wykańczałby akcje, a także je stwarzał. Uważam także, że mimo wszystko dobrym pomysłem byłby ściągnięcie z powrotem Marcina Lachowskiego czy Daniela Treścińskiego. Zostali wyrzuceni z Zagłębia z powodu zamieszania z aferą korupcyjną. Jednak wielu piłkarzy, którzy byli zamieszani w ten proceder, nadal gra w swoich klubach. Dlaczego Zagłębie ma być jedynym uczciwym klubem? Albo niech reszta klubów wyrzuci tych zawodników, albo upodobnijmy się do nich i ściągnijmy piłkarzy nawet zamieszanych, ale dobrych, bo tak patrzą inne kluby. Uwazam, ze dobrym pomysłem byłoby także ściągnięcie Bartosza Iwana z upadającego GKSu Katowice ;-)

wolalbym zeby Zagłębie spadlo do IV ligi od porotu sprzedajnych mord do Sosnowca
gala85

Postprzez LucasUSA 2009-01-31, 10:45 pm

Po pierwsze - Parex - sprzedawczykom, ktorzy robili z nas idiotow - NIE :czerwona: . Dajmy sobie raz na zawsze spokoj z tematem "korupcja".

Po drugie - gwoli scislosci, jestem jak najbardziej za tym, zeby Nowakowi dac szanse na sprawdzenie sie w Zaglebiu. Szkoda mi po prostu, zeby jego talent sie zmarnowal przez glupoty.
Z drugiej strony niestety wiele razy na tym forum mozemy tylko spekulowac i wysuwac wnioski bez znajomosci pelnego obrazu spraw i zakulisowych rozgrywek. Skad na przyklad wiecie, czy manager Nowaka, czy AKS Niwka nagle nie dostaly "malpiego rozumu" po tym krotkim okresie popularnosci i zamieszaniu medialnym i zadaja Bog wie jakiej kasy? Tego nigdy sie nie dowiemy.
LucasUSA

Postprzez Blajpios 2009-01-31, 10:48 pm

parex napisał(a):Zagłębiu nadal brakuje napastnika, który wykańczałby akcje, a także je stwarzał. Uważam także, że mimo wszystko dobrym pomysłem byłby ściągnięcie z powrotem Marcina Lachowskiego czy Daniela Treścińskiego. Zostali wyrzuceni z Zagłębia z powodu zamieszania z aferą korupcyjną. Jednak wielu piłkarzy, którzy byli zamieszani w ten proceder, nadal gra w swoich klubach. Dlaczego Zagłębie ma być jedynym uczciwym klubem? Albo niech reszta klubów wyrzuci tych zawodników, albo upodobnijmy się do nich i ściągnijmy piłkarzy nawet zamieszanych, ale dobrych, bo tak patrzą inne kluby. Uwazam, ze dobrym pomysłem byłoby także ściągnięcie Bartosza Iwana z upadającego GKSu Katowice ;-)

Dlatego, że bardzo chciałbym, by w czymkolwiek Zagłębie wreszcie w polskiej piłce było pierwsze. ;-) :-) Dlatego, że uczciwość w grze, jest cnotą a budowanie na uczciwości firmy może jest powolnym budowaniem ale o najlepszych fundamentach. Mimo wszystko więc, niezależnie jak inni podchądzą - chciałbym, by - póki rzecz rozliczeń uczciwie w Polsce nie zostanie załatwiona - Zagłębie nie dawało azylu zamieszanym w aferę, nawet jeżeli jednocześnie warto by się domagać, by zostali uczciwie potraktowani, to znaczy by nie byli jedynymi napiętnowanymi, tylko cała polska piłka powinna przyznać się i przeprosić, że system od przeszło 50 lat jest skorumpowany.
Co do potrzebnych piłkarzy. Hm. Tak naprawdę, to z tym problemem jest związane to, o co mają grać na wiosnę. Czy rzeczywiście awans (bez wspominanych wzmocnień niemożliwy) - czy o przyszły rozwój, czyli budowanie drużyny do awansu za dwa, trzy lata (wtedy trzeba by kontraktować przede wszystkim perspektywicznych zawodników)
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna